خبر / رادیو کوچه
روز یکشنبه، 18 سپتامبر، شمسالدین حسینی وزیر اقتصاد و سخنگوی اقتصادی دولت جمهوری اسلامی گفته است که امیرمنصور آریا متهم اصلی اختلاس سه هزار میلیارد تومانی بانک صادرات ایران دستگیر شده است.
به گزارش مهر، آقای حسینی گفته که «متهم اختلاس بزرگ دستگیر شده» ولی در عین حال تاکید کرده که «من در جریان جزییات دستگیری افراد نیستم، ولی ظاهرن متهم اصلی پرونده اگر همین فرد باشد، دستگیر شده است.»
همزمان غلامحسین محسنی اژهای دادستان کل کشور که از سوی صادق لاریجانی رییس قوه قضاییه مامور نظارت بر رسیدگی به این پرونده شده، در اهواز گفت که «تا امروز ۱۹ نفر در ارتباط با پرونده اختلاس سه هزار میلیارد تومانی از بانک صادرات دستگیر شدهاند.»
آقای اژه ای اظهار داشت که تعدادی از متهمان نیز ممنوعالخروج شدهاند و برخی نیز که احتمال میرفت قصد فرار از پرداخت پول اختلاس شده را داشته باشند ممنوعالمعامله شدهاند و حسابهای آنها نیز بلوکه شده است.
این سخنان درست بعد از جلسه غیرعلنی مجلس مطرح شده که در آن وزیر اقتصاد، محمود بهمنی رییس کل بانک مرکزی و مصطفی پورمحمدی رییس سازمان بازرسی کل کشور حضور داشتند.
گزارشها نشان میدهد که نمایندگان مجلس از گزارشهای وزیر اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی قانع نشدهاند.
حمید رضا کاتوزیان رییس کمیسیون انرژی مجلس گفت که در جلسه مجلس ابتدا رییس کل بانک مرکزی گفته که این اختلاس «مسئله مهمی نیست و در همه جای دنیا اتفاق میافتد.»
این اظهارات و سخنان وزیر اقتصادی باعث نارضایتی نمایندگان شده و به گفته آقای کاتوزیان نمایندگان این اظهارات غیرقابل توجیه دانستند.
به گفته آقای کاتوزیان، وزیر اقتصاد نیز «فرد اختلاسکننده را قهرمان صنعتی کشور خواند که در سالهای گذشته ده هزار اشتغال ایجاد کرده است و اکنون خطایی صورت گرفته ولی این فرد قهرمان است.»
گزارش این جلسه منتشر نشده است، اما رییس سازمان بازرسی در این نشست غیرعلنی «از ارتباطات و پشتپردههای اختلاس سه هزار میلیارد تومانی خبر داده و موجب انتقاد محمود بهمنی رییس کل بانک مرکزی و شمسالدین حسینی وزیر اقتصاد شده است.»
در ظاهر نمایندگان دولت نسبت به گزارش سازمان بازرسی کل کشور اعتراض داشته و خواستهاند تا به آنها وقت داده شود تا درباره این گزارش توضیح بدهند.
به گفته آقای کاتوزیان، رییس سازمان بازرسی «زوایای ماجرا را به خوبی باز کردند که یکی از این زوایا توصیه نامههایی بود که از طرف دولت و نهاد ریاست جمهوری به این اختلاسگر داده شده بود.»
آقای پورمحمدی پیشتر، اختلاس سه هزار میلیارد تومانی در بانک صادرات را «بیسابقهترین» پرونده فساد اقتصادی توصیف کرده بود و بنا به گفته حسین گروسی نماینده شهریار در مجلس، «کشف اولیه این اختلاس با سازمان بازرسی بوده است.»
آقای گروسی اعلام کرد «سازمان بازرسی یک سری اقدامات را به بانک مرکزی و بانک صادرات گزارش کرده و آنها در این زمینه اقدام کردهاند.»
خبر مربوط به اختلاس در بانک صادرات، اوایل شهریور ماه از سوی قوه قضاییه مطرح شد ولی بعد از آن مقامات بانک مرکزی و بانک صادرات اعلام کردند که خودشان این اختلاس را کشف کردهاند.
چهار روز پیش محمود احمدینژاد رییس جمهوری اسلامی کشف این اختلاس را به دولت نسبت داد و گفت که «خوشبختانه بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و مسوولان اطلاعاتی دولت متوجه این موضوع شده و آن را شناسایی کردند و سر و صدایش را در نیاورند تا این افراد را شناسایی و اموالشان را ضبط کنند.»
آقای احمدینژاد همچنین در اظهاراتی دیگر عنوان کرد: «اصلن خود بنده به بانک مرکزی گفتم… یک گروهی به نام تاسیس بانک کارهای خلافی میکنند که انشاالله با اصلاح سیستم بانکی بیعدالتی در اخذ وام ریشهکن و راههای سواستفاده بسته خواهد شد.»
در واکنش به این اظهارات آقای پورمحمدی امروز گفت دولت از «موضعگیری عجولانه و جانبدارانه پرهیز» کند تا بتوان با این پرونده به طور کامل و جامع برخورد کرد.
آقای پورمحمدی گفت که «هر کسی دوست دارد بگوید در اقدام سالمسازی و مبارزه با فساد دست دارد. این ادعاها که مطرح میشوند، سقف و مانعی ندارد و هرکسی میتواند ادعا کند.»
محمدرضا رحیمی معاون اول رییس جمهوری نیز امروز درباره پرونده اختلاس گفت که «هر که کشف کرده خدا به او خیر دهد، اما باید آخر آن را دید.»
آقای رحیمی که ریاست «ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی» را نیز بر عهده دارد، با اشاره به اختلاس بانک صادرات گفته که «او و همکارانش تلاش میکنند بفهمند در کجای ایران چه کسی چه میزان وام دریافت کرده است، اما عدهای نمیگذارند که این کار انجام شود.»
احمد توکلی نماینده تهران بیان داشت که «در همین اختلاس بزرگ فردی که در دهه ۸۰ با داشتن یک گاوداری به جایی میرسد که ۳۸ شرکت تاسیس کرده، ۳۸ کارخانه دارد و ۱۸ پروژه در حال اجرا نیز در اختیار گرفته است.»
محمدرضا خباز عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در باره این اختلاس اظهار داشت: «مسوولین دولت ادعا دارند که پاکترین دولتهای تاریخ هستند و من میخواهم این سوال را مطرح کنم که اگر با این اختلاسی که صورت گرفته این دولت پاکترین دولت است، پس دولت ناپاک را چگونه باید شناخت؟»
آقای احمدینژاد بعد از انتشار خبر اختلاس، برای چندمین بار دولت خود را «پاکترین دولت تاریخ» خواند و گفت که کسانی «چند ماه است تلاش میکنند به دولت ضربه زده و دولت را بدون هیچ محدودیتی متهم میکنند.»
احمد توکلی نماینده تهران گفته که وقتی دولت فقط شعار می دهد و «خط قرمز برای همکاران خود قائل میشود تا قوه قضاییه به اتهامات آنها رسیدگی نکند، قطعن بدانید که افراد فاسد و زرنگ علامت گرفته و دست به این گونه جنایتهای غیرقابل تصور میزند.»
آقای احمدی نژاد در واکنش به کسانی که دستگاه های دولتی را به اختلاس متهم میکنند گفته که «ما باز هم سکوت میکنیم که به خاطر مقام رهبری است، البته این سکوت وحدت بخش طولانی مدت نخواهد بود.»
بیشتر بخوانید:
«آغاز بررسی اختلاس سه هزار میلیاردی در مجلس»
شراره سعیدی/ رادیو کوچه
در لغتنامه دهخدا آمده است: «ترور به معنای قتل سیاسی به وسیله اسلحه در فارسی متداول شده است و تازیان معاصر اهراق را به جای ترور به کار میبرند و این کلمه در فرانسه به معنای وحشت و خوف آمده…»
در یک تعریف کلی ترور به هرگونه عملکرد یا تهدید برای ترساندن و یا آسیب رساندن به شهروندان، حکومت و یا گروهها و شخصیتهای سیاسی گفته میشود و ترورگری روش حکومتهایی است که با بازداشت و شکنجه و اعدام و انواع آزارهای غیرقانونی، از راه پلیس سیاسی مخفی، مخالفان را سرکوب میکنند و میترسانند و یا روش دستههای راست یا چپی است که برای افکندن یا هراساندن دولت به آدمکشی و آدم دزدی و خرابکاری دست میزنند. آدمکشی برای مقاصد سیاسی طرفداران بسیاری در طول تاریخ داشتهاست. «سیسرو» سخنور رومی کشتن افرادی که آنها را هیولاهایی با نقاب انسانی مینامید، به قطع اعضای از کار افتاده بدن تشبیه کرده و آن را راه جلوگیری از انتشار فساد در پیکر همگانی انسانها یعنی اجتماع میدانست.
از سویی در تعریف تروریسم یکی از شاخهها، تروریسم اسلامی است، تروریسم اسلامی نوعی تروریسم مذهبی است که در آن انگیزهها و اهداف ریشه در اسلام یا متاثر از تعابیر اسلامی داشته باشد. بر طبق محاسبات مرکز ملی مبارزه با تروریسم، در سال 2006، نزدیک به 25درصد از وقایع تروریستی جهان منتسب به «افراطیون مسلمان» سنی و یا شیعه بوده است .
با این تعاریف مشخص میشود که جمهوری اسلامی دولتی است که درگیری دوسویهای با این واژه دارد، از سویی قربانی و از زاویهای دیگر عامل ترور است، اما اینکه چرا این دولت قربانی این واژه است دلایل متعددی دارد که مرحوم «عزتاله سحابی» در مصاحبه منتشر نشدهای با روزنامه «اعتماد» به تعدادی از آنها اشاراتی درست داشته است که به صورت خلاصه آمده است:
«انگیزههای گروههای تروریستی اول انقلاب را میتوان در دو حوزه متفاوت تقسیمبندی کرد. برخی از این گروهها انگیزه سیاسی داشتند و بعضی دیگر از گروهها اهداف سیاسی خود را دنبال میکردند. اما نقطه اشتراک هر دو، هدف انتقامگیری بود. در سالهای 58 و 59 گروههای روشنفکری وقتی متوجه شدند حاکمیت کشور یکدست شده است و روحانیون زمام اکثر امور را به دست گرفتهاند، در پی انتقام بودند زیرا آنان نیز برای خود نقش بسزایی در پیروزی انقلاب قائل بودند و نمیتوانستند بپذیرند که به راحتی از صحنه اجتماعی و سیاسی کشور حذف شوند. یکی از مصادیق این نوع ترورها، ترور مرحوم مطهری در اردیبهشت 58 توسط گروه فرقان بود که در ادامه نیز مرحوم مفتح را هدف قرار دادند، ضمن آنکه برخی از ترورهایشان مانند ترور مرحوم قاضی در تبریز نیز ناموفق بود. این نوع ترورها معلول تحول حاکمیت در ایران نبود بلکه نتیجه تفکرات برخی از روشنفکران همچون مرحوم شریعتی بود و طرفداران این جریان گمان میکردند با حذف چهرههایی همچون مرحوم مطهری که از شخصیتهای برجسته حاکمیت است، میتوانند از حاکمیت روحانی وقت انتقام بگیرند و جایگاه روشنفکران را در جامعه تثبیت کنند. این یک رویکرد بود که همان زمان گروههایی همچون مجاهدان نیز آن را قبول نداشتند و خود نیز منتقد اقدامات فرقانیها بودند و کارهای آنان را خطا میدانستند.
به مرور این تفکرات ریشهکن شد و به جای آن گروههای دیگری با انگیزههای متفاوت روی به ترور آوردند. این اتفاقات به دنبال تشکیل مجلس خبرگان و تغییر قانوناساسی رخ داد چرا که بسیاری از فعالان انقلابی که اکثریت آنان به اسلام و قیود مذهبی نیز معتقد بودند دچار سرخوردگی شدند و قانون جدید را برخلاف آرمانهای خود تلقی کردند. مضافن اینکه این تغییرات همراه با روی کار آمدن بنیصدر شد که برخی از تنشها را افزایش داد. درگیریهای سال 59 مسبوق به سابقه بود. من، آن زمان نماینده مجلس بودم و خاطرم هست شکایات فراوانی از طرف مجاهدین مطرح میشد و از ما توقع داشتند به شکایات آنها رسیدگی کنیم ولی خب کار چندانی هم از دست ما برنمیآمد.
آنها مطرح میکردند که بسیاری از نیروهایشان در زندانها شکنجه میشوند و بسیار مورد آزار و اذیت قرار میگیرند. خاطرم هست برخی از مجاهدینیها شکنجههای وحشتناکی را برای ما نقل میکردند.
مثلن میگفتند سینه مجاهدینیها را در زندان با سیگار میسوزانند و آنها را به بدترین شکل شکنجه میکنند. برخی دیگر نیز مدعی بودند که نیروهای مجاهدین در برخی از شهرها ترور میشوند و به طرز مشکوکی به قتل میرسند. خب ما از خیلی از این اقدامات آن زمان مطلع نبودیم. بعدها افرادی همچون سعید شاهسوندی در تحلیل ماجرای 30 خرداد این وقایع را بازگو کردند.
اما اینکه ما به عنوان نماینده چه کردیم، خب به سهم خود کاری که از دست ما برمیآمد، انجام دادیم. کار مهمی نمیتوانستیم بکنیم اما سعی میکردیم با رجال و شخصیتهای تاثیرگذار صحبت کنیم یا با خود آقای هاشمی که رییس مجلس بودند مسایل را مطرح میکردیم و بعضی نمایندگان را متوجه این اتفاقات میکردیم ولی در نهایت این نوع تصمیمات چون مربوط به برخی از چهرههای نافذ و نامشخصی بود که قابل پیگیری نبود، اقدامات ما نیز ره به جایی نمیبرد. در مجموع فضای ملتهب آن ایام هر روز بیش از پیش رو به درگیری، خشونت و خصومت میرفت تا اینکه منتهی شد به غائله 14 اسفند. بعد از این واقعه شکافها بیشتر شد و برخی به امام فشار آوردند تا بنیصدر را از امور برکنار کند و در مقابل عدهایی نیز رو به حذف خشونتآمیز برخی نیروهای انقلابی آوردند.
اختلافات بنیصدر و حزب جمهوری در آن دوره به اوج رسیده و جنگ و سیاستهای بنیصدر این اختلافات را دامن زده بود. فشارها و اختلافات به جایی رسید که امام، بنیصدر را از فرماندهی نیروهای مسلح عزل کرد، هرچند برای رفع اختلافات تلاشهایی صورت گرفت از جمله تشکیل کمیتهایی با حضور طرفین و نمایندگان آنان که افرادی چون مرحوم محلاتی، موسویاردبیلی، بازرگان و… نیز در آن حضور داشتند. یک بار مرحوم بازرگان در اینباره برای من نقل میکرد و میگفت ما برای رفع اختلافات خدمت امام رسیدیم. هر دو گروه حرفها و گلایههای خود را مطرح کردند وقتی مجلس تمام شد امام خمینی به من (بازرگان) گفت شما بمانید من با شما کار دارم. مرحوم بازرگان میگفت بعد از آنکه همه خداحافظی کردند و رفتند امام خمینی گفتند شما کمی بنیصدر را نصیحت کنید. او از من که حرفشنوی زیادی ندارد اما شاید حرف شما را بیشتر قبول داشته باشد. مرحوم بازرگان در ادامه جملهای از امام نقل قول کرد که بسیار تعجب مرا برانگیخت. ایشان به نقل از امام گفتند: (من میدانم بنیصدر زیاد حرف میزند و فقط هم حرف میزند اما آنهایی که در مقابل او هستند عمل میکنند.) با این وصف برداشت من این بود که امام هم راضی نبودند بنیصدر برکنار شود اما حرفها و اقدامات و اظهارات تند و تیز او، کار را خراب میکرد و اوضاع را مشوش میساخت. خب ما با او دوست بودیم ولی یادم هست وقتی مقالات او در روزنامه انقلاب اسلامی یا سخنرانیاش را در پایگاه وحدتی دزفول میشنیدیم، میگفتیم سید دیوانه شده است که اینطور صحبت میکند…»
فرورتیش / رادیو کوچه
lichar@koochehmail.com
بر اساس یک باور غلط که میگویند باب اسفنجی آمریکایی است، من میگویم: اشتباهه… من تابعیت دوگانه ایرانی آمریکایی دارم… دو رگه هستم… بابام تهرانی بوده، مادرم هم اهل مینهسوتا… یا برعکس… فرقی ندارد. در هر حال شما اکنون نخستین کارتون صوتی «باب اسفنجی ایرانی» را گوش خواهید کرد.
سرپرست گویندگان: فرورتیش
دوبله شده در استودیو رادیو لیچار
مهشب تاجیک/ رادیو کوچه
در زمانی که ما زندگی میکنیم و با پیشرفت تکنولوژی و علم و فرهنگ هزاران راهکار برای تربیت و تحویل درست انسانی به جامعه برای فرداها ارایه میشود، کودکانی هستند که تنها و بدون هیچ پشتیبانی دری را به نظاره نشستهاند تا شاید روزی تنهایی آنها هم تمام شود. کودکانی که از سنین بسیار پایین با مفاهیمی تلخ آشنا میشوند و مسوولیتهایی فرای سن و تحمل شانههایشان به آنها سپرده میشود. این کودکان تنها کودکانی نیستند که در پرورشگاهها یا نوانخانهها بزرگ میشوند. بسیاری از آنها در گوشهی هر خیابانی مشاهده میشوند و گاهی میبینی و میشنوی که با سن کمشان، خود سرپرست یک یا دو نفر دیگر نیز هستند.
کودکانی که به دلایل متعدد از جمله حوادث ناگهانی مانند سیل و زلزله والدین یا سرپرستان خود را از دست دادهاند، نیاز به حمایتهای ویژهی روانشناختی دارند. زیرا این کودکان تا مدتها بعد از وقوع حادثه دچار اضطراب و نگرانی شدید هستند. در صورتیکه در شرایط خاص این کودکان بهطور کامل فراموش میشوند و زمانی که شروع به فعالیت برای آنان میشود، صدمات روحی گاهی جبران ناپذیری به آنها وارد آمده است. بهطور مثال میتوان کودکی را در نظر گرفت که دچار حادثهای مانند زلزله شده است و در این میان والدینش نیز از دست رفتهاند و شاید دو یا سه روز کنار اجساد والدین تنها و بیهیچ پشتیبانی مانده است. مانند اتفاقی که برای کودکان در زلزلهی بم افتاد. صدمهی روحی وارد آمده یا این کودک شاید هرگز قابل جبران نباشد. بیتردید کودکان بیسرپرست، آسیبپذیرترین گروه انسانی پس از مرگ سرپرستانشان هستند که باید با برنامهریزی، تشکیل و تجهیز گروههای اجتماعی و روانشناختی متخصص خدمات ویژه حمایتی و روانشناختی پایه به آنان ارایه شود.
از مهمترین اهداف برای نگهداری از کودکان بیسرپرست و در واقع هدف اصلی باید برنامهریزی برای نگهداری آنها در خانواده باشد. در گام نخست باید از همکاری خویشاوندان و نزدیکان کودک برای نگهداری آنها استفاده شود و سپس خانوادههای داوطلب مورد استفاده قرار گیرند و در آخرین مرحله سازمانهای شبانهروزی شکل کانون خانوادگی پیدا کنند و از طریق تبدیل پرورشگاهها و شیرخوارگاههای موجود به کانونهای شبه خانواده، کودکان بیسرپرست نگهداری شوند. بسیاری از این کودکان وقتی بیسرپرست میشوند، خانوادهای ندارند که تمایل به نگهداری آنها داشته باشد، ولی خانوادههای بسیاری حاضر به پذیرفتن آنها به فرزندخواندگی هستند. با توجه به شرایط حساس این مقوله باید برنامهریزی درست و با جزییاتی در این زمینه انجام بگیرد تا آنان به آغوش یک خانواده مناسب تحویل داده شوند.
چندین سال پیش قانونی برای به عهده گرفتن حق سرپرستی این کودکان تصویب شد تا تمامی افرادی که به دلایل گوناگون فرزندی ندارند بتوانند سرپرستی این کودکان را بر عهده بگیرند. این در حالیست که این قوانین آنقدر دست و پا گیر شدند که کمتر زوجی توانست کودک بیسرپرستی را تحت تکلف خود بگیرد. البته این مسئله و انجام آن بسیار پیچیده است. زیرا تشخیص درست این موضوع احتیاج به موشکافیهای بسیاری دارد تا کودک در جایی درست قرار بگیرد و درست تربیت شود. کودکان باید به این خانوادهها واگذار شوند ولی با کنکاش و دقت زیاد و همچنین زمان طولانی در نظر گرفتن خانوادهی مورد نظر بتوانند آغوش یک خانوادهی سالم را برای یاد گرفتن ارتباطهای انسانی تجربه کنند.
جدای از حمایتهای مالی که شامل تهیه وسایل و امکانات خودکفایی یا مقرری نقدی و غیر نقدی به این کودکان است و از ابتداییترین وسایل معاش آنهاست، حمایتهای فرهنگی، اجتماعی شامل ارایه خدماتی نظیر خدمات آموزشی، تربیتی، کاریابی، آموزش حرفه و فن جهت ایجاد اشتغال، خدمات مشاورهای و مددکاری جهت رفع مسایل و مشکلات زندگی مشمولان و به وجود آوردن زمینه ازدواج و تشکیل خانواده از مهمترین وظایفی است که باید در قبال یک کودک بیسرپرست انجام شود. این کودکان به دلایل شرایط خاص زندگی که دارند ممکن است روحیههایی چند برابر حساستر از کودکان معمولی داشته باشند. بنابراین برنامهریزی درست، برای تحویل آنها به جامعه به عنوان یک فرد سالم از نظر روانی باید از ابتداییترین اهداف جوامع حمایت ار این کودکان باشند تا آنان افرادی متکی به نفس بار آمده و این روابط به گونهای نیز نباشد که آنها این احساس را داشته باشند که به دلیل شرایط ویژهشان جامعه همیشه به آنها بدهکار است.
یکی از معضلات امروز در مورد به سرپرستی گرفتن این کودکان مسایل قانونی است. این سختگیریهای قانونی قدمت بسیار دارد و باعث شده بسیاری از این کودکان در پرورشگاهها بیسرپرست بمانند. زنان مجرد بسیاری هستند که تمایل به مادر شدن دارند و توانایی ادارهی یک کودک را نیز دارند ولی قوانین دست و پا گیر جلوی ورود یک کودک را به خانواده گرفته است. با نظارت درست و موشکافانه و انتخاب به جا میتوان کودکان بسیاری را به پدر و مادرانی لایق و مهربان سپرد.
آرش حسینیپژوه/ رادیو کوچه
باشگاه خبرنگاران جوان در خبری، مدعی شد که تعدادی از همکاران شبکه بیبیسی فارسی در نقاط مختلف بازداشت شدهاند.
خبرنگاران جوان در این مورد نوشته است: «ساعتی پیش چند همکار بیبیسی فارسی در مکانهای مختلف دستگیر شدند و مراحل تحویل آنها به دستگاههای مسوول هم اکنون در جریان است. بر اساس این گزارش این افراد عضو شبکه تامین منافع بیبیسی در تهران و تامین کننده اطلاعات، فیلم، خبر، و گزارش پنهانی با محوریت سیاهنمایی در مورد ایران و ملت ایران از محیطهای مختلف برای بیبیسی فارسی بودند.»
خبرنگاران جوان در ادامه گزارش خود مینویسد: «برای اقدامات ضد ایرانی این شبکه که در پوشش همکاری با بیبیسی عملن نیازمندیهای سرویس جاسوسی انگلیس را تامین میکرد پولهای کلانی به عنوان دستمزد و… به افراد پرداخت شده است و انگیزه ضد ملی و ایرانی سر شبکهها و همکاران این شبکه نیز مشهود است.»
اعلام این خبر از سوی باشگاه خبرنگاران جوان با پخش مستندی از شبکه فارسی بیبیسی، همزمان شد، شبکه بیبیسی فارسی شنبه شب مستندی با نام، «خط و نشان رهبری» پخش کرد.
در همین رابطه بسیاری بر این باور بودند که دستگیریهای اعلام شده از سوی باشگاه خبرنگاران جوان بدون ارتباط با پخش این مستند نبوده است، بهطوری که پخش اولین آنونس تبلیغاتی این مستند با انتشار خبر دستگیری همکاران بیبیسی روبهرو شد، و روز بعد روزنامه «کیهان» با تایید خبر باشگاه خبرنگاران جوان، خواستار برخورد با تمام همکاران بیبیسی شد.
انتشار خبر بازداشت همکاران بیبیسی و بعد از آن قطع این شبکه توسط پارازیتهای حاکمیت، مخاطبان را برای دیدن این مستند ساخته شده توسط بیبیسی بیشتر جذب کرد، در حالی که این مستند میتوان گفت حرف تازهای برای گفتن نداشت و اطلاعات جدیدی به مخاطب نمیداد
البته واکنش حاکمیت ایران نسبت به مستند ساخته شده از سوی بیبیسی به همین اعلام خبر دستگیری ختم نشد، در زمان پخش این مستند از شبکه بیبیسی حاکمیت با تدابیر فنی توسط واحدهای جنگ الکترونیک نیروهای نظامی همزمان دسترسی به بیبیسی که بر روی ماهواره یوتل ست است را به همراه، ماهواره عرب ست و هاتبرد غیرممکن کرد.
مستند چه گفت
اما مستند مورد اشاره که باعث واکنش شدید حاکمیت ایران شده بود، چه بود که تا این اندازه حاکمیت را به کنش وا داشت؟ پیش از آغاز این مستند و دیدن محتوای آن میشد گفت که نام این مستند و اختصاص آن به زندگی سیاسی آیتاله خامنهای به اندازه کافی حساسیتبرانگیز هست تا واکنشی این چنینی از سوی حاکمیت رخ دهد.
خط و نشان رهبری با جوانی آیتاله خامنهای شروع شد، از علاقه آیتاله به موسیقی و ادبیات گفت و به حلقه دوستان روشن فکر او در جوانی اشاره کرد و مختصری هم به مبارزات سیاسی وی در زمان پهلوی اشاره داشت.
بعد از آن به ورود وی به شورای انقلاب اشاره شد و پیشرفت پله به پله آیتاله خامنهای در سیاست ایران را به تصویر کشید، از نارضایتی او نسبت به محدود بودن اختیاراتش وقتی که رییس جمهوری بود گفت و بعد به محدود کردن اختیارات ریاست جمهوری در زمان رهبری خود آیتاله اشاره کرد.
بعد با اشاره به زمان وزارت خامنهای در وزارت دفاع، آغاز نزدیکی او با نظامیان را به تصویر کشید و پیوند رهبر جمهوری اسلامی با نظامیان را سعی کرد به نمایش بگذارد، در این مستند چند تن از نزدیکان بیت رهبری نیز به مخاطبان معرفی شدند، کسانی که نام آشنا نبودند اما گویا در تصمیمگیریهای رهبری بسیار موثر هستند.
در گوشهای دیگر از این مستند حصر آیتاله منتظری که در ابتدا نشان داده شده بود در مقابل حصر رهبران فعلی جنبش سبز گذاشته شد.
یکی از مخاطبین فیسبوک با انتقاد نسبت به این مستند در بحثی مینویسد: «کاش چنین زحمتی با اطلاعات وسیعتر و حتا دقیقتر کشیده میشد، از افراد با سرعت بسیار زیادی رد شد و اصلن تحلیل شخصیتی نکرد. بسیاری از آدمهای دیگری که حتا شاید نقشهایی مهمتر هم دارند اصلن معرفی نشدند، روی مکانیزمهای تصمیمگیری و تصمیمسازی برای آقای خامنهای اصلن کار نشده بود. روی روحیات و ویژگیهای شخصی و شخصیتی ایشان اصلن کار نشده بود.»
مهدی جامی نیز در مطلبی که در وبلاگ خود نوشته است، پیرامون این مستند مینویسد: «این روایت از زندگی خامنهای تنها یک نکته از نظر سیاسی در آن هست که نه به خود این کار و شیوه ساخت آن از نظر حرفهای که به لحن آن و شیوه نگاهاش به خامنهای بر میگردد. در این گزارش بلند به نظرم برای اولین بار بیبیسی فارسی از آن بیطرفی خاص خود خارج میشود و خامنهای را به اقتدارگرایی و سرکوب مخالفان انگشتنما میکند. این موضوع از نظر سیاسی مهم است و میتواند بازتاب مرحله تازهای از سیاستگذاری بریتانیایی برای مقابله آشکار با رهبری خامنهای باشد.»
مقابله حاکمیت بر شمار مخاطبان افزود
انتشار خبر بازداشت همکاران بیبیسی و بعد از آن قطع این شبکه توسط پارازیتهای حاکمیت، مخاطبان را برای دیدن این مستند ساخته شده توسط بیبیسی بیشتر جذب کرد، در حالی که این مستند میتوان گفت حرف تازهای برای گفتن نداشت و اطلاعات جدیدی به مخاطب نمیداد به واسطه مقابله حاکمیت با آن به مستند جنجالی تبدیل شد، به طوری که تنها چند دقیقه پس از پایان پخش آن لینک مستند خط و نشان رهبری در شبکههای اجتماعی قابل رویت و حتا قابل دانلود بود.
آنچه که این کنش عصبی حاکمیت تنها در برابر نام مستندی مربوط به زندگی آیتاله خامنهای روشن میکند، ترس حاکمیت ایران از پرداختن به رهبری آن است، به نظر میرسد آیتاله خامنهای و حامیانش به شدت از ایراد انتقاد نسبت به عملکرد وی نگرانند، این برخورد خود گواه نگرانی آنها است.
خبر / رادیو کوچه
بحرین برای دومین روز پیاپی صحنه درگیری معترضان با نیروهای پلیس بوده است، این درگیریها پس از مراسم خاکسپاری فردی صورت گرفت که گفته میشود بر اثر استنشاق گار اشکآور جان خود را از دست داده است.
برپایه گزارشهای منتشر شده، روز شنبه، 17 سپتامبر، هزاران نفر از شهروندان بحرینی در مراسم تشییع جواد احمد هاشم مرهون، در جزیره ستره واقع در جنوب غربی منامه، شعارهای ضدحکومتی سر دادند.
گزارشها حاکی از آن است اندکی پس از خاکسپاری این جوان بحرینی، شرکتکنندگان در این مراسم با پلیس بحرین درگیر شدهاند.
در همین حال وزارت کشور بحرین با تایید ایندرگیریها، گفته است با دستهای خرابکار که خیابانها را مسدود کرده بودند، برخورد کرده است.
زد و خورد پلیس با شهروندان بحرینی از شامگاه پنجشنبه و پیش از مراسم تشییع جواد احمد هاشم مرهون آغاز شد و پس از خاکسپاری هم ادامه یافت.
سازمان پزشکان بدون مرز گزارش داده بود که نیروهای امنیتی زخمیشدگان در بیمارستانهای بحرین را نیز دستگیر کردهاند.
وزارت بهداشت و درمان بحرین میگوید مرگ جواد احمد هاشم مرهون، به دلیل «کمخونی» بوده است اما خانواده وی با رد آن میگویند که فرزندشان هیچگاه نشانه چنین بیماریای از خود بروز نداده بود.
آن طور که فعالان مخالف حکومت بحرین میگویند، از ۱۴ فوریه امسال که اعتراضها آغاز شد، ۴۰ نفر کشته و شماری زیادی نیز دستگیر شدهاند.
با اوجگیری ناآرامیها پادشاه بحرین روز ۱۳ مارس به مدت سه ماه حالت فوقالعاده در این کشور اعلام کرد.
بیشتر بخوانید:
«آغاز به کار اجلاس بیداری اسلامی در تهران»
اکبر ترشیزاد/ رادیو کوچه
از چند هفته پیش و با نزدیکترشدن به تاریخ سفر «محمود احمدینژاد» به نیویورک، سخنان جسته گریختهای از احتمال آزادی دو کوهنورد زندانی در ایران به گوش میرسید. یک بازی دیگر شروع شده بود و پایان آن از ابتدا معلوم. آزادی این دو گروگان وجهالمصالحهی جمهوری اسلامی و آمریکا خواهد بود برای یک سفر بی دردسر دیگر «احمدینژاد» به نیویورک.
از ابتدای جنبش آزادیخواهانهی سبز مردم ایران، بارها و بارها بحثها و گفتوگوهایی را از کنشگران سیاسی، روزنامهنگاران و مردم با این مضمون شنیدهایم که آیا حمایت کشورهای غربی از چنین حرکتهایی به نفع یا به ضرر جنبش خواهد بود و آیا اساسن چنین حمایتهایی اگر صورت هم بگیرد قابل اعتماد خواهد بود یا نه. واقعیت این است که از ابتدای پیش آمدن این اتفاقات بسیاری از کشورهای غربی به روشهایی همچون حمایت رسانهای از جنبش، وضع تحریمهای بیشتر بر علیه حکومت و اعطای پناهندگیهای در شمار محدود به تعدادی از روزنامهنگاران و فعالان شناخته شده، سعی در نمایش چنین ژستی گرفتهاند اما واقعیت چیز دیگری است.
وقتی که نخستین بار «انیس نقاش» تروریست لبنانی و طراح و مجری نخستین ترور «شاهپور بختیار»، پس از تحمل تنها شش سال از محکومیت خود از سوی «فرانسه» مورد عفو قرار گرفت و به ایران بازگشت، دهان خیلیها باز ماند. او موفق به قتل دکتر «بختیار» نشده بود، اما از حملهی او یک کشتهی فرانسوی که زن همسایهی «بختیار» بود و یک مامور حفاظت از جان او به حال فلج مادامالعمر برجا ماندند. با وجود آنکه محکومیت قاتلان در «فرانسه» حبس ابد است، «فرانسوا میتران» رییس جمهوری وقت فرانسه، برای آزادی او از حق عفوی که به مقام او تعلق دارد استفاده کرد. این عمل در راستای معاملهی پنهان فرانسه با جمهوری اسلامی در جهت آزادی گروگانهای فرانسوی اسیر در لبنان انجام شد. چیزی که در این ماجرا از همه دردناکتر به نظر میرسد آن است که این رفتار سبب شد که پس از آن جمهوری اسلامی با وقاحت و اعتماد به نفس بیشتری شمار دیگری از تروریستها را به اروپا اعزام کرده و «شاهپور بختیار» و جمعی از سران اپوزیسیون ایرانی در خارج از کشور را به قتل برسانند. گرچه که آنها هم هر کدام به بهانه و روش دیگری آزاد شدند.
مهمترین پیام چنین حرکاتی از سوی کشورهای غربی برای مردم ایران این بود که رویای استقلال قوای قضاییه در کشورهای غربی یک خواب و خیال خوش بیش نیست. دادگاهها و قضات این کشورها نیز بر اثر فشارهای سیاسی و در جهت حفظ و گسترش منافع مردم و حکومت خود حاضر به انجام هر عملی هستند حتا اگر این اقدامات با ابتداییترین اصول حقوقبشر در تضاد و ناسازگاری باشند. اکنون نوبت به بازی عفو و بخشش و وثیقه و این جور چیزها رسیده است تا با آزادی دو کوهنورد آمریکایی زمینهی سفر چند روزهی «محمود احمدینژاد» به آمریکا و سخنرانیها و مصاحبههای عوامفریبانهاش با کانالهای تلویزیونی آمریکایی فراهم شود.
در این میان آنچه که باید برای مردم و مبارزین ما درس عبرتی باشد، عدم تکیه کردن بر سخنان و وعده و وعیدهای غربیان در حمایت از گسترش دموکراسی در ایران است. واقعیت این است که آنان به تمامی بر اساس منافع کشور خود عمل کرده و آنچنان که تاریخ 200 سالهی اخیر کشورمان به روشنی نشان میدهد، حاضرند تا در یک روز به تمامی قول و قرارهای گذشته پشت پا زده و راهی را بروند که سودشان را در پی داشته باشد. مبارزات ما باید گام به گام، سنجیده و با عدم اتکا بر حمایتهای کشورهای غربی صورت گرفته و در این راه چشم امیدی به هیچ نیرویی بیرونی نداشته باشیم. تروریستهای ایرانی و عرب گرفتار در غرب با نظامیان و شهروندان غربی معاوضه خواهند شد اما این ما هستیم که باید به یاد صدها زندانی سیاسی، روزنامهنگار و شهروندان بیگناه و بیپناهی باشیم که در زندانهای جمهوری اسلامی اسیرند و امیدی به آزادی آنان نیست.
خبر / رادیو کوچه
مخالفان بشار اسد، رییس جمهوری سوریه، در پایان نشست روز شنبه، 17 سپتامبر، در حوالی دمشق، پایتخت این کشور، خواهان تشکیل یک ائتلاف ملی با حضور نمایندگان تمام احزاب مخالف، شدهاند.
مقامات دولتی مانع برگزاری این نشست نشدند، ولی بنا بر گزارشها، افراد حاضر در آن را زیرنظر داشتند.
حاضران در این نشست فرقهگرایی و خشونت را رد و مخالفت خود را با دخالت کشورهای خارجی در امور داخلی سوریه اعلام کردند.
این جلسه دو روز پس از آن برگزار شد که «شورای ملی سوریه» توسط مخالفان تبعیدی دولت این کشور در شهر استانبول ترکیه تشکیل شده بود.
بیشتر بخوانید:
«تشکیل شورای ملی سوریه»
«افزایش آمار کشتهشدگان در سوریه»
یکشنبه 27 شهریور 90 / 18 سپتامبر 2011
اجرا: اعظم
استودیو: دامون
تقویم تاریخ
گزیده اخبار مطبوعات یکشنبه ایران
مجله جاماندگان- «دولت قاتل، قاتلین دولت»- شراره سعیدی
بخش اول خبرها
پسنشینی تند- «وجهالمصالحهای دیگر»- اکبر ترشیزاد
روزنگاشت- «شهریار، از پزشکی تا شاعر عاشق»- محبوبه شعاع
مجله خبری کابل- آرین
تمام رخ- «ترس آیتاله از انتقاد»- آرش حسینیپژوه
بخش دوم خبرها
رادیو لیچار- «باب اسفنجی ایرانی»- فرورتیش رضوانیه
دایرهی شکسته- «سفر به نقطهای نامعلوم»- مهشب تاجیک
بخش سوم خبرها
محبوبه شعاع / رادیو کوچه
mahboobeh@koochehmail.com
بیستوهفتم شهریور برابر با سالروز درگذشت «سیدمحمدحسین بهجت تبریزی» متخلص به «شهریار» شاعر ایرانی است. وی زاده سال 1285 خورشیدی بود و به زبانهای فارسی و ترکی آذربایجانی شعرهای بسیاری سروده است. شهریار سرانجام در سال 1367 درگذشت. مهمترین اثر شهریار «منظومه حیدربابایه سلام» (سلام به حیدربابا) است که از شاهکارهای ادبیات ترکی آذربایجانی بهشمار میرود. در ایران روز درگذشت این شاعر معاصر را «روز شعر و ادب فارسی» نامگذاری کردهاند.
«سیدمحمدحسین بهجت تبریزی» معروف به «شهریار» در سال ۱۲۸۵ خورشیدی در روستای «خشگناب» آذربایجان متولد شد. پدرش «حاج میرآقا خشگنابی» نام داشت که در تبریز وکیل بود. شهریار پس از پایان سیکل اول متوسطه در تبریز، در سال ۱۳۰۰ برای ادامه تحصیل به مدرسه دارالفنون در تهران رفت و پس از آن در رشته پزشکی به تحصیل پرداخت.
گفته شده: شهریار در سال آخر پزشکی بود که عاشق دختری شد که پس از مدتی خواستگاری از سوی دربار برای دختر پیدا میشود و گویا خانواده دختر با توجه به وضع مالی محمدحسین تصمیم میگیرند که دختر خود را به خواستگار مرفهتر بدهند. این شکست عشقی بر شهریار بسیار گران تمام شد و با آنکه فقط یک سال به پایان دوره هفت ساله رشته پزشکی مانده بود، ترک تحصیل کرد و وارد خـدمت دولتی میشود. ابتدا چند سال در اداره ثـبت اسناد نیشابور و مشهـد خـدمت میکند و پس از چند سال به بانک کـشاورزی تهـران داخل میشود.
شهریار اولین دفتر شعر خود را در سال ۱۳۰۸ با مقدمه «ملکالشعرای بهار»، «سعید نفیسی» و «پژمان بختیاری» منتشر کرد. بسیاری از اشعار او به فارسی و ترکی آذربایجانی جزو آثار ماندگار این زبانهاست. «منظومه حیدربابایه سلام» وی، از مهمترین آثار ادبی ترکی آذربایجانی شناخته میشود. منظومه حـیـدر بابا نـه تـنـهـا تا کوره دههای آذربایجان، بلکه به ترکـیه و قـفـقاز هـم رفـته و در ترکـیه و جـمهـوری آذربایجان چـنـدین بار چاپ شده است، بدون استـثـنا ممکن نیست ترک زبانی منظومه حـیـدربابا را بشنود و منـقـلب نـشود.
شهریار در سال ۱۳۳۲ به تبریز رفت و با یکی از بستگان خود بهنام «عزیزه عمیدخالقی» ازدواج کرد که حاصل این ازدواج دو دختر به نامهای شهرزاد و مریم و یک پسر به نام هادی است. وی در روزهای آخر عمر بهدلیل بیماری در بیمارستان مهر تهران بستری شد و سرانجام در بیستوهفتم شهریور ۱۳۶۷ در گذشت و بنا به وصیت خودش در «مقبرهالشعرای تبریز» به خاک سپرده شد.
شهریار در سرودن انواع گونههای شعر فارسی مانند: قصیده، مثنوی، غزل، قطعه، رباعی و شعر نیمایی نیز تبحر داشته است. محـرومیت و ناکامیهای شهـریار در غـزلهـای گوهـرفروش، ناکامیها، جرس کاروان، ناله روح، مثـنوی شعـر، حکـمت، زفاف شاعـر، و سرنوشت عـشق به زبان خود شاعر بـیان شده است. خیلی از خاطرات تـلخ و شیرین شهـریار نیز از کودکی تا زمان مرگ در هـذیان دل، حیدر بابا، مومیایی و افسانه شب به نـظر می رسد و با مطالعـه آنهـــا خاطرات مزبور مشاهـده میشود و از جمله غزلهای معروف او میتوان به «علی ای همای رحمت» و «آمدی جانم به قربانت» اشاره کرد.
مجموعه تلویزیونی شهریار نیز به کارگردانی «کمال تبریزی» در سال ۱۳۸۴ ساخته شده است و در آن جلوههایی از زندگی این شاعر به تصویر کشیده شده است و در سال ۱۳۸۶ از طریق شبکه دوم سیما ایران به نمایش درآمد و از جانب مردم مورد استقبال فراوان قرار گرفت. همچنین در ایران روز درگذشت این شاعر معاصر را «روز شعر و ادب فارسی» نامگذاری کردهاند.
منبعها:
ویکیپدیا
زندگینامه شهریار، شاعر معاصر
مطلبهایی که در این بخش تارنمای رادیو کوچه منتشر میشود یا انتخاب دبیر روز سایت و یا پیشنهاد دوستان رادیو است که میتواند از هر گروه یا دسته و یا مرامی باشد. نظرهای مطرح شده در این بخش الزامن نظر رادیو کوچه نیست. اگر نقد و نظری بر نوشتههای این بخش دارید میتوانید برای ما ارسال کنید.
منبع: سیبستان
گزارش طولانی و مستندگونه تلویزیون فارسی بیبیسی در باره خامنهای را میدیدم: خط و نشان رهبر. میخواستم به یادداشت کوتاهی در فیسبوک بسنده کنم ولی دیدم کمی بیشتر باید در بارهاش حرف زد. پس اینجا نکاتی را اشاره میکنم:
اول در جذابیت این گزارش بگویم که به نظرم در دو سه محور خلاصه میشود: یکی نریشن بسیار خوب و با جملهبندی و نحو خاص خود که بسیار مناسب سبک ایجازگونه گزارش است و با حذف حشو و زواید کلام راوی آن را به کوتاهترین کلمات فشرده میسازد و هم کار را به پرگویی نمیکشاند و هم در میان اطلاعات بسیاری که میخواهد ارایه کند جای تنفس به شنونده میدهد تا همه دقایق با نریشن پر نشود. جذابیت دیگر این گزارش اشاره به آدمهای دور و بر خامنهای یا آنطور که من دوستتر دارم بنامم شیوخ فرقه خامنهای است. اشاره به این شیوخ فرقه گاه تکراری ولی اغلب تازه است و زاویه دید بسیار درست و بهجایی است. گرچه در حد چاشنی روایت باقی مانده است.
اما حسن این گزارش همان عیب آن است. یعنی اطلاعات بسیار و البته در اغلب موارد تکراری. روایت متن و سیر تصاویر هیچ سیر معینی ندارد جز ترتیب تاریخی که درد خاصی دوا نمیکند. در نتیجه بهراحتی این کار را میشد در 25 دقیقه هم ارایه کرد. یعنی قسمتهای نسبتن تازه و بخشهای جذابتر گفتوگوها را در هم آمیخت و از یک نقطه دید منتخب آن را روایت کرد. مثلن همین مردان فرقه خامنهای میتوانست یک زاویه دید درست باشد که تمام اطلاعات را صرفن از همین نگاه جمعآوری و معنایابی و رمزگشایی کند. یا مثلن نگاه نظامی-امنیتی خامنهای را به مدیریت سیاسی پی بگیرد و آن را محور روایت قرار دهد. اما این گزارش چنین نمیکند. ناچار انبوهی از اطلاعات را باید در یک ساعت به مخاطب بدهد که بخش اعظم آن مفید فایدهای نیست و نکته تازهای را روشن نمیکند. اتکای گزارش به عکس هم که گاه خوب درآمده به دلیل اتکای بیش از اندازه فقر منابع تصویری گزارش را برای روایت یک ساعتهاش نشان میدهد و آن را از نظرگاه حرفهای ضعیف میکند.
این است که میگویم این گزارش مستندگونه است و نه مستند که اصولن بر پایه تحقیق ساخته و پرداخته میشود و منابع و اسناد تازه. اما در اینجا ما نه تحقیق تازهای میبینیم و نه منابع تازهای که قبلن دیده و شنیده نشده باشد ارایه میشود.
انبوهی اطلاعات و ضرورت ایجاز گاه به درستی و صحت روایت هم صدمه زده است. مشخصن در دو جا روایت کاملن تحریف شده یا ناقص است. یک جا وقتی از دلیل حبس خانگی آیتاله منتظری حرف میزند و یک جا هم وقتی از 18 تیر سخن میگوید. در مورد اول از مسئله مخالفت با فتوادهی خامنهای حرفی نیست و در مورد دوم از بسته شدن روزنامه سلام. با حدف این فکتها روایت مخدوش و ناقص شده است. به همین ترتیب پایانبندی گزارش هم نادرست و نادقیق و حتا نقض غرض است.
این روایت از زندگی خامنهای بنابرین هیچ مزیتی ندارد و اصولن یک کار مستند تلویزیونی شمرده نمیشود. اما تنها یک نکته از نظر سیاسی در آن هست که نه به خود این کار و شیوه ساخت آن از نظر حرفهای که به لحن آن و شیوه نگاهاش به خامنهای بر میگردد. در این گزارش بلند به نظرم برای اولین بار بیبیسی فارسی از آن بیطرفی خاص خود خارج میشود و خامنهای را به اقتدارگرایی و سرکوب مخالفان انگشتنما میکند. این موضوع از نظر سیاسی مهم است و میتواند بازتاب مرحله تازهای از سیاستگذاری بریتانیایی برای مقابله آشکار با رهبری خامنهای باشد. اما از نظر حرفهای این کار امتیازی در حد یک ساعت مستند برای تهیه کننده و بیبیسی به همراه نمیآورد.
خبر / رادیو کوچه
به گزارش رسانه منسوب به دراویش، تعدادی از دراویش نعمتالهی با صدور فراخوانی از تجمعی در اعتراض به آنچه «بازداشت غیرقانونی برادرن ایمانی و وکلای ایشان» خوانده، در صبح دوشنبه 28 شهریور 1390، مقابل درب اصلی زندان اوین خبر دادهاند.
به گزارش سایت مجذوبان نور، در این اطلاعیه آمده است: «دراویش و پیروان طریقت نعمتاللهی گنابادی به یاد شهید درویش وحید بنانی که برای عقیدهاش از جان خویش گذشت و در اعتراض به بازداشتهای اخیر با اجتماع مقابل درب اصلی زندان اوین اعلام خواهیم کرد که ما میخواهیم به حمایت از برادرنمان به زندان برویم.»
از سویی دیگر بهزاد نوری یکی از دراویش گنابادی در ظهر روز شنبه 26 شهریور ماه در شهر شیراز توسط ماموران امنیتی و افرادی موسوم به لباس شخصی در محل کار وی بدون ارایه حکم قانونی و قضایی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
بیشتر بخوانید:
رادیو کوچه
1810 میلادی- امروز روز ملی کشور شیلی است. شیلی از قرن شانزدهم میلادی به تصرف استعمار اسپانیا درآمد و در این دوران در شمار قلمرو اسپانیا در پرو واقع شد. این کشور در سال 1788 تا حدودی از پرو مستقل شد. در هجدهم سپتامبر 1810، شورای دولتی شیلی، مسئله استقلال این کشور را مطرح کرد. تا اینکه در فوریه سال 1818 شیلی به استقلال کامل رسید و نوع حکومت خود را جمهوری اعلام کرد. شیلی کشوری است در آمریکای جنوبی که پایتخت آن «سانتیاگو» نام دارد.
1851 میلادی- «نیویورک دیلی تایمز» که توسط «جاروس ریموند» (Jarvis Raymond) تاسیس شده بود کار انتشار خود را آغاز کرد که بعدن به «نیویورک تایمز» تغییر نام داد. ریموند در سال 1856 با تنی چند از ناشران روزنامههای آمریکا، خبرگزاری «اسوشیتدپرس» را تاسیس کرد. این روزنامه در سال 1896 توسط «آدولف اوکس» (Adolph Ochs) که در آمریکا در یک خانواده از مهاجران یهودی آلمانی به دنیا آمده بود، خریداری شد و همچنان در دست این خانواده است.
نیویورک تایمز روزنامه معتبر و مشهور آمریکایی است که مرکز آن در کلانشهر نیویورک قرار دارد. این روزنامه ۱۰۴ جایزه «پولیتزر» (معتبرترین جایزه روزنامهنگاری) را برنده شده است. اعتبار و نفوذ روزنامه نیویورک تایمز در آمریکا به حدی است که از آن به عنوان «منبع ملی» یاد میشود.
1931 میلادی- اشغال سرزمین «منچوری» در چین در چنین روزی توسط ارتش ژاپن سرآغاز دومین جنگ چین و ژاپن بود. تا سالهای اولیه جنگ جهانی دوم، قسمتهای وسیعی از شرق و جنوب چین، در اشغال ارتش ژاپن باقی ماند. در جریان جنگ جهانی دوم، چین در جنگ با ژاپن از حمایت متفقین برخوردار شد و در پی شکست کامل ژاپن در این جنگ در سال 1945، نیروهای ژاپنی، چین را بهطور کامل تخلیه کردند.
دولت ژاپن امپراتور سابق چین را که با تغییر نظام حکومتی چین از سلطنتی به جمهوری در سال 1912، برکنار شده بود به پادشاهی در منچوری منصوب کرد و این امپراتور تحت نام حکومت «منچوکو» تا سال 1945 برقرار بود. پس از کمونیست شدن چین، امپراتور سابق مدتی زندانی بود که به دستور مائو آزاد شد.
1961 میلادی- «داگ هامرشولد» (Dag Hammarskjöld) دیپلمات سوئدی و دبیر کل وقت سازمان ملل بر اثر انفجار هواپیمایش بر فراز زیمبابوه کشته شد.
یک فروند هواپیمای قدیمی DC-6 که حامل «داگ هامرشولد»، 3 نفر از مشاورانش، فرستاده ویژه او در امور کنگو، چند مامور امنیتی و خدمه پرواز بود، اندکی پس از نیمه شب هنگام پرواز برفراز زامبیا به صخرهای برخورد میکند.
داگ هامرشولد برای بررسی اوضاع بحرانی کنگو به آن کشور سفر کرده بود. در آن زمان جنگ داخلی در کنگو مستعمره سابق بلژیک وجود داشت. داگ هامرشولد به عنوان یک میانجی و پیامآور صلح به کنگو رفته بود. شایعه توطئه قتل هامرشولد هنوز منتفی نشده است.
1970 میلادی- «جیمز مارشال هندریکس» (James Marshall Hendrix) خواننده، ترانهنویس و گیتاریست آمریکایی درگذشت. بسیاری او را پدر گیتار الکتریک میدانند؛ چراکه گیتار الکتریک را به عنوان عنصر کلیدی در موسیقی راک درآورد. کارهای عجیب وی با گیتار مثل نواختن با دندان یا زبان از ویژگیهای منحصر به فرد او بود.
او در سال ۱۹۶۶، با ترانههایی چون «Hey Joe» و «Purple Haze» به مقام ستاره راک دست یافت.
به همراه «جیم موریسون» (James Douglas Morrison) و «جنیس جاپلین» (Janis Joplin) به دلیل حرف «جی» (J) ابتدای نام کوچک و مرگ نسبتن مشابهشان، هر سه حدود ۲۷ سالگی و در بازهای تنها چند ماهه بین سپتامبر ۱۹۷۰ تا جولای ۱۹۷۱، سهگانهی تراژیک و افسانهای «تری جِیز» (Three j’s) موسیقی راک دهه ۱۹۶۰ را تشکیل دادهاند.
———————————————–
برخی از رویدادهای دیگر
1367 خورشیدی- «محمدحسین بهجتتبریزی» معروف به «شهریار» از شاعران معاصر ایران در 82 سالگی درگذشت. این روز در ایران، روز «ملی شعر و ادبیات» اعلام شده است که هر سال برگزار میشود.
منبعها:
ویکیپدیا (انگلیسی و فارسی)
نیویورک تایمز
راسخون
خبر / رادیو کوچه
باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا، قصد دارد با هدف افزایش درآمد دولت و کاهش کسری بودجه، نرخهای مالیاتی افرادی که بیش از یک میلیون دلار در سال درآمد دارند را افزایش دهد. این در حالی است که جمهوریخواهان در کنگره با هرگونه افزایش نرخهای مالیاتی مخالفند.
قرار است که آقای اوباما روز دوشنبه، 19 سپتامبر، جزییات طرح خود را اعلام کند.
این طرح بر اساس «قاعده بافت» ارایه میشود. یکی از میلیاردر معروف آمریکایی، بارها از افزایش مالیات ثروتمندان حمایت کرده است.
او که بخش اعظم ثروتش را وقف امور خیریه کرده، میگوید نرخ مالیاتی کارمندانش در عمل از نرخ مالیاتی وی بالاتر است و این وضع عادلانه نیست.
وی در انتخابات ریاست جمهوری از باراک اوباما حمایت کرده بود.
باراک اوباما اخیرن طرح تازهای را برای افزایش رشد اقتصادی و کاهش بیکاری در ایالات متحده به کنگره این کشور ارایه کرده است.
بیش از ۱۴ میلیون نفر در آمریکا بیکار هستند و ایالات متحده با وجود خروج از رکود، هنوز رشد اقتصادیاش شتاب لازم را پیدا نکرده است.
برنامه آقای اوباما که هزینه آن ۴۴۷ میلیارد دلار برآورد شده، شامل تخفیفهای مالیاتی به کسبه و کارگران نیز میشود.
آمریکا هم اکنون با نرخ بیکاری نه و یک دهم درصدی مواجه است.
کسری بودجه دولت فدرال در سال جاری بیش از یک تریلیون و ۲۰۰ میلیارد دلار اعلام شده است.
مشکلات اقتصادی آمریکا به یکی از موضوعات محوری انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۲ تبدیل شده است که میتواند بر شانس باراک اوباما در این مبارزات که مرحله مقدماتی آن آغاز شده اثر منفی بگذارد.
بیشتر بخوانید:
«اوباما مسوول کاهش رتبه اعتبار مالی دولت آمریکا است»
«سیر صعودی بازارهای جهانی در بورسهای آسیا»
رادیو کوچه
مهمترین عنوانهای مطبوعات امروز ایران:
خراسان
1) مخالفت جدی ایران و روسیه با تلاش اتحادیه اروپا برای انتقال منابع انرژی خزر
http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1390&month=6&day=27&id=1080612
سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو با صدور اطلاعیهای مخالفت خود را با طرح «خط لوله خزر» یا ترانس خزر اعلام کرد. شورای اتحادیه اروپا روز دوشنبه هفته گذشته تصمیم گرفت با جمهوری آذربایجان و ترکمنستان برای احداث خط لوله گاز در خزر وارد مذاکره شود. این تصمیم اتحادیه اروپا، مخالفت روسیه را نیز در پی داشت. ایران و روسیه در واکنشهای خود بر این نکته تاکید کردهاند که مسایل مربوط به دریای خزر باید با مشارکت ۵ کشور ساحلی حل و فصل شود.
2) صالحی: مقامات ترکیه درباره استقرارسامانه راداری در این کشور تامل کنند
http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1390&month=6&day=27&id=1080524
وزیر خارجه کشورمان با تاکید بر اینکه موضوع مربوط به سامانه راداری که قرار است در ترکیه ایجاد شود موجبات نگرانی کشورهای همجوار را فراهم کرده است، گفت: «در شرایطی که در منطقه شاهد تحولات بزرگی هستیم مقامات ترکیه باید در زمینه چنین تصمیمی تامل کنند.»
کیهان
1) کاخ سفید درباره حفظ امنیت عربستان به آل سعود تضمین داد
http://www.kayhannews.ir/900627/16.htm#other1600
معاون وزیر امورخارجه آمریکا به مقامات عربستان اطمینان خاطر داد که واشینگتن با حضور در منطقه از آنها حمایت خواهد کرد.
به گزارش شبکه خبری «العالم»، «ویلیام برنز» که اخیرن به عربستان سفر کرده است در دیدار با مقامات سعودی، بار دیگر، بر پایبندی همیشگی وایشنگتن به تضمین امنیت آل سعود و خلیج فارس تاکید کرد.
2) برخورد با افزایش خودسرانه قیمت بلیت هواپیما
http://www.kayhannews.ir/900627/4.htm#other403
مدیر کل دفتر خدمات زیربنایی سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان تاکید کرد: «فروش بلیت هواپیما با 25 درصد بالاتر از قیمتهای مصوب به بهانه هواپیمای زیر 5 سال، خلاف است و با آژانسهای متخلف برخورد میشود.»
جواد احمدی در گفتوگو با مهر گفت: «طرح موضوع افزایش 25 درصدی قیمت بلیت هواپیما به دلیل استفاده از هواپیماهای با عمر زیر 5 سال برای تشویق ایرلاینها به خرید هواپیما بوده است و هماکنون به دلیل اینکه هیچ هواپیمایی با عمر کمتر از 5 سال در ناوگان حمل و نقل هوایی کشور وجود ندارد، بنابراین این افزایش موضوعیت ندارد.»
جام جم
1) سهمیه بنزین قابل انتقال میشود
http://www.jamejamonline.ir/papertext.aspx?newsnum=100854408957
با اعمال تغییراتی در سامانه هوشمند سوخت بزودی دارندگان خودروها میتوانند مازاد سهمیه بنزین خود را پس از فروش به خودروی جدید انتقال دهند
رییس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت با تشریح جزییات ساماندهی سهمیه بنزین آژانسها از امکان انتقال سهمیه بنزین خودروها با اعمال تغییراتی در سامانه هوشمند سوخت خبر داد و گفت: «بهزودی در تمامی جایگاهها کیف الکترونیکی سوخت راهاندازی میشود.»
2) میانجیگری آمریکا بین ترکیه و رژیم صهیونیستی
http://www.jamejamonline.ir/papertext.aspx?newsnum=100854395180
کاخ سفید در اطلاعیهای از دیدار قریبالوقوع رییس جمهوری آمریکا و نخستوزیر ترکیه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک خبر داد. به گزارش فارس، کاخ سفید اعلام کرد: «باراک اوباما سهشنبه آینده در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با رجب طیب اردوغان درباره اوضاع سوریه به گفتوگو خواهد پرداخت.» بن رودس، معاون مشاور امنیت ملی باراک اوباما، در اظهاراتی اعلام کرد: «دیدار اوباما و اردوغان فرصتی برای پرداختن به سایر انقلابهای مردمی خواهد بود که از ژانویه گذشته تاکنون در جهان عرب بویژه در لیبی جریان دارد.»
آفرینش
1) ایران میتواند در زمینه ساخت نیروگاههای هستهای با کشورهای دیگر همکاری کند
http://www.afarinesh-daily.com/afarinesh/Article.aspx?AID=15604#88832
یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به راهاندازی نیروگاه هستهای بوشهر گفت: «امروز از ایران به عنوان کشوری هستهای، قدرتمند و دارای نیروی انسانی قوی در بخش فنآوری هستهای نام برده میشود.»
کاظم جلالی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره ساخت نیروگاههای جدید هستهای توسط ایران گفت: «با راهاندازی نیروگاه هستهای بوشهر انتقال تکنولوژی توسط کارشناسان و متخصصان ایرانی و با مشارکت دانشگاههای ایران شرایط را برای ساخت نیروگاههای جدید فراهم کرده است. جمهوری اسلامی ایران در این زمینه این امکان را دارد که با کشورهای دیگر همکاری کند، بنابراین در حال حاضر ایران به عنوان یک قدرت هستهای در عرصه بینالمللی شناخته شده است.»
2) میرتاجالدینی: دولت ایجاد 2.5 میلیون فرصت شغلی را هدفگذاری کرده است
http://www.afarinesh-daily.com/afarinesh/Article.aspx?AID=15604#88841
معاون پارلمانی رییس جمهوری گفت: «دولت ایجاد دو میلیون و 500 هزار فرصت شغلی را برای سال جاری هدفگذاری کرده است.»
به گزارش ایرنا،حجتالاسلام محمدرضا میرتاجالدینی اظهار کرد: «با این اقدام، دولت برای رسیدن به این هدف از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد کرد.» وی با اشاره به اهمیت فراهم شدن بسترهای ایجاد این تعداد شغل، افزود: «توسعه اشتغال و ایجاد زیر ساختهای لازم از مهمترین و اساسیترین کارهای پیشبینی شده مسوولان کشور است.»
رسالت
1)هرگز به آمریکا، انگلیس، ایتالیا و فرانسه اعتماد نکنید
http://www.resalat-news.com/Fa/?code=75804
حضرت آیتاله خامنهای علما و اندیشمندان جهان اسلام را به داشتن حساسیت بالا و پایبندی کامل و دایم به اصول دعوت کردند و افزودند: «هرگز به آمریکا و ناتو و لبخندها و وعدههای ظاهر فریب رژیمهای جنایتکاری همچون انگلیس، فرانسه و ایتالیا اعتماد نکنید و با رد نسخههای بیگانه، راهحلهای مورد نیاز را از سرچشمههای فیاض اسلام به دست آورید.»
2) واشنگتن پست: هزاران نفر از مردم آمریکا در اعتراض به نظام سرمایهداری فاسد به خیابانها آمدند
http://www.resalat-news.com/Fa/?code=75849
نارضایتی از دولت آمریکا، مردم این کشور را در «روز خشم» روانه خیابانها کرد. روزنامه واشنگتن پست گزارش داد: «هزاران نفر از مردم سراسر آمریکا دیروز در اعتراض به «نظام سرمایهداری فاسد» و همچنین برگزاری انتخابات ناسالم در این کشور به خیابانها رفتند.»
دنیای اقتصاد
1) مقاومت در برابر دلار تکنرخی
http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=269886
رییس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه دو نرخی بودن نرخ ارز در بازار فسادآور است، گفت: «برخی مقاومتها اجازه نداد تا بانک مرکزی نرخ ارز را در بازار یکسان کند؛» اشاره بهمنی به اقدام بانک مرکزی در افزایش یکباره نرخ ارز مرجع در خرداد ماه گذشته بود که به دلیل انتقادها و اعمال برخی فشارها منجر به کنار گذاشتن این سیاست و عدول از آن شد. رییس کل بانک مرکزی بار دیگر با یادآوری این اتفاق تاکید کرد: «اگر در آن برهه یک هفته به بانک مرکزی مهلت داده میشد نرخ ارز در بازار یکسان میشد و مشکلات کنونی پیشروی کشور نبود.»
2) شریعتمداری: مشایی به احمدینژاد دروغ منتقل میکند
http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=269963
حسین شریعتمداری، مدیرمسوول روزنامه کیهان در سرمقاله دیروز این روزنامه با اشاره به سخنان اخیر رییس جمهوری درباره پرونده اختلاس و اطلاعیه دفتر رییس جمهوری در این باره نوشت: این ادعای آقای مشایی که «اختلاس بانکی اخیر توسط دولت شناسایی و مورد رسیدگی قرار گرفته بود» کذب محض است.
وی افزود: «رییس دفتر آقای احمدینژاد باید توضیح بدهد چگونه ادعا میکند که اختلاس بانکی اخیر توسط دولت شناسایی و مورد رسیدگی قرار گرفته بود و چرا این دروغ بزرگ را به ریاست محترم جمهوری انتقال داده و ایشان نیز در سخنرانی خود با قاطعیت آن را تکرار کردهاند. رییس جمهوری محترم که به گفته خودشان روزنامه نمیخوانند. بنابراین، دروغ یاد شده به یقین- یا به احتمال زیاد- باید از سوی رییس دفتر آقای احمدینژاد به ایشان القا شده باشد.»
آرین / دفتر کابل / رادیو کوچه
تیم ملی فتبال نوجوانان افغانستان در بازیهای مقدماتی جام جهانی، شب گذشته تیم ملی نوجوانان یمن را شکست داد.
این بازیها که از یک هفته به این سو در کویت برگزار شده است، تیم ملی نوجوانان افغانستان در سومین بازیاش یمن را با نتیجه دو مقابل یک شکست داد.
در این بازی نخست یمن گل اول را در دقایق نخستین بازی به ثمر رساند، اما بازیکنان تیم ملی نوجوانان افغانستان در دقایق هفتاد و هفتاد و هشتم دو گل را به ثمر رساندند.
تیم ملی نوجوانان افغانستان در گروه (ب) با تیمهای نوجوانان کویت، یمن، امارات متحده عربی، پاکستان و مالدیو هم گروه میباشند.
افغانستان پیش از این با تیمهای کویت و امارات متحده عربى بازی کرده و هر دو مسابقه را با نتیجه یک بر یک مساوی به پایان رسانده است.
چهارمین بازی افغانستان قرار است فردا در مقابل پاکستان برگزار شود و در بازیهای سال گذشته نیز افغانستان با پاکستان مساوی کرده بود.
مسوولان فتبال افغانستان ابراز امیدواری میکنند که با روحیه بلند این تیم میتواند به مرحله بعدی راه پیدا کند.
در بازیهای فتبال نوجوانان آسیا چهل تیم از چهل کشور آسیایی حضور دارند.
خبر / رادیو کوچه
مخالفان سرهنگ قذافی، رهبر متواری لیبی، روز یکشنبه، 18 سپتامبر، اعلام کردند که فرودگاه شهر سرت، زادگاه قذافی، و یک پادگان در حوالی آنرا به کنترل خود در آوردهاند. سرت و بنیولید آخرین پایگاه مهم هواداران معمر قذافی به شمار میرود.
یک سخنگوی نظامی مخالفان گفته است که هواپیماهای ناتو طی یک عملیات، ساختمانی را در سرت نابود کرده و شمار زیادی از نیروهای سرهنگ قذافی را کشتهاند.
به گزارش رویترز، اما موسی ابراهیم، سخنگوی دولت لیبی گفت که ساختمانی مسکونی و یک هتل بمباران شده و بیش از ۳۰۰ غیرنظامی جان خود را از دست دادهاند.
عملیات تازه نیروهای دولت انتقالی برای تصرف سرت و بنیولید با مقاومت شدید هواداران قذافی مواجه شده است.
احمد بنی، سخنگوی نظامی مخالفان میگوید که این دو شهر، حداکثر تا چند روز دیگر، به تصرف نیروهای دولت انتقالی درخواهد آمد.
مخالفان پیشتر مجبور شده بودند که در برابر حملات توپخانهای نیروهای سرهنگ قذافی در سرت عقبنشینی کنند.
نیروهای مخالف در بنیولید، واقع در ۱۴۰ کیلومتری جنوب طرابلس، پایتخت هم، هدف شلیک راکت و خمپاره قرار گرفتند.
میزان تلفات مخالفان در بنیولید دستکم شش کشته و ۲۰ زخمی اعلام شده است.
در همین حال، شورای امنیت سازمان ملل متحد بخشهایی از تحریمهایی را که علیه لیبی اعمال کرده بود، کاهش داده است.
این شورا همچنین رای داد که برای حمایت از دولت موقت لیبی هیتی از جانب سازمان ملل تشکیل شود.
قرار است دارایی های دو کمپانی بزرگ نفتی لیبی آزاد شود و ممنوعیت پروازهای تجاری لیبی پایان یابد.
بیشتر بخوانید:
خبر / رادیو کوچه
با گذشت بیش از چهل و پنج روز از بازداشت کوهیار گودرزی، تاکنون هیچ یک از دستگاههای امنیتی و قضایی مسوولیت بازداشت وی را به عهده نگرفتهاند. این در حالی است که جلسه محاکمه پروین مخترع مادر کوهیار نیز برگزار شده است.
اتهام او «مصاحبه با رسانههای بیگانه و توهین به مقام رهبری و شهدا» عنوان شده است. وی در حالی در زندان مرکزی کرمان با زندانیان عادی نگهداری میشود که از امکان تماس تلفنی محروم است و خواهران و مادر وی نیز تنها با تصمیم مسوولان میتوانند با وی ملاقات کنند.
به گزارش جرس، یکی از نزدیکان پروین مخترع با اشاره به اینکه وی هم اکنون در زندان مرکزی کرمان در بازداشت موقت است، در خصوص آخرین وضعیت وی اظهار داشت: «دادگاهی برای خانم مخترع برگزار کردند و حدود بیست روز دیگر مشخص خواهد شد چه حکمی برای مادر کوهیار صادر خواهد شد. الان هم خانوادهاش هر زمانی که خود آقایان اطلاع دهند میتوانند با وی ملاقات کنند.»
این فرد نزدیک به پروین مخترع در خصوص حضور و عدم حضور وکیل وی در دادگاه اعلام کرد: «متاسفانه وکیلی در این دادگاه نبوده است. اتهاماتی هم که به ایشان زدهاند مصاحبه با رسانههای بیگانه و توهین به مقام رهبری و شهدا و اتهامات از این دست بوده؛ این در حالی است که این اتهامات واهی بوده و خانم مخترع هیچ توهینی نکردهاند و فقط در خصوص وضعیت کوهیار، پسرش اطلاعرسانی میکرده است.»
این منبع نزدیک به خانواده مخترع در خصوص وضعیت «نامعلوم» و «نگرانکننده» کوهیار میگوید: «نهم مرداد ماه کوهیار را به همراه دو دوست دیگرش دستگیر کردند. یکی از دو دوستش به نام بهنام گنجی بعد از آزادی خودکشی کرد، و از دوست دیگر کوهیار که با آنها بازداشت شده هم هیچ خبری نیست. از آن زمان هم کوهیار به هیچیک از اقوام و دوستان تلفن نزده و وضعیتش کاملن نامشخص است؛ حتا هیچ کس از محل و شرایط نگهداریاش اطلاعی ندارد. در پیگیرهایی که اقوام انجام دادهاند و در مراجعاتشان به دادستانی و هر جایی که به ذهنشان میرسیده، هیچ پاسخی به آنها داده نمیشود و اصلن مشخص نیست چه نهادی کوهیار را بازداشت کرده و این بسیار نگرانکننده است.»
کوهیار گودرزی، مدافع حقوق بشر و دانشجوی محروم از تحصیل، آذرماه ۱۳۸۸هنگامی که همراه با جمعی از فعالان حقوق بشر جهت شرکت در مراسم تشییع آیتاله منتظری عازم قم بود، دستگیر شد. در تیرماه ۱۳۸۹ ، قاضی پیرعباسی در دادگاه انقلاب کوهیار گودرزی را به اتهام تبلیغ علیه نظام به یکسال حبس محکوم کرد. کوهیار گودرزی نزدیک به ده ماه در زندان اوین نگهداری و سپس در مهرماه ۱۳۸۹ به زندان رجایی شهر (گوهردشت کرج) منتقل شد. او بعد از یکسال حبس، آذرماه گذشته از زندان رجایی شهر کرج آزاد شده بود.
گفتنی است، کوهیار گودرزی، «برندهی جایزه ملی مطبوعات آمریکا» در روزهای پایان دوران محکومیتش بار دیگر توسط بازجوی پروندهاش مورد بازجویی قرار گرفته بود.
بیشتر بخوانید:
«هیچ اطلاعی از وضعیت کوهیار گودرزی ندارم»
خبر / رادیو کوچه
روز شنبه، 17 سپتامبر، جمعی از نمایندگان و فعالان اهل سنت ایران در نامهای خطاب به آیتاله خامنهای رهبرجمهوری اسلامی، نسبت به اعمال تبعیض علیه پیروان این مذهب اسلامی در این کشور، اعتراض کردهاند.
به گزارش العربیه، این نامه همزمان با سخنرانی آیتاله خامنهای در کنفرانسی با عنوان «بیداری اسلامی» در تهران منتشر شد و معترضان خطاب به رهبر جمهوری اسلامی گفتند سرمشق برابری و برادری را ابتدا در ایران اجرا کند سپس آن را به دیگران به عنوان الگو عرضه کند.
آنها با اشاره به تاکید آیتاله خامنهای بر جلوگیری از تفرقه میان پیروان مذاهب، گفتند: «سوال اینجاست که چگونه ملتهای عمدتن سنی مذهب منطقه، نظام دینیای را الگوی خود قرار خواهند داد که به آنان یعنی سنیها اجازه ساخت مسجد و حتا اقامه نماز در پایتخت نظام یا به عبارتی امالقرای جهان اسلام را نمیدهد؟»
در این نامه با اشاره به آن چه تبعیض علیه اهل سنت توصیف شده آمده است: «متاسفانه درخواستهای خیرخواهانه و قانونی اهل سنت ایران اسلامی برای نفی خشونت، ترور، تعصب، تفرقه و رفع تبعیض و احیای برادری و برابری در عمل با دستگیری و زندان پاسخ داده میشود.»
آنها خطاب به آیتاله خامنهای نوشتند: «نامه سرگشاده ۳۰۰ تن از علما و روحانیون اهل سنت کردستان و یا درخواست مکرر رهبران اهل سنت برای ملاقات حضوری با مقام معظم رهبری بیجواب مانده است. نامه مورخ ۲ شهریور ۱۳۹۰ مجمع نمایندگان اهل سنت در مجلس شورای اسلامی به رییس جمهوری محترم کشور و دبیر مجمع تقریب مذاهب و مشاور رییس جمهوری در امور اهل سنت در اعتراض به ممنوعیت نماز عید فطر اهل سنت در تهران نیز همچنان بیجواب مانده است.»
در ادامه نامه با اشاره بر این که طبق نص صریح قانون اساسی و وعده آیتاله خمینی، بنیانگذار نظام جمهوری اسلامی اهل سنت باید در انجام فرایض دینی و آموزش مذهبی خود آزاد باشند، تاکید شده که در عمل این وعده تحقق پیدا نکرده است.
این نامه برخی از فشارهای اعمال شده بر پیروان مذهب تسنن را برشمرده وتاکید کرده است «فشار بر علمای اهل سنت برای کنترل و مدیریت مدارس دینی اهل سنت افزایش یافته است. برخی از علمای اهل سنت از جمله مولانا عبدالحمید اسماعیل زهی رهبر مذهبی اهل سنت مردم سیستان و بلوچستان نه تنها از کشور که بلکه حتا از استان نیز ممنوعالخروج میباشند.»
آنها همچنین گفتند: «بسیاری از فعالان اهل سنت در آیینه بهتان به جرمهای واهی دستگیر و زندانی میشوند. دلسوزان اسلام و پیروان سنت نبوی اجازه ترویج دین مبین اسلام و تبلیغ مذهبی در مناطق اهل سنت را ندارند و بسیاری از مبلغین دینی دستگیر و زندانی شدهاند… ممانعت غیرقانونی از برگزاری نماز عید فطر اهل سنت در تهران و برخی از کلان شهرهای کشور، و محکومیت اخیر حافظ قرآن آقای محمد اسماعیل ملازهی داماد مولانا عبدالحمید اسماعیل زهی، به جرم جاسوسی برای بیگانه مثال واضحی از فشار روزافزون بر اهل سنت و رهبران مذهبی آنها میباشد.»
در ادامه نامه تاکید شده که اهل سنت با «تبعیضات فراقانونی فزاینده» روبهرو هستند و نسبت به پایان وضعیت موجود ناامید شدهاند.
در پایان نامه، خواسته اهل سنت از آیتاله خامنهای مطرح شده و آمده است: «ما از مقام معظم رهبری تقاضا میکنیم که چراغ نورانی برادری و برابری اسلامی را ابتدا بعنوان یک سرمشق در خانه عزیز خودمان یعنی ایران اسلامی بیفروزیم، و سپس آن را به عنوان یک الگوی روشن به مساجد دیگران بفرستیم.»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر