شهنوا / رادیوکوچه
صدای تو را دوست دارم
صدای تو را دوست دارم
صدای تو از آن و از جاودان میسراید
صدای تو از لالهزاران که در باد
صدای تو از نوبهاران که در یاد
می آید —-صدای تو را
رنگ و بوی صدای تو را، دوست دارم
جهان در صدای تو آبیست
و زیروبم هرچه از اصفهان
در صدای تو آبیست
و هر سنت از دیرگاهان و هر بدعت
از ناگهان در صدای تو آبیست.
بخش اول
استاد محمد رضا شجریان میگوید: «من با موسیقی زیستهام و عمر خود را در پی رمزوراز این لطیفه نهانی طی کردهام، بدان اندیشیدهام و دل در گروی آن نهادهام. هنوز هم آن جذبه نخست، آتش در درونم میافکند. مرا میرباید و با خود میبرد و نمیدانم چیست در گوهر این افسونگر که چنین جانهایی لطیف را مسحور خویش کرده است. در همه این سالها کمتر مجالی داشتم تا شرح این سودا دهم. «کاین همه زخم نهان هست و مجال آه نیست.» براین باورم که کار هنرمند آفرینش است و بس و باید تفسیر و سخن گفتن از هنر را به جامعهشناسان و فیلسوفان و هنر دوستان سپرد.»
هنر و موسیقی وجهی از تاریخ و فرهنگ یک ملت است و از اینرو شایسته آن است تا فیلسوفان و جامعهشناسان هنر به قصد شناخت رازهای نهفته و معانی پنهان فرهنگها در آن تامل کنند. هر قوم یا گروه اجتماعی، هرقدر هم که از بیان درونی خود پرهیز کند، چون به عرصه هنر پا مینهد قادر به پردهپوشی نیست و در این پهنه به شیوهای ظریف، ناخواسته و نهانی خود را آشکار میکند. ورود به چنین دنیایی و خواندن رازهای نهفت، تمنای فیلسوفان و جامعهشناسان هنر است و روشن است که این کار نهچندان سهل و ساده است.
بخش دوم
در ایران، عرصه هنر کمتر موضوع چنین تاملات و مطالعاتی بوده است و موسیقی از این حیث بیشتر از دیگر جلوههای هنری مورد غفلت قرار گرفته است. این درحالی است که برخی فیلسوفان هنر، موسیقی را «منطق احساسات و تمایلات جمعی» خواندهاند و براین باورند که موسیقی بازتابنده الگوی ذهنیت جمعی یک قوم و ملت است و در همه کنشهای جمعی بازتاب مییابد. از این منظر، موسیقی شاید بیش از دیگر جلوههای هنری، از حیث مطالعات فرهنگی، جامعهشناسی و حتا فرهنگ سیاسی درخور اهمیت است.
موسیقی، تولید احساس به شیوهای بسیار انتزاعی است. احساساتی که با واژهها قابل بیان نیستند و یا بهصورت کامل با ابزارهای زبانی بیان نمیشوند.
تجربه تاریخی حاصل از زیست مشترک یک گروه، در موسیقی آنها بازتاب مییابد و هر قوم، گروه یا ملتی که نغمه موسیقی خود را میشنود، فشرده تاریخ و تجربه تاریخی خود را حس میکند. واکنش احساسی مشترک در برابر نغمههای موسیقی، گویی یادآوری خاطره تاریخی آن قوم است.
شجریان نماینده موسیقی آوازی متعالی ایران است. اگر تقسیمبندی «هنر عامه پسند» و «هنر متعالی» را بپذیریم، بیتردید شجریان را باید در شمار نماینده هنر متعالی قرار داد. در عین حال آثار او در چهار دهه اخیر، نفوذ شگفتآوری داشته و طیف متنوعی از سلیقهها و گروههای اجتماعی در شمار مخاطبان آثار او قرار گرفتهاند.
آثار شجریان با زندگی اجتماعی و سیاسی چهار دهه اخیر ایران پیوند خورده است. آثار او در هر دوره، یادآور فضای اجتماعی و سیاسی و در مقام اثر هنری در تعامل با چنین فضایی قرار گرفته است. شجریان دلبسته به ایران و مضامین فرهنگ ایرانی است. به تعبیر خودش، به این خاک چونان تن معشوق مینگرد و تنها در این خاک احساس قرار میکند. او اینک بر بام رفیع آواز ایران ایستاده است. شجریان صدای زندگی مردم ایران است. تلاطم نفس او در دستگاههای موسیقی ایرانی، فرازونشیب تاریخ کهنسال ما است. آینه تمامنمای باورهای عارفانه حافظ، غزلیات خیالانگیز سعدی و اندیشههای عاشقانه مولانا در صدای محزون او است. فرصت تاملهای عمیق در شعر فارسی از سوی نسلها، حاصل پنجره حنجرهای است که به آفاق ایران و سرزمینهای فارسیزبان باز شده است.
صدای شجریان رنجنامهی تاریخ سیاسی ایران صد سال اخیر است. خاموشکردن این زمزمه ممکن نیست که طنین آن در یادگاران پرشکوه معماری و فرهنگ و هنر ما پیچیده است. رنگوریای این قوم آینهی صدای شجریان را نخواهد پوشانید که:
آینهای رنگ تو عکس کسیست تو ز همه رنگ جدا بودهای … تو ز همه رنگ جدا بودهای
نخستین روز مهرماه مصادف با هفتادمین سالگرد تولد استاد آواز ایران «محمدرضا شجریان» و به گفته فریدون مشیری «خسرو آواز ایران» است.
محمدرضا شجریان در اول مهرماه سال ۱۳۱۹خورشیدی در منطقه «توس نو» مشهد زاده شد. در خانوادهای که صدای خوش ارثی بود، رشد کرد. پدربزرگش «حاج آقاعلیاکبر طبسی» صدای بسیار رسایی داشته و به زیبایی آواز میخوانده است. او از مالکان مشهور طبس بود و از خواندن در جمع پرهیز داشته، گاه برای دوستان سرشناس که به دیدارش میآمدهاند میخوانده است. پدرش «مهدی» از صدای پرطنین و رسایی برخوردار بود و در جوانی آوازخواندن را شروع میکند ولی خیلی زود در محیط بسته و سنتی به قرائت قرآن روی آورده و تا آخر عمر بر همان عقیده باقی ماند و در قرائت قران جایگاه خاصی در «توس نو» پیدا کرد و شاگردان زیادی برای تلاوت قران تربیت کرد. روزهای کودکی با خواندن قرآن سپری شد و در ۱۲ سالگی شهره خاصوعام بود و در مجامع بزرگ مذهبی و یا سیاسی آن موقع، تلاوت شروع برنامه با وی بود.
در سال ۱۳۳۱ برای اولینبار به دعوت رییس رادیو خراسان برای تلاوت قرآن در رادیو مشهد حضور یافت و در همان سال در امتحانهای ششم ابتدایی با عنوان شاگردممتاز در بین دانشآموزان مشهد برگزیده شد. تحصیلات دبیرستان را در دبیرستان «شاه رضا» شروع کرد. در سال چهارم دبیرستان بر خلاف خواستهاش به دانشسرای مقدماتی مشهد رفته و پس از اخذ دیپلم دانشسرا به استخدام آموزشوپرورش درآمده و راه معلمی را پیشه کرد. از بیست سالگی به معلمی در مدرسهای در روستای «رادکان» پرداخت و از همانجا آشناییاش با ساز سنتور و فراگیری نت نزد «جلال اخباری» آغاز شد. در سال ۱۳۴۱ با «فرخنده گلافشان» که او هم معلم بود ازدواج کرد و حاصل این زندگی مشترک ۳۰ ساله، سه دختر و یک پسر بود.
از نوجوانی برای فراگیری گوشههای آوازی به هر دری میزد و از هر کسی که شمهای اطلاع داشت سوال میکرد. بهندرت به رادیو دسترسی داشت. در محیط شبانهروزی دانشسرا، برنامه «گلها» و برنامه «ساز تنها» را از رادیو میشنید و از همانجا تمرینهایش آغاز شد. بیشترین تمرینهای سازنده در دوران معلمی، در هنگام فراغت، در خارج از شهر راه کوه و صحرا را پیش گرفته و تکنیک و متد را با سلیقه شخصی تجربه و تمرین میکرد و صداهای گوناگون و تحریرها و چهچهها را دستور کار خود قرار داده بود.
از آنجا که اندکی نجاری میدانست به فکر ساختن یک سنتور افتاد. با زیروروکردن تمامی کاروانسراها و چوبفروشیها و با دادن یک انعام ۵ تومانی، الوار پهن از چوب توت ۲۰ سالهای را پیدا و موفق به ساخت اولین سنتور ۱۲ خرکه شد. البته او پس از آن سنتورهای دیگری نیز ساخت.
در سالهای بعد از چهل، با هنرمندان رادیو خراسان آشنا شد، ولی حاضر به ضبط برنامه موسیقی نبود. البته همکاریش با رادیو خراسان گاه اشعار عرفانی و مذهبی و گاهی تلاوت قرآن بود. در سال ۱۳۴۶ از سوی آموزشوپرورش به تهران منتقل و فعالیتش با برنامههای رادیو ایران بهخصوص برنامه گلها آغاز شد. استاد شجریان از چگونگی راهیابی به رادیو ایران در خاطراتش میگوید: «در سال ۱۳۴۵ خورشیدی به اصرار دوستم «ابوالحسن کریمی» برای شرکت در امتحان شورای موسیقی به تهران رفتم. راهی برای نامنویسی و شرکت در امتحان پیدا کردم. در اتاق شورا میز کنفرانس بزرگی بود و درحدود ۱۲-۱۳ نفر اعضای شورا نشسته بودند. آقای مشیر همایون شهردار، رییس شورا و آقایان ملاح، تجویدی، مختاری و دیگران بودند. گفتند بیات ترک بخوان. من هم از مایه بلند دو سه بیتی خواندم و در مایه بم فرود آمدم. ضربی با یک شعر هم به درخواست آقای ملاح خواندم. بعد آقای تجویدی پرسیدند تصنیف هم میخوانی؟ چون تصنیفخواندن را دوست نداشتم، بسیار جدی گفتم ابدن.
جوابی که بعد از یکماه از نتیجه امتحان به ما دادند این بود: فعلن رادیو بودجه ندارد که خواننده استخدام کند و رادیو نیاز به خواننده ندارد. سال بعد به وسیله دکتر شریفنژاد قرار گذاشتیم در تابستان که ایشان در تهران هستند من هم به تهران بروم. با ایشان شبی به منزل آقای محبی که اپراتور باسابقه رادیو و برنامه گلها بود رفتیم و او که دوستی نزدیکی با دکتر داشت، فردای آن روز مرا همراه با یک نوار که در دستگاه «سهگاه» خوانده بودم به مرحوم داود پیرنیا مسوول و تهیهکننده آنزمان رادیو گلها معرفی کرد. همان معرفی راهگشای ورود به رادیو ایران و برنامه گلها که منظور اصلیام بود شد.»
نخستین برنامه استاد شجریان در گلها در شب جمعه ۱۵ آذر ماه سال ۱۳۴۶ به همراهی «حسن کسایی» و «رضا ورزنده» با عنوان «برگ سبز شماره ی۲۱۶» پخش شد. در این اثنا آشنایی با استاد «احمد عبادی»(سهتار نواز معروف) و «رضا ورزنده»(سنتور نواز) و راهیابی به کلاس آواز استاد «اسماعیل مهرتاش» و درسآموزی نزد این استادان باعث هرچه بهترشدن شجریان جوان در موسیقی شد.
کار در رادیو ایران با نام مستعار «سیاوش بیدکانی» تا سال ۱۳۵۰ و بعدها در رادیو و تلویزیون با نام خودش ادامه یافت. از سال ۱۳۴۴ به فراگیری خوشنویسی نزد استادان «ابراهیم بوذری» و «حسین میرخانی» پرداخت. او در حالحاضر دارای درجه ممتاز در خط نستعلیق است و سبک ویژه خود را در خوشنویسی دنبال میکند.
در سال ۱۳۴۷ از آموزشوپرورش به وزارت منابع طبیعی منتقل شد و سال بعد برای نخستینبار به جشن هنر شیراز دعوت و آغاز همکاری با برنامه «هفتشهر عشق» تلویزیون ملی ایران را تجربه کرد. در سال ۱۳۵۰ آموزش ردیفهای آوازی استاد «صبا» و «مشق» سنتور نزد «فرامرز پایور» شروع و آشنایی و همکاری با «هوشنگ ابتهاج» در برنامه «گلهای تازه» رادیو میسر شد. در سال ۱۳۵۱ فراگیری ردیفهای آوازی و تصنیفهای قدیمی را نزد استاد «دوامی» شروع و در همان سال توسط آقای پایور با استاد «نورعلی برومند» آشنا شد که به فراگیری شیوهی آوازی «طاهرزاده» نزد او در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی مشغول و باب آشناییاش با هنرجویان دیگر از جمله: «لطفی»، «علیزاده»، «فرهنگفر»، «ذوالفنون»، «گنجهای» و دیگران فراهم شد.
در سال ۱۳۵۴ از وزارت منابع طبیعی به رادیو منتقل و با مرکز حفظ و اشاعه موسیقی قطع رابطه کرد. همچنین ادامه درس آواز در منزل استاد برومند و متعاقب آن حضور در جشنواره توس(نیشابور) بههمراه استادانی چون: «پایور»، «ناهید»، «ظریف»، «بدیعی»، «عبدالوهاب شهیدی» و «هوشنگ ابتهاج» پرداخت.
در سال ۱۳۵۵، یکی از زیباترین شاهکارهای شجریان در اجرای دستگاه راست پنجگاه به همراه تار استاد لطفی در جشن هنر شیراز خلق شد. همکاری با کانون «پرورشفکری کودکان و نوجوانان» با اجرای آواز در صفحات ردیفنوازی هم در این سال صورت گرفت. هرچند که دیگر همکاری خود را با رادیو و تلویزیون در اسفندماه آن سال ادامه نداد و در خانه به تحقیق و تدوین ردیف آوازی پرداخته و به آموزش شاگردان قدیمیاش همت گماشت. آغاز ضبط تصنیفهای قدیمی با صدای دوامی از دیگر کارهای استاد شجریان در این سال بود.
اجرای برنامه زنده «نوا» به همراه گروه شیدا در جشن هنر شیراز سال ۱۳۵۶، از دیگر کارهای برجسته شجریان بود. وی در همان سال شرکت «دلآواز» را تاسیس کرد و تدریس هنر جویان در رشته آواز در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران را تا زمان تعطیلی این رشته یعنی تا سال ۱۳۵۸ ادامه داد. شیوههای آوازی «اقبال آذر»، «تاج اصفهانی»، «ظلی»، «ادیب خوانساری»، «قوامی» و «بنان» را روی صفحات و نوارها بهدقت دنبال میکرد.
در سال ۱۳۵۷ با عرضه آلبوم «گلبانگ شجریان» و احراز مقام اول تلاوت قرآن در مسابقات سراسری کشور شهرت او دو چندان شد.
با آغاز انقلاب، شجریان با گروه «چاووش» چندین تصنیف و سرود انقلابی و میهنی اجرا کرد که تداعیکننده حالوهوای آن دوران است. آثار بهجامانده از آن دوران هنوز هم در مناسبتهای مختلف در ایران و رسانهها شنیده میشود، اگرچه استاد شجریان مخالف پخش آن آثار است.
آشنایی با استاد «غلامرضا به داد» متخلص به «جانسوز» تاثیر عمیق معنوی در روحیه و حالات استاد آواز ایران نهاد. جلسات شجریان با جانسوز یک دهه بهطول انجامید که حاصل آن فراگیری و شناخت درباره هنر نوا، فرهنگ پهلوانی و جوانمردی وحاصل آن جلسات، جمعآوری یادداشتها و تهیه فیشهایی تنها بهمنظور خودسازی، انسانشناسی، جامعهشناسی و آگاهی از معارف انسانی و بنیادهای هنری و زیبایی بود.
درفاصله سالهای دهه ۶۰ شجریان همکاری گستردهای را با «پرویز مشکاتیان» آغاز کرد که حاصل آن، آلبومهای بهیادماندنی چون: «ماهور»، «بیداد»، «سر عشق»، «مرکبخوانی نوا»، «گنبد مینا»، «دستان» را میتوان نام برد. همچنین اجراهای زنده در داخل و خارج کشور اشتهار استاد شجریان را جهانی کرد. اولین کنسرت شجریان به همراه سنتور «مشکاتیان» بعد از سه سال کنارهگیری از اجرا، در سال ۱۳۶۱ شاهکاری دیگر با نام «آستان جانان» بود که در سفارت ایتالیا اجرا شد.
او در سال ۱۳۶۸ بههمراه پیرنیاکان(تار نواز) و عندلیبی( نوازندهی نی) کنسرتهایی در اروپا و آمریکا برای جمعآوری کمک مردم دنیا برای زلزلهزدگان رودبار برگزار کرد.
او همچنین در سال ۱۳۷۰ با کارگردان نامی سینمای ایران «علی حاتمی» در اجرای موسیقی فیلم «دلشدگان» همکاری داشت. تلفیق شعر نو با موسیقی ایرانی از دیگر کارهای مبتکرانه استاد شجریان است. ازجمله این آثار میتوان از: «داروک»، «پرکن پیاله را»، «بوی باران»،«آه باران»، «قاصدک»، «زمستان و فریاد» و اخیرن «تفنگت را زمین بگذار» را نام برد. اشعار اینگونه آثار از شعرای نوپردازی چون: «نیما یوشیج»، «فریدون مشیری»،«سهراب سپهری»، «هوشنگ ابتهاج» و «مهدی اخوان ثالث» است. وی تعدادی از دعاهای قرآنی در اثر مشهور به «ربنا» خوانده است که در هنگام افطارهای ماه رمضان از صداوسیمای ایران پخش میشد.
از دیگر کارهای بهیادماندنی استاد شجریان میتوان از کنسرت «همنوا با بم» در زمستان سال ۱۳۸۲ اشاره کرد که بهمناسبت واقعه تلخ و جانگداز زلزله بم و کمک به زلزلهزدگان آن بهمدت ۳ شب در سالن وزارت کشور بههمراه تارنوازی «علیزاده» و کمانچهکشی «کیهان کلهر» به اجرا درآمد. او در این کنسرت اعلام کرد که قصد دارد مجتمعی را بهنام «باغ هنر بم» بسازد.
محمدرضا شجریان در سال ۱۳۷۸ موفق به دریافت «جایزه پیکاسو»؛ دیپلم افتخار یونسکو از دبیر کل یونسکو در پاریس شد. این مدال هر پنجسال یکبار به هنرمندی اهدا میشود که معرف فرهنگ کشور خود به ملل دیگر است. در سال ۱۳۸۵ نیز نشان «موتزارت» از طرف سازمان یونسکو به استاد شجریان اعطا شد. همچنین وی در دو دوره نامزد جایزه «گرمی» از آمریکا شده است.
استاد شجریان تاکنون چندین کنفرانس در مورد موسیقی ایران در دانشگاههای معتبر جهان از جمله: «برکلی»، «کلمبیا»، «هاروارد»، «شیکاگو» برگزار کرده است. همچنین در طی ۴۰ سال فعالیت هنری خود در بسیاری از کشورهای اروپایی، آمریکایی و آسیایی به اجرای کنسرت پرداخته است. او ۹۹ برنامه گلها در رادیو اجرا کرده است. کارنامه هنری شجریان با تولید تعداد بیشماری آلبوم، اجرای بیش از صد تصنیف و اجرای صدها کنسرت یکی از درخشانترین و تاثیرگذارترین خواننده ملی معاصر محسوب میشود و در حال حاضر با گروه ۱۸ نفرهاش بهنام «گروه شهناز» فعالیت دارد.
استاد شجریان اوقات فراغت خود را بهساختن ساز، باغبانی و گاهی خطاطی میگذراند. او عاشق گلوگیاه است. همه گلها را بهخوبی میشناسد و با کشاورزی بهطور کامل آشنایی دارد. او باغی در «هشتگرد» کرج دارد که آخر هفتهها در آنجا گلکاری میکند.
استاد شجریان دیر زمانی است که بررسی وسیعی را برای بهترکردن کیفیت صوتی سازهای ایرانی بهخصوص سنتور، تار و سهتار انجام داده است. او در سالهای اخیر مبادرت به ساخت چند ساز جدید از جمله «بم صراحی» که بهجای ویولون سل و «ساغر» بهجای تارباس کرده و از صدای بم آنها در کنسرتهایش استفاده میکند. ساز دیگری نیز بانام «شهبانگ» به گروه «شهناز» اضافه شده است. ناگفته نماند نام این سازها را هم خود استاد بر آنها گذاشته است.
حضور در محضر اساتید آواز موسیقی ایرانی چون: «مهرتاش»، «دوامی»، «برومند»، «محمود کریمی»، «دادبه» و اساتید ساز چون: «شهناز»، «محجوبی»، «بدیعی»، «عبادی»، «بهاری»، «پایور» و «بیگچهخانی» و تاثیرپذیری از هنرمندان بزرگی چون «ظلی»، «قمر»، «طاهرزاده»، «تاج اصفهانی»، «بنان» و «ادیب خوانساری» و….شجریان را به گونهای پروراند که او اکنون یکی از بزرگترین گنجینههای ردیف و تکنیک موسیقی ملی ایران شناخته میشود.
از بین خوانندگان قدیمی وی کارهای «بنان»، «قمرالملوک وزیری»، «ظلی»، «تاج اصفهانی» و «طاهرزاده» را بیشتر میپسندد. تار استاد شهناز و پیانوی محجوبی را هم در تنهایی گوش میدهد. از میان خوانندگان خارجی هرازگاهی به آثار «پاورتی»، «خولیو»، «لویی آرمسترانگ»، «ویتنی هوستون» و «سیلین دیون» گوش فرا میدهد.
در بررسی شخصیت هنری شجریان به سه وجه شاخص میرسیم که او را از هنرمندان معاصر خویش متمایز میکند. تکنیک، خلاقیت و تنوع. آلبومها و آثار شجریان عمومن در ردیف و دستگاه مربوطه به بهترین شکل ممکن اجرا شده و از اجرای گوشهها و نغمههای دشوار هراسی به دل راه نداده است. مرکب خوانی «نوا» نمونه بارز این ادعا است. همچنین همایون «بیداد»، چهارگاه «دستان»، اجرای «راست پنجگاه» در حافظیه شیراز، اجرای دستگاه نوا در آلبوم «چهره به چهره»، اجرای سوزناک دشتی در آلبوم «گنبد مینا»، بیات زند و کرد بیات زیبای «آستان جانان»، افشاری «انتظار دل»، ماهور «پرکن پیاله را» با آرشه جادویی حبیباله بدیعی، ابو عطای «پیوند مهر» با مضرابهای دلنشین فرهنگ شریف، بیات اصفهان «جان عشاق» با هنرنمایی استاد جواد معروفی، پرسهخوانی «بوی باران» اجرای مقام داد و بیداد در آلبوم «زمستان است»،همگی گواه بر این مدعا است.
به جرات میتوان اظهار داشت که هر یک از این آثار به نوعی بهترین مرجع برای آوازخوانان و هنر جویان موسیقی محسوب میشود.
اشراف شجریان به ادبیات و شعر ایرانزمین آثار وی را از لحاظ غنای ادبی کمنظیر و حتا بینظیر کرده است. تنوع در آثار شجریان بهطرز عجیبی خودنمایی میکند. این مقوله را میتوان از جنبههای گوناگونی چون تنوع در شعر، تنوع نوازندهها و سازها، تنوع در جنس موسیقی و تنوع در مقامها و ردیفها مورد بررسی قرار داد.
در بررسی شخصیت هنری شجریان به سه وجه شاخص میرسیم که او را از هنرمندان معاصر خویش متمایز میکند تکنیک، خلاقیت و تنوع
وی به اکثر گوشهها و مقامهای موسیقی ایرانی سرک کشیده است؛ از هفتدستگاه اصلی تا آوازها و گوشههای فرعی، از سبکها و شیوههای مختلف چون شیوه تاج اصفهانی، ادیب خوانساری، بنان و طاهرزاده تا اجرا و بازخوانی ترانهها و تصنیفها از یادرفته قدیمی. از سوی دیگر او فقط به آوازخوانی نپرداختهاست، اجرای تصنیفها و ترانههای ماندگار بخشی از فعالیتهای هنری شجریان را تشکیل داده است.
از شاگردان معروف استاد شجریان میتوان از: «شهرام ناظری»،«پریسا»، «همایون شجریان»، «حسامالدین سراج»، «ایرج بسطامی»، «علیرضا افتخاری»، «علی رستمیان» و «سالار عقیلی» نام برد.
بنیاد بینالمللی مولانا امسال(۱۳۸۹) از استاد شجریان دعوت کرد در مراسم بزرگداشت مولانا حضور یابد. این مراسم هرساله برگزار میشود. استاد پس از ۳۰ سال و اینبار بههمراه گروه شهناز به سرپرستی «محمد درخشانی» در قونیه کنسرت داد. چند سالی است که در انتهای کنسرتهای استاد شجریان بنا به درخواست و تشویق و هلهله مردم، ترانه «مرغ سحر» جاخوش کرده است و مردم با استاد همخوانی میکنند. زیرا بیگمان ترانه «مرغ سحر» ساخته «مرتضا نیداود» با اشعار ملکالشعرای بهار در کنار سرود «ای ایران ای سرای امید» برای مردم ایران شعری میهنی و سیاسی و بهقول استاد شجریان «کلام این تصانیف زبان حال مردم» است.
پس از دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران استاد شجریان در نامهای به «عزتاله ضرغامی» رییس صداوسیما از وی خواست تا از پخش آثار او در صداوسیما خودداری کند. وی گفت: «سرودهایی که خوانده بهویژه سرود «ای ایران ای سرای امید» متعلق به سالهای ۵۷-۵۸ بوده و هیچ ارتباطی با شرایط کنونی ندارد. وی در گفتوگویی با شبکه بیبیسی گفت: «صدای من در صداوسیمای جمهوری اسلامی جایی ندارد. صدای من صدای خسوخاشاک است و همیشه برای خسوخاشاک خواهد ماند.»
ترانه جدید استاد شجریان با شعری از فریدون مشیری با نام «تفنگت را زمین بگذار» شرح و بیان اتفاقات سیاسی یک سال اخیر ایران است .همینطور کار زیبا و مشترکی با دخترش «مژگان» با نام «شرمتان باد»:
شرمتان باد ای خداوندان قدرت —بس کنید
بس کنید از این همه ظلم و قساوت —بس کنید
سرب داغ است اینکه میبارید بر دلهای مردم—سرب داغ
موج خون است اینکه میرانید بر آن کشتی خودکامگی را—موج خون
کنسرت امسال (۱۳۸۹) شجریان با گروه شهناز که در اقصا نقاط جهان اجرا شد با استقبال زیادی مواجه شد. قلم فردوسی به تنهایی شمشیر تمامی تازیان ددمنش، خونخوار و ایرانستیز را در هزاره خویش درهم کوبید و سخنگفتن پارسی را بر ما روان کرد. استاد را سپاسی چون پیرتوس شایسته است.
اینبار سرمست آمدم تا جام ساغر بشکنم ساقی و مطرب هر دو را من کاسه سر بشکنم
از کف عصا گر بفکنم فرعون را عاجز کنم گر تیشه بر دستم فتد بتهای آذر بشکنم
امروز سرمست آمدم تا دیر را ویران کنم گرز فریدونی کشم ضحاک را سر بشکنم
من مرغ عالی همتم از آشیانه بر پرم تا کرکسان چرخ را هم بال و هم پر بشکنم
من طائر فرخندهام در کنج حبس افتادهام باشد مگر که وارهم روزی قفس در بشکنم
اکبرترشیزاد / رادیوکوچه
چندی پیش روزنامهی «وطنامروز» مصاحبهای داشت با «ابراهیماسرافیلیان» از همراهان «حسن آیت»، در این مصاحبه سعی شده بود نکاتی تازه در مورد شخصیت «آیت» و موضعگیریهای سیاسی او مطرح شود. همزمان برخی سایتها مصاحبههایی با همسر و فرزند دکتر آیت داشتند که ادعاهایی شبیه صحبتهای آقای اسرافیلیان را مطرح میکرد. این نبش قبر از چه سبب است؟
حسن آیت و یا همانطور که طرفدارانش او را دکتر آیت مینامند متولد تیر ماه ۱۳۱۷ در شهرستان نجفآباد اصفهان و بزرگشده در یک خانوادهی روستایی و مذهبی است. او بعدها در تهران در رشتههای جامعهشناسی، حقوق و روزنامهنگاری به تحصیل پرداخت و همزمان درسهای حوزوی را فراگرفت و به زبانهای عربی، انگلیسی و فرانسه تسلط داشت. دکتر آیت را از مبارزان نهضت ملیشدن نفت هم خواندهاند که نمیتواند صحت داشته باشد، زیرا که او در آن هنگام فقط چهارده سال داشته است و بهنظر میرسد با توجه به گرایشهای ضد ملیگراییاش، این مطلبها بیشتر برای بازسازی چهرهی او و نشان دادن وطنپرستیاش ساخته شده باشند.
آیت با گرایشهای چپ و عضویت در حزب «زحمتکشانایران» و سپس با جنبههای خشنتر آن یعنی مبارزات مسلحانه وارد جریانات انقلاب شد. یکی از خصوصیات بارز دکتر آیت مخالفت او با غرب و اندیشههای «لیبرالیستی» بود. او بعدها توانست این تفکرات را در میان روحانیون نیز در پیش از انقلاب و با تدریس در مدرسهی عالی قضایی ترویج دهد. چیزی که ثمرهاش را پس از پیروزی انقلاب و با مخالفت با پیشنویس قانون اساسی گرفت و توانست قانون عرفی اولیه را به حکومت ولایتفقیه که خود بر اساس اندیشههای استادش «مظفر بقایی» تئوریزه کرده بود تغییر دهد.
نام حسن آیت بر اساس نقش او در گنجاندن اصل ولایتفقیه در قانوناساسی و همچنین طرح انقلاب فرهنگی و بستن دانشگاهها پرآوازه شده است. در مورد تغییر قانون اساسی البته بعدها از سوی آیتاله خامنهای از او به عنوان «دست خدا» یاد شد. «آن دست ملکوتی و الهی که اصل ولایت فقیه را در قانوناساسی گذاشت، او فهمید که چه میکند. کنترل کردن بنای مستحکم نظاماسلامی مادامی که اصل نورانی ولایتفقیه در قانوناساسی وجود دارد غیر ممکن است.» البته لورفتن طرح او دربارهی بستن دانشگاهها بعدها با مخالفت دوستانش در حزب جمهوریاسلامی روبهرو شد که تمامی آنها بعدن در انفجار دفتر حزب کشته شدند و آیت جان سالم بهدر برد.
پس از آنکه پاسدار را پیدا کردیم سراغ مدارک را گرفتیم، ابتدا منکر همهی قضایا شد اما با اصرار ما قبول کرد و رفت مدارک را از اتاقى دیگر بیاوردبعد از ۳۰ دقیقه بهدنبال پاسدار داخل اتاق شدیم که دیدیم فرار کرده و دیگر اثرى از او نیافتیم اینکه چه مواردى را مىخواست در مجلس مطرح کند هیچگاه مشخص نشد
با وجود تاثیر فراوانی که اندیشههایش در شکلگیری جمهوریاسلامی به شکل فعلی داشته است، تقریبن هیچ اثر مکتوبی از او باقی نمانده است بهجز جزوهای دربارهی دکتر مصدق که به او منسوب است. البته دوستانش این موضوع را به تواناییهایش در دانش شفاهی و حافظهی فوقالعادهاش در حفظ کردن موضوعات نسبت میدهند. یکیدیگر از میراثهای آیت که بعدها توسط شاگردانش همچون «روحالهحسینیان و سیدحمیدروحانی» دنبال شد، جستوجو در زندگی خصوصی، سابقههای سیاسی و گرایشات فکری، اخلاقی مخالفان سیاسی است. کاری که او در مورد «ابوالحسن بنیصدر» در مخالفت با ریاست جمهوریاش و بعدها «میرحسین موسوی» برای تصدی پست وزارت خارجه انجام داد.
پس از سالها سکوت در مورد حسن آیت و با پیشآمدن جریانات بعد از انتخابات ۲۲ خرداد ۱۳۸۸ با انجام چند مصاحبه از سوی همفکران سابق او نامش دوباره بر سر زبانها افتاد. اینبار برای نشاندادن شم بالای سیاسی آیت در شناسایی شخصیت واقعی میرحسینموسوی. در این گفتوگوها آقای اسرافیلیان، همسر حسنآیت و فرزندش تا آنجا پیش میروند که با برخی تفاوتها در جزییات همگی ادعا میکنند که آقای موسوی به نوعی از این ترور سود میبرده است و حتا گویا از طراحان آن بوده است و مدارکی برعلیه او نیز در جریان این ترور گم شده است.
«همسر دکتر آیت نقل مىکرد سه روزى بود که دکتر آیت بیمار بود، صبح روز سوم اسناد و مدارکى را جمع کرده داخل یک پوشه مىگذارد که برود. خانمش مىگوید: «که بیمار هستى بمان استراحت کن»، دکتر آیت مىگوید: «امروز باید بروم مجلس، امروز سرنوشت انقلاب مشخص خواهد شد. امروز قرار است مسئله تصدى وزارت امورخارجه آقاى میرحسینموسوى مطرح شود.» پوشه را عقب پیکان قرار مىدهد. ماشین بنزى در ۱۰ مترى منزل دکتر آیت در حال پنچرگیرى بوده است. زمانى که دکتر داخل ماشین مىشود بنز حرکت مىکند و دکتر آیت را به مسلسل مىبندد و در حدود ۶۰ تیر شلیک مىکنند که هنوز هم با آنکه در را تعمیر کردهاند باز هم جاى گلولهها باقى مانده.» پس از آن همسر دکتر آیت نقل مىکند: «چند لحظهاى گیج حادثه بودیم که یکدفعه به یاد پوشهی مدارک افتادیم و بهدنبالش گشتیم گفتند: پاسدارى پوشه را برداشته و همراه خود برده، دریافتیم که پوشهی مدارک به وزارت امور خارجه رفته.
پس از سالها سکوت در مورد حسن آیت و با پیشآمدن جریانات بعد از انتخابات ۲۲ خرداد ۱۳۸۸ با انجام چند مصاحبه از سوی همفکران سابق او نامش دوباره بر سر زبانها افتاد اینبار برای نشاندادن شم بالای سیاسی آیت در شناسایی شخصیت واقعی میرحسینموسوی
پس از آنکه پاسدار را پیدا کردیم سراغ مدارک را گرفتیم، ابتدا منکر همهی قضایا شد اما با اصرار ما قبول کرد و رفت مدارک را از اتاقى دیگر بیاورد. بعد از ۳۰ دقیقه بهدنبال پاسدار داخل اتاق شدیم که دیدیم فرار کرده و دیگر اثرى از او نیافتیم. اینکه چه مواردى را مىخواست در مجلس مطرح کند هیچگاه مشخص نشد.» محسن آیت فرزند او در پاسخ به این سوال که آیا در ترور آیت ابهامی وجود دارد، میگوید: «با توجه به مواضع سیاسی شهید آیت در رویارویی با طیف وسیعی از مخالفان، تفکر راستین انقلاباسلامی، موارد مبهمی در این حادثه وجود دارد و مثلن این اطمینان وجود ندارد که آیا تنها گروه مشارکتکننده در ترور ایشان، مجاهدینخلق بودهاند یا مجموعههای دیگرهم بهنوعی در این ماجرا نقش داشته و احتمالن انجام برخی همآهنگیها را به عهده داشتهاند.»
با بررسی این مصاحبهها میشود بهراحتی دریافت که گویا دوباره تکرار تاریخی در جریان است و همانند تمامی انقلابها و به تبع آن انقلاب اسلامی قرار است با این روش تعداد دیگری از همراهان اولیه حذف شخصیتی شوند تا بهانه برای اقدامات بعدی فراهم شود. باید نشست و دید تنگتر شدن دامنهی خودیهای انقلاب تا کجا ادامه پیدا خواهد کرد.
شکوفه / دفتر ترکیه / رادیو کوچه
shokufeh@radiokoocheh.com
همانطور که بهداشت و شستوشوی مو در سلامت آن تاثیر دارد، ماساژ مو نیز در تقویت و تسریع رشد آن بیتاثیر نیست. اما این ماساژ باید باحوصله و باملایمت صورت بگیرد. خانم زمانی در ادامهی برنامهی گذشته به ماساژ صحیح مو میپردازد و میگوید: «در برنامهی سلامت مو؛ گفتیم که باید با موهایسر چه رفتاری داشته باشیم. قبل از هر چیز بگویم که ما باید همانطور که به بافتهای بدن رسیدگی میکنیم به سر هم رسیدگی کنیم. با رساندن مواد غذایی و اکسیژن به بافتها میتوانیم آنها را سالم نگه داریم. این مواد توسط سیستم عروقی و جریان خون به بافتهای بدن میرسد.
رسیدگی به موهای سر و ماساژ پوست کفسر باعث تسریع جریان خون و تقویت سلامتی و زیبایی و سرعت رشد مو میشود. هرچهقدر که جریان خون در ریشه مو بیشتر و تغذیه بهتر و کاملتر باشد، موها رشد بهتر داشته و ما موهای براق و سالمی خواهیم داشت. افراد دوست دارند که تافتهای مختلف یا رنگهای مختلف روی موها بگذارند. اما این افراد چهقدر به موهای رنگشدهشان رسیدگی میکنند؟
عزیزانی که موهای بیماری دارند، خواهش میکنم که حتمن به متخصص مراجعه کنند. همیشه هم گفتهام که شما به پزشک مراجعه کنید و خوددرمانی نکنید و این برنامهها صرفن برای یادآوری این مسایل است.
ماساژ کف سر، برای همهی موها قابل استفاده نیست، مثلن وقتی میدانید موهایتان از نوع چرب است، نباید آن چنان ماساژ داد زیرا جریان خون، باعث بیشتر شدن میزان چربیها خواهد شد.
طریقهی ماساژ دادن: فرقسر را باز کنید و به دو نیم موها را تقسیم میکنیم. راست و چپ. از جلوی سر، ناحیهی رویش موها دستان را با چهار انگشت (که به صورت باز نگه داشتیم) وارد زیر موها میکنیم و با نرمی انگشتان و حرکات کوچک و ملایم، پوست سر را روی جمجمه میلغزانیم و به سمت بالا و پایین چپ و راست، تکان میدهیم. این کار باعث افزایش جریان خون در آن نقاط شده و موجب شادابی و تقویت موها میشود.
در مرحلهی بعدی دست را از پشت گردن به سمت بالا ببرید و این کار را انجام دهید. دستها را کمی عقبتر ببرید. موها را تکان ندهید، حتا موها را روی کفسر نمالید. باید دست در ارتباط مستقیم با پوست کفسر باشد. با این کار پوست سر هم گرم میشود. لوسیونهای محرکی هم هستند برای تقویت موها اما فکر میکنم ماساژ سادهی که آموزش داده شد کافی است.
سعی کنید به این کار عادت کنید. روزی حداقل دوبار، این کار را انجام بدهید تا موهای زیبا داشته باشید. چهطور است که موها را برای زیبا شدنمان لازم داریم، اما نمی خواهیم به آن رسیدگی کنیم؟ روزی دو دقیقه برای این کار کافی است.
ماساژ میتواند تاثیر خوبی در رشد مجدد موها و ترمیم آن داشته باشد. سعی کنیم از افرادی که دوستشان داریم کمک بخواهیم. من تاثیر ماساژ را در ترمیم موهای ازدسترفتهی همسرم داشتم. مطمئنن اگر با محبت این کار را برای همسرتان انجام دهید تاثیر بیشتری خواهد داشت. البته افراد این کار را خودشان هم میتوانند انجام بدهند و از موهای زیباشان لذت ببرند.»
با خانم مهری زمانی میتوانید از این طریق در تماس باشید:
Mehri_zamani20@yahoo.com
خبر / رادیو کوچه
روز گذشته چهارشنبه ابوالفضل عابدینی روزنامهنگار و مسوول سابق روابط عمومی مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران از زندان کارون اهواز به زندان اوین منتقل شده است.
به گزارش هرانا، ابوالفضل عابدینی که در زندان کارون اهواز در شرایط نامناسبی نگهداری میشد به زندان اوین منتقل شد.
ابوالفضل عابدینی نیمه شب ۱۱ اسفند ماه ۱۳۸۸ در منزل مسکونی خود در رامهرمز بازداشت و طی حکمی از شعبه یک دادگاه اهواز به ۱۱ سال زندان محکوم شد.
بیشتر بخوانید:
«ابوالفضل عابدینی با هیچ دلیلی حق تردد ندارد»
آنچه در این بخش میآید انتخابی از رادیو کوچه در بین رسانهها است.
منبع : نوروز
سیدمصطفا تاجزاده که بیش از یکماه است بهدلیل شکایت از کودتاگران نظامی در زندان اوین همراه با آقای نوریزاد در قرنطینه بهسر میبرد، روز چهارشنبه ۳۱ شهریورماه در ملاقات کابینی با همسرش در رابطه با مواضع اخیر احمدینژاد و موارد کذب بیان شده توسط وی در نیویورک، نکاتی را مطرح نمود و بار دیگر تاکید کرد که ایرانیان استبداد را برنمیتابند.
به گزارش نوروز متن کامل پیام سیدمصطفا تاجزاده به شرح زیر میباشد:
اینکه آقای احمدینژاد تصمیم گرفته مکنونات قلبی خود را علنی کند، یعنی نظام موردنظر خود را تک حزبی میخواند و وجود دستهبندی و در واقع گرایشهای سیاسی متفاوت را مغایر ارزشهای انقلاب معرفی میکند و از صدور منتقدان و مخالفان خود به خارج از کشور سخن میگوید و با تفکیک قوا مخالفت کرده و دیگر مجلس را در راس امور نمیداند و دخالت احزاب را در مدیریت کشور محکوم می کند، بهآن دلیل است که پس از سرکوب یک سال گذشته، میدان را برای یکهتازی و تحقق یکه سالاری مناسب میبیند. در حقیقت وقتی آزادی مطبوعات و احزاب و تجمعات و انتخابات به محاق میرود و شخصیت های وارسته فهیم و شجاع و مدیرانی هم چون آقایان بهزاد نبوی، میردامادی، آرمین، صفایی فراهانی، داود سلیمانی، کیانوش راد، تاجرنیا، مرعشی و … (نمایندگان مجلس ششم) به جای حضور در مجلس گرفتار محاکمه و بند و زندان میشوند، حزب پادگانی تصور میکند که فرصت طلایی استحاله جمهوری اسلامی ایران را به نظام تک حزبی استبدادی بهدست آورده و به جای تحقق آرمانهای امام و مردم و وعدههای امام در پاریس و اصول مصرح قانون اساسی، می تواند دیدگاهی را که متعلق به مارکسیستهای روسی است و استالین آنرا در شوروی محقق کرد و سرانجام فروپاشید در ایران به مرحله اجرا درآورد و توجه ندارد که مدل حکومت تک حزبی استبدادی حداقل دو دهه است که با شکست مفتضحانهای در جهان مواجه شده و برای ملت ایران هیچ جاذبهای ندارد چرا که اساسن انقلاب اسلامی در اعتراض به چنین مدلی شکل گرفت.
جالب آن که امروز حتا مارکسیست های آمریکای لاتین نیز از مدل چند حزبی و مطبوعات و احزاب و انتخابات آزاد دفاع میکنند. به نظر من مدل مطلوب حکومت آقای احمدینژاد و حزب پادگانی نه جمهوری است و نه اسلامی و نه ایرانی. بلکه نظامی فاشیستی است که در آن همه آزادیها به رسمیت شناخته می شود به جز آزادیهای مدنی و سیاسی. بنابراین وی چه زمانی که بهنام اسلام و تشیع و ولایت و امام زمان و چه اکنون بهنام مکتب ایرانی از حکومتی دفاع میکند که ماهیت آن انسدادی-استبدادی است و در آن منتقدان از داشتن روزنامه و حزب و تجمع آزاد محروم خواهند بود و نظام رقابت آزاد و انتخابات آزاد معنایی نخواهد داشت.
۱- البته یک نکته را نباید نادیده گرفت و آن این است که از زمانی که انتخابات مجلس هفتم به شکل نمایشی برگزار شد و صلاحیت نامزدهای مخالف تک صدایی با اتکا به نظارت استصوابی رد شد و مجلس هفتم و سپس مجلس هشتم به شکل فرمایشی تشکیل شد، مجلس دیکر در راس امور نبوده و چنان ضعیف شده است که قدرت دفاع از خود در برابر زیاده خواهیهای آقای احمدینژاد را ندارد چه رسد به اینکه بخواهد از حقوق و منافع ملت دفاع کند. تجربه ما از مشروطه تاکنون نشان می دهد که هر زمان انتخابات نمایشی و مجلس فرمایشی شد، قوهمقننه هرگز در راس امور قرار نداشت. به هر حال امروز عملن کودتاچیان و حزب پادگانی در راس امورند نه مجلس مستقل و مدرس پرور.
بگیر و ببند و سرکوب و انسداد در زمان محمدرضا شاه جواب نداد
۲- آقای احمدینژاد با وجود مواضع فوق و عملکرد سرکوبگرانه وزارت اطلاعات، ارشاد و کشورش در زمینه نقض حقوق شهروندان، ایران را آزادترین کشور جهان میخواند که چندصدایی در آن حاکم است و ادعا میکند رقبای انتخاباتی وی آزادانه به فعالیت مشغولند. در این زمینه باید گفت: اولن ایجاد محدودیتهای روزافزون برای آقایان کروبی و موسوی خلاف ادعای وی را ثابت میکند. امروز صداو سیمای میلی و تک صدا نه تنها آن دو بزرگوار را بایکوت خبری کرده بلکه به مناسبت و بیمناسبت انواع اتهامات را متوجه آنان کرده و میکند. مطبوعات نیز از درج اخبار آنان جز فحاشی و نقد غیرمنصفانه منع شدهاند و سایتهای آنان نیز فیلتر و احزاب آنان و طرفداران اصلاحطلبشان یکی پس از دیگری توقیف شدهاند.
با وجود این استبدادطلبان ایرانی، این میزان محدودیت را کافی ندانسته حصر خانگی را به آنان تحمیل کردهاند و توجه ندارند که در جهان جهانی شده امروز، حتا در «بورکینافاسو» نیز با نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری چنین رفتاری نمیکنند و با نقض حقوق آنان به حیثیت کشور آسیب وارد نمیکنند و تصویری زشت از آن به جهان ارایه نمیکنند به طوریکه رییس دولت مجبور شود در مقر سازمان ملل متحد به دروغ اعلام کند که «رقبا و مخالفان ما آزادانه به فعالیت مشغولند.» ثانین اگر ادعای آقای احمدینژاد درست است و در ایران زندانی سیاسی وجود ندارد، چگونه میتواند محکومیتهای سنگین هشت سال و نه سال و حبس در تبعید را به دانشجویان مظلوم و متعهد ایرانی مشاهده کند و دم برنیاورد؟ در کجای دنیا یک دانشجوی دختر را به جرم نگاه متفاوت و زبان نقاد به نه سال و نیم حبس محکوم میکنند؟ من اینجا به احکام ظالمانه و سنگین علیه روزنامهنگاران و فعالان سیاسی و مدنی و غیره اشاره نمیکنم که مثلن آقای نوریزاد تنها به دلیل نگارشنامه منتقدانه در زندان به سر می برد و با وجود این اعلام میکنند که زندانی سیاسی نداریم. البته اگر هر یک از زندانیان سیاسی ما پاسپورت آمریکایی داشتند، آقای احمدینژاد شخصن پرونده آنان را پیگیری میکرد و برای آزادی آنان با مقامات قضایی به مکاتبه و مذاکره میپرداخت.
البته برای اکثریت مردم مسلمان ایران مقابله با استبداد سکولار خیلی سهلتر است اما یقین دارم که هموطنانم هرگز زیر بار استبداد دینی نخواهند رفت استبدادی که به تعبیر آیهاله نایینی بدترین نوع دیکتاتوری است و در واقع جسم و جان و زندگی عمومی و خصوصی مردم را در انقیاد خود در می آورد
۳- در مورد این ادعای آقای احمدینژاد که مخالفان و منتقدان وی نکات مثبت کارنامه دولت نهم و دهم را ندیده و به سیاه نمایی میپردازند، نیز باید بگویم در ۳۱ سال گذشته هیچکس به اندازه ایشان به سیاه نمایی عملکرد دولتهای پیشین نپرداخته و رقبای خود را به فساد متهم نکرده و خدماتشان را نادیده نگرفته است. سخنان و تعبیرات وی در مورد مدیران گذشته و یا رقبای کنونیاش از سیاه نمایی گذشته و دروغگوییهای او به شکل گسترده و آشکار تنها با قاضی مرتضوی- دادستان معزول- قابل مقایسه است. کینه وی و اقتدارگرایان همکارش به نحوی است که درست هم زمان با برنامه سفر به نیویورک، روز گفتوگوی تمدنها را که با اقبال جهانی روبهرو شد، و هزاره سوم میلادی با آن نام آغاز شد، از تقویم رسمی کشور حذف کردند.
۴- من از آقای احمدینژاد که تلاش برای بستن روزنامه سلام را از افتخارات زندگی خویش میداند، انتظار ندارم که از حقوق و آزادیهای ایرانیان و به ویژه منتقدان خود دفاع کند. از دید او هر آن کس که مخالفش باشد، خس و خاشاکی بیش نیست و به اندازه بزغاله نمیفهمد اما خطاب من به عقلای قوم است: بگیر و ببند و سرکوب و انسداد در زمان محمدرضا شاه جواب نداد و به طریق اولی در دنیای به هم پیوسته کنونی و در جهان دموکراسی خواه امروز و در عصر رایانه و اینترنت و ماهواره و تلفن همراه، روشهای استبدادی نمیتواند پاسخگوی اداره کشور باشد و قطعن این روشها محکوم به شکست است. مگر حصر مرحوم آیهاله منتظری اندکی از محبوبیت او کاست یا به محبوبیت دیگران افزود که دوباره به این روشها تمسک جستهاند؟ من به عقلای قوم هشدار داده یادآور میشوم که ایرانیان از مشروطه تاکنون نشان دادهاند که استبداد را برنمیتابند و سرانجام حقوق خویش را استیفا خواهند کرد.
البته برای اکثریت مردم مسلمان ایران مقابله با استبداد سکولار خیلی سهلتر است اما یقین دارم که هموطنانم هرگز زیر بار استبداد دینی نخواهند رفت. استبدادی که به تعبیر آیهاله نائینی بدترین نوع دیکتاتوری است و در واقع جسم و جان و زندگی عمومی و خصوصی مردم را در انقیاد خود در می آورد. به باور من اندکی زمان لازم است تا استبدادطلبان ایرانی و طرفداران اندیشه طالبانی-پادگانی همه آن چه در چنته دارند، بیرون بریزند و دستشان را کاملن رو کنند و پیروان خود را بیش از پیش شرمسار سازند و در نهایت مجبور شوند از برج غرور و تفرعن و استبداد پایین آمده دست از سرکوب بیشتر و بگیر و ببندهای بیمنطق و کور برداشته حقوق ملت را به رسمیت بشناسند و به بازی برد برد تن دهند.
خبر / رادیو کوچه
روز پنجشنبه، در پی سفر یک هیت چینی به امارات، رییس مجلس امارات از آنها خواست تا در حل مشکل مالکیت بر سه جزیره ایرانی به این دولت کمک کند.
به اعتقاد تحلیلگران، هرگاه شرایط بینالمللی برای ایران دشوار میشود دولت امارات موضوع مالکیت جزایر سهگانه را مطرح میکند.
به گزارش دویچهوله، در حاشیه سفر یک هیت ۲۱ نفره از کنگره ملی جمهوری خلق چین به امارات متحده عربی، عبدالعزیز الغریر رییس پارلمان امارات از چین به عنوان متحد نزدیک ایران خواست تا در «حاکمیت بر جزایر سهگانه خلیج فارس» به این کشور کمک کند.
الغریر از همراهی چینیها با این درخواست خبر داد و گفت: «آنها به ما گفتند تقاضای شما درمورد جزایر معتبر و قانونی است».
وی افزود: «آقای لی از ما دعوت کرد به چین سفر کنیم و طرحها و ایدههامان را به مقامات چینی و کنگره ملی خلق چین ارایه کنیم».
چندی پیش امارات این موضوع را با دیگر متحد ایران نیز در میان گذاشته بود. رییس دولت امارات در پیامی به بشار اسد از وی خواسته بود، در موضوع جزایر سهگانه ایرانی با استفاده از روابط گسترده خود با ایران مانع از گسترش بحران فعلی در رابطه با ایران شود.
از سویی دیگر اتحادیه عرب و شورای همکاریهای خلیج فارس نیز در این مناقشه جانب امارات را میگیرند.
دولت امارات ادعا میکند که تا سال ۱۹۷۱ سه جزیره ابوموسی و تنب بزرگ و کوچک، تحت حاکمیت وی بوده است اما ایران این جزایر را جز لاینفک تمامیت ارضی خود میداند و اعلام کرده که در هیچ محکمه بینالمللی حاضر نمیشود.
پنجشنبه ۱ مهرماه ۱۳۸۹ – ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۰
شروع پخش زنده از ساعت ۴/۰۰ بعداز ظهر – به وقت تهران
اجرا: اعظم و زهره
استودیو: دامون
تقویم تاریخ – مریم
گزیده اخبار مطبوعات پنجشنبه ایران
میکروفن – «ماساژ مو، آرامش فکری و جسمی» - شکوفه
بخش اول اخبار
پسنشینی تند – «نبش قبری دیگر» - اکبر ترشیزاد
ویژهبرنامهی زادروز استاد محمدرضا شجریان – «خسرو آواز ایران» – (بخش اول) – شهنوا
مجلهی خبری کابل – نجیب امیری
طنز در پزشکی – «سهشنبهها با حوری» – (قسمت۲۲)- علی انجیدنی
بخش دوم اخبار
روزنگاشت – «بنیانگذار علم» - محبوبه
دایرهی شکسته – «ورقهای بازی» – مهشب تاجیک
بخش سوم اخبار
ویژهبرنامهی زادروز استاد محمدرضا شجریان – «خسرو آواز ایران» – (بخش دوم) – شهنوا
بخش چهارم اخبار
نجیب امیری / دفتر کابل / رادیوکوچه
بازداشت سه خبرنگار افغانی در هفته جاری سبب نگرانی روزنامهنگاران و نهادهای مدافع روزنامهنگاری شده است.
در این هفته یک خبرنگار افغان در استان کاپیسا از سوی نیروهای امنیتی افغان، یک خبرنگار افغانی تلویزیون الجزیره در کندهار و یک خبرنگار دیگر الجزیره در استان غزنی از سوی آیساف دستگیر شدهاند.
نهادهای امنیتی افغانستان تاکنون در مورد این دستگیری به خبرنگاران اطلاعات ارایه نکردهاند، اما آیساف ظاهرن دو خبرنگار الجزیره را به اتهام تبلیغ طالبان بازداشت کرده است.
انجمنهای ژورنالیستان افغانستان با ابراز نگرانی از این موضوع، خواستار روشن شدن علت دستگیری این خبرنگاران شده است.
همچنان انجمن خبرنگاران بدون مرز با نشر اعلامیهی گفته است بازداشت سه خبرنگار از سوی قوای خارجی و افغان نگران کننده است.
در این اعلامیه آمده است سه خبرنگار حرفهای که در ولایات با شرایط دشوار کار میکنند به مانند جنایتکاران خطرناک بازداشت شدهاند.
در اعلامیه انجمن خبرنگاران بدون مرز آمده است: «ما رییسجمهوری حامد کرزی را فرا میخوانیم که به شکل فوری در اینباره اقدام کنند و سوتفاهم پیش آمده در مورد سه خبرنگار را بر طرف کنند.»
این در حالیست که ما تلاش کردیم تا نظر آیساف و ریاست امنیت ملی افغانستان را نیز داشته باشیم، اما موفق نشدیم.
رادیو کوچه
آکادمی فیلم و تلویزیون کانادا روز گذشته چهارشنبه فیلم «آتشافروزی» ساخته «دنیس ویلنیو» را برای حضور در بخش بهترین فیلم غیرانگلیسی هشتادوسومین دوره جوایز اسکار معرفی کرد.
این فیلم که براساس یک نمایشنامه ساخته شده است، در جشنوارههای ونیز، تلورید و تورنتو نمایش یافته است که جایزه بهترین فیلم محصول کانادا را بهدست آورد.
به گزارش ورایتی، روز گذشته همچنین فیلم «سوم شخص مفرد» از بنگلادش ساخته «مصطفی سرور فرخی» نماینده این کشور در اسکار هشتادوسوم معرفی شد.
بوسنیوهرزگوین هم فیلم «سیرک کلمبیا» ساخته «دانیس تانوویچ» را برای حضور در این جوایز معتبر فرستاد.
پیش از این کشورهای یونان، بلژیک، اسلواکی، استونی، لهستان، کرواسی، مجارستان، هلند، تایوان، عراق، فنلاند، روسیه، آلمان، فرانسه، تایلند، ترکیه، ژاپن، کرهجنوبی، پرو، آفریقای جنوبی، سوئد، ونزوئلا، الجزایر، جمهوری آذربایجان و ایران نماینگان خود را به اسکار فرستاده بودند.
از سرشناسترین فیلمهای معرفیشده به آکادمی اسکار میتوان به برنده نخل طلای کن از تایلند یعنی فیلم «عمو بونمی که میتونه زندگی گذشتهاش را بهیاد بیاره» به کارگردانی «آپیچاتپونگ ویراستاکول» اشاره کرد که در جشنواره امسال کن موفق به کسب نخل طلا شد و هفته گذشته بهعنوان فیلم افتتاحیه جشنواره فیلمکس توکیو انتخاب شد.
«ویراستاکول» در سال ۲۰۰۲ جایزه بهترین فیلم بخش نوعی نگاه کن را گرفت و در سال ۲۰۰۴ جایزه هیت داوران را دریافت کرد. وی در سال ۲۰۰۲ جایزه اسکندر طلایی جشنواره تسالونیکی و در سال ۲۰۰۴ جایزه منتخب منتقدین را از جشنواره سائوپائولو گرفته است.
فیلم «عسل» برنده خرس طلای برلین از ترکیه ساخته «سمیح کاپلان اوغلو» نیز دیگر فیلم تحسین شده در اسکار ۲۰۱۱ خواهد بود.این فیلم سومین قسمت از سهگانه «یوسف» است که قسمتهای اول و دوم این فیلم با نام «تخممرغ» و «شیر» در ادوار گذشته جشنواره فیلم فجر نمایش داشت.
همچنین حضور فرانسه با برنده جایزه هیت داوران کن تایید شد. فیلم «از خدایان و انسانها» ساخته «خاویر بیوو» که در جشنواره امسال کن اکران جهانی شد و توانست جایزه هیت داوران را به خود اختصاص دهد، بهعنوان نماینده سینمای فرانسه در اسکار ۲۰۱۱ انتخاب شده است.
هشتادوسومین مراسم اعطای جوایز اسکار درحالی روز ۲۷ فوریه ۲۰۱۱ در لسآنجلس برگزار خواهد شد که نامزدهای نهایی بهترین فیلم غیرانگلیسی بههمراه کاندیداهای دیگر بخشهای جوایز اسکار روز ۲۵ ژانویه معرفی خواهند شد.
سال گذشته فیلم «راز چشمهایش» از آرژانتین ساخته «خوان خوزه کامپانلا» توانست با کنارزدن رقبای سرشناسی چون «ربان سفید» -برنده نخل طلای کن- جایزه اسکار را کسب کند.
خبر / رادیو کوچه
بر اساس برخی گزارشها، افشین حسینپناهی، برادر انور حسینپناهی زندانی سیاسی در طی روزهای گذشته توسط ماموران امنیتی بازداشت شده است.
به گزارش هرانا، افشین حسینپناهی که پیگیری پرونده برادرش را بر عهده داشته است در طی دو سال گذشته بارها توسط وزارت اطلاعات احضار و یا بازداشت شده است.
نامبرده پیشتر در ۲۸ مهر ماه سال گذشته در شهرستان قروه بازداشت شده بود، خانواده وی از علت بازداشت وی بیاطلاع هستند.
انور حسینپناهی از فعالان سیاسی استان کردستان است که از سوی دادگاه انقلاب در سال ۸۷ به اعدام محکوم شده و سپس حکم اعدام وی به ۶ سال زندان تقلیل یافته است.
رادیو کوچه
مرحله یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان فوتبال آسیا با راهیابی تیمهای ذوب آهن ایران، الهلال و الشباب عربستان و سئونگنام ایلهوا کره جنوبی به نیمه نهایی پایان یافت.
به گزارش ایسنا، دراین رقابتها و در کرهجنوبی، پوهانگ استیلرز با تساوی یک بریک برابر میهمان خود ذوب آهن ایران و با توجه به شکست دو بریک در دیدار رفت در اصفهان از دور رقابتهاحذف شد.
در گروه دیگر الهلال عربستان که در بازی رفت ۳ بر صفر الغرافه قطر را شکست داده بود در دیدار برگشت ۴ بر ۲ در قطر مغلوب حریف شد ولی در مجموع با نتیجه ۵ بر۴ به مرحله نیمه نهایی رسید.
ذوب آهن ایران و الهلال عربستان یکی از دیدارهای نیمهنهایی لیگ قهرمانان آسیا را برگزار میکنند.
الهلال ۱۴ مهر در فولاد شهر اصفهان میهمان ذوب آهن است.
اما در دیگر دیدارهای یک چهارم نهایی، جئونبوک موتورز قهرمان سال ۲۰۰۶ آسیا در بازی برگشت علیرغم پیروزی یک بر صفر برابر الشباب عربستان در مجموع با نتیجه ۲ بر یک حذف شد.
سئونگنام ایلهوا هم که در برگشت ۲ بر صفر برابر سوان سامسونگ باخت اما به لطف برد ۴ بر یک در بازی رفت توانست به نیمه نهایی صعود کند.
به این ترتیب، الشباب در بازی رفت نیمهنهایی ۱۳ مهر میزبان سئونگنام ایلهوا خواهد بود.
خبر / رادیو کوچه
بر اساس گزارشهای رسیده، نوید محبی، وبلاگنویس و فعال کمپین یک میلیون امضا، از روز ۲۷ شهریورماه بازداشت شده است.
به گزارش کمیته گزارشگران حقوق بشر، وی در منزل پدریاش در شهرستان آمل، با ورود هشت نیروی امنیتی بازداشت شده و هم اکنون به زندان ساری منتقل شده است.
گفته میشود بازداشت وی همراه با «ضرب و شتم» بوده و نیروهای امنیتی با نشاندادن سلاح گرم، خانواده محبی را تهدید کردهاند.
از علت بازداشت این وبلاگنویس، اطلاعی در دست نیست.
محبوبه / رادیوکوچه
mahboobeh@koochehmail.com
اول مهر برابر با زادروز «محمدعلی مجتهدیگیلانی» استاد دانشکده فنی دانشگاه تهران، رییس دبیرستان البرز و بنیانگذار دانشگاه «صنعتیشریف» است، که در جهان، با عنوان «امآیتی ایران» ستوده میشود. وی زاده سال ۱۲۸۷ خورشیدی بود و در سال ۱۳۷۶ درگذشت.
«محمدعلی مجتهدیگیلانی» در اول مهرماه سال ۱۲۸۷ در لاهیجان، زاده شد. پدر و مادر زمینداران کوچک شهر بودند. پدر او در تجارت ابریشم، یکی دیگر از محصولات اصلی منطقه، نیز مشغول بود. محمدعلی دو ساله بود که مادرش را از دست داد.
تحصیل را در هفت سالگی در مدرسه ابتدایی «حقیقت» شروع کرد و در سال ۱۳۰۴ خورشیدی به تهران آمد و تحصیلات خود را در «دارالمعلمین مرکزی» ادامه داد و مدرک دیپلم کامل متوسطه را گرفت و در همان سال پس از قبولی در امتحانات اعزام محصل به اروپا، جزو صد تن برگزیده محصل اعزامی شد که به فرانسه رفت.
او با اخذ سه دیپلم عالی فوقلیسانس در آنالیز عالی، مکانیک مایعات، آیرودینامیک و هیدرودینامیک از «دانشگاه سوربن» و همچنین گرفتن دکترا با رسالهای بهعنوان «حل برخی مسایل مکانیک مایعات» با امتیاز «شایان افتخار» بالاترین درجه تصویب دکترا را کسب کرد.
و پس از هفت سال با همسر فرانسوی خود به ایران آمد و استاد ریاضی دانشکده «علوم و دانشسرای عالی» شد.
گرچه گفته شده: «ساموئل جردن» آمریکایی و همسرش دبیرستان «البرز» را پایهگذاری کردند، اما بیشک این محمدعلی مجتهدی است که هم اکنون، ناماش برای نسلهایی از ایرانیان، با البرز پیوند خورده است.
زیرا در سال ۱۳۲۰ مسوولیت شبانهروزی دبیرستان البرز و ۳ سال بعد، مدیریت کل دبیرستان را به او واگذار کردند. او ۳۶ سال مدیر دبیرستان البرز باقی ماند و با نحوه خاص مدیریتش، دانشآموزان برجستهای را پرورش داد.
او همزمان در سال ۱۳۲۵، مدیرکل اداری و آموزشی «وزارت فرهنگ» شد. در سال ۱۳۴۱، رییس دانشگاه پلیتکنیک تهران و همچنین مسوول تشکیل و تاسیس «دانشگاه صنعتی شریف» شد. این دانشگاه در سال ۱۳۴۴ با هدف تربیت و تامین بخشی از نیروهای متخصص مورد نیاز کشور ایران، در سطوح بالای علمی در شهر تهران با نام دانشگاه «صنعتی آریامهر»، به فرمان «محمدرضا شاه پهلوی» و به دست محمدعلی مجتهدی تاسیس شد.
که پس از انقلاب به افتخار یکی از دانش آموختگان آن، «مجید شریف واقفی»، تغییر نام داد. این دانشگاه مستقیمن بر اساس الگوی دانشگاه «امآیتی در آمریکا» الگوبرداری شده است. فارغالتحصیلان این موسسه حجم زیادی از نخبگان اقتصادی، سیاسی فرهنگی ایران را تشکیل میدهند.
و اما سرانجام دکتر محمدعلی مجتهدی در سال ۱۳۷۶ در شهر «نیس» در جنوب فرانسه درگذشت و همان جا به خاک سپرده شد. از آن زمان تلاشهای دوستداران وی برای انتقال پیکر او به ایران و دفن در لاهیجان بهعلت مخالفت همسر فرانسویاش، ناکام مانده است.
ساختمان کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شریف، به افتخار او ساختمان دکتر محمدعلی مجتهدی نامگذاری شده است.
منبعها:
مشاهیر لاهیجان
ویکیپدیا
خبر / رادیو کوچه
فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسدارن جمهوری اسلامی روز پنجشنبه از کشته شدن «خدابخش شهبخش» سرکرده یکی از گروههای شرق ایران در سیستان و بلوچستان خبر داده است.
به گزارش مهر، محمد پاکپور افزود: «هلاکت این شرور طی عملیات اخیر رزمندگان قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در جنوب شرق کشور صورت گرفت.»
گفته میشود خدابخش شهبخش رهبر یکی از گروههای شرق ایران به مخالفت با جمهوری اسلامی متهم است و چندی پیش نیز سه جوان بلوچ به نامهای ناصر شهبخش، خانلعل محمد شهبخش و خالد شهبخش به اتهام ارتباط با یک این گروه بازداشت شدهاند.
همچنین این افراد به خاطر داشتن نسبت فامیلی با «خدابخش شهبخش»، در آستانه حکم اعدام قرار دارند.
بیشتر بخوانید:
«سه جوان بلوچ در آستانه اعدام»
مریم / رادیوکوچه
maryam.m@koochehmail.com
- 542 میلادی – در زمان پادشاهی «خسرو انوشیروان» ارتش ایران شهر بندری «سوخامی» (تسوخامی) در آبخاریا را از رومیها پس گرفت. رومیها که نام این شهر (پایتخت کنونی آبخازیا) را به «سباستوپولیس» تغییر داده بودند پیش از عقبنشینی از شهر، بسیاری از ساختمانها و از جمله ارگ شهر را ویران کرده بودند.
- ۱۲۸۹ خورشیدی – مجلس شورا اول مهرماه با اکثریت آرا «ناصرالملک» را که مقیم لندن بود بهعنوان نایبالسلطنه ایران انتخاب کرد. ناصرالملک برای قبول این مسوولیت، درخواست هر ماه دههزار تومان حقوق کرده بود و گفته بود که چون از سیاست و اوضاع جهان آگاه است و سواد بیشتری دارد باید دو برابر عضدالملک که فاقد این اطلاعات بود دریافت دارد و دولت به اجبار قبول کرد و ناصرالملک رهسپار تهران شد. عضدالملک نخستین نایبالسلطنه سلطان احمدشاه که ایلخان قاجار بود براثر بیماری درگذشته بود. نایبالسلطنه تا رسیدن احمدشاه به سن قانونی وظایف سلطنت را انجام میداد.
- ۱۳۲۰ خورشیدی – نمایندگان مجلس شورای ملی در نخستین جلسه علنی پارلمان ایران که اول مهرماه تشکیل شده بود و پس از اطمینان از اینکه دیگر رضاشاه باز نخواهد گشت به انتقاد از او پرداختند و هرچه را که خواستند برضد وی گفتند. بسیاری از منتقدان همانهایی بودند که در طول سلطنت رضاشاه دایمن از او تمجید کرده و برایش حتا شعر سروده بودند.
- ۴۸۰ پیش از میلاد – «اوریپیدس» (Euripides) آزاداندیش و نمایشنامهنگار یونان باستان ۲۳ سپتامبر، درست در زمانیکه یونان در دست ارتش ایران بود بهدنیا آمد و ۷۴ سال عمر کرد. وی در طول عمر خود ۹۲ نمایشنامه نوشت که معروفترین آنها «زنان تروا» عنوان دارد. او این نمایشنامه را در انتقاد از کشتار مردان آن دیار بهدست یونانیان (هموطنان خود) نوشته بود، زیرا که با این کشتار، منطقه مورد بحث فاقد مرد شده بود.
- ۱۸۴۶ میلادی – دانشمند آلمانی «یوهان گفریدگال» سیاره «نپتون» را که دورترین فاصله را از خورشید دارد کشف کرد. نپتون که سطح آن از انواع گاز و بخار پوشانده شده هر ۱۶۵ سال یکبار خورشید را دور میزند و دارای هشت قمر است. روزهای نپتون ۱۶ ساعت و نزدیک به هفت دقیقه است.
- ۱۳۰۷ خورشیدی – اینروز در تهران در سال تحصیلی ۱۳۰۷ ـ ۱۳۰۸ خورشیدی در حالی آغاز شد که این شهر تنها سی دبستان و هشت دبیرستان عمومی (دولتی) داشت.
- ۱۳۱۹ خورشیدی – «محمدرضا شجریان» خواننده، موسیقیدان و خطاط ایرانی در این روز در مشهد بهدنیا آمد. وی از پرآوازهترین هنرمندهای موسیقی اصیل ایرانی و یکی از نامدارترین هنرمندهای عرصه موسیقی جهان است.
- ۱۳۲۴ خورشیدی – «سینما رکس» با نام فعلی سینما لاله نام یک سالن سینما در خیابان «لالهزار» تهران است. این سینما که متعلق به «قدرتاله رشیدیان و سیفتاله رشیدیان» بود، در روز اول مهر ۱۳۲۴ کار خود را با نمایش فیلم «جایی تو را خواهم یافت» آغاز کرد.
خبر / رادیو کوچه
مقامهای ارشد جمهوری اسلامی، گروههای کرد مخالف حکومت و نیز دولت آمریکا، روز چهارشنبه بمبگذاری مرگبار در شهر مهاباد استان آذربایجان غربی را محکوم کردهاند.
چندین گروه کرد، از جمله پژاک و حزب دموکرات کردستان ایران این حملات را محکوم کردهاند. هم اکنون سه روز عزای عمومی در مهاباد اعلام شده است.
هنوز فرد یا گروهی مسوولیت بمبگذاری را برعهده نگرفته است. بر اساس گزارش منابع خبری ایران، همه قربانیان این حداثه، زن و کودک بودهاند.
عبداله مهتدی، دبیرکل حزب کرد کومله که از احزاب مخالف دولت ایران است عنوان کرد که این حزب بمبگذاری «تروریستی» در مهاباد را محکوم میکند.
وی در ادامه اظهار داشت: «با وجود اینکه مردم کرد سابقه ۳۱ سال ایستادگی در برابر جمهوری اسلامی را دارند ولی حتا یک نمونه در عرض این ۳۱ سال نیست که احزاب کرد و جنبش کرد متوسل شده باشند به عملیات تروریستی، به انفجار در بین مردم بیگناه، به عملیات انتحاری.»
مقامهای جمهوری اسلامی روز پنجشنبه با تکذیب اتهام تبعیض علیه اقلیت سنی مذهب کرد و تاکید بر دفاع از تمامیت ارضی و امنیت ملی ایران، گروههای کرد مخالف حکومت را به تفرقهافکنی و ارتباط با بیگانگان متهم میکنند.
عبداله مهتدی گفت که این بمبگذاری به نفع حکومت تمام میشود زیرا به گفته وی جمهوری اسلامی به این ترتیب میتواند که فضای مبارزات سیاسی و مدنی کردستان را مخدوش بکند و آشفتگی ایجاد کند.
همچنین، تلویزیونها و رسانههای اینترنتی کرد زبان از انتشار اطلاعیهای توسط حزب پژاک خبر دادهاند که در آن انفجار مهاباد محکوم شده است.
بر اساس این گزارشها، پژاک ضمن محکوم کردن شدید این انفجار، اعلام کرده که اعضای این حزب با این بمبگذاری ارتباطی نداشتهاند.
پژاک یا «حزب حیات آزاد کردستان» یک گروه شبهنظامی است که در کردستان ایران به خصوص در نواحی مرزی فعالیت میکند و در گذشته، گزارشهایی از درگیری اعضای آن با ماموران دولتی انتشار یافته است.
از سویی دیگر هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا نیز روز چهارشنبه با صدور بیانیهای بمبگذاری در مهاباد و کشته شدن غیرنظامیان را قبیح خواند.
خانم کلینتون ضمن ابراز تاسف از این واقعه و همدردی با بازماندگان قربانیان آن، گفت که ایالات متحده هر گونه اقدام تروریستی را محکوم میداند و افزود که چنین رویدادهایی لزوم همکاری بینالمللی برای مقابله با تروریسم را گوشزد میکند.
همزمان، منابع دولتی جمهوری اسلامی بمبگذاری روز چهارشنبه را به عوامل و عناصر مرتبط با دشمنان این دولت نسبت دادهاند.
به گزارش ایرنا، علی لاریجانی، رییس مجلس ایران، این حمله را به «دشمنان این انقلاب و نظام» نسبت داده و رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه، انفجار مهاباد را «واکنش عوامل اسراییل و حامیان آن» به موفقیتهای دیپلماسی ایران در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک توصیف کرده است.
وحید جلالزاده، استاندار استان آذربایجان غربی پیشتر گفته بود که این «انفجار تروریستی» صبح چهارشنبه اتفاق افتاد و «تقریبن همه کشتهشدگان و مجروحان حادثه” زنان و کودکان بودهاند.
وی بیان کرد که «عوامل ضد انقلاب با هدف انتقامگیری از مردم همیشه در صحنه مهاباد دست به این عمل ددمنشانه زدند» و هدف آنها «دلسرد کردن مردم مهاباد» بوده است.
آقای جلال زاده همچنین در گفتوگو با خبرگزاری مهر گفت که به نیروهای نظامی حاضر در مراسم رژه آسیبی نرسیده است.
عیسی قنبری، معاون امنیتی – انتظامی استانداری آذربایجان غربی هم به خبرگزاری ایسنا گفت که یک پسر بچه شش ساله در میان کشتهشدگان بوده است و باقی کشتهشدگان همگی زن بودهاند.
او گفت: «فعلا در حال بررسی ابعاد این حادثه هستیم و به زودی اطلاعات کامل آن را منتشر میکنیم».
غلامرضا معصومی، رییس اورژانس ایران در مورد این حادثه گفته است که حال ۱۵ تن از مجروحان وخیم است و این عده برای درمان به شهر ارومیه، مرکز استان منتقل شدهاند.
اجلال قوامی، سخنگوی سازمان حقوق بشر کردستان نیز اظهار داشت که این انفجار در پی درگیریهای مسلحانه چند روز اخیر در شهر سقز، در نزدیکی مهاباد روی داده، اما هنوز هیچ شخص یا گروهی مسوولیت انفجار روز چهارشنبه یا درگیریهای روزهای گذشته سقز را به عهده نگرفته است.
گفته میشود چند مامور انتظامی و یک کودک هم در جریان درگیریهای اخیر شهر سقز کشته شدهاند.
این در حالی است که مسعود کردپور، روزنامه نگار ساکن مهاباد وضعیت فعلی شهر مهاباد را «متشنج و امنیتی» توصیف کرد.
لازم به ذکر است روز چهارشنبه، ۳۱ شهریور بر اثر انفجار بمب در حاشیه مراسم رژه نیروهای مسلح در شهر مهاباد، دستکم ۱۲ تن کشته و ۸۰ نفر مجروح شدند.
ویدئو:
«ویدئو/انفجار مهاباد در زمان رژه نیروهای مسلح»
بیشتر بخوانید:
«بیش از شصت کشته و مجروح در انفجار مهاباد»
خبر / رادیو کوچه
بر اساس برخی گزارشها، شامگاه روز چهارشنبه غلامرضا سرابی متخصص داخلی در بیرون از مطب خود با اسلحه مورد سوقصد قرار گرفته است.
به گزارش مهر، غلامرضا سرابی پس از این سوقصد به بیمارستان امام حسین تهران منتقل شد و هم اکنون در ICU بستری است.
دکتر سیدحمید حسینی مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت از پیگیریهای وزارت بهداشت و نیروی انتظامی درباره سوقصد به این پزشک خبر داد.
گفتنی است دکتر عبدالرضا سودبخش عضو هیت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز شب سهشنبه در مقابل مطب شخصی خود از طرف افراد ناشناس مورد سوقصد قرار گرفت و کشته شده است.
پلیس آگاهی تهران بزرگ در مورد حادثه سوقصد به دکتر عبدالرضا سودبخش عضو هیت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران که در مقابل مطب شخصی خود از طرف افراد ناشناس کشته شد اعلام کرد: «تحقیقات اولیه حکایت از آن دارد که علت و انگیزه قتل شخصی بوده و وجود هرگونه انگیزه دیگر در این جنایت منتفی است.»
بیشتر بخوانید:
«کشته شدن دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران»
محمدرضا / رادیوکوچه
mohamadreza@koochehmail.com
مهمترین عنوانهای مطبوعات امروز ایران:
ایران
http://www.iran-newspaper.com/
1) مدعیان پایان انقلاب اسیر قدرت و ریاست شدهاند.
آیتاله خامنهای: «برخی افراد مدعی کهنهشدن و تمام شدن انقلاب و فراموششدن امام هستند، این افراد در واقع در مقابل جاذبههای اهداف حقیر مادی و شخصی کم آوردند و اسیر وسوسه ریاست و قدرت شدند و این بلای سنگین، آنان را از درون تهی و تمام کرد لذا فکر میکنند که انقلاب هم تمام شده است اما این ادعا، فقط یک خیال و توهم است.»
۲) از همسویی مواضع برخی در ایران با مقامهای آمریکایی متعجبم.
رییسجمهوری امشب در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی میکند. «دکتر محمود احمدینژاد» امشب در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی خواهد کرد. رییسجمهوری در این سخنرانی به بیان دیدگاههای ایران در مورد موضوعات مختلف جهانی میپردازد و پیشنهادات تهران را ارایه خواهد کرد. زمان سخنرانی دکتر احمدینژاد ۴۵/۲۲ به وقت تهران (۱۵/۱۵ به وقت نیویورک) است.
۳) رییسجمهوری در مصاحبه با «سی ان ان» در نیویورک.
دکتر احمدینژاد: «نتانیاهو به خاطر محاصره غزه و قتل عام زنان و کودکان بیگناه فلسطینی باید محاکمه شود و این که رسانههای آمریکایی نسبت به نگرانیهای این فرد احساس مسوولیت میکنند، جای سوال دارد.» وی افزود: «نتانیاهو یک آدمکش حرفهای است و همه دیکتاتورهای تاریخ همواره برای اینکه خود را در حاشیه قرار دهند، دیگران را متهم میکنند.»
جام جم
۱) آزادی دو آمریکایی دیگر محتمل است.
http://www.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100886449985
رییسجمهوری اسلامی ایران در خصوص احتمال آزادی دو نفر آمریکایی دیگر که بهصورت غیر قانونی وارد مرزهای ایران شده بودند، گفت: «همه چیز بستگی به نظر قاضی دارد و ممکن است این دو نفر هم آزاد شوند.»
۲) آمانو: «گفتوگو بهترین راه حل است.»
http://www.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100886458911
«یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از دیدار با «علیاکبر صالحی» رییس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران گفت: «گفتوگو بهترین راه حل است.»
تهران امروز
۱) قطعنامه چهار قدرت جهانی علیه تحریمها.
http://www.tehrooz.com/1389/7/1/TehranEmrooz/379/Page/4/?NewsID=46535
برزیل، روسیه، هند و چین تحریمهای یکجانبه آمریکا و متحدانش علیه ایران را رد میکنند. این قطعنامه در صورتی که به تصویب مجمع عمومی سازمانملل برسد با ایجاد فضایی روانی، مشروعیت تحریمهای یکجانبه آمریکا، اتحادیه اروپا و دیگر کشورها علیه ایران را بهشدت کاهش خواهد داد.
۲) فیروزآبادی: «نقاط ضعف و قوت دشمن را شناسایی کردهایم.»
http://www.tehrooz.com/1389/7/1/TehranEmrooz/379/Page/3/?NewsID=46529
«سردار فیروز آبادی» رییس ستاد مشترک نیروهای مسلح در سخنانی گفت: «امروز و ۳۰ سال پس از تحمیل جنگ به انقلاب اسلامی در دنیا همه میدانند که نور، نشاط، معنویت و سرور ما همان راه امام است و بهقول فرمایشات مقام معظم رهبری سخنان حضرت امام(ره) سکه رایج جوامع میباشد.» فیروزآبادی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اشارات چند روز پیش «هیلاری کلینتون» وزیر امور خارجه آمریکا گفت: «قدرت نظامی ایران برای بازدارندگی است و جهت جلوگیری از طمع دشمنان به آب و خاک این مملکت است. خانم کلینتون با اظهارات اخیر خود نشان داد که نسبت به، به کار بردن گزینه نظامی علیه ایران ناامید شده است و دست به سوی فتنهگران دراز و اعلام کرده است که آمریکا از فتنه گران حمایت میکند.»
همشهری
۱) پیشرفتهای ملت ایران بدون آمریکا بدست آمده است.
http://www.hamshahrionline.ir/news-116715.aspx
رییس جمهوری درمصاحبه با «لاری کینگ» مجری معروف شبکه تلویزیونی سی ان ان آمریکا گفت: «ملت ایران سی سال بدون آمریکا زندگی کرده و به پیشرفت رسیده است در حالیکه در دوران وابستگی به آمریکا کشوری عقب مانده محسوب میشد.»
رسالت
۱) حادثه تروریستی مهاباد ۱۱ شهید و ۴۲ مجروح به جای گذاشت.
http://www.resalat-news.com/Fa/?code=40200
درساعت۱۱ صبح دیروز درپیادهروی خیابان محل رژه نیروهای مسلح درمهاباد یک بمب درمیان بانوان حاضر منفجر شد که دراین حادثه تروریستی ۱۰زن و یک کودک به شهادت رسیدند و ۴۲ نفر مجروح شدند. به گزارش خبرنگار ما، به گفته «علی نیکبخت» مدیرکل سیاسی و امنیتی استانداری آذربایجان غربی همچنین تعداد مجروحان این حادثه نیزحدود ۵۰ نفر هستند که ۳۵ نفر از آنان سرپایی مداوا و ۱۵ نفر نیز در بیمارستانهای مهاباد و ارومیه بستری شدهاند.
۲) وخامت اقتصادی آمریکا همچنان قربانی میگیرد.
http://www.resalat-news.com/Fa/?code=40195
«لاورنس سامرز»، مشاور اقتصادی کاخ سفید و معمار سیاستهای اقتصادی «اوباما» اعلام کرد که در پایان سال جاری میلادی از سمت خود استعفا میدهد. به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرگزاری فرانسه، به دنبال حل نشدن معضلات اقتصادی آمریکا و افزایش انتقادها ریزشهای تیم اقتصادی باراک اوباما ادامه دارد و پس از آنکه «کریستیانو رومر»، رییس شورای مشاوران اقتصادی کاخ سفید و «پیتراورساگ» مدیر بودجه اوباما استعفای خود را اعلام کردند، لاورنس سامرز نیز به عنوان سومین عضو تیم اقتصادی باراک اوباما اعلام کرد در پایان سال جاری از سمت خود کناره گیری میکند.
آفرینش
۱) رییس جمهوری: «شرایط بازگشایی سفارت آمریکا آسان است.»
http://www.afarinesh-daily.com/afarinesh/News.aspx?NID=70043
رییس جمهوری با بیان اینکه امروز همگان چنین فکر میکنند که شرایط برای بازگشایی سفارتخانههای ایران و آمریکا در واشنگتن و تهران بسیار دشوار شده است، گفت: «احساس من این است که شرایط آسان است و باید دولت آمریکا به ملت ایران احترام بگذارد و شرایط برابر را برای ایجاد رابطه بپذیرد.»
۲) رقابت با دانشگاههای معتبر دنیا هدف اصلی دانشگاه آزاد اسلامی است.
http://www.afarinesh-daily.com/afarinesh/News.aspx?NID=70060
دکتر جاسبی گفت: «در دهه چهارم فعالیت دانشگاه آزاد اسلامی به فکر رقابت با دانشگاههای معتبر جهان خواهد بود.»
کیهان
۱) «نوری مالکی» نامزد ائتلاف شیعیان برای نخست وزیری عراق.
http://www.kayhannews.ir/890701/16.htm#other1610
فهرست «اتحاد ملی» متشکل از دو ائتلاف اصلی شیعیان «نوری مالکی» را نامزد نخست وزیری برای دولت جدید کرد.
۲) آغاز بهار دانش در فصل پاییز ۱۳ میلیون دانشآموز به مدرسه رفتند.
http://www.kayhannews.ir/890701/3.htm#other303
13 میلیون دانشآموز با شروع سال تحصیلی جدید در سراسر کشور سر کلاسهای درس حاضر شدند.
خراسان
۱) عقب نشینی گام به گام «محمود عباس» در مذاکرات سازش با رژیم صهیونیستی.
http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1389&month=7&day=1&id=404802
در حالی که احتمال شکست ابتکار دولت اوباما،در آغاز گفتوگوهای مستقیم میان دولت خودگردان و رژیم صهیونیستی، روز به روز افزایش مییابد، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین در جمع رهبران یهودی آمریکا در نیویورک اعلام کرد که اگر شهرک سازیهای اسراییل در کرانه باختری از سرگرفته شود، به رغم سختی ادامه مذاکرات مستقیم با مقامات تل آویو، این کار انجام خواهد شد.
۲) انتقال تجهیزات نظامی آمریکا از عراق به اسراییل.
http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1389&month=7&day=1&id=404803
منابع نظامی در حالی خبر از انتقال تجهیزات نظامی آمریکایی از عراق به اسراییل را مطرح ساختند که روز گذشته روزنامه «الاخبار» نوشت: «سفارت آمریکا در لبنان از اتباع خود خواست تا طی یک هفته لبنان را ترک کنند. سفارت آمریکا بدون ارایه شرح و توضیحی، از اتباع خود خواست تا به دلیل اوضاع امنیتی بیروت، طی یک هفته لبنان را ترک کنند.» همچنین این سفارت از اتباع خود خواست تا در صورت باقی ماندن در لبنان از حضور در برخی از مناطق لبنان خودداری کنند.
دنیای اقتصاد
۱) فتح قله تاریخی در بازار طلا.
http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=224900
طولانی شدن انتظار بازارهای جهانی برای دریافت اخبار خوش از روند بحرانزدایی اقتصادی، تنها به نفع سفتهبازان بازار جهانی طلا تمام میشود که هر روز خبری خوش از رکوردزنی جدید در این بازار را دریافت میکنند. دیروز پیشبینیهای ابتدای هفته مبنی بر اینکه بازار جهانی طلا به زودی قله ۱۳۰۰ دلاری برای هر اونس را نیز فتح میکند به واقعیت پیوست و بازار داخلی نیز تحت تاثیر همین خبر به پرواز درآمد.
۲) پایان تابستان ۳۰ درصدی بورس.
http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=224850
فعالان بازار سهام در آخرین هفته تابستان شاهد تغییر روند بورس بودند به نحوی که با افت کمتر از یکدهم درصدی شاخص، سرانجام رشد بیوقفه ۵/۳ ماهه بازار خاتمه یافت، مسالهای که البته مانع از ثبت بازده اعجابانگیز ۳۰ درصدی برای شاخص بورس در فصل تابستان سال ۸۹ نشد.
خبر / رادیو کوچه
تعدادی از مقامات جمهوری اسلامی از دیدار آیتاله هاشمی رفسنجانی، رییس مجلس خبرگان، با اعضای خانواده زندانیان سیاسی این کشور انتقاد کرده و خواستار آن شدند که او به حمایت از رهبر جمهوری اسلامی بپردازد.
فاطمه آلیا، نماینده اصولگرای مجلس، روز چهارشنبه ۳۱ شهریور در این خصوص اظهار داشت: «مردم توقع دارند که هاشمی رفسنجانی یار رهبر باشد نه اینکه به کانون امید فتنهگران تبدیل شود.»
خانم آلیا با اشاره به دیدار آیتاله هاشمی رفسنجانی با خانواده زندانیان سیاسی گفته است که چنین ملاقاتهایی اگر با هدف بازگشت این افراد به «صفوف عماریون نهمدیماه» سال گذشته صورت بگیرد، «اشکالی» ندارد.
اشاره خانم آلیا به تظاهرات طرفداران دولت در نهم دی ماه ۱۳۸۸ است که طی آن حاضران در این تجمع نسبت به حوادث روز عاشورای ۸۸ اعتراض کردند و احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد، شرکتکنندگان در اعتراضات خیابانی روز عاشورا در تهران را تعدادی «گوساله و بزغاله» خواند.
لازم به یادآوری است آیتاله هاشمی رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت ایران، در دیدار با خانواده تعدادی از زندانیان سیاسی این کشور قول داده بود که خواستههای آنها را با رهبر جمهوری اسلامی در میان بگذارد.
سایت رسمی آیتاله هاشمی رفسنجانی روز سهشنبه ۳۰ شهریور گزارش داده بود که او به مدت سه ساعت و نیم با اعضای خانواده تعدادی از زندانیان سیاسی گفتوگو کرده و در پایان به آنها گفته است: «اگر بخواهم خواسته شما را به ماموران منتقل کنم، مطمئن نیستم جواب مساعد بگیرم و شاید نتیجه عکس بدهد».
بیشتر بخوانید:
«در خصوص خواستههایتان مطمئن نیستم جواب مساعد بگیرم»
مهمترین عنوانهای رسانههای امروز مالزی:
خبرگزاری برناما
- سفر ششروزه نخستوزیر به نیویورک شروع شد.
- یک دانشجو به اتهام قاچاق موادمخدر با حکم اعدام روبهرو شد.
- یک کارگاه تولید موادمخدر در تلوک باهانگ کشف شد.
- پلیس پرونده ربوده شدن یک میلیونر هندی را در ردیف پروندههای قتل قرار داد.
- نماینده پدانگ، نامزد احراز پست معاونت حزب مردم.
- مشکلات رهبری حزب در جناح اکثریت پنانگ ادامه دارد.
- شرکت Catcha Digital چشم به طرحهای گسترش شبکههای MSN دوخته است.
- قرارداد بوئینگ و شرکت هواپیمایی Cathay برای تحویل ۶ فروند ۷۷۷ سری ۳۰۰ قطعی شد.
- قایقهایی که در رود نیل هستند عامل کمشدن آب آن میشوند.
- امضا قرارداد جنگندههای F 35 از سوی پنتاگون.
- نخستوزیر چین در مورد بالاگرفتن تنشها با ژاپن هشدار داد.
- استرالیا با کمک خارجی ۲۲۵ میلیون دلاری برای زنان و کودکان موافقت کرد.
روزنامه استار
- در پرونده قتل داتوک سوسیلاواتی پلیس مکالمات ضبط شده مظنونان را پیدا کرد.
- خلبان مجروح که سه هفته پیش هواپیمایش سقوط کرده بود، فوت کرد.
- دادستان کل از پلیس خواست تا عمق بیشتری از حادثه قتل داتوک را بیابد.
- خانواده میلیونر هندی هنوز اعتماد دارند که وی زنده است.
- دولت فعالیتهای شبکهای مالزیاییها در اینترنت را زیر نظر میگیرد.
- تحقیقات بر سر پروژه حملونقل فوق سریع (MRT) ماه آینده تکمیل میشود.
- سفر پریس هیلتون به مالزی فردا خاتمه مییابد.
- وزیر منابع انسانی مالزی: «توقف ورود کارگران زن اندونزیایی هیچ تاثیری نخواهد داشت.»
- لقب سلطان محمد پنجم برای شاه جدید کلانتان.
- سیاست عدم تغییر قیمتها از سوی ایریشیا با وجود افزایش قیمت سوخت.
- ریاست شرکت برق مالزی: «مردم باید با طرحهای ساخت نیروگاههای اتمی موافقت کنند.»
- استقبال مالزی از خارجیهایی که میخواهد جزایر غیر مسکونی را بخرند یا توسعه دهند.
- در سال جاری حدود ۱۸۹ میلیون رینگیت انواع موادمخدر از ایرانیها در سرتاسر کشور کشف شده است.
- شهریه کودکستانها در سال آینده ۴ برابر میشود.
- روسیه در مورد درگیری بین کرهشمالی و جنوبی هشدار داد.
- آب و بهداشت اصلیترین عوامل برای مبارزه با فقر در زمین.
- بیل گیتس هنوز در صدر ثروتمندان جهان است.
روزنامه نیو استریت تایمز
- با توسعه اقتصادی بیشتر، نیاز به هماهنگی مذهبی و نژادی بیشتری در کشور احساس میشود.
- یک هواپیمای دولتی در فرودگاه سلطان محمد دچار حادثه شد.
- پروتون یک خودروی جدید را تا پایان سال معرفی خواهد کرد.
روزنامه مالایی میل
- جوانان جناح راست گزارشی بر ضد کمک ۴ میلیارد رینگیتی به کلانتان را تقدیم پلیس کردند.
- رشوهپردازی و برقدزدی در شرکتهای کلانگی افزایش یافته است.
خبر / رادیو کوچه
روز چهارشنبه بر اثر وزش طوفانهای حارهای معروف به «فاناپی» در جنوب چین ۱۳ تن کشته و ۳۳ نفر دیگر نیز ناپدید شدند.
به گزارش شبکه خبری آسیا، این طوفانها پس از آنکه تایوان را درهم نوردیدند و باعث کشته شدن ۲ تن و مجروح شدن بیش از ۱۰۰ نفر شد از روز دوشنبه در چین مشکلاتی را برای مردم این منطقه به وجود آورد.
گفتنی است کشتهشدگان چینی از استان «گواندونگ» در جنوب چین بودند که ۵ تن از آنها بر اثر شکسته شدن سد آب جان خود را از دست دادند و ۲ نفر دیگر نیز بر اثر تخریت خانههایشان جان باختند.
لازم به ذکر است این یازدهمین طوفانی است که در سال جاری باعث تخریب مناطقی از این کشور شده است.
آنچه در این بخش میآید انتخابی از رادیوکوچه در بین رسانهها است.
منبع : کومه له
ساعت ده صبح روز چهارشنبه ۳۱ شهریورماه، انفجاری در محل «فلکه مادر» حد فاصل برج توتونچی و پل حکمت در شهر مهاباد و در میان جمعیتی که اکثریت آنها را زنان و کودکان تشکیل میدادند، بهوقوع پیوست. آخرین خبرها حاکی از آن است که در این رویداد حداقل ۱۲ نفر جان خود را از دست دادهاند و ۴۵ نفر نیز به شدت زخمی شدهاند که تعدادی از زخمیها جهت مداوا به بیمارستان ارومیه انتقال یافتهاند. کمیته مرکزی کومهله نهایت تاسف خود را از این رویداد ابراز میدارد و به بازماندگان جانباختگان این رویداد و مردم شهر مهاباد صمیمانه تسلیت میگوید و خود را در اندوه آنان شریک میداند.
خبرهای رسیده از شهر مهاباد حاکی است که رژیم با بهرهبرداری از این رویداد فضای امنیتی و نظامی شدیدی را بر شهر حاکم کرده است. وقوع چنین رویدادهایی در کردستان بیسابقه است و همه شواهد حاکی از آن است که تنها رژیم جمهوری اسلامی است که از نتایج چنین رویداد تاسفباری بهرهمند میشود. از اینرو افکار عمومی در شهر مهاباد، انگشت اتهام را به سوی دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی رژیم نشانه رفته است.
کمیته مرکزی کومهله، این رویداد را به شدت محکوم میکند و برای خنثاکردن اقدامات تفرقهاندازانه رژیم جمهوری اسلامی، خواهان انجام تحقیقات مستقل مردمی، خارج از حیطه دستاندازی رژیم، برای روشنشدن جزییات این جنایت میباشد.
مرتضا خسروی (هیچ) / رادیوکوچه
سیمین/رادیو کوچه
simin@koochehmail.com
هرساله هفته پایانی ماه سپتامبر با عنوان هفته جهانی ناشنوایان گرامی داشته میشود و به روز ۳۰ سپتامبر که روز جهانی ناشنوایان است پیوند میخورد. برگزاری جشنواره هنری استارهیل، در کوالالامپور و حضور دوهنرمندایرانی برای نخستین بار در این جشنواره این فرصت را فراهم آورد تا در آستانه ی این هفته ، دیدار و گفت و گویی با یک هنرمند ناشنوا داشته باشم.
«مریم حفیظیراد»، بانوی هنرمند ایرانی جوان و ناشنوایی است که به همراه «اصغر یعقوبی»، هنرمندان ایرانی هستند که برای نخستین بار امسال به این جشنواره دعوت شدهاند و آثارشان در روزهای پایانی جشنواره به نمایش گذارده شده است.
در این برنامه شمارا با خود به سفری به دنیای سکوت میبرم. سفری به دنیای آنها که با دستها و چشمهایشان سخن میگویند. افرادی بر خلاف دنیای پرهیاهوی حاضر، باید به آهستگی و در سکوت با آنان سخن بگویی، آنان که تورا به جهانی ماورایی، سراسر آرامش، عشق، دوستی و سکوت میهمان میکنند.
با من همراه شوید در این پرسه در دنیای سکوت. شاید در اولین لحظهها شنیدن صدای یک ناشنوا کمی برایتان نامانوس باشد اما بشنوید با گوش جان.
مریم حفیظیراد در این گفت و گو میگوید: «خیلی از آدم ها از من میپرسند دنیارا چگونه میشنوی؟ من با این که چیزی نمیشنوم اما دنیا را خیلی خوب و متفاوتتر از تمامی آدمها میبینم. درسته که خداوند نعمت شنوایی را از من گرفته اما به جای آن یک استعداد بسیار زیبا به من داده که بتوانم همه چیز را ببینم و قدرت دیدم خیلی بهتر است.»
او از دغدغههایش به عنوان یک هنرمند ناشنوا چنین میگوید:
«در ایران با وجود این که من یک هنرمند شناخته شده هستم اما جامعه مرا هنوز باور ندارند. من ناشنوا هستم اما ناتوان نیستم، آدمی هستم که توانایی و قدرت دارم. بسیاری از آدمها لیاقت آن چه را دارند، ندارند. فقط من ناراحتم که هیچ حمایتی از سوی جامعهام نداشتم. »
انتظارم از اطرافیانم این است که با ترحم به ما نگاه نکنن. آن ها هنوز مارا نشناختند و برای ما دلسوزی میکنند.
او در رابطه با نقش ماهی که در اثارش دیده می شود میگوید: «کار من سمبولیسم است. ماهی سمبل پاکی و صداقت است. ماهی ناخوداگاه به ذهن من آمد که از آن در تابلوهایم استفاده کنم.»
با هنرت چه طور میتونی پیامی برای صلح بدهی؟
«جالب است که من موضوعی در رابطه باصلح کشیدم بسیار ساده از برگی که سمبل صلح است و در آن بیشتر حالت دوستی،صداقت و وفاداری را نشان دادم و از طریق زبان ساده این تابلو خیلی راحت میشود با دنیا ارتباط برقرار کرد.»
ریحانه هنرمند دیگری است که در نمایشگاه حاضر است و با این هنرمند ناشنوا و همسرش ارتباطی نزدیک دارد.
او با تاکید بر اینکه دنیای ناشنوایان متفاوت نیست و ناشنوایی نقطه ضعف نیست میگوید: «یاد بگیریم با اینها به دید ترحم نگاه نکنیم. این دنیا حق زندگی همه ماست در کنار هم.»
او تاکید میکند که آموزش دادن زبان بینالمللی ناشنوایان کمک بسیاری به آنان میکند امری که چندان در ایران جدی گرفته نمیشود.
مهدی، هنرمند معمار و همسر مریم نیز با بیان مشکلاتی از قبیل نبود رابط در ادارهها برای ناشنوایان در ایران، بیان میکند که در مالزی از این نظر مشکلی برای آن ها وجود ندارد و هر جایی که مراجعه کنند به کارهایشان در سریعترین زمان ممکنه رسیدگی می شود.
ناشنوایان ایرانی و مالزیایی در گفت و گو با یکدیگر
«سوزانا»، حامی اروپایی مریم در برگزاری نمایشگاههایش است. او با اشاره به این که این هنرمند ناشنوا پیامی شگفتآور از دل دنیای سکوت برای جهان دارد میگوید: این پیام عشق است چیزی که ما این روزها بیش از هر زمان دیگری به آن نیازمندیم.»
وی از حمایتهایش از تلاش او برای عشق و آزادی در سراسر جهان ابراز خرسندی میکند.
ناشنوایان مالزیایی که به دیدار از این نمایشگاه آمدهاند، سخنان خود را به این گونه بیان می کنند: «ما ناشنوایان در سراسر جهان زبان یکدیگر را به خوبی میفهمیم، زبان ما زبان دل است و بسیار خرسندیم که با هنرمندی از ایران آشنا شدهایم. در مالزی هیچ ناشنوای بیکاری وجود ندارد و همگی از حمایتهای دولتی برخوردار هستند. و ما امیدواریم روز جهانی ناشنوایان برای تمامی افراد جامعه روز شناخته شدهای باشد.»
شهره / واحد ترجمه / رادیو کوچه
«آلن مولالی» با عملکردی نهچندان پیچیده، بازگشت صنعتی فورد را در یکدهه رهبری کرده است.
وقتی به مدت ۵ دقیقه به صحبتهای آلن مولالی «Alen Mulaly» رییس شرکت فورد موتور «Ford Motor» گوش میدهی، دلت میخواهد سریعن بهخط تولیدبری، یک آچار ترک دستت بگیری و شروع به محکم کردن پیچهای ماشین موستنگ «Mustange» کنی. او با این جمله سخن خود را آغاز میکند «ما بهخاطر روح تولید آمریکا میجنگیم، ما برآنیم که بدانیم چهچیزی باعث رقابت آمریکا در اقتصاد جهانی میشود؟ این همان چیزی است که لازم داریم. آمریکا شروع بهساختن بهترین محصولات دنیا میکند. بههمین دلیل است که میتوانیم این سبک زندگی را داشته باشیم. چون خواستن، توانستن است.»
مسلمن شرکت فورد برای پیشرفت و موفقیت کامل راه طولانی در پیش دارد. پساز مبارزهی صنعتی که باعث ورشکستگی شرکت «جیام و کریسلر» «GM& Chrysler» شد و همچنین صنعت خودروسازی ۵۰۰۰ فروشندهی درجهی یک که بهخاطر تسمه پروانههای پوسیده دچار بحران شد، فورد با تجدید فعالیت خود در این صنعت پیشتاز شد و پرچم خود را به احتزاز در آورد. این شرکت از فروش ۳/۳۱ بیلیون دلاری در سه ماههی دوم فعالیتش ۶/۲ بیلیون دلار در آمد کسب کرد. در مقایسه با یک کسر ۴۲۴ بیلیون دلاری از سال قبل و بسته به چگونگی پیشرفت تجاری ،سود ناخالص بدون کسر مالیات ، ۹/۲ بیلیون دلار بود. سهم بازار فورد به هزینهی شرکت جیام و کریسلر از ۴/۱ امتیاز تا ۵/۱۷ درصد جهش یافت. در رتبهبندی که توسط یک شرکت تحقیقاتی بازاریابی اتوموبیل بهنام «بلوبوک کلی» «Blue Book Kelley» گردآوری شده اخیرن شرکت فورد ادعا کرده است که نسبت به برند تویوتا در نقطهی اوج صنعت اتوموبیل قرار دارد و در میان برندههای اتوموبیل در آمریکا از جایگاه ویژهای برخوردار است. دومین عملکرد بسیار خوب «مولالی» ۶۵ ساله ، تلاش و مقاومت در برابر رکود بزرگ اقتصادی بود. این مدیر ارشد اجرایی پس از ۳۷ سال کار در کارخانه «بوئینگ» «Boeing» درمیان آدمهای معمولی، در اواخر سال ۲۰۰۶ وارد شرکت فورد شد اما درواقع او برای اینکار ساخته نشده بود، گویی تکنسینهای اتوموبیل در شهر «دترویت» «Detroit» کارشان را خیلی بهتر از او انجام میدادند. با این وجود اگر شرکت فورد قصد دارد بخواهد موقعیتش را از یک بازمانده در سطح جهانی به یک تولیدکننده در سطح جهانی تغییر دهد، مولالی مجبور میشود اثبات کند که برای این صنعت ساخته شده است البته به روش خودش.
او منتظر یک فرصت است. امسال این شرکت مدلهای جدیدی را عرضه خواهد کرد که نشاندهندهی رهبری استراتژیک شرکت فورد و معیار توانایی آن در ساخت ماشینهایی است که آمریکاییها میتوانند حتا بدون درخواست تخفیف آنها را خریداری کنند. «فیستا» «Fiesta» که در ماه می به بازار عرضه شد، دلیل و گواهی بر تعهد شرکت فورد در تولید ماشینهای کوچک و سودآور است. فیستا ماشینی است کوچک و شیک به قیمت ۳۰۰/۱۳ دلار، که در دو مدل چهار در و پنج در (هاچ بک) موجود است. بیشتر طراحی این ماشین در آلمان انجام شده است اما بازار تقاضای آندر آمریکا است. این ماشین، اسپرت، شیک و باصرفه است. «پاتریک اولسن» «Patrick Olsen»، ویراستار کمپانی اتوموبیل میگوید: «فیستای قدیمی کلن کیفیت خوبی نداشت» این یکی بهتر به نظر میرسد و حتا با وجود اینکه در مدل چهار در آن، صندلی عقبی برای خیلی از آدمها کوچک است، اما نسبت به ماشینهای کوچک دیگر که قبل از آن ساخته شدهاند، استحکام بیشتری دارد. مولالی در اواخر ماه جولای به «منهتن» «Manhattan» سفر کرد تا ماشین تازه تولید شدهی اسپرت خود را معرفی کند این ماشین که در سکوی تولید «تارس» «Taurus» ساخته شد بهخاطر کممصرف بودن سوختاش در برابر کامیون که مصرف بالای بنزین دارد، به موفقیت بزرگی دست یافت. شرکت قصد دارد این اتومبیل را از کارخانهی تولید ماشین «شیکاگو» به ۹۰ کشور صادر کند. در این کارخانه ۱۲۰۰ شغل مونتاژکاری و ۶۰۰ شغل فروشندگی ایجاد شده است که نشاندهنده و موکد تعهد مولالی در تولید، در عرصهی جهانی است. زمانی که شرکت آخرین مدل اتوموبیل خود به نام «فوکوس»«Focus» را عرضه کند. مدلی که اولین ماشین دنیا خواهد شد که کاملن بر اساس استراتژی مولالی مشهور به «وان فورد» «One Foord» ساخته شده است، مهمترین عضو جدید خانوادهی فورد امسال به بازار خواهد آمد. وان فورد به این معنا است که همان مدل، با همان روش ساخت، در تمام بازارها فروخته میشود. حدودن ۸۵ درصد قطعات فوکوس در تمام نواحی، مشترک خواهد بود. اجرای طرح وان فورد امکانپذیر است. بهاین دلیل که تقریبن تمام مشتریان دنیا بههم شباهت دارند. یعنی برای کیفیت، امنیت، صرفهجویی در سوخت و طراحی ارزش قایلند. و این به فورد امکان میدهد که احتیاجهای جهانی را با مدلهای کمتر برآورده سازد و درنتیجه وقتی که شرکت بتواند یک مدل واحد را طراحی کرده و آنرا به همهجا عرضه کند قطعن هزینهها نیز کاهش پیدا خواهند کرد.
اگر طرح وان فورد عملی شود، فورد میتواند هر مدل را به تعداد بیشتر بفروشد و مدلهای اولیه نیز تا ۲۰% کاهش قیمت خواهند داشت. با وجود اینکه فورد هنوز هم به ساخت ماشینهای آمریکایی کاملی مانند «موستنگ» «Mustange» و مدلهای سودآور سری«F150» ادامه میدهد، وان فورد نشاندهندهی مشخصههای واقعی فورد مثل فرمان، دستگیرهها و صدای بستهشدن درهای ماشین است که امکان دارد همزمان با توسعه»DNA» جهانی شرکت این مشخصهها نیز تغییر کنند. یک اسپین در یک فیستا بههمان اندازه که در میلان«Milan» موجود است در «میلواکی» «Milwaukee» نیز موجود است. برای یک موسسهی تولیدی، وان فورد جزو تسهیلات اساسی محسوب میشود. فورد شرکتی بود که از هر چیزی که فکرش را بکنید بهمقدار زیاد در اختیار داشت. مارکهای تجاری، مدلهای مختلف، طرحها، سکوهای تولید، کارخانهها و نیروی انسانی. اکنون مولالی این امکانات را تا حدی محدود کرده است تا بتواند کنترل بیشتری بر آنها داشته باشد.
او با لذت و خونسردی استراتژیهای شرکت را که شامل محصولات، استانداردها و طرحهای اجرایی است، روی یک تکه کاغذ ۱۷×۱۱ به یکی از بازرسها ارایه میدهد. با این وجود شما بدون جنگیدن نمیتوانید یک شرکت ۱۰۷ ساله با سرمایهی ۱۱۸ بیلیوندلاری و سالها مدیریتهای متوالی و تاریخچهی کاری را بدون جنگیدن دوباره را، راه اندازی کنید. گرچه اقتصاد سوخت به مولالی و بیل فورد کمک کرد تا بتوانند در شرکتی نفوذ کنند که در پروژههای قبلی سازماندهی کارشکنی کرده بود، اما حتا خود فورد هم که آن زمان مدیر ارشد بود مطمئن نبود که بتواند در این کار موفق بشود.
اندکی قبل از اینکه مدیران اجرایی در اطاق بیل فورد حاضر شوند و شروع به شکایت دربارهی فرد جدید کنند، مولالی از راه رسید. فورد هیچکدام را به اطاقش راه نداد و در را به روی آنها بست، او میگوید: «اگر حتا به اندازه یک اینچ در را باز میکردم تا کسی را که میخواهد به من شکایت کند به اطاقم راه بدهم یا اجازه بدهم فکر کند که اختلافی بین دو نفر از ما وجود دارد، فکر میکنم باعث درهم شکسته شدن«آلن» «Alan» و سرانجام به زمین خوردن شرکت می شد.»
در اصل، مولالی رمز تولید ماشین را از آدمهای ارتجاعی گرفت به این ترتیب که تقاضای اطلاعات کاملی را کرد که بعدها آنها را با مدیریت جدید «ماتریکس» که ترکیبی از تیم تولید و تیم ماهر «قالب گیری و بدنه سازی» بود به اشتراک گذارد.
مولالی قانونی را در شرکت قرار داد که طی آن در روز شنبه هر هفته گزارشی از کوچکترین اطلاعات اجرایی به صورت دقیق و بدون اشتباه در ۳۰۰ جدول و در عرض ۲ ساعت به قسمتهای اجرایی ارایه میشد. در شرکتها، کنترل اطلاعات، پایهریزی قدرتمندی را انجام میدهد. مولالی عمل محتکرین را خنثا کرد. وکیل حقوقی عالیرتبه، «دیوید لیچ» «David Leitch» میگوید: «آلن همیشه میگوید شما نمیتوانید یکراز را کنترل کنید.» مولالی پیشرفت ناگهانی را بهاین ترتیب توضیح میدهد: «ما سرانجام اطلاعات را به دست آوردیم و من گفتم: شما میدانید که ۱۴ بیلیون دلار را در سال گذشته از دست دادید. آیا اینجا کاری هست که خوب پیش نرود؟»
این عقیده وجود دارد که وقتی شما احتیاج به کمک دارید هر کسی که میتواند بهشما کمک کند با در اختیار داشتن اطلاعات کافی حاضر میشود پس هیچجایی برای پنهان شدن و هیچ دلیلی برای اینکار وجود ندارد . مولالی از خودش میپرسد: «از کجا میدانستم که باید اینکار را انجام بدهم؟ اینکاری بود که به مدت ۳۷ سال در بوئینگ انجام دادهام.» این پروسه یک سیستم عظیم یکپارچه شناخته شده است و شما نمیتوانید آنرا خوب اداره کنید مگر آنکه همهگی باهم کارشان را درست انجام دهند. او میگوید: «یک ماشین حدودن ده هزار قطعه دارد و یک هواپیما حدودن چهار میلیون قطعه دارد اما تکنولوژی آنها یکی است. پیچیدگیها هم یکی است. و این برابریها باور نکردنی است.»
مشتاق و آماده به کار
اگر در صنعت اتوموبیل، بتوان میزان اشتیاق را اندازهگیری کرد ، مولالی یک ۱۶ سیلندر آن است. زمانی که در سالن کنفرانس در سالن مونتاژ نزدیک به دفتر مرکزی آن در «دیربورن» «Dearborn» «میشیگان» «Mich» پشتسر گروه قالبگیری و بدنهسازی ایستاده بود، کمی ناامید بهنظر میرسید و تصور میکرد که اعضای گروه به اندازهی او مشتاق و بیقرار نیستند. بالاخره مولالی، خبرهای خوب بسیار زیادی داشت و نمیتوانست صبر کند و دلش میخواست این خبرهای خوش را با همه تقسیم کند. مولالی فریاد زد: «ای مردم بیدارید؟» سهام بازار افزایش یافته، چهار وسیلهی نقلیهی جدید در طول هشت ماه به بازار عرضه شدهاند، موجودی بالاتر میرود. «امسال سال ماست» چشم امید همه به ماست. من موقعیت فعلی خودمان را با موقعیت کسی عوض نخواهم کرد.
عملکرد وان فورد تقریبن نقطهی مقابل روش قبلی شرکت فورد در خرید و فروش ماشین بود فورد نه تنها ماشینهای مختلفی را به بازارهای مختلف عرضه کرد و آنها را بر طبق ویژگیهای محلی مونتاژ کرد بلکه سهم ساخت سفارشی انبوه را نیز خریداری کرد
صدای شادی و تشویق مردم به گوش میرسید. مولالی ستارهی «راک»شرکت فورد است. اما هنوز نگرانیهای وجود دارند بهاین دلیل که در طول ۳ سال گذشته انتخابهای غیر عاقلانهای انجام شده است. زمانی که مولالی به شرکت فورد وارد شد تعداد کارکنان این شرکت ۰۰۰/۳۰۰ نفر بود و در سراسر دنیا ۱۰۸ کارخانه داشت. امروزه این شرکت ۰۰۰/۱۷۸ پرسنل و حدود ۸۰ کارخانه در سراسر دنیا دارد که به افزایش بهرهگیری از ظرفیت و رساندن آن به یک اقتصاد سالم ۸۵ درصدی کمک شایانی کرده است. مولالی با کارگران شرکت اتوموبیلسازی ایالت متحده معاملهای کرد که بر طبق آن بهجای دریافت وجه نقد و سهام، از بازنشستگی و بیمه خدمات درمانی شرکت فورد استفاده میکردند. او ماشینهای «جاگوار» «Jaguar» و «رنج رور»«Range Rover» را به شرکت «تاتاموتورز» «Tata Motors» هندوستان و آستون مارتین «Aston Martin» را به یک کنسرسیوم انگلیسی «ائتلاف کوتاه مدت» فروخت و باعث شد مالکیت شرکت فورد از مزدا «Mazda» از ۳۳ % به ۳۱ % کاهش یابد و در سال جاری «وولوو » «Volvo» را از شر بلند پروازیهای چینیها خلاص کرد. مولالی با رفتار معقولانهی خود در ماه ژوئن، جلوی پیشرفت «مارک مرسری» «Murcury» را گرفت و این حرکت او حدود ۵۰۰ بیلیون دلار ارزش خواهد داشت.
عملکرد وان فورد تقریبن نقطهی مقابل روش قبلی شرکت فورد در خرید و فروش ماشین بود. فورد نه تنها ماشینهای مختلفی را به بازارهای مختلف عرضه کرد و آنها را بر طبق ویژگیهای محلی مونتاژ کرد بلکه سهم ساخت سفارشی انبوه را نیز خریداری کرد. در گذشتهی نهچندان دور یک مشتری میتوانست برای کنسول مرکزی «لینکولن» «Lincolns» از بین ۱۲۸ گزینهی متفاوت انتخاب خود را انجام دهد. اما سفارشی ساختن «ووپرها« «Whoppers» نسبت به لینکولنها آسانتر است. مولالی توضیح میدهد که «ما به مشتری میگوییم که شما میتوانستید از میان گزینههای موجود، انتخاب خود را انجام دهید و شما نیز به ما اطمینان داشتید.»
فکر میکنید که شانس ما در ائتلافی که داشتهایم چهقدر بود؟ صفر. آیا میدانید فاکتوریل ۱۲۸ چند است؟ بگذارید حدس بزنم: «۵/۹ ۱۰×۵۶۲۰۴۸۲/۳». مولالی میگوید مادر ۸۸ سالهاش یکروز در حالیکه اشک میریخت به او تلفن زد و بهخاطر گزینههای موجود برای خرید «واگنی» که قصد داشت برای گروه شهروندان سالمند خریده شود، شرمنده شده و تحت تاثیر قرار گرفته بود.
خانم M نگران نباشید، پسر شما شانس درآوردن اشک مشتریها را از شرکت فورد گرفته است. مولالی میگوید: «فورد حالا کمتر از ۶۰ پلاک در سراسر دنیا تحت برندهای فوردو لینکلن میفروشد. شرکت از رقم ۹۷ به این رقم رسیده و تا عدد ۲۰ نیز در حال پیشروی است. تعداد سکوهایی که در آنها ماشین ساخته میشود از ۲۵ عدد به ۱۲ عدد در حال کاهش است.» دریک «کوزاک» «Derrick Kuzak» رییس توسعهی جهانی کالا میگوید: «دلیل این کار این است که حق کاملن با مشتری است.»
مولالی به طور کامل به مدل تیT روی نیاورده است که بیش از یک دهه فقط به رنگ مشکی تولید میشد. سکوی تولید ماشین فوکوس یکی از سکوهای قابل تغییر است. مولالی میگوید: «ما قصد داریم با استفاده از صنعت فنی ۱۰ موقعیت ویژه را در این محصول تازه تولید شده پیاده کنیم. منظور این است که ما میتوانیم شروع به تولید یک ماشین دو در، چهار در یا هاچبک کنیم چیزی که فورد آنرا سکوی تولید C مینامد. اما همان سکوی تولید نیز میتواند برای ساخت هرچیزی مورد استفاده قرار گیرد از یک وسیلهی نقلیه که مردم را به اینطرف و آنطرف میبرد تا یک وسیلهی نقلیهی توزیع کالا.»
در حال حاضر توسعهی کالا در حال کاهش است. سابقن شرکت ۳ نوع ماشین فوکوس برای نواحی مختلف میساخت. «لوئیزبوث» «Lewisbooth» میگوید برای روی بورس نگهداشتن آن محصولات در بازار اجرای ۳ برنامهی طراحی مختلف لازم بود نکتهی اول اینکه شرکت فورد ۳۵ تا ۴۰ برنامهی عرضه محصول در سراسر دنیا داشت و این بهآن معنا بود که یکی از آنها برای بهپایان رساندن پروژهاش مجبور بود یک تیم مهندسی مخصوص بهخود داشته باشد. برای به راه انداختن مجدد فوکوس، یک تیم مهندسی میتوانست این کار را انجام دهد.
تغییراتی که در دیدگاه فورد در ساخت ماشینها رخ داد آنقدر عمیق بود که مهندسان و طراحان مجبور بودند بهاین سوال که «فورد چیست» پاسخ دهند. کوزاک میگوید: «حتا اگر آنها ماشینهایی را مخصوص بازار آمریکاییها تولید میکردند مثل «موستنگ» «Mustang» باز هم لازم بود که دیدگاه جهانی فورد از نظر اینکه یک وسیلهی نقلیه چگونه عمل میکند، چهصدایی دارد، چگونه به نظر میرسد و چه حسی را منتقل میکند را منعکس کنند. بنابراین ما مارک جهانی فورد به نام DNA را توسعه دادیم که تمام آن عناصر ظاهری، صدا و احساسات را در بر دارد و این یک هنر واقعی و کاری بسیار بزرگ است.»
به طور مثال فرمان اتوموبیل را در نظر بگیرید. آمریکاییها از قدیم فرمان نرم را ترجیح میدادند. یکی از آمریکاییها در اینباره میگوید: «ما رانندههایی هستیم که بین ایالتها رانندگی میکنیم در حالیکه یک انگشت روی فرمان و یک بطری نوشیدنی در دستمان است و در حال بازیکردن با GPS هستیم.» رانندههای اروپایی به دلیل جادههای باریک و محدودیت سرعت در اتوبانها و بزرگراهها، فرمانهای محکمتر و حساستر را ترجیح میدهند. فرمانهای DNA شرکت فورد بیشتر در«اشتوتگارت» «Stuttgart» موجود است تا «دیر بورن» «Dearborn» و این تنها نشانهی یک ماشین بینالمللی است. کوزاک میگوید: «در شمال آمریکا برای رسیدن به آنجا در یک مسیر حرکت میکردیم. این نقطهی پایانی ماست. این تجربهای بهتر است و نشاندهندهی دیدگاه حقیقی برند فورد است.»
تغییراتی که در دیدگاه فورد در ساخت ماشینها رخ داد آنقدر عمیق بود که مهندسان و طراحان مجبور بودند بهاین سوال که «فورد چیست» پاسخ دهند
کیفیت اولین هدف است
اگر وان فورد همانطور که برنامهریزی شده بود عمل میکرد، سود زیادی به سمت شرکت و تولیدکنندگان محصولات آن سرازیر میشد. شاید بزرگترین آنها این باشد که بهبود کیفیت تقریبن به یک قطعیت ریاضی تبدیل خواهد شد. «جان فلمینگ» «John Fleming» رییس تولید شرکت فورد میگوید: «از آنجایی که مجموعهی قابل سفارش تا بیش از ۵۰ درصد کاهش خواهد داشت که معنی آن این است که تولید نیمی از ماشینها برای کارخانه سازنده بسیار آسانتر خواهد بود و امکان اشتباه کردن پایین میآید.» نتیجهها یکی از تحقیقات انجام شده در ماه ژوئن برای تعیین کیفیت مدلهای سال ۲۰۱۰ شرکت فورد نشان میدهد که فورد در میان سایر برندهای اتوموبیل به غیر از اتوموبیلهای لوکس جزو ردهبندی اول قرار دارد. کیفیت بالاتر به معنی پرداخت هزینهی ضمانت کمتر و ارزش فروش مجدد بالاتر است بنابراین مصرفکنندگان علیرغم دو دههی گذشته تخفیفات کمتر را قبول میکنند.
توافق تعدیل قیمت میتوانست به شرکت فورد در به دست آوردن پول بیشتر کمک کند. «سولیل سکیوریتیز» «Soleil Securities» میگوید: «فورد این پتانسیل را دارد که سود ناخالص خود را از ۷ درصد به ۱۳ درصد افزایش دهد که چنین جهشی باعث افزودن یک ۷ بیلیون دلار اضافه در سود اجرایی فروش ۱۱۸ بیلیون دلاری برنامهریزی شدهی سال ۲۰۱۱ خواهد شد. شرکت فورد میتوانست از این سود اضافه برای پرداخت وام ۳/۲۷ بیلیون دلاری خود استفاده کند یا حتا میتوانست این سود را که در سال ۲۰۰۶ کاهش یافته بود و برای اعضای خانوادهی فورد سالیانه دهها هزار دلار هزینه در بر داشت را، دوباره مسترد سازد.»
این فرضیهی فروش ماشینآلات است. فوکوس آینده کلید حل این مسئله است. اولسن میگوید: «این همان جایی است که آنها میتوانند پول درآورند اما مجبورند قیمت ماشین را مشخص کنند. شما نمیخواهید آیندهتان را براساس فیستا بسازید همینطور فورد نمیتواند انتظار داشته باشد که «تویوتا» تا ابد در برابر او موضع دفاعی داشته باشد.»
برای مولالی و بیل فورد احیای شرکت نشانهی غیرقابل تردید و بیچون و چرای این است که تولید، نقش اساسی در اقتصاد آمریکا بازی میکند حتا اگر هزینه ساخت برای GDP 11 درصد محاسبه شود. فورد میگوید: «شما نمیتوانید هیچ اقتصاد موفقی را در جهان بیابید حتا انقلاب صنعتی که یک اقتصاد قوی است اساس و شالوده تولیدی خود را از دست داده است.» او میگوید: «بخش عمدهی محصولات فورد در چین، اروپا و آمریکای لاتین به فروش میرسد. فورد نمیتواند از تاثیر یک رکود اقتصادی دیگر فرار کند.» اگر شما نمیتوانید در دترویت جایی که هنری فورد روند کار را در آن متحول کرد ماشین بسازید پس احتمالن با «تویوتاسیتی» یا «ولفزبرگ» «Wolfsburg» نیز نمیتوانید رقابت کنید. مولالی میگوید: «رقابت ما در حال حاضر با تویوتا و «ولکزوگن» «Volkswagen» است زیرا آنها دنبالهروی همان استراتژی اولیه هستند یعنی یک خانوادهی کامل از ماشینها با بهترین طبقهبندی را تولید میکنند. رقابت تاریخی ماشینهای ضدضربه فورد با جیام و کریسلر بسیار حیرتانگیز است. بهعبارت دیگر مولالی از دیدگاهی متفاوتی به دنیا نگاه میکند. همانطور که میدانید او یک تکنسین معمولی اتوموبیل نیست.»
مقاله بیل ساپوریتو / مجله تایم
علیاصغر آدینهوند / مطلب وارده / رادیو کوچه
«محسن نامجو» متولد دههی ۵۰ با اندامی لاغر و چهرهای کاملن فتوژنیک. لهجهاش داد میزند که مشهدی است.
«نامجو» برآمده از زندگی است که بیشتر افراد جامعه به نوعی با آن روبهرو شدهاند (بزرگ شدهی خانوادهای مذهبی که تا حدودی با هنر خصوصن با موسیقی مشکل دارند.)
«نامجو» از کودکی موسیقی را شروع میکند البته نه به صورت آکادمیک، بلکه به صورت مرامی یا به اصطلاح اهل فن به صورت «گوشی» موسیقی را فرا میگیرد، در ادامه و بعد از طیکردن سنین کودکی و نوجوانی به علت نبود تحصیلات عالی موسیقی در آن دوره به تاتر رو میآورد ولی بعد از مدتی که رشتهی موسیقی در دانشگاهها تاسیس میشود تاتر را نیمهکاره رها کرده و به موسیقی رو میآورد که بعد از مدتی ظاهرن به علت مشکل داشتن با نحوهی تدریس و شکل ادارهی کلاسها و همچین نحوهی برخورد اساتید، دانشگاه را نیمهکاره رها کرده و سواد آکادمیک را به لقایش میبخشد.
چندسال پیش وقتی آهنگ «گذر» «نامجو» را برایم گذاشتند، حدس میزدم که چندسال دیگر، حتا بچههای سانتیمانتال تهرانی نیز به آن روی بیاورند و به قول «نامجو» وارد نحله روشنفکری شوند که ساربان آن «براهنی» است و احتمالن یکی از شتربانان خلف آن «نامجو».
«نامجو» در فیلم «آرامش با دیازپام ده» از نظر خود، دغدغهها و ایرادهای موسیقی عصر خودمان را با طنزی گزنده بیان میکند و خیلی از موسیقیدانان کشور را به سخره میگیرد، انتقادهای «نامجو» به دل مینشیند ولی حقیقتن موسیقی این افراد تا این حد فاقد ذوق و درجه ۳ نیست. (البته این نیز یادمان باشد که انتقاد با مسخرهبازی فرق زیادی دارد.)
به هر حال تفکر «نامجو» و سبک موسیقیاش به دل مینشیند و به راستی قابل تامل است ولی به علت همان ضعف نظر عامه که در اول با نوآوری سرسختی نشان میدهد و در آخر چنان مسخ آن میشوند، که دیگرخبری از انتقاد نیست، «نامجو» نیز از این قاعده مستثنا نیست و حال حتا گوش دادن به آن دارای ژست روشنفکرانه است.
سبک موسیقایی «نامجو»، تلفیقی است و ادعای آن را دارد که درحال نجات موسیقی اصیل ایرانی است، هرچند خیلی از قطعات آن از سطح بالایی برخوردار نیستند ولی تلنگر و شروع خوبی بود برای افراد گروههای دیگر که نگاه جامعتری نسبت به کارهای خود داشته باشند و اینچنین شد که «نامجو» تاثیر زیادی بر گروهها و خوانندهگان بعد از خود گذاشت. بهطور کلی کارهای «نامجو» به ۴ دسته تقسیم میشوند.
۱-قطعاتی که ساختهی خود «نامجو» هستند و از کیفیت مناسبی برخوردارند مانند «ترنج»، «بگوبگو»، «بیابان»، «زلف» و … این کارها معمولن شعر آنها از شعرای کلاسیک گرفته شدهاست (البته) با کلی شیرینکاری و دستکاری «نامجو». این قطعات از لحاظ ترکیب ساز و تنظیم در سطح قابل قبولی برخوردار است و در واقع معرف توانایی موسیقایی «نامجو» هستند.
۲-قطعاتی که صرف بازخوانی است و کار تکنیکی آنچنانی در تنظیم آنها صورت نگرفته است مثل «لیلای من»، «شیرین شیرین»، «همراه شو عزیز» و … این کارها از موسیقیهای فولکلور و خوانندهگان قدیمی صاحب سبک برداشت شدهاند و توسط خود «نامجو» بازخوانی شدهاند. این قطعات در واقع عامهپسندترین کارهای «نامجو» هستند که از مهمترین دلایل مورد پسندبودن آنها تحریریهای بهجای «نامجو» و همچنین انتخاب گامهای ساده و نیز خاطرهدار بودن این قطعات است.
۳-قطعاتی که بیشتر جنبهی شعری آنها مطرح است و از لحاظ موسیقیایی از تنظیم و بار فنی آنچنانی برخوردار نیست. مثل عقاید «نئوکانتی»، «گذر»، «گیس»، «روزی که رفت از یاد»، «عشق همیشه در مراجعه است» و …
در این قطعات بیشتر سعی شده است از ریتمهای ساده و گامهای دمدست استفاده شود در این قطعات گاهگاهی ناهماهنگیها چه از لحاظ تنظیم و چه از لحاظ خارج شدن صدا و به اصطلاح فالش خواندن دیده میشود که «نامجو» چه با ساز و چه با صدا سعی در لاپوشی این خطاها دارد ولی در جاهایی این ناهماهنگی و عدم تطبیق ملودی با آکورد به اوج خود میرسد. مثل «رفتم سر کوچه» و «واق واق سگ».
۴-کارهای اخیر «نامجو» که معمولن بهصورت تکآهنگ و بازخوانی کارهای قبلی خود «نامجو» ارایه شده است که ظاهرن نتیجهی علمی است که از مصاحبت با اروپاییان کسب کرده است. مثل «پیپ»، «سیم باند»، بازخوانی «جبر جغرافیایی» و حتا آلبوم آخر «آخ» در این کارها تنظیم، ترکیب، و انتخاب ساز مناسب ولی به شدت آکادمیکی صورت پذیرفته است. و در واقع تکنیکها نسخهای کپی شده از کارهای گروههای دهه ۶۰ و ۷۰ اروپا و آمریکا است. و انگار نشانگر «نامجویی» است که کمکم دارد پروندهاش بسته میشود.
به هر حال «نامجو» در کارهای قبلیاش نشان داد که اهمیت زیادی به شعر و فلسفه میدهد. این تفکرات در عقاید نئوکانتی، «عشق همیشه در مراجعه است» و «روزی که رفت از یاد» به اوج خود میرسد و در واقع بیانگر دغدغههایی بود که سالها است جای آن در موسیقی ما خالی بوده است. او ظاهرن نشان میداد که فراتر از یک چارچوب فانتزی و گیشهای است پس اینگونه بود که «نامجو» زیبا میبیند. ولی در ادامه نشان داد که اینگونه نیست. «نامجو» اگر اعتقاد داشت که خوانش موسیقایی جدید از قرآن به منزلهی توهین به آن نیست دیگر چه نیازی به عذرخواهی بود.
«نامجو» اگر عرفان مولوی به حافظ را قبول داشت که همیشه بهترین نسخههای عرفان در هر دورهای بودند، دیگر چه نیازی به زمزمهکردن عرفان لایتی کوئیلو بود به هر حال «نامجو» نشانداده که کمکم تب و توان موسیقیاش فروکش کرده و مصداق همان شاعری است که قافیهاش به تنگ آمده. اینچنین است که یکی میشود «باب دیلن» و یکی میشود ماکت تربتی آن.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر