جبهه مشارکت ایران اسلامی با ارسال نامه ای خطاب به مهدی کروبی، از رهبران مخالف دولت، نسبت به رفتار صورت گرفته با وی و حمله لباس شخصی ها به منزل وی ابراز تاسف کرده و از عملکرد ضعیف نیروهای انتظامی در حفظ امنیت مردم و حریم شهروندان انتقاد کرده است. در پی حمله لباس شخصی ها به منزل مهدی کروبی در روزهای اخیر ، سایت نوروز، پایگاه اطلاع رسانی جبهه مشارکت ایران اسلامی، با صدورنامه ای خطاب به مهدی کروبی که روز یکشنبه در این وبسایت منتشر شد، محاصره منزل مهدی کروبی را ناشی از ترس حاکمیت از شرکت مهدی کروبی در راهپیمایی روز قدس توصیف کرده و از انجام وظیفه نکردن نیروی انتظامی در حفظ امنیت و حریم شهروندان ابراز تاسف کرده است. شخصیتهایی همچون محمد خاتمی، میرحسین موسوی، احمد منتظری( پسر آیت الله منتظری) و نیز مجمع روحانیون مبارز و مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم، دو تشکل اصلی روحانی جناح اصلاح طلب، پیشتر حمله به منزل مهدی کروبی را طی بیا نیه هایی محکوم کرده بودند.
حامد کرزی، رئیس جمهور افغانستان، اعلام کرد که با تشکیل یک شورا، گفتگوهای صلح با گروه طالبان را پیگیری می کند. بر پایه بیانیه ای که توسط دفترحامد کرزی صادر شده است، تشکیل "شورای عالی صلح" گام قابل ملاحظه ای در راستای مذاکرات صلح محسوب می شود. در این بیانیه آمده است که مقامهای افغان روز یکشنبه با حامد کرزی برای نهایی کردن فهرست اعضای این شورا ملاقات می کنند. فهرست اعضای این شورا شامل رهبران جهادگرا، اشخاص بانفوذ، و زنان خواهد بود. پیشنهاد تشکیل شورای عالی صلح توسط حامد کرزی در نشست جرگه صلح در کابل مطرح شد و مورد موافقت قرار گرفت. رهبران مذهبی، سیاسی و روسای قبایل افغانستان در نشست جرگه صلح این کشورکه حدود دوماه قبل در کابل برگزار شد، شرکت داشتند. هرچند بنا به گزارش خبرگزاری رویترز، طالبان پیشنهاد گفتگو را رد کرده و پیش شرط آن را، بیرون رفتن نیروهای خارجی از افغانستان ذکر کرده است.
حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان، روز شنبه اعلام کرد که برای گفتوگوهای صلح با طالبان کمیتهای تشکیل داده است. در این شورا از جمله «رهبران جهادی، شخصیتهای پرنفوذ و زنان» حضور دارند.حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان، روز شنبه اعلام کرد که برای گفتوگوهای صلح با طالبان کمیتهای تشکیل داده است. حامد کرزی، با صدور بیانیهای تشکیل «شورای عالی صلح» را «گام مهمی به سوی گفتوگوهای» صلح توصیف کرد. طرح تشکیل «شورای عالی صلح» پیش از این در ماه در «جرگه صلح» که در آن رهبران طوائف و روحانیون دینی عضویت دارند به تصویب رسیده بود. مقامهای افغان روز شنبه با حامد کرزی در کاخ ریاست جمهوری دیدار کردند تا فهرست «شورای عالی صلح» را نهایی کنند.» در بیانیه حامد کرزی آمده است که در ترکیب این شورا از جمله «رهبران جهادی، شخصیتهای پرنفوذ و زنان» حضور دارند؛ این بیانیه میافزاید فهرست کامل «شورای عالی صلح» پس از عید فطر اعلام خواهد شد. در همین حال سیامک هروی، سخنگوی حامد کرزی در این باره به رادیو آزادی گفت: «شورای عالی صلح گام دیگر حکومت و مردم افغانستان بخاطر دست یافتن به صلح دایمی در افغانستان بود که برداشته شد. در این شورا علاوه بر رهبران جهادی و سیاسی افغانستان، متنفذین و بزرگان کشور و هم چنان تعدادی از زنان افغان سهم دارند و نهایتاً ممکن شورای عالی صلح بین ۵۰ الی ۶۰ تن عضو داشته باشد.» حامد کرزی در چند روز گذشته از جمله با برهانالدین ربانی و عبدالرسول صیاف و تنی چند از مقامهای دیگر افغان درباره این شورا گفتوگو کرده است. سیامک هروی، سخنگوی حامد کرزی هفته گذشته اعلام کرده بود که در «شورای عالی صلح» برخی «از اعضای طالبان و حزب اسلامی افغانستان» حضور خواهند داشت. به گفته سیامک هروی، «این شورا... به طور قطع در کاهش سطح خشونت در افغانستان موثر خواهد بود.» رهبر حزب اسلامی افغانستان، گلبدین حکمتیار، نخستوزیر پیشین و از رهبران جهادی افغانستان در نبرد با نیروهای اتحاد جماهیر شوروی است. گلبدین حکمتیار، هماکنون متحد نیروهای طالبان است و نیروهایش در ولایتهای شمالی و شرقی افغانستان فعالیت دارند. رئیس جمهوری افغانستان در حالی از تشکیل «شورای عالی صلح» در این کشور خبر داده است که طالبان بارها اعلام کردهاند که وی بازیچه آمریکاست و تا بیرون نرفتن نیروهای خارجی از افغانستان مذاکره با دولت صورت نخواهد گرفت. تلاش برای گفتوگو با طالبان همچنین با افزایش تلفات نیروهای ائتلاف در این کشور مقارن شده است. در حالی که شش ماه از سال ۲۰۱۰ میگذرد، شمار تلفات نیروهای ائتلاف در افغانستان به ۴۸۵ رسیده است که با کل تعداد کشتههای این نیروها در سال ۲۰۰۹ برابری میکند. ایاالات متحده و ناتو هماکنون ۱۵۰ هزار نیرو در افغانستان دارند.
ديركل حراست وزارت علوم، تحقيقات و فناوری ایران، میگوید پروفسور یوسف ثبوتی ۲۰ سال در برابر ایجاد نهاد حراست، در دانشگاه تحصيلات تكميلی زنجان مقاومت کرده است. آقای ثبوتی مؤسس مرکز تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان است که دو هفته پیش با حکم وزیر علوم از ریاست این دانشگاه برکنار شد. به گزارش خبرگزاری فارس ، اصغر زارعی گفته است آقای ثبوتی، در مورد ایجاد حصار و دیوار در اطراف محيط دانشگاه، برای جداسازی از فضای خارجی هم نظر مساعدی نداشته است. برکناری آقای ثبوتی یکی از فیزیکدانان سرشناس ایرانی، از ریاست دانشگاه علوم پایه زنجان، اعتراض بسیاری از دانشجویان، استادان دانشگاه و حتی بازاریان زنجان را به دنبال داشت.
وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران میگوید، طرح هدفمند کردن يارانهها از نيمه دوم سال جاری اجرا میشود. به گزارش ایلنا، مجید نامجو افزوده که این وزارتخانه برای افزایش تعرفه آب و برق در دولت دو سال است، منتظر اجرای این طرح است. بسیاری از مشترکان برق و آب در استانهای مختلف از افزایش بهای قبض خود در تابستان شکایت داشتهاند، اما وزیر نیرو میگوید تعرفه برق تا پیش از اجرای طرح هدفمندکردن یارانهها، به هيچ عنوان افزايش نداشته است. وی این افزایش قیمت را به دلیل افزایش مصرف برق و آب دانست و گفت: ميزان مصرف برق در سال جاری ۸ درصد و ميزان مصرف آب بين چهار و نیم تا ۵ درصد افزايش يافته است.
همسر نسرین ستوده، وکیل دادگستری میگوید، از صبح روز شنبه که خانم ستوده به دادسرای ویژه اوین، مراجعه کرده تا کنون بازنگشته است. رضا خندان در گفتوگو با رادیو فردا گفت: همسرش پس از احضار به دادسرای ویژه اوین، ساعت ۱۱صبح شنبه به آنجا رفت اما تا ساعاتی از شب گذشته، برنگشته و بهنظر میرسد در بازداشت است. هفته گذشته تعدادی از نیروهای امنیتی با تفتیش دفتر کار و منزل نسرین ستوده، وکیل مدافع شماری از زندانیان سیاسی و حقوق زنان، پروندهها، اسناد و وسائل شخصی او را ضبط کرده و برگه احضاریه وی را به دادسری ویژه اوین ارائه کرده بودند.
احمد منتظری حملات اخیر به منزل مهدی کروبی، مسجد قبای شیراز و محل تدریس آیت الله دستغیب را محکوم کرد. آقای منتظری در نامهای سرگشاده نوشته است که این اَعمال با هیچ منطق، برهان، دین و مذهبی سازگار نبوده و دور از انسانیت است. فرزند آیتالله حسینعلی منتظری، افزوده: در جمهوریاسلامیایران با دوستان و افراد موثر در انقلاب همان رفتاری میشود که نیروهای اسرائیلی با دشمنانشان، میکنند. او همچنین نوشته است، این کارها با هدایت و سکوت کسانی انجام میشود که باید برحسب وظیفه قانونی، مانع چنین اعمالی شوند.
در پاریس تظاهراتی با حضور هزاران تن در اعتراض به تدابیر امنیتی و مهاجرتی جدید دولت برگزار شد. تظاهرکنندگان، نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری این کشور را به بدنام کردن اقلیتها، از جمله کولیها متهم کردند. دولت فرانسه در هفتههای اخیر دستکم یک هزار کولی را که از کشورهای اروپای شرقی به فرانسه مهاجرت کرده بودند، به زادگاهشان بازگردانده است. دولت فرانسه میگوید این افراد بدون مجوز در این کشور بهسر میبرُدند و قادر به یافتن شغلی نبودند. گروههای مختلف حقوق بشری و ضدنژادپرستی، گروههای سیاسی چپ و اتحادیههای کارگری در فرانسه و برخی کشورهای دیگر اروپایی در تظاهرات روز شنبه، شرکت داشتند.
صمد نيکخواه بهرامی کاپيتان تيم ملی بسکتبال ايران، جمعه شب در برنامه زنده تلويزيونی ورزش از نگاه دو از عملکرد صداوسيما در قبال رقابت های جام جهانی ۲۰۱۰ بسکتبال انتقاد کرد. نيکخواه بهرامی گفت پخش زنده مسابقات، حقی بود که از علاقمندان اين رشته ورزشی در ايران سلب شد. صمد نيکخواه بهرامی کاپيتان تيم ملی بسکتبال ايران، جمعه شب در برنامه زنده تلويزيونی ورزش از نگاه دو از عملکرد صداوسيما در قبال رقابت های جام جهانی ۲۰۱۰ بسکتبال انتقاد کرد. نيکخواه بهرامی گفت پخش زنده مسابقات، حقی بود که از علاقمندان اين رشته ورزشی در ايران سلب شد. محمود مشحون رييس فدراسيون بسکتبال ايران هم به خبرگزاری ايسنا گفته است: « چطور می شود توقع نداشت که بازی ايران از تلويزيون پخش شود؟ مگر ما از ورزش چه می خواهيم؟ ما نه قصر خواستيم، نه خانه! تنها می خواهيم آن چيزی که حق بسکتبال است داده شود.» اين اعتراضات، گوشه ای از واکنش های خانواده بسکتبال ايران به عدم پخش زنده تلويزيونی جام جهانی بسکتبال در ايران است. آن هم در شرايطی که تيم ملی ايران برای نخستين بار موفق به حضور در جام جهانی شده بود. حسين آقازمانی، مدير گروه ورزش شبکه سوم سيما در توجيه عدم پخش زنده تلويزيونی اين رقابت ها گفته است تقارن اين مسابقات با مراسم شبهای قدر، فشردگی جدول برنامههای سيما و تعدد برنامههای مناسبتی باعث شد رقابت ها به صورت ضبط شده از تلويزيون پخش شود. اما پخش زنده بازی دوستانه فوتبال بين ايران و چين نشان داد که «مراسم شب های قدر و فشردگی جدول صداوسيما» نمی تواند دليل اصلی عدم پخش زنده اين مسابقات باشد. صداوسيمای ايران همواره در پخش زنده مسابقات برون مرزی بسکتبال با مشکل مواجه بوده است. در بازی های آسيايی دوحه، از بازيکنان تيم ملی که روی بازو هايشان خالکوبی کرده اند، خواسته شد برای پخش زنده تلويزيونی در ايران، روی بازوهای خود را با بازوبندهای بزرگ بپوشانند. در المپيک ۲۰۰۸ پکن هم با توجه به ساعت بازی های تيم ملی بسکتبال به وقت ايران که نيمه های شب و عمدتاً در ساعت های سه يا چهار بامداد بود، حساسيتی روی پخش زنده رقابت ها به وجود نيامد. چنين مشکلی در پخش زنده بازی های داخلی وجود ندارد. زيرا تصوير برداری مسابقات به گونه ای انجام می شود که گاهی حتی چهره بازيکنان نيز به سختی ديده می شود، چه رسد به نقش هايی که روی بازوهايشان حک کرده اند! محمد علی آبادی رئيس پيشين سازمان تربيت بدنی و رئيس کنونی کميته ملی المپيک، اعلام کرد بود ورزشکارانی که خالکوبی کنند حق همراهی تيم های ملی ندارند اما تهديد علی آبادی با گسترش روزافزون خالکوبی روی بازوی بسکتباليست ها و ساق فوتباليست های ايرانی به فراموشی سپرده شد. مشکل ديگری که صداوسيمای ايران برای پخش بازی های برون مرزی بسکتبال با آن مواجه است، رقصنده های کم لباسی است که بين دو نيمه و گاهی حتی هنگام تايم اوت ها، ناگهان به وسط زمين می آيند. محل استقرار آن ها نيز اغلب روبروی دوربين اصلی است که به اين ترتيب، حتی از امکانات پيشرفته ايجاد تاخير هفت ثانيه ای که در تمام استوديوهای پخش صداوسيمای ايران موجود است نيز کاری ساخته نخواهد بود.
محمد شريف، وکيل شيوا نظر آهاری، گفته است روز شنبه آخرين جلسه دادگاه رسيدگی به اتهامات موکلش برگزار شد و اتهامات «محاربه، تبليغ عليه نظام و اخلال در نظم» به وی تفهيم شده است.محمد شريف، وکيل شيوا نظر آهاری، گفته است روز شنبه آخرين جلسه دادگاه رسيدگی به اتهامات موکلش برگزار شده و اتهامات «محاربه، تبليغ عليه نظام و اخلال در نظم» به وی تفهيم شده است. محمد شريف به خبرگزاری کار ايران، ايلنا، گفته است: آخرين جلسه دادگاه رسيدگی به اتهامات شيوا نظرآهاری به رياست قاضی پيرعباسی برگزار و با اخذ آخرين دفاع، ختم دادرسی اعلام شد. شيوا نظر آهاری از اعضای کميته گزارشگران حقوق بشر اواخر آذر ماه سال گذشته هنگامی که قصد داشت در مراسم تشيع جنازه آيت الله حسينعلی منتظری شرکت کند، بازداشت شد و از آن زمان تاکنون در زندان به سر می برد. محمد شريف گفته است:«از سوی قاضی رسيدگیکننده به پرونده، اتهامات محاربه موضوع ماده ۱۸۶، اجتماع و تبانی جهت ارتکاب جرم موضوع ماده ۶۱۰، تبليغ عليه نظام موضوع ماده ۵۰۰ و اخلال در نظم عمومی موضوع ماده ۶۱۸ قانون مجازات اسلامی به موکلم تفهيم شد.» محمد شريف با اشاره به اين که «لايحه دفاعی به دادگاه تسليم و دفاعيات شفاهی نيز توسط موکلم و وکلای پرونده انجام شد»، گفته است: «پس از ختم دفاعيات،آخرين دفاع اخذ و ختم دادرسی اعلام شد، منتظر صدور حکم هستيم و به فرجام پرونده نيز بدبين نيستم.» رد اتهام ارتباط با مجاهدين خلق در همين زمينه وب سايت «کلمه» گزارش داده است که شيوا نظر آهاری در دفاعيه خود در اين دادگاه به يکی از اتهاماتش يعنی محاربه از طريق ارتباط با سازمان مجاهدین خلق، پاسخ داده و هرگونه ارتباط با اين سازمان را رد کرده است. طبق اين گزارش شيوا نظر آهاری اين اتهام را «بی پايه و اساس» دانسته و گفته است که «نه تنها هرگز ارتباطی با اين سازمان» نداشته که همواره «اعمال اين سازمان تروريستی را محکوم کرده است.» بنابر اين گزارش، شاهدان عينی گفته اند که شيوا نظر آهاری را با دست بند به دادگاه آوردند. وی بعد از دادگاه دوباره به بند نسوان زندان اوين بازگردانده شد. خانواده شيوا نظر آهاری از مسئولان پرونده خواسته اند که با صدور قرار وثيقه زمينه آزادی موقت وی را تا صدور حکم وی امکان پذير کنند. اتهام «محاربه» عليه شيوا نظر آهاری با واکنش های نهاد های طرفدار حقوق بشر مواجه شده است و در همين زمينه راهپیمایی هایی در کشورهای مختلف برگزار شده است. در همين حال، سازمان عفو بين الملل روز جمعه خواستار آزادی بدون قيد و شرط شيوا نظر آهاری شد . فيليپ لوتر، معاون دبيرکل خاورميانه سازمان عفو بين الملل می گويد:«چنين اتهامات مبهمی نمی تواند به عنوان اتهام کيفری مطرح شود. مقامات ايرانی بايد خيلی فوری خانم نظرآهاری را آزاد کنند چرا که او هيچ خلافی مرتکب نشده و فقط به شکل صلح طلبانه به دنبال حق آزادی بيان بوده است.»
پلیس افغانستان خبر داد شش تن در انفجار انتحاری شمال استان کُندوز کشته شدند. به گفته پلیس افغانستان، کشته شدگان پنج مامور پلیس و یک غیرنظامی بودند. روز شنبه، بمبگذاری که سوار بر موتور بود، با انفجار خود باعث زخمی شدن پنج تن دیگر هم شد.
رئيس فرماندهی و كنترل ترافيک پليس راه كشور میگوید در تصادفهای جادهای و شهری ِچهار روز تعطیلات اخیر ماه رمضان، ۱۳۶ تن کشته شدهاند. این مقام پلیس همچنین از مصدومیت یک هزار و ۸۴۶ تن در این تصادفات خبر داده است. به گفته این مقام پلیس، در تعطیلات شبهای قدر در ماه رمضان، در کشور چهار هزار و ۹۰۰ فقره تصادف اتفاق افتاده است. گزارشها حاکی است، ایران در ردیف اول حوادث مرگبار جادهای جهان قرار دارد. برخی تحقیقات انجام شده در سال گذشته نشان میدهند، بیش از ۲۳ هزار ایرانی در تصادفات جادهای کشور کشته شدهاند.
محمد خاتمی، رئیسجمهوری پیشین ایران، در تماسی تلفنی با مهدی کروبی یکی از رهبران مخالفان دولت، حملات اخیر به منزل او را محکوم کرد. در چند شب گذشته عده ای از نیروهای بسیج و لباس شخصی با سلاح گرم و گاز اشکآور به منزل آقای کروبی در تهران حمله کردند. محمد خاتمی، با محکوم کردن تخریبهای وارد شده به محل مسکونی آقای کروبی، اظهار امیدواری کرده که مسوولان به این حوادث رسیدگی و با مسببان آن برخورد کنند. آقای خاتمی تاکید کرده که برخورد نکردن با این افراد باعث « جریتر شدن قانونشکنان و هیاهوگران » خواهد شد.
شهرزاد کریمان، مادر شیوا نظرآهاری روز شنبه، بعد از برگزاری دادگاه فرزندش، اظهار امیدواری کرد که او تبرئه شود. خانم کریمان در گفتوگو با کمپین بینالمللی حقوقبشر در ایران، گفته است که فرزندش را بیرون از دادگاه با دستبند دیده و موفق نشده در مورد جلسه دادگاه با او صحبت کند. مادر این فعال حقوق بشر، اعلام کرد دستکم باید یک ماه دیگر برای رسیدن حکم دادگاه صبر کرد. محمد شریف، وکیل مدافع شیوا نظرآهاری هم به خبرگزاری ایلنا گفته، اتهامات موکلش، محاربه، اجتماع و تبانی جهت ارتکاب جرم، تبلیغ علیه نظام و اخلال در نظم عمومی است. آقای شریف همچنین اعلام کرده نسبت به فرجام این پرونده، بدبین نیست. شیوا نظرآهاری یکی از موسسان کمیته گزارشگران حقوق بشر در تهران است که بعد از انتخابات ریاستجمهوری سال گذشته دستگیر شده است.
یک روز پس از حمله نیروهای هوادار حاکمیت به مسجد قبای شیراز، آیت الله دستغیب در این مسجد سخنرانی کرد و از کسانی که با اسلحه و به نام «ولایت فقیه» به مسجد قبا حمله کرده اند انتقاد کرد.یک روز پس از حمله نیروهای هوادار حاکمیت به مسجد قبای شیراز، آیت الله محمد علی دستغیب، از مراجع شیعیان و عضو منتقد مجلس خبرگان رهبری در این مسجد سخنرانی کرد و از کسانی که با اسلحه و به نام «ولایت فقیه» به مسجد قبا حمله کرده اند انتقاد کرد. بیشتر بخوانید: «درگیریها در مسجد قبای شیراز، چند زخمی برجای گذاشت» هشدار آیتالله دستغیب به حامیان حاکمیت: حمله به مسجد قبا به صلاحتان نیست برپایه گزارشهای منتشر شده، روز جمعه درپی برخورد مهاجمان هوادار حاکمیت و نمازگزارن و طلاب مسجد مسجد قبا چند نفر زخمی شدند. در همین حال یک شاهد عینی به رادیو فردا گفت که حمله مهاجمان به مسجد که در چند نوبت صورت گرفته بود، تا نیمه شب جمعه ادامه داشته است. آیت الله دستغیب در واکنش به حمله مهاجمان به مسجد قبای شیراز گفت: «بنده بارها عرض کردهام که باید قانون حاکم باشد نه تفنگ و باتوم و اینها فایده ندارد و حاکمیت آنی دارد. این نحوه هجوم به مسجدی که قریب به هزار شهید داده است کار درستی نیست، این افرادی که در مسجد بودند مومنینی هستند که اهل دیانت و نماز و دعا هستند و همه آنها شهادتین را گفتهاند و محب و دوستدار اهل بیت هستند.» این مرجع شیعه با اشاره به حمله مهاجمان در روز قدس به این مسجد افزود: «روز قدسی که همه مردم باید اتفاق داشته باشند مقابل اسرائیل، وضع را طوری پیش آوردند که انگار در دنیا دو اسرائیل وجود دارد که مسجد قبا هم یک نوع دیگری از اسرائیل است.» آیت الله دستغیب در ادامه نیروهای نظامی را از دخالت در سیاست برحذر داشت و گفت: «بنده این مطلب را بارها عرض کردهام که سپاه و بسیج و نیروهای نظامی نباید وارد سیاست شوند و به کار خود مشغول باشند و نتیجه این دخالت این میشود که با فتواهای عجیب و غریب و با توجیهات کذایی به مسجد حمله میکنند.» وی افزود: «این نوع عملکردها هم دنیای شخص را از بین می برد و هم آخرتش را. شما را به خدا مگر دست این دوستان ما چه بوده است؟ نه دستشان اسلحه بوده و نه باتوم و نه چیزهایی از این قبیل که از آنطرف اینطور از بالای مسجد نو( شهداء) به آنها تیراندازی کردید که اگر این ساچمهها به کسی برخورد کرده بود، الان عدهای کشته شده بودند.» وی با اشاره به مسلح بودن مهاجمان به مسجد گفت: «باید این سئوال را از آنها پرسید که این تفنگها را از کجا آوردهاند؟ آیا از آمریکا یا روسیه و چین آوردهاید و میخواهید برای کشتن کسانی استفاده کنید که اهل ولایت ائمه اطهار هستند؟» برپایه گزارشهای منتشر شده، بعد از راهپیمایی روز قدس، نیروهای طرفدار حکومت با وجودی که مسجد تحت کنترل نیروی امنیتی بود، به داخل مسجد رفته و به «تخریب» مسجد اقدام کرده و کسانی را که در مسجد بودهاند را مورد ضربوشتم قرار دادند. سایت حدیث سرو که متعلق به هواداران آیت الله دستغیب است همچنین گزارش داده است که روز جمعه «نیروهای موسوم به لباس شخصی» توسط «اصحاب مسجد و طلاب» بیرون رانده شدند. آیت الله محمد علی دستغیب در ادامه با اشاره به اقدامات نیروهای هوادار حاکمیت علیه این مسجد گفت: «به اسم ولایت فقیه میآیند یک همچین وضعی را پیش میآورند. مگر رهبری از شما خواسته که این گونه عمل کنید؟ هیچ وقت ایشان راضی به اینگونه برخوردها نیست که شما به مسجد حمله کنید و بگویید رهبری دستور داده؟» حملههای نیروهای طرفدار حاکمیت به آیت الله دستغیب پس از آن شدت گرفت که وی در یکی از سخنرانیهای ماه رمضان امسال خود گفته بود ولی فقیه باید به قانون اساسی عمل کند، نه این که بر آن «مسلط» باشد. در ماه رمضان امسال، پایگاه اطلاعرسانی دفتر آیت الله دستغیب از سوی نهادهای جمهوری اسلامی فیلتر شد. مسجد قبای شیراز، در ۱۲دی ماه سال گذشته و به دنبال حمله نیروهای طرفدار حاکمیت، از سوی شورای تامیت استان فارس به مدت دو هفته پلمب شده بود. این عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه سخنرانی روز شنبه خود گفت: «این چه بنایی است که برای خودتان درست کردهاید، حرف ما این است که باید در این مملکت به قرآن وسنت عمل شود وخود رهبری هم باید تابع قرآن و سنت باشد. خوب این حرف بنده که نیست این حرف پیغمبر اسلام است. حال که بنده این حرفها را زدم بی دین شدهام؟»
به دنبال حمله گروهی از «لباسشخصیها و بسیجیها» به منزل مهدی کروبی، از نامزدهای معترض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران، محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین و عبدالله نوری، وزیر کشور پیشین ایران، در گفت و گوهایی جداگانه با آقای کروبی، ضمن محکوم کردن این گونه حملات، این اقدامات را موجب «وهن نظام» دانستهاند.به دنبال حمله گروهی از «لباسشخصیها و بسیجیها» به منزل مهدی کروبی، از نامزدهای معترض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران، محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین و عبدالله نوری، وزیر کشور پیشین ایران، در گفت و گوهایی جداگانه با آقای کروبی، ضمن محکوم کردن این گونه حملات، این اقدامات را موجب «وهن نظام» و « نابودی انقلاب» دانستهاند. به نوشته سایت اینترنتی کلمه، به دنبال حملات گروههای تندرو حامی حاکمیت به منزل مهدی کروبی، از رهبران مخالفان دولت در ایران، محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران، روز شنبه در یک تماس تلفنی با وی این اقدامات را محکوم کرده است. بیشتر بخوانید: مجمع روحانیون تلویحاً حملهکنندگان به منزل کروبی را نیروهای رسمی دانست «تیراندازی به سوی منزل کروبی؛ مهاجمان در ورودی به خانه را به آتش کشیدند» آقای خاتمی در این گفت و گو ضمن ابراز تاسف شدید از حمله لباسشخصیها و بسیجیها به محل سکونت مهدی کروبی، اظهار داشته است: « با کمال تاسف عدم برخورد جدی با چنین پدیدهای باعث جریتر شدن قانون شکنان و هیاهوگران شده است. این رفتارها بیش از هر چیز باعث وهن نظام و لطمه دیدن انقلاب است.» در حالی که رئیس جمهور پیشین ایران ابراز امیدواری کرده است که «مسئولان ذیربط در رسیدگی و پیگیری این حادثه زشت و تلخ و برخورد با مسببان و عاملان آن به وظیفه خود عمل کنند»، تاکنون مقامهای رسمی جمهوری اسلامی نسبت به حمله گروههای لباسشخصی و بسیجی به منزل مهدی کروبی سکوت کردهاند. در روزهای گذشته گروهی از لباسشخصیها و اعضای بسیج با استفاده از سلاحهای گرم و گاز اشکآور به ساختمان محل سکونت مهدی کروبی، از نامزدهای معترض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران، حملهور شده بودند. با نزدیک شدن به روز قدس حملات حامیان دولت به منزل آقای کروبی شدت بیشتری گرفته بود، به طوری که گفته میشد، هدف از این اقدامات جلوگیری از حضور این رهبر معترضان به نتایج انتخابات در راهپیمایی روز قدس در تهران بوده است. به نوشته سایت اینترنتی سحامنیوز، در میان لباسشخصیهای مهاجم عدهای از متهمان و مجرمان سابقهدار نیز حضور داشتهاند که با شعار «خونی که در رگ ماست، هدیه به رهبر ماست» به مهدی کروبی «دشنام ناموسی» میدادند و سپس قدری دورتر عزاداری میکردند. پیش از شدت گرفتن حملات لباس شخصیها به منزل مهدی کروبی، خانم فاطمه کروبی، همسر وی، در نامهای سرگشاده خطاب به آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، یادآوری کرده بود، علیرغم بازداشت شدن آقای کروبی در دوران شاه، ماموران ساواک هیچ گاه مزاحم خانواده وی نمیشدند. همسر آقای کروبی در ادامه از رهبر جمهوری اسلامی پرسیده بود: « اختلاف همسرم با جنابعالی در مسائلی که همگان بر آن واقفند، چه ارتباطی با حق زیستن خانواده و آسایش و آرامش همسایگان ما دارد؟ آقای کروبی بارها گفتهاند که آماده پرداخت هر هزینهای بابت این اختلاف در نگرش هستند. در این مدت من و فرزندانم ظلمهای فراوانی را تحمل کردیم، اما محروم کردن ما از دعا و نیایش و تحمیل اضطراب به همسایگان در این ایام مبارک، امری غیر قابل قبول و تحمل است.» هر چند رهبر جمهوری اسلامی یا اطرافیان وی، هیچ یک به این نامه از خود واکنشی نشان ندادهاند، اما پس از انتشار این نامه حملات به منزل مهدی کروبی شدت گرفت. «رفتار حاکمیت برای نابودی انقلاب از توطئههای بیگانگان موثرتر است» در این میان عبدالله نوری، وزیر کشور پیشین جمهوری اسلامی نیز روز شنبه به جمع شخصیتها و گروههایی پیوست که حمله طرفداران حاکمیت به منزل آقای کروبی را محکوم کردهاند. وی در یک گفت و گوی تلفنی با مهدی کروبی در این باره اظهار داشته است: « این نوع جنایتها و دست زدن به اعمال غیرانسانی و غیر اخلاقی، دلیل نبود عقلانیت و ذبح فضائل اخلاقی توسط اربابان قدرت و ثروت برای بقا در مسند به هر قیمت است.» آقای نوری همچنین افزوده است: « حاکمیت هیچ علاقهایی به پاسخگویی نسبت به اعمال و رفتار خود ندارد و هر سوال کننده و منتقدی را به هر شکل سرکوب میکند و یا با برچسبهای نخ نمائی چون برانداز، جاسوس و یا عامل آمریکا و اسرائیل متهم میکند در حالی که رفتار و اعمال حاکمیت برای نابودی انقلاب و نظام و تهی کردن آن از فضائل اخلاقی و معنویات بسیار موثرتر از نقشه ها و توطئههای بیگانگان است.» وزیر کشور دوران اصلاحات همچنین با انتقاد از سیاستهای کنونی جمهوری اسلامی در حوزههای مختلف از جمله در بخش اقتصاد اظهار داشته است: « حاکمیت با توجه به بحران مدیریت در حوزههای مختلف چارهایی جز ایجاد بحرانهای خود ساخته جهت انحراف افکار عمومی از مشکلات زیربنائی سیاسی، اقتصادی و بین المللی ندارد.» عبدالله نوری همچنین با اعلام «حمایت قاطع» خود از مهدی کروبی از آمادگی خود برای همراهی با وی خبر داده و با بیان گوشههایی از نحوه برخورد حاکمیت با مخالفان خود خطاب به رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی گفته است: « امروز نیز حقوق بگیران و دست نشاندگان جنایتکار همزمان با شبهای قدر و روزهای عزای امیرالمومنین و نیز روز قدس یک بار دیگر پرده حیا را میدرند و نسبت به شما و بیت محترم شما دست به هتک حرمت و پرده دری و اعمال غیراخلاقی میزنند و روی خوارج و جلادان اسرائیل را سفید میکنند. جرم شما، موسوی، خاتمی، منتظری، دستغیب، صانعی، خیل عظیم آسیب دیدگان بی نام و نشان و تمام آزادیخواهان، عبور از خط قرمز حکومت یعنی دفاع از کرامت و آزادی انسان و انتقاد از استبداد و خودکامگی است.» مهدی کروبی نیز در این گفت و گو با تاکید دوباره بر دیدگاههای خود گفته است: « نسبت به راه و هدف خود ایمان دارم و از مسیر دفاع ازحقوق مردم و منافع ملی ایران به هیچ وجه کوتاه نخواهم آمد.» وی همچنین افزوده است: « با بروز اعمال غیر انسانی جنبش پویا و با درایت مردم ایران جهت احقاق حقوق خود مصمم ترمیشود و از ارعاب و سرکوب مستبدان نمیهراسد.» پیشتر نیز میرحسین موسوی، یکی دیگر از نامزدهای معترض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران، با انتشار بیانیهای در محکومیت حمله به منزل مهدی کروبی تصریح کرده بود، این حملات «اقدامات سازمانیافتهای» است، که «زیر نظر نیروهای امنیتی و انتظامی» جمهوری اسلامی انجام شده است.
حيدر مصلحی، وزير اطلاعات ایران ، روز جمعه گفت که اين وزارتخانه پس از انتخابات رياست جمهوری سال گذشته در ايران اقدام به « خود ترميمی شايسته و بايسته» و « بازسازی» کرد.حيدر مصلحی، وزير اطلاعات ایران ، روز جمعه گفت که اين وزارتخانه پس از انتخابات رياست جمهوری سال گذشته در ايران اقدام به « خود ترميمی شايسته و بايسته» و « بازسازی» کرد. به گزارش خبرگزاری « ايسنا» به نقل از پايگاه اطلاع رسانی دولت، وی اين موضوع را در ارتباط با « نقطه قوت مهم وزارت اطلاعات» و « ولايتمداری» اين وزارتخانه دانست. وزير اطلاعات گفت که آن وزارتخانه «پس از جريان فتنه ۸۸، توانست متناسب با حجم توطئههای دشمنان خارجی و داخلی ملت ايران، خود را بازسازی کند و با اقتدار کامل و با کمک ساير نهادها و سازمانهای نظام، آن فتنه را خنثی کند.» مقام های جمهوری اسلامی ايران از اعتراض ها به نتايج انتخابات رياست جمهوری سال گذشته به عنوان « فتنه» و از مير حسين موسوی و مهدی کروبی به عنوان « سران فتنه» نام می برند. اين نخستين بار نيست که بحث هايی مانند « ترميم» يا « بازسازی» از سوی دستگاه های امنيتی و نظامی جمهوری اسلامی ايران در ماه های پس از آغاز اعتراض ها به نتايج انتخابات رياست جمهوری مطرح می شود. پيشتر، وزارت اطلاعات پس از پايان رياست جمهوری محمد خاتمی، شاهد تغيير و تحولاتی بود که به برکناری شماری از مسئولان آن وزارتخانه انجاميد. در عين حال نيز محمد علی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در مرداد ماه برای نخستين بار به حمايت برخی از «پاسداران» از رهبران مخالفان دولت اذعان کرد. بهروز خليق، فعال سياسی در آلمان، درباره تغيير و تحولاتی که در دستگاه های امنيتی و نظامی جمهوری اسلامی ايران صورت گرفته است، با اشاره به برکناری هايی که پس از انتخابات ۲۲ خرداد سال پيش به خاطر مخالفت برخی از مقام های وزارت اطلاعات با بحث براندازی نرم نظام انجام شد، به « راديو فردا» می گويد:« تعداد زيادی در وزارت اطلاعات در انتخابات ۲۲ خرداد به مير حسين موسوی رای دادند و اين موضوع برای حکومت سنگين بود که نيروهای اطلاعاتی اش چنين عملکردی داشته باشند.» وی با اشاره به رويداد مشابه در بدنه سپاه پاسداران می افزايد:« حکومت تلاش کرده است تا وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران را با اهداف خود يکدست کند و بتواند با جنبش سبز مقابله کند.» در اين حال، حيدر مصلحی، وزير اطلاعات، در بخش ديگری از سخنان خود در ارتباط با حوادث بيش از يک سال گذشته گفته است: « هر جا رصد کرديم و ديديم دشمن قصد حضور يافتن دارد و يا نفوذ و يا اقدام تروريستی را برنامهريزی کرده، دست او را قطع کرديم. » آقای خليق به اين پرسش که آيا اصولا دستگاه های امنيتی و نظامی در پی تغييرات و برکناری آن دسته از اعضای خود که از جنبش سبز حمايت می کردند، موفق به برقراری وضعيت مطلوب جمهوری اسلامی ايران شده اند، پاسخ می دهد شايد اين هدف در کوتاه مدت امکان پذير باشد، اما در کوتاه مدت اين امر ميسر نيست. او اضافه می کند:« حکومت به خاطر عملکردش با بحران های جدی، مانند بحران مشروعيت و اقتصادی مواجه است و در عين حال، تحت فشارهای بين المللی قرار دارد، به ويژه اينکه با اجرای قانون هدفمند شدن يارانه ها، بايد در انتظار پيامدهای جدی ناشی از آن بود.» اين فعال سياسی اشاره می کند که در حکومت های ديکتاتوری، دستگاه های سرکوب از آن تاثيرگذاری لازم برای حفظ اين حکومت ها برخوردار نبوده اند. وزير اطلاعات همچنين مخالفان را متهم به اجرای « توطئه براندازی نرم» کرد، اما توضيح بيشتری در اين خصوص نداد و تنها گفت که بخشی از سرمايهگذاریهای آمريکا در جنگ نرم عليه ايران و براندازی نرم طی سالهای ۱۹۹۱ تا ۲۰۱۰ بالغ بر ۱۷ ميليارد و ۷۰۰ ميليون دلار بوده است. حيدر مصلحی در بخش ديگری از سخنانش، دشمنان جمهوری اسلامی ايران را متهم کرد که در حوزه های فرهنگ، ادب، هنر، تاريخ، صنعت، تجارت، سياست خارجی، دانشگاهها و مدارس برنامهريزی کردهاند. او در اين زمينه اشاره کرد که دشمنان تلاش می کنند جوانان را به سوی تفکرات و انديشههای انحرافی سوق دهند. وزير اطلاعات در عين حال افزود: دشمنان با راهاندازی رسانههای مختلف ماهوارهای و اينترنتی و تشکيل گسترده شبکههای اجتماعی قصد ايجاد دگرگونیهای اجتماعی زيربنايی و براندازی فرهنگی و سياسی داشتند. حيدر مصلحی اضافه کرد که شبکههايی که تشکيل شده بود و به کف خيابان میآمدند و اغتشاش میکردند، به روشهای مختلف دچار اضمحلال شدند. وی در اين مورد گفت: « با رأفت و عطوفت مثال زدنی، اعضای شبکهها را ارشاد، نصيحت و توجيه کرديم که تقريباً همه آنها اظهار ندامت و پشيمانی کردند و عدهای از آنها پس از آگاهی يافتن از دام دشمنان حاضر شدند با ما همکاری کنند.» اين سخنان در حالی ابراز می شوند که پس از آغاز اعتراض ها به معرفی محمود احمدی نژاد به عنوان رئيس جمهور، صدها نفر بازداشت و دهه نفر زندانی شدند. سازمان ها و فعالان حقوق بشر بارها از اعمال فشارهای جسمی و روحی بر بازداشت شدگان سخن گفته اند. همچنين برخی از بازداشت شدگان مانند محمد نوری زاد و حمزه کرمی درباره شکنجه خود در زندان مطالبی را منتشر کرده اند.
عمرو موسی، دبیرکل اتحادیه عرب ارزیابی کرده است که مذاکرات جدیدی که در روزهای اخیر میان اسرائیل و فلسطینیها آغاز شده است، «آخرین گفتوگوهای صلح» باشد و تأکید کرده که در صورت برقراری صلح میان فلسطینیها با اسرائیل، تمامی جهان عرب مناسبات خود را با اسرائیل عادی خواهد کرد.عمرو موسی، دبیرکل اتحادیه عرب ارزیابی کرده است که مذاکرات جدیدی که در روزهای اخیر میان اسرائیل و فلسطینیها آغاز شده است، «آخرین گفتوگوهای صلح» باشد و تأکید کرده که در صورت برقراری صلح میان فلسطینیها با اسرائیل، تمامی جهان عرب مناسبات خود را با اسرائیل عادی خواهد کرد. به گزارش خبرگزاریها از ایتالیا، عمرو موسی گفت: «جهان عرب آماده صلح همهجانبه با اسرائیل در برابر عقبنشینی اسرائیل از مرزهای سال ۱۹۶۷، از جمله از شرق بیتالمقدس است». دبیرکل اتحادیه عرب ابراز امیدواری کرده که گفتوگهای جدید میان اسرائیل و تشکیلات خودگردان، آخرین حلقه از گفتوگوهای صلح باشد دبیرکل اتحادیه عرب اضافه کرد که «هیچ راه حلی جز تلاش برای دستیابی به صلح واقعی وجود ندارد»، و نیز گفت که «دنیای عرب نیاز به صلح را قبول دارد و آماده استقبال از صلح و عادیسازی مناسبات با اسرائیل است». عمرو موسی این سخنان را جمعه در همایش مطبوعات بینالمللی در ایتالیا بیان کرد. اظهارات او واکنشی به سخنانی بود که شیمون پرز، رئیسجمهور اسرائیل در این همایش مطرح کرد. آقای موسی تأیید کرد که تا چند روز قبل امید چندانی به از سرگیری مذاکرات صلح اسرائیلی- فلسطینی نداشته اما گفت نظر به مسائلی که در دیدارهای واشینگتن میان رهبران عرب و اسرائیل مطرح شد، به این امید رسیده است که مذاکرات جدید، آخرین گفتوگوها باشد و صلح برقرار شود. دبیر کل اتحادیه عرب تنها هفته پیش نسبت به موفقیت تماسهای مستقیم اسرائیل با تشکیلات فلسطینی ابراز یأس کرده و گفته بود که «نظر به تجربیات گذشته، ما بسیار بدبین هستیم». شیمون پرز، رئیسجمهور اسرائیل در دیدار شامگاه جمعه با عمرو موسی در ایتالیا و نیز در سخنرانی در همایش مطبوعات گفت: «به عنوان کسی که دهها سال است در مذاکرات سهیم بودهام، میگویم که آغاز مذاکرات در آمریکا بسیار امیدوارکننده بوده» و اضافه کرد که «باید این امید را حفظ کرد که به موفقیت کامل برسد». آقای پرز در همین حال تأکید کرد که «دشواریهای راه نیز بسیار زیاد خواهد بود» هرچند که افزود: «میتوان بر موانع غلبه کرد». در پی همایش صلح روزهای چهارشنبه و پنجشنبه گذشته در پایتخت آمریکا با میزبانی باراک اوباما، رئیسجمهور ایالات متحده و هیلاری کلینتون، وزیرخارجه آن کشور، که بر سر آغاز روند جدید مذاکرات مستقیم اسرائیلی- فلسطینی بود، تعیین گردید که دور بعدی گفتوگوهای نخستوزیر اسرائیل با رئیس تشکیلات فلسطینی روزهای چهاردهم و پانزدهم سپتامبر، ۲۳ و ۲۴ شهریور، در شرمالشیخ مصر برگزار شود و پس از آن نیز دیدار کاری برای دو رهبر در حاشیه حضورشان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک پیشبینی شده است. رهبران دو طرف این نزاع دیرینه موافقت کردهاند که از این پس، هر دو هفته یک بار با یکدیگر گفتوگو کنند. شیمون پرز معتقد است که به رغم دشواریهای فراوان بر سر دستیابی به صلح، میتوان بر موانع غلبه کرد بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در سخنانی در همایش واشینگتن، چند بار محمود عباس را «شریک صلح من» نامید و بر لزوم دستیابی به صلحی پایدار و نه تنها متارکه موقت تأکید کرد. محمود عباس، رئیس تشکیلات فلسطینی، نیز در واشینگتن تأکید کرد که باید به نسلهای آینده امید صلح داد. هیلاری کلینتون جمعه در مصاحبهای مشترک و کمسابقه با تلویزیونهای اسرائیل و فلسطین گفت که «این مذاکرات ممکن است آخرین فرصت برای تحقق صلح خاورمیانه باشد». این درحالی است که همزمان آویگدور لیبرمن، وزیرخارجه اسرائیل، گفت که مذاکرات صلح باید تنها به امور امنیتی و اقتصادی میان اسرائیل با فلسطینیها محدود شود و «مسائل حساس در آن مطرح نگردد». به گزارش خبرگزاریها، لیبرمن که جمعه در سفر به قبرس سخن میگفت، افزود که «میتوان به توافق میانهای رسید که در دراز مدت رعایت شود». ناظران میگویند که وزیرخارجه دستراستی اسرائیل پیمان نهایی صلح با فلسطینیها را قابل حصول نمیداند اما لیبرمن و وزارت خارجه اسرائیل برای نخستین بار کاملاً از مداخله در امور روند صلح بنا به تصمیم نتانیاهو کنار گذاشته شدهاند. مایکل اورن، سفیر اسرائیل در واشینگتن، نیز گفته است که «دور اول مذاکرات در روز پنجشنبه، صادقانه و جدی و حتی دوستانه بوده و جای امیدواری هست». به نوشته تارنمای روزنامه اسرائیلی یدیعوت آخرونوت، آقای اورن که خود عضوی از تیم اسرائیلی همراه نتانیاهو در مذاکرات واشینگتن بود، اضافه کرد که «رهبران اسرائیل و فلسطینی با رضایت زیاد باز گشتهاند». روزنامه عرب زبان الحیات، چاپ لندن، نیز شنبه به نقل از دیپلماتهای ارشد تشکیلات فلسطینی نوشته است که محمود عباس و کادر رهبری فلسطینی نسبت به موفقیت مذاکرات کاملاً خوشبین شده و فضای بدبینانهای که تا پیش از همایش واشینگتن بر آنها سایه انداخته بود، «۱۸۰ درجه تغییر کرده و اکنون فضای امیدوارکنندهای حاکم است». به نوشته الحیات، محمود عباس در دیدار کاری پنجشنبه با نخستوزیر اسرائیل در وزارت خارجه آمریکا، جزئیات تفاهمهایی را که در زمان مذاکراتش با اهود اولمرت، نخستوزیر پیشین اسرائیل، در زمینههای امنیتی و مرزها به دست آمده بود، به نتانیاهو ارائه کرد. علیرغم خوشبینیهای بیان شده، عوامل دیرینه مخالف صلح ناکامی مذاکرات را پیشبینی میکنند. محمود احمدینژاد، رئیسجمهور ایران، جمعه در مراسم «روز قدس» در تهران نسبت به شکست این بار مذاکرات نیز ابراز «اطمینان» کرد و گفت «چه کسی به شما اجازه داده که به نام ملت فلسطین مذاکره کنید... سرنوشت ملت فلسطین تنها از راه مقاومت توسط خود فلسطینیها و تنها در فلسطین تعیین خواهد شد و نه در واشینگتن و لندن و پاریس». احمدینژاد با رد میانجیگری آمریکا گفت که «آمریکا شریک دزدان است». چند ساعت پس از اظهارات احمدینژاد نیز، حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان در سخنانی از مخفیگاه خود در لبنان به مناسبت «روز قدس» گفت: «مذاکرات سازشی که به فلسطینیها تحمیل شده، مرده به دنیا آمده است». ایران بار دیگر از زبان محمود احمدینژاد در مراسم «روز قدس» بار دیگر نسبت به شکست روند صلح ابراز اطمینان کرد سازمان حماس نیز پس از دو سال رکود در عملیات مسلحانه خود علیه اسرائیلیها، از شب پیش از آغاز مذاکرات جدید، حملات مسلحانه به غیرنظامیهای اسرائیلی را از سر گرفته که تا کنون چهار کشته و دو زخمی داشته است. شنبه نیز حملات راکتی از غزه به سوی جنوب اسرائیل تجدید شد. خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی حماس، پنجشنبه اعلام کرد که «جبههای شامل ۱۳ گروه برای از سرگیری مقاومت و مخالفت با روند سازشی که رهبران زبون به آن کشانده شدهاند، تشکیل شده است». خانم کلینتون در مصاحبه مشترک جمعه با دو تلویزیون اسرائیلی و فلسطینی با نکوهش تلاشهای مشترک حماس، حزبالله، ایران و بهویژه دخالتهای منفی جمهوری اسلامی ایران در روند صلح، دولت ایران را «بزرگترین معضل برای صلح خاورمیانه» نامید. خانم کلینتون گفت که به خاطر افراطگراییهای نیروهای ضد صلح است که فرصت تحقق صلح بسیار اندک است. در حالی که خانم کلینتون در این مصاحبه گفت که «مذاکرات صلح پیش درآمدی برای حمله نظامی به ایران نیسـت»، در اسرائیل روزنامه معاریو شنبه در مقالهای نوشته است که «اسرائیل به خاطر رسیدن به اجماع بهتر جهانی و حل نهایی معضل برنامه هستهای ایران، باید در امر صلح با فلسطینیها پیشرفت کند».
پس از مصاحبه جدید استیفن هاوکینگ فیزیکدان و کهکشان شناس برجسته بریتانیایی که به مناسبت انتشار کتاب جدید وی تحت عنوان « طرح عظیم » انجام شده بود نظرات جدید وی در زیر سئوال بردن آفرینش عالم هستی توسط خدا جنجال و واکنش های فراوانی به دنبال داشته است. پس از مصاحبه جدید استیفن هاوکینگ فیزیکدان و کهکشان شناس برجسته بریتانیایی که به مناسبت انتشار کتاب جدید وی تحت عنوان « طرح عظیم » انجام شده بود نظرات جدید وی در زیر سئوال بردن آفرینش عالم هستی توسط خدا جنجال و واکنش های فراوانی به دنبال داشته است. یکی از این واکنش ها مطلبی است به قلم اریک پریست از استادان سابق ریاضیات در دانشگاه سنت اندرو و از اعضای هیئت امنای انستیتو فارادی در دانشگاه کمبریج. وی در این مطلب که در روزنامه گاردین به چاپ رسیده می نویسد باورهای مدرن در مورد خدا با هدف پوشاندن شکاف ها و نقاط ضعف ها در دانش ما نیست بلکه هدف آن پاسخ دادن به سئوالات گوناگون بشر مدرن است. اریک پریست می افزاید حرف پروفسور هاوکینگ که می گوید« لازم نیست خدا را آفریدگار عالم هستی دانست» ممکن است درست باشد اما منکر شدن نقش احتمالا مهم خدا توجیه پذیر نیست. این حالت کاملا تحمل واقعی است که خود خدا شرایط برای وقوع انفجار بزرگ و شکل گیری کهکشانها براساس قوانین فیزیک را فراهم کرده است. استاد دانشگاه کمبریج در ادامه مطلب خود در روزنامه گاردین می افزاید به عنوان یک دانشور و دانشمند ما همواره به دنبال یافتن پاسخ های قانع کننده به سئوالات بسیار پیچیده ای هستیم. گاه دانش ما در برابر این سئوالات و ناشناخته های عالم هستی چنان ناچیز است که آدمی احساس شرم می کند. با این همه طرح ادعاهای مبهم و اثبات نشده نیز نمی تواند به کنجکاوی و جستجوی علمی ما کمکی بکند. ممکن است آنطور که دانشوران معتقدند فیزیک با تکیه بر ریاضیات ملکه تمام علوم باشد ولی پاسخگوی تمام سئوالات علمی نیست. شیمی ، زیست شناسی ، رواشناسی و شاخه های علوم انسانی نیز روش های خاص خود را برای تفسیر و تحلیل جهان دارند که معمولا مکمل فیزیک و ریاضی هستند. اریک پریست یادآوری می کند که علوم نمی تواند به بسیاری از سئوالات مهمی که در برابر انسان وجود دارد به شکل همه جانبه و دقیقی پاسخ دهد. به عنوان مثال علوم چگونه می تواند ذات زیبایی و عشق را توضیح دهد. شاید تاریخ ، فلسفه و الهیات رشته های مناسب تری برای پاسخ گویی به این نوع سئوالات هستند. نکته ای که در این میان مهم است جنبه های مکمل پاسخگویی به این نوع سئوالات از زوایای گوناگون است و به خصوص ارتباط بین اینکه چطور و چرا هر چیزی خلق شده یا به وجود آمده است. اگر فیزیک کهکشان به یک نظریه واحد برسد شاید در آینده پروفسور هاوکینگ و افرادی نظیر وی بتوانند چگونگی پیدایش را پاسخ دهند ولی مسلما قادر نیستند که چرایی پیدایش را حل کنند. یکی از دانشوران مثال خوبی برای تشریح این موضوع دارد: داستان جوشیدن آب در کتری. وی می گوید با استفاده از قوانین فیزیک می توان به دقت توضیح داد که چطور گرما از اجاق به کتری و سپس به آب منتقل شده و آنرا به نقطه جوش می رساند. اما چرا این آب می جوشد را نمی توان صرفا با فیزیک توضیح داد. شاید خانم خانه هوس چای کرده باشد؟! اریک پریست عضو هیئت امنای انستیتو فارادی در دانشگاه کمبریج توضیح می دهد که درگذشته شاید خیلی از فلاسفه و ادیان در توضیح جهان هستی هر کجا با سئوال یا مشکلی غیر قابل توضیح روبهرو می شدند حل آن معما را به خدا نسبت می دادند. اصطلاحا می توان به این روش گفت « خدای ماستمالی تردیدها». اما در دین باوری امروزی و مدرن این روش دیگر جایی ندارد و کسی به آن اتکا نمی کند. شاید پروفسور هاوکینگ تا همین اواخر چنین اعتقادی داشته و اکنون که برای همه سئوالات خود پاسخی نمی یابد دیگر نیازی هم به باور به نقش خدا نمی بیند. خداوندی که بسیاری از مردم و پیروان ادیان به آن باور دارند « خدای ماستمالی تردیدها » نیست بلکه خدایی است به سئوالات غیر علمی در مورد چرایی عالم هستی و اعجاب آن و همینطور مزایای داشتن یک زندگی خوب پاسخ می دهد . این مردمان از پیشرفت های علمی نیز استقبال کرده و بسیاری از آنها را می پذیرند چون علوم زوایای خارق العاده ی زیبایی ، تنوع و اعجاب کهکشان و هستی را توضیح می دهند. اریک پریست در پایان می نویسد هیچ کس نمی تواند ثابت کند که آیا خدا وجود دارد یا وجود ندارد اما می شود این سئوال را مطرح کرد و پاسخ گفت که آیا وجود خدا با تجارب شخصی هر فرد تناسب و انطباق دارد یا نه. باور و یا ناباوری به خدا به آگاهی و وجدان هر یک از ما بستگی دارد ولی برای بسیاری از ماها وجود خدا یک عامل بسیار مهم در غنای زندگی و هستی ماست.
وکيل مدافع شيوا نظر آهاری، روزنامه نگار و فعال حقوق بشر زندانی در ايران، اعلام کرد، آخرين جلسه رسيدگی به اتهامات موکلش امروز (شنبه) درتهران برگزار شده است. به گزارش خبرگزاری « ايلنا»، محمد شريف گفت: شيوا نظرآهاری به محاربه، اجتماع و تبانی جهت ارتکاب جرم، تبليغ عليه نظام و اخلال در نظم عمومی متهم شده است. وکيل خانم نظرآهاری افزود: به فرجام پرونده « بدبين» نيست. شيوا نظرآهاری، از موسسان کميته گزارشگران حقوق بشر، سال گذشته هنگامی که برای شرکت در مراسم تشييع آيت الله منتظری به قم می رفت، بازداشت شد و از آن زمان در بازداشت به سر می برد.
دریاسالار مایک مالن، صاحب بالاترین مقام نظامی در آمریکا، که در آنکارا به سر میبرد روز شنبه بر نیاز به کمک ترکیه در اجرای تحریمهای تازه سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی تأکید کرد. دریاسالار مایک مالن، صاحب بالاترین مقام نظامی در آمریکا، که در آنکارا به سر میبرد روز شنبه بر نیاز به کمک ترکیه در اجرای تحریمهای تازه سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی تأکید کرد. کشور ترکیه به آخرین دور تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل که بیش از دو ماه پیش علیه ایران به تصویب رسید در کنار برزیل رأی منفی داد و اصرار داشت که حل مسئله اتمی جمهوری اسلامی باید از طریق مذاکره و گفتوگو پیگیری شود. این در حالی است که کشورهای غربی و در رأس آنها ایالات متحده و همین طور اسرائیل ظن این را دارند که ایران در پوشش برنامه اتمیاش در پی دستیابی به تسلیحات اتمی است و از طریق روشهایی چون اعمال تحریمها در پی تشدید فشار بر مقامهای ایرانی با هدف تغییر در رفتار هستهای ایران هستند. با این حال ترکیه نیز همچون برزیل اعلام کرده است که تحریمهای سازمان ملل علیه تهران را محترم میداند و به آنها عمل خواهد کرد. دریاسالار مایک مالن، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، در پایتخت ترکیه در گفتوگو با خبرنگاران ضمن این که گفت قصد «زیر سؤال بردن» رای منفی ترکیه به تحریمها را ندارد بر نیاز به کمک ترکیه در این زمینه تأکید کرد. به گفته این مقام ارشد در دولت آمریکا، هر دو کشور ایالات متحده و ترکیه در این امر توافق دارند که جمهوری اسلامی نباید به «توانایی در زمینه تسلیحات اتمی» دست یابد و هر دو باید «هر کاری که میتوانیم برای تضمین این امر بکنیم». مایک مالن در عین حال نقش ترکیه، تنها عضو مسلمان سازمان ناتو، در افغانستان را ستود و اعلام کرد که آمریکا از هر نوع کمک دیگر از سوی این کشور استقبال خواهد کرد. ترکیه در حال حاضر فرماندهی دورهای نیروهای حافظ صلح در افغانستان را بر عهده دارد که وظیفه حفاظت از کابل، پایتخت افغانستان، را دارند. از سوی دیگر نیروهای ارتش و انتظامی ترکیه در کار تعلیم نیروهای افغان نیز شرکت دارند. مقام عالیرتبه ارتش آمریکا در آنکارا در عین حال تاکید کرد که کشورش قصد ندارد سلاحها و مهمات خود از عراق را از طریق خاک ترکیه از این کشور خارج کند. به گفته دریاسالار مالن، «ما نه تسلیحات خود را از طریق ترکیه خارج میکنیم و نه در آینده قصد این کار را داریم». به گزارش خبرگزاری فرانسه، مقامات ترکیه روز جمعه گذشته اعلام کرده بودند که واشینگتن از آنکارا برای خروج تجهیزات فنی و غیررزمی خود از خاک ترکیه اجازه خواسته است. سرانجام با گذشت بیش از هفت سال از حمله آمریکا به عراق، روز پنجشنبه گذشته، آخرین گروه از نیروهای رزمی ایالات متحده از این کشور خارج شد. به این ترتیب عملیات نیروهای آمریکایی از مأموریت جنگی به مأموریت پشتیبانی تغییر پیدا کرد.
کنستانتين کاساچف، رئيس کميته امور بين الملل مجلس دومای روسيه، می گويد اين کشور نگران برنامه هسته ای ايران است. اين مقام روسی افزود:« پرسش های زيادی درباره اين برنامه مطرح است و به همين دليل نيز روسيه از تحريم های شورای امنيت سازمان ملل متحد حمايت کرد.» به گزارش خبرگزاری « ريانووستی»، آقای کاساچف همچنين گفت نگرانی مسکو از برنامه هسته ای ايران، بدان معنا نيست که روسيه آماده است مانند آمريکا وارد جنگ شود و با توسل به زور و حتی ابزار نظامی بر ايران فشار آورد، زيرا اين اقدام، نتيجه عکس خواهد داشت.
خبرگزاری « فارس» گزارش داد که صادرات چين به ايران در نيمه نخست سال۲۰۱۰ ميلادی، با رشد ۴۸ درصدی نسبت به سال قبل، به بيش از پنج ميليارد و ۴۰۰ ميليون دلار رسيده است. فارس به نقل از گزارش وزارت بازرگانی چين، نوشت که ايران در زمينه واردات کالاهای چينی در ميان کشورهای جنوب و غرب آسيا، مقام سوم را دارد. اين در حالی است که ارزش صادرات ايران به چين در کل سال ۱۳۸۸، حدود سه ميليارد دلار بوده است.
درياسالار مايکل مولن، رئيس ستاد مشترک ارتش آمريکا، اعلام کرد کشورش نمی خواهد برای انتقال سلاح های خود از عراق از خاک ترکيه استفاده کند. به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، وی که در آنکارا به سر می برد، گفت، آمريکا تنها خواستار دريافت مجوز از ترکيه برای انتقال برخی از تجهيزات غير نظامی از طريق اين کشور است. ترکيه گفته است، با اين موضوع مخالفتی ندارد، اما حمل و نقل تجهيزات نظامی از طريق خاک اين کشور نيازمند تصويب پارلمان خواهد بود. ترکيه در سال ۲۰۰۳ ميلادی با دادن مجوز به نيروهای آمريکايی برای انجام عمليات در عراق مخالفت کرده بود.
يو ميونگ هوان، وزير خارجه کره جنوبی، به دليل انتقادها از وی، به خاطر استخدام دخترش در آن وزارتخانه، از سمت خود استعفا کرد. به گزارش خبرگزاری رويترز، يک مقام وزارت خارجه کره جنوبی گفت، دختر آقای يو، بين سال های ۲۰۰۶ و ۲۰۰۹ در آن وزارتخانه شاغل بوده است و قرارداد جديد او در روز ۳۱ اوت سال جاری امضا شده بود. اما، به نوشته رويترز، در پی انتقاد عمومی اين قرارداد لغو و وزير خارجه از سمت خود استعفا کرد. تاکنون جانسينی برای يو ميونگ هوان تعيين نشده است.
مقام های پاکستان اعلام کردند که شمار قربانيان بمب گذاری انتحاری در شهر کويته به ۶۵ نفر افزايش يافته است. يک بمبگذار انتحاری روز جمعه خود را در ميان شيعيانی که به مناسبت «روز قدس» راهپيمايی میکردند، منفجر کرد. اين عمليات انتحاری دهها زخمی نيز بر جای گذاشته است. طالبان پاکستان مسئوليت اين حمله را بر عهده گرفته اند. پيشتر در بمبگذاری انتحاری ديگری در شهر لاهور که چهارشنبه گذشته روی داد، دستکم ۳۵ تن کشته شدند.
زمینلرزه ۷.۱ ریشتری که روز شنبه کرایستچرچ، دومین شهر بزرگ نیوزیلند را تکان داد، خرابی گستردهای بر جای گذاشت اما تلفات جانی در بر نداشت. در همین روز سقوط یک هواپیما در جنوب نیوزیلند ۹ کشته بر جای گذاشت.زمینلرزه ۷.۱ ریشتری که شهر کرایستچرچ، دومین شهر بزرگ نیوزیلند را تکان داد، خرابی گستردهای بر جای گذاشت اما تلفات جانی در بر نداشت. بنا بر گزارشها، این زمینلرزه که صبح روز شنبه به وقت محلی رخ داد باعث زخمی شدن دو نفر شده و در حدود یک و نیم میلیون دلار خسارت بر جای گذاشت. کانون این زمینلرزه که با این شدت تخریب در ۸۰ سال اخیر در نیوزیلند سابقه نداشته در ۳۰ کیلومتری غرب کرایستچرچ و ۳۰۰ کیلومتری جنوب غربی ولینگتون، پایتخت نیوزیلند اعلام شدهاست. این زمینلرزه کمی پیش از آغاز صبح روی داد و خالی بودن خیابانها از رهگذران باعث شد تا فروریختن نمای ساختمانها بر روی خودروهای کنار خیابان با تلفات جانی همراه نشود. ساکنان شهر پس از آغاز زلزله، هراسان به خیابانها ریختند ولی در این شهر با ۳۴۰ هزار سکنه تنها دو مورد جراحت جدی گزارش شدهاست. مقامهای نیوزیلندی میگویند که «بخت، بسیار با مردم این شهر یار بوده که کسی کشته نشدهاست.» جان کارتر، وزیر مبارزه با بلایای طبیعی نیوزیلند به خبرنگاران گفت که «باید بسیار خوشحال باشیم که کسی در این زمینلرزه کشته نشدهاست.» پس از فروریختن آوارهای یک خانه بر روی دو نفر از شهروندان در خیابان، پلیس شهر کرایستچرچ از ساعت هفت عصر تا هفت بامداد در خیابانهای این شهر حالت منع رفتوآمد اعلام کردهاست. به نوشته وبسایت روزنامه «نیوزیلند هرالد» آب و برق این شهر قطع شده و مرکز شهر کرایستچرچ و به خصوص خانههای تاریخی آن آسیب فراوانی دیدهاست. ۹ کشته در اثر سقوط هواپیما در نیوزیلند روز شنبه همچنین سقوط یک هواپیما در سواحل توریستی جزیره جنوبی نیوزیلند باعث کشته شدن ۹ نفر، از جمله چهار شهروند خارجی شد. بنا بر گزارشها، این هواپیما که به یک شرکت چتربازی تعلق داشت، به حالت سقوط آزاد در نزدیکی یک باند فرود در حوالی یخچال طبیعی «فاکس» به زمین اصابت کرده و «تمامی ۹ سرنشین آن جان باختهاند.» به گفته مقامات پلیس نیوزیلند، این سرنشینان شامل خلبان، چهار شهروند نیوزیلند و گردشگرانی از ایرلند، بریتانیا، استرالیا و آلمان بودند. جزئیات سقوط این هواپیما به خاطر دورافتادگی منطقه سقوط هنوز مشخص نیست اما سخنگوی پلیس این کشور از آتش گرفتن این هواپیما پس از سقوط خبر میدهد.
در دومین بخش گفت و گو با دکتر علینقی عالیخانی، وزیر اقتصاد و دارایی ایران در دهه ۴۰ خورشیدی، همراه فریدون خاوند، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در پاریس به بحث خود ادامه می دهیم.در دومین بخش گفت و گو با دکتر علینقی عالیخانی، وزیر اقتصاد و دارایی ایران در دهه ۴۰ خورشیدی، همراه فریدون خاوند، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در پاریس به بحث خود ادامه می دهیم. بخش اول: علینقی عالیخانی: شاه در دهه ۴۰ پشتیبان اصلاحات ضروری بود آقای عالیخانی! شما، هم در مطالبی که فرمودید و هم در «تاریخ شفاهی» در مصاحبه ای که با آقای افخمی کردید، از این صحبت می کنید که شاه در سال های اول با سیاست های شما همراه بود و از آنها حمایت می کرد. اما به تدریج ظاهراً این حمایت ها کم می شود. به نظر شما چرا این تغییر رفتار در شاه پیش آمد؟ علینقی عالیخانی: شاه قانع شده بود که اگر ما می خواهیم یک اقتصاد پویا و امروزی داشته باشیم لازمه اش اینست که با بی نظری کامل اصول کلی سیاست اقتصادی اجرا شود. به عبارت دیگر بین یک آقایی که به شاه نزدیک بود و یا یک نفر که عضو خاندان سلطنت بود با کسی که در بوشهر نشسته بود نباید فرقی داشته باشند از نقطه نظر امکاناتی که در اختیارشان می گذاریم. این را شاه در سالهای اول کاملاً مراعات کرد ولی به تدریج از این کار کم کم دوری گرفت. یک مقدار به خاطر اینکه در دولت از خود هویدا گرفته تا دیگران خیلی ها معتقد بودند که با این صورت اصولی نمی شود خیلی کارها را انجام داد. فریدون خاوند: بعد از این ده سال یعنی از ۵۲ به بعد عاملی که کمک کرد به اینکه به این دوره رشد آسیب وارد شود و روش اداره کشور از سوی شاه هم به شدت عوض شود، اوج گیری درآمدهای نفتی بود. شوک یا تکانه اول نفتی سال ۷۳ شاید یکی از ضرباتی باشد که به اقتصاد و حتی سرنوشت بعدی ایران وارد شد. ایران یکی از قربانیان چیزی است که به آن می گویند نفرین نفت. نظرتان در این زمینه چیست؟ من با تمام حرف های شما موافقم. از موقعی که جریان نفت پیش آمد، من به تدریج می دیدم که رفتار مردم در ایران شبیه رفتار شیخ های خلیج فارس می شود. دیگر موضوع اینکه شما بروید دنبال یک طرح اقتصادی یا کشاورزی، بازرگانی و خدمات مختلف، مطرح نبود. بیشتر مطرح این بود که چه شکلی بروید دنبال یک معامله دولتی و پولی که گیرتان می آید فوری بفرستید خارج. تمام ایرانیانی که شروع کردند به تدریج در خارج ملک خریدند پس از این شوک نفتی بود. قبل از آن اگر هم خارج می رفتند، پولشان را در داخل مملکت صرف می کردند و حتی کسانی که در خارج تجارت داشتند پول ها را به ایران بر می گرداندند. فریدون خاوند: تصمیم گیری های شاه تحت تاثیر این تکانه نفتی چه تغییراتی پیدا کرد؟ یک مرتبه احساس کرد که احتیاج به این حرف ها ندارد. من دیگر بخش خصوصی بودم و دکتر عبدالمجید مجیدی، رئیس وقت سازمان برنامه برای من تعریف کرد که رفته بودند پهلوی شاه با برنامه ریزهای سازمان برنامه، [به شاه گفته بود] این ها همه کارهایی را که به عنوان برنامه پنج ساله داشتیم همه را به هم می زند. شاه هیچ جوابی نداشت به اینها بدهد. گفته بود شما بگذارید یک ده سال من آن کاری که دلم می خواهد بکنم. بعد از ده سال هرچه شما بگویید گوش می کنم. به عبارت دیگر خودش هم زیر تمام این حرف ها زده بود. یا یک پروژه بزرگ چشمگیر می بایست باشد یا پول ها را بدهند به ارتش. چیز دیگری وجود نداشت. فریدون زرنگار: برگردیم به وضعیت اقتصادی و مسئولیت شما به عنوان وزیر اقتصاد. شما مسئله مونتاژ صنعتی و ورود قطعات از خارج را مطرح می کنید با توجه به اینکه آن زمان سیاست مونتاژ کالاها حداقل میان روشنفکران مورد بحث بود که این وابستگی به خارج ایجاد می کند ولی شما در بسیاری از زمینه ها این سیاست را ترویج می کنید و کمک می کنید، مثلاً در اتوبوس سازی و غیره. چرا؟ مونتاژ در ایران دو معنی داشت. یکی اینکه هر جنسی را از خارج بیاورید و چندتا پیچ و مهره را هم سوا بیاورید و این پیچ و مهره ها را سفت کنید اسمش را بگذارید ساخت ایران. این کلاه برداری بود و جنبه شوخی داشت. این کار را می کردند. من در آن صحبت هایم به عنوان نمونه فیات را مثال زدم. اما یک موقعی مونتاژ به معنای اینست که قطعاتی را در داخل کشور بسازید و قطعاتی را هم از خارج وارد کنید. به این صورت در تمام دنیا صنایع مونتاژ است. یک شرکت اتومبیل سازی به طور متوسط درحدود ۴۰ تا ۴۵ درصد یک اتومبیل را خودش می سازد. باقی اش به یک معنا مونتاژ است. ما هم در ایران آمدیم که اینطور کار کنیم. بنابراین اگر برنامه داشته باشید که به تدریج درصد تولید داخل را افزایش دهید، می شود. ما این کار را کردیم. ما پس از چند سال که این کار را کردیم تبدیل شدیم به کشور صادرکننده اتوبوس. ما به خلیج فارس، عراق، مصر و رومانی اتوبوس صادر می کردیم. اینست که این مونتاژ به این صورت با آن مونتاژی که من هم با آن مخالف بودم، فرق داشت. فریدون خاوند: استراتژی صنعتی ایران در آن دوره استراتژی صنایع جانشین بود که در ایران استراتژی صنعتی درونگرا می گویند. خودتان اشاره کردید که بعداً یک نوع برونگرایی هم پیدا شد و کالاهای ایرانی به خارج صادر می شد. منتها این گذار از درونگرایی به برونگرایی با مسئله نفت برخورد پیدا کرد و در اقتصادی که به دلیل تزریق انبوه درآمدهای نفتی قیمت کارگر بالا رفت و نرخ تورم بالا رفت، این گذار متاسفانه با تنگناهایی رو به رو شد که کشورهایی مثل کشورهای آسیایی و بعداً ترکیه با این مشکل رو به رو نبودند. نه. واقعیت اینست که شما تا چیزی را در داخل یاد نگیرید نمی توانید صادر کنید. اگر در یک کشوری بازارتان خیلی محدود نبود و بازارتان امکان بزرگی داشت برای اینکه بشود در آن تولید با مقیاس اقتصادی انجام داد، دیگر آن حرف به آن صورت صحیح نیست. اگر مواظب باشید و برنامه تان را صحیح انجام دهید. این درست کاری بود که ما کاملاً هم آگاه بودیم. برمی گردم سر مثال اتوبوس. به چه دلیل در ایران اتوبوس صرف می کرد؟ به خاطر اینکه مملکت ما راه های آبی ندارد و راه آهن هم کم داشتیم، بنابراین یک بازار بزرگ برای این در داخل کشور داشتیم. به همین دلیل می توانستیم به کویت صادر کنیم برای اینکه کویت بازاری نداشت که بتواند خودش نگاه دارد. در ضمن قیمتی که برای ما تمام می شد از قیمت آلمانی ارزانتر بود. برزیل امروز را در نظر بگیرید. نوع درونگرایی برزیل طوری بود که اصلاً فکرش را نمی توانستیم بکنیم. امروز تبدیل شده به یکی از غول های اقتصادی دنیا. برای اینکه یاد گرفته اند چه کار کنند. فریدون زرنگار: خب پول نفت باعث تورم شد و گرانی به دنبال آورد و آن تصمیم های دولتی برای مبارزه با گرانی و بگیر و ببند گرانفروشان مطرح شد که شما در مخالفت با این سیاست ظاهراً استعفا دادید. درست است؟ نه اینها با هم مربوط نمی شود. ولی نکته اساسی که در مورد پول نفت گفتید، رویارویی ما با این درآمد ناگهانی نفت، رویارویی غلطی بود. اگر مثل نروژ اقدام می کردیم، هیچ ایرادی نداشت. چون پول نفت بالا رفته بود اینطور نشدیم. پول نفت بالا رفت و بلد نبودیم مصرفش کنیم، برای همین اینطور شدیم.
مجمع روحانیون مبارز ایران روز شنبه در بیانیهای ضمن محکوم کردن حملات چند شب اخیر به منزل مهدی کروبی در تهران اعلام کرد که حملهکنندگان «مجهز به ادوات و ابزاری بودند» که فقط در اختیار نیروهای رسمی جمهوری اسلامی است.مجمع روحانیون مبارز ایران روز شنبه در بیانیهای ضمن محکوم کردن حملات چند شب اخیر به منزل مهدی کروبی در تهران اعلام کرد که حملهکنندگان «مجهز به ادوات و ابزاری بودند» که فقط در اختیار نیروهای رسمی جمهوری اسلامی است. منزل مهدی کروبی که از نامزدهای معترض به نتیجه اعلام شده برای انتخابات خرداد ۸۸ و رهبران مخالفان دولت است، در روزهای گذشته هدف حمله لباسشخصیهايی قرار گرفته که علاوه بر تخريب در ورودی ساختمان، از استفاده از سلاح گرم و گاز اشکآور نيز خودداری نکردهاند. به گزارش سحامنیوز، در میان لباسشخصیهای مهاجم عدهای از متهمان و مجرمان سابقهدار نیز حضور داشتهاند که با شعار «خونی که در رگ ماست، هدیه به رهبر ماست» به مهدی کروبی «دشنام ناموسی» میدادهاند و سپس قدری دورتر عزاداری میکردند. در حالی که در روزهای گذشته و بهویژه در روز جمعه مصادف با روز قدس در ایران، افراد و گروههای مختلف حملات به منزل آقای کروبی را محکوم کردهاند، تاکنون هیچ یک از مقامات رسمی جمهوری اسلامی واکنشی نشان نداده و در این باره سکوت اختیار کردهاند. این در حالی است که همسر آقای کروبی روز چهارشنبه در نامهای سرگشاده مستقیما آیتالله خامنهای را خطاب قرار داده و در اعتراض به آزار خانواده خود به دست «نیروهای بسیج و سپاه» از او پرسید: «آيا جنابعالی به نام حفظ نظام، تخريب و اين گونه رفتارهای غيراخلاقی را مجاز و مشروع میدانيد؟» رهبر جمهوری اسلامی یا اطرافیان او هیچ یک به این نامه خانم کروبی واکنش نشان ندادند، اما متعاقب انتشار این نامه حملات به منزل مهدی کروبی شدت گرفت، حملاتی که مجمع روحانیون مبارز در بیانیه خود «رفتار جنایتآمیز» توصیف کرده است. در این بیانیه آمده است: «شاهد رفتار جنایتآمیزی بودیم که عدهای تخریبگر و هتاک و مجهز به ادوات و ابزاری که فقط در اختیار نیروهای رسمی است از خود نشان دادند.» این بیانیه ادامه میدهد: «بیتفاوتی نیروهایی که مسئول امنیت و نظم جامعهاند در برابر رویدادهایی اینچنین میتواند آثار وحشتناکی را به بار آورد که بیشترین لطمه آن به اصل نظام... است.» حسین کروبی، فرزند مهدی کروبی، در گفتوگو با رادیوفردا درباره حملات اخیر به منزل پدر خود تأييد کرد که در نخستین ساعات روز جمعه حضور نيروهای گارد ويژه باعث پراکنده شدن لباس شخصیها از مقابل منزل آقای کروبی شده، اما افزود که صبح روز جمعه تنها شمار اندکی از نيروهای انتظامی در محل حضور داشتند که آنها در کنار لباس شخصیها نشسته بودند. مهدی کروبی خود در واکنش به این حملات در بیانیهای که در سحامنیوز، وبسایت نزدیک به او، منتشر شد اعلام کرد که بهرغم این حملات «تا آخرین لحظه از حقوق مردم کوتاه نخواهد» آمد. میرحسین موسوی نیز در بیانیهای این حملات را « اقدامات سازمانیافته »ای دانست که «زیر نظر نیروهای امنیتی و انتظامی» جمهوری اسلامی انجام شده است.
مطبوعات وابسته به اوپوزیسیون آذربایجان طی دو هفته گذشته، با انتقاد شدید از روسیه، حکومت را به اتخاذ تدابیر سختگیرانه نسبت به روسیه دعوت کرده اند؛ از عضویت در ناتو، نزدیکی بیشتر به غرب، کاهش روابط اقتصادی با مسکو تا، عدم تمدید اعتبار قرارداد واگذاری رادار «قبله»...سفر دمیتری مدودیف رئیس فدراسیون روسیه به آذربایجان، با عقد چهار قرارداد، عصر شنبه - ۱۲ شهریور به پایان رسید. به گزارش خبرگزاری دولتی "آذرتاج" آذربایجان، این قراردادها در زمینه افزایش صادرات گاز آذربایجان به روسیه تا سقف ۲ میلیارد متر مکعب تا پایان سال ۲۰۱۱، استفاده از منابع آبی رود «سامور» واقع در مناطق «لزگی» نشین مرزی دو کشور و تعیین دقیق خطوط مرزی دولتی است. آقای الهام علیاف روز جمعه بلافاصله بعد از استقبال رسمی همتای روسی خود، پشت درهای بسته مذاکراتی انجام دادند که هیچ اطلاع رسمی از ماهیت و موضوع مذاکرات منتشر نشده است. با این همه، قبل از سفر آقای مدودیف «ریانوستی» خبرگزاری دولتی روسیه، به استناد به یک منبع آگاه کرملین گزارش داده بود که مسائل قره باغ، همکاری های فنی - نظامی مسکو و باکو و مسائل بین المللی از جمله وضعیت ایران در زمان دیدار "دمیتری مدودف" رئیس جمهوری روسیه از آذربایجان مورد بحث قرار خواهد گرفت. سفر آقای مدودیف به آذربایجان دو هفته بعد از سفر وی به ارمنستان انجام شده است. طی دیدار رسمی سران روسیه و ارمنستان، سند همکاری نظامی امضا شد که شامل تمدید استفاده از پایگاه ۱۰۲-ام روسیه در شهر گومری ارمنستان تا ۴۹ سال و استفاده از تجهیزات این پایگاه برای دفاع از منافع ملی ارمنستان می شود، موضوعی که برخلاف انتظار، واکنشی از طرف مقامات آذربایجان که ۲۰ درصد اراضی خود را در اشغال ارمنستان می دانند، دیده نشد. آقای وفا قلیزاده مشاور حیدر علیاف رئیس جمهوری سابق آذربایجان (پدر آقای الهام علیاف رئیس جمهور کنونی) در گفت وگو با رادیو فردا بر این باور است که آذربایجان تمایلی برای سردی روابط با روسیه ندارد. به گفته وی، اشغال قره باغ کوهستانی توسط ارمنستان، با کمک نظامی و حمایت روسیه انجام شد و روسیه از ارمنستان به عنوان ابزار کنترل منطقه استفاده می کند، لذا، همکاری نظامی روسیه و ارمنستان چیز جدیدی نیست که آذربایجان را شگفت زده کند. مطبوعات وابسته به اوپوزیسیون آذربایجان طی دو هفته گذشته، با انتقاد شدید از روسیه، حکومت را به اتخاذ تدابیر سختگیرانه نسبت به روسیه دعوت کرده اند؛ از عضویت در ناتو، نزدیکی بیشتر به غرب، کاهش روابط اقتصادی با مسکو تا، عدم تمدید اعتبار قرارداد واگذاری رادار «قبله» به روسیه که در ۲۰۱۲ به اتمام خواهد رسید و همچنین ایجاد یک پایگاه نظامی توسط ترکیه در نخجوان. پیشتر مقامات آذربایجان با غیرکارآمد خواندن میانجیگری های دو دهه گروه مینسک به رهبری امریکا، روسیه و فرانسه بر سر قره باغ کوهستانی، بر لزوم آزاد سازی اراضی اشغال شده با عملیات نظامی تاکید کرده بودند. چیزی که با تمدید قرارداد نظامی و تغییر ماهیت این قرارداد مبنی بر استفاده از پایگاه نظامی ۱۰۲-ام روسیه برای حفاظت از منافع ملی ارمنستان عملا ناممکن به نظر می رسد. آقای قلیزاده به رغم «دشمن اصلی» خواندن روسیه، بر این باور است که سیاست «تحمل گرایی» دولت آقای الهام علیاف عاقلانه است و نباید روابط با روسیه را به تشنج بکشاند. بگفته وی آزادسازی اراضی اشغالی با وجود قدرتی اتمی مانند روسیه عملا ناممکن است و آذربایجان باید با صبر و بردباری روند دیپلماتیک حل مناقشه قره باغ را ادامه دهد. نینوکنتی آدیاسوف، عضو شورای تحلیلی مجلس دومای روسیه در مقاله ای که در «ریا نووستی» منتشر کرده، هدف سفر آقای مدودیف به آذربایجان را تلاش برای اتخاذ «سیاست سنجیده و متعادل» میان آذربایجان و ارمنستان عنوان می کند. مولف بر این باور است که «باکو در حال حاضر نه تنها به تسلیحات روسی بلکه به حمایت سیاسی روسیه نیاز دارد». اشاره آقای آدیاسوف به موضوع تحویل سامانه ضد موشکی اس-۳۰۰ از نوع Favorite-II است که سال قبل میان «روس آبارون اکسپورت» و وزارت دفاع جمهوری آذربايجان امضا شده است. اگرچه شرکت روس آبارون اکسپورت این موضوع را تکذیب کرد، با این همه، وزارت دفاع آذربایجان با تایید این موضوع از اعزام هیئتی از نظامیان آذربایجان به «آکادمی نظامی پدافند هوايی» روسیه جهت آشنایی با سیستم سامانه ضد موشکی اس -۳۰۰ خبر داد. آقای قلیزاده بر این باور است که صحبت از اتخاذ سیاست متوازن توسط روسیه در قفقاز غیر منطقی است؛ «نه در دوره تزار، نه شوروی و نه پس از فروپاشی آن مسکو سیاست متوازنی میان آذریها و ارامنه اتخاذ نکرده است». وی در مورد امید به آزاد سازی قره باغ کوهستانی می گوید: «آذربایجان همچون دوره تزار و اتحاد شوروی، چاره ای جز به انتظار نشستن برای فروپاشی روسیه کنونی ندارد و هر گونه اقدام نظامی برای آزادسازی اراضی اشغال شده بی معنی است». آقای راسم موسی بکاف دیگر کارشناس سیاسی آذربایجان در گفت و گو با رادیو فردا با معقول خواندن سیاست «سکوت» آذربایجان در مقابل همکاری های نظامی روسیه و ارمنستان بر این باور است که باکو بر این موضوع واقف است که نوع تعامل و نگرش روسیه نسبت به آذربایجان و ارمنستان فرق دارد. «روسیه به آذربایجان به عنوان پارتنر و همکار اقتصادی نگاه می کند، لیکن ایروان را بعنوان متفق استراتژیک خود قلمداد می کند». آقای موسی بک اف بر این عقیده است که ماهیت همکاری های نظامی روسیه و ارمنستان تغییری نکرده است. بگفته وی، هر دو کشور «عضو پیمان امنیت جمعی» هستند، یعنی به ذاته روسیه در قبال امنیت ارمنستان مسئول است. از طرفی، روسیه یک بار به میزان یک میلیارد و بار دیگر به میزان ۸۰۰ میلیون دلار تجهیزات نظامی به ارمنستان بخشیده است و از همه مهمتر، پیمان نظامی-امنیتی قبلی میان روسیه و ارمنستان که در سال ۱۹۹۵ امضا شده، حتی اگر هم اکنون تمدید هم نمی شد، تا ۱۰ سال دیگر اعتبارش باقی بود و با این اوصاف تغییری «حداقل در وضعت کنونی» انجام نشده است. منطقه گومری در شمال ارمنستان قرار دارد. از سال ۱۹۹۵ پایگاه ۱۰۲ نظامی روسیه در این منطقه دایر شده است. این پایگاه در چارچوب سیستم واحد دفاع ضد هوایی کشورهای مشترک المنافع انجام وظیفه کرده و زیر نظر منطقه نظامی قفقاز شمالی روسیه فعالیت می کند. این پایگاه با پنج هزار پرسنل نظامی روس، به موشک های زنیت "S-300" و جنگنده های "MiQ-29" تجهیز شده است. آقای موسی بکاف می گوید که با وجود تمدید قرارداد، تجهیزات این پایگاه افزایش پیدا نکرده است و این موضوع تا حدودی خیال آذربایجان را آسوده کرده است. در پی حملات ارمنستان به جمهوری آذربايجان بيست درصد از سرزمين های متعلق به جمهوری آذربايجان، يعنی قره باغ کوهستانی که عمدتا ارمنی نشین است، همراه با هفت شهر و ناحيه ديگر اطراف آن اشغال شده است. در سال ۱۹۹۴ طرفين به پيمان آتش بس دست يافتند و مذاکرات پيرامون اين مناقشه با ميانجیگری گروه مينسک، سازمان امنيت و همکاری اروپا با رياست مشترک روسيه، فرانسه و ايالات متحده آمريکا انجام می گيرد.
دو عامل انتحاری روز جمعه با انفجار بمبی، در شهر خجند در شمال تاجیکستان، باعث کشته شدن دو مأمور پلیس و زخمی شدن دست کم ۲۵ تن دیگر شدند.دو عامل انتحاری روز جمعه در شهر خجند در شمال تاجیکستان با انفجار بمبی باعث کشته شدن دو مأمور پلیس و زخمی شدن دست کم ۲۵ تن دیگر شدند. بمبگذاران سوار بر خودرویی که در آن مواد منفجره کار گذاشته شده بود به دروازه اصلی قرارگاه پلیس وارد شده و با انفجار این خودرو باعث تخریب قسمتی از ساختمان بخش مبارزه با جرایم سازمانیافته پلیس شدند. سرهنگ محمدجان نذریف، سخنگوی وزارت کشور تاجیکستان در این باره به بخش تاجیکی رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی گفت یکی از افسران پلیس هنگامی که میخواست از ورود خودروی حملهکنندگان جلوگیری کند کشته شد و افسر دیگر در بیمارستان جان سپرد. وی تأیید که «دو تروریست نیز در این حمله کشته شدهاند.» محمدجان نذریف افزود: «ساختمان هم در اثر این انفجار قوی بهشدت آسیب دید و ۲۵ مأمور پلیس هم با جراحات مختلف راهی بیمارستان شدند.» سخنگوی وزارت کشور تاجیکستان، یکی از گروههای مرتبط با سازمان القاعده به نام «حرکت اسلامی ازبکستان» را مسئول این بمبگذاری دانست و افزود که «این حمله برای آزاد کردن ستیزهجویان اسلامگرا که به اتهام قتل در خجند محبوسند صورت گرفته است.» پنج نفر از افراد مظنون به قتل حامدجان کریمف، رئیس پیشین بازار شهر اسفره و عضو مجلس این شهر، در این زندان در بازداشت بهسر میبرند. به گفته مقامات تاجیک، جستجو برای یافتن مأموران دیگر در میان بخش تخریب شده ساختمان ادامه دارد و شمار تلفات این حمله ممکن است افزایش یابد. در همین حال، رئیس جمهوری تاجیکستان نیز کمیسیون ویژهای را به رهبری امیرقول عظیمف، دبیر شورای امنیت این کشور برای بررسی این حادثه تشکیل دادهاست. ساکنان شهر خجند، مرکز استان سغد، که شهری است با ۱۵۰ هزار نفر جمعیت در نزدیکی دره فرغانه این انفجار را «بسیار قوی» توصیف میکنند. حزب حرکت اسلامی ازبکستان که در سال ۱۹۹۸ پس از پایان جنگ داخلی تاجیکستان، توسط جمعه نمنگانی بنیانگذاری شد با فعالیت در دره فرغانه و مناطق اطراف خواستار ایجاد یک حکومت اسلامی در منطقه است. انفجار روز جمعه خجند یک روز پس از آن اتفاق میافتد که امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان، رئیس نیروهای امنیتی این کشور را پس از یک دوره تصدی طولانی از کار برکنار کرد. برکناری این مقام امنیتی به این خاطر انجام شد که ماه گذشته یک گروه ۲۵ نفره از ستیزهجویان مرتبط با القاعده توانستند با کشتن شش زندانبان از زندانی در تاجیکستان فرار کنند. بیشتر این ستیزهجویان فراری اهل افغانستان و شش تن از آنها از منطقه قفقاز روسیه هستند. نیروهای نظامی و انتظامی تاجیکستان از زمان فرار این عده از زندان همچنان در حالت آمادهباش بهسر میبرند و مرزها و جادههای این کشور تحت کنترل شدید قرار دارد. تاجیکستان پس از فروپاشی شوروی شاهد درگیری گسترده میان نیروهای اسلامگرا و حامیان دولت سکولار امامعلی رحمان بود که طی این درگیریها دهها هزار نفر جان خود را از دست دادند. دولت آقای رحمان از آن زمان همچنان با نفوذ و گسترش اسلامگرایی در کشورش مقابله کردهاست و دولت تاجیکستان ماه گذشته نیز اعلام کرد قصد دارد با تعطیلی مدارس غیرقانونی از اوج گرفتن آموزش افراطگرایی دینی در این کشور جلوگیری بهعمل آورد.
اغلب روزنامه های شنبه ايران از جمله كيهان و رسالت گزارش هايى درباره برگزارى مراسم روز قدس منتشر كرده اند و دو روزنامه ايران و دنياى اقتصاد از استقرار يگان هاى ويژه نيروى انتظامى و اجراى « مانور مهار » همزمان با اين مراسم در تهران خبر داده اند. اغلب روزنامه های شنبه ايران از جمله كيهان و رسالت گزارش هايى درباره برگزارى مراسم روز قدس منتشر كرده اند و دو روزنامه ايران و دنياى اقتصاد از استقرار يگان هاى ويژه نيروى انتظامى و اجراى « مانور مهار » همزمان با اين مراسم در تهران خبر داده اند. به نوشته روزنامه ايران ، ارگان رسمى دولت ، فرمانده انتظامى تهران بزرگ با اعلام برگزارى « مانور مهار » در پايتخت گفته « مراسم راهپيمايى روز قدس بدون هيچ مشكل ترافيكى و انتظامى در تهران برگزار شد. » روزنامه دنياى اقتصاد نيز در همين خصوص خبر داده كه در جريان اين مانور « تعداد زيادى از عوامل نيروى انتظامى در نقاط مختلف شهر به ويژه مسيرهاى منتهى به دانشگاه تهران استقرار يافتند و تعداد زيادى از نيروهاى پليس امنيت نيز با پوشش لباس فرم ويژه به همراه ماموران موتور سوار اقدام به مانور و گشتزنى در سطح شهر تهران كردند. » به نوشته اين روزنامه حسين ساجدىنيا فرمانده نيروى انتظامى تهران با تاكيد براينكه « حضور نيروهاى پليس در سطح شهر تمرينى براى انجام عمليات طرح "مهار جرائم" است » گفته « تمام نقاط حساس شهر شناسايى شده است و نيروهاى پليس در نقاط حساس مستقر شدهاند. » «حمله به اسرائیل » روزنامه هاى ابتكار نيز اظهارات تهديد آميز رييس ستاد كل نيروهاى مسلح جمهورى اسلامى درباره حمله به نيروگاه هسته اى اسرائيل و نيز تهديد فرمانده بسيج عليه اسرائيل را در تيتر نخست شماره شنبه خود منتشر كرده است. اين روزنامه از قول حسن فيرزآبادى كه از ۲۱ سال پيش با حكم آيت الله خامنه اى رياست ستاد كل نيروهاى مسلح جمهورى اسلامى را بر عهده دارد ، نوشته كه در صورت حمله به ايران « ما به شكلهاى مختلف پاسخ آن ها را خواهيم داد و آنان را تنبيه خواهيم كرد » و « اميدواريم نيازى به اين نباشد كه نيروگاه هستهاى ديمونا در اسرائيل را مورد هدف قرار دهيم. » حسن فيروزآبادى با اين ادعا كه « هيچ نقطهاى از خاك اسرائيل وجود ندارد كه در تيررس تجهيزات مدرن ما نباشد » گفته است « جنگ اتمى مصلحت هيچ كشورى نيست. » روزنامه ابتكار همچنين خبر داده كه فرمانده بسيج نيز اسرائيل را به نابودى تهديد كرده و گفته « براى محو اسرائيل دنبال بهانه مىگرديم. » به گزارش اين روزنامه محمدرضا نقدى با تاكيد براينكه « اكنون دست نيروهاى نظامى ايران براى از بين بردن اسرائيل بسته است » گفته « امروز به دليل مسايل بينالمللى و معاهدات موجود امكان چنين حضورى را نداريم و دنبال بهانه مى گرديم تا اين بهانه را به ما بدهند آن وقت نشان مىدهيم چكار خواهيم كرد. » تلاش ستاد كل نيروهاى مسلح براى « تغيير ذائقه كاربران اينترنت » روزنامه مردمسالارى از تلاش ستاد كل نيروهاى مسلح براى تغيير ذائقه كاربران ايرانى اينترنت خبر داده است. به گزارش اين روزنامه مسعو جزائرى معاون فرهنگى ستاد كل نيروهاى مسلح با اين ادعا كه « استكبار جهانى توانسته ذائقه هاى كاربران را در راستاى نيات و اهداف خود شكل دهند بنابراين ما كار پيچيده و دشوارى داريم و چاره اى نداريم تا ذائقه ها را عوض كنيم. » سرتيپ پاسدار جزائرى با اشاره به اينكه « نمى خواهيم غلو كنيم اما به هر ترتيب دشمن ما آمريكايى ها و اسرائيلى ها داراى توانمندى هاى سخت و نرمى هستند » گفته « ما در كشور سرمايه هاى نرم زيادى داريم كه بخشى از اين سرمايه ها فعال شده است و هرچه جلو مى آييم شاهد رويدادهاى شگرفى مى شويم كه به سرمايه هاى نرم انقلاب اسلام مربوط مى شود. » معاون فرهنگى ستاد كل نيروهاى مسلح اشاره اى به جزئيات برنامه اين ستاد براى فعاليت در اينترنت و تغيير ذائقه كاربران اينترنت نكرده اما « مبارزه سامان يافته » را بخشى از اين اقدامات برشمرده است. روزنامه جهان صنعت نيز گزارش داده كه دولت در حال آزمايش « سامانه آدرسهاى عددى اينترنتى ، آى پى » است تا « واسطه مديريت روى آى پى آدرسها ، جرايم اينترنتى را با احتمال بالا پيگيرى كند. » علىاصغر انصارى با بيان اينكه بر اساس مصوبه « كميسيون تنظيم مقررات و ارتباطات راديويى » ماموريت راه اندازى اين سامانه بر عهده « شركت فناورى اطلاعات » بود نوشته « راهاندازى آزمايشى اين سامانه با موفقيت انجام شده و طى چند ماه آينده به طور رسمى به بهرهبردارى خواهد رسيد » و هدف آن « ساماندهى نابسامانىهاى موجود در بحث مديريت اينترنت » در ايران است. انتقال صفايى فراهانى به بهدارى زندان اوين پس از حمله قلبى به رغم آنكه محدوديت هاى فزاينده اى كه دولت براى روزنامه هاى در خصوص انتشار اخبار مربوط به چهره هاى سياسى معترض ايجاد كرده ، روزنامه آرمان در خبرى كوتاه از وضعيت بد جسمى محسن صفايى فرهانى و انتقال وى به بهدارى زندان اوين خبر داده است. به نوشته اين روزنامه « صفايى فراهانى ،سه روز پيش در بند ۳۵۰ اوين دچار حمله قلبى و به بهدارى اوين منتقل شده است. » محسن صفايى فراهانى ، از اعضاى ارشد حزب مشاركت است كه پس از انتخابات بازداشت و ماه ها در بازداشت به سر برد. او پس از مرخصى با قيد وثيقه به دنبال امضاى شكايتى كه همراه با ۷ چهره اصلاح طلب ديگر عليه « دخالت گروهى از نظاميان و اعضاى سپاه پاسداران در كودتاى انتخاباتى » به قوه قضائيه ارائه كرد بارديگر به زندان منتقل شد و همچنان زندانى است.» ارگان مطبوعاتى دولت؛ « كشته شدگان بازداشت كهريزك شهيد نيستند » روزنامه ايران ، ارگان مطبوعاتى دولت احمدى نژاد، در شماره شنبه خود به نقل از رييس بنياد شهيد « شهيد محسوب شدن سه قربانى بازداشتگاه كهريزك توسط بنياد شهيد را تكذيب كرده » است. اين روزنامه نوشته مسعود زريبافان معاون محمود احمدى نژاد و رييس بنياد شهيد با اعلام اينكه « اسامى سه قربانى بازداشتگاه كهريزك از سوى نهادهاى ذيربط در بين شهداى فتنه پس از انتخابات قرار گرفته بود » گفته « بنياد شهيد اين سه نفر را حائز شرايط ندانسته و شهيد محسوب نمىكند. » پيشتر خبرگزارى مهر خبر با اعلام خبرى مبنى بر صدور كارت بنياد شهيد براى خانواده سه تن از بازداشت شدگان پس از انتخابات كه در بازداشتگاه كهريزك كشته شدند ادعا كرده بود كه « تشكيل پرونده شهادت براى محسن روحالامينى ، محمد كامرانى و امير جوادىفر و صدور كارت شهيد براى خانواده آنها با تاييد مراجع قانونى توسط بنياد شهيد تهران » صورت گرفته و « شهيد تشخيصدادن قربانيان حادثه كهريزك، يكى از نتايج فعاليت و اقدامات كميته ويژهاى است كه به دستور آيتالله على خامنهاى، رهبر جمهورى اسلامى تشكيل شد » اما آن گونه كه روزنامه دولتى ايران نوشته رييس بنياد شهيد اين خبر را تكذيب كرده است. محسن روح الامينى ، محمد كامرانى ، امير جوادىفر و رامين آقازاده قهرمانى چهار تن از بازداشت شدگان پس از انتخابات هستند كه بر اثر شكنجه در بازداشتگاه كهريزك كشته شدند اما مقامات رسمى حاضر به پذيرش كشته شدن شمار بيشترى از بازداشت شدگان پس از انتخابات در بازداشتگاه كهريزك نيستند و به رغم شكايت خانواده رامين آقازاده قهرمانى ، مقام هاى قضايى در اخبار رسمى از او به عنوان يكى ديگر از قربانيان كهريزك نام نمى برند.
مذاکرهکننده آمریکا با روسیه در زمینه سلاحهای هستهای میگوید تاخیر در تصویب پیمان جدید استارت میتواند به کاهش اطلاعات آمریکا از ذخایر تسلیحات هستهای روسیه منجر شود. رز گُتمولر (Rose Gottemoeller ) معاون وزیر خارجه آمریکا و سرپرست تیم مذاکره کننده با روسیه گفته است که هرچه زمان تصویب قرارداد تازه سلاحهای هستهای با روسیه به درازا بکشد، به همان نسبت اطلاعات آمریکا در مورد ذخایر سلاحهای هستهای روسیه نیز کمتر خواهد شد. با منقضی شدن پیمان قدیم استارت (پیمان کاهش سلاحهای استراتژیک) در ماه دسامبر، بازرسی از پایگاههای داخل روسیه نیز متوقف میشود. باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، مایل است قرارداد استارت جدید را تا پایان سال جاری میلادی به تصویب سنای آمریکا برساند؛ اما برای تصویب آن نیاز به رای چند سناتور جمهوریخواه دارد.
روز شنبه یک هواپیمای کوچک در فرودگاهی در جزیره جنوبی زلاند نو آتش گرفت که بر اثر آن، خلبان و هشت سرنشین آن کشته شدند. این هواپیمای کوچک، که به یک شرکت چتربازی تعلق داشت، پس از سرعتگیری در باند فرودگاه برای اوج گرفتن، در انتهای باند آتش گرفت. هنوز جزئیات و دلیل این سانحه و همچنین ارتباط احتمالی آن با زمین لرزه منطقه اعلام نشده است.
پس از وقوع زمین لرزهای به شدت هفت و یک دهم ریشتر در دومین شهر زلاند نو، مقامهای محلی حالت فوق العاده در آن منطقه اعلام کردند. این زمین لرزه در ساعت چهار و نیم بامداد شنبه، به وقت محلی، در شهر کرایستچرچ Christchurch دومین شهر بزرگ زلاند نو روی داد. بنابر گزارشها، بر اثر این زمین لرزه شماری از ساختمانها فرو ریخته، بسیاری از راهها آسیب دیده و انتقال برق را با اختلال مواجه کرده است؛ با این حال این زلزله تنها دو زخمی بر جای گذاشته است.
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، گفته است: در شرايطی كه آمريكا دنبال فشار وارد كردن به ايران است طرح مذاكره با آنها غلط است. به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، آقای لاریجانی که شامگاه جمعه در شهر قم سخنرانی میکرد همچنین با اشاره به تحریمهای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی گفت: بايد يک دوره مقاومت ملی را طراحی و به آن سامان بخشيم. پس از آمریکا و کشورهای اروپایی که تحریمهایی اضافه بر قطعنامه شورای امنیت علیه جمهوری اسلامی ایران وضع کردند، دولت ژاپن نیز روز جمعه تحریمهای یکجانبه علیه ایران را به تصویب رساند.
کمیسیاریای عالی امور پناهندگان سازمان ملل از کشورهای اروپایی خواست تا از اخراج پناهجویان عراقی مقیم این کشورها به مناطق ناامن در عراق خودداری کنند. آدریا ادوارد، سخنگوی کمیساریای عالی امور پناهندگان، از کشورهای اروپایی خواست عراقیهایی را که محل سکونت قبلیشان یکی از استانهای بغداد، دیاله، نینوا، صلاحالدین یا کرکوک بوده است، اخراج نکنند. در روزهای گذشته دهها عراقی از کشورهای سوئد، نروژ، دانمارک و بریتانیا به عراق بازگردانده شدهاند.
واکنشهای بینالمللی به بمبگذاری روز جمعه در کویته پاکستان همچنان ادامه دارد. بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد، روز جمعه این بمبگذاری انتحاری را که به کشته شدن دستکم ۵۴ تن انجامید بشدت محکوم کرد. پیشتر نیز سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بمبگذاریهای روزهای اخیر در پاکستان را محکوم کرده و با اشاره به مراسم مذهبی ماه رمضان در پاکستان گفته بود: «مردم پاکستان باید آزاد باشند تا در فضایی آرام و مسالمتآمیز مراسم مذهبی خود را برگزار کنند». کاخ سفید واشینگتن نیز در بیانیهای این حمله را محکوم کرد و یادآور شد که این عمل سزاوار سرزنش بیشتری ست چرا که در ماهی که برای مسلمانان مقدس است انجام شده. روز جمعه یک بمبگذار انتحاری خود را در میان شیعیانی که به مناسبت «روز قدس» راهپیمایی میکردند منفجر کرد که به کشته شدن دست کم ۵۴ تن انجامید. طالبان مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته و گفته است که این حملات را بزودی به اروپا و آمریکا هم خواهد کشید. چهارشنبه گذشته نیز در بمبگذاری انتحاری دیگری در شهر لاهور، دستکم ۳۵ تن جان باختند.
روز جمعه همزمان با دیدار دیمیتری مدودف، رئیس جمهوری روسیه، از باکو، قراردادی بین شرکت دولتی گاز جمهوری آذربایجان و شرکت روسی گازپروم به امضا رسید. بر پایه این قرارداد، جمهوری آذربایجان در سال ۲۰۱۱ دو میلیارد متر مکعب گاز به روسیه صادر میکند. همچنین قرار است حجم گاز صادراتی به روسیه از دو سال بعد نیز بار دیگر افزایش یابد. در جریان دیدار آقای مدودف از جمهوری آذربایجان، رهبران دو کشور قراردادهایی نیز در باره خطوط مرزی و روابط بازرگانی دوجانبه امضا کردند. به گفته آقای مدودف، موضوع نگرانی باکو از ادامه حضور نیروهای روسی در یک پایگاه نظامی در ارمنستان هم از دیگر موضوعات مطرحشده در گفتوگوهای طرفین بوده است. جمهوری آذربایجان و ارمنستان از زمان استقلال از اتحاد جماهیر شوروی در اوایل دهه ۹۰ میلادی، بر سر منطقه ناگورنو قرهباغ با یکدیگر اختلاف دارند و این اختلافات تاکنون به چند درگیری نظامی میان دو کشور انجامیده است.
، وزیر امور خارجه آمریکا با اشاره به حمایت ایران از گروههای بنیادگرای مخالف گفت و گوهای صلح در خاورمیانه، از رهبران فلسطینی و اسرائیلی خواسته است، «آخرین فرصت» برای دستیابی به صلح استفاده کنند.هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه ایالات متحده با اشاره به حمایت جمهوری اسلامی ایران از گروههای بنیادگرای مخالف گفت و گوهای صلح در خاورمیانه، از رهبران فلسطینی و اسرائیلی خواسته است، «آخرین فرصت» برای دستیابی به صلح استفاده کنند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، روز جمعه با تاکید بر اهمیت گفت و گوهای تازه صلح میان فلسطینیها و اسرائیلیها، گفته است، ممکن است این گفت و گوها «آخرین فرصت» برای نیل به یک توافقنامه صلح باشد. بیشتر بخوانید: آغاز مذاکرات صلح بین رهبران اسرائیل و فلسطینیها در واشینگتن حماس مسئولیت کشتن چهار اسرائیلی را بر عهده گرفت وی که تنها یک روز پس از شرکت در گفت و گوهای مستقیم میان رهبران فلسطینی و اسرائیلی در واشنگتن، در یک گفت و گوی مشترک با شبکههای تلویزیونی اسرائیلی و فلسطینی سخن میگفت، علت کم بودن فرصت برای دستیابی به صلح را « گسترش ایدئولوژی مورد حمایت ایران در خاورمیانه» ذکر کرده است. بر اساس این گزارش، جاهطلبی هستهای جمهوری اسلامی برای طرفهای درگیر در مناقشه خاورمیانه به ویژه اسرائیل، به انگیزه تازهای برای دستیابی به صلح تبدیل شده است. در این میان اسرائیل بارها هشدار داده است، که این کشور ممکن است برای مقابله با برنامههای هستهای جمهوری اسلامی به اقدام نظامی متوسل شود. همچنین دولت اسرائیل بر این گمان است که موفقیت در گفت و گوهای صلح خاورمیانه توانایی ایران را برای بهرهبرداری از بحران خاورمیانه به منظور توجیه رفتار خود محدود خواهد کرد. گروههای تندرو مورد حمایت جمهوری اسلامی در منطقه و به ویژه گروه حماس که کنترل نوار غزه را در اختیار دارد، با مذاکرات صلح خاورمیانه مخالفت کردهاند. همچنین، روز جمعه و پیش از سخنان هیلاری کلینتون، محمود احمدینژاد، رئیس دولت جمهوری اسلامی، ضمن محکوم کردن گفت و گوهای صلح، از «مقاومت در فلسطین» به عنوان راه حل مساله فلسطین نام برده بود. در این میان وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا تاکید کرده است،«ایدئولوژی مخالف» مورد حمایت ایران و نیز توسل گروههای افراطی به خشونت دستیابی هر چه سریعتر به توافق در گفت و گوهای صلح را ضروری ساخته است. خانم کلینتون در این باره گفته است: « به نظر من گذشت زمان به نفع تلاشهای اسرائیلیها و فلسطینیها به منظور دستیابی به امنیت، صلح و یک کشور مستقل نیست.» پس از حدود دو سال وقفه در روند گفت و گوهای صلح خاورمیانه، رهبران اسرائیلی و فلسطینی روز پنجشنبه، به دعوت رئیس جمهوری آمریکا، در دور تازهای از گفت و گوهای رو در رو در واشنگتن شرکت کرده و در باره ادامه این گفت و گوها به توافق رسیدند. قرار است، دور بعدی گفت و گوی میان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی، در روزهای چهاردهم و پانزدهم سپتامبر در مصر برگزار شود. باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا اظهار امیدوارى کرده است، این گفت و گوها در طول یک سال به امضاى یک قرار داد صلح منجر شود. محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینى نیز زمان در نظر گرفته شده از سو اوباما را مناسب توصیف کرده و گفته است: « چنانچه حسن نیت وجود داشته باشد، این زمان زیاد هم هست.» همچنین بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل نیز در مراسم گشایش گفت و گوهای واشنگتن با تاکید بر عزم دولت خود برای نیل به پیمان صلح، گفته است: « مردم اسرائیل و من به عنوان نخست وزیر آنها، آماده قدم برداشتن در این راه و حرکت در مسیر طولانی هستند؛ مسیر طولانی در مدت زمان کوتاه، تا به صلحی واقعی دست یابند و برای خود امنیت، بهروزی و همسایگان خوبی به ارمغان بیاورند.»
فیلیپ کراولی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز جمعه، حملات انتحاری اخیر در شهرهای کویته، لاهور و پیشاور پاکستان را محکوم کرد. آقای کراولی با اشاره به مراسم مذهبی که در این شهرها در ماه رمضان برگزار میشد، گفت: « مردم پاکستان باید آزاد باشند تا در فضای آرام و صلحآمیز مراسم مذهبی خودشان را انجام دهند.» روز جمعه دستکم ۵۰ تن در یک حمله انتحاری در راهپیمایی شیعیان برای همبستگی با فلسطینیها، در شهر کویته در پاکستان کشته و ۲۰۰ نفر زخمی شدند.
همزمان با برگزاری مراسم «روز قدس» در ایران، مسجد قبای شیراز شاهد درگیریهایی میان طرفداران حکومت و هواداران آیتالله دستغیب بوده است که به زخمی شدن چند نفر منجر شد.برپایه گزارشهای منتشر شده، روز جمعه و همزمان با «روز قدس» در ایران، مسجد قبای شیراز شاهد درگیریهایی میان نیروهای طرفدار حکومت و هواداران آیتالله دستغیب بوده است که به زخمی شدن چند نفر نیز منجر شده است. بیشتر بخوانید: هشدار آیتالله دستغیب به حامیان حاکمیت: حمله به مسجد قبا به صلاحتان نیست' آیتالله دستغیب: کسی که میگوید مردم باید از او پیروی کنند، شجره خبیثه است آیتالله دستغیب: محارب کسى است که آزادى مردم را سلب کند یک شاهد عینی، درباره آخرین تحولات مسجد قبا به رادیو فردا گفت حملهکنندگان به مسجد قبا، «از دفتر آیت الله ایمانی، امام جمعه شیراز، سازماندهی شده بودند و طلاب و نمازگزاران نیز از مسجد دفاع میکردند». این شاهد عینی به رادیو فردا گفت نیروهای بسیجی حدود ساعت ۱۲:۳۰ دقیقه جمعه شب در مسجد را با بنزین آتش زدند. این شاهد عینی افزود: «پس از اینکه نیروهای بسیجی، خوب در را آتش زدند، نیروی انتظامی، آنها را پراکنده کرد.» به گزارش کلمه و به نقل از سایت طرفداران آیتالله دستغیب، عضو منتقد مجلس خبرگان رهبری، پیش از راهپیمایی «روز قدس» با دستور شورای تامین استان فارس، اطراف این مسجد حصار کشی شده و نمازگزاران از ورود به این مسجد منع شده بودند. بنا بر گزارش سایت «حدیث سرو» که متعلق به هواداران آیت الله دستغیب است، بعد از راهپیمایی روز قدس، نیروهای طرفدار حکومت با وجودی که مسجد تحت کنترل نیروی امنیتی بود، به داخل مسجد رفته و به «تخریب» مسجد اقدام کرده و کسانی را که در مسجد بودهاند را مورد ضربوشتم قرار دادند. همین منبع گزارش داده است که روز جمعه سرانجام «نیروهای موسوم به لباس شخصی» توسط «اصحاب مسجد و طلاب» بیرون رانده شدهاند و نمازگزاران با «نوای دلنشین ربنای شجریان به استقبال نماز» رفته و افطار کردند. درهمین حال، سایت جهان، نزدیک به عليرضا زاكانی نماينده اصولگرای تهران نیز در گزارشی متفاوت نوشته است، «پس از اظهارات توهینآمیز آقای دستغیب به ساحت ولایت فقیه جمع کثیری از مردم در مقابل مسجد ایشان درشهر شیراز تجمع و تحصن کردند» که به نوشته این سایت هوارداران آیت الله دستغیب، این «مردم» را زخمی کردهاند. این برای نخستین بار نیست که برپایه گزارشهای منتشر شده، مسجد آیت الله دستغیب از روحانیون منتقد حکومت، مورد تهاجم نیروهای طرفدار حکومت قرا میگیرد. پیشتر، در ماه رمضان امسال گروههای حامی حاکمیت، به دفتر آیتالله دستغیب در شیراز حمله کرده و در برابر مجلس قبا نیز تجمع کرده بودند. پس از این اقدامات، آیت الله دستغیب، نسبت به هرگونه حمله بعدی به این اماکن هشدار داده بود. آیتالله دستغیب در این باره تصریح کرده بود: «به آقایانی که به نظر خودشان میخواهند با حمله مجدد به مسجد وضع را اصلاح کنند، ولی درصدد فساد هستند سفارش میکنم که مبادا در آن جلسات مخفیانهای که دارید در صدد حمله به مسجد باشید و بخواهید دوباره آن وضع را تکرار کنید که این به صلاحشان نمیباشد و امتحان خوبی در آن قضایا از جانب شما داده نشد.» در شب ۲۳ ماه رمضان امسال نیز آیت الله دستغیب در مراسم شبهای احیا، گفته بود که نیروهای طرفدار حاکمیت با گرفتن مسجد قبا از نمازگزارانش، نمیتواننند مانع نیایش آنها شوند. این عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: «ما هرجا که باشیم، خدا را میپرستیم. گذاشتند در این مسجد نماز بخوانیم، نماز میخوانیم؛ نگذاشتند هر جا شد ما نماز خودمان را میخوانیم. ما بندهٔ خدا هستیم، فقط اطاعت خدا میکنیم. ما بنا داریم که ان شاء الله تا آخر عمرمان به همین وضعی که هست باشیم. گذاشتند که امر به معروف و نهی از منکر میکنیم؛ نگذاشتند، وقتی که دهنمان را بستند، وقتی که دست و پایمان را بستند، خوب دیگر ما پیش خدایتعالی تکلیفی نداریم.» این مرجع تقلید شیعه در ادامه سخنان خود گفته بود کسانی که به مسجد قبا حمله میکنند ماهیت «نظامی» دارند و مردم عادی به گفته او به مسجد «تعرض»نمیکنند. وی همچنین از مسئولان خواسته بود که بگذارند مردم مراسم «روز قدس» را به جا آورند. حملههای نیروهای طرفدار حاکمیت به آیت الله دستغیب پس از آن شدت گرفت که وی در یکی از سخنرانیهای ماه رمضان امسال خود گفته بود ولی فقیه باید به قانون اساسی عمل کند، نه این که بر آن «مسلط» باشد. آیت الله دستغیب تصریح کرده بود: «آن شخصی که مدام دم از مَن میزند و خود را همه کاره مردم میداند و میگوید باید همه از من پیروی کنند، یک همچین شخصی مصداق شجره خبیثه میباشد.» در ماه رمضان امسال، پایگاه اطلاعرسانی دفتر آیت الله دستغیب از سوی نهادهای جمهوری اسلامی فیلتر شد. مسجد قبای شیراز، در ۱۲دی ماه سال گذشته و به دنبال حمله نیروهای طرفدار حاکمیت، از سوی شورای تامیت استان فارس به مدت دو هفته پلمب شده بود.
وزیر خارجه ایالات متحده از رهبران فلسطینی و اسرائیل خواست از موانع موجود بر سر مذاکرات مستقیم صلح عبور کنند و از این آخرین شانس برای رسیدن به توافق، استفاده کنند. به گفته هیلاری کلینتون، « ایدئولوژی مخالفت و واپسزدن» که از سوی جمهوری اسلامی ایران حمایت میشود و « تعهد به خشونت» در خاورمیانه از سوی کسانی که نمیخواهند صلح در این منطقه برقرار شود، خود نشاندهنده این است که چرا باید برای تصمیمات نهایی عجله کرد. هیلاری کلینتون، روز جمعه در گفتوگو با شبکه های تلویزیون اسرائیلی و فلسطینی ها، یک روز پس از آغاز مذاکرات مستقیم صلح در واشنگتن بین دو طرف، بر تصمیمگیری سریع در این زمینه تاکید کرد. مسئولان جمهوری اسلامی روز جمعه، در سخنرانی هایی بهمناسبت روز قدس در تهران، باشدیدترین لحن، مذاکرات خاورمیانه را مردود شمردند. محمود احمدینژاد نیز گفت که این مذاکرات، مرده به دنیا آمده و مبنایی ندارد.
یک هواپیمای باربری در نزدیکی فرودگاه بینالمللی شهر دبی در امارات متحده عربی سقوط کرد و دو خدمه آن کشته شدهاند. این هواپیمای آمریکایی مربوط به شرکت پُستی یو پی اس UPS، روز جمعه، قصد داشت از امارات به مقصد آلمان پرواز کند که به دلیل مشکل فنی، سقوط کرد. مقامات هواپیمایی کشوری امارات اعلام کردهاند، خلبان این هواپیمای مدل بوئینگ ۷۴۷ قبل از ناپیدید شدن از روی رادار، از آتش و دود در هواپیما خبر داده بود.
سازمان عفو بین الملل خواستار آزادی شیوا نظر آهاری، فعال حقوق بشر شده و «شورای اسلامی آمريکا » جايزه ويژه خود را که « مبارزان در بند » نام دارد امسال به شيوا نظر آهاری اهدا کرده است.سازمان عفو بين الملل اعلام کرد شيوا نظر آهاری، فعال حقوق بشر که روز شنبه قرار است محاکمه شود، بايد بدون قيد شرط و فورا از زندان آزاد شود. شيوا نظر آهاری از اعضای کميته گزارشگران حقوق بشر حدود ۹ ماه است که در زندان به سر می برد. به گزارش عفو بين الملل، او با اتهام «محارب» روبرو است که ممکن است مجازات اعدام را در پی داشته باشد. وکيل خانم نظر آهاری می گويد هيچ گونه کيفرخواستی به او داده نشده است. فيليپ لوتر، معاون دبيرکل خاورميانه سازمان عفو بين الملل می گويد:«چنين اتهامات مبهمی نمی تواند به عنوان اتهام کيفری مطرح شود. مقامات ايرانی بايد خيلی فوری خانم نظرآهاری را آزاد کنند چرا که او هيچ خلافی مرتکب نشده و فقط به شکل صلح طلبانه به دنبال حق آزادی بيان بوده است.» بیشتر بخوانید: سازمان دیدبان حقوق بشر: شیوا نظرآهاری را آزاد کنید ابراز نگرانی «خانه آزادی» از «خطر اعدام» برای شیوا نظرآهاری وی افزود:«اين محاکمه بيشتر به نظر تلاش ماموران اطلاعاتی و امنيتی ايران برای مشروعيت دادن به ادامه سرکوب ناراضيان، دگرانديشان و مدافعان حقوق بشر است که برای رسيدن به عدالت تلاش می کنند.» محمد شريف، وکيل خانم نظرآهاری می گويد مقامات فقط يک بار اجازه داده اند که او با موکلش ديدار حضوری داشته باشد و تلاش او برای آزادی خانم نظرآهاری هيچ نتيجه ای نداشته است. مادر شيوا نظرآهاری روز جمعه به عفو بين الملل گفت که نگران دادگاه روز شنبه است اما به همراه همسرش در اين دادگاه حاضر می شود چرا که قاضی پرونده گفته که اين دادگاه علنی خواهد بود. جایزه شورای اسلامی آمریکا برای شیوا نظرآهاری شورای اسلامی آمريکا جايزه ويژه خود را که « مبارزان در بند » نام دارد امسال به شيوا نظر آهاری فعال حقوق بشر در ايران اهدا کرد. «زينت السويج» مدير شورای اسلامی آمريکا گفت :« شيوا نظر آهاری يک مبارز فعال جسور حقوق بشر و سرمشق بزرگی برای زنان در آن بخش از جهان است. شيوا نظر آهاری که فقط ۲۶ سال دارد در زمينه های مختلف از کمک و آموزش به کودکان خيابانی ايران و افغن گرفته تا فعاليت در کمپين يک ميليون امضا و همدردی با قربانيان تروريسم حتی آمريکاييان فعال بوده است.» خانم زينب السويج مدير شواری اسلامی آمريکا در بخش ديگری از بيانيه خود به مناسبت تقديم جايزه ويژه اين نهاد به شيوا نظر آهاری گفت:« همزمان با فرا رسيدن سالروز حملات يازدهم سپتامبر ما به زنی که با انسانيت و شهامت نسبت به اين حملات واکنش نشان داد ادای احترام می کنيم. شيوا نماد جسارت و بزرگواری بسياری از ايرانيان است که توسط حکومت تحت فشار هستند. حکومت ايران بايد بلادرنگ شيوا را آزاد کرده و تمام اتهامات عليه وی را لغو کند.» شواری اسلامی آمريکا يک نهاد مدنی است که مبلغ تساهل و همکاری های فرهنگی و گفتگو بين مسلمانان و ساير افراد است. شعار اصلی اين نهاد « تاکيد بر ميانه روی » است و در شهرهای واشنگتن و بوستن آمريکا و همينطور قاهره و بصره دفترهايی دارد. جايزه ويژه « مبارزان در بند» از سوی شورای اسلامی آمريکا به فعالان مدنی زندانی که در فعاليت های اجتماعی نقش مهم و رهبری داشته اند و يا اقدامات آنها بسيار تاثير گذار بوده است اهدا می شود.
جمهوری اسلامی ایران از بدو روی کار آمدن خود آخرین جمعه ماه رمضان را «روز قدس» نامیده و تظاهرات گسترده دولتی را در تهران و همه شهرهای ایران برای بیان مخالفت خود با اسرائیل برگزارمیکند.جمهوری اسلامی ایران از بدو روی کار آمدن خود آخرین جمعه ماه رمضان را «روز قدس» نامیده و تظاهرات گسترده دولتی را در تهران و همه شهرهای ایران برای بیان مخالفت خود با اسرائیل برگزارمیکند. این تظاهرات از پنج سال پیش که محمود احمدینژاد با شیوههای کلامی ستیزهجویانهتری سیاستهای مخالفت با اسرائیل را همراه با شعار «نابودی اسرائیل از نقشه جهان» مطرح کرده، با حساسیت بیشتری در ایران سامان یافته و برگزارشده است. تظاهرات «روز قدس» در سالهایی که جنگ هشت ساله ایران و عراق در جریان بود، با شعارهای «راه قدس از کربلا میگذرد» در جمهوری اسلامی ایران اوج گرفت. ایران از آغاز روی کار آمدن جمهوری اسلامی، سرنوشت سیاسی خود و جایگاه بینالمللیاش را با «قضیه قدس» به سختی گره زده است. دولتهای ایران و نهادهای حکومتی آن، در سه دهه اخیر همواره تلاش گستردهای را برای «برگزاری هر چه باشکوهتر» آئینهای «روز قدس» در ایران و در میان هواداران خود در منطقه و جهان بسیج کردهاند. امسال نیز مقامات ایران بر «استراتژیک بودن» سیاست خود در «مبارزه با رژیم صهیونیستی تا آزادی کامل قدس از چنگال صهیونیستهای غاصب» تاکید کردند و محمود احمدینژاد، رییس جمهوری ایران در سخنرانی نماز جمعه تهران شعار «نابودی اسرائیل و آزادی قدس عزیز» و «نابودی و فروپاشی قریبالوقوع دشمن خبیث صهیونیستی» را تکرار کرد. اما به نظر میرسد که مهمترین تظاهرات برای آزادی «قدس» امسال نیز همانند اکثر سالهای دیگر تنها در کشور ایران صورت گرفته و شهرهای دیگر جهان شاهد آیینها و راه پیمایی های درحد ایران نبوده است. در چنین روزی که هدف آن «همبستگی با فلسطینیها» عنوان شده، فلسطینیها روز آرام و توام با نیایش اما کاملا عادی را سپری کردهاند. مسلمانان فلسطینی، و اصولا اعراب از دیرباز، بدون ارتباط با مسائل سیاسی، آخرین جمعه ماه رمضان را «یومالیتیم» رمضان میدانند و برای آن ارزش زیادی قائل هستند به ویژه آنکه به شبهای ملیالی قدر و نزول قرآن در بیست و هفتم ماه رمضان نزدیک است. اما میان برگزاری آئینهای مذهبی و نیایشهای اعراب در «یوم الیتیم» رمضان تا برگزاری تظاهرات «روز قدس» درایران تفاوتهای زیاد و کاملا جدی وجود دارد. فلسطینیها در آخرین جمعه ماه رمضان همانند آدینههای دیگر این ماه، اکثر اوقات خود را در مساجد میگذرانند. برخلاف ایران، امسال نیز هیچ گونه راه پیمایی و تظاهرات از سوی فلسطینیها در بیتالمقدس برگزار نشده و حتی یک مورد سنگ پرانی و حادثهای که به بیان خشم فلسطینیها تعبیر شود، رخ نداده است. هوای نسبتا ملایم و دلپذیر این جمعه به دهها هزار زن و مرد فلسطینی امکان داده که با زبان روزه، و به دور از گرمای سوزان هفتههای اخیر، خود را از سایر مناطق به کوی و برزنهای باستانی اطراف مساجد مهم شرق بیتالمقدس برسانند. آنان برای ورود به صحن مساجد عمر و الاقصی باید شناسنامه خود را به نیروهای امنیتی که در کوچه باریک منتهی به صحن مستقر هستند، نشان دهند. نیروهای امنیتی در این محل، همیشه اعضای «یگان دیدبانی مرزی اسرائیل» هستند که اکثرا نیز عربی را به خوبی سخن میگویند تا بتوانند با عربی با فلسطینیها تکلم کنند. نظر به تهدیدهای این روزها از سوی حماس برای از سرگیری «عملیات مرگبار» علیه مردم اسرائیل به خاطر از سرگیری مذاکرات صلح اسرائیلی- فلسطینی، نیروهای اسرائیلی دستور گرفتهاند که مردان جوان فلسطینی را به صحن مساجد راه ندهند تا مبادا آنها بخواهند که به سنگ پرانی و آشوب دست بزنند. اما مردانی که سنشان از شور و شرگذشته به صحن راه مییابند. محدودیت درمورد زنان جوان فلسطینی که امروز رعایت شد، امری کم سابقه است. این محدودیت در هرحال تنها برای فلسطینیهاست و اعراب مسلمان شهروند اسرائیل عمدتا محدودیتی برای ورود به مساجد ندارند. حیاط مسجد عمر و مسجد الاقصی مشرف بر «دیوار ندبه» یهودیان است. از بالای حیاط که به پایین بنگرید، و ارتفاعی نسبتا زیاد دارد، فضای کاملا متفاوتی به چشم میآید. در محوطه «دیوار ندبه»، زنان و مردان یهودی بسیاری، که شمارشان بسیار بیشتر از هر وقت دیگر سال است، در پای «دیوار ندبه» ایستادهاند و درحال نیایش هستند زیرا این روزها با دوران نیایش های سالیانه یهودیان باورمند به نام «سلیخوت» (ایام مغفرت خواهی از خداوند در آستانه سال نو عبری) مصادف است. سال نو عبری امسال دقیقا با عید فطر مسلمانان مصادف شده است. نیروهای امنیتی اسرائیل مراقب اوضاع ایستادهاند که تا با پایان گرفتن نماز جمعه در مساجد عمر و الاقصی، نمازگزاران مسلمان به آرامی پراکنده شوند و کسی از آنها نخواهد که از حیاط مساجد بر سر یهودیانی که در حال نیایش درپای «دیوار ندبه» هستند، سنگی بیندازد. (مواردی از این حملات در گذشته رخ داده است). اما امسال نماز آخرین جمعه ماه رمضان به آرامی تمام میشود. شماری از نمازگزاران مساجد را ترک میکنند تا به محل زندگی خود بازگردند اما فلسطینیهای مقیم شرق بیت المقدس اکثرا ترجیح میدهند که تا نمازهای بعدی نیز در مساجد بمانند و قرآن بخوانند و درکنار هم سخن بگویند و لختی درون مساجد که خنکتر از بیرون است، دراز بکشند. فلسطینیهای سنی نماز بامدادی، ظهر، عصر، غروب و عشا را جداگانه میخوانند و برای همین است که پنج بار اذان از گلدستههای مساجد عمر و الاقصی، طنین افکن میشود و هربار مردم، در کویهای باریک اطراف مساجد دیده میشوند که خود را با هدف خواندن نماز اول وقت، به مساجد میرسانند. قریب به اتفاق فلسطینیهای شهر و فلسطینیهای منطقه، حتی آنانی نیز که چندان در زندگی عادی خود مذهبی نیستند، روزه را با طیب خاطر رعایت میکنند. روزه خواری درمیان آنها بسیار نادر است هرچند که میتوان گاهی نیز مردانی سیگار به لب را در بازار سنتی نزدیک به مساجد شرق بیتالمقدس مشاهده کرد اما روزهخواران معمولا به آنان توجه ندارند و روزه خواران مورد سرزنشی قرار نمیگیرند. شکیبایی در این بخش شهر زیاد است بویژه آنکه یهودیان چه گردشگران و چه باورمندان مذهبی بسیار در آن تردد میکنند و گردشگران و زائران مسیحی زیادی در کوی و برزنهای بخش باستانی بیتالمقدس دیده میشوند. دربخشهای یهودی نشین اورشلیم، یهودیان در تدارکات سلسله اعیاد مهم پاییزی خود سه جشن سال نو عبری (عید «روش هشانا»)، روزه بلند «یوم کیپور» و جشن هشت روزه «سوکوت» (عید سایبان ها وخرمن کوبی» هستند و خریدها برای اعیاد در اوج است و جنب و جوش زیادی در خیابان های یهودی نشین دیده میشود. روزهای پایانی رمضان وعید فطر مسلمانان و سلسله اعیاد یهودیان با آغاز دور جدید مذاکرات صلح اسرائیلی- فلسطینی و دیدارهای مهم رهبران اسرائیلی و فلسطینی در واشینگتن مصادف شده است. آخرین آدینه ماه رمضان نظر به از سرگیری مذاکرات صلح، فلسطینیها را به این بحث مشغول داشته است که آیا میتوان این بار امیدی به صلح داشت. آنها طبیعتی همیشه مشکوک نسبتا به نیات دولتهای اسرائیل دارند. این بار نیز درصد چشمگیری از فلسطینیها می گویند که چندان خوشبین نیستند. اما حماس که خود را اسلامیتر از رهبران تشکیلات خود گردانی میداند، تاکید کرده است که «سازشکارانی که به مذاکرات حقارت آمیز تن دادهاند، افراد ضعیف و زبونی هستند که این بار نیز تسلیم اراده آمریکا شدهاند». حماس با ازسرگیری حملات مسلحانه به اسرائیلیها از یک شب پیش از آغاز همایش صلح واشینگتن تاکید کرده است که با سیزده گروه برای دور جدید حملات مسلحانه همپیمان شده است. این نکته نیز گفتنی است که صدا و سیمای ایران برنامههای خبری اکثر ساعات «روز قدس» را به پوشش راهپیماییهای ایران اختصاص می دهند و تلاش میکنند که آنرا یک «رخداد جهانی» به تصویر بکشند اما نگاهی به رسانههای جهان عرب و کشورهای اسلامی، نشان میدهد که کمترین تجمعها در کشورهای اسلامی و عربی در چنین روزی به سبک ایران صورت گرفته است. به نظر می رسد که نام «روز قدس» امسال به این دلیل در رسانههای جهانی مطرح میشود که درشهر «کویته» پاکستان در جریان حمله خونینی به شیعیان شهر در آخرین جمعه ماه رمضان دهها نفر کشته و زخمی شدهاند هرچند که برادرکشی های بشدت هولناک درپاکستان در ایام ماه رمضان در پاکستان نیز امری نسبتا عادی شده است. اما امسال گفته شده بود که دست کم بدلیل عزادار بودن پاکستان بخاطر سیل ویرانگر و بیسابقه این کشور، انتظار آن بود که از چنین کشتارهای سهمگین در ماه رمضان کاسته شود.ت. قدس کجاست؟ «مسجد الاقصی» کدام مسجد است؟ جمهوری اسلامی ایران نام «قدس» را از نام اصلی شهر باستانی و مقدس برای پیروان ادیان یکتا پرست، بیتالمقدس گرفته است؛ شهری که در تورات از آن با نام اورشلیم یاد شده است. اسرائیل و کشورهای جهان این شهر را اورشلیم مینامند و اعراب شهروند اسرائیل در رسانههای خود از عبارت «اورشلیم القدس» برای آن استفاده میکنند. یهودیان و مسلمانان در طول تاریخ در اورشلیم در کنار یکدیگر زندگی کرده بودند. تا زمانی که امپراطوری عثمانی بر این سرزمین حکمروایی میکرد، یهودیان و مسلمانان در جوار هم در بیتالمقدس بودند. داوود نبی، پادشاه یهودی سه هزار سال پیش در این شهر حکومت کرده است. قلعه «داوود» که برای محبوبه خویش ساخت بود یکی از جذبههای مهم شهر است. «دیوار ندبه» یهودیان شهر با قدمت چند هزار ساله، یادگار دو عمارت «بیت همیقداش» یهودی (معبد مقدس یهودیان) است که دو بار در طول تاریخ این معبد ویران شد وتنها «دیوار» باقیمانده از آن «مهمترین» زیارتگاه یهودیان است. «دیوار ندبه»، مساجد مهم اسلامی و اماکن مقدسه مسیحیان در محوطهای بسیار نزدیک به هم قرار دارند. در طول تاریخ، زائران مسیحی از سراسر جهان نیز از جمله رهبران امپراطوریها و کشورهای مهم برای اثبات وفاداری خود به «جروزالم» مکانی که حضرت عیسای مسیح در آن زندگی کرد و به صلیب کشیده شد و به آسمان عروج کرد، هراز گاهی با کاروانهای بزرگ زائران به اورشلیم میرفتند. نام «جروزالم» (اورشلیم) بارها در «عهد جدید» (انجیل) همانند «عهد عتیق» (تورات) قید شده است. درقرآن نام بیتالمقدس نیامده است. از زمان فروپاشی امپراطوری عثمانی، انگلستان قیمومت این شهر را همانند تمامی این سرزمین را در دست داشت. باریکه غزه در آن زمان خاک مصر محسوب میشد. با خارج شدن حاکمیت این منطقه از زیر قیمومیت انگلستان و اعلام استقلال اسرائیل در بهار ۱۹۴۸، اردن حاکم عملی کرانه باختری و شرق بیتالمقدس و مقدسات اسلامی آن شد و لذا مسلمانان شهر عمدتا در شرق بیتالمقدس زندگی کردند و یهودیان نیز زندگی در اورشلیم غربی را ترجیح دادند به ویژه آنکه دیوار حائلی شرق و غرب شهر را از هم جدا میکرد که نیروهای اردنی حافظان مسلح آن بودند. در سال ۱۹۶۷ در جنگ شش روزهای که با حمله مشترک کشورهای عرب به اسرائیل با هدف نابودی این کشور آغاز شده بود، اسرائیل در عملیاتی به رهبری اسحاق رابین (رئیس آن زمان ستاد کل ارتش اسرائیل که بعدها نیز دو بار به مقام نخست وزیری رسید) شرق بیتالمقدس و «دیوارندبه» را از دست اردن خارج کرد؛ منطقهای که برپایه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل به اسرائیل تعلق ندارد و باید از آن خارج شود. اسرائیل اورشلیم را پایتخت «جاودان» خود میداند اما فلسطینیها نیز آرزو دارند که بیت المقدس پایتخت کشور مستقل فلسطین باشد. فلسطینیهای میانه رو اذعان میکنند که نمیتوانند تمامی بیتالمقدس را پایتخت خود بدانند و ظاهرا تنها به شرق بیتالمقدس اکتفا میکنند اما حماس و تشکل های مسلح عضو «جبهه مقاومت» تاکید دارند که نباید «از یک سانتی متر ارض تاریخی فلسطین» صرفنظرکرد. خالد مشعل این هفته گفت که «ارض تاریخی فلسطین از دریا تا رود است». اشاره او به دریای مدیترانه تا رود اردن است. این تعریف او به مفهوم سلب کامل موجودیت اسرائیل است. در رابطه با مقدسات اسلامی در این شهر که قدمت تاریخی آن به سه هزار سال میرسد، باید به این واقعیت مهم نیز اشاره کرد که جمهوری اسلامی ایران از آغاز روی کار آمدن خود مرتکب یک خطای جدی در مورد نام مساجد عمر و الاقصی است. جمهوری اسلامی ایران نام دو مسجد باستانی بیتالمقدس را از همان بدو روی کارآمدن خود اشتباهی ذکر م کند به گونه ای که برای بسیاری از ایرانیها ممکن است سخت باشد که باور کنند که مسجدی که ایران آنرا به عنوان «مسجد الاقصی» معرفی میکند و ماکت آنرا در هر تظاهراتی نمایش می دهد و حتی اسکناس یکصد تومانی با این تصویر اشتباهی چاپ کرده، مسجد اصلی اقصی نیست بلکه آن، «قبهالصخره» یا مسجد عمر است. مسجدی که ایران آن را اشتباها «الاقصی» می نامد، مسجد «قبه الصخره» یا مسجد عمر است که توسط عمر، در ایام کشورگشاییهای این خلیفه دوم صدر اسلام با هدف گسترش اسلام پایهگذاری شد. مسجد واقعی الاقصی یک مسجد کوچکتر در صحن «قبه الصخره» یا همان مسجد عمر است که در آن نیز نیایشهای روزانه جریان دارد.
یک گروه حقوق بشری از بانکی مون، دبیرکل سازمان ملل خواست که از جمهوری اسلامی بخواهد، شیوا نظرآهاری را آزاد کند. دادگاه خانم نظرآهاری، فعال حقوق بشر و روزنامهنگار، بعد از ماهها زندان، قرار است روز شنبه، برگزار شود. «موسسه پیشبرد حقوق بشر» در آمریکا، گفته است، خانم نظرآهاری که یکی از موسسان کمیته گزارشگران حقوق بشر در تهران بوده، در حال حاضر با اتهامهایی نظیر تهديد عليه امنيت ملی، تبليغ عليه نظام و « محاربه» مواجه است.
بر اساس گزارش سازمان بررسی های جغرافیایی آمریکا، زلزلهای در ساعت چهار و ۳۰ دقیقه صبح شنبه به وقت محلی، شهر کرایستچرچ Christchurch در نیوزلند را لرزاند. هنوز گزارش رسمی در مورد تعداد مصدومین اعلام نشده است اما گفته میشود این زلزله شعاع ۶۶ کیلومتری را در برگرفته است.
تلویزیون العربیه از سقوط یک هواپیمای باربری در یکی از اتوبانهای شهر دبی در امارات متحده عربی خبر داد. این هواپیما که احتمال دارد آمریکایی باشد، روز جمعه، قصد نشستن در فرودگاه بینالمللی دبی را داشت که به دلیل مشکل فنی در نزدیکی یک محل مسکونی سقوط کرد. خبرها حاکی است که احتمال کشته شدن همه خدمه وجود دارد ولی هنوز مقامهای رسمی تعداد کشتهشدگان را تایید نکردهاند.
پلیس پاکستان میگوید بیش از ۵۰ تن در اثر انفجار بمب در شهر کویته کشته و دستکم ۲۰۰ تن زخمی شدهاند. این عملیات انتحاری در راهپیمایی هبستگی شیعیان با فلسطینیان در این شهر پاکستان در آخرین جمعه ماه رمضان، اتفاق افتاد. دو روز قبل از این حمله انتحاری، در شهر لاهور انفجار ِ مشابه ای ۳۵ کشته و ۳۰۰ زخمی بر جای گذاشته بود.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر