اکبرترشیزاد / رادیوکوچه
خدا رو شکر که ما تنها کشوری در آسیا نیستیم که از آشفتگی مدیریتی در ورزش رنج میبریم وگرنه همهی دریچههای امید به روی فوتبال ما بسته میشد. بشنوید صحبتهای نایب رییس دوم فدراسیون فوتبال «عزیزالله محمدی» را که گفته است: «به دنبال شکایت فدراسیون فوتبال ایران از فدراسیون فوتبال «عراق» به دلیل استفاده تیم فوتبال امید این کشور از بازیکن صغر سنی، بزودی نتیجه هر دو بازی رفت و برگشت تیمهای امید «ایران» و «عراق» به سود تیم کشورمان تغییر خواهد کرد». از سوی دیگر در حالی که دو روز پیش در برنامهی «90» به نقل از منابع موثق اعلام شده بود که «علیرضا رحیمی» مدیر عامل باشگاه «فولاد سپاهان» اصفهان از سمت خود استعفا داده است، دو روز بعد ایشان با قاطعیت تمام گفت که استعفا نمیدهد و با قوت به کارش ادامه خواهد داد. ظاهرن علت تغییر نظر ایشان امیدی است که به نتیجه دادن تلاش فدراسیون فوتبال برای مشکل تیم «سپاهان» و بازگشت احتمالی این تیم به لیگ قهرمانان آسیا دارد. خبر دیگر اینکه در هفتهی گذشته و پس از برقراری جلسهای در فدراسیون فوتبال، مشکل سربازی «اشکان دژآگه» برای حضور در تیمملی حل شد. در این جلسه که با حضور اعضای تربیتبدنی نیروهایمسلح و اعضای فدراسیون برگزار شد، توافقات لازم برای حضور «دژآگه» در ایران انجام شد. در نتیجه این جلسه «اشکاندژآگه» دیگر مشکلی برای حضور در تیمملی ندارد و میتواند از اردوی بعدی همراه سایر ملیپوشان باشد. جالب است بدانید او سابقهی پوشیدن پیراهن تیمملی جوانان آلمان را داشته است.
همانطور که همه میدانند عدم نظارت و بیحساب و کتابی فقط در مدیریت سیاسی و اقتصادی کشور ما بیداد نمیکند. اما مشکل جایی شروع میشود که قرار باشد تا به جایی بیرون مرزها پاسخگو باشید، آنجاستکه مدیران ما، رویم به دیوار، گلابگیجه میگیرند. کنفدراسیون فوتبال آسیا با تاکید بر اینکه اعضای هیات مدیره معرفی شده «استقلال» و «پرسپولیس» مورد تایید این کنفدراسیون نیست، اعلام کرده است که فدراسیون فوتبال آسیا مهلت جدیدی را برای برطرف کردن مشکلات باشگاهها جهت حرفهای شدن تعیین کرده است که در صورت عملی نشدن، سهمیههای ایران کم خواهد شد. «عزیزمحمدی» که این خبر را بیان میکرد خاطرنشان کرد که علاوه بر «استقلال» و «پرسپولیس» برخی باشگاهها نیز هنوز نتوانستهاند مدارکشان را برای گرفتن پروانه حرفهای کامل کنند و این بدین معناست که اگر تا قبل از پایان مهلت جدید کنفدراسیون فوتبال آسیا نواقصشان را برطرف نکنند و مدارک لازم را در اختیار سازمان لیگ قرار ندهند، قطعن برای گرفتن پروانه لیگ حرفهای به مشکل برخواهیم خواهیم خورد و حتا با وضعیت موجود احتمال تعطیلی لیگ برتر نیز وجود دارد.
بالاخره و با تلاش یکی دیگر از جوانان با غیرتمان، توانستیم تا یک سهمیهی دیگر برای المپیک بگیریم. «احسان روزبهانی» بوکسور با تکنیک کشورمان، روز سهشنبه با نتیجه 15 به 15 مقابل «جوزف وارد» از «ایرلند» به تساوی رسید اما در مشت شماری بوکسور پیروز میدان لقب گرفت و به یکچهارم نهایی راه پیدا کرد. «روزبهانی» تا اینجا به سهمیه المپیک 2012 «لندن» دست پیدا کرده و چنانچه در مقابل «الشودرسولف» از «ازبکستان» به برتری برسد، مدال برنز خود از رقابتهای جهانی که در «باکوی» آذربایجان در حال برگزاری است را نیز قطعی میکند.
تا جایی که یادمان میآمد همیشه بازیکنان ایرانی که پا به سن میگذاشتند برای کسب درآمد بیشتر و گذراندن روزهای پایانی فوتبال خود به کشورهای عربی میرفتند. چند سالی که گذشت با سرمایهگذاریهای فراوانی که این کشورها بر روی فوتبال خود کردند و در کنار آن پسرفت فوتبال باشگاهی ما، کار به جایی رسید که بازیکنان با استعداد و ملی ما نیز سر از این باشگاهها در آوردند. اما در نهایت و با همهی مشکلات، ما همیشه بازیکنان خود را از اعراب برتر میدانستیم. حالا ظاهرن همهچیز برعکس شده است و در کشوری که روزگاری مهد رشد و استعداد چهرههای فوتبال بوده است کار به جایی رسیده است که از «یمن» بازیکن وارد میکنیم. «عبدالله مهیم» هماهنگ کننده رسانهای تیم زیر 19 سال «یمن» در گفتوگو با سایت «کورة» گفت: ««ایمن الهاجری» با باشگاه «تراکتور سازی» به توافق رسیده و برای عقد قرارداد با این تیم راهی ایران شده است. او بعد از عقد قرداد با این باشگاه ایرانی به «صنعا» بر میگردد و تیمش را در مقدماتی رقابتهای قهرمانی آسیا زیر 21 سال همراهی خواهد کرد». این بازیکن جوان نمایش بسیار خوبی در مقدماتی جام جهانی مقابل تیمملی «عراق» داشت و این یکی از دلایل اصلی توجه این باشگاه ایرانی به وی است. چنانچه او با «تراکتور سازی» قرارداد امضا کند، نخستین بازیکن «یمنی» شاغل در لیگ ایران خواهد بود.
پس از حرف و حدیثهای فراوانی که در پی کسب نتایج ضعیف «حمیداستیلی» در باشگاه فوتبال «پرسپولیس» پیش آمد، از افراد مختلفی نام برده میشد که در صورت ادامهی این وضعیت جای «استیلی» را در این باشگاه خواهند گرفت. یکی از افرادی که همواره نام او به عنوان یکی از گزینههای احتمالی مطرح بود «حمید درخشان» بود. او البته در تهران نبود تا به مرکز ماجراها نزدیک باشد اما اکنون و پس از جداییاش از تیم فوتبال «شاهین بوشهر» شایعات پیرامون این مربی قوت گرفته است. البته «درخشان» از دیرباز نشان داده که در زیرآب زنی مربیان دیگر، ید طولایی دارد. «فیروز کریمی» هم پس از مدتها دوری از لیگ برتر به عنوان سرمربی جدید «شاهین» به لیگ بازگشت و جای «درخشان» را گرفت. خبر آخر آنکه «مهدی تاج» نایب رییس اول فدراسیون فوتبال کشورمان دربارهی بازی «ایران» و «بحرین» در چارچوب مقدماتی جامجهانی گفت :««بحرین» همیشه کثیف بازی میکند و قطعن «کیروش» به این مسئله هم فکر کرده است.» البته ایشان به موضوع تعیین ناظر امنیتی برای این بازی اشارهای نکرده و نگفت که برای حضور احتمالی برادران لباسشخصی و بسیجی و شعار دادن علیه دولتمردان «بحرین» که محرومیت فوتبال ما را در پی خواهد داشت، چه اقداماتی را انجام داده است.
عرفان قانعی فرد
منبع: شرق
دو سه روزی است که رسانههای آمریکا درباره سازمان ملل و سرنوشت فلسطین مینویسند و اینکه سیاست خارجی آمریکا در بهار اعراب چگونه میشود. در حال بازگشت از بوستون و دیدار با چامسکی و بلومفیلد؛ تلفن به صدا در میآید و قرار فردا در منزلش . خانهای در طبقه 6 و مشرف به رودخانه وسط شهر نیویورک.
بحث با کتاب تازه امضا شده «شاهان نفت-the Oil Kings» در دستان من شروع شد که تازه از نویسندهاش، «Andrew Scott Cooper»، به یادگار گرفتهام و گویا دوست گری هم هست. از دیدار من و سکوپر، نویسنده کتاب میپرسد که رازهایی را پس از 30 سال بازنوشته است. رازهایی که گاه نویسنده را در رسانهها مدتی مغرضانه نقد میکنند و این رسم انگار در همه جهان هست اما گری تایید میکند که از سال 1967 اسراییل با اطلاع ساواک و CIA پایگاه خود را در کردستان عراق بنا نهاد و از 1975 هم تا 1979 حکایت باقی بود اما از ایام انقلاب ایران تا 2003 شاید حضورشان در قالب مامور امنیتی و نظامی کمرنگتر شد اما ارتباطها در اروپا و آمریکا ادامه یافت و پس از 2003 هم دوباره روزی از نو و ترکیه و ایران هم حق دارند نگران ماجرا باشند. اما در اوایل شاه و ساواک زمینه این رابطه را برقرار کردند و قطعن تا انقلاب ادامه داشت و پس از صدام دوباره افرادی از عوامل و ماموران اسراییل به کردستان عراق روانه شدند و معتقدم که نمیتواند رابطهای وجود نداشته باشد.
شاید برای شروع بحث، برایم سخنی رضایت بخش بود. و بعد مثل مشهور بین مخالفان انقلاب را بیان میکنم که از 1975 دوران شروع کاندیداتوری کارتر زمینه فروپاشی رژیم شاه فراهم شد و آمریکا بیثبات کننده حکومت شاهنشاهی شد و طرفدار رهبر انقلاب. او هم به این توطئه باوری میخندد و ضمن اشاره به حکایت شاید توهم آلوده برخی از این دست منتقدان که انقلاب ایران را تلاش آمریکا میدانند و اینکه کسی مانند کارتر (دورانی که خود گری در شورای عالی امنیت به همراه برژنسکی فعالیت داشت) دست شاه را گرفت و از کشور بیرون راند و آیتاله و نظام بعدی را جانشین کرد، انگار از نوشیدن چای سبز، دل و دماغی تازه یافته است ، میگوید «این توهم عجیب و غریب را بارها از بسیاری از ایرانیان و خصوصن مخالفان حکومت فعلی ایران در لس آنجلس شنیدهام و واقعا ادامه باور این توهم هم غیر قابل باور است و هم غیر قابل تحمل. من و برژنسکی و کارتر که باشیم که به جای مردم ایران تصمیم بگیریم؟ انقلاب را خود مردم ایران کردند. انگار اگر کار خوبی میبود خودشان را بانی و مسبب میدانستند اما اکنون منتقدان ناراضی و عاصی، آمریکا را متهم میکنند و نمیدانم چرا همیشه باید به دنبال کسی دیگر بود که همه کاسه و کوزهها را سر او شکست. انگار چون 1952 و فروپاشی حکومت مصدق را آمریکا انجام داده است پس این هم چنین است ».
به میان حرفش میدوم که اکنون هم در ایران گروهی فارغ از عزاداری 28 مرداد هستند اینکه کودتایی در کار نبوده و خود مصدق روز 25 مرداد حکم عزلش را دریافت کرد و تا 28 مرداد کشور را به آشوب کشید و خود مردم ایران چنین کردند و آن هم ربطی به CIA ندارد و اغراق و توهم است و اعتباری برای CIA تراشیدن. انگار از شنیدن این باور خوشش نمیآید، آرام به حرفهایش ادامه میدهد که «به هر حال کارتر که آیتاله خمینی را به عراق نفرستاد، خود شاه فرستاد و شاه مخالفتی نداشت که او روانه فرانسه شود. از 1952 و پایان مصدق، ایرانیان تصورشان این است که هر چه در این کشور اتفاق افتاده است از چشم آمریکا میبینند. در همین کتاب کوپر در دست شما هم مشخص شده. اصلا کسینجر و بسیاری از مقامات آمریکا نمیدانستند چه اتفاقی در ایران رخ میدهد و سردرگم بودند و اینکه شاه چه می کند» و در تائید سخنش گفتم «به عبارتی شاه همه چیز را ول داد و رفت» که سخنم را تائید کرد و افزود «شاه خودش با این واقعیت دست و پنجه نرم کرد. از 1972 به بعد که نماینده و همراه منافع ما در منطقه بود و خودش را ژاندارم منطقه میدانست و پول زیادی هم از نفت داشت و در این ایام دیگر انقلابیون پرورش یافته بودند و در ایران عملیاتی میکردند و شاید خود شاه هم دوست داشت کشوری پیشرفته داشته باشد اما ترس از رابطه یا رویارویی با آنها، شاه را وادار به عقب نشینی کرد که چنین داستانش را به پایان برساند و انگار ژاندارم و قدرت منطقه شدن او را غره کرده بود اما امریکا در ایران کنترلی نداشت. اصلا چرا باید میخواست که انقلاب رخ بدهد؟ من سالها با کارتر کار کردم و میدیدم که از شاه حمایت میکند و حتی برژنسکی هم».
در ادامه این نکته را مطرح میکنم که با عقاید او هم سو هستم و بیشتر به جای تاثیر آمریکا، به عقب نشینی قدم به قدم شاه باور دارم و مخالفان هم عاقبت گلیم را از زیر پایش بیرون کشیدند اما هنوز ابهامهایی باقی است مانند آمدن هایزر؛ البته وقتی که شاه بزرگ ارتش داران، رفت دیگر از لشکران ستارهدار کاری برنمیآید و شاه عنصر اصلی بود نه مسوولیت آمریکا. انگار از این نظر راضی است، نفسی میکشد و عینکش را جابجا میکند و میگوید «همیشه ایرانیان اپوزیسیون از من میپرسند که چرا کارتر با ما چنین کرد؟ و من میگویم که وقتی شاه رفت، مسوولیت آن بر گردن خود مردم ایران است و آمدند در خیابان و مرگ بر شاه کار و زندگیشان شده بود که او را از سریر قدرت به پایین بکشند و مقصر دانستن انگلستان و نمیدانم آمریکا صرفا نوعی فرار از مسوولیت است». در اینجا به تاثیر رسانههای هم اشاره دارم که از بیبیسی تا تلویزیونهای آمریکا، فکر و ذکرشان پوشش اخبار ایران بود و اقدامهای مخالفان که میگوید «بله ! موافقم، بسیاری از آمریکا چنین توقعی نداشتند اما شاه مسوول اصلی نگهداری کشورش بود نه ما!، آمریکا به ایران تسلیحات نظامی فروخته بود و ایران قدرت داشت و مشکل مالی نداشت و قیمت نفت هم بالا رفته بود و میلیونها دلار به خزانه دولت ایران سرازیر بود و زمینه فروپاشی را خود شاه فراهم کرده بود، شاید شاه در تامین مالی و رشد ایران زحماتی کشید اما سولیوان سفیر ما وقتی به دیدار ژنرال ازهاری در پائیز 1978 به بیمارستان رفت، ازهاری در گوش او میگوید که همه چیز تمام شد و کشور از دست رفت و کاری از ما ساخته نیست ! و این بهترین نشانه که شاه میدانسته، شرایطی را فراهم کرده که چنین چیزی رخ بدهد حالا اگر قلبن میخواست که ایران فرانسه یا آلمان شود، آن بحث دیگری است اما تخمین و خوانش نادرست از واقعیتهای موجود در بطن جامعهاش داشت. صدها کتاب در اینباره نوشته شده و اما واقعیت را نمیشود پنهان و کتمان کرد، آمریکا نمیدانست در ایران چه خبر است یا سیر رخدادها به کجا میرود؟ تصور میکردند که شاه باهوش و آگاه و قدرتمند و محکم است و براحتی عرصه را به مخالفان نمیدهد و از عهده دور واژگون سپهر بر کشورش بر میآید اما شاه به بدترین شیوه تعامل کرد و اوضاع را متشنجتر کرد و طرفه اینکه تصور هم میکرد که جامعه هم عاشق و دلباخته او و حاکمیتاش هستند و این برداشتی نادرست بود. تصور میکرد CIA و روسها پشت پرده هستند و به این مخالفان کمک میکنند و البته هنوز مشخص نیست که برخی از ایرانیان باورشان این است که خودشان به تنهایی انقلاب نکردهاند، به تواناییشان و ارادهشان باور ندارند؟ مردم ایران جامعهای است که ظرفیتهای بالایی دارد که سیاست کشور خودش را مهار و مشخص کند اما مشکل است که باور کنند که انقلاب ایران را خودشان به پیروزی رسانیدهاند؟»
مبحث را به جنگ خانمان سوز میکشانم و اینکه چرا در جنگ عراق علیه ایران، بعدها آمریکا جبههای علیه ایران و ایرانی گشود؟ آیا چون تصور میکرد که نو انقلابیون باوری به ادامه رابطه با آمریکا ندارند که در پاسخم با کمی تانی و تامل میگوید «مسالهای پیچیده است و صدام وقتی که خواست حمله کند، قبل از حمله، آمریکا به ایران خبر داد که این کشور میخواهد به شما حمله کند، بنابراین آمریکا نمیخواست که صدام علیه ایران حمله کند و برژنسکی هم از صدام چنین خواستهای نداشت، من سالها با وی کار کردهام و در این زمینه دیداری هم با صدام نکرد و اگر چنین میبود حتما من یکی را در جریان امر قرار میداد و تا گروگانگیری هم هنوز شبه رابطهای با ایران برقرار بود و یک تیم را روانه ایران کردیم که کارشناسان CIA هم در آن گروه بودند و میخواستیم ایرانیها – بازرگان و یزدی- را متوجه این امر کنیم که صدام آماده حمله احتمالی به ایران است و ایران نمیتواند بگوید که غافلگیر شده و میتوانید از مارک گازیروسکی هم بپرسید البته بزودی کتاب جدیدش را منتشر خواهد کرد و به این مسایل به صورت مستند اشاره کرده و خود ابراهیم یزدی که کاملن در جریان این امر بود و یا همان کسی که الان در زندان است… بگذریم! … ایرانیها آن روزنه ارتباطی را هم کمکم بستند اما ایرانیها در ابتدا یعنی 2 سال اول میتوانستند که صلح کنند و مصالحه را بپذیرند و وقتی که عراق را به عقب راندند و جامعه عرب هم حاضر به پرداخت غرامت ایران بود، اما یک سو ایران تمایل به ادامه داشت و از آن سو هم بسیاری از ژنرالهای رژیم قدیم رفتند کنار صدام و شانه به شانه او علیه ایران و ایرانی کار کردند که حمله کند و به آب و خاکشان هجوم ببرد و از طارق عزیز هم نمیدانم این مسایل را پرسیدهاید یا نه… و بعدها بود که آمریکا از صدام حمایت کرد» که یاد شعر حافظ افتادم که خدایا هیچ عاقل را مبادا بخت بد روزی، پرسیدم که چرا صدام را باور کردید؟، با نگاهی به دور دستها شاید هم به کشتی مملو از مسافران شاد توریست و در حال عبور از وسط رودخانه، گفت «راهی دیگر نبود! واقع امر این است که ایران انقلاب کرده بود و میخواست انقلاب خود را صادر کند و حتی به غرب هم و یک حکومت ایدئولوژیک شده بود و شاید چین و روسها هم از ایران نو حمایت میکردند، ایران برای خود رسالتی قایل شده بود، رهبری شیعیان جهان، رهبری مسلمانان جهان، و اینکه همه چه جهان اسلام و چه مابقی کره زمین باید آن را قدرتی بزرگ و قوی بشمارند و این تصور از دید ما غلط بود و غیر قابل قبول، و با رفتاری انقلابیگری میخواست از بحرین تا لیبی را با این افکار درنوردد و صدام هم البته تصوراتی غریب داشت، رهبری سنیهای جهان، رهبری جهان عرب، بزرگ خاورمیانه و … و حتی ضد انقلاب ایران و ایرانی و به سلاح پناه برد برای جنگ با حکومتی ایدئولوژیک و برای همین از کمک ما بهرهمند شد و بعد که در 1990 به بعد به کویت حمله کرد، بد شد و در 2003 هم که حکومتش فروپاشید و توهمهای سیاسی مزاحم پیشرفت شفافیت واقعیتها شدند به همین سبب میتوان پرسید که گناه و جرم آمریکا چه بود؟ ایرانیها برای راحت کردن موضوع، صورت مساله را آسان میکنند و نه برای انقلاب ایران و نه شروع جنگ علیه ایران، آمریکا بیگناه است و این نوع خوانش براستی خوانشی مطلق گرایانه و غیر واقعی است».
بعد از این دفاع جانانه و تمام قد پیرمرد 76 ساله از آمریکا و کشورش، شیطنت کردم و گفتم خوب نسل من از آغاز انقلاب با تبلیغات شبانهروزی دشمن جلوه دادن آمریکا بزرگ شده است اما خوب رابطه اجتماعی و فرهنگی و علمی میان دو جامعه ایران و آمریکا برقرار است و شاید هم گاهی اقتصادی و … اما به هر حال سیاست آمریکا پس از انقلاب 1979 در خاورمیانه تغییر کرد و حالا چرا ایران نباید رابطه را آغاز کند و دریچه تازهای را بگشاید و شاید آماده هر تغییری در این زمینه است و مشکل از آمریکا باشد و ادعای سروریاش اما پس از 11 سپتامبر که جامعه ایرانی سیگنال فرستاد و حتی خاتمی، رئیس جمهور وقت، گفت مرگ بر آمریکا، منظور نه مردم و نه حکومت آمریکا بلکه نفرت از سیاست آمریکاست و نه آرزوی مرگ انسانی از جامعه آمریکا، حالا گرچه شاید افرادی و یا جناحی مخالف این تمدید رابطه باشند. وقتی سخنم تمام شد انگار از دفاعاش دیگر آرامش گرفته بود، افزود «باور من این است که رابطه آمریکا و ایران پیچیده شده است و شبیه بازی الاکلنگ شده است و البته هر دو هم عصبیاند. البته رابطه باید بر اساس واقعیات فی مابین باشد و مثلا جناح هایی مانند نئوکانها و یا جناح راست و در سیاست حکومت فعلی تاثیراتی دارند که ایران دشمن اسرائیل است – چون اسرائیل ، ایران را به عنوان دشمن درجه 1 خود در خاورمیانه میشناسد و شاید هم حق با اوست – اما به هر حال این مسایل بهانههایی دست پیرامون سیاست و دولت آمریکا میدهد که رییس جمهور فعلی آمریکا هم برای گشودن رابطه و یا پذیرفتن آمادگی ایجاد رابطه با مشکلاتی روبرو باشد و برعکس این قضیه هم در ایران صادق است و دست رد به سینه موافقان این مساله میزند و هر دو کشور گرفتار نوعی سیاست محلی و داخلی شان بر واقعیت سیاست خارجی هستند و افکار عمومی کشورشان هم مزید بر علت؛ شعار حمله و ضدیت همدیگر بودن و مرگ بر آمریکا و اسرائیل و ایران و .. هم البته تاثیری دراز مدت در ساختار سیاست خارجی ندارد و این مشکل باقی است».
در میان نوشیدن چای و خوردن تکهای باقلوای ایرانی به گفته افزودم که شاید منافعی هم برای جناحهای مخالف ایجاد رابطه وجود دارد و البته نسلهای جوان و جدید هم لزومن ادامه دهنده این سیاست نخواهند بود و شاید این دل غمدیده، حالش به شود. هنوز لقمهاش را پایین نداده بود که سرش را به نشانه رضایت تکان داد و گفت «مسلما! ، جناحها و گروههای تند رو و غیرقابل انعطاف در واقع ضرورت وجود همدیگر را نفی و انکار میکنند و عقایدی برای توجیه صرف عملکرد خود ندارند و ادامه دشمنی هم امتیازاتی برای طرفین دارد و بازگشت به رابطه مسالمت آمیز دیر یا زود رخ خواهد داد و قابل تصور است. در افغانستان هم ایران بسیار به آمریکا کمک کرد و نمیتوان منکر این واقعیت شد و به نفع مصالح هر دو کشور بود اما در عراق زمینه رشد چنین قضیهای فراهم نشد. اما فهم درست از همدیگر و اشاره درست به واقعیات و نقاط قوت همدیگر ضرورت دارد. باید 2 طرف به این نتیجه برسند که دیالوگ منطقی برقرار شود البته پس از 2009 هم موضوع مشکل تر و حادتر شد و افکار عمومی آمریکا هم مزید بر علت و همان بازی الاکلنگ را در نظر بگیرید، یکی بالاست و میگوید من که نیازی ندارد و دیگری که پایین است میگوید برایم مهم نیست و باید هر دو در یک سطح باشند و بهتر است که این مساله رخ دهد و من هم با شما هم رای هستم که نسل جوان به این عقلانیت و نگاه خواهد رسید».
در پایان از بهار عربی سخن میراند که انگار ماجرا را ناقص می کند و میافزاید «تغییرات رخ میدهد، الان شخصن معتقدم که ایران در همان بازی در موضع پایین قرار دارد و همین امروز هم دیدید که در سازمان ملل ریاست جمهور ایران، موفق ظاهر نشد و سخنانی بود که دیگر میان اروپا و آمریکا خریداری نداشت و ایران هم شاید بداند که سخنانی جدید برای واداشتن افکار جهان به تغییر نگرش نسبت به ایران لازم است اما آن واژگان قوی نبود و میدانیم که مقام برتر ایران هم نیست و حتی شورای عالی امنیت ملی ایران را هم در اختیار ندارد و رای نهایی او هم با چالش روبروست. اما هر چه هست، وضع فعلی ایران و تغییرات داخلی، مشکلاتی که باید رفع شوند اما بهار عربی با وضع ایران تفاوتهای بسیاری دارد و اصولا مشابه نیست و مثلا مانند اسد نیست و وضع جامعه ایرانی هم مانند سوریها نیست و ایران در 1979 انقلاب خودش را کرده است و مقبولیتاش هم گاه با نشیب و فراز و پستی و بلندی هم روبرو بوده است و طبعن هم هست اما انتخابهای دیگری هم هست که راه مصالحه بر اساس عقلانیت را میگشاید. باید صبوری کرد که ایران هنوز راه قدس را میجوید یا اینکه در خاورمیانه جدید در سیاست خارجی خود تغییراتی میدهد و سیاستی غیر تعصب آمیز را دنبال خواهد کرد؛ شاید تصمیم سختی است اما به هرحال واجب و موسم تغییرات وقتی تند باد شود دیگر فرصت اصلاحات و ترمیم را از بین میبرد».
درباره فضای جدید انتقادی در ایران سخن میگویم که چند سالی است در مطبوعات داخل ایران مسائلی مورد نقد قرار میگیرد حتی دوران جنگ که یکی از مسوولیت رفسنجانی سخن میراند و دیگری از عملکرد رضایی گله دارد و …انگار انتظار چنین چیزی را نداشت و با چشمانی برق زده میگوید «عالی است! شروع نقد عملکرد، نشانه موفقیت است. ضعفها در واقع مشروعیت را نشانه میرود و خطرناک است در هر کشوری هم که باشد و نیروهای امنیتی هم نمیتوانند کنترل کنند. اما رای من این نیست که ایران فروپاشی میکند، واقعیت این نیست و من در این تخیلات و اوهام نیستم اما با این سخن شما میتوانم بگویم که زمینه عملی همه جانبه، امید بخش است و تصور من هم این است که ایران مدل بهتری را در پیش خواهد گرفت» و برای اینکه پیرمرد را بیشتر خوشحال کرده باشم میگویم «نسل جوان ایران باوری هم به اپوزیسیون ندارد و دنباله رو تصورات غلط آن هم نیستند که مثلن حمله نظامی شود و یا حمایت خارجی؛ و تفکر غالب تفکر درباره «چه باید کرد ؟» است و قدم به قدم اصلاحات و پرهیز از افکار سرنگونی و دوباره تجربه ای نو را آغازیدن، دیگر نسل جوان ایران هم از قافله دنیای مدرن عقب نمانده است» .
با تبسمی بر لب میافزاید «موافقم! خبر خوبی بود، من هم به نسل جوان ایران میگویم که آمریکا حامی تروریستها و خارج کردن آنها از لیست ترور نیست. و میدانم که این نسل در جهان بیمرز اطلاعات آزاد شنا میکنند اما نباید هرگز تصورات غلط داشت، مثال دیگری از سوریه بزنم که مردمانی خودشان را جلوی گلوله میاندازند و ترکیه و یا عربستان هم این تظاهرات را راه نیانداخته است و با 200 دلار این و آن هم یکی خودش را گوشت دم توپ نمیکند و خود مردم هدف دارند و باورمند به تغییر و اراده رشد خودشان و این تنها مثال و شاهد زنده این روزهای بهار عربی نیست، آمریکا که کارهای در این جریان نیست، از مبارک هم نخواست برود، جوانان مصری خودشان خواستند و توانستند؛ پس باید باور به توطئههای بیمعنا را رها کرد و باور به اراده رشد داشت و رهبری جامعه زنده و پویا هم با خود جامعه است نه کس دیگری. برای ایران و ایران آرزوی موفقیت دارم».
پنجشنبه 14 مهر 90/ 6 اکتبر 2011
اجرا: دامون
استودیو: سیاوش
تقویم تاریخ
گزیده اخبار مطبوعات پنجشنبه ایران
شاد و تندرست- اکبر ترشیزاد
بخش اول خبرها
پاپاراتزی- «آنجلینا جولی به ایران میآید»- بهنام / قسمت سیونهم
بخش دوم خبرها
اینجا آسیا است- «در فاصله دو فرودگاه»- سحر بیاتی
بخش سوم خبرها
بهنام / رادیو کوچه
behnam@koochehmail.com
«آنجلینا جولی به ایران میآید»
«آنجلینا جولی» هنرمند آمریکایی به احتمال فراوان تا پایان سال به ایران میآید تا در یک فیلم ایرانی حضور پیدا کند.
«علی سرتیپی» (تهیهکننده سینما) در گفتوگوی اختصاصی با «ایلنا» با اعلام این موضوع افزود: «آنجلینا جولی در سالهای اخیر به کشورهای مختلفی همچون پاکستان سفر کرده است. او در گفتوگویی با یک نشریه خارجی از علاقه خود برای سفر به ایران سخن گفته و تاکید کرده بود که به فرهنگ ایرانی و اسلامی علاقه دارد.»
سرتیپی ادامه داد: «در حال مذاکره با مدیر برنامههای آنجلینا جولی هستیم تا درصورت انجام توافقات نهایی با این هنرمند و همچنین هماهنگی با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و تایید این وزارتخانه، آنجلینا جولی به ایران سفر کند و در یک فیلم ایرانی حضور پیدا کند.»
سرتیپی بدون اشاره به جزییات بیشتر این فیلم گفت: «از دو هفته پیش این مذاکرات آغاز شده است و بعد از انجام توافقات اولیه با مدیر برنامهها و تایید وزارت ارشاد، جزییات بیشتری از این فیلم اعلام میشود.»
……………………………………………..
«جنیفر آنیستون پس از درگیری با برد پیت حامله شد»
بر اساس خبرهایی که در مجله «اوکی» (OK) آمریکا به چاپ رسیده است «جنیفر آنیستون» که حامله است.
وی که با دوست پسر خود «جاستین تیرو» زندگی میکند توسط منابع پاپاراتزی رهگیری و مشخص شده که وی باردار است.
این در حالی است که جنیفر این خبر را نه تکذیب و نه تایید کرده است.
لازم به اشاره است که منابع پاپاراتزی با مشاهده بدن جنیفر این خبر را منتشر کردند.
گفتنی است وی در چند هفته گذشته با «برد پیت» همسر سابق خود تنشهایی را داشته است.
……………………………………………..
«شکیرا: برای مشهور شدن به یک فوتبالیست احتیاج ندارم»
«جرارد پیکه»، بازیکن تیم فوتبال «بارسلونا»ی اسپانیا و «شکیرا»، خواننده، دوستی خود را به هم زدند.
این دو که در ماههای اخیر با یکدیگر ارتباط برقرار کرده بودند و پس از اعلام تاریخ نامزدی و عروسی در هفته جاری اعلام کردند که دیگر با هم ارتباطی ندارند.
این موضوع از زمانی آغاز شد که شکیرا برای اجرای برنامههایش از اسپانیا خارج شده بود و به وی در این سفرها خبر دادند که جرارد با دختر جوانتر دیگر رابطه برقرار کرده است.
شکیرا اعلام کرده است که دیگر به جرارد علاقهای ندارد و به وی برای مشهور شدن نیازی نداشته است.
……………………………………………..
«دیکاپریو: بلیک فقط در تابستان داغ بود»
«لئوناردو دیکاپریو» و «بلیک لایولی» دو هنرمند آمریکا پس از پنج ماه رابطه عاشقانه از یک دیگر جدا شدهاند.
این دو اعلام کردند که دیگر با هم رابطه رومانتیک ندارند اما همچنان با هم دوست هستند.
هیچ یک از این دو هنرمند علت این جدایی را بیان نکردند.
این در حالی است که پس از اعلام این خبر بلیک با «رایان رینلودز» دست در دست هم دیده شدند. بلیک روز چهارشنبه در «بینتاون» محلی که هماکنون رایان در حالی بازی در یک فیلم است دیده شدند.
……………………………………………..
«دمی مور: داشتن رابطه هم حدی دارد»
«آشتون کاچر» و «دمی مور» دو هنرمند آمریکایی به پایان دوران زناشویی خود نزدیک میشوند. این دو پس از بروز مشکلاتی که از سوی آشتون ایجاد شد تصمیم به این کار گرفتهاند.
دمی مور که مدعی شده بود آشتون با زنان زیادی در ارتباط است در هفته گذشته در پیامی در شبکه اجتماعی توییتر گفت: «همه چیز تمام شد.»
وی اعلام کرد که همسرش با دختری به نام «سارا لیل» در ارتباط است و دیگر هیچ احساسی به دمی مور ندارد.
…………………………………………….
«استیو جابز مدیرعامل پیشین اپل درگذشت»
روز چهارشنبه، 5 اکتبر، به وقت آمریکا، شرکت اپل اعلام کرده که استیو جابز، مدیر عامل پیشین این شرکت و یکی از بنیانگذاران آن که اخیرن به علت بیماری از سمت خود کنارهگیری کرده بود، درگذشته است.
کامپیوترهای مکینتاش، «آی فون، آی پاد و آی پد» از محصولاتی است که استیو جابز در تولید و عرضه آنها به بازار نقش مهمی داشته و از طریق این محصولات پرطرفدار، اپل را به یکی از پرسودترین شرکتهای آمریکا و دنیا تبدیل کرده است.
خبر / رادیو کوچه
به گزارش رسانههای منسوب به مخالفان دولت جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه، 5 اکتبر، محسن حکیمی از کنشگران مدنی و جوانان نزدیک به نهضت آزادی ایران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است.
به گزارش جرس، محسن حکیمی که از فعالان حوزه تکنولوژی ارتباطات و کارشناسان حوزه اینترنت و فعالان رسانهای بود، روز گذشته بازداشت شد.
تاکنون از دلیل یا دلایل بازداشت و همچنین محل نگهداری وی گزارشی منتشر نشده است.
محسن حکیمی، فرزند یکی از اعضای فعال و قدیمی نهضت آزادی ایران، و خود از جوانان نزدیک به این جمعیت سیاسی است. وی سال ۸۸ نیز چند هفته بازداشت بود.
خبر / رادیو کوچه
آکادمی نوبل، روز پنجشنبه، 6 اکتبر، اعلام کرد که توماس ترانسترومر، شاعر برجسته سوئدی، برنده جایزه نوبل ادبیات سال ۲۰۱۱ میلادی است.
در بیانیه آکادمی نوبل آمده است که این جایزه را به این شاعر ۸۰ ساله داده است چرا که وی، «با ایجاز و تصاویر شفاف خود، واقعیت را به شکلی نو در دسترس ما قرار می دهد.»
وی در سالهای اخیر از سوی جامعه فرهنگی سوئد برای دریافت جایزه نوبل حمایت میشد.
کتابهای شعر وی به بیش از ۵۰ زبان دنیا ترجمه شده است.
در ایران نیز کتاب «مجمع الجزایر رویا» از جمله آثار اوست که به فارسی منتشر شده است.
بیشتر بخوانید:
«اهدای جایزه نوبل شیمی به یک اسراییلی»
خبر / رادیو کوچه
بر اساس گزارشهای منتشر شده در سانه منسوب به دراویش نعمتالهی، محمدجلال نیکبخت و حجتاله سعیدی توسط نیروهای انتظامی روز شنبه، یکم اکتبر، توسط نیروی انتظامی در سروستان بازداشت و به زندان عادلآباد شیراز منتقل شدهاند.
به گزارش سایت مجذوبان نور٬ این ۲ درویش که به همراه محمدعلی سعدی و فرزاد درویش در تاریخ ۲۱ تیرماه سال جاری از سوی شعبه اول دادگاه عمومی سروستان به ۶ ماه حبس و ۴۰ ضربه شلاق محکوم شده بودند در روز شنبه ۹ مهرماه بازداشت شدند.
شایان توجه است محمدعلی سعدی که در تاریخ ۱۳ شهریور به همراه اصغر کریمی٬ ابراهیم فضلی و وحید بنانی که بر اثر اصابت گلوله نیروهای امنیتی در درگیری شهرستان کوار جانباخت با اجرای حکم محکومیت ۶ ماه حبس با وجود جراحات ناشی از اصابت گلوله در زندان عادل آباد شیراز به سر میبرد٬ این در حالی است که اصغر کریمی و ابراهیم فضلی به قید وثیقه ۲۰ میلیون تومانی آزاد شدهاند.
بیشتر بخوانید:
«آزادی پنج درویش گنابادی از زندان اوین»
سحر بیاتی/ رادیو کوچه
باید از هر فرصتی برای رفتن، رسیدن و پرسیدن استفاده کرد، کولهباری که هنوز به دوش میکشم سنگینتر میشود برای بیرون زدن از پایتخت برج و ترافیک، نه اینکه دیدنیهای مالزی و پایتخت پرهیاهویش تمام شده باشد، نه، فرصتی پیش آمده برای رفتن به سرزمین مردمان لبخند، تایلند، برای رفتن و بازگشتن به شهری که کم کم رنگ و بوی خانه گرفته و کوچهها و خیابانهایش با من آشناست.
مسافر بودن به اندازه کافی شوق و هیجان دارد چه برسد به اینکه مسافر فرودگاهی باشی که اولینبار پس از سفری طولانی به آن رسیدی و هیچ اشتیاقی به دیدنش نداشتی، اصلن ندیدمش از بس که سفر از تهران به کوالالامپور خسته کننده و طولانی بود.
از کوالالامپور تا «کی ال آی ای» زمان برایم به سرعت میگذرد مسیری سبز و زیبا، با اتوبانهایی بدون ترافیک و هموار تا اینکه میرسم به فرودگاه بینالمللی کوالالامپور، مثل همیشه از ذوق سفر زود رسیدم، خیلی زودتر از زمان پرواز ساعت 14:30 «ایرمالژیا»، فروشگاههایی که از پرداخت مالیات معاف هستند، رستوران «بیگبرگر» چند کافه و رستوران دیگر جای خوبی است برای وقت گذرانی و رسیدن زمان عبور از درهای شیشهای خروج، با همراهانم تصمیم میگیریم خودمان را به یک «بیگ برگر» خوشمزه مهمان کنیم میزی را برای نشستن انتخاب میکنم که دو مرد چشم روشن هلندی کنارش نشستهاند، «بیگبرگرها» حاضر میشود اما چشمتان روز بد نبیند اولین گاز من به ساندویچ مربوطه مصادف میشود با تخلیه کردن بینی جناب توریست هلندی با صدای بلند وسط رستوران، آنقدر این صدا دلخراش هست که مجبور باشم برگر و خوشمزگیهایش را از یاد ببرم و گرسنگی را تحمل کنم. اصلن بهتر است پناه ببرم به اینترنت وایرلس فرودگاه کوالالامپور برای جمعآوری اطلاعات از تاریخ و نحوه ساخت این فرودگاه .
روایت شده که طرح احداث فرودگاه بینالمللی کوالالامپوردر سال 1990 و هنگامی که دولت مالزی دریافت فرودگاه بینالمللی «سوبانگ» موسوم به فرودگاه «سلطان عبدالعزیزصالح» پاسخگوی نیازهای آینده صنعت هوانوردی مالزی نخواهد بود، آغاز شد.
دکتر «ماهاتیر محمد»، نخست وزیر وقت مالزی اولین کسی بود که اجرای این طرح را با جدیت پیگیری کرد .
ساخت این فرودگاه با اعتراضهای همراه بود اول اینکه محل احداث فرودگاه که در 50 کیلومتری فرودگاه «سوبانگ» واقع شده، چندان مورد رضایت نبوده وعدهای دیگر نیز با اشاره به هزینه سنگین احداث این فرودگاه، دولت را به انتقاد گرفته و معتقد بودند که فرودگاه «سوبانگ» با هزینهای کمتر قابل توسعه است. البته همزمان با احداث این فرودگاه طرح توسعه فرودگاه «سوبانگ» نیز به اجرا درآمد.
در دسامبر سال 1993 طرح توسعه ترمینال شماره 3 فرودگاه «سوبانگ» نیز به اجرا در آمد. در سال 1995 ترمینال شماره 2 بازسازی و سه سال بعد فرودگاه بینالمللی کوالالامپور افتتاح شد. طراحی فرودگاه توسط «کیشو کوروکاوا»، مهندس معروف ژاپنی انجام شده است.
ایده «فرودگاهی در جنگل و جنگلی در فرودگاه» در طراحی آن مورد توجه واقع شد و با همکاری موسسه مطالعات جنگلی مالزی، پروژه احداث فضای سبزدر اطراف فرودگاه به اجرا در آمد. برای این کار تعداد زیادی از درختان جنگلهای بارانی مالزی از ریشه کنده شده و یک بار دیگر در این منطقه کاشته شد.
«کیشو کوروکاوا» معمار مشهور ژاپنی بود که در سال ۱۹۳۴ متولد شد و در سال ۲۰۰۷، چشم از جهان فروبست. او مفهوم همزیستی در معماری را نخستین بار مطرح کرد، از آثار ماندگار او علاوه بر فرودگاه بینالمللی کوالالامپور میتوان به میدان جمهوری سنگاپور، موزه «هنرهای ملی توکیو» و موزه «دایناسور فوکویی» اشاره کرد.
در فرودگاه بینالمللی کوالالامپور خطوط جادهای به گونهای طراحی شدهاند که ترافیک انسانی را به گوشه و کنار فرودگاه منتقل کرده و ترافیک آرامی را حتا در صورت جابهجایی 100 میلیون مسافر در سال فراهم میکنند.
تجهیزات منطبق با استانداردهای جهانی نیز برای مسافران معلول در این فرودگاه تعبیه شدهاند. باندها و ساختمانهای پروازی فضایی بالغ بر 100 کیلومتر مربع را شامل میشوند. 216 کانتر کنترل در 6 راهرو اصلی کنترل قرار گرفتهاند. فرودگاه بینالمللی کوالالامپور اولین فرودگاهی است که در آن سیستم مدیریت جامع فرودگاهی به کار گرفته شده است.
نخستین روز افتتاح فرودگاه بینالمللی کوالالامپور از آرامش و نظم امروز خبری نبود در 27 ژوئن 1998 مسوولان فرودگاه با مشکلاتی جدی همراه بودند از جمله اینکه برخی سیستمها از کار افتاد و صفهای طولانی در محوطه داخلی و خارجی فرودگاه ایجاد شد.
نقاله بار نیز به شدیدترین وضع ممکن خراب شد. کیفها گم شدند و مسافران حدود 5 ساعت معطل ماندند. اغلب این مشکلات سرانجام رفع شد، اما سیستم نقاله بار همچنان خراب ماند تا اینکه در سال 2006 نقاله جدیدی به طور کامل جایگزین آن شد.
همزمان با این مشکلات، فرودگاه، چالش جدیدی که همان بحران مالی شرق آسیا بود را تجربه کرد.
شیوع بیماری سارس و آنفولانزای مرغی نیز به کاهش ده درصدی مسافران در مالزی و کل منطقه منجر شد. بحران مالی شرق آسیا و پس از آن کاهش پروازها از طرف شرکتهای هواپیمایی «بریتیش ایرویز»، «لوفت هانزا» و «نورث وست» که امکانات فرودگاهی را نامناسب تشخیص داده بودند، باعث رشد منفی تعداد مسافران فرودگاه شد. نخستین فاز فرودگاه برای جابهجایی سالانه 25 میلیون مسافر طراحی شده بود، اما در نخستین سال عملیات فرودگاهی در سال 1999 تنها، 13 میلیون مسافر از این فرودگاه جابهجا شدند.
امروز اما نه خبری از صفهای طولانی است نه از انتظارهای چند ساعته، همه چیز بر اساس نظم و آرامش پیش میرود، حداقل من، چه در رسیدن به کوالالامپور چه در پرواز به سمت «بانکوک» با مشکلی مواجه نشدم. هر چند بزرگ بودن فرودگاه و ناآشنایی مسافران با آن ممکن است کمی استرسزا باشد؛ اما تابلوهای راهنما همه جا به چشم میخورد و علاوه بر نوشتههای انگلیسی و مالایی با گرافیکی گویا راهنمای مسافران خسته از سفر یا مشتاق رفتن است.
بلاخره در میان دهها هواپیمایی که خبر از پرواز یا نشستن آنها را تابلویی الکتریکی نمایش میدهد. نوبت پریدن طیاره مالایی به بانکوک میرسد. وقتی هواپیما اوج میگیرد، محو تماشای فرودگاه از بالا میشوم. تعداد هوایپماهایی که در آشیانه کناره گرفتهاند از شمارشم خارج میشود و وسعت فرودگاه مرا مجذوب خود میکند.
حالا نوبت به پذیرایی در هواپیمایی مالایی است که به تایلند سفر میکند. پس خبری از پذیرایی که با ذائقه ایرانی من جور در بیاید نیست. با توجه به صدای دلخراش تخلیه بینی جناب آقای هلندی و غذای غیر قابل خوردن هواپیما و استرس صبحگاهی و نخوردن صبحانه نتیجه میگیریم بیشتر از تایلند دلم برای یک غذای خوشمزه بدون صداهای اضافی میتپد.
حالا وقت پیدا شدن از هواپیما و گذر از پیچ و خمهای فرودگاه تایلند فرارسیده است با شکم گرسنه و اشتیاق بسیار برای دیدن سرزمین مردمان لبخند.
فرودگاه بانکوک هم بسیار بزرگ و زیباست از لحظه ورود طراحی سنتی- مدرن توجه من را جلب میکند. به قسمت گذرنامه که میرسم با دیدن صفهای طویلی از مسافران چشم روشن و بور اروپایی، حس عجیبی پیدا میکنم. هم هجوم این مسافران به تایلند برایم جذاب است که در کوالالامپور یک سوم آن را نیز هرگز شاهد نبودم هم نگرانیام بابت بیش از حد راحت بودن آنها هنگام غذا خوردن بیشتر میشود، میترسم دوباره پا به یک رستوران بگذارم و با صدای گوشخراش برادران و خواهران اروپایی از غذا خوردن سیر شوم.
بخش چک کردن پاسپورت حدود 20 یا 30 دروازه بود که حجم زیاد مسافران را به راحتی تحت کنترل قرار میداد. و بعد از آن محل دریافت چمدانها که توسط بوردهای «ال سی دی» میتوانی ریل بار مربوط به خود را راحت از میان 40 ریل مربوط به حمل چمدان پیدا کنی. البته اگر مثل من سراغ تابلوی هواپیمای وطنی را نگیری و باور کرده باشی تو در خانه دوم ساکن شدهای.
در هر قسمت فرودگاه سرویس بهداشتی، فروشگاه، مبدل ارز، پلیس و راهنمای فرودگاه و نمادهای مذهب بودایی دیده میشد.
این فرودگاه نزدیک به 25 دروازه پذیرش مسافران را در خود جای داده است و با توجه به وسعت و امکانات فرودگاه احساس میکنم پا به کشوری در حال توسعه و پیشرفته گذاشتهام. اما چشمتان روز بد نبیند که با خارج شدن از فرودگاه میفهمم همه تصورات من و همسفرانم از پیشرفت تایلند کابوسی بیش نیست. شاید برای قضاوت هنوز هم زود باشد.
خبر / رادیو کوچه
بر اساس گزارشهای منتشر شده در رسانههای خارجی، دولت بشار اسد، رییس جمهوری سوریه، به مناسبت تصویب نشدن قطعنامه تحریمی شورای امنیت در تقبیح سرکوب معترضان در این کشور اعلام جشن و شادمانی ملی کرده است.
همزمان به گفته نهادهای حقوق بشری، در تجمعهای اعتراضی روز چهارشنبه، 5 اکتبر، در نقاط مختلف سوریه، شانزده نفر ار تظاهرکنندگان به دست نیروهای امنیتی کشته شدند.
تظاهرات اعتراضی در سوریه هفت ماه پیش با درخواست برخی اصلاحات سیاسی و مبارزه با فساد دولتی آغاز شد اما واکنش خشونتآمیز ارتش این کشور را در پی آورد و در ماههای اخیر، مطالبات تظاهرکنندگان به سرنگونی حکومت بشار اسد و خاتمه بیش از چهار دهه حکومت حزب بعث تبدیل شده است.
رییس جمهوری سوریه اعلام کرده است که به عنوان بخشی از اصلاحات مورد نظر خود، انتخابات شوراهای محلی را در ماه دسامبر سال جاری برگزار خواهد کرد اما هنوز در مورد نحوه برگزاری این انتخابات و کسانی که اجازه رقابت در آن را دارند جزییاتی منتشر نشده است.
بیشتر بخوانید:
«سوریه را بهطور یکجانبه تحریم میکنیم»
رادیو کوچه
1683 میلادی- ششم اکتبر سالروز ورود نخستین آلمانیهای مهاجر به ایالات متحده آمریکای شمالی است. در چنین روزی «ویلیام پن» (William Penn) بنیادگذار مستعمره پنسیلوانیا، 13 آلمانی را به ایالت «پنسیلوانیا» آورد. این آلمانیها از منطقه راین آلمان به آمریکای شمالی متعلق به انگلستان مهاجرت کردند و ساکن این ایالت شدند. اینک آلمانی تبارهای آمریکا بیش از مهاجران دیگر هستند و شمار آنان نزدیک به جمعیت آلمانی تبارهای اروپا است. علی رغم تعداد زیاد آلمانیها، در دوران جنگ جهانی اول از آلمانی تبارها برای جنگ با آلمان استفاده نمیشد.
1908 میلادی- امپراتوری اتریش سرزمین بوسنی هرزگوین را به قلمرو خود ضمیمه کرد که با اعتراض صربستان روبهرو شد. دو روز بعد صربستان اعلام کرد که برای دفاع از صربهای بوسنی با اتریش وارد جنگ خواهد شد. آلمان حمایت خود را از اتریش اعلام کرد و روسیه و انگلستان برای جلوگیری از وقوع جنگ اقدام کردند و در ادامه منجر به ایجاد اتحادیههای سه جانبه در اروپا و سپس جنگ جهانی اول شد.
1927 میلادی- نخستین فیلم ناطق تاریخ سینما به نام «خواننده جاز» (The Jazz Singer) در ایالات متحده پخش شد. «خواننده جاز» فیلمیبه کارگردانی «آلن کرازلند» (Alan Crosland)و تهیهکنندگی «برادران وارنر» است که در سال ۱۹۲۷ ساخته شد و در آن «ال جالسن» (Al Jolson) نقش اصلی را بازی کرد. مدت این فیلم یک ساعت و 30 دقیقه بود. سناریوی آن را «ال کون» (Al Cohn) با اقتباس از نمایشنامه «سامسون» نوشته و «لویی سیلور» آهنگ آن را ساخته بود.
«خواننده جاز» دربارهی یک آوازخوان مذهبی یهودی است که میخواهد در تالارهای موسیقی آواز بخواند، اما نگران مذهب، خانواده و آبرویش است.
با پخش این فیلم که با استقبال خوبی هم روبهرو شد دوران جدیدی را در سینما به وجود آورد.
1981 میلادی- «انور سادات» رییس جمهوری مصر در مراسم روز ارتش این کشور ترور شد. این مراسم از سال 1974 هر سال به مناسبت سالروز «جنگ رمضان» انجام میشد.
از آنجایی که انور سادات با اسراییل به طور یکجانبه صلح کرده بود، گفته شده که قتل او به همین علت بوده است. در پی صلح سادات در «کمپ دیوید» و دیدار وی از اسراییل، سران کشورهای عربی در بغداد جمع شدند، مصر را تحریم و مقر اتحادیه عرب را هم از قاهره منتقل کردند.
در پی ترور سادات، حسنی مبارک ژنرال هوایی مصر و معاون وی جای او را گرفت.
وی اولین حاکم یک کشور عرب بود که پیمان صلح را با دولت اسراییل امضا کرد و به دلیل همین تلاش وی برای برقراری صلح، موفق به دریافت جایزه صلح نوبل در 1978 شد.
———————————————–
برخی از رویدادهای دیگر
1285 خورشیدی- مجلس شورای ملی اولین جلسه نخستین دوره خود را در کاخ گلستان با حضور «مظفرالدین شاه» برگزار کرد.
1889 میلادی- کاباره معروف «مولن روژ» (Moulin Rouge) در پاریس، برای نخستین بار بهعنوان یک سالن رقص، افتتاح شد.
1973 میلادی- میان اعراب و صهیونیستها جنگ معروف به «جنگ رمضان» آغاز شد. ارتش مصر و سوریه در در روز تعطیل مذهبی یهودیان بهنام «یوم کیپور» (Yom Kippur) از دو جبهه به اسراییل حمله کردند.
منبعها:
ویکیپدیا (انگلیسی و فارسی)
نیویورک تایمز
راسخون
Iranian history
خبر / رادیو کوچه
در پی انتشار خبر صدور حکم اعدام برای کشیش یوسف ندرخانی به اتهام «گرویدن به مسیحیت» و اعتراضاتی که نسبت به این حکم ابراز شده، رییس دیوانعالی کشور، در مصاحبهای گفته است: «بنده در حال حاضر در مورد این پرونده اطلاعی ندارم اما اجمالن اعلام میکنم که موضوع تایید نشده است.»
به گزارش فارس، احمد محسنیگرگانی، از محتوای پرونده کشیش ندرخانی هم ابراز بیاطلاعی کرده و گفته است: «اصلن این پرونده هنوز به دیوانعالی نیامده یا حداقل بنده در مورد آن اطلاعی ندارم.»
در روزهای اخیر، گزارشهایی حاکی از صدور مجدد حکم اعدام علیه یوسف ندرخانی به جرم «ارتداد» انتشار یافته و باعث ابراز نگرانی و اعتراضات گسترده شده است اما براساس قوانین جمهوری اسلامی، احکام اعدام معمولن تنها پس از تایید دیوانعالی کشور به اجرا در میآید.
بیشتر بخوانید:
«نگرانی بریتانیا و آمریکا از احتمال اعدام یک مسیحی در ایران»
رادیو کوچه
مهمترین عنوانهای مطبوعات امروز ایران:
دنیای اقتصاد
1) روسیه و چین، قطعنامه علیه سوریه را وتو کردند
http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=272407
پس از ماهها بحث و تبادل نظر در شورای امنیت سازمان ملل متحد، برای تصویب قطعنامهای در محکومیت سوریه، روز سهشنبه قطعنامه پیشنهادی کشورهای غربی که اشارهای ضعیف به احتمال تحریم دمشق در آینده داشت، توسط روسیه و چین وتو شد.
2) شکایت 11 نماینده از احمدینژاد منتفی شد
http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=272429
نماینده تهران در مجلس گفت که 11 نماینده امضاکننده نامه شکایت درباره تخلف 3 هزار میلیاردی، با عنایت به فرمایشات رهبر انقلاب مبنی بر لزوم وجود فضای آرام برای رسیدگی به این مسئله و با توجه به پیگیری اصل 90، فعلن شکایت خود را پیگیری نمیکنند.
خراسان
1) ناکامی کشورهای غربی در تصویب قطعنامه علیه سوریه در شورای امنیت
http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1390&month=7&day=14&id=1110301
تلاش کشورهای غربی برای تصویب قطعنامه علیه سوریه ناکام ماند. این شکست پس از وتوی این قطعنامه از سوی روسیه و چین و اعلام عدم رای کشورهای آفریقای جنوبی، برزیل، هند و لبنان به این قطعنامه رقم خورد. سفیر روسیه در شورای امنیت در خصوص اقدام کشورش به وتوی قطعنامه گفت: «اروپاییها تنها به گزینه حمله نظامی میاندیشند و این موضوع از سوی مسکو غیرقابل قبول است.»
2) طرح ترور حامد کرزی خنثا شد
http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1390&month=7&day=14&id=1110302
دولت افغانستان اعلام کرده است که مقامات امنیتی این کشور طرح توطئه ترور حامد کرزی، رییس جمهوری افغانستان را خنثا کردهاند. به گزارش بیبیسی مقامات افغان میگویند که دستگاههای امنیتی این کشور شش نفر از جمله یکی از محافظان آقای کرزی را دستگیر کردهاند. گفته شده است که برخی از دستگیرشدگان دارای ارتباطاتی با شبکه حقانی بودهاند.
کیهان
1) منابع گروه آریا بین سهامداران تقسیم میشود
http://www.kayhannews.ir/900714/4.htm#other402
اعضای شورای پول و اعتبار با بررسی اختلاس بزرگ بانکی و 13 تخلف بانک صادرات در این باره، اساسنامه بانک آریا را که به تصویب این شورا رسیده اما ثبت نشده بود، «کان لم یکن» اعلام کردند و مقرر شد منابع گروه آریا نگهداری و پس از مدتی با نظر قوه قضاییه برای سهامداران خود تعیین تکلیف شود.
2) در جمع پرشور مردم همدان، احمدینژاد: تورم رو به کاهش است باید یک رقمی شود
http://www.kayhannews.ir/900714/14.htm#other1402
احمدینژاد خاطر نشان ساخت: «عدهای از دشمنان و بدخواهان میخواهند شیرینی اجرای این طرح و موفقیت آن را در کام ملت تلخ کنند و لذا هر روز فضاسازی کرده و اطلاعات غلط به مردم میدهند و بازار را تحریک میکنند تا آن را به انحراف بکشانند.»
رییس جمهوری اعلام کرد: «تورم از این ماه روند کاهشی گرفته و باید سعی کنیم به زیر دو رقم برسد چرا که بالا بودن آن به معنی رفتن پول از جیب ندارها به جیب داراهاست.»
اعتماد
1) محمدرضا خاتمی: در محافل اصلاحطلبان موضوع انتخابات مطرح نیست
http://www.etemaad.ir/Released/90-07-14/204.htm
چندی است که خبر تشکیل گروهی موسوم به 7+1 از سوی برخی از بزرگان اصلاحطلب برای ساماندهی انتخاباتی این طیف از سوی اصولگرایان دنبال میشود. تشکیل این گروه انتخاباتی بارها از سوی فعالان اصلاحطلب تکذیب شده است اما به نظر میرسد رسانههای منتسب به اصولگرایان قصد دارند با مانور روی این شایعهها نه تنها افکار عمومی را از وجود انشقاق و جنگ قدرت در طیف اصولگرا منحرف کنند. محمدرضا خاتمی در همین باره به خبرنگار «اعتماد» گفت که از تشکیل چنین گروهی کاملن بیخبر است و چنین بحثهایی در محافل اصلاحطلبی اصلن وجود ندارد. وی افزود: «تا جایی که من میدانم تشکیل گروه 7+1 صحت ندارد و شخصیتهای اصلاحطلب هم بارها تاکید کردهاند تا تحقق شرایطشان در انتخابات شرکت نمیکنند.»
2) منتقدان میگویند آمارهای رییس جمهوری با حقیقت بسیار فاصله دارد
http://www.etemaad.ir/Released/90-07-14/150.htm
«مواضع اخیر محمود احمدینژاد درباره عملکرد دولت با واکنش سریع منتقدانش مواجه شد» «نمره دولت در اجرای طرح هدفمندی 20 بوده»، «تنها شش درصد افزایش قیمتها وجود داشته» و «بیش از یک میلیون فرصت شغلی ایجاد شده است»، از جمله خبرهای خوشی بودند که احمدینژاد در گفتوگوی تلویزیونیاش با مردم به آنها بالید و در کنارش با رد اتهاماتی که این روزها متوجه دولت است، دولتمردانش را در ماجرای اختلاس اخیر مبرا از هرگونه اتهامی دانست و گفت نه او و نه هیچکس دیگر نمیتواند دخالتی و تسلطی در سیستم پیچیده بانکی کشور داشته باشد. اما چند ساعت پس از انتشار این سخنان بود که کارشناسان و صاحبنظران و حتا رسانههای متعلق به جناح راست مقابل اظهارات احمدینژاد صفآرایی و آمارهای ارایه شده احمدینژاد در زمینه ایجاد شغل، تورم و… را نادرست خواندند و اظهارات وی مبنی بر عدم تسلطش بر سیستم بانکی را خلاف واقع دانستند.
جام جم
1) آغاز حسابرسی تحلیلی دیوان محاسبات
http://www.jamejamonline.ir/papertext.aspx?newsnum=100855965148
رییس دیوان محاسبات کشور از اجرای حسابرسی تحلیلی در این دیوان خبر داد و گفت که با این کار، مسیر حرکت مالی سازمانها و دستگاههای دولتی مشخص میشود.
2) توصیههای احمدینژاد در خصوص هدفمندی یارانهها
http://www.jamejamonline.ir/papertext.aspx?newsnum=100855964484
رییس جمهوری از مردم خواست تا در شرایط کنونی که عدهای سازمان یافته و با برنامه میخواهند جیب ملت را خالی کنند، در 3 ماه آینده از خرید آنچه نیاز فوری و کالای ضروری محسوب نمیشود، خودداری کنند و یارانههای واریز شده به حسابهای بانکی سرپرستان خانوار را هزینه نکنند.
آفرینش
1) رییس قوه قضاییه: مسوولان اعتماد عمومی به نظام بانکی را بازگردانند
http://www.afarinesh-daily.com/afarinesh/Article.aspx?AID=15760#89713
رییس قوه قضاییه رسیدگی قاطع دستگاه قضایی به پرونده فساد عظیم بانکی را بازدارنده، موجب جلب اعتماد افکار عمومی و نشانهای از قاطعیت نظام اسلامی در برخورد با عوامل فساد، بدون توجه به «خطوط قرمز توهمی» دانست و گفت: «قوه قضاییه استقلال و قاطعیت خود را در برخورد با این مفسده عظیم مالی در عمل نشان خواهد داد.»
به گزارش ایسنا، آیتاله صادق آملی لاریجانی در مسوولیت عالی قضایی، کاهش اعتماد مردم به نظام اقتصادی و بانکی کشور را یکی از جنبههای تخریبی فساد عظیم بانکی اخیر دانست و تصریح کرد: «همه مسوولان موظفند صرفنظر از جنبههای مخرب پرونده فساد بزرگ مالی، به این مسئله رسیدگی و اعتماد عمومی را به نظام بانکی و اقتصادی بازگردانند.»
2) تحریم قریبالوقوع سوریه
http://www.afarinesh-daily.com/afarinesh/Article.aspx?AID=15760#89707
به گزارش خبرگزاری رسمی امارات، رجب طیب اردوغان اعلام کرد که کشورش به زودی سوریه را تحریم خواهد کرد. وی افزود: «ما در برابر رویدادهای سوریه سکوت نخواهیم کرد چرا که در این کشور افراد بیگناه کشته میشوند.»
خبر / رادیو کوچه
بر اساس گزارشهای منتشر شده در رسانهها، مهرداد مشایخی، جامعهشناس و پژوهشگر ایرانی روز چهارشنبه، 5 اکتبر، در اثر بیماری سرطان درگذشت.
مهرداد مشایخی متولد 1332، تحلیلگر سیاسی و اجتماعی و نویسندهی مقالات و گفتوگوهای بسیاری دربارهی توسعهی اجتماعی و سیاسی پس از انقلاب است و مطالب بیشماری به فارسی و انگلیسی در نشریات مختلف از جمله «ایرانیان واشنگتن»، «مجلهی دمکراسی باز»، و « شهروند» به چاپ رسانده است.
وی یکی از ویراستاران کتاب «ایران: فرهنگ سیاسی در جمهوری اسلامی» است . مشایخی دارای دکترای جامعهشناسی و فوق لیسانس اقتصاد از دانشگاه آمریکایی واشینگتن دیسی به عنوان استادیار مهمان در گروه جامعه شناسی دانشگاه جرج تاون واشنگتن دیسی به تدریس مشغول بود.
به گزارش جرس، دکتر مشایخی که نویسنده کتاب «به سوی دموکراسی و جمهوری در ایران» است در تحلیل رفتار سیاسی نسل سوم پیشتر گفته بود: «روش این نسل، مسالمتآمیز و مدنی است. مطالبات خود را به صورت مقطعی از حکومت میخواهد. ولی اگر حکومت زیر بار نرود خود را به روشهای اصلاحی محدود نمیکند. بنابراین پایی در حرکت اصلاحی دارد و پایی در حرکت فرا اصلاحی.»
خبر / رادیو کوچه
روز چهارشنبه، 5 اکتبر، به وقت آمریکا، شرکت اپل اعلام کرده که استیو جابز، مدیر عامل پیشین این شرکت و یکی از بنیانگذاران آن که اخیرن به علت بیماری از سمت خود کنارهگیری کرده بود، درگذشته است.
کامپیوترهای مکینتاش، «آی فون، آی پاد و آی پد» از محصولاتی است که استیو جابز در تولید و عرضه آنها به بازار نقش مهمی داشته و از طریق این محصولات پرطرفدار، اپل را به یکی از پرسودترین شرکتهای آمریکا و دنیا تبدیل کرده است.
او هنگام مرگ ۵۶ ساله بود.
بنا بر گزارشها، استیو جابز به سرطان لوزالمعده مبتلا بود.
بیشتر بخوانید:
«استیو جابز از اپل استعفا کرد»
خبر / رادیو کوچه
روز چهارشنبه، 5 اکتبر، جایزه نوبل شیمی به یک محقق اسراییلی به خاطر کشف ساختار شبه کریستالها تعلق گرفته است.
تا پیش از این کشف، تصور میشد که امکان وجود چنین ساختارهایی وجود ندارد و کشف دانیل شکتمان ابتدا جنجالآفرین بود و با ناباوری همکارانش مواجه شد.
آقای شکتمان از دانشگاه «تکنیون»- موسسه فناوری اسراییل در حیفا- جایزه 10 میلیون کرونی (940 هزار پوندی) را از موسسه نوبل دریافت خواهد کرد.
جوایز نوبل معمولن میان دو یا سه نفر تقسیم میشود اما آقای شکتمان آن را به تنهایی دریافت کرده است.
بیشتر بخوانید:
«اهدای نوبل فیزیک به کاشفان شتاب گرفتن انبساط جهان»
خبر / رادیو کوچه
محمدرضا خاتمی، نایب رییس مجلس ششم شورای اسلامی روز چهارشنبه، 5 اکتبر، در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران که از شرکت اصلاحطلبان در انتخابات سوال کرده بود، گفته است: «اصلاحطلبان در انتخابات مجلس شرکت نمیکنند.»
به گزارش دانشجونیوز، در حالی که گمانهزنیها برای حضور یا عدم حضور اصلاحطلبان در انتخابات آینده مجلس ایران همچنان ادامه دارد، محمد رضا خاتمی، از چهرههای اصلاحطلب میگوید: «اصلاحطلبان در انتخابات مجلس شرکت نمیکنند.»
محمد رضا خاتمی تشکیل جبهه 1+7 جبهه اصلاحات را تکذیب کرده و اعلام کرده است که «آیا قرار است انتخاباتی برگزار شود.»
در ادامه خاتمی در پاسخ به سوال خبرنگاران که از لزوم «برائت از جریان فتنه» برای اصلاحطلبان پرسیده بود، گفت: «درباره فتنه همه موضعگیری میکنند؛ اختلاس و دزدی مملکت را برداشته است.»
در ادامه یکی از این خبرنگاران از وی خواست تا در مورد «قصد براندازی نظام توسط اصلاحطلبان» پاسخ دهد که خاتمی در پاسخ گفته است: «نتیجه همه این موارد در حال حاضر معلوم است.»
خاتمی در ادامه تاکید کرده است: «اگر مجلس ششم بود، چنین اختلاسی روی نمیداد.»
گفتنی است انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی 15 اسفند برگزار میشود.
این در حالی است که جمعی از اصلاحطلبان برای شرکت در انتخابات شرطهایی از جمله برگزاری انتخابات آزاد، آزادی تمام زندانیان سیاسی و همچنین آزادی رهبران جنبش مردمی ایران موسوم به جنبش سبز، آزادی مطبوعات و رسانهها و …را تعیین کردهاند.
از سویی دیگر برخی از چهرههای اصولگرا و منسوب به رهبر و رییس جمهوری اسلامی با انتقاد از جناح اصلاحطلب تاکنون هیچیک از شروط آن را نپذیرفتهاند.
بیشتر بخوانید:
«حضور اصولگرایان با دو فهرست در انتخابات مجلس»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر