دبیرکل ناتو « آندرش فوگ راسموسن » میگوید اعضای ناتو توافق کرده اند تا ۳۱ اکتبر، ده روز دیگر به عملیات لیبی پایان دهند. وی گفت تصمیم نمایندگان ۲۸ کشور عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو در نشستشان در بروکسل موقتی است و تصمیم رسمی در این زمینه در روزهای آینده اتخاذ خواهد شد. دبیرکل ناتو گفت فعلاً وی " رایزنی نزدیکی " با سازمان ملل و مقامات شورای ملی انتقالی لیبی خواهد داشت. عملیات هوایی هفت ماهه ناتو در لیبی بنا به دستور سازمان ملل بمنظور حفاظت از غیرنظامیان در آن کشور انجام یافته است.
شورای امنیت سازمان ملل به اتفاق آرا قطعنامۀ محکوم کردن خشونتها و موارد نقض حقوق بشر در یمن را صادر کرده است. در قطعنامه شورای امنیت ذکری از تحریم یا اقدامات دیگر علیه رژیم یمن بمیان نیامده اما از دولت یمن و مخالفان خواسته شده است فوراً به توافقی بر اساس ابتکار شورای همکاری خلیج فارس دست یابند. بر اساس طرح شورای همکاری خلیج فارس « علی عبدالله صالح » رئیس جمهوری در صورت انتقال قدرت به معاونش از محاکمه مصّون خواهد بود. از هنگام آغاز اعتراضات در یمن در بهمن ماه گذشته تاکنون صدها تن در آن کشور کشته شده اند.
پاکستان به عنوان یک عضو غیر دائمی شورای امنیت سازمان ملل برای یکدوره دوساله انتخاب شده است. پاکستان دو سوم رای لازم از ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل را در دور اول رای گیری کسب کرد. رئیس مجمع عمومی سازمان ملل « نصیر عبدالعزیز الناصر » روز جمعه نتایج رای گیری را اعلام داشت. این هفتمین باری است که پاکستان از اعضای قدیمی سازمان ملل و دومین کشور عمدۀ ارائه دهنده قوا به نیروهای صلحبانی سازمان ملل کرسی دوساله شورای امنیت را کسب میکند. مراکش توگو و گواتمالا نیز کرسی شورای امنیت را بدست آوردند.
گزارشها حاکی است معترضان در شهرهای سوریه پس از نماز جمعه به خیابانها سرازیر و خواهان برکناری حکومت بشار اسد رئیس جمهوری آن کشور شده اند. تظاهرکنندگان با اشاره به مرگ معمر قذافی با سردادن شعارهایی به بشار اسد هشدار میدادند که رژیم وی حکومت بعدی خواهد بود که سقوط خواهد کرد. بگفته فعالان سوریه نیروهای امنیتی با تیراندازی به معترضان بیش از بیست تن از آنها را کشتند. بیشتر تلفات در شهر مرکزی « حمص » گزارش شده است. سازمان ملل شمار تلفات سرکوبی اعتراضات علیه رژیم بشار اسد در سوریه طی هفت ماه گذشته و از هنگام آغاز اعتراضات تاکنون را بیش از سه هزار تن برآورد کرده است.
حدود ۲۸۰ تن از فعالان فرهنگی و اجتماعی ایران با اعلام پشتیبانی از « مرضیه وفامهر » نسبت به حکم صادره برای این بازیگر زندانی اعتراض کرده اند. در این بیانیه که با عنوان " مجازاتی بر پیکر سینمای مستقل " منتشر شده است امضاکنندگان نسبت به وضعیت « مرضیه وفامهر » ابراز نگرانی کرده و خواهان آزادی وی شده اند. مرضیه وفامهر همسر « ناصر تقوایی » سینماگر سرشناس پس از بازی در فیلم « تهران من، حراج » که در صحنه هایی از آن بدون حجاب و با سر تراشیده ظاهر میشود بازداشت و پس از نزدیک به چهار ماه حبس حکم یکسال زندان و ۹۰ ضربۀ شلاق دریافت کرده است.
کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از تمایل قدرتهای جهانی برای از سرگیری مذاکرات هستهای با ایران در صورت عزم «جدی» تهران برای حل فصل مناقشه اتمیاش خبر داد. خانم اشتون درنامه ای به سعید جلیلی گفته است، اگر تهران به صورت جدی آماده ورود به « مذاکرات مفید»است، قدرتهای جهانی آمادهاند، ظرف چند هفته آینده این مذاکرات برگزار شود.کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از تمایل قدرتهای جهانی برای از سرگیری مذاکرات هستهای با ایران در صورت عزم «جدی» تهران برای حل فصل مناقشه اتمیاش خبر داد. به گزارش خبرگزاری رویترز، کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در نامهای که به سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی فرستاده، تاکید کرده اگر تهران به صورت جدی آماده ورود به « مذاکرات مفید» هستهای است، قدرتهای جهانی آمادهاند، ظرف چند هفته به پای میز مذاکره بیایند. نامه کاترین اشتون، پاسخ به نامه مذاکرهکننده هستهای ایران است که بیش از یک ماه بیش خطاب به مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نوشته شده بود. در این نامه ایران ابراز تمایل کرده بود که مذاکرات هستهای از سر گرفته شود. به گزارش رویترز، در نامه کاترین اشتون به سعید جلیلی، تاکید شده است که گفتوگوهای تازه نباید تکرار دور قبلی مذاکرات در ماه ژانویه باشد؛ مذاکراتی که به نتیجهای نرسید و اشتون نسبت به آن ابراز ناامیدی کرده بود. کاترین اشتون به نمایندگی گروه موسوم به ۱+۵ در گفتوگوهای هستهای با ایران شرکت کرده است. گروه ۱+۵ دربرگیرنده پنج عضو دایم شورای امنیت بعلاوه آلمان است. آنگونه که رویترز گزارش داده، در نامه اشتو آمده اگر ایران آماده است درباره نگرانیهای موجود، بدون قید و شرط به پای میز مذاکرات بنشیند، «ما با نشستی در هفتههای آتی در محلی که برای دو طرف مناسب باشد، موافق هستیم.» کاترین اشتون تصریح میکند: «وقتی گفتوگوهای ما تدوام یافت، جستجو برای رسیدن به نتایج ملموس ضروری است.» مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا میافزاید: «باید اطمینان یابیم وقتی ما دوباره دیدار کردیم بتوانیم پیشرفت واقعی در مورد موضوع هستهای داشته باشیم.» اشتون تاکید میکند که هدف از این مذاکرات، «راهحل بلند مدتی است که اعتماد بینالمللی را به ماهیت منحصرا صلحآمیز» برنامه هستهای ایران بازگرداند. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تصریح میکند: «برای اینکه این روند را آغاز کنیم، هدف نخست ما تمرین اعتمادسازی به منظور تسهیل گفتوگویی سازنده، برپایه عمل متقابل و رویکردی گام به گام است.» اعلام آمادگی اشتون برای از سرگیری مذاکرات هستهای در حالی است که آمریکا، فرانسه و بریتانیا خواستار فشار هر چه بیشتر برای توقف بخشی از برنامه هستهای ایران شدهاند که به گفته آنها اهداف نظامی دارد. به تازگی روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی نوشت، دولت اوباما، آژانس را تحت فشار گذاشته که گزارش خود درباره ابعاد «نظامی» برنامه هستهای ایران را منتشر کند. یوکیو آمانو، مدیر کل آژانس، در آخرین گزارش خود، از ابعاد «احتمالا» نظامی برنامه هستهای ایران «درگذشته یا حال» ابراز نگرانی «فزاینده» کرده بود. ایران تاکنون هدف چهار قطعنامه تحریمی سازمان ملل قرار گرفته و آمریکا نیز تحریمهای سفت و سختی به طور یکجانبه علیه ایران وضع کرده است.
باراک اوباما، رئيس جمهور آمريکا ، روز جمعه اعلام کرد که نيروهای نظامی آمريکايی تا پايان سال ۲۰۱۱ به طور کامل از عراق خارج خواهند شد و تقريبا پس از ۹ سال، جنگ آمريکا در عراق به پايان میرسد.باراک اوباما، رئيس جمهور آمريکا ، روز جمعه گفته است که نيروهای نظامی آمريکايی تا پايان سال ۲۰۱۱ به طور کامل از عراق خارج خواهند شد. باراک اوباما که با خبرنگاران صحبت میکرد، تصريح کرده است: «همان گونه که قول دادم، کليه نيروهای باقی مانده در عراق تا پايان سال به خانه باز خواهند گشت. تقريبا پس از ۹ سال، جنگ آمريکا در عراق به پايان میرسد.» باراک اوباما همچنين گفته است: طی دو ماه آينده دهها هزار نيروی آمریکایی در عراق از خارج خواهند شد. وی اضافه کرده است: «آخرين سرباز آمريکايی با سربلندی، افتخار و همچنين با اطلاع از حمايت يکپارچه مردم آمريکا از آنان از مرز عراق خارج خواهد شد.» به گزارش خبرگزاری رويترز، در حالی باراک اوباما از خروج کليه نيروهای نظامی از عراق را اعلام کرده است، که ماهها مذاکره بين مقامهای آمريکايی و عراقی برای حضور بخشی از نيروهای نظامی آمريکا در عراق پس از سی و یکم دسامبر شکست خورد. طبق اين گزارش باراک اوباما پس از کنفرانس ويدئويی با نوری المالکی، نخست وزير عراق مساله خروج کليه نيروها از عراق را علام کرد. باراک اوباما گفته است که از نوری المالکی برای سفر به امريکا دعوت کرده است. باراک اوباما و نوری المالکی گفتهاند، خروج تقريبا ۴۰ هزار نيروی نظامی آمريکايی از عراق سر آغاز مرحله تازهای از روابط دو کشور خواهد بود. در همین زمینه، دفتر نوری المالکی در بيانيهای با اشاره به خروج کليه نيروهای آمريکايی تا پايان سال ميلادی جاری، اعلام کرده است: «دو کشور در خصوص آغاز مرحله تازهای از روابط استراتژيک اشتراک نظر دارند.» به گزارش رويترز، تقريبا ۱۶۰ نيروی نظامی آمريکايی برای آموزش نيروهای عراقی و همچنين محافظت از سفارت آمريکا در اين کشور باقی خواهند ماند. نيروهای آمريکايی در سال ۲۰۰۳ به عراق حمله کردند و حکومت صدام حسين، رهبر سابق اين کشور، را ساقط کردند. گزارشها حاکی که در طول اين جنگ بيش از چهار هزار و ۴۰۰ سرباز آمريکايی کشته شدند. طی ماههای اخير شماری از سياستمداران عراقی با تمديد حضور شماری از نيروهای امريکايی در عراق مخالفت کردند. عراقیها مخالف اعطای هرگونه مصونيت قضايی به نيروهای آمريکايی بودند. پس از کاهش خشونتها درعراق نقش نيروهای آمريکايی در اين کشور تغييرکرده و آنها بيشتر به ارائه مشاوره و همچنين آموزشی نيروهای امنيتی عراقی میپرداختند. به گزارش رويترز، مقامات بلندپايه عراق در خلوت از خروج نيروهای آمريکايی از عراق ابراز نگرانی میکنند و میگويند، حضور اين نيروها عامل اصلی حفظ آرامش بين اعراب و کردها به ويژه درمناطق مورد مناقشه نفتی بوده است.
رئیس جمهوری ایالات متحده باراک اوباما اعلام کرده است که تا پایان سالجاری میلادی کلیۀ نیروهای ایالات متحده را از عراق خارج خواهد کرد. باراک اوباما روز جمعه در کاخ سفید واشنگتن افزود که پس از اول ژانویه ( ۱۱ دی ) آمریکا و عراق " روابطی عادی و همکاری پایاپایی بر اساس منافع مشترک و احترام متقابل خواهند داشت ". اوباما این اظهارات را در پی کنفرانسی ویدیویی با نوری المالکی نخست وزیر عراق بیان کرد. ۳۹ هزار نظامی باقیمانده ایالات متحده در عراق طبق یک توافقنامه دوجانبۀ امنیتی باید تا پایان سال ۲۰۱۱ میلادی از عراق خارج شوند.
در دو سالِ پس از بروز جنبش اعتراضی سبز، حکومت سه سياست متوالی را برای مقابله با مخالفان دنبال کرده است: سرکوب ميدانی (کشتن، دستگيری، شکنجه، ضرب و شتم، تهديد و حمله به هرگونه تجمع معترضان و توقيف و بستن مطبوعات و دفاتر احزاب و نهادهای مدنی) از ۲۱ خرداد ۱۳۸۸ تا ۲۵ بهمن ۱۳۸۹، سياست رام سازی و پشيمان سازی که در زندانها و اتاقهای بازجويی در طی اين دو سال ادامه داشته است، و سياست تحقير که با برخی مجازاتها و فحاشیها و برچسب زنی ها دنبال شده است. با به پايان رسيدن مرحله سرکوب ميدانی و پشيمان سازی بر حجم تحقيرها افزوده شده است.در دو سالِ پس از بروز جنبش اعتراضی سبز، حکومت سه سياست متوالی را برای مقابله با مخالفان دنبال کرده است: سرکوب ميدانی (کشتن، دستگيری، شکنجه، ضرب و شتم، تهديد و حمله به هرگونه تجمع معترضان و توقيف و بستن مطبوعات و دفاتر احزاب و نهادهای مدنی) از ۲۱ خرداد ۱۳۸۸ تا ۲۵ بهمن ۱۳۸۹، سياست رام سازی و پشيمان سازی که در زندانها و اتاقهای بازجويی در طی اين دو سال ادامه داشته است، و سياست تحقير که با برخی مجازاتها و فحاشیها و برچسب زنی ها دنبال شده است. با به پايان رسيدن مرحله سرکوب ميدانی و پشيمان سازی بر حجم تحقيرها افزوده شده است. مهم ترين سياست حکومت در شرايط خفتگی جنبش اعتراضی، تحقير مخالفان بوده است. رسانههای دولتی و شبه دولتی، قوهقضاييه و نهادهای نظامی/امنيتی/انتظامی چهار تاکتيک را برای تحقير مخالفان در نظر گرفتهاند: برچسب زنی از نوع ايدئولوژيک، فقهی و کوچه خيابانی، صدور و به اجرا در آوردن احکام شلاق برای دانشجويان، فعالان سياسی و هنرمندان، معرفی احزاب و گروههای قدرتمند تر جنبش به صورت مطيع جريانهای کوچک تر يا مطيع دستگاههای اطلاعاتی بيگانه، و معرفی فعالان سياسی خارج کشور به عنوان همکار وزارت اطلاعات. برچسب زنی حجم برچسبهايی که به غير خودیها زده می شود به نحو نجومی افزايش يافته است. در دورهی اول رئيس جمهوری احمدی نژاد ميزان اين برچسبها نسبت به دورهی خاتمی به شدت کاهش يافت چون اقتدارگرايان احساس قدرت کرده و نيازی به کوبيدن شديد مخالفان نمی ديدند. اما در دورهی دوم احمدی نژاد و بالاخص پس از انتخابات ۸۸ ديگر آن احساس قدرت وجود نداشت. رابطهای مستقيم ميان احساس قدرت و ضعف حاکمان و ميزان اطلاق برچسبها وجود دارد. مخالفان و افراد ناهمرنگ علاوه بر دريافت برچسبهای ايدئولوژيک (قدرت طلب، شهرت طلب، منفعت طلب، فتنه گر، ضد انقلاب، منافق، منحرف، وابسته، جاسوس، همکار سی آی ای، گروهکی، سابقه دار، فراری، برانداز، خبر چين، خائن، سرخورده، سر سپرده، سردرگم) و فقهی/آخوندی (کافر، ملحد، مرتد، شرابخوار، زانی، بابی، بهايی، و فاسق) ناسزاهای کوچه خيابانی نيز از رسانههای دولتی و شبه دولتی و مقامات و خودیها می شنوند. فاحشه، نوکر، پادو، بی غيرت، و بی جربزه برخی از اين ناسزاها هستند. (تمام عبارات فوق از حدود ده مطلب از ستون اخبار ويژهی کيهان در دهه آخر مهر ۱۳۹۰ گرفته شدهاند) اين عبارات مثل نقل و نبات بر سر منتقدان و مخالفان می بارند و در عين حال حاکمان جمهوری اسلامی مبشر اخلاق و معنويت هستند. تفاوت برچسبهای نوع سوم با برچسب های نوع اول و دوم آن است که کمتر کسی را به خاطر آنها محاکمه می کنند. اما شهروندان ايرانی به خاطر برچسبهای ايدئولوژيک و فقهی سالها در زندان مانده، شکنجه شده، شلاق خورده يا به اعدام محکوم شدهاند. متون کيفر خواست بازداشت شدگان يا از روی بخش اخبار ويژه کيهان نسخه برداری می شوند يا نويسندگان کيهان آنها را می نويسند. شلاق زنی قوه قضاييه پس از اعتراضات انتخاباتی سال ۱۳۸۸، دانشجويان و فعالان سياسی و هنرمندان و دراويش را به اتهامات واهی به ضربات شلاق محکوم کرده است. در سال ۱۳۹۰ اين احکام به اجرا در می آيند تا ديگر کسی جرات مخالفت با حکومت را پيدا نکند. در نيمهی دوم اين سال احکام شلاق برای چهار نفر از فعالان سياسی و دانشجويان به اجرا درآمد: سميه توحيدلو دانشجوی دکترای جامعه شناسی، ۵۰ ضربه، منصور فرجی عضو جبهه دمکراتيک ايران، ۳۰ ضربه، امين نيايی فر دانشجو، ۳۰ ضربه، و پيمان عارف دانشجو، ۷۴ ضربه (عکسهای مربوط به شلاق خوردگان مذکر در فضای مجازی موجود است). مرضيه وفامهر، بازيگر سينما نيز به اتهام تراشيدن موی خود برای بازی در فيلم "تهران من حراج" به ۹۰ ضربه شلاق محکوم شد. مسعود صادقی به اتهامهای «اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنيت با تشکيل و راه اندازی گروه مطالعه تاريخ»، «تبليغ عليه نظام» و «توهين به رهبری» به شش سال حبس و به «اتهام توهين به رييس دولت دهم» به ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد. (ميزان خبر ۲۷ مهر ۱۳۹۰) پيش از اين نيز احکام شلاق که ياد آور چوب فلک دوران قاجار است (و مدل حکومتی روحانيت را باز می تاباند) برای دروايش گنابادی و فعالان کارگری صادر و اجرا شده بود. به عنوان نمونه ۱۴ تن از دراويش به اتهام تجمع اعترضی هريک ۲۵ ضربه شلاق خوردند. سوسن رازانی و شيوا خيرآبادی دو فعال زن کارگری نيز ۷۰ و ۱۵ ضربه شلاق دريافت کردند. (تغيير برای برابری، ۱ اسفند ۱۳۸۷) به اجرا در آوردن احکام شلاق آن هم بر روی بدن افراد تحصيل کرده و هنرمند انتقام کشی اراذل و اوباش عليه نخبگان جامعه است. کسانی که دانشجويان و جوانان را با خود همراه نمی بينند (مصباح يزدی: "دين در بين افراد جامعه به ويژه جوانان و دانشجويان کمرنگ شده است"، خبر آنلاين، ۱۴ مرداد ۱۳۸۹ ) تصور می کنند که با تحقير افراد فعال می توانند ديگران را مطيع خويش سازند و افراد ضعيف تر را به مداحی و همراهی با خود وادارند. حکومتی که مقامات آن از طريق رسانهها و نهادهای دولتی و شبه دولتی هر روز به مخالفان توهين می کنند (با برچسبهای مذکور) جوانان را به اتهام توهين به همان مقامات شلاق می زنند. پس از بروز اختلاف ميان خامنهای و احمدی نژاد مداحان هيئتها (متحدان سابق رئيس دولت) تهديدهايی در حد قتل و توهينهايی رکيک به احمدی نژاد و اعضای تيم وی روا داشتهاند (مثل تشبيه مشايی به آلت تناسلی توسط حداديان) و هيچ يک به هيچ مجازاتی محکوم نشدهاند. مدحی ۲ خط ديگر تبليغاتی دستگاههای اطلاعاتی و بيت رهبری عليه مخالفان خارج کشور که در روزنامهی اختصاصی دستگاه رهبری دنبال می شود معرفی آنها به عنوان نفوذی و خبر چينهای نظام و ماموران وزارت اطلاعات است. نيروهای امنيتی و تبليغاتی نظام که به بدنامی و سوء شهرت خويش آگاهی دارند تلاش می کنند با انتساب ديگران به خود (نجس سازی از طريق تماس) آنها را نيز بدنام کنند. بسياری از مخالفان، "مدحی ۲" نام گرفتهاند تا به اپوزيسيون القا شود که به هيچ کس اعتماد نکنند. چهرههای شناخته شده رسانههای فارسی زبان (تلويزيون فارسی بی بی سی و صدای آمريکا) و فعالان احزاب سياسی اصلاح طلب که در طی دو سال گذشته به خارج مهاجرت کردهاند بيش از همه مورد اين گونه اتهامات قرار گرفتهاند (برنامه صدای آمريکا را کيهان می نويسد، کيهان ۲۰ مهر ۱۳۹۰). به عنوان نمونه احمد باطبی متهم می شود به "به لو دادن برخی از اعضای اپوزيسيون در تماس با ايران" (کيهان، ۲۷ مهر ۱۳۹۰) يا مجتبی واحدی و اردشير امير ارجمند به عنوان نفوذی جمهوری اسلامی مطرح می شوند. (باور کنيد من نفوذی نيستم، کيهان، ۱۳ تير ۱۳۹۰) نوچه سازی دستگاههای تبليغاتی حکومت مخالفان را نه تنها نوچهی ايالات متحده و اسرائيل و دستگاههای امنيتی آنها بلکه نوچهی گروههايی ديگر معرفی می کنند. (بلندپايگان دولت اصلاحات نوچه نهضت آزادی شدهاند، کيهان، ۲۶ مهر ۱۳۹۰) بدين ترتيب، دستگاه های تبليغاتی/اطلاعاتی نه تنها به دنبال برانگيختن عصبيت برخی برخی از نيروهای سياسی و اختلافات ميان آنها بلکه افکندن نوعی تحقير جمعی بر افراد هستند. تبليغاتچیهای حکومت از رقابتهای سياسی ميان گروههای اپوزيسيون آگاه هستند و اين رقابتها را دستاويز تحقير قرار می دهند. انفجار و نه مفاهمه آنچه حکومتها را بر می اندازد نه صرف استبداد سياسی و ديکتاتوری، نه فساد و بی عدالتی شايع و گسترده و نه ظلم به تنهايی است. حکومتهايی با اين مشخصات دههها دوام يافتهاند. اما تحقير و نقض کرامت انسانی وقتی انباشته شود و راه درمان و بازپروری هم وجود نداشته باشد سريع تر از عوامل ديگر يک رژيم سياسی را بر می اندازد. اين تحقيرهای انباشته شده است که يک باره به انفجار منتهی می شود. اما مشکل انفجار آن است که ظرفيت جامعه را برای گفتگو و مفاهمه به شدت کاهش می دهد. ظاهرا مقامات جمهوری اسلامی با درپيش گرفتن سياست تحقير، انفجار را بر مفاهمه ترجيح می دهند.
فرمانده نظامی ارشد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو میگوید وی پایان مأموریت ناتو در خصوص لیبی را گوشزد خواهد کرد. دریادار « جیم استاوریدیس » این گفته را پیش از نشست شورای آتلانتیک شمالی، نهاد گردانندگی ناتو بازگو کرد. رئیس جمهوری فرانسه نیکولا سرکوزی گفت مرگ معمر قذافی در « سرت » در روز پنجشنبه به این معناست که مداخلۀ نظامی ناتو در لیبی رو بپایان است. با افزایش پرسشها درباره اینکه دقیقاً چه اتفاقی در واپسین لحظات قذافی بدنبال دستگیری اش افتاد، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل « ناوی پیلای » گفت تحقیقات کاملی در خصوص مرگ وی باید انجام یابد. مقامات لیبیایی اعدام وی را تکذیب میکنند.
شورای امنیت سازمان ملل انتظار میرود روز جمعه در زمینه پیشنویس قطعنامهای در محکوم کردن خشونتها و موارد نقض حقوق بشر در یمن رای گیری کند. گزارشها به نقل از دیپلماتها حاکی است این پیشنویس که در آن ذکری از تحریم یا اقدامات دیگر علیه رژیم یمن بمیان نیامده احتمالاً از سوی ۱۵ کشور عضو شورای امنیت تصویب خواهد شد. از هنگام آغاز اعتراضات در یمن در بهمن ماه گذشته تاکنون صدها تن در آن کشور کشته شده اند.
مقامهای لیبی میگویند خاکسپاری معمر قذافی به دلیل تحقیق بیشتر در مورد چگونگی مرگ وی و نیز مشخص کردن مکانی برای دفن وی به تعویق افتاده است. شورای حقوق بشر سازمان ملل خواستار تحقیق درباره چگونگی به قتل رسیدن قذافی شده است. مقامهای لیبی میگویند خاکسپاری معمر قذافی، رهبر پیشین این کشور، به دلیل تحقیق بیشتر در مورد چگونگی مرگ وی و نیز مشخص کردن مکانی برای دفن وی به تعویق افتاده است. معمر قذافی، رهبر پیشین لیبی، روز پنجشنبه، پس از دستگیری به دست نیروهای انتقالی، به ضرب گلوله کشته شد. در حالی که محمود جبرئیل، رئیس اجرایی شورای انتقالی لیبی گفته است که مشخص نیست قذافی به ضرب گلوله انقلابیون یا هواداران حکومت سابق کشته شده، «یک مقام بلندپایه شورای انتقالی» به خبرگزاری رویترز گفته است که وی به دست نیروهای شورای انتقالی پس از دستگیری کشته شده است. چگونگی کشته شدن معمر قذافی پس از آن مورد مناقشه واقع شد که روز پنجشنبه ویدئویی منتشر شد که نشان میداد وی پس از دستگیری زنده بوده است. از سوی دیگر خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده است که جنازه معمر قذافی در یک سردخانه، در یک مرکز تجاری در شهر سرت نگهداری میشود. این خبرگزاری میافزاید محل اصابت گلوله به سر، سینه و شکم وی قابل رویت است. برپایه این گزارش روز جمعه صدها نفر در این مرکز تجمع کرده بودند تا بتوانند جنازه معمر قدافی را ببینند. پیش از این قرار بود خاکسپاری جنازه قذافی، مطابق با آداب اسلامی روز جمعه انجام بگیرد ما شورای انتقالی اعلام کرد که محل دفن وی هنوز در دست بررسی است و چگونی مرگ قذافی نیز باید روشن شود. در همین زمینه اداره حقوق بشر سازمان ملل، روز جمعه خواستار تحقیق کامل در مورد چگونگی مرگ معمر قذافی شد و در عین حال ابراز نگرانی کرد که وی ممکن است پس از دستگیری اعدام شده باشد. این در حالی است که بان گی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد، از کشته شدن معمر قذافی، به عنوان «گذار تاریخی» برای لیبی، یاد کرده بود. روپرت کولویل، یک سخنگوی شورای حقوق بشر سازمان ملل، در این باره گفت: «تردیدهای زیادی درباره این که چه چیزی دقیقا اتفاق افتاده است، وجود دارد. به نظر میرسد که چهار یا پنج روایت مختلف از اینکه او چگونه مرد، موجود است.» وی افزود: «اگر این دو ویدئو را کنار هم بگذارید، بسیار ناراحت کننده است، چراکه میبینید یک نفر زنده دستگیر شده و در دیگری میبیند که همان فرد مرده است.» روسیه خواستار تحقیق بینالمللی شد در همین روز سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، اظهار داشت کاروان خودروهایی که معمر قذافی را پیش از دستگیری میبردند خطری متوجه کسی نمیکردند اما با این حال هدف حمله جنگندههای ناتو قرار گرفتند. برپایه گزارشهای منتشر جنگندههای ناتو کاروان معمر قذافی را ابتدا مورد حمله قرار داده و رهبر لیبی که از زمین نیز هدف آتش نیروهای شورای انتقالی بود، از جبپ خود پیاده شده و در کانالی پناه گرفت که سرانجام به دستگیری وی منتهی شد. سرگئی لاوروف همچنین از پیامهای شادباش شماری از رهبران جهان برای مرگ قذافی انتقاد کرد و گفت: «چگونگی این مرگ پرسشهای زیادی برمیانگیزد.» وی افزود: «اقدامات ناتو نیز برای ما از منظر قوانین بینالملل برای ما قابل توجه است.» سرگئی لاوروف درباره کشته شدن قذافی گفت: «کنوانسیونهای ژنو در این صراحت دارند به محضی که فردی در یک درگیری مسلحانه اسیر شد، رویههای ویژهای مشمول حال وی میشود.» وزیر خارجه روسیه گفت: «تصاویری که ما دیدیم نشان میداد او در حالی که زخمی بود اسیر شد، و پس از آن، در حالی که اسیر است، جان وی گرفته میشود.» وزیر خارجه روسیه در ادامه خواستار تحقیق بینالمللی درباره مرگ رهبر پیشین لیبی شد.
وزيرامور خارجه ترکيه نسبت اتهامات عليه ايران در خصوص دست داشتن در «توطئه ترور» سفير عربستان سعودی در آمريکا ابراز ترديد کرده و گفته است، باور ندارد که جمهوری اسلامی در چنين اقدامی دخالت داشته باشد.احمد داوود اوغلو، وزيرامور خارجه ترکيه روز جمعه نسبت اتهامات عليه ايران در خصوص دست داشتن در «توطئه ترور» سفير عربستان سعودی در آمريکا ابراز ترديد کرده و گفته است، باور ندارد که جمهوری اسلامی در چنين اقدامی دخالت داشته باشد. احمد داودد اوغلو که در يک کنفرانس خبری به همراه علی اکبر صالحی، وزير امور خارجه ايران، در آنکار گفت: «ما باور نداريم که ايران در چنين اقدامی دست داشته باشد، اما آمريکايیها میگويند که اسنادی در اين زمينه در اختيار دارند.» وزير امور خارجه ترکيه اضافه کرده است: «دولتها میبايست در چنين مسايلی شفاف باشند آنهايی که چنين ادعاهايی را مطرح میکنند بايد درخصوص اين ادعاها واضح و روشن باشند و ايران به آنها پاسخ بدهد.» وی همچنین گفته است:«اين ادعا که يک کشور می خواسته سفير يک کشور ديگر را در کشور سومی ترور کند، مساله ای جدی است و می بايست با مراقبت و جديت مطرح شود.» احمد داوود اوغلو اضافه کرده است:« توصيه ما به همسايه امان ايران اين است که به شواهدی که ايالات متحده در اختيار دارد توجه کند و در جريان بررسی اين پرونده با شفافيت کامل کمک کند.» آمريکا سه هفته پيش برخی از «عناصر» حکومت جمهوری اسلامی را به دست داشتن در توطئه دو ايرانی برای کشتن سفير عربستان در واشينگتن و انفجار در سفارتخانه های عربستان و اسرائيل متهم کرد. اين دو ايرانی، منصور ارباب سير، تبعه ايرانی- آمريکايی که هم اکنون در آمريکا در بازداشت است، و غلام شکوری هستند که طبق اين گزارشها گفته میشود آقای شکوری عضو نيروی قدس سپاه پاسداران است و احتمالا در ايران به سر میبرد. ايران اين اتهام را به شدت رد کرده و آن را «سناريويی ساختگی» میداند. در همين زمينه، علی اکبر صالحی نيز روز جمعه گفته است صحبت کردن در خصوص اين اتهامات «اتلاف وقت» است. وزير امور خارجه ترکيه از آمريکا و ايران خواست از به طور سازنده اختلافات خود را حل کنند. احمد داوود اوغلو گفته است: «آنچه میبايست اکنون انجام داد اين است که همه طرفهای درگير دراين مساله اطلاعات خود و آنچه که دارند را با يکديگر به اشتراک بگذارند و مساله را روشن کنند، بدون اين که راه را برای افزايش تنش باز کنند. ترکيه آماده است در صورت نياز برای کاهش تنش به اين مساله بپردازد.» به گزارش خبرگزاری رويترز، رسانههای ترکيه هفته جاری گزارش داده بودند که آمريکا با اعزام نمايندهای به آنکار اسناد و مدارک خود را در زمینه دخالت ايران در «توطئه ترور» سفير عربستان در واشينگتن، در اختيار مقامهای ترک گذاشته است. يک سخنگوی سفارت آمريکا در ترکيه بدون اظهار نظر در خصوص اين خبرها گفته است، موضع ما را درخصوص اين مساله همه میدانند. باراک اوباما، رييس جمهوری آمريکا، هفته گذشته گفته بود که ايران به دليل دست داشتن دراين «توطئه» به شديدترين تحريمهای ممکن روبرو خواهد شد. آمريکا، اتحاديه اروپا و کانادا در همين رابطه پنج نفر را به اتهام دخالت در اين «توطئه» مورد تحريم قرار دادهاند. علاوه بر منصور ارباب سير و غلام شکوری، اين کشورها سه فرد ديگر را نيز تحريم کردهاند. اين افراد عبارتند از حامد عبداللهی، از افسران ارشد نيروی قدس که متهم است به طراحی اين طرح ترور کمک کردهاست، عبدالرضا شهلايی، يکی از معاونان نيروی قدس، و قاسم سليمانی، فرمانده اين نيرو که گفته میشود نظارت بر اجرای طرح ترور را بر عهده داشته است. اين در حالی است که حيدر مصلحی، وزير اطلاعات ايران، روز پنجشنبه مقامات آمريکايی را متهم کرد که با دادن تابعيت به منصور ارباب سير، او را به همکاری در متهم کردن ايران به دخالت درتوطئه ترور سفير عربستان تشويق کردهاند. حيدر مصلحی گفته بود: «متهم مورد ادعا که طبق ادعای رسانههای غربی بيش از ۲۰ سال در آمريکا ساکن بوده، چرا نتوانسته بود تا ۸ ماه پيش از دولت آمريکا تابعيت دريافت کند؟ و چرا فقط ۸ ماه پس از دريافت تابعيت آمريکايی وارد چنين توطئهای میشود؟» مقامات آمریکا می گویند، اسناد و شواهد محکمی از ارتباط مقام های ایرانی با این توطئه ترور در اختیار دارند. آنها می گویند، نيروی قدس سپاه پاسداران برای انجام این عمليات در آمریکا مبلغ ۱۰۰ هزار دلار به حساب يک عضو کارتل مواد مخدر مکزيک فرستاده است که وی خبرچين آمريکا بوده است.اين مبلغ بخشی از پيش پرداخت يک و نيم ميليون دلاری ايران برای هدف قرار دادن سفير عربستان بوده است.
اتحادیه اروپا روز جمعه از تحریم داراییهای پنج نفر در ارتباط با اتهام «توطئه ترور» سفیر عربستان در واشینگتن خبر داد. پیشتر بریتانیا، آمریکا و کانادا نیز از اعمال تحریم علیه پنج فرد ایرانی خبر داده بودند.اتحادیه اروپا روز جمعه از تحریم داراییهای پنج نفر در ارتباط با اتهام «توطئه ترور» سفیر عربستان در واشینگتن خبر داد. پیشتر بریتانیا، آمریکا و کانادا نیز از اعمال تحریم علیه پنج فرد ایرانی خبر داده بودند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، اتحادیه اروپا در بیانیه خود در این زمینه آورده است که به دنبال «افشای توطئه ترور» سفیر عربستان در ایالات متحده، اتحادیه اروپا با هدف «مبارزه با تروریسم»، پنج فرد را مشمول اقدامات محدود کننده کرده است. بیانیه اتحادیه اروپا بدون ذکر نام و ملیت افراد تحت تحریم قرار گرفته، تنها توضیح داده است که داراییهای این افراد در کشورهای عضو اتحادیه اروپا مسدود خواهد شد و این پنجتن هیچگونه دسترسی به این اموال نخواهند داشت. ایالات متحده آمریکا دو شهروند ایرانی را به تلاش برای ترور سفیر عربستان در واشینگتن و همچنین بمبگذاری در سفارتخانههای عربستان و اسرائیل در همین شهر متهم کرده است . مقامهای آمریکایی منصور اربابسیر، تبعه ایرانی-آمریکایی و غلام شکوری که گفته شده عضو نیروی قدس سپاه پاسداران است و احتمالا در ایران به سر میبرد را به عنوان دو عامل اصلی اجرای این «طرح ترور» معرفی کردهاند. به دنبال این اتهامزنیها، آمریکا و بریتانیا به تازگی اموال پنج ایرانی «مرتبط» با «توطئه ترور» سفیر عربستان را مسدود کردند. وزارت دارایی بریتانیا در این خصوص اظهار کرده بود که بر اساس «قانون مسدود کردن دارایی تروریستها» اموال دو فرد نامبرده را به همراه داراییهای سه ایرانی دیگر مسدود کردهاست. به گفته خبرگزاریها سه فرد دیگری که شامل اقدام تحریمی بریتانیا شدهاند عبارتند از حامد عبداللهی، از افسران ارشد نیروی قدس که متهم است به طراحی این طرح ترور کمک کردهاست، عبدالرضا شهلایی، یکی از معاونان نیروی قدس، و قاسم سلیمانی، فرمانده این نیرو که گفته میشود نظارت بر اجرای طرح ترور را بر عهده داشتهاست. این پنج فرد از سوی آمریکا نیز تحت تحریم قرار گرفتهاند. پس از آمریکا و بریتانیا، کانادا نیز اعلام کرد که در همراهی با این دو کشور، اموال پنج شهروند ایرانی متهم به دست داشتن در این توطئه را مسدود کرده است. مقامهای جمهوری اسلامی ايران که تاکنون به شدت اتهامات وارد شده از سوی آمریکا را رد کردهاند و در روزهای نخست پس از طرح این اتهام نیز واکنشی خشمگينانه نشان داده بودند، به تازگی خواستار ارائه اطلاعات مربوط به اين حادثه برای بررسی شدند، هرچند که محمود احمدینژاد بعدا هر گونه بررسی در این زمینه را رد کرد .
اتحادیه اروپا با انتشار بیانیه ای در روز جمعه اعلام کرد که 5 نفر را به دلیل دست داشتن در طرح ترور سفیر عربستان سعودی در آمریکا تحریم کرده است. بر اساس این بیانیه، دسترسی های مالی و بانکی این 5 نفر در کشورهای عضو اتحادیه اروپا قطع می شود . در این بیانیه به اسامی این افراد و نیز ملیت آنها اشاره نشده است. آمریکا، بریتانیا و کانادا نیز هفته گذشته 5 ایرانی مرتبط با نیروی قدس سپاه پاسداران را به اتهام تلاش برای ترور سفیر عربستان سعودی در آمریکا تحت تحریم قرار داده بودند. روز پنجشنبه نیز دفتر دادستان فدرال آمریکا در منطقه منهتن نیویورک، رسمأ اتهام نامه منصور ارباب سیَر و غلام شکوری، دوایرانی متهم به شرکت در طرح ترور سفیر عربستان سعودی در واشینگتن، را صادرکرد.
فواد شمس، ازفعالان دانشجویی دانشگاه تهران، بعد از تحمل سه ماه حبس، از بند ۳۵۰ زندان اوین آزاد شد . به گزارش سایت کلمه، این فعال دانشجویی روز دهم مرداد ماه برای تحمل باقی مانده محکومیت شش ماه خود به زندان اوین منتقل شده بود. آقای شمس، دانشجوی دانشکدهٔ جغرافیای دانشگاه تهران، در آذر ۱۳۸۸ بازداشت و از سوی دادگاه انقلاب تهران، به اتهام تبلیغ علیه نظام به ۶ ماه حبس تعزیری و ۶ ماه حبس تعلیقی محکوم شده بود.
در شرایطی که ۱۰ هزار سرباز ارتش ترکیه از روز چهارشنبه عملیات گستردهای را علیه شورشیان کرد ترکیه آغاز کردهاند، آنکارا که میزبان وزیر خارجه جمهوری اسلامی است، روز جمعه از ایران خواست تا در این درگیریها به ترکیه کمک کند.در شرایطی که ۱۰ هزار سرباز ارتش ترکیه از روز چهارشنبه عملیات گستردهای را علیه شورشیان کرد ترکیه آغاز کردهاند، آنکارا که میزبان وزیر خارجه جمهوری اسلامی است، روز جمعه از ایران خواست تا در این درگیریها به ترکیه کمک کند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس این درخواست در سفر علیاکبر صالحی، وزیر خارجه ایران، به آنکارا و دیدار او با مقامهای بلندپایه ترک مطرح شده است. در همین حال خبرگزاری رویترز گزارش داد که علیاکبر صالحی روز جمعه در نشست خبری مشترکی با همتای ترک خود احمد داوداوغلو در باره مبارزه با شورش گروههای کُرد در نواحی مرزی ایران و ترکیه گفت که «لازم است تا با همکاری جدی بیشتری با آن مبارزه کنیم.» احمد داوداغلو نیز در این نشست خبری گفت: «اراده مشترک ما برای مبارزه با پکاکا و پژاک به قویترین وجه ادامه خواهد یافت.» وی افزود: «از این پس ما با هم در یک طرح عملیاتی مشترک همکاری خواهیم کرد تا این تهدید تروریستی به طور کامل منهدم شود.» بنا بر گزارشها، شبه نظامیان پکاکا از ماه ژوئیه به این سو عملیات مسلحانه خود را علیه دولت مرکزی ترکیه بهطور قابل ملاحظهای افزایش دادهاند و درگیریهای حزب حیات آزاد کردستان، پژاک، نیز با سپاه پاسداران در ماههای اخیر شدت بیشتری به خود گرفتهاست. ترکیه پس از کشته شدن ۲۴ سرباز ارتش خود در شهر چوکورجه به دست نیروهای پکاکا که روز چهارشنبه اتفاق افتاد از همان روز تهاجم بزرگی را علیه شورشیان کرد در جنوب شرق ترکیه آغاز کردهاست. بنا بر گزارشها در این هجوم که در مناطق مرزی ترکیه با عراق متمرکز شدهاست در حدود ۱۰ هزار ارتشی ترکیه شرکت دارند که ۶ هزار نفر از آنها از اعضای یگانهای ویژه هستند. جنگندههای ترکیه روز جمعه نیز با پرواز بر فراز کوهستان قندیل در چندین نوبت اقدام به بمباران اردوگاههای شورشیان در امتداد مرز ترکیه و عراق و در امتداد رودخانه زاب کردند. طی ۲۷ سال درگیری میان ارتش ترکیه و پکاکا، ارتش این کشور تاکنون دهها تهاجم زمینی و هوایی در مناطق مرزی با عراق ترتیب دادهاست که این حملات نتایج مختلفی را دربر داشتهاست. حزب حیات آزاد کردستان طی سالهای اخیر عملیات مسلحانهای را در مناطق مرزی ایران انجام دادهاست و سپاه پاسداران طی ماههای اخیر عملیاتی را علیه نیروهای پژاک در مناطق مرزی غرب ایران آغاز کردهاست. ایران و آمریکا، پژاک را یک گروه تروریستی میدانند و جمهوری اسلامی از کشورهای اتحادیه اروپا نیز خواستهاست تا گروه پژاک را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دهند. سازمان بینالمللی مهاجرت به تازگی اعلام کرد که گلولهباران شمال عراق از سوی سپاه پاسداران باعث آواره شدن صدها خانوار شدهاست و در اردوگاههای این آوارگان خطر شیوع بیماریهای مختلف وجود دارد.
اتحادیه آزاد کارگران ایران اعلام کرد که آیت نیافر، از فعالان کارگری، در متروی شهر ری تهران توسط مامورین امنیتی بازداشت شده است. بنا بر این گزارش، مامورین امنیتی همچنین منزل آقای نیافر را تفتیش کردند و کیس کامپیوتر و برخی لوازم شخصی وی را با خود بردند. آیت نیافر اکنون در زندان اوین تحت بازداشت قرار دارد. پیشتر، شاهرخ زمانی، عضو هیات بازگشایی سندیکای کارگران نقاش، با تودیع وثیقه 200 میلیون تومانی، پس از حدود 130 روز بازداشت موقت، از زندان تبریز آزاد شد. وی در دادگاه انقلاب تبریز به 11 سال زندان محکوم شده است.
هیلاری کلینتون اعلام کرد: آمریکا انتظار دارد پاکستان اجازه ندهد خاک این کشور به پناهگاهی امن برای شورشیان افغانستان تبدیل شود . وزیر امور خارجه آمریکا که در اسلام آباد صحبت می کرد، گفت:امکان ندارد که مارها را در انبار پشت خانه تان نگهدارید و انتظار داشته باشید که صرفاً همسایه شما را بگزند. در همین حال، حنا ربانی، وزیر خارجه پاکستان، گفت: مشکل وجود پناهگاه های امن برای تروریست ها در دو سوی مرزهای افغانستان و پاکستان وجود دارد و مختص پاکستان نیست. وزیر امور خارجه آمریکا پیش از سفر به اسلام آباد، روز پنجشنبه در کابل با حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان، دیدار کرده بود .
سرهنگ معمر محمد قذافی در ژوئن ۱۹۴۲ در یکی از روستاهای سرت، جایی که پایان زندگیش رقم زده شد، به دنیا آمد. او وابسته به قبایلی چندشاخه بود که در مرکز و غرب و شرق لیبی حضور دارند.سرهنگ معمر محمد قذافی در ژوئن ۱۹۴۲ در یکی از روستاهای سرت، جایی که پایان زندگیش رقم زده شد، به دنیا آمد. او وابسته به قبایلی چندشاخه بود که در مرکز و غرب و شرق لیبی حضور دارند. قذافی در کالج نظامی یونان و انگلستان درس خواند و جزء افسرانی بود که ملک ادریس سنوسی، آخرین پادشاه لیبی که قصد اصلاحات داشت، به خارج فرستاد. قذافی در بازگشت به لیبی تحت تاثیر اندیشه قومیت عربی یا ناسیونالیسمی که جمال عبدالناصر در مصر نماد اصلی آن بود، با عدهای از افسرانی که همدرجه او بودند یک شورای مخفی برای خود درست کرد. اینها در سال ۱۹۶۹ موفق شدند با مجموعهای حدود ۳۰۰ افسر که تعدادی از آنها در داخل طرابلس و بعضی در بنغازی بودند، اعلام انقلاب کنند. پادشاه در آن زمان از کشور خارج شده بود و تقریبا با او محترمانه رفتار شد. قذافی با شور انقلابی، سوسیالیسم عربی و اندیشه عبدالناصر به میدان آمد و در ابتدا بسیار محبوب بود. فضای پایانی دهه ۶۰ میلادی فضایی بود که از امثال قذافیها استقبال میکرد. نکته مهمی که درباره این مرد باید بگویم غیرقابل پیشبینی بودن او است. رفتار او منطقی نداشت، ولی برای تودههای عرب مدتی نماد یک قهرمان بود و کشور ثروتمندی داشت و پول میداد روزنامهها را میخرید. طرح او به عنوان «کتاب سبز» یک ایدئولوژی جدید در برابر مارکسیسم و قومیت عربی بود. با مرگ ناصر و تغییر مسیر سیاست عربی، او در زمینه قومیت عربی دچار سرگیجه و اندوه شد و با «کتاب سبز» به میدان آمد مبنی بر این که این کتاب پاسخ به تمام مشکلات بشری است. در طول این سالها آقای قذافی خود را امینالرؤسا، شیخالرؤسای عرب و ملکالملوک یعنی پادشاه پادشاهان آفریقا معرفی میکرد و خود را القائدالامم یعنی رهبر جهانی میدانست. رفتار و عملکرد او و کیسه پر پولش که آماده بود به پای مزدوران ریخته شود، همچنین گاردهای زن او که همه جا دنبالش میآمدند و فرزندانش دراین سالهای اخیر باعث شده بود به این انسان یک وجه متفاوت از رهبران دیگر بدهد. هیچ یک از کارهای او منطقی به نظر نمیرسید. آدمی که میلیاردها دلار خرج کرد تا سلاح هستهای بسازد، بعد از سرنگونی صدام وقتی حس کرد دوره قلدری تمام شده دستها را بالا برد و تمام تجهیزات اتمی لیبی را به آمریکا و بریتانیا تقدیم کرد و در زمینههای مختلف با غرب ساخت و خیالش راحت بود که مشکلات حل شده و او میتواند بعد از ۷۰ سالگی بنشیند و شبیه سلطان یا خلیفه دستورالعمل صادر و به دیگران توصیه کند. معمر قذافی از دو همسر خود یعنی خانم فتحیه نوری و صفیه فرکاش۱۰ فرزند داشت. یک دختر به نام عایشه که حقوقدان است و قبلا به همراه یکی از برادرانش به الجزایر رفت. سیفالاسلام قذافی معروفترین فرزند قذافی بود که در کار سیاسی فعال بود و مدرک دکترا از مدرسه عالی اقتصاد و علوم سیاسی لندن دارد. در واقع قذافی داشت برای ولایتعهدی او زمینهسازی میکرد. پروندههای سیاه قذافی که تسویه شد، سیفالاسلام قذافی توانست تسویه کند بنابراین شخصیت قابل تاملی بود. اما اکنون خبری از او در دست نیست و به نظر میرسد زودتر از این که انقلابیون بتوانند آخرین محل حضور اینها را محاصره کنند از کشور خارج شده باشد. المعتصم بالله نیز پسر دیگر قذافی ومشاور امنیت ملی بود که یک واحد نظامی شبیه سپاه پاسداران را راهاندازی کرد که حامیان پدرش بودند.
فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی میگوید «صدای آمریکا» و «بیبیسی»، «بازوهای دستگاههای اطلاعاتی آمریکا» هستند و همکاری با این شبکهها به منزله همکاری با سرویسهای امنیتی است.فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی میگوید «صدای آمریکا» و «بیبیسی»، «بازوهای دستگاههای اطلاعاتی آمریکا» هستند و همکاری با این شبکهها به منزله همکاری با سرویسهای امنیتی است. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، اسماعیل احمدی مقدم روز جمعه شبکههای خبری صدای آمریکا و بنگاه سخن پراکنی بريتانيا ( بیبیسی) را «بازوهای اطلاعاتی آمریکا، نظیر (سازمان) سیا» دانست و گفت: «همکاری با این شبکهها همکاری با رسانه نیست، بلکه همکاری با سرویسهای امنیتی دشمن است که طبعا در این موارد وزارت اطلاعات نظارت و برخوردهای لازم را دارد.» وی در ادامه با تأکید بر اینکه همکاری با شبکههای ماهوارهای نیازمند دریافت مجوز از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد است، خاطرنشان کرد: «همکاری مستندسازان، بازیگران و … با این شبکههای ماهوارهای منوط بر آن است که آن شبکهها اهدافی را علیه نظام در داخل کشور تعقیب نکنند.» فرمانده نیروی انتظامی در حالی مدعی ارتباط بیبیسی و صدایآمریکا با دستگاههای اطلاعاتی آمریکا شده است که در یکماه گذشته فشار جمهوری اسلامی بر روی شبکههای خبری فارسیزبان خارج از کشور از طریق ارسال پارازیت و بازداشت تعدادی از سینماگران به اتهام «جاسوسی و فروش فیلم» به شبکه بیبیسی افزایش یافته است. در این مدت مقامهای مختلف ایران ارتباط و همکاری با شبکههای خبری فارسیزبان را برابر با اقدام علیه نظام دانسته و به همین دلیل سینماگران بازداشت شده، هدف وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی قرار گرفتهاند. غلامحسین محسنی اژهای، دادستان کل ایران، اواخر شهریورماه در خصوص این بازداشتها گفته بود که سینماگران بازداشت شده «با گزارش رسمی وزارت اطلاعات» تحت تعقیب قرار گرفتهاند. محمد حسینی، وزیر ارشاد جمهوری اسلامی نیز بازداشتهای اخیر سینماگران را اقدامی صورت گرفته از سوی دستگاههای اطلاعاتی امنیتی دانسته و گفته بود: «بنا نیست شبکهای که علیه جمهوری اسلامی ایران کار میکند و در جهت خلاف مصالح کشور ماست، تقویت کنیم.» همچنین محمد عسگرپور، مدیرعامل خانه در اظهاراتی بیبیسی و صدای آمریکا را شبکههایی «بهایی» نامیده و اظهار کرده بود: «من همیشه معتقد بودم که دو شبکه صدای آمریکا و بیبیسی به دلیل آنکه با نظام خوب نیستند و توسط بهاییها اداره میشوند، کانالهای مناسبی برای اظهار نظر و نمایش آثار سینماگران نیستند.» به گفته پیتر هوروکس ، مدیر شبکه جهانی بیبیسی، فشارها بر روی بخش بیبیسی فارسی از زمانی شدت یافت که این شبکه در تاریخ ۲۶ شهریورماه، مستندی تحت عنوان «خط و نشان رهبر» را به نمایش گذاشت؛ مستندی در مورد زندگی سیاسی آیتالله خامنهای و شیوه حکومتداری وی طی دو دهه گذشته. اوایل مهرماه شورای اطلاع رسانی دولت آمريکا (بیبیجی) و بنگاه سخن پراکنی بريتانيا (بیبیسی) در بيانيهای مشترک با اعتراض به اقدامات جمهوری اسلامی عليه رسانههای مستقل و تهديد و ارعاب روزنامهنگاران، خواستار محکومیت اين رفتار ايران در نشست جاری مجمع عمومی سازمان ملل شدند.
وقتی صحبت از دولت فلسطینی میشود، خیلیها بلافاصله انگشت اتهام را به سوی اسرائیل دراز میکنند و اسرائیل را عامل و علت عدم تشکیل آن میدانند. شاید در نگاه اول این تحلیل درستی به نظر برسد، حداقل سادهترین توجیهی است که میتوان از طریق آن سیاه را در برابر سفید قرار داد و از طریق برجسته کردن تعارضات بین دو پدیده یکی را مسئول شرایط عارض بر دیگری دانست و نتیجهای مطلوب و قابل پذیرش عام از آن استنباط کرد.وقتی صحبت از دولت فلسطینی میشود، خیلیها بلافاصله انگشت اتهام را به سوی اسرائیل دراز میکنند و اسرائیل را عامل و علت عدم تشکیل آن میدانند. شاید در نگاه اول این تحلیل درستی به نظر برسد، حداقل سادهترین توجیهی است که میتوان از طریق آن سیاه را در برابر سفید قرار داد و از طریق برجسته کردن تعارضات بین دو پدیده یکی را مسئول شرایط عارض بر دیگری دانست و نتیجهای مطلوب و قابل پذیرش عام از آن استنباط کرد. شکی نیست که اسرائیل عامل مهمی در این مخاصمه شصت و چند ساله است. اسرائیل با گسترش و پیشروی در سرزمینهای فلسطینی نهایتا تشکیل دولت فلسطینی را غیرممکن کرده است. اما آن چه غالبا در این رابطه فراموش میشود این واقعیت است که فلسطینیها و اعراب هم خود از آغاز این مخاصمه دو عامل بنیادین عدم تشکیل یک دولت فلسطینی بوده و هستند. وقتی در ۱۹۴۷ سازمان ملل با هدف حل مخاصمه بین دو طرف، طرح تقسیم اراضی بین یهودیان و فلسطینیها را ارائه و مرزهای دو کشور فلسطین و اسرائیل را ترسیم کرد، اسرائیلیها آن طرح را پذیرفته وموجودیت دولت یهودی را در ۱۴ ماه مه ۱۹۴۸ در داخل همان مرزها اعلام کردند. اما فلسطینیها با تحریک مصر، سوریه، عراق، اردن، و تا حدودی عربستان سعودی با آرمان تشکیل دولت متحد فلسطینی علیه اسرائیل وارد جنگ شده و نه تنها موجب شدند دولت فلسطینی تشکیل نشود، بلکه در ادامه از طریق آن چه جبهه امتناع نامیده شد به جنگ و مخاصمه با اسرائیل پرداخته و نهایتا مخاصمه را به پیچیدهترین شکل آن که امروز شاهد آن هستیم مبدل کردند. اکنون پس از قریب شصت و پنج سال بعد از طرح تقسیم فلسطین، عقلانیت سیاسی موجب شده است که محمود عباس، رئیس دولت موقت فلسطین، از سازمان ملل تقاضا کند فلسطین را به رسمیت بشناسند. محمود عباس در شرایطی به این بازی سیاسی دست زده است که فلسطین امروز دیگر فلسطین ۱۹۴۷ نیست و از طرفی شرایط بینالمللی علیه فلسطینیها چرخش کرده و متاسفانه چالشهای مختلفی نیز در راه است. برخی از چالشهایی که موجب غیر قابل پیشبینی شدن نتیجه این اقدام میشود را در زیر ریشهیابی و تحلیل میکنیم: تاریخ شصت و چند ساله اخیر نشان میدهد حداقل تا اوایل دهه ۱۹۹۰ همسایگان عرب فلسطین علاقهای به تشکیل دولت مستقل فلسطینی نداشتند و وجود سازمان رهاییبخش فلسطین یا حمایت از آن نوعی ابزار سیاسی و نظامی برای نیل به اهداف خود آنان بود. همه اعراب و حتی برخی ملل غیرعرب هم پیوسته خواهان تشکیل یک دولت واحد فلسطینی بودند که یهودیان هم بخشی از آن باشند. -هنوز بیست سال از زمانی که عراق از فلسطینیها دفاع میکرد تا از سیاست اشغال کویت توسط عراق پشتیبانی و در جریان اشغال نقش ستون پنجم را بازی کنند نگذشته است. -هنوز پس از گذشت چندین دهه، فلسطینیها در سوریه در اردوگاههای پناهندگان و زیر چادرهای پلاستیکی میخوابند و اجازه ادغام در جامعه سوریه را ندارند. البته نمایندگان «حماس» از این طبقه جدا هستند و به عنوان نمایندگان «ملت» فلسطین پذیرایی میشوند. -در لبنان فلسطینیها هنوز با عنوان «آوارگان فلسطینی» شناخته میشوند و حزبالله لبنان با حمایت ایران و سوریه برای سرزمینهای اشغالی لبنان (که اتفاقا بخشی از آن توسط سوریه اشغال و در جنگ به اسرائیل باخته شده بود) میجنگد، اگرچه خود را پشت بدبختیهای فلسطینیها پنهان میکند. -عربستان سعودی هیچ وقت بیش از چند صد پناهنده فلسطینی را اسکان نداده است. -اگرچه مصر در پنجاه سال اخیر وطن دوم فلسطینیهای پناهنده بوده است، فلسطینیهای مصر پیوسته در ترس و خوف از نیروهای امنیتی رژیم خودکامه مبارک و اسلاف وی زندگی کردهاند. -اردن که در سال ۱۹۸۸ از هزگونه ادعا بر اراضی ساحل غربی دست کشید و با اسرائیل صلح کرد میتوانست ساحل غربی را به فلسطینیها واگذار و یک دولت فلسطینی را در آن اراضی به رسمیت برساند. اگرچه اردن بیشترین مساعدتها را به فلسطینیها ارائه کرد، در برابر بخشی از فلسطینیها که تا ۱۹۷۰ به سادگی در اردن سکونت میکردند و شهروند اردن میشدند علیه ملک حسین توطئه کردند و نتیجه این شد که از آن به بعد فلسطینیها کمتر و مشکلتر میتوانند در جامعه اردن ادغام شوند. -ترکیه تا زمانی که به مدل آتاتورک وفادار بود در قبال مسئله فلسطین هزم و احتیاط فراوان اعمال میکرد و روابط محرمانه خود را با اسرائیل مخفی نگاه میداشت. جالب اینجاست که حتی تا ۱۹۹۵ که دولت اسلامی اربکان به روی کار آمد روابط با اسرائیل محرمانه و مخفی بود، در حالی که پیمان پیوند نظامی ترکیه - اسرائیل در زمان اربکان امضا شد. به مرور و بهویژه در پانزده سال اخیر به موازات موانعی که بر سر راه پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا پیش آمد و به طور مشخص پس از روی کار آمدن دولت اسلامی در ترکیه و فاصله گرفتن از آرمانهای آتاتورک، ترکها هم در صدد برآمدند نفوذ سیاسی خود را در خاورمیانه توسعه دهند. همین اهداف یک بار دیگر زمینهای فراهم ساخت که فلسطین و آرمان فلسطینیها تبدیل به ابزار دستیابی به اهداف سیاسی شود. نمیتوان به درستی قضاوت کرد که آیا هدف رسیدن به شکوه دوران امپراتوری عثمانی است یا خیر، ولی آن چه مسلم است نحوه برخورد اسرائیلیها با فلسطین و بهخصوص با شاخه حماس و نوار غزه زمینه مناسبی را برای اهداف ترکیه فراهم کرد و ترکیه از این ابزار سیاسی به صورت شمشیری دو دم برای ارائه تعریف جدیدی از خود استفاده کرد تا بتواند به غرب تفهیم کند که اگر کاربردش در ناتو علیه اتحاد شوروی سابق تضعیف شده، هنوز توان نفوذ در سایر نقاط دنیا یا خاورمیانه را دارد. -مهمترین چیزی که بعد از انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ رخ داد این بود که ساختمان سفارت اسرائیل در تهران به نمایندگان فلسطینیها واگذار شد و بسیاری از «برادران» فلسطینی حقوقبگیر دولت جمهوری اسلامی شدند. رهبران جمهوری اسلامی هم یاد گرفتند که حمایت از آرمانهای فلسطینیها بر وجهه و مقبولیت سیاسی و بینالمللی ایران میافزاید و به عبارت دیگر میتوانند با هزینهای ناچیز برای خود در عرصه بینالمللی و جهان اسلام دوستان عمدتا پنهان و نامرئی ایجاد میکنند که بالاخره یک روز به درد خواهند خورد. اما خیلی زود این محاسبات غلط از آب درآمد، چرا که یاسر عرفات ترجیح داد از برادر صدام حسین در برابر جمهوری (شیعه) اسلامی حمایت کند. اگرچه نمایندگان عرفات در ایران از این اقدام ناراضی بودند ونمیخواستند به این سادگی پرداختهای سخاوتمندانه سرداران سپاه را از دست بدهند، ولی ناچار شدند. در ادامه این وضعیت دولت جمهوری اسلامی ایران که بیش از بیست سال پیش از فلسطینیها مایوس شده بود به موازات استراتژی توسعه ایدئولوژیک و داهیه رهبری جهان اسلام (و البته اگر نشد، رهبری شیعیان جهان) بار دیگر به یاد برادران فلسطینی افتاد. خوشبختانه «برادران» سوری قادر بودند رابطه را جوش بدهند و خیلی زود ایران هم به صف حامیان فلسطینی پیوست. در نتیجه این عملیات بود که نمایندگان دایمی حماس در سوریه پایشان به ایران باز شد. لازم به یادآوری است که ایران شاخه حماس را بر فتح ترجیح میدهد، چرا که به زعم ایران حماس نماینده مردم فلسطین است و فتح با شناسایی و قبول مذاکره با اسرائیل مرتکب گناهی نابخشودنی شده است. همین مسئله موضعگیری دولت آقای احمدینژاد و مقامات بالاتر از او از جمله رهبری را به خوبی تبیین میکند. حمایتهای علنی و پنهانی مالی به یک گروه از فلسطینیها در برابر گروه دیگر به جز تشدید تفرقه بین یک «ملت» چه تعبیری میتواند داشته باشد؟ آیا چنین تفرقهاندازیها میتواند به ایجاد یک کشور واحد فلسطینی بینجامد؟ بنا بر این شعار تشکیل فلسطین واحد یعنی تجویز شصت و پنج سال دیگر جنگ داخلی بین فلسطینیها (ی فتح) و فلسطینیها (ی حماس) و یا هردو با هم و با اسرائیل؟ به تعبیر آخر یعنی مخالفت با طرح محمود عباس و مخالفت با تشکیل یک دولت مستقل فلسطینی در کنار اسرائیل. میدانیم که حماس فاقد قدرت و مقبولیت لازم برای رهبری کل جامعه فلسطین است. اکثریت مردم فلسطین سیاستهای تند و آشتیناپذیر حماس را رد میکنند. در چنین شرایطی مخالفت با طرح محمود عباس تعبیر دیگری دارد. در حالی که اسرائیل زمینه را برای به رسمیت شناختن فلسطین مناسب نمیداند و امکان وتو کردن این طرح توسط ایالات متحده نیز وجود دارد، مخالفت با طرح محمود عباس و مطرح کردن طرحی که با شصت و پنج سال جنگ نتیجه نداده از نظر بسیاری از فلسطینیها یعنی همسویی و حمایت مستقیم از سیاستهای اسرائیل و آمریکا. امروز هیچ دولت عربی نه میخواهد و نه میتواند همانند سالهای ۱۹۵۰ درگیر جنگ شود. بهار عربی اصل موجودیت کشورهای عربی و رژیمهای لرزان آنان را به خطر انداخته و دیگر توسل به آرمان فلسطین، توسط زمامدارانی که خود به آن اعتقاد ندارند، برای مردمی که تشنه آزادیها و برابریهای اجتماعی و حقوق مدنی خود هستند انگیزهای ایجاد نمیکند. گذشته از آن مردم آگاهتر از گذشتهاند و بالاخره از خود میپرسند چرا نباید به طرحهای جایگزین امکان تحقق داد؟ به علاوه، امروز آرمان فلسطین در تشکیل دولت مستقل فلسطین است. اگرچه حتی اسماعیل هنیه به طور تلویحی اقدام محمود عباس را اقدامی شجاعانه تلقی کرده، به موازات آن و در پی توافقهایی که برای آزادی گیلعاد شالیط نوجوان اسرائیلی در بند حماس در برابر آزادی ۱۰۲۷ فلسطینی انجام شد، بر مقبولیت هنیه در میان فلسطینیها افزوده شده است. نظیر این اقدام یعنی آزادی صدها فلسطینی برای یک یا دو اسرائیلی بیسابقه نیست و تاکنون چندین بار انجام شده، ولی آخرین مورد آن در سال ۲۰۰۸ صورت گرفته بود و در این فاصله هزاران فلسطینی دیگر در زندانهای اسرائیل منتظر موقعیتی بودند که با یک زندانی اسرائیلی مبادله شوند. مذاکرات منجر به آزادی بسیار مهم است و ظاهرا هر دو طرف بذل و بخشش فراوانی کردند تا به توافق برسند. به همین لحاظ این مورد اخیر فقط موجب افزایش محبوبیت نخست وزیر فلسطینی غزه اسماعیل هنیه و یارانش در حماس و نوار غزه شد و طرح محمود عباس را موقتا به موضوعی درجه دو تبدیل کرد. اما به زودی که هیجانات فرو نشیند، اسرائیل و آمریکا باقی میمانند و این واقعیت که بالاخره با طرح محمود عباس در سازمان ملل متحد چه میتوان کرد؟ بسیاری از ناظرین مناقشه اسرائیل و فلسطین بر این باورند که علیرغم همه ابهامات و دلمشغولیهای امنیتی، شناسایی فلسطین به عنوان دولت مستقل موجب تامین امنیت بیشتر اسرائیل میشود، هرچند مسائل بسیاری باید در خلال این پروسه که طولانی خواهد بود حل و فصل شود. مسیری که قرار است به شناسایی فلسطین ختم شود حداقل یک سال و شاید هم بیشتر طول خواهد کشید و از اصلیترین شرایط آن مذاکره مستقیم فلسطینیها و اسرائیل است که اولین تاخیر خود را در چند روز اخیر شاهد بوده است. -آیا این مسیر میتواند بدون حضور حماس که اکنون با آزاد کردن گیلعاد شالیط یک قدم به اسرائیل نزدیکتر شده طی شود؟ -آیا حماس با اقدام خردگرایانه خود سیگنالهای مثبتی نفرستاده که نشان بدهد در نهایت حاضر است در مذاکرات مستقیم شرکت کند؟ و آیا حامیان ایرانی حماس تحمل این نزدیکی و مذاکرات رو در رو را که در هر حال برای ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی در کنار اسرائیل است خواهند داشت؟ -------------------------------------------------------- دکتر جلیل روشندل، مدیر مطالعات امنیتی در «دانشگاه کارولینای شرقی» در آمریکاست و در مراکز مطالعاتی مختلف مانند دانشگاههای دوک، یوسیالای، استنفورد و دانشگاه تهران تدریس و پژوهش کرده است.
وزارت خارجه جمهوری اسلامی، در واکنش به تیراندازی نیروهای مرزبانی جمهوری آذربایجان که منجر به کشتن شدن یک نیروی مرزبانی ایران شد، با احضار سفیر جمهوری آذربایجان، اعتراض کتبی مقامهای تهران را به وی ابلاغ کرد.وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، در واکنش به تیراندازی نیروهای مرزبانی جمهوری آذربایجان که منجر به کشتن شدن یک نیروی مرزبانی ایران شد، ضمن احضار جوانشیر آخوند اف سفیر جمهوری آذربایجان در ایران، اعتراض کتبی مقامهای تهران را به وی ابلاغ کرد. این دومین مورد درگیری نظامی میان مرزبانان ایران و جمهوری آذربایجان در چند ماه اخیر است. روز پنجشنبه واحد مطبوعاتی مرزبانی آذربایجان، با انتشار بیانیهای اعلام کرد که در تاریخ ۱۹ اکتبر (چهارشنبه) حوالی ساعت دو بعد از ظهر در نزدیکی روستای مرزی «آرانلی» از توابع بیلهسوار فرد ناشناسی تلاش کرده است که از مرز به صورت غیر قانونی عبور کند. در این گزارش ادعا شده بود که این فرد که لباس نظامی نیز بر تن داشته، بیش از یک کیلومتر در داخل خاک آذربایجان وارد شده و به اخطار مرزبانان آذربایجان توجهی نکرده است. بر اساس همین گزارش در درگیری میان نیروهای مرزبانی آذربایجان با این شخص، وی مورد اصابت گلوله قرار گرفته و هنگامی که به بیمارستان منتقل می شد، درگذشته است. ایران روز جمعه طی یادداشت اعتراضی که به سفیر آذربایجان در تهران تحویل داده شد، اقدام نیروهای مرزبانی جمهوری آذربایجان را برخلاف مقررات بینالمللی، توافقنامههای دو جانبه و اصل حسن همجواری تلقی و از دولت جمهوری آذربایجان خواسته شده است درخصوص مجازات عاملان قتل مرزبان جوان ایرانی اقدام کند. در ماه ژوئیه امسال نیز، یک مرزبان آذربایجانی که گفته میشد به صورت اشتباهی وارد مرز ایران شده، توسط مرزبانان ایران مورد اصابت گلوله قرار گرفت و کشته شد. در حادثه ماه ژوئیه وزارت کشور ایران، «درگیری محدود» در منطقه مرزی ایران و آذربایجان را، «ورود غيرقانونی و بیتوجهی نيروهای آذربایجانی به دستور ايست مرزبانان ايران» عنوان کرده بود. اما مرزبانی جمهوری آذربايجان با انتشار بیانیهای مدعی شده بود که مرزبان این کشور در درگیری با افراد مسلحی که قصد ورود به خاک آذربایجان را داشته و بعد از وقوع درگیری گریختهاند، کشته شده است. ایران و آذربایجان ۶۱۱ کیلومتر مرز مشترک خاکی دارند، همچنین مرز آبی دو کشور (دریای خزر) هنوز مشخص نیست و حدود ۲۰ سال است که مذاکرات بر سر رژیم حقوقی دریای خزر و تعیین مرزهای آبی میان کشورهای ساحلی (ایران، ترکمنستان، قزاقستان، روسیه و آذربایجان) بدون حصول نتیجه، ادامه دارد.
جواد امام، عضو سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، در پی تمدید نشدن مرخصی اش به بند ۳۵۰ اوین بازگشت . جواد امام، رئیس ستاد میرحسین موسوی درانتخابات ریاست جمهوری سال 1388 بود و بعد از انتخابات بازداشت شد . بر اساس گزارش سایت کلمه، جواد امام که در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی، معاون حقوقی و پارلمانی وزارت نیرو بود، به اتهام تبلیغ علیه نظام، به یک سال حبس تعزیری محکوم شده است .
کاخ سفید می گوید باراک اوباما روز پنجشنبه با آنجلا مرکل، دیوید کامرون و نیکلا سارکوزی درباره آخرین وضعیت بحران در منطقه پولی یورو، تبادل نظر کرده است. بر اساس بیانیه منتشره از سوی کاخ سفید، رئیس جمهوری آمریکا در ویدیو کنفرانسی با سران فرانسه، بریتانیا و آلمان، درباره راه های خروج از بحران در منطقه پولی یورو تبادل نظر کرده است . این بیانیه حاکیست: سران فرانسه و آلمان تاکید کرده اند که اهمیت مسئله را در منطقه پولی یورو درک می کنند و به طور جدی، برای دستیابی به راهکاری جامع و پایدار تلاش می کنند .
علی اكبر صالحي، وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران، روز جمعه در راس هياتي وارد آنكارا شد . وی قرار است با احمد داود اوغلو؛ وزير خارجه، عبدالله گل رئيس جمهوري، و رجب طيب اردوغان، نخست وزير ترکیه، دیدار کند . همزمان با سفر علی اکبر صالحی به ترکیه، احمد وحیدی، وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، استقرار سپر دفاعی موشکی ناتو در ترکیه را اقدامی نامناسب عنوان کرد و گفت: این کار برای امنیت منطقه مشکلساز است.
نخستوزیر اسپانیا روز جمعه با استقبال از اعلام پایان خشونتها از سوی گروه جداییطلبان باسک، این موضوع را «یک پیروزی برای دموکراسی» نامید، اما همزمان وزیر دفاع این کشور درخواست اتا برای مذاکره را رد کرد.نخستوزیر اسپانیا روز جمعه در واکنش به اعلام پایان خشونتها از سوی گروه جداییطلبان باسک، موسوم به اِتا، از این اقدام استقبال کرد و آن را «یک پیروزی برای دموکراسی» نامید، اما همزمان وزیر دفاع این کشور درخواست اتا برای مذاکره را رد کردهاست. گروه اتا که از نظر ایالات متحده، اتحادیه اروپا و سازمان ملل سازمانی تروریستی به شمار میرود پس از بیش از ۴۰ سال بمبگذاری و تیراندازی روز پنجشنبه «پایان قطعی» عملیات مسلحانه خود را اعلام کرد. عملیات مسلحانه این گروه که از سال ۱۹۵۹ و در زمان دیکتاتوری ژنرال فرانسیسکو فرانکو آغاز شد تاکنون باعث کشته شدن ۸۲۹ نفر شدهاست. گروه اتا روز پنجشنبه با انتشار بیانیهای در وبسایت خود و روزنامه باسکی «گارا» نوشت: «اتا تصمیم به خاتمه قطعی فعالیتهای مسلحانه خود گرفتهاست و از دولتهای اسپانیا و فرانسه میخواهد تا برای حل و فصل این نزاع یک گفتوگوی مستقیم را آغاز کنند.» به گزارش خبرگزاری فرانسه، لوئیس رودریگز زاپاترو، نخستوزیر اسپانیا، در واکنش به این تصمیم اتا گفت: «بیایید تا امروز از خشنودی مشروع خود از این پیروزی برای دموکراسی، قانون و عقلانیت لذت ببریم» اما افزود که دردهایی که این خشونتها بر مردم وارد کرده را نیز نباید فراموش کرد. اما در همین حال خبرگزاری آسوشیتدپرس روز جمعه خبر داد که کارمه چاکون، وزیر دفاع اسپانیا در واکنش به اعلام ترک خشونت اتا و درخواست این گروه برای گفتوگو، هرگونه مذاکره با گروه اتا را رد کرده و گفتهاست که «حرفی نداریم با اتا بزنیم.» گروه جداییطلب اتا پیش از این در ژانویه ۲۰۱۱ اعلام آتشبس نامحدود کرد ولی خلع سلاح یا انحلال گروه خود را نپذیرفت. در آن تاریخ وزیر کشور اسپانیا این حرکت این گروه را ناکافی خواند. گروه اتا در سال ۲۰۰۶ نیز آتشبس اعلام کرد ولی ۹ ماه پس از آن و در پی شکست مذاکرات با دولت مرکزی، به آتشبس پایان داد. مقامهای دادستانی اسپانیا و شماری از سیاستمداران آمریکایی و اروپایی، هوگو چاوز، رئیس جمهور ونزوئلا، را متهم کردهاند که به گروه اتا کمک میکند و مقامهای قضایی اسپانیا پیش از این اسنادی را نیز از آموزش دیدن چریکهای اتا در ونزوئلا به دادگاههای شهر مادرید ارائه کردهاند.
تهران به تازگی بر سر تصمیم ترکیه برای اجازه به سازمان ناتو برای نصب رادار به خشم آمده است. آیتالله خامنهای این تصمیم را محکوم کرد و فرماندهان عالیرتبه نظامی جمهوری اسلامی نیز نسبت به پیامدهای این تصمیم هشدار دادند.تهران به تازگی بر سر تصمیم ترکیه برای اجازه به سازمان ناتو برای نصب رادار به خشم آمده است. آیتالله خامنهای این تصمیم را محکوم کرد و فرماندهان عالیرتبه نظامی جمهوری اسلامی نیز نسبت به پیامدهای این تصمیم هشدار دادند. جمشید اسدی، تحلیلگر مسائل ایران، میگوید ایران بیش از هر زمانی احساس تکافتادگی میکند و خود را در خطر میبیند. اما این اقدام ترکیه از دید آمریکا یک پیروزی نظامی و سیاسی تلقی میشود. این چرخش کامل حزب اسلامگرای عدالت و توسعه است که از رفتار سختگیرانه غرب نسبت به برنامههای هستهای تهران انتقاد کرده بود. سنان اولگن، دیپلمات پیشین ترک، بر این باور است که روابط حسنه بین دو کشور به پایان آمده است و «ما وارد دوران تازهای میشویم که مبنای آن ارزیابی واقعگرایانه است». به گفته آقای اولگن، خطر افزایش کشمکش میان دو همسایه خطری جدی است، زیرا هر دو خواهان اعمال سلطه خود بر منطقه هستند. آنکارا هر چه بیشتر میکوشد نفوذ و تاثیرگذاری ایران بر عراق را به چالش بکشد. رفتار ترکیه در قبال بهار عربی و تلاش برای این که خود را الگوی دولتی سکولار برای رژیمهای تازه منطقه نشان دهد بیشترین عامل تهدیدکننده در روابط ایران و ترکیه است. و بیشتر از هر چیزی هواداری ترکیه از مخالفان رژیم سوریه چیزی است که ایران را خوش نمیآید. نوری مرت، استاد علوم سیاسی دانشگاه استانبول، در این زمینه میگوید: «بیگمان هر تغییر رژیمی در سوریه تعادل منطقه را دگرگون خواهد ساخت و اگر ایران سوریه را از دست بدهد پایگاه اصلی خود را در خاورمیانه از دست خواهد داد. این موضوع برای ایران اهمیت دارد.» سنان اولگن با اشاره به نزدیکی ترکیه به واشینگتن بر سر سیاستهای دو کشور درباره سوریه میگوید این مسئله سبب نگرانی و هراس تهران شده است: سیاست ترکیه نسبت به سوریه حمایت کامل دولت آمریکا را به خود جلب کرده است. اما از سوی دیگر موردی هست که آمریکا آن را کاملا تایید نمیکند و آن دادوستد بازرگانی ترکیه و ایران است که با وجود سرد شدن روابط دو همسایه روز به روز بر میزان آن افزوده میشود. آنکارا موافق تحریمهای محدود علیه ایران است. مهرداد عمادی، کارشناس ایران در بریتانیا، میگوید ترکیه نقش مهمی را در ادامه حیات رژیم ایران بازی کرده و میگوید دستکم در ۱۱ مورد بانکها و بنگاههای ترک ترتیب نقل و انتقال فناوری و تسهیلات به ایران را دادهاند. جمشید اسدی میگوید که ایران ناگزیر است خود را با خواستههای ترکیه هماهنگ سازد. هفته پیش احمد داووداوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، گفت که پرزیدنت اوباما و اردوغان بر سر دادوستدهای بازرگانی ترکیه و ایران اختلاف نظر پیدا کردند. آقای اولگن معتقد است هم غرب و هم ایران باید بفهمند که با ترکیه تازهای روبهرو هستند. او میگوید که با وجود همراهی ترکیه با شرکایش در ناتو آنها باید بدانند که ترکیه آمال و ادعاهای تازهای دارد. آنها باید فهمیده باشند که ترکیه گرچه شریک آنها باقی خواهد ماند، اما شریک راحتی نخواهد بود. اما این که ترکیه تا کجا به ایران وفاداری نشان خواهد داد اکنون به آزمون گذاشته شده است. در حالی که واشینگتن در پی کشف توطئه ترور سفیر سعودی خواهان اعمال تحریمهای جدی علیه ایران است، حکومت ترکیه از ابراز نظر نسبت به این رویداد خودداری کرده است.
جامعه بینالمللی بهاییان با انتشار گزارشی جمهوری اسلامی را به تلاش برای ایجاد تبعیض و نفرت علیه بهاییان و «شیطانی جلوه دادن» و «بدنام کردن» آنها از طریق فعالیتهای گسترده رسانهای متهم کرده است.جامعه بینالمللی بهاییان روز پنجشنبه با انتشار گزارشی جمهوری اسلامی را به تلاش برای «شیطانی جلوه دادن» و «بدنام کردن» بهاییان از طریق فعالیتهای گسترده رسانهای متهم کرده است. به گزارش آسوشیتد پرس جامعه بینالمللی بهاییان اظهار کرده است که تحلیل و بررسی ۱۶ ماهه «بیش از ۴۰۰ رسانه» در ایران نشانگر آن است که دولت جمهوری اسلامی در تلاش است تا با «اتهامات نادرست، اصطلاحات تحریککننده و تصاویر تنفرانگیز» به ایجاد تبعیض و نفرت علیه بهاییان بپردازد. سیمین فَهَندِژ، سخنگوی جامعه بهاییان در گفتوگو با رادیو فردا توضیح داده است که این گزارش با عنوان «تحریک به نفرت؛ اقدامات رسانههای جمعی ایران برای شیطانی جلوه دادن بهاییان» روند تبلیغات رسانهای ایران علیه بهاییان را از ۲۶ آذرماه ۱۳۸۸ تا ۲۶ اردیبهشتماه ۱۳۹۰ مورد بررسی قرار داده است. در این گزارش آمده است که جمهوری اسلامی با تبلیغات منفی رسانهای علیه بهاییان ایران سعی دارد با ارتباط دادن بهاییان به شیطان پرستان، ساواک و مخالفان کنونی جمهوری اسلامی، این اقلیت مذهبی را گناهکار جلوه دهد. گفتوگوی کیان معنوی با سیمین فَهَندِژ، سخنگوی جامعه بهاییان در حال حاضر بهاییت حدود پنج تا شش میلیون پیرو در سرتاسر جهان و حدود ۳۰۰ هزار عضو در ایران دارد، با اینحال جمهوری اسلامی بهاییت را به رسمیت نمیشناسد. جامعه بهاییان در گزارش اخیر خود تبلیغات منفی جمهوری اسلامی علیه بهاییان را خلاف قطعنامه شورای حقوق بشر سازمان ملل دانسته است؛ قطعنامهای که سال گذشته در محکومیت تبلیغات منفی و ایجاد نفرت علیه اقلیتهای مذهبی به تصویب رسید. در عین حال هاینر بیلِفِلت، بازرس ویژه سازمان ملل در حوزه مذاهب و باورها نیز با تأکید بر اینکه دولت ایران بهاییت را «یک فرقه اهریمنی» میداند، گفته است جمهوری اسلامی حامیان بهاییت را به صورت سیستماتیک مورد آزار و اذیت قرار میدهد. ابراز نگرانی جامعه بهاییان از تبلیغات منفی جمهوری اسلامی علیه بهاییت در حالی صورت گرفته که قوه قضائیه ایران به تازگی هفت تن از مدرسان بهایی در ایران را به تحمل حبسهای درازمدت محکوم کرده است. این هفت تن که از حدود پنج ماه پیش در بازداشت به سر میبرند در پیوند با «دانشگاه آنلاین بهاییان ایران» که تدریس خصوصی به بهاییان مقیم ایران را بر عهده دارد محکوم شدهاند. بهاییان در جمهوری اسلامی ایران از حق تحصیل در مقاطع بالا محروم هستند. آمریکا شهریورماه سال جاری در گزارشی اظهار کرد که در یکسال گذشته دولت جمهوری اسلامی فشار بر اقلیتهای دینی و مذهبی، از جمله بهاییان را افزایش داده است. در یکسال گذشته همچنین شخصیتها و سازمانهای مختلفی، اعمال فشار حکومتی بر بهاییان ایران را محکوم کردهاند. به گفته جامعه بهاییان در ۳۳ سال گذشته حدود «۲۰۰ بهایی» در ایران اعدام شدهاند. همچنین در حال حاضر «۱۱۲ بهایی» در زندان به سر میبرند و پرونده قضایی «۳۰۰ بهایی» نیز همچنان در جریان است.
دولت جمهوری اسلامی ایران ۱۸ مهرماه امسال، پنج آذربایجانی که سه تن آنها از اقلیت های سنی مذهب «کوره سنی» ساکن آذربایجان غربی هستند را اعدام کرد و هم اکنون حداقل سه «کوره سنی» دیگر در انتظار اعدام هستند.دولت جمهوری اسلامی ایران ۱۸ مهرماه امسال، پنج آذربایجانی که سه تن آنها از اقلیت های سنی مذهب «کوره سنی» ساکن آذربایجان غربی هستند را اعدام کرد و هم اکنون حداقل سه «کوره سنی» دیگر در انتظار اعدام هستند. جمال شیخ زاده، فرهاد اسلام دوست ومحمد جنگلی که اعدام شدند از ساکنان روستای «ایستی سو» سلماس و اقلیت ترک سنی آذربایجان حدود سه سال پیش به جرم قاچاق مواد مخدر دستگیرشده بودند. اهالی روستای «ایستی سو» سلماس از ترکهای سنی مذهب هستند که مردم منطقه آنها را «کوره سنی» می خوانند. یوسف اسلامدوست از روستای «ایستی سو»، «الله وردی احمدپورآذر» از قصبه قولونجو و« احمد جمشید جم» از قصبه بالوو همچنین از جمله ترک های سنی مذهب هستند که در زندان مرکزی اورمیه در انتظار حکم اعدام به سر می برند و به ویژه بعد از موج اول اعدام های کوره سنی ها، نگرانی خانواده زندانیان دیگر از اعدام قریب الوقوع خویشاوندان زندانی شان شدت یافته است. قربان احمدپورآذر، برادر الله وردی، یکی از محکومین به اعدام در گفت وگو با رادیو فردا می گوید: «برادرم، شاگرد راننده بود، نه تا بحال محکومیتی داشته، نه سوء سابقه ای داشته و نه اهل قاچاق مواد مخدر بوده است». وی که حتی در جریان محاکمه الله وردی نتوانسته قرار بگیرد و هم اکنون نیز نمی تواند تماس تلفنی با وی داشته باشد، می گوید که دادگاه انقلاب در حالی به الله وردی حکم اعدام داده است که وی دسترسی به وکیل نداشته است. وی می افزاید: «من از آشنایان، همسایگان و به سیصد الی چهارصد نفر از آنهایی که الله وردی را می شناختند، شهادتنامه گرفته ام، هیچ کس باور ندارد که برادر من دست به قاچاق مواد بزند. ایشان شاگرد راننده بود، مواد را در ماشین جاسازی کرده بودند، خود قاچاقچی ها متواری هستند و الان برادر من بار گناه آنها را بر دوش می کشد.» به گفته وی، الله وردی که در سال ۸۸ دستگیر شده یک مادر نابینا و همسر و دو فرزند کوچک دارد با یک منزل کرایه، نه پولی برای وکیل داشت و نه اصولا کسی را داشت که برایش وکیل بگیرد. برادر این متهم می گوید: «ایشان کارگر ۳۵ ساله و بی سواد بود. بردند شاگرد راننده کردند و بعد به خاطر ومادی که در ماشین جاسازی شده بودف بازداشت شد. صاحب مال فراری هست و برادر من در گیر موضوع شد. اصلا الله وردی اهل قاچاق و این کارها نبود. امیدوارم که خدا رحمی در دل دولتمردان ایران بیاندازد، بیایند رحم کنند یک تحقیقاتی از محله انجام بدهند، ببینند که الله وردی اهل مواد مخدر و قاچاق بوده یا نه؟ الان مادر نابینا و خانواده اش از مسجد و کمیته پول می گیرند و با کمک مالی مردم زندگی می کنند. بیایند از نزدیک با وضعیت آنها آشنا شوند.» انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجانی در ایران که مقر آن در کاناداست روز دوشنبه ۲۵ مهر با انتتشار بیانیه ای دولت ایران را بخاطر اعدام پنج آذربایجانی بر اساس اعترافات تحت شکنجه محکوم کرده و از دولت ایران خواسته است که اعدام اقلیتهای مذهبی -اتنیکی بر اساس اعترافات گرفته شده در زیر شکنجه را متوقف کند. انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجانی در ایران در بیانیه اش با اشاره به فشارهای وارده به اقلیت ترکهای سنی از دولت ایران خواسته است به تبعیض های آموزشی و شغلی بر علیه ترک های سنی مذهب پایان دهد و امکان فعالیت های آزادانه دینی و سیاسی واجتماعی برای اقلیت ترک های سنی را تضمین کند تا آنها بتوانند مدارس دینی و تشکیلاتهای غیر دولتی خود را داشته و مراسمات مذهبی خود را آزادانه برگزار کنند. علیرضا قولونجو، روزنامه نگار و عضو انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان ساکن کانادا که خود نیز از ترک های سنی مذهب آذربایجان غربی است در گفت وگو با رادیو فردا می گوید که دولت ایران فشارها بر اقلیت های دینی را افزایش داده و صدور حکم های بسیار سنگین برای کوره سنی ها نشاندهنده تلاش دولت ایران برای ترساندن و ایجاد وحشت در میان مردم است. به گفته وی، ترک های سنی مذهب از اقلیت های قومی و مذهبی در ایران هستند در بسیاری از شهرها منجمله ارومیه٬ سلماس و خوی بصورت وسیعی سکنی دارند و تحت تبعیضهای گسترده اقتصادی٬ فرهنگی٬ اجتماعی و سیاسی مضاعف قرار می گیرند. محمدعلی موسوی، رییس دادگستری آذربایجان غربی اخیرا با متهم کردن معترضان به خشک شدن دریاچه ارومیه به «سیاسیکاری و لجاجت با نظام» گفته است: حامیان این اعتراض کسانی هستند که معتقدند میتوان علیه خدا هم راهپیمایی کرد. طبق گزارش انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجانی در ایران در جریان این اعتراضات حدود ۴۰۰۰ نفر از معترضان به خشک شدن دریاچه ارومیه بازداشت شده اند که برخی از آنها به قید وثیقه آزاد شده اند اما از وضعیت برخی دیگر خبری در دست نیست و برخی نیز به چندین سال حبس محکوم شده اند.
جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه ، سفیر جمهوری آذربایجان را به وزارت خارجه احضار کرد. خبرگزاری مهر، دلیل احضار سفیر جمهوری آذربایجان را تیراندازی در مرزهای دو کشور و کشته شدن یک سرباز مرزبانی ایران اعلام کرد . به گفته مقامات ایرانی ، اعتراض جمهوری اسلامی ایران به این حادثه، همراه با یادداشت اعتراضی از سوی رئیس اداره امور مرزی وزارت امورخارجه ایران، تسلیم سفیر جمهوری آذربایجان شده است . در تیرماه گذشته نیز یک فرمانده مرزبانی جمهوری آذربایجان در درگیری مرزی بین دو کشور کشته شده بود .
رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز جمعه با استقبال از کشته شدن معمر قذافی، رهبر پیشین لیبی، اعلام کرد که اکنون «دیگر بهانهای برای ادامه دخالت نیروهای خارجی در لیبی وجود ندارد».رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران، با روز جمعه با استقبال از کشته شدن معمر قذافی، رهبر پیشین لیبی، اعلام کرد که اکنون «دیگر بهانهای برای ادامه دخالت نیروهای خارجی در لیبی وجود ندارد.» مقامهای شورای ملی انتقالی لیبی، روز پنجشنبه، اعلام کردند که معمر قذافی در جریان درگیریها در شهر سرت کشته شدهاست. به گزارش خبرگزاری ایسنا، رامین مهمانپرست کشته شدن معمر قذافی را یک «پیروزی بزرگ» برای ملت لیبی دانست و آن را «تبریک» گفت. وی افزود: «با توجه به تحولات رخ داده در لیبی و تحقق یکی از آمال اصلی مردم این کشور دیگر بهانهای برای ادامه دخالت نیروهای خارجی در لیبی وجود ندارد و ضروری است با خروج فوری این نیروها از لیبی به مردم این کشور اجازه داده شود تا نسبت به اعمال حق تعیین سرنوشت خود در فضایی فارغ از هر گونه مداخله خارجی تصمیمگیری نمایند.» پس از تصویب قطعنامه ۱۹۷۳، ایالات متحده، فرانسه، بریتانیا، قطر و چند کشور اروپایی در شورای امنیت برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی، در قالب نیروهای ائتلاف عملیات در این کشور را آغاز کردند که این امر با شادی و استقبال زیاد مخالفان معمر قذافی روبهرو شد. این حملهها پس از وارد آوردن ضربههای سنگین بر نیروهای هوایی و زمینی ارتش معمر قذافی، راه را برای پیشروی تدریجی مخالفان هموار کرد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، آلن ژوپه، وزیر خارجه فرانسه، روز جمعه در این خصوص گفت «حال که معمر قذافی مرده و حکومت جدید کنترل تمامی کشور را در اختیار دارد میتوان عملیات ناتو در لیبی را پایان یافته دانست.» وی در مصاحبه با رادیو «اروپا ۱» هند گفت: «عملیات ناتو به پایان خود رسیدهاست.» خبرگزاری فرانسه همچنین خبر داد که سفرای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، قرار است بعد از ظهر روز جمعه در بروکسل گرد هم آیند تا در مورد پایان دادن به عملیات ششماهه هوایی علیه نظامیان معمر قذافی تصمیمگیری کنند. ایران خواستار نظامی «مردمسالار» در لیبی است به گزارش ایسنا، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران در ادامه واکنش خود به خبر کشته شدن معمر قذافی با اظهار اینکه «مستبدان و ظالمان تاریخ فرجامی جز نابودی ندارند»، خواستار «به روی کار آمدن یک نظام مردمسالار» در لیبی شد. وی اظهار داشت: «این وعده الهی و سرنوشت محتوم همه مستبدان و ظالمان تاریخ است که با نادیده انگاشتن حق ملتها در اعمال حاکمیت خود سرانجامی جز نیستی و نابودی ندارند.» رامین مهمانپرست افزود: «این امیدواری وجود دارد که با پایان دیکتاتوری سیاه قذافی در لیبی و ورورد این کشور به مرحله نوینی از حیات سیاسی، راه برای اعمال حاکمیت ملی توسط مردم این کشور هموار شود و شاهد حرکت لیبی در جهت پایان یافتن جنگ داخلی، استقرار امنیت و ثبات و به روی کار آمدن یک نظام مردمسالار و تحقق خواست و اراده مردم این کشور باشیم.» سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین آمادگی جمهوری اسلامی «برای انتقال تجربیات و مشارکت در بازسازی لیبی» را اعلام کرد. وزارت خارجه ایران پیش از این به رغم انتشار بیانیههایی با مضمونهای مشابه، حاضر نشد تا شورای انتقالی لیبی را به عنوان نماینده مخالفان حکومت معمر قذافی به رسمیت بشناسد. خیزش مخالفان قذافی در لیبی هشت ماه به درازا کشید و این قیام هماینک به سرنگونی کامل حکومت ۴۲ ساله معمر قذافی انجامیده است. واکنش دیرهنگام جمهوری اسلامی ایران به تحولات لیبی انتقادهایی را در رسانههای ایران برانگیخت و در این زمینه، سایت «عصر ایران»، نزدیک به محمد باقر قالیباف، شهردار تهران، چندی پیش نوشت: «دستگاه دیپلماسی کشورمان، در ماجرای لیبی به گونهای عمل کرد که گویا اصلاً کشوری مانند ایران در جهان وجود ندارد.»
بر پایه گزارش بانک جهانی، «محیط کسب و کار» ایران که پیش از این هم تعریفی نداشت، به شدت سقوط کرده و این کشور که سال گذشته در میان ۱۸۳ کشور جهان در ردیف صد و بیست و نهم بود، پانزده پله عقب رفته به ردیف صد و چهل و چهارم سقوط کرده است. در مقایسه با سایر کشورها، موقعیت نامناسب ایران از لحاظ «کسب و کار»، بیشتر به چشم میآید: از این لحاظ عربستان سعودی ۱۳۲ پله، ترکیه ۷۳ پله و مصر ۳۲ پله بالاتر از ایران قرار دارند.بانک جهانی در تازهترین گزارش خود از وخامت شدید محیط کسب و کار در ایران خبر داده است. گفتوگوی اقتصادی امروز رادیوفردا به همین موضوع اختصاص دارد. رادیوفردا: روز پنجشنبه بیست و یکم اکتبر گزارش سالانه بانک جهانی درباره «محیط کسب و کار» منتشر شد که در آن اطلاعات جالبی هم درباره ایران دیده میشود. اصولا «محیط کسب و کار» چه معنایی دارد، چگونه ارزیابی میشود و اندازهگیری این شاخص، با چه هدفی انجام میگیرد؟ فریدون خاوند: منظور از «محیط کسب و کار» مجموعه عواملی است که خارج از حیطه اختیار مدیران بنگاههای اقتصادی قرار دارد، ولی بر عملکرد این بنگاهها تاثیر میگذارد. شرح و تفسیر فریدون خاوند از گزارش بانک جهانی درباره محیط کسب و کار، از جمله در ایران مثلا در جایی که برق مدام قطع و وصل بشود، کاغذبازی و فساد زیاد باشد، دادگستری وظایف خودش را به خوبی انجام ندهد، یک بنگاه اقتصادی نمیتواند در شرایط مناسب فعالیت کند، و تغییر عوامل به وجودآورنده این نابهسامانیها هم در ید اختیار مدیریت این بنگاه نیست. بانک جهانی از چند سال پیش به این طرف سالانه کشورها را از لحاظ «محیط کسب و کار» طبقهبندی میکند و برای این کار ده مولفه را در نظر میگیرد، از جمله این که در یک کشور آیا شروع کسب و کار آسان است یا نه، در چه شرایطی میتوان از بانکها تسهیلات اعتباری گرفت، آیا مالکیت مورد حمایت است، آیا حقوق سرمایهگذاران محترم شمرده میشود، آیا قراردادها درست به اجرا گذاشته میشوند، و چند مولفه دیگر... این طبقهبندی نشان میدهد که فعالیت اقتصادی در چه کشورهایی آسان است و در چه کشورهایی دشوار. بر پایه آخرین گزارش بانک جهانی، سنگاپور، هنگکنگ، نیوزیلند، آمریکا و دانمارک از مساعدترین محیطها برای کسب و کار برخوردارند، و کشور آفریقایی چاد هم، از این نظر، در ردیف صد و هشتاد و سوم جا دارد که ردیف آخر است. ایران، در گزارش بانک جهانی، از لحاظ «محیط کسب و کار»، چه جایگاهی دارد؟ بر پایه گزارش بانک جهانی، «محیط کسب و کار» ایران که پیش از این هم تعریفی نداشت، به شدت سقوط کرده و این کشور که سال گذشته در میان ۱۸۳ کشور جهان در ردیف صد و بیست و نهم بود، پانزده پله عقب رفته به ردیف صد و چهل و چهارم سقوط کرده است. در مقایسه با سایر کشورها، موقعیت نامناسب ایران از لحاظ «کسب و کار»، بیشتر به چشم میآید: از این لحاظ عربستان سعودی ۱۳۲ پله، ترکیه ۷۳ پله و مصر ۳۲ پله بالاتر از ایران قرار دارند. بانک جهانی فضای کسب و کار را، در شماری از کشورهای آفریقایی، مثل زامبیا و کنیا و اتیوپی، به مراتب بهتر از ایران ارزیابی کرده است. در سطح خاورمیانه و آفریقای شمالی، بین هجده کشور، ایران در ردیف پانزدهم است. حتی سرزمینهای فلسطینی غرب اردن و غزه در وضعیتی مناسبتر از ایران هستند. چرا ایران، در گزارش امسال بانک جهانی، از لحاظ «محیط کسب و کار»، در وضعیتی نامناسبتر از سال گذشته قرار گرفته است؟ به دلیل این که ایران، از لحاظ بعضی از مولفههای مورد نظر بانک جهانی، به شدت سقوط کرده، از جمله شرایط مربوط به شروع کار، پرداخت مالیات و عوارض، تجارت فرامرزی و غیره... تازه باید این مسئله را هم در نظر گرفت که بانک جهانی فضای سیاسی بینالمللی را به عنوان مولفه تاثیرگذار بر «فضای کسب و کار» در نظر نمیگیرد، وگرنه باید تحریمهای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی و تاثیر منفی آن را بر «محیط کسب و کار» ایران در نظر گرفت. فضای بینالمللی کشور، دقیقا در تعریف «محیط کسب و کار» جای میگیرد، چون مولفهای است که بر فعالیت بنگاههای تولیدی و بازرگانی تاثیر میگذارد، بدون آن که مدیر این بنگاهها بتوانند در تحول آن نقشی ایفا کنند. با توجه به تحریمهای سنگین بینالمللی که بر ایران سنگینی میکند، کسب و کار در کشور چگونه میتواند در شرایط عادی جریان داشته باشد؟ وجود انحصارهای گوناگون نیز راه را بر فضای عادی کسب و کار در ایران میبندد. در شرایطی که بازیگران نیرومندی چون انواع بنیادها و نهادها، به ویژه نهادهای وابسته به سپاه پاسداران، بر بخش بزرگی از اقتصاد ایران چنگ انداخته و بسیاری دیگر از فعالیتها میتوانند در معرض دستاندازی آنها قرار بگیرند، صاحبان عادی کسب و کار چگونه میتوانند از امنیت لازم برخوردار باشند؟ اگر این مولفهها را نیز در نظر بگیریم، «محیط کسب و کار» ایران حتی بدتر از آن چیزی است که بانک جهانی ارزیابی کرده است.
درفردای کشته شدن معمر قذافی، سازمان دیده بان حقوق بشر دربیانیهای تأکید کرد که پایان ۴۲ سال حکومت معمرقذافی بر لیبی، فرصتی است تا دوران بلند نقض حقوق بشرنیز دراین کشور پایان یابد. مسئول بخش خاورمیانه و شمال آفریقای دیده بان حقوق بشر سارا ـ لی ویستون « Sarah Leah Whiston » گفت پس از سالها خشونت، مقامات جدید لیبی میتوانند آنچه را قذافی در جهت حقوق بشر نادیده گرفت، رعایت کنند. وی افزود، مقامات شورای ملی گذار باید هرچه زودتر از هرگونه اقدام برای تخریب املاک قذافی در سرت و بنی ولید جلوگیری کنند. این مسئول دیده بان حقوق بشر همچنین گفت، مقامات جدید لیبی باید درباره شرایط و چگونگی کشته شدن قذافی دست به تحقیق بزنند. چرا که اگر او پس از تسلیم شدن هنگامی که زندانی جنگی محسوب میشد کشته شده باشد، این امر تجاوز آشکار به قوانین جنگی تلقی می شود. دیده بان حقوق بشر از شورای ملی گذار خواست با نظارت بین المللی جسد قذافی کالبدشکافی کنند، تا دلایل کامل مرگ او برای همه آشکار شود.
حیدر مصلحی وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی روز پنجشنبه گفت در اتهامنامه آمریکا مبنی بر اینکه دو ایرانی در طرح ترور سفیر عربستان در واشینگتن دست داشته اند نارسائی وجود دارد.، و هیچکس آن را باور نخواهد کرد. دادگاه فدرال آمریکا دو ایرانی را که از یکی از آن ها به عنوان عضو نیروی قدس سپاه نام می برد متهم کرده است که در طرح توطئه ترور سفیر عربستان دست داشته اند. تهران قویأ هرگونه پیوندی با این توظئه را رد کرده و محمود احمدی نژاد به نوبه خود واشینگتن را متهم می کند که با چنین اظهاراتی می خواهد اذهان آمریکایی ها را از مشکلات داخلی منحرف کند. حیدر مصلحی می گوید هیچ وزارت اطلاعات باصلاحیتی از طریق تلفن به مأمورش دستور اجرای عملیات در کشور دیگری را نمی دهد، و از یک کارتل مواد مخدر برای ارسال پول به بانک نیویورکی استفاده نمی کند.
جامعه بین المللی بهائیان در گزارش مفصلی از ۴۰۰ مورد اذیت و آزار، سانسور دولتی، اهریمن سازی، تبعیض و اتهام علیه خود در ۱۶ ماه گذشته خبر می دهد. نماینده بهائیان درسازمان ملل متحد، بانی دوگال می گوید، حجم و خشونت تبلیغات ضد بهائی درایران شوک آوراست. دراین گزارش آمده است که بسیاری از رسانه های ایران تاریخ بهائیت را تحریف می کنند، و آن را با نهاد شیطان پرستان و یا با پلیس مخفی دوران شاه مرتبط می دانند. اقلیت بهائیان ایران از هنگام انقلاب ۱۳۵۷ تا کنون مورد اذیت و آزار قرار گرفته است. شمار بهائیان سراسر جهان بین پنج تا شش میلیون نفر برآورد می شود که در بیش از ۲۰۰ کشور پراکنده هستند.
به گزارش خبرگزاری فارس دراثر غرق یک کشتی نفتی ایران با ۷۱ سرنشین پنج نفر کشته و شش نفر ناپدید شدند. به گفته مقامات محلی این کشتی در ۲۰ کیلومتری بندر عسلویه به دلیل تلاطم دریا دچار سانحه و واژگون شد. این مقامات افزودند، این کشتی کار غواصی انجام می داد و شش کارگرتبعه هند که هنگام سانحه در داخل موتورخانه برای همسان کردن فشار در اعماق پائین حضورداشتند، پس از حادثه پیدا نشدند. گزارش های رسیده حاکی است که ۶۰ نفر از میان ۷۱ سرنشین این کشتی نجات یافتند.
روز پنجشنبه دفتر دادستان فدرال آمریکا در منطقهی منهتن نیویویرک رسمأ اتهامنامه منصور ارباب سیَر و غلام شکوری، دوایرانی متهم به شرکت در طرح ترور سفیر عربستان در واشینگتن، را صادرکرد. به گزارش رویترز منصور ارباب سیَر ۵۶ ساله، روز ۲۹ سپتامبر به هنگام ورود به نیویورک درفرودگاه جان اف کندی دستگیر شد، و غلام شکوری عضو نیروی قدس سپاه به باور مقامات آمریکایی هم اکنون درایران بسر می برد. بنابر اعلان دفتر دادستان فدرال، منصور ارباب سیَر برای تفهیم اتهامنامه دوشنبه آینده به دادگاه احضارخواهد شد.
سلام فیّاض نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطینی روز چهارشنبه در واشینگتن گفت، فلسطینی ها آماده از سرگیری گفت و گو ها با اسرائیل که کوارتت برای خاورمیانه طالب آن است نیستند. سلام فیّاض که در مراسم سالانه یک نهاد هوادار فسطین سخن می گفت تأکید کرد که شرایط برای از سرگیری مذاکرات مطلوب نیست. بنیامین نتان یاهو نخست وزیر اسرائیل در جریان جلسهای با حضور نمایندگان عضو کوارتت ( آمریکا، اتحادیه اروپا، روسیه و سازمان ملل) از مخالفت فلسطینیها با از سرگیری گفت و گوها با اسرائیل که قرار بود در 26 اکتبر انجام شود، اظهار تأسف کرده بود. تشکیلات خودگردان فلسطینی اعلام کرده بود تا زمانی که اسرائیل روند شهرک سازی در اورشلیم شرقی را متوقف نکند، بازگشت بر سر میز مذاکرات را نخواهد پذیرفت.
یک مرد تایوانی به جرم تحویل غیرقانونی قطعات ساخت موشک به ایران، پس از پایان محکومیت زندانش از آمریکا اخراج شد. این شخص که (ئی ـ لان ـ چِن) نام دارد، در فوریه ۲۰۱۰ دستگیر شده، و نزدیک به دو سال را در زندان های آمریکا گذرانده بود. به گفته کارآگاهان آمریکایی، (چِن) از سال ۲۰۰۷ میلادی نزدیک به ۳۰ قطعه از تجهیزات ممنوعه از جمله چاشنی، دستگاههای الکتریک، موتورهای کوچک که در ساخت موشک و هواپیماهای بدون سرنشین کاربُرد دارد، به ایران تحویل داده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر