انتظار می رود باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا طرح جدیدی برای افزایش میزان پرداخت مالیات ثروتمندان ارائه دهد. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این طرح بخشی از برنامه بلندمدتی است که آقای اوباما قصد دارد روز دوشنبه به عنوان راه حل پیشنهادی اش برای کاهش کسری بودجه امریکا به کنگره ارائه دهد. در این طرح میزان کل پرداخت مالیات ثروتمندان در آمریکا به اندازه میزان پرداخت مالیات طبقه متوسط پیش بینی شده است. جمهوری خواهان مخالف برنامه های افزایش مالیات برای ثروتمندان هستند.
تعداد کشته های حادثه سقوط هواپیما در ایالت نوادای آمریکا به ۹ نفر رسید. پلیس شهر رنو، شهری که این حادثه در جریان یک مسابقه هوایی در آن روی داد گفته است که شمارکشته شدگان این حادثه تا نیمه شب شنبه به ۹ نفر رسیده و بیش از ۵۰ نفر نیز زخمی شده اند. جمعه بعدازظهر یک جنگنده قدیمی مدل P51 که در زمان جنگ جهانی دوم استفاده می شد، در جریان یک مسابقه هوایی در جایگاه تماشاگران سقوط کرد. پلیس گفته است که نخستین بررسی ها درباره دلایل این حادثه، احتمال وجود مشکل فنی در موتور هواپیما را تقویت کرده است.
باشگاه خبرنگاران جوان وابسته به صدا و سیمای جمهوری اسلامی از بازداشت تعدادی از افراد همکار با شبکه بی بی سی فارسی در تهران خبر داده است. این خبرگزاری بدون اشاره به اسامی و تعداد بازداشتی ها نوشته که افراد بازداشت شده «تامین کننده اطلاعات، فیلم، خبر و گزارش پنهانی» برای شبکه بی بی سی بوده اند. همچنین گزارش ها از تهران حاکی است که شنبه شب همزمان با پخش مستندی درباره آیت الله خامنه ای از این شبکه تلویزیونی، پخش برنامه های این شبکه در ماهواره های مختلف با اختلال روبرو شده است. بی بی سی تاکنون درباره این اخبار واکنشی نشان نداده اما پیش از این، ایجاد اختلال در پخش ماهواره ای برنامه هایش را تایید کرده بود.
کمیسیون انتخابات مصر ، 21 نوامبر، اول آذر ماه را به عنوان زمان انتخاب اعضای مجلس نمایندگان این کشور تعیین کرد . شبکه تلویزیونی العربیه با اعلام این خبر به نقل از یک عضو کمیسیون انتخابات مصر اعلام کرد انتخابات مجلس سنا نیز دو ماه بعد و در 22 ژانویه ،دوم بهمن ماه برگزار می شود . مصر دارای دو مجلس است . این اولین انتخابات در مصر پس از سرنگونی حکومت حسنی مبارک است
"مصطفی عبدالجلیل " رییس شورای ملی انتقالی لیبی، به نیویورک می رود تا در نشست مجمع عمومی سازمان ملل شرکت کند . مقام هاي آمريكايي مي گويند روز سه شنبه در حاشيه اين نشست، "باراك اوباما" رییس جمهوری امریکا با مصطفی عبدالجليل ملاقات مي كند. شوراي امنيت سازمان ملل متحد بخش هايي از تحريم ها ، عليه ليبي را كاهش داده است. اين شورا همچنين راي داد كه براي حمايت از دولت موقت ليبي ، هياتي از جانب سازمان ملل تشكيل شود. مجمع عمومي سازمان ملل نیزبه واگذاري كرسي ليبي به شوراي ملي انتقالي راي داده است .
حماس گفته است اعلام تشکیل کشور مستقل فلسطینی، اقدامی انفرادی از سوی گروه فتح است. بر اساس گزارش الجزیره ، حماس خواستار مذاکرات عمیق تر بین فتح و حماس و سایر گروه های فلسطینی ، قبل از اعلام تشکیل کشور فلسطینی برای دستیابی به یک استراتژی مشترک شده است . محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی روز جمعه در رام الله گفت که این هفته برای اعلام تشکیل کشور فلسطینی به سازمان ملل می رود . محمود عباس به طور همزمان رییس گروه فتح نیز به شمار می رود .
"رضا یزدانی" کشتی گیر وزن 96 کیلوگرم تیم ملی کشتی آزاد ایران با شکست دادن حریف خود از ترکیه مدال طلای مسابقات جهانی استانبول را به گردن آویخت . رضا یزدانی شنبه شب در فینال وزن 96 کیلو به مصاف "سرحت بالچي" كشتي گير كشور ميزبان یعنی تركيه رفت و وی را شکست داد . در اين مبارزه كه در ورزشگاه 15 هزار نفري "سينان اردم" شهر استانبول تركيه برگزار شد، رضا يزداني موفق شد سرحت بالچي از تركيه را با نتايج 6 بر صفر، صفر بر يك و يك بر صفرمغلوب كند و مدال طلاي جهان را براي ایران به ارمغان آورد.
یک زندانی امنیتی در زندان ارومیه ، بامداد ، روز شنبه به جرم محاربه علیه حکومت جمهوری اسلامی اعدام شد. "خداداد رشیدی" 5 سال پیش توسط نیروهای حکومتی بازداشت و سپس به اعدام محکوم شده بود . خداداد رشیدی" اهل ارومیه بود و جنازه او پس از اعدام به خانواده اش تحویل داده شده است. "احسان مجتوی" وکیل این زندانی اعدام موکل خود را تایید کرده است .
گروهی از اعضای پارلمان روسیه روز شنبه برای مذاکره با بشار اسد رییس جمهوری سوریه، وارد دمشق شدند. در حالی که فشارهای جهانی بر حکومت بشار اسد برای جلوگیری از سرکوب خشن تظاهر کنندگان سوری بیشتر شده است، دولت روسیه مخالفت خود را با تصویب قطعنامه شورای امنیت علیه حکومت سوریه اعلام کرده است . ریاست هیات روسی که به دمشق رفته است با" الیاس اوماخانوی" معاون رییس شورای فدراسیون روسیه است. شورای فدراسیون ، مجلس علیای روسیه به شمار می رود . هنوز معلوم نیست که بین هیات روسی و مخالفان بشار اسد نیز ملاقاتی انجام خواهد شد یا نه .
رضا یزدانی کشتی گیر وزن 96 کیلوگرم تیم کشتی آزاد ایران با شکست دادن حریفان خود به فینال رقابتهای جهانی ترکیه راه یافت. رضا یزدانی پس از استراحت در دور نخست، در دور دوم مقابل حریفی از اسپانیا با ضربه فنی به پیروزی رسید. یزدانی در دور بعد به مصاف حریف نیجریه ای رفت و وی را نیز شکست داد و به فینال راه یافت.حریف یزدانی در فینال کشتی گیری از ترکیه است. علیرضا گودرزی کشتی گیر وزن 84 کیلوگرم ایران نیز پس از پیروزی مقابل حریفان ونزوئلایی و آلمانی خود، در دور سوم نیز "میخاییل گانوف" قهرمان سال گذشته جهان ازبلغارستان را شکست داد، اما در دور چهارم به "شریف اف" از آذزبایجان باخت .علیرضا گودرزی ، برای کسب مدال برنز به مبارزاتش ادامه می دهد . مصطفی آقاجانی کشتی گیر وزن 60 کیلوگرم نیز پس از پیروزی مقابل حریفی از هند ،در مقابل حریف قزاقستانی خود دچار آسیب دیدگی شد و از دور مسابقات خارج شد. حسن رحیمی کشتی گیروزن 55 کیلوگرم ایران نیز روز جمعه صاحب مدال برنز شد. مسابقات سه وزن پایانی یکشنبه برگزار می شود
وصيتنامه و وضعيت مالی مايکل جکسون حاکی از آن است که با وجود موفقيت تجاری کم نظير وی به عنوان يکی از مشهورترين خوانندگان جهان، او بدهی های فراوانی از خود به جا گذاشته است. وصيتنامه و وضعيت مالی مايکل جکسون حاکی از آن است که با وجود موفقيت تجاری کم نظير وی به عنوان يکی از مشهورترين خوانندگان جهان، او بدهی های فراوانی از خود به جا گذاشته است. روزنامه « گاردين» می نويسد که پس از پرداخت تمامی اين بدهی ها فقط ۳۰ ميليون دلار ارثيه برای خانواده وی باقی مانده است. وکلا و مسئولين اجرای وصيتنامه مايکل جکسون می گويند اين مبلغ را برای در نظر گرفتن نيازهای مادر وی و پرداخت هزينه های بنياد خيريه او براساس مفاد تعيين شده در وصيت نامه تقسيم خواهند کرد. در بيانيه ای که چند روز پيش از سوی مديريت امور مالی مايکل جکسون منتشر شده گفته می شود که از زمان مرگ وی تاکنون از طرق مختلف مثل بازفروش آثار اين ستاره توانسته اند حدود ۳۱۰ ميليون دلار درآمد کسب کنند و از اين طريق بخش اعظم بدهی های او پرداخت شده و برخی از وام ها تعديل شده اند. مايکل جکسون از سالهای دهه ۱۹۷۰ و در سنينی کودکی به عنوان يکی از اعضای گروه « جکسون پنج » خوانندگی را همراه با برادران خود آغاز کرد و در دهه ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ ميلادی به معروف ترين و پردرآمدترين خواننده موسيقی پاپ بدل شد. آلبوم وی به نام « تريلر » در سال ۱۹۸۲ به مدت ۳۷ هفته در صدر فهرست پرفروش ترين آلبوم های موسيقی بود. او سالها بعد يک قرارداد به مبلغ ۹۰۰ ميليون دلار با شرکت سونی امضا کرد که رکورد تمامی قراردادهای مربوط به توليد موسيقی را برای هميشه شکست. مايکل جکسون يک زمانی ثروتمندترين فرد در جامعه خوانندگان ، هنرپيشگان و فيلمسازان جهان بود و ثروت وی حدود ۷۵۰ ميليون دلار تخمين زده می شد. در سال ۲۰۰۷ ارزيابی می شد که اموال بنياد جکسون بالغ بر يک ميليارد و ۳۰۰ ميليون دلار باشد. روزنامه « گاردين » يادآوری می کند که خانواده مايکل جکسون علاوه بر اين ۳۰ ميليون دلار ارثيه در آينده نيز از عواقب سرمايه گذاری های مايکل جکسون بهره مند خواهند شد. يکی ازاموال بنياد مايکل جکسون حق معنوی انتشار بسياری از آثار اوليه گروه « بيتل ها» است . مسلما اين سرمايه در آينده نيز می تواند منبع درآمد بزرگی باشد. مايکل جکسون روز ۲۵ ماه ژوئن سال ۲۰۰۹ در سن ۵۰ سالگی و بر اثر ايست قلبی در خانه خود در لس آنجلس درگذشت . دادگاه رسيدگی به شکايت خانواده از پزشک شخصی مايکل جکسون از هفته پيش کار خود را آغاز کرد. وی متهم شده که بدون رضايت مايکل جکسون روش مداوايی را برای وی در نظر گرفته که در نهايت به مرگ او منجر شده است. کونراد موری در مراحل مقدماتی دادرسی اين اتهام را رد کرده است.
آیتالله علی خامنهای روز شنبه در مراسم گشایش اجلاس بیداری اسلامی در تهران، با انتقاد از «سهمخواهی قدرتهای خارجی در انقلابهای منطقه»، افزود که «سلطهطلبانی که توانایی خود را برای حفظ حکام مستبد و فاسد به کار گرفتهاند، حق ندارند خود را در پیروزی انقلابها سهیم بدانند.»آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز شنبه در مراسم گشایش اجلاس بیداری اسلامی در تهران، از آنچه «سهمخواهی قدرتهای خارجی در انقلابهای منطقه» خواند، انتقاد کرد و افزود که سلطهطلبانی که تمام توانایی خود را برای حفظ حکام مستبد و فاسد و وابسته به کار گرفتهاند، اکنون حق ندارند خود را در پیروزی انقلابها سهیم بدانند. این تازهترین اظهارات رهبر جمهوری اسلامی در مورد جنبشهای اعتراضی موسوم به جهان عربی در کشورهای عرب زبان خاورمیانه است که تا کنون رهبران سه کشور تونس، مصر و لیبی را از مسند قدرت به زیر کشیده و همچنان در کشورهایی چون سوریه، یمن و بحرین طنینانداز است. آیتالله خامنهای که تاکنون بارها تحولات ماههای اخیر در کشورهای منطقه خاورمیانه را ریشه گرفته از انقلاب اسلامی مردم ایران در بهمن ۵۷ توصیف کرده، در سخنان تازه خود نیز با تکیه بر همین تحلیل، «احیای عزت و کرامت ملی پایمال شده به دست دیکتاتورهای فاسد و وابسته به غرب» را از اصول درجه اول «انقلابهای کنونی» است. رهبر جمهوری اسلامی ادامه داده است که «دخالت ناتو و امریکا را در لیبی، باعث نابود شدن زیر ساختهای این کشور و بروز ضایعههایی بیجبران شده و اگر این دخالتها نبود ممکن بود مردم لیبی اندکی دیرتر پیروز شوند اما این همه مردم بیگناه کشته نمیشدند و همدستان قدیمی قذافی و دشمنان دیرین مردم لیبی، دیگر نمیتوانستند مدعی حق دخالت در این کشور مظلوم و جنگزده شوند.» هشدار در مورد «مدلهای حکومتی و قانون اساسیهای وابستگیساز» رهبر جمهوری اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود در اجلاس بیداری اسلامی، در مورد احتمال «برنامهریزی دشمنان برای روی کار آمدن عناصر وابسته به غرب و آمریکا» اشاره کرده و در این زمینه هشدار داده است که «اگر این توطئه با هوشیاری مردم مواجه شود، سلطهگران تلاش میکنند با سناریوهای مختلف، از جمله پیشنهاد مدلهای حکومتی و قانون اساسیهای وابستگیساز، راههای انحرافی دیگری را پیش پای ملتها بگذارند.» گرچه آیتالله خامنهای اشاره مستقیمی به «مدلهای حکومتی و قانون اساسیهای» مورد نظر خود نکرده است، اما این سخنان رهبر جمهوری اسلامی میتواند پاسخی باشد به آنچه رجب طیب اردوغان در سفر به تونس در مورد مدلهای احتمالی حکومتهای آینده در این منطقه بر زیان راند. آقای اردوغان که دیدارش از تونس به خاطر تجربه ویژه ترکیه در استقرار نظامی دموکراتیک در جامعهای مسلمان مورد توجه فراوان قرار گرفته، در شرایطی که گروههای دارای گرایش سکولار در عرصه سیاست تونس نگران احتمال به قدرت رسیدن اسلامگرایان و پیروزی آنها در انتخابات هستند، تأکید کرد که هیچ تضادی بین اسلام و دموکراسی وجود ندارد. او گفت: «۹۹ درصد از مردم ترکیه مسلمان هستند و این هیچ مشکلی ایجاد نکرد. ترکیه کشوری دموکراتیک و سکولار است و شما هم میتوانید اینجا در تونس همین کار را بکنید.» در مقابل آیتالله خامنهای برداشت خود از اهداف اعتراضی مردم کشورهای عربی را در قالب پیاده شدن «شریعت اسلامی» به تصویر کشیده است. آیتالله خامنهای در بخشهایی از سخنان خود تأکید کرده است که «برافراشتن پرچم اسلام را به عنوان تجلی اعتقادات عمیق و دیرین مردم، از دیگر اصول انقلابهای کنونی است و ملتهای منطقه بر این اعتقادند که برخورداری از امنیت روانی، عدالت، پیشرفت و شکوفایی جز در سایه شریعت اسلامی به دست نخواهد آمد.» مقامهای ایرانی به ویژه رهبر جمهوری اسلامی از نختسین روزهای شعلهور شدن اعتراضها در کشورهای تونس و مصر، این اعتراضهای را در نتیجه «موج بیداری اسلامی» تحلیل کردهاند. با این حال این دیدگاهها به شدت از سوی گروههای اسلامگرای فعال در تونس و مصر رد شده و علاوه بر آنکه گروه اسلامگرای اخوانالمسلمین در واکنش به برداشت آیتالله خامنهای ماهیت اعتراضهای مصر را «مردمی» و نه «اسلامی» توصیف کرده بود، در تونس نیز رهبر تبعیدی اسلامگرایان پس از بازگشت به کشورش تأکید کرد که دنبالهروی روش آیتالله خمینی نیست.
وزیر امور خارجه ایران، در یک نشست خبری با اظهار اینکه «استقرار سامانه راداری ناتو را ضروری نمیبینیم» گفت: «دوستان ما در ترکیه باید برای این موضوع توجیه لازم را داشته باشند.» وی در این نشست خبری در مورد دو شهروند زندانی آمریکایی گفت که «قوه قضائیه درصدد تخفیف مجازات آنهاست.»علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران، با اظهار اینکه «استقرار سامانه راداری ناتو را ضروری نمیبینیم» گفت: «دوستان ما در ترکیه باید برای این موضوع توجیه لازم را داشته باشند.» سخنان وزیر خارجه ایران در حالی بیان میشود که دولت ترکیه جمعه گذشته اعلام کرد که استقرار سامانههای رادار و پدافند موشکی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، در خاک این کشور به خاطر هدف گرفتن هیچ کشور خاصی نیست. اما به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، علیاکبر صالحی روز شنبه در یک نشست خبری مشترک با همتای ارمنی خود با اشاره به سپر دفاعی ناتو در ترکیه گفت: «این سامانه موجبات نگرانی جمهوری اسلامی ایران و بسیاری از کشورهای همجوار را به وجود آوردهاست. ما ایجاد چنین سامانهای را در شرایط فعلی که منطقه شاهد تحولات است را ضروری نمیبینیم و در این مورد تا حدودی تأمل داریم و دوستان ما در ترکیه باید برای این موضوع توجیه لازم داشته باشند.» وزیر خارجه ایران در ادامه اظهاراتش افزود: «نباید بگذاریم که منطقه بیشتر از این شاهد سوءتفاهمها باشد.» پیش از این در اواخر تیرماه سال جاری مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ایران نیز در گزارشی از سپر پدافند موشکی ناتو به عنوان «تهدیدی جدی برای جمهوری اسلامی ایران» یاد کرد. اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، اواخر آبانماه سال ۱۳۸۹ در اجلاسی در لیسبون، پایتخت پرتغال، بر سر نصب و استفاده از سامانه ضدموشکی اروپا به موافقت رسیدند. وزارت امور خارجه ترکیه یازدهم شهریور اعلام کرد با استقرار سپر دفاع موشکی سازمان ناتو در خاک خود موافقت کردهاست. پس از آن احمد وحیدی، وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران روز پانزدهم شهریورماه در واکنش به خبر برنامه استقرار سپر موشکی در ترکیه گفت: «ما حضور آمریکاییها و غربیها در کشورهای اسلامی را همواره یک عنصر مزاحم، مخل امنیت و آسیبزا بر کشورهای اسلامی میدانیم.» اما سخنگوی وزارت خارجه ترکیه روز جمعه گذشته در نشست خبری خود گفت: «این سیستم دفاع ضد موشکی علیه هیچ کشوری نیست. تنها هدف آن دفاع از حریم کشورهای عضو سازمان ناتو است.» بنا بر طرحی که سازمان ناتو برای سامانه ضد موشکی در نظر دارد، سامانه رادارهای ضد موشکی آمریکا که علاوه بر ترکیه قرار است در رومانی و لهستان نیز پیاده شود به شبکه سامانه دفاع ضد موشکی اروپا مرتبط خواهد شد. هدف از این طرح ایجاد سامانهای گسترده برای حفاظت از تمام کشورهای عضو ناتو در برابر حمله با موشکهای میانبرد قید شده است. «قوه قضائیه درصدد تخفیف مجازات دو شهروند زندانی آمریکایی است» علیاکبر صالحی در ادامه این نشست خبری درباره خبرهای منتشر شده در مورد آزادی دو شهروند آمریکایی بازداشت شده در ایران گفت: «تصمیم در اینباره بر عهده قوه قضائیه است و نظر قوه قضائیه نظر نهایی است.» با این حال وی افزود: «البته در چارچوب رأفت اسلامی طبق اطلاعات قوه قضائیه این قوه درصدد تخفیف مجازات آنهاست.» وزیر خارجه ایران در این نشست خبری به موضوع میانجیگری دیگر کشورها در مسئله آزادی جاش فتال و شین باوئر اذعان کرد و اظهار داشت: «با توجه به پادرمیانی برخی از سران کشورهای منطقه و آمادگی برای لبیکگویی به این پادرمیانی انتظار داریم که انشاءالله قوه قضائیه در آینده نزدیک نظر خود را در این چارچوب ارائه کند.» به تازگی تلاشهایی از سوی دو کشور عراق و عمان برای آزادی این دو شهروند آمریکایی صورت گرفته و بر پایه گزارشها دستکم دو رایزن نزدیک به سلطان قابوس، حاکم عمان، نیز برای میانجیگری در زمینه آزادی این دو جوان آمریکایی از روز چهارشنبه در تهران بهسر میبرند. همچنین گزارش شدهاست که عمان هواپیمایی نیز برای انتقال جاش فتال و شین باوئر پس از آزادی به تهران فرستاده است. جاش فتال و شین باوئر بیش از دو سال پیش در مردادماه ۸۸ و بحبوحه اعتراضات به نتیجه انتخابات در ایران به همراه سارا شورد در منطقه مرزی ایران و عراق به اتهام عبور غیرقانونی از مرز بازداشت شدند و بعدها جاسوسی هم به اتهام آنها افزوده شد. علیاکبر صالحی در بخش دیگری از نشست خبری مشترک افزود: «انتظار داریم که دولت آمریکا با علم به این که به طور مستند اعلام میکنیم که ایرانیان دربند در آمریکا بدون گناه و با بهانههای واهی در زندان هستند، از این فرصت استفاده کرده و آنان را آزاد کند.» وی در ادامه گفت: «ما امیدواریم که موضوع به نحوی پایان یابد که هم خانوادههای ایرانی منتظر و هم خانواده دو تبعه آمریکایی بازداشت شده در ایران با خبرهای مسرتبخشی روبهرو شوند.» پیشتر در بهمنماه ۸۸ محمود احمدینژاد این احتمال را منتفی ندانسته بود که هر سه شهروند آمریکایی بازداشت شده در ایران، با شهروندان ایرانی زندانی در آمریکا مبادله شوند. موضوعی که چندی بعد وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی مستلزم برداشتن گامهای انساندوستانه از سوی آمریکا دانست، اما ایالات متحده با تأکید بر بیگناهی اتباعش، هر گونه معامله بر سر آزادی آنها را منتفی دانست.
علی اكبر صالحی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، استقرار سامانه رادارهای موشک یاب ناتو در ترکیه را موجب نگرانی ایران و بسياری از كشورهای همجوار دانست. آقای صالحی در کنفرانس خبری در تهران با ادوارد نعلبندیان، وزیر خارجه ارمنستان گفت که درباره این موضوع هم گفتگو کرده اند و افزود که ایران ايجاد چنين سامانهای را در شرايط فعلی كه منطقه شاهد تحولات است ضروری نمی داند و دوستانش در تركيه بايد برای اين موضوع توجيه لازم داشته باشند. ترکیه هفته گذشته رسما اعلام کرد که با استقراراین سامانه در جنوب این کشور موافقت کرده است.
مذاکرات وزیران دارایی اتحادیه اروپا برای بازگرداندن ثبات و اعتماد به نظام بانکی و بازارهای مالی درجنوب لهستان پایان یافت. همزمان با این نشست، بیش از ده هزار تن از کشورهای مختلف اروپا در محل بر گزاری اجلاس در مخالفت با فشاراتحادیه اروپا به دولت های مانند یونان برای اجرای برنامه های ریاضت کشی اقتصادی تظاهرات کردند.
اجلاسی که علی اکبر ولايتی، مشاور امور بين الملل رهبر جمهوری اسلامی، وعدهی تشکيلش را تحت عنوان بيداری اسلامی در هفتهی آخر شهريور ۱۳۹۰ داد (ايسنا، ۱۳ شهريور ۱۳۹۰) در ۲۶ شهريور با ادبيات ضد غربی و توصيههای اسلامگرايانهی آيت الله خامنهای آغاز شد (تابناک، ۲۶ شهريور ۱۳۹۰). اين گردهمايی چه اهدافی دارد؟ اجلاسی که علی اکبر ولايتی، مشاور امور بين الملل رهبر جمهوری اسلامی، وعدهی تشکيلش را تحت عنوان بيداری اسلامی در هفتهی آخر شهريور ۱۳۹۰ داد (ايسنا، ۱۳ شهريور ۱۳۹۰) در ۲۶ شهريور با ادبيات ضد غربی و توصيههای اسلامگرايانهی آيت الله خامنهای آغاز شد (تابناک، ۲۶ شهريور ۱۳۹۰). اين گردهمايی چه اهدافی دارد؟ چرا آيت الله خامنهای و همکارانش از تعبير "بيداری اسلامی" به جای "بهار عربی" برای جنبشهای منطقه که در کشورهای عرب و ديگر نقاط دنيا استفاده می شود بهره می گيرند؟ وقتی علی خامنهای و رسانههای دولتی و شبه دولتی جمهوری اسلامی قيامهای ضد استبدادی در خاورميانه و اعتراضات اجتماعی/اقتصادی در اروپا را بيداری اسلامی مینامند چه منظور و معنايی را انتقال می دهند؟ آنها قيد "اسلامی" را در موارد ديگر به چه معنايی به کار می گرفتهاند؟ اين به کار گيری تا چه حد به تحقق اهداف اسلامگرايان ياری می رساند؟ کلام معطوف به عمل تفسير دلبخواهی واقعيت دغدغه فهم و درک را پشت سر گذاشته و صرفا به دستکاری در عالم واقع نظر دارد. در سخنان اسلامگرايان نبايد به دنبال معانی صرف و نظريهها گشت. آنها وقتی از تعابيری استفاده میکنند تنها اراده معطوف به عمل خود (کسب و حفظ قدرت مطلقه) را به زبان میآورند. اراده آنها تنها معطوف است به اِعمال ديدگاههای خود در جامعه. بدين لحاظ است که وقتی از صفت "اسلامی" برای مفاهيمی استفاده میکنند بايد مقصود عملی آنان و معنای معطوف به عمل را در آن سخنان جستجو کرد. مهمترين دغدغهی علی خامنهای در نگاه به جنبشهای جهان عرب نه رهايی مردم کشورهای عربی از استبداد و ديکتاتوری بلکه دخالت جمهوری اسلامی در تعيين نوع حکومت پس از سقوط ديکتاتورهاست. او میخواهد زمام امور در اين کشورها به دست روحانيت و اسلامگرايان (به تعبير وی، "نخبگان دينی") نزديک به جمهوری اسلامی باشد و غير از اين گروه را عوامل ديکتاتوری میخواند: "بازگشت عوامل نظامهای ديکتاتوری سابق با ظاهری متفاوت و نيز خطر بسيار بزرگ استقرار نظامهای وابسته به غرب تحت پوشش دموکراسی و آزادی در اين کشورها، از ديگر مسيرهای محتمل است." (ديدار با مجلس خبرگان، تابناک، ۱۷ شهريور ۱۳۹۰) دمکراسی خواهی به منزلهی آسيب مقامات جمهوری نام تحولات چند ماه اخير در دنيای عرب را "بيداری اسلامی" گذاشتهاند که تعبيری ايدئولوژيک است در برابر تعبير عرفی "بهار عربی". بر اساس اين تعبير اسلامگرايان، مردم کشورهای عربی به دنبال دمکراسی و آزادی نيستند بلکه میخواهند اسلام را پياده کنند و قدرت را به اسلامگرايان بسپارند. طرح خواستههايی مثل دمکراسی و آزادی و استيفای حقوق بشر از منظر مقامات امروز جمهوری اسلامی بخشی از آسيبهای اين جنبشهاست که طبعا بايد در کميسيون "آسيب شناسی جبههی متحد بيداری" (يکی از کميسيونهای پنج گانهی اين گردهمايی) مورد بحث قرار گيرد. مهندسی اسلامگرايانه جنبشها ناميدن جنبشهای منطقه خاورميانه به عنوان بيداری اسلامی با اين هدف صورت میگيرد که اين جنبشها در تبليغات سياسی جمهوری اسلامی خواهر و برادر انقلاب سال ۱۳۵۷ خوانده شوند و حکومت با حمايت از بخشهای اسلامگرا در اين جنبشها بر موج آنها سوار شود. آیت الله خامنهای بر اين باور است که با "اسلامی" خواندن اين جنبشها و تقويت اسلامگرايان در کشورهای عربی میتواند جنبشهای موجود را که اصولا اسلامگرا نبودهاند جهت دهد: "حوادث بسيار عظيمی در منطقه در حال رخ دادن است که بايد با تبيين دقيق و صحيح مفهوم مردمسالاری دينی برای ملتهای مسلمان، خلاء موجود را در زمينه جهتگيری آينده اين حوادث پُر کرد." (در ديدار با مجلس خبرگان، تابناک، ۱۷ شهريور ۱۳۹۰) "پر کردن خلا موجود" يا "تصحيح روند انقلاب" (به تعبير يادداشت نويس کيهان، ۲۳ شهريور ۱۳۹۰) همانا درخواست موج سواری اسلامگرايان در جنبشهای منطقه است. اما نامگذاری آنها به عنوان بخشی از بهار عربی به اين جنبشها هويتی بسيار نزديک به بهار جنبشهای دمکراسی خواهی در اروپای شرقی و آسيای مرکزی میدهد که آنها را به دنيای غرب نزديکتر خواهد کرد. همچنين مقامات جمهوری اسلامی در پی آنند که اين جنبشها را ضد غربی معرفی کند تا از اين طريق فعالان دينگرای اين جنبشها را به خود نزديک سازند. از نگاه مقامات جمهوری اسلامی موردی مثل ليبی که غربیها در کنار مخالفان قرار گرفتهاند از مسير درست منحرف شده است. تفسير دلبخواهی از واقعيت مقامات و دستگاه تبليغاتی جمهوری اسلامی بری روحيه دادن به طرفداران جمهوری اسلامی نه تنها جنبشهای خاورميانه بلکه حرکتهای اعتراضی در اروپا به سياستهای رياضتی را بخشی از بيداری اسلامی معرفی کردهاند. (علاء الدين بروجردی، رئيس کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس، تابناک، ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۰؛ "بيداری اسلامی تا قلب اروپا پيش خواهد رفت"، علی خامنهای، کيهان، ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۰) اما نه در جنبشهای خاورميانه و نه در اعتراضات در اروپا سخنی از اسلام و احکام و باورهای اسلامی گفته نشده است. معترضان در دنيای عرب از ظلم و نابرابری و فساد و ديکتاتوری شکايت دارند و تنها به اين معنا جنبشهای آنها اسلامی است که هر مفهوم قابل قبول و ارزشی (مثل عدالت و آزادی و شفافيت و دمکراسی) را اسلامی بناميم. در اروپا نيز در هر کشور مطالبات متفاوت بودهاند: در بريتانيا اصولا مطالبهای مطرح نشد (و اعجاب برانگيز است که رهبران جمهوری اسلامی از حرکتی بدون مطالبه و تخريب اموال اقليتهای مهاجر توسط جوانان همين جوامع حرکت ضد سلطنتی ساختند. تيتر اول کيهان بعد از فروکش آشوبها اين بود: "جوانان انگليس: تا آخر ايستاده ايم سلطنت نمی خواهيم" ۲۳ مرداد ۱۳۹۰) مطالبات در اسپانيا و يونان نيز، اقتصادی بودهاند. مصادره به مطلوب قرار است اين قيامها نيز همانند انقلاب سال ۱۳۵۷ توسط اسلامگرايان نزديک به مقامات جمهوری اسلامی که تنها بخشی از نيروهای اجتماعی مخالف حکومت بودهاند با کمک جمهوری اسلامی مصادره شود: در مصر گروهی از اخوان المسلمين، در يمن حوتیها، و در بحرين روحانيون شيعهی تربيت شده در دستگاه دينی ولايت فقيه: "ملتهای مسلمان، چه در مصر، چه در ليبی، چه در تونس، چه در يمن و چه در بقيهی کشورها، امروز اين هوشياری را احتياج دارند. بايد نگذارند پيروزیهايی که به دستشان آمده است، به وسيله دشمنان مصادره شود. فراموش نکنند؛ آنهايی که امروز در صحنه ليبی حضور پيدا کردند و خودشان را صاحب قضيه میدانند، همان کسانی هستند که تا چند صباح قبل با همان کسانی که بر ملت ليبی ستم ميکردند، مینشستند و همپياله می شدند." (علی خامنهای در خطبههای عير فطر، رجا نيوز، ۹ شهريور ۱۳۹۰) از همين جهت بر خلاف سخنان و مواضع نيروهای درگير در اين جنبشها که هيچگاه به الگوگيری از انقلاب ۵۷ ايران اشارهای نداشتهاند مقامات جمهوری اسلامی ادعا می کنند که "اين انقلابها به طور حتم الهام گرفته از انقلاب اسلامی ايران است." (علی اکبر ولايتی، کيهان، ۲۳ شهريور ۱۳۹۰) از تونس که نظام ولايت فقيه در آنها نيروی آماده برای قبضه قدرت و نزديک به خود در اختيار ندارد کمتر سخنی به ميان می آيد. در ليبی نيز اسلامی بودن انقلاب عليه رژيم قذافی با يک مصاحبهی خبرگزاری فارس با يکی از انقلابيون و وجود شعار الله اکبر در ميان آنها سر راست می شود. ("ترديد نکنيد انقلاب مردم ليبی اسلامی است"، کيهان، ۸ شهريور ۱۳۹۰) نمايش انقلابیگری با برگزاری کنفرانس مذکور قرار است جمهوری اسلامی که خود يکی از اين نظامهای استبدادی در منطقه است با حمايت از برخی از آنها خود را ضد استبدادی معرفی کند. اين گردهمايی با همه هزينههايش (ششصد مهمان خارجی و چهارصد مهمان داخلی، کيهان ۲۳ شهريور ۱۳۹۰) تنها برای تبليغ سخن رهبر کشور است که جنبشهای جهان عرب را "اسلامی" و ناشی از حرکت اسلامگرايان در ايران میداند. اين تبليغ آن چنان برای خامنهای اهميت دارد که رئيس مجلس خبرگان در نطق خود برای ستايش از خامنهای به اين موضوع اشاره می کند: "بيداری اسلامی متأثر از رهبری داهيانه مقام معظم رهبری و انقلاب اسلامی ايران است." (کيهان، ۱۶ شهريور ۱۳۹۰) برای موثر واقع شدن اين تبليغ، کنفرانسی که هم اداره و هم هزينههايش مستقيما توسط حکومت انجام میشود به عنوان يک سازمان غير دولتی معرفی میشود. (علی اکبر ولايتی، تابناک، ۲۲ شهريور ۱۳۹۰) سوريه بيداری اسلامی دارد يا ندارد؟ دبير کل اين اجلاس، علی کبر ولايتی، در سخنان خود در نخستين مصاحبه مطبوعاتی هيچ اشارهای به سوريه نمی کند و در پاسخ به يک پرسش در اين مورد حرکت مردم سوريه را توطئه "کسانی که از مسائل اخير بيداری اسلامی صدمه ديدهاند" ياد میکند. (ايسنا، ۱۳ شهريور ۱۳۹۰) اما با تداوم اعتراضات و فشار همسايگان (ترکيه)، مسئله سوريه و تداوم نفوذ جمهوری سلامی در اين کشور در صورت تغيير رژيم بشار اسد آن چنان برای حاکمان جمهوری اسلامی حساسيت دارد که در بيانيه پايانی اجلس خبرگان از آوردن نام سوريه در کنار بحرين خود داری شد. (يک اصلاح در بيانيهی پايانی خبرگان، تابناک، ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۰) در دومين مصاحبه، ولايتی از دعوت برخی شهروندان سوری سخن میگويد بدون آن که مشخص کند آنها از مخالفان رژيم بعثی هستند يا از نيروهای نزديک به دولت سوريه: "ما در اين اجلاس از متفکران جهان اسلام از جمله سوريه دعوت کرديم. اين که اين گروهها و متفکران مخالف هستند يا نه تفحصی انجام نشده است." (کيهان، ۱۳ شهريور ۱۳۹۰) .......................................................................................... نظرات این نویسنده بیانگر دیدگاه رادیو فردا نیست.
وزارت خارجه روسیه در بیانیه ای اعلام کرده است که هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا روز جمعه تلفنی با سرگئی لاورف، وزیر خارجه روسیه درباره فلسطینی ها و اسرائیل گفتگو کرد. در این بیانیه آمده است که موضوع این گفتگوی تلفنی، از سرگیری مذاکرات صلح میان اسرائیل و فلسطینی ها و تلاش محمود عباس برای به رسمیت شناختن کشورمستقل فلسطینی و مواضع دو کشور نسبت به آن بوده است. آمریکا پیشترگفته است که اقدام یکجانبه فلسطینی ها برای به رسمیت شناختن کشوری مستقل در سازمان ملل را وتو خواهد کرد.
نمایندگان گروه چهارگانه صلح اسرائیل و فلسطینی ها، متشکل از سازمان ملل، آمریکا، روسیه و اتحادیه اروپا، روز یکشنبه در نیویورک تشکیل جلسه می دهند. به گزارش خبرگزاری ها، اعضای این گروه می کوشند مذاکرات صلح میان اسرائیل و فلسطینی ها از سر گرفته شود. این تلاش ها در حالی انجام می شود که محمود عباس، رئیس تشکیلات فلسطینی تاکید کرده است که در نشست هفته جاری مجمع عمومی سازمان ملل خواستار به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطینی خواهد شد.
سازمان ملل متحد روز جمعه کرسی لیبی در این سازمان را به شورای انتقالی ملی لیبی واگذار کرد. در همین حال بنا بر گزارشها، با وجود شکست و عقبنشینی روز جمعه نیروهای مخالف قذافی از شهر بنیولید، بامداد شنبه نیز صدای تبادل آتش در حومههای این شهر به گوش میرسید.سازمان ملل متحد روز جمعه کرسی لیبی در این سازمان را به شورای انتقالی ملی لیبی واگذار کرد و با ابراز حمایت جدی از مخالفان معمر قذافی اعلام کرد که برخی از تحریمها که در زمان رهبری قذافی علیه لیبی اعمال شده را لغو یا اصلاح میکند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، رأی مثبت مجمع عمومی سازمان ملل به تحویل کرسی لیبی به شورای انتقالی که رهبری شورش علیه معمر قذافی را بر عهده داشت به نمایندگان این شورا حق سخن گفتن در سازمان ملل را میدهد. بنا بر این گزارش، ابراهیم دباشی، معاون پیشین سفیر لیبی در سازمان ملل، که پیش از این به مخالفان قذافی پیوستهاست چند ساعت پس از رأی مثبت مجمع عمومی در این مجمع به سخنرانی پرداخت. وی در نطق خود گفت: «این بدون شک یک روز تاریخی و سرنوشتساز در زندگی مردم لیبی است. این نشانگر آن است که دیکتاتوری، سرنگون شده و دورهای از ارعاب، سلب آزادی، و نقض حقوق بشر برای مردم لیبی هماینک به پایان رسیدهاست.» واگذاری کرسی لیبی به شورای انتقالی به مصطفی عبدالجلیل، رئیس این شورا، اجازه میدهد تا در نشست هفته آینده رهبران جهان در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک شرکت کند. مصطفی عبدالجلیل قرار است در حاشیه این مجمع با باراک اوباما، رئیسجمهور ایالات متحده، و دیگر شخصیتهای مهم سیاسی جهان دیدار کند. عقبنشینی مخالفان قذافی از بنیولید خبرگزاری رویترز گزارش میدهد که با وجود شکست و عقبنشینی روز جمعه نیروهای مخالف قذافی از شهر بنیولید، بامداد شنبه نیز صدای تبادل آتش در حومههای بنیولید به گوش میرسد. نیروهای هوادار معمر قذافی، رهبر پیشین لیبی، که موفق شدهاند مواضع خود را در چند نقطه ازجمله در شهر بنیولید، در ۱۵۰ کیلومتری جنوب شرقی پایتخت و سرت، در ۴۵۰ کیلومتری شرق طرابلس، حفظ کنند روز جمعه نیز حملات مخالفان به این دو شهر را دفع کردند. مخالفان معمر قذافی بامداد جمعه خبر دادهبودند که با یک ستون از خودروهای زرهی به مرکز شهر بنیولید رسیدهاند و کنترل فرودگاه سرت را نیز به دست گرفتهاند. اما گزارشها حاکی است که نیروهای شورای انتقالی، پس از رسیدن به مرکز شهر بنیولید با تیراندازی شدید از سوی تکتیراندازهایی که در نقاط حساس موضع گرفتهبودند مواجه شده و ناچار به عقبنشینی شدهاند. از شهر سرت نیز خبر میرسد که وفاداران قذافی با سنگر گرفتن بر بالای ساختمانهای بلند و منارهها و مساجد از این نقاط تیراندازی میکنند و توانستهاند تاکنون از ورود مخالفان به این شهر جلوگیری کنند. بنا بر گزارشها، مخالفان قذافی هماینک آماده انجام حملات تازه میشوند و بخشی از نیروهای خود را نیز به شهر سَبها در جنوب لیبی فرستادهاند. سبها در ۸۰۰ کیلومتری جنوبی طرابلس با حدود صد هزار نفر جمعیت، محل قرار گرفتن یکی از تأسیسات نظامی مهم لیبی است و محل درگیریهایی میان جنگجویان قوم «اولاد سلیمان» و وفاداران به معمر قذافی بوده است. موسی ابراهیم، سخنگوی معمر قذافی روز جمعه گفت که «ما خود را برای جنگی چند ماهه و درازمدت آماده کردهایم و از نفرات و مهمات لازم نیز برخورداریم.» به گزارش شبکه «العربیه»، موسی ابراهیم همچنین مدعی شد که حملات هوایی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، در لیبی تاکنون «باعث کشته شدن ۳۵۴ غیرنظامی شدهاست.» محل حضور موسی ابراهیم، معمر قذافی و پسر او سیفالقذافی همچنان مخفی است.
سايت انگليسی گاردين رکورداران جديد کتاب گينس را منتشر کرده است: از کريس والتون با ناخن های شش متری تا ليدی گاگا که بيشترين هواداران را در توئيتر دارد. رکوردهای جهانی گينس (Guinness World Records) کتابی مرجع و دارای مجموعهای از رکوردهای بينالمللی است. اين رکوردها شامل دستاوردهای انسان و پديدههای طبيعی هستند. سايت انگليسی گاردين رکورداران جديد کتاب گينس را منتشر کرده است: از کريس والتون با ناخن های شش متری تا ليدی گاگا که بيشترين هواداران را در توئيتر دارد. لیدی گاگا ۱ - « شانل تپر» از کاليفرنيای آمريکا، طولانی ترين زبان را در دنيا دارد. طول آن از نوک زبان تا لب بالائی او ۹ سانتيمتر و ۷۵ ميليمتر است. ۲ - «کريس والتون» معروف به « دوشز» ناخن های بلند خود را نمايش می دهد که در مجموع طول آنها ۶ متر است. او ۱۸ سال ناخن های خود را کوتاه نکرده است. ۳ - « راب هال» از شهر دورچستر در انگلستان، صاحب مفتخر بزرگترين مجموعه آدم آهنی های اسباب بازی است. او ۵۷۱ مورد از اين اسباب بازی ها دارد. ۴ – سريال تلوزيونی « هاووس» که در مورد ماجراهای يک بيمارستان است، هم اکنون با قريب ۸۲ ميليون بيننده در ۶۶ کشور جهان پر بيننده ترين برنامه است. هیوگ لوری،هنرپیشه نقش دکتر هاووس ۵ – پر شمار ترين طناب بازی سگ ها روی يک طناب که ۱۳ سگ را شامل می شود، نتيجه کار دو تن از کارکنان سيرک «ون ون» در ژاپن است. ۶ - « ليدی گا گا» خواننده معروف آمريکائی، دارنده رکورد پرشمارترين طرفداران روی شبکه توئيتر است. ۱۳ ميليون و ۵۰۰ هزار نفر عضو توئيتر ليد گاگا هستند. ۷ - « آدله» خواننده انگليسی، با آلبومی که ۱۱ هفته پی در پی در صدر جدول پرفروش ترين ها بود، در اين زمينه رکورد خوانندگان زن را در بريتانيا از آن خود کرد. ۸ - « راجر آلسوپ» ۷۰ ساله که در شهر ساحلی « دوور» در جنوب شرقی انگلستان زندگی می کند، کهنسال ترين مردی است که طول کانال «مانش» را شنا کرده است. ۹ - « ايوين دوگاس» اهل نيو اورلئان، صاحب مفتخر بزرگترين مدل موی « افرو» طبيعی در جهان است که محيط آن بيش از ۱۳۰ سانتيمتر است. ۱۰ – يک کاميون آتش نشانی دهه ۱۹۴۰ ميلادی که به صورت يک کليسای کوچک بازسازی شده و « ساقدوش» ناميده می شود، با سرعتی بيشتر از ۱۰۰ کيلومتر در ساعت، سريعترين کليسای مخصوص ازدواج در جهان است.
تأکید روز جمعه محمود عباس بر ارائه درخواست عضویت کشور مستقل فلسطینی به شورای امنیت در روز سهشنبه آینده، با واکنشهای متفاوتی روبهرو شده و نخستوزیری اسرائیل مراجعه فلسطینیها به سازمان ملل را به «گامهایی بیهوده» تشبیه کرده است.در پی تأکید روز جمعه رهبر تشکیلات خودگردان فلسطینی برای ارائه درخواست عضویت کشور مستقل فلسطینی به شورای امنیت در روز سه شنبه آینده، در حالی که اسرائیل، آمریکا، اروپا و حماس از این اقدام خشنود نشدهاند و دیگر اعضای جامعه جهانی نیز واکنشهای متفاوتی به این درخواست نشان دادهاند، فلسطینیهای کرانه باختری برگزاری جشنهای پذیرش استقلال کشور موعود خود را تدارک میبینند. محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، شامگاه جمعه در نشست اعضای جنبش فتح در رامالله، مقر سیاسی تشکیلات فلسطینی، گفت که سهشنبه (۲۹ شهریور، ۲۰ سپتامبر)، بلافاصله در پایان سخنرانی خود در نشست افتتاحیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، درخواست پذیرش کشور مستقل فلسطین را به بان گی مون، دبیرکل سازمان ملل، ارائه خواهد کرد. آقای عباس تأکید کرد که فلسطینیها خواهان کشوری در محدوده مرزهای پیش از جنگ «شش روزه» سال ۱۹۶۷، با پایتختی شرق بیتالمقدس، هستند. دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، بلافاصله پس از این سخنرانی آقای عباس، در بیانیهای گفت که «صلح با توسل به اقدامات یکجانبه یا ملحق شدن به حماس، به دست نمیآید». دفتر نخست وزیری اسرائیل در بیانیه خود افزود که «تشکیلات فلسطینی و رئیس آن، به طور پیوسته از مذاکرات مستقیم با اسرائیل سر باز زدهاند ولی اگر گامهای بیهوده مانند رفتن یکجانبه به سازمان ملل متحد را رها کنند، اسرائیل را شریک مذاکرات مستقیم خود خواهند یافت». دانی آیالون، معاون وزیرخارجه اسرائیل، شامگاه جمعه به «وای. نت»، تارنمای روزنامه اسرائیلی «یدیعوت آخرونوت»، گفت «محمود عباس با توسل به سازمان ملل نه تنها قواعد بازی سیاسی را تغییر میدهد، بلکه خود بازی را کاملاً دگرگون میکند». آقای آیالون افزود: «اسرائیل میداند چگونه واکنش نشان دهد و از این به بعد، منافع خود را بدون هیچ محدودیت یا سازشی که از پیمانهای پیشین (با فلسطینیها) ناشی میشد، تأمین کند»، هرچند که وی به جزییات گامهای احتمالی اسرائیل اشارهای نکرد. فلسطینیها از دو سال پیش تأکید کرده بودند که خواهان عملی کردن آرزوی دیرینه خود برای دستیابی به استقلال کشور خویش در نیمه سال ۲۰۱۱ هستند و همه تلاشهای لازم را برای پایهریزی چنین کشوری انجام دادند. محمود عباس نیز بارها گفته بود که گزینه مذاکرات با اسرائیل را بر توسل به سازمان ملل متحد ترجیح میدهد اما گفتوگوهای مستقیم اسرائیل و فلسطینیها از سپتامبر دو سال پیش تا کنون قطع شده است. هیچیک از تلاشهای وسیع آمریکا، اتحادیه اروپا و سایر اعضای جامعه جهانی نیز نتوانست مسیر سیاسی را برای از سرگیری گفتوگوهای مستقیم بین دولت اسرائیل با تشکیلات خودگردان فلسطینی هموار کند. فلسطینیها با این اصرار که اسرائیل باید از هرگونه ساخت و ساز در شرق بیتالمقدس (اورشلیم) و کرانه باختری به طور کامل دست بکشد، از بازگشت به مذاکرات خودداری کردند. با وجود این، محمود عباس در سخنرانی جمعه خود گفت که پس از کسب عضویت در سازمان ملل، به میز مذکرات با اسرائیل بازخواهیم گشت، و افزود که هدف از اقدام فلسطینیها، منزوی کردن اسرائیل یا سلب مشروعیت از این کشور نیست. دولت آمریکا با تأکید بر اینکه «مذاکرات صلح تنها راهکار برای حل نزاع اسرائیلی- فلسطینی است»، دو فرستاده ارشد خود را راهی منطقه کرده است تا از وخیم شدن اوضاع جلوگیری و محمود عباس را به خودداری از ارائه درخواست عضویت کشور فلسطین در سازمان ملل تشویق کنند. درهمین حال، کاخ سفید و دفتر نخستوزیری اسرائیل تأیید کردهاند که بنیامین نتانیاهو و باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، چهارشنبه، سیام شهریور، در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک با یکدیگر دیدار میکنند. اما چنین دیداری که موعد آن یک روز پس از ارائه احتمالی درخواست پذیرش عضویت کشور مستقل فلسطین به دبیرکل سازمان ملل تعیین شده است، برای جلوگیری از عملی کردن تهدید آقای عباس، دیگر کارساز نیست. پیشتر آمریکا این احتمال را به طور تلویحی عنوان کرده بود که از «حق وتو» برای جلوگیری از مطرح شدن درخواست فلسطینیها در شورای امنیت استفاده کند؛ امری که به گفته ناظران بسیاری، میتواند به وجهه آمریکا در افکار عمومی جهان، بویژه در میان کشورهای عربی و اسلامی، لطمه شدیدی بزند و در حالی که خیزشهای سیاسی در برخی از کشورهای عربی نیز ادامه دارد، انتقادهای سختی را متوجه آمریکا کند. ناظران میگویند آمریکا تلاش دارد تا به جای توسل به «حق وتو»، سایر اعضای شورای امنیت را از موافقت با درخواست فلسطینیها بازدارد؛ اما روسیه و چین تأکید کردهاند که از این درخواست حمایت میکنند. رادیوی اسرائیل شنبه اعلام کرد که دولت این کشور اهود باراک، وزیردفاع خود را نیز شامگاه شنبه راهی آمریکا میکند تا در دیدار با بلندپایگان آمریکایی، در جستجوی راههای سریعی برای تشدید بحران سیاسی باشد. همزمان، کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، شنبه در بیانیهای، بر لزوم بازگشت به میز مذاکرات پافشاری کرد. فلسطینیها تأکید دارند که پس از تأیید درخواستشان از سوی شورای امنیت، در مرحله بعدی که رأیگیری در مجمع عمومی سازمان ملل است، آنها موفق به کسب اکثریت آرای لازم خواهند شد. اعلام استقلال فلسطین در مجمع عمومی به رأی موافق دو سوم از اعضا نیاز دارد که ۱۲۹ کشور از میان ۱۹۳ عضو مجمع محسوب میشود؛ فلسطینیها میگویند که ۱۲۶ یا ۱۲۷ کشور تا روز جمعه حمایت خود را از درخواست پذیرش عضویت کامل کشور فلسطین به آنها خبر دادهاند. اما این احتمال نیز به طور جدی مطرح است که درصورت کسب آرای موافق دو سوم از اعضای مجمع عمومی، هنوز کشور فلسطین، به دلیل احتمال اعمال «حق وتو» از سوی آمریکا، با مخالفت شورای امنیت روبه رو شود. در همین حال، تشکیلات خود گردان فلسطینی، با مخالفت از سوی یک جناح پرقدرت داخلی خود نیز روبروست؛ جنبش حماس، که مدعی است که «همه هیاهوی محمود عباس درمورد رفتن به سازمان ملل چیزی نیست جز فراهم کردن زمینه برای ازسرگیری مذاکرات بیهوده سیاسی با اشغالگران سرزمین مقدس فلسطین». سخنگویان حماس، از جمله سامی ابوزهری، مدعی شدند که «هیچ اجماع ملی فلسطینی بر سر توسل به سازمان ملل برای کسب استقلال به دست نیامده است... و حماس از گامهایی که موجب پایمال شدن حقوق حقه فلسطینیها شود، برائت میجوید». با وجود همه مخالفتها، بیشتر فلسطینیها در کرانه باختری با هیجان زیاد سخنرانی روز جمعه محمود عباس را در کوی و برزنها از طریق تلویزیون نظاره کردند و با پایکوبی، برای اجرای یک سری برنامههای گسترده برای روز سهشنبه به بعد، درپی ارائه درخواست پذیرش کشور مستقل فلسطین، تأکید میکنند. در میان خشنودی عمیق فلسطینیهای کرانه باختری، دولت حماس که حاکم بر باریکه غزه است، از ابراز احساسات عمومی در ملأ عام جلوگیری کرده است.
یه گفته مخالفان شیعه در بحرین، مراسم تشییع جنازه یکی از معترضان با حضور هزاران نفر در روز جمعه برگزار شد. یکی از اعضای حزب شیعه وفاق به خبرگزاری ها گفته است که نیروهای امنیتی در پایان مراسم در حالیکه جمعیت متفرق می شدند، به سوی عده ای گاز اشک آور و گلوله های پلاستیکی شلیک کردند. به گفته او، شخصی که روز جمعه جنازه اش تشییع شد، روز چهارشنبه بر اثر تنفس گاز اشک آوری که به درون خانه اشان پرتاب شده بود، دچار تنگی نفس شده، درگذشت.
وزیران دارایی اتحادیه اروپا برای دومین روز به مذاکراتشان برای بازگرداندن ثبات و اعتماد به نظام بانکی و بازارهای مالی ادامه می دهند. همزمان با این نشست که در جنوب لهستان برگزار می شود، اتحادیه های کارگری نیز در تدارک برگزاری تظاهراتی در مخالفت با فشاراتحادیه اروپا به دولت های مانند یونان برای اجرای برنامه های ریاضت کشی اقتصادی و کاهش کسری بودجه هستند.
جمشيد زارعی، تقی سلحشور و مهندس وحيد شيخ بگلو هنوز در بازداشتگاه وزارت اطلاعات هستند و از سرنوشت آنها هيچ اطلاعی به خانواده ها داده نمی شود عبدالله صدوقی از فعالين مدنی آذربايجان که دوم شهريورماه در جلسه افطاری به همراه سی تن از فعالان ديگر در شهر تبريز بازداشت شده بود، در پی اعتصاب غذای ۱۷ روزه دچار خونريزی معده شده است. ماموران امنيتی دوم شهريور با مراجعه به منزل مصطفی عوض پور که حدود ۳۰ نفر از فعالين تبريزی برای صرف افطار و مذاکره موضوع رد طرح دوفوريتی آبرسانی به درياچه اروميه در آن محل تشکيل جلسه داده بودند، همه افراد حاضر در جلسه را بازداشت کرده اند. هم اکنون ۱۵ تن از دستگير شدگان طی دادگاهی، بدون دسترسی به وکيل مدافع به دوسال حبس تعليقی و ۴ ماه حبس تعزيری محکوم شده اند و وضعيت ۱۵ تن ديگر هنوز معلوم نيست. برادر عبدالله صدوقی در رابطه با اعتصاب غذای برادرش در گفتگو با راديو فردا می گويد: «از دوم شهريور که ايشان دستگير شدند، در اطلاعات اعتصاب غذای خشک و تر کرده بود که منجر به خونريزی معده وی شده است. ماموران امنيتی بعد از خونريزی معده عبدالله و وخامت حال وی، ايشان را به بهداری زندان منتقل کردند.» بگفته وی، برادرش بعد از خونريزی معده و انتقال به بهداری، نهايتا به اعتصاب خذای خود خاتمه داده، اما در حال حاضر (به خاطر خونريزی معده) قادر به خوردن غذا نيست. برادر عبدالله صدوقی در ادامه می گويد که يک بار با برادرش ملاقات داشته، هم اکنون عبدالله بدون تفهيم اتهام در زندان است و يک ماه قرار بازداشت برای وی صادر شده است. طبق برخی گزارشات به غير از آقای صدوقی، حداقل دو فعال آذربايجانی ديگر که در جريان مراسم افطاری بازداشت شده بودند نيز اعتصاب غذا کرده اند. "موسی برزين خليفه لو" وکيل دادگستری که قبلا وکالت تعدادی از فعالين مدنی ايران را برعهده داشته و مهدی حميدی شفيق. هادی، برادر مهدی حميدی شفيق در گفتگو با راديو فردا می گويد: «تاکنون نتوانسته ايم بصورت مستقيم با مهدی تماس داشته باشيم و از زبان خود وی نسبت به وضعيتش اطلاعی کسب کنيم، اما دوستانشان که در بازداشت وزارت اطلاعات بودند و به زندان تبريز انتقال داده شدند، گفته اند که مهدی اعتصاب غذا کرده بود.» بگفته وی، در پی گيريهايی که خانواده و خودشان به شخصه از دادگستری، بازپرسی و غيره انجام داده اند، اطلاعات دقيقی در ارتباط با وضعيت مهدی حميدی شفيق داده نمی شود. هادی می گويد، به غير از برادرش، هنوز چهار نفر ديگر در بازداشت وزارت اطلاعات هستند و به زندان منتقل نشده اند. جمشيد زارعی، تقی سلحشور و مهندس وحيد شيخ بگلو هنوز در بازداشتگاه وزارت اطلاعات هستند و از سرنوشت آنها هيچ اطلاعی به خانواده ها داده نمی شود. بگفته وی، يکی از خانواده های اين افراد از طريق بازپرس ها مطلع شده است که قرار بازداشت آنها (در وزارت اطلاعات) تا دو هفته ديگر تمديد شده است. از ۶ شهريور تا کنون اعتراضات مردمی به خشک شدن درياچه اروميه ادامه دارد. به گزارش سازمان ديده بان حقوق بشر، ماموران امنيتی و انتظامی استانهای آذربايجان شرقی، غربی و اردبيل تاکنون صدها نفر را دستگير کرده اند. با شدت گرفتن اعترضات به رد طرح دوفوريتی آبرسانی به درياچه اروميه، ۱۷ شهريورماه اعلام کرد که ۹۵۰ ميليون دلار برای احيای درياچه اروميه اختصاص داده است. درياچه اروميه که نيمی از آب خود را از دست داده است و در برخی نقاط آن، آب تا ۱۰ کيلومتر پس روی داشته است، با ادامه اين روند تخمين زده می شود که تا سه سال آينده خشک شود و بگفته محمدباقر صدوق، معاون محيط طبيعی سازمان حفاظت محيط زيست، در اينصورت ۱۰ ميليارد تن نمک بصورت گرد و غبار و طوفان بر سر ۶ ميليون نفر ساکن مناطق اطراف خواهد ريخت.»
مايکل مالن ، رئيس ستاد مشترک ارتش آمريکا، در سخنرانی از نبود هرگونه رابطه يا مناسباتی بين دولت های ايران و آمريکا، از زمان روی کار آمدن جمهوری اسلامی در ايران، ابراز نگرانی کرد. مايکل مالن ، رئيس ستاد مشترک ارتش آمريکا، در سخنرانی از نبود هرگونه رابطه يا مناسباتی بين دولت های ايران و آمريکا، از زمان روی کار آمدن جمهوری اسلامی در ايران، ابراز نگرانی کرد. به گزارش سرويس خبری وزارت دفاع آمريکا درياسالار « مايک مالن» در بخشی از سخنرانی خود طی روزهای اخير در دانشگاه ميامی گفت فقدان هر گونه رابطه ای بين دو دولت ايران وآمريکا می تواند مشکل ساز باشد. درياسالار مالن در بخشی از سخنان خود افزود:« حتی در تيره ترين روزهای جنگ سرد امکان گفتگو و تماس بين رهبران آمريکا و اتحاد شوروی برقرار بود.» در اوايل دهه ۱۹۶۰ يک خط تماس تلفنی موسوم به « خط ارتباطی بحران» يا «تلفن قرمز» تماس بين رهبران دو کشور را برقرار می کرد. در آن دوران دولت های آمريکا و اتحاد شوروی صاحب بزرگترين زرادخانه های سلاح های هسته ای در جهان بودند. در هر دو کشور نيروهای اتمی هميشه در حال آماده باش بودند و هر لحظه امکان داشت که اين وضعيت به يک درگيری منجر شود. نقش « خط ارتباطی» برای موقعيت بحرانی بين کاخ سفيد و کرملين اين بود که رهبران دو کشور بتوانند به سرعت با يکديگر تماس گرفته و در لحظات بحرانی اطلاعات دقيق را به يکديگر منتقل کنند. به گفته مايک مالن اين دو کشور از طريق سازمان ملل متحد و ساير مجاری ديپلماتيک می توانستند با يکديگر تماس برقرار کنند. وجود سفارتخانه هر کشور در پايتخت طرف مقابل، خطر تشديد بحران ووقوع درگيری بر اثر سوء تفاهم و يا حوادث غير قابل پيش بينی را کاهش می داد. در پی وقوع انقلاب اسلامی و سرنگونی رژيم شاه در ايران مناسبات دو کشور به شدت تيره شد و در سال ۱۹۸۰ با اشغال سفارت آمريکا و به گروگان گرفتن کارکنان سفارت توسط گروهی از دانشجويان تندرو روابط ديپلماتيک ايران و آمريکا کاملا قطع شد. از آن زمان تاکنون هيچ گونه تماس رسمی بين دو کشور برقرار نشده است. به گزارش سرويس خبری وزارت دفاع آمريکا، مايک مالن در بخش ديگری از سخنان خود در دانشگاه ميامی گفت که حکومت ايران با تلاش برای توليد سلاح هسته ای در پی اعمال سلطه خود بر منطقه خاورميانه است. فقدان هرگونه تماس بين دولتهای ايران و آمريکا برای ثبات اين منطقه و جامعه بين المللی خطرناک است.
مسعود شفیعی، وکیل دو آمریکایی زندانی در تهران امروز هم به دادگاه رفته است تا با سپردن وثیقه ، موکلانش آزاد شوند. در پی موافقت دادگاه انقلاب با آزادی شین بائر و جاش فتال به قید وثیقه یک میلیون دلاری، و سخنان محموداحمدی نژاد درباره آزادی قریب اولوقوع این دو آمریکایی، وکیل آنها امیدوار بود که موکلانش حداکثر تا روز جمعه آزاد شوند اما قوه قضائیه ایران در اطلاعیه ای گفت که موضوع هنوز دردست بررسی است. جلال طالبانی، رئیس جمهوری عراق از جمهوری اسلامی خواسته است این دو نفر را آزاد کند و یک هواپیمای عمانی نیز از جمعه شب برای بیرون بردن آنها به تهران رفته است.
موفقيت خيره کننده فيلم جدايی نادر از سيمين در فرانسه و نمايش آن بر پرده سينمای بسياری از کشورهای اروپايی بار ديگر نام هنر هفتم ايران را بر سر زبان ها انداخته است. اين فيلم را حدود يک ميليون نفر در فرانسه ديده اند بطوريکه از آن به عنوان يکی از فيلم های موفق سال ۲۰۱۱ ياد می شود. موفقيت خيره کننده فيلم جدايی نادر از سيمين در فرانسه و نمايش آن بر پرده سينمای بسياری از کشورهای اروپايی بار ديگر نام هنر هفتم ايران را بر سر زبان ها انداخته است. اين فيلم را حدود يک ميليون نفر در فرانسه ديده اند بطوريکه از آن به عنوان يکی از فيلم های موفق سال ۲۰۱۱ ياد می شود. هر چند در سال های گذشته سينماگران ايرانی از عباس کيارستمی و جعفر پناهی تا محسن و سميرا مخملباف و يا بهمن قبادی توانسته بودند در جشنواره های سينمايی مهم بين المللی جوايز فراوانی را از آن خود کنند و نام آنها در محافل فرهنگی مطرح شود ولی هيج فيلم ساز ايرانی تا کنون نتوانسته بود در سطح عمومی و در سالن های سينما به چنين موفقيتی دست يابد. پس از جدايی نادر از سيمين فيلم های ديگری مانند " به اميد ديدار" رسول اف و يا "اين فيلم نيست" ساخته مشترک جعفر پناهی و مجتبی ميرتهماسب هم در راه هستند. سينمای موفق ايران در سطح بين المللی بخشی از فرهنگ مستقل ايران است که متفاوت با با فرهنگ حکومتی و رسمی در کشوری که دولت قصد نظارت و دخالت در همه عرصه های زندگی را دارد چهره ديگری از جامعه امروز را در داخل و خارج کشور به نمايش می گذارد. دولت کنونی با سياست "مهندسی فرهنگی" خود برآن است هر روز بيش از گذشته زمينه فعاليت و حيات اين فرهنگ مستقل را محدود کند تا از ايران صدايی جز صدای هنرمندان و اهل فرهنگ "متعهد" و "مکتبی" حکومتی به گوش نرسد. فرهنگ حکومتی ناتوان از مشاهده و درک رنگ های جهان همه چيز را سياه و سفيد می بيند و خود را در خدمت يک ايدئولوژی و سياست قرار می دهد. برای افکار عمومی در جهان اما فرهنگ مستقل ايران کشف دنيای جديدی است که در آن حرف های زيادی پيرامون انسان، آزادی و شرايط انسانی و اجتماعی برای گفتن وجود دارند. همگان در چهار قاره گيتی بيش از سه دهه است با چهره ای از ايران خو گرفته اند که با گفتمان هويتی، دورن گرا، دگر ستيزو پرخاشجو با دنيا سخن می گويد. رسانه های جهان بيشتر از ايرانی سخن می گويند که در آن ممنوعيت ها و محدويت ها عرصه زندگی را تنگ می کنند، تبعيض عليه زنان و اقليت ها وجود دارد، ناراضيان، دگر انديشان و اهل فرهنگ و هنر زندانی می شوند، محکومان به مرگ در ملاء عام اعدام می شوند، گاه حکم سنگسار عليه اين يا آن زن به اجرا در می آيد، عليه جهان غرب خط و نشان کشيده می شود و ... در پس گفتمان پرخاشجو و ستيزه گر دولتی و يا وقايع عبوس و هولناک و خبرهای سياسی ناگوار و منفی اما اهل فرهنگ از ايران ديگری هم برای دنيا می گويند. آنها می توانند به زبان اين دنيا و با نشانه ها و کدهای فرهنگی حرف بزنند که برای مردمان ديگر هم قابل درک است، پيامی که به زمانه ما تعلق دارد و می تواند به آسانی از فراز مرزهای جغرافيايی به چهارگوشه جهان راهی پيدا کند و بجای نفرت، دشمنی و جدا سری راه ديالوگ، همزيستی و درک متقابل را بگشايد، ويژگی ها ايران را به دنيا بنماياند و جهانيان را به شناخت بهتر و درک واقعيت های جامعه ما فرا خواند. اگر پيام وگفتمان حکومتی را منفی و درون گرا نام گذاريم می توانيم اين زبان و فرهنگ را مثبت و برون گرا بدانيم. نقش فرهنگی مهاجرين ايران فرهنگ مثبت و باز ايران اما فقط از درون کشور به دنيا نمی رود. ايرانيان خارج از کشور (دياسپورای ايرانی) نيز، با وجود پراکندگی، در خلاقيت فرهنگی و توسعه و جهانی کردن فرهنگ ايران مشارکت فعال دارند. اين نقش بويژه در شرايط ويژه کنونی و نظام گسيختگی فرهنگی داخل ايران از اهميت بيشتری برخوردار شده است. امروز بيش از هر زمان ديگر جدا کردن دياسپورا (مهاجرين خارج از کشور) با ساکنان سرزمين مادری امری دشوار است. با آنکه به خاطر شرايط ايران رابطه مهاجرين نسل دوم و نسل های بعدی با کشور گاه به ناچار شکلی مجازی و نمادين به خود می گيرد ولی با اين همه ايران و فرهنگ آن در روند هويت پذيری مهاجر ايرانی تبار حضوری فعال دارند. در پی سردرگمی ها و بيگانگی گروه های نخست مهاجر پس از ۱۳۵۷، نسل دوم و يا ساير ايرانيانی که به سفيران فرهنگی ايران تبديل شده اند امروز بخشی از هويت جهانی شده جامعه ايران را هم تشکيل می دهند. مرجان ساتراپی، گلشيفته فراهانی، آذر نفيسی و بسياری ديگر از جمله بخاطر ايرانی بودن و درباره ايران گفتن و نوشتن و آفريدن به شهرت جهانی دست يافته اند. جهانی شدن فرهنگ ايران حضور فرهنگ ايرانی در فضای امروز جهان با وجود سهم هنوز ناچيز آن مشارکت مهمی است در زمانه ای که زوال فرهنگ رسمی و حکومتی در جمهوری اسلامی ما را بشدت در برابر فرهنگ های ديگر آسيب پذير کرده و به حاشيه رانده است. سال هاست در ايران به نام مبارزه با تهاجم فرهنگی تلاش شده راه "نفوذ" آنچه که فرهنگ غربی نام گرفته سد گردد و با "مهندسی فرهنگی" پيام حکومتی شسته و رفته تک صدايی و کليشه ای به خورد مردم داده شود. اما آنچه از طريق رسانه های دولتی به مردم عرضه می شود تا به آن اندازه غير جذاب و گاه بی مايه است که بسياری از مردم بيش از پيش به سوی فرهنگ ديگر کشورها کشانده می شوند. اکنون سال هاست که فيلم و موسيقی و ديگر آثار فرهنگی خارجی بطور گسترده ولی زيرزمينی به ايران راه پيدا می کنند. بدين گونه است که فيلم هايی که در هيج سينمايی و يا در تلويزيون نشان داده نشده اند را ميليون ها نفر ديده اند. همين روايت درباره موسيقی و تا حدودی ادبيات هم صدق می کند. شايد کمتر کشوری در دنيا بتوان يافت که در آن مردم با چنين ولعی به سراغ رسانه های خارجی بروند و به فرهنگ رسمی خود پشت کنند. جامعه در حقيقت به ميدان نبرد ميان فرهنگ رسمی حکومتی با فرهنگ های ديگر تبديل شده است. مردم ما سه دهه است با اين جنگ فرهنگی فرسايشی زندگی می کنند، جنگی که فرهنگ و جامعه ما بهای سنگينی برای آن پرداخته و می پردازند. اگر اين گونه نبود و در ايران سانسور و نظارت انحصاری حکومت وممنوعيت ها اين بلا را بر سر فرهنگ ما نياورده بودند چه بسا جايگاه فرهنگی ما در دنيای امروزی هم به گونه ديگر بود. در حقيقت مبارزه فرهنگی با غرب و غرب ستيزی فرهنگی در عصر جهانی شدن بيش از آنکه در عمل در خدمت هويت فرهنگی ما باشد به سقوط و نظام گسيختگی فرهنگی ايران منجر شده است. اگر همين تلاش های و مقاومت های فرهنگی و يا فرهنگ مستقل ايران و يا کار فرهنگی دياسپورای ايرانی نبود فرهنگ ما چيز زيادی برای عرضه به دنيا نداشت و می بايست به مصرف کننده خودباخته آثار فرهنگی ديگر کشورها تبديل شود. برای ماندن و زندگی کردن در دنيای فرهنگی امروز جهان و به حاشيه رانده نشدن در فرهنگ جهانی بايد در اين رقابت بزرگ فرهنگی در بعد دنيا شرکت کنيم. تجربه های معاصر در رشته های مختلف از سينما و تاتر گرفته تا ادبيات و موسيقی و نقاشی و ديگر شاخه های هنری و فرهنگی نشان می دهند که کسانی که بار سنگين فرهنگ مستقل و غير دولتی ايران را بدوش می کشند توانايی خلق آثاری را برای جهان بدون مرز امروز دارند، می توانند به زبان اين دنيا و برای انسان های آن سخن گويند، فرزند زمانه خود باشند و با رويکردی مشارکتی به بخشی از فرهنگ جهان تبديل شوند. اين سرمايه فرهنگی اميد اصلی ايران برای بقای فرهنگی در دنيای پر رقابت امروز است. استقبال از فرهنگ مستقل ايران در جهان راه را برای مشروعيت بيشتر و توسعه آن می گشايد. اين فرهنگ نه تنها از ايرانی ديگر فرای حکومت و فرهنگ پرخاشجو، بسته و دورن گرای آن با دنيا سخن می گويد که از طريق ديالوگ با دنيای امروز و مشارکت در گسترش آن در تغيير جامعه ايران هم شرکت می کند.
در حالی که وکیل مدافع جاش فتال و شین باوئر روز شنبه از تشکیل پرونده برای وثیقه آزادی آنها خبر داد، وزیر خارجه عراق که کشورش برای آزادی این دو تن هیئتی بلندپایه به تهران اعزام کرده، میگوید که تلاشگران بینالمللی هماینک «منتظر حرکت بعدی ایران» هستند.در حالی که وکیل مدافع جاش فتال و شین باوئر روز شنبه از تشکیل پرونده برای وثیقه آزادی آنها خبر داد، وزیر خارجه عراق که کشورش برای آزادی این دو تن هیئتی بلندپایه به تهران اعزام کرده، میگوید که تلاشگران بینالمللی هماینک «منتظر حرکت بعدی ایران» در زمینه آزادی آنها هستند. روز شنبه مسعود شفیعی، وکیل دو آمریکایی زندانی در ایران در گفتوگو با رادیو فردا اظهار داشت که معمولا پس از تودیع وثیقه دو امضا باید گرفته شود تا زندانیان بتوانند زندان را ترک کنند و او هماکنون منتظر امضای دوم یک قاضی دیگر است. وی ابراز امیدواری کرد که در یک دو روز آینده این امضا گرفته شود و قاضی دستور آزادی موکلینش را بدهد. وکیل مدافع آقایان فتال و باوئر، همچنین به خبرگزاری آسوشیتدپرس خبر داد که وی با حضور در دادگاه، «در حال پیگیری» موضوع پذیرش آزادی جاش فتال و شین باوئر در قبال سپردن وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی برای هر یک از آنها است و برای این وثیقهها تشکیل پرونده داده است. جاش فتال و شین باوئر بیش از دو سال پیش در مردادماه ۸۸ و بحبوحه اعتراضات به نتیجه انتخابات در ایران به همراه سارا شورد در منطقه مرزی ایران و عراق به اتهام عبور غیرقانونی از مرز بازداشت شدند و بعدها جاسوسی هم به اتهام آنها افزوده شد. در این میان سارا شورد شهریور ماه ۸۹ با میانجیگری عمان و سپردن وثیقه آزاد و به کشورش بازگشت و در مورد جاش فتال و شین باوئر پس از تشکیل دادگاه حکم هشت سال زندان صادر شد. اما به تازگی تلاشهایی از سوی دو کشور عراق و عمان برای آزادی این دو شهروند آمریکایی صورت گرفته و محمود احمدینژاد نیز خبر از آزادی قریب الوقوع آنها داده است. در این زمینه هوشیار زیباری، وزیر خارجه، عراق روز جمعه به آسوشیتدپرس گفت که رهبران کشورش از مقامهای ایران خواستهاند تا این دو شهروند آمریکایی را بر پایه دلایل بشردوستانه آزاد کنند. آقای زیباری افزود: «اظهارات اخیر از سوی رئیس جمهور ایران باعث خوشبینی ما شدهاست؛ در حال حاضر همه منتظر حرکت بعدی ایران هستند تا این قضیه خاتمه پیدا کند.» اظهارت محمود احمدینژاد، در آستانه سفرش به سازمان ملل در نیویورک، روز سهشنبه در مصاحبهای با شبکه تلویزیونی انبیسی آمریکا بیان شد و او در این مصاحبه وعده داد که دو جوان آمریکایی که بیش از دو سال است در ایران زندانی هستند «دو روز دیگر» آزاد شوند. با این حال یک روز پس از آن، اظهارات محمود احمدینژاد در مورد آزادی زودهنگام دو تبعه آمریکایی از سوی قوه قضائیه ایران رد شد. ولی پس از آن، روزنامه شرق به نقل از نماینده رئیس جمهور عراق در تهران بار دیگر موضوع آزادی این دو را تأیید کرد. بر پایه گزارشها دستکم دو رایزن نزدیک به سلطان قابوس، حاکم عمان، نیز برای میانجیگری در زمینه آزادی این دو جوان آمریکایی از روز چهارشنبه در تهران بهسر میبرند و عمان هواپیمایی نیز برای انتقال جاش فتال و شین باوئر پس از آزادی به تهران فرستاده است. عمان با تهران و واشینگتن روابط نزدیکی دارد و به خاطر سهیم بودن در کنترل تنگه استراتژیک هرمز با ایران، نقش راهبردی مهمی در منطقه ایفا میکند. هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز پنجشنبه گفت که روی وعده رئیس دولت ایران در مورد آزادی دو شهروند آمریکایی زندانی در ایران «حساب میکند» و کشورش همچنان امیدوار است جاش فتال و شین باوئر آزاد شوند. سارا شورد، سومین شهروند آمریکایی که در کنار جاش فتال و شین باوئر در ایران زندانی بود در شهریور ماه ۸۹، با وساطت سلطاننشین عمان پس از سپردن وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی آزاد شد و به کشورش بازگشت. وی هماینک در اوکلند کالیفرنیا زندگی میکند. شین باوئر که یک روزنامهنگار حق التحریری است، در زندان از سارا شورد درخواست ازدواج کردهاست. در مورد این درخواست شبکه خبری «ای بی سی» در خرداد ۸۹ و پس از دیدار مادران این شهروندان آمریکایی با آنها گزارش داد که مادران سارا شورد و شین باوئر در مصاحبهای با يک برنامه راديويی پر طرفدار در آمريکا خبر نامزدی فرزندان خود را اعلام کردند. به گفته آنها شين باوئر با ساختن يک حلقه از تکه های نخ پيراهن خود از سارا تقاضای ازدواج کرده و به محض آزادی از زندان آنها ازدواج خواهند کرد.
آیت الله خامنه ای در نشستی با عنوان اجلاس «بین المللی بیداری اسلامی» در تهران، آمریکا، ناتو، فرانسه، بریتانیا و ایتالیا را رژیم های جنایتکاری که زمانی سرزمین های اسلامی را اشغال و غارت کرده بودند، توصیف کرد و خطاب به حاضران گفت که هرگز به آنها اعتماد نکنند. آقای خامنه باردیگر بدون نام بردن از سوریه، تحولات تونس، مصر، لیبی و بحرین را ناشی از بیداری اسلامی و تحت تاثیر انقلاب اسلامی ایران دانست. رهبر جمهوری اسلامی همچنین گفت که یکی از مهمترین خواستههای این ملت ها، نقش قاطع مردم و آرائشان در مدیریت کشور، برگزیده شدن حاکمان با رأی مردم، دوری از تحجّر و تعصّبهای جاهلانه و نفی تبعیض های قومی، مذهبی و نژادی و نفی صهیونیزم است. او هدف نهائی را ایجاد امت واحدهی اسلامی و تمدن اسلامی جدید برپایه عقلانیت و علم و اخلاق دانست.
روزنامههای اعتماد و شرق گزارش دادهاند که محمود احمدینژاد طی مصاحبهای با واشنگتن پست «از زمان پایان حصر و آزادی موسوی و کروبی» اظهار بیاطلاعی کرده و ادعا کرده که «من چنین خبرهایی را دنبال نمیکنم.»روزنامههای اعتماد و شرق گزارش دادهاند که محمود احمدینژاد طی مصاحبهای با واشنگتن پست «از زمان پایان حصر و آزادی موسوی و کروبی» اظهار بیاطلاعی کرده و ادعا کرده که «من چنین خبرهایی را دنبال نمیکنم.» روزنامههای جمهوری اسلامی، کیهان، تهران امروز، جمهوری اسلامی، و شرق طی سرمقاله و یادداشتهایی به شدت احمدینژاد و نزدیکانش را به دست داشتن در «فساد مالی» و «رانت خواری» و «دزدی» متهم کرده و حتی نوشتهاند که تنها «در جمهوری اسلامی سه هزار میلیارد تومان اختلاس میشود و آب از آب تکان نمیخورد!» روزنامههای جام جم، تهران امروز و ابتکار نیز به حکم صادق لاریجانی و سپردن پرونده اختلاس سه هزار میلیارد تومانی به محسنی اژهای توجه نشان داده و از محسنی اژهای به عنوان «متخصص پروندههای این چنینی» نامبردهاند. روزنامه خراسان نیز از قول محمد تقی مصباح یزدی از «رسیدن موج اختلافات خانوادگی به محیطهای مذهبی» خبر داده است. اظهار بیاطلاعی احمدینژاد از زمان پایان حصر و آزادی موسوی و کروبی روزنامههای اعتماد و شرق خبر دادهاند که محمود احمدینژاد طی مصاحبهای با واشنگتن پست، گفته «درباره زمان آزادی موسوی و کروبی از حبس خانگی، اطلاعی ندارم.» به نوشته روزنامه اعتماد، محمود احمدینژاد طی گفتوگویی با روزنامه واشنگتن پست که سهشنبه گذشته در تهران انجام شده و در پاسخ به این سؤال که میرحسین موسوی و مهدی کروبی «رهبران معترضان به نتیجه انتخابات ریاستجمهوری گذشته، چه وقت از حبس خانگی آزاد میشوند؟»، گفته «من هیچ اطلاعی در این باره ندارم. ما قوه قضاییه داریم و قوه قضاییه مستقل از دولت است. ما برای دادگاه قاضی تعیین نمیکنیم. قانون برقرار است، و همه در مقابل قانون مساویاند.» به نوشته اعتماد، احمدینژاد همچنین با این ادعا که به اخبار مربوط به میرحسین موسوی و مهدی کروبی توجهی ندارد، گفته «من چنین خبرهایی را دنبال نمیکنم. من فکر میکنم کارهای زیادی دارم که باید انجام دهم.» روزنامه اعتماد همزمان از قول علی عباسپور از اعضای مجلس شورای اسلامی نوشته که «در انتخابات آینده جریانی که بطور خزنده مقابل جریان اصولگرایی قرار میگیرد جریان انحرافی اطراف رئیسجمهور است که از قدرت و ثروت دولت به طور غیرقانونی استفاده میکند.» به نوشته این روزنامه اکنون «نگرانی از سلامت انتخابات و برگزاری بیطرفانه آن در اسفندماه امسال، اصولگرایان را هم به تکاپو انداخته تا طرحهای جدیدی را برای تضمین انتخابات در دست تدوین داشته باشند؛ طرحهایی که به احتمال زیاد پس از پایان تعطیلات از این هفته در دستور کار کمیسیونها قرار میگیرد تا در مهرماه به صحن مجلس» خواهد آمد. اعتماد نوشته «لغو اجرای انحصاری انتخابات از سوی دولت» و همچنین «اجباری بودن حضور نمایندگان کاندیداها بر سر صندوقهای رای تا پایان شمارش آرا» دو موضوع اصلی است که «نمایندگان اصرار دارند بدون تصویب آن، نمیتوانند به سلامت انتخابات مجلس نهم امیدوار باشند؛ پیشنهادی که یکی را علی مطهری کلید زده و دیگری را امین شعبانی و جمعی دیگر از اصولگرایان.» «سههزار میلیارد تومان اختلاس میشود و آب از آب تکان نمیخورد!» روزنامههای جمهوری اسلامی، کیهان، تهران امروز، جمهوری اسلامی، و شرق سرمقاله و یاداشتهایی درباره ابعاد مختلف اختلاس سه هزار میلیارد تومانی منتشر کرده و برخی از آنان به صراحت از دروغ بودن اظهارات روز چهارشنبه محمود احمدینژاد که دولت خود را «دولت پاک» نامیده بود، سخن گفته و آن را رد کرد کردهاند. روزنامه جمهوری اسلامی طی سرمقالهای با عنوان «دولت پاک» با اشاره به مواد متعدد پروندههای اختلاس و مفقود شدنهای پول میلیاردی در دستگاههای تحت مدیریت محمود احمدینژاد، نوشته «عجیب اینست که در کشورهای دیگر اگر در بدنه نظام اجرایی فقط یکی از این پروندهها وجود داشت، دولت آن کشور استعفا میداد و کنار میرفت ولی در جمهوری اسلامی ایران اختلاس سه هزار میلیارد تومانی رخ میدهد و آب از آب تکان نمیخورد!» این روزنامه با تأکید براینکه «سخن آقای احمدینژاد که «این دولت پاکترین دولت در طول تاریخ است و ما به احترام رهبری و مردم سکوت کردهایم اما بدخواهان بدانند سکوت عدالت همیشگی نخواهد بود» از چند جهت قابل تأمل است» به صراحت چنین ادعایی را دروغ دانسته و نوشته «ادعای «پاکترین دولت در طول تاریخ» ادعای بسیار بزرگی است که حتی شامل دولتهای معصومین هم میشود و بهتر است همگان در بکار بردن کلمات و عناوین دقت داشته باشند و چیزی نگویند که کسی آن را باور نکند.» روزنامه جمهوری اسلامی با تأکید براینکه حتی «اگر منظور احمدینژاد از «طول تاریخ» تاریخ ایران باشد، این نیز قابل اثبات نیست» نوشته «زیرا حتی در همین ۳۲ سال اخیر یعنی یعنی دوران استقرار نظام جمهوری اسلامی در ایران، ایشان نمیتواند ادعا کند دولتهای نهم و دهم از دولتهای سوم و چهارم یعنی دولتهای آیتالله خامنهای پاکتر است» و «البته اطلاعات موجود نشان میدهند دولت آقای احمدینژاد در مقایسه با سایر دولتهای نظام جمهوری اسلامی یعنی دولتهای اول و دوم و پنجم تا هشتم نیز نمیتواند ادعای پاکتر بودن را داشته باشد.» این روزنامه حتی نوشته که علنی شدن اختلاف احمدینژاد با آیتالله خامنهای بر سر برکناری وزیر اطلاعات هم «میزان پایبندی احمدینژاد به نظر ولایت فقیه را بر همگان آشکار ساخت» و «اکنون حنای اظهاراتی از قبیل "سکوت به احترام رهبری و مردم" رنگی ندارد.» روزنامه جمهوری اسلامی همچنین نوشته «اکنون مردم بیصبرانه در انتظار تعیین تکلیف پرونده اختلاس سه هزار میلیارد تومانی هستند. نه فقط این پرونده، بلکه پروندههای پولهای گم شدهای که رئیس دیوان محاسبات هفته گذشته از آنها صحبت کرد، پرونده ۳۰۰ میلیارد تومانی شهرداری تهران، پروندههای مقامات ارشد دولتی که مدت هاست نقل محافل است و متهمان این پروندهها با استفاده از بالاترین امکانات کشور از موضع بالا سخن میگویند و حتی دم از مبارزه با مفاسد میزنند.» روزنامه کیهان، که تحت نظر نماینده رهبر جمهوری اسلامی فعالیت میکند نیز در سرمقاله شماره شنبه با اشاره انتشار اطلاعیهای از سوی «دفتر ریاست جمهوری» برای رد دخالت در اختلاس سه هزار میلیارد تومانی اشاره کرده و نوشته «آقای مشایی در بیانیه کذایی آورده است که نامه افشا شده ایشان خطاب به وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی که در آن وزیر یاد شده را به فروش ۵۰.۵ درصد سهام شرکت فولاد خوزستان سفارش کرده است، "در راستای مسئولیت ذاتی و طبیعی"! رئیس دفتر رئیس جمهور محترم بوده است.» کیهان از پدر عروس و رئیس دفتر محمود احمدینژاد پرسیده که «آیا ترک تشریفات قانونی و از جمله «مزایده» آنهم در یک معامله کلان، میتواند غیر از «رانتخواری»، «سوءاستفاده مالی»، «دور زدن قانون» و «شرکت در اختلاس کلان» مفهوم دیگری داشته باشد؟» حسین شریعتمداری نماینده علی خامنهای در کیهان که تا پیش از علنی شدن اختلاف رهبر جمهوری اسلامی با محمود احمدینژاد از حامیان وی به شمار میآمد، اکنون خطاب به احمدینژاد نوشته «راستی جناب رئیس جمهور! لطفاً از رئیس دفتر خود بپرسید که اگر یکی از مردم عادی برای دریافت یک وام کوچک به ایشان مراجعه میکرد نیز میتوانست چنین سفارش غلیظ و پررنگی دریافت کند؟! از همان توصیههای رسمی که فلان مفسد اقتصادی به آسانی دریافت کرده است؟!» این روزنامه به احمدینژاد هشدار داده که «خود را از محاصره حلقه انحرافی خارج کنید تا به جای فریادهای به حق مبارزه با مفاسد اقتصادی که بر زبان داشتید، مجبور به حمایت از فساد اقتصادی کلان این و آن نشوید؟!» کیهان همچنین به احمدینژاد درباره افشای برخی دیگر مفاسد اقتصادی نزدیکانش هشدار داده و با اشاره به اینکه «نیروهای مومن و انقلابی که در تمامی مراکز و کانونهای نظام حضور دارند با ارائه اسنادی به کیهان خبر دادهاند یکی از معاونان رئیس سازمان میراث فرهنگی، که از اعضای حلقه انحرافی نیز هست، تعداد قابل توجهی از اشیاء عتیقه و گران بها را از موزه ملی خارج کرده و با واسطه چند دلال، به فروش رسانده، یا در حال فروش بوده، است» خطاب به احمدینژاد نوشته «دراین باره تحقیق بفرمایید، تا چند روز دیگر و یا چند هفته و ماه دیگر که ماجرای این سوءاستفاده اقتصادی برملا شد، حلقه انحرافی، با توهم پراکنی و ارائه اطلاعات غلط به حضرتعالی، شما را مجبور به حمایت از این فساد اقتصادی کلان نیز نکند.» روزنامه تهران امروز نیز طی سرمقالهای با عنوان «سیاهنمایی یا شفافسازی؟» در واکنش به اطلاعیهای «دفتر محمود احمدینژاد» نوشته «اتهام سیاهنمایی از سوی دفتر ریاستجمهوری به آن دسته از مطبوعات و رسانههایی که در جریان تبیین ابعاد اختلاس بزرگ سه هزار میلیارد تومانی بانک صادرات بیش از بقیه رسانهها فعال بودهاند، به این سؤال اساسی منجر شده است که چرا دولت محترم چنین روشنگری را سیاهنمایی قلمداد میکند و به عوض اینکه با رسانهها همکاری کامل خبری برای آشکارسازی جزئیات کامل این پرونده کند اما به شیوهای دیگر رو آورده و رسانههای حقیقتگو را سیاهنما معرفی میکند؟» بهمن کشاورز از وکلای برجسته در ایران نیز طی یادداشتی در روزنامه شرق با عنوان «پولها را دریابید» با تأکید براینکه «ماجرای دزدی سههزارمیلیارد تومانی بسیار جدی شده است» نوشته «کلمه «دزدی» را به کار میبرم که حق مطلب را ادا کرده باشم. شناسایی، پیگرد و مجازات تبهکار یا تهبکارانی که این جرم را مرتکب شدهاند، مهم است و خواسته همه مردم. تعیین اشد مجازات برای مجرمان هم البته مهم است و شاید از یکسو باعث «خنک شدن دل» مردم بشود و از دیگر سو ممکن است کسانی را که اقدام به چنین کارهایی در ذهنشان است، به تامل وادار کند. البته اگر این «اشد مجازات» بهطور جدی و واقعی اجرا هم بشود.» این وکیل دادگستری درعین حال تأکید کرده که «مطلب مهمتر، موضوع پولهاست» و نوشته «نابود باید گردد» و «اعدام باید گردد» در این مورد، «اگر هم از قوه به فعل تبدیل و واقعا عملی شود، دردی را دوا نمیکند. پولها را باید دریابند. در این ماجرا بازگرداندن و پسگرفتن پولهای دزدیده شده از حبس و تعزیر و اعدام مرتکب مهمتر است.» سه هزار میلیارد تومانی در دست محسنی اژهای؛ «متخصص پروندههای این چنینی» انتصاب محسنی اژهای به عنوان مسئول پرونده اختلاس سه هزار میلیارد تومانی بازتاب گستردهای در شماره شنبه روزنامه جام جم، تهران امروز، و ابتکار داشته است. روزنامه جام جم با عنوان «پرونده اختلاس بزرگ روی میز دادستان» نوشته که «یک روز پس از واکنش محمود احمدینژاد به پرونده اختلاس سه هزار میلیارد تومانی بانک صادرات که چهارشنبه گذشته و در جمع مردم اردبیل صورت گرفت»، صادق لاریجانی رئیس قوه قضاییه با صدور حکمی، غلامحسین محسنی اژهای دادستان کل کشور را به عنوان «مسئول نظارت بر رسیدگی به پرونده فساد بزرگ مالی تعیین» و بر «ضرورت اشد مجازات برای متخلفان این پرونده» تأکید کرده است. همزمان محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی به روزنامه جام جم گفته «همه افراد مظنون به شرکت در اختلاس بانکی دستگیر شدهاند.» روزنامه تهران امروز نیز در تیتر یک شماره شنبه از «مأموریت سه هزار میلیاردی دادستان کل» خبر داده و نوشته که «اهمیت» ماجرای اختلاس سه هزار میلیارد تومانی به «حدی» رسیده که «رئیس قوه قضائیه با ورود به پرونده، پیگیری ماجرا را به وزیر سابق اطلاعات و چهره مشهور پروندههای اینچنینی در کشور سپرده است.» این روزنامه همچنین با مروری به سوابق غلامحسین محسنی اژهای نوشته «اژهای در سالهای ۱۳۶۳ و ۱۳۶۴ مسئول گزینش وزارت اطلاعات بود» و پس از آن «نماینده قوه قضائیه در وزارت اطلاعات، دادستان ویژه روحانیت تهران، دادستان کل ویژه روحانیت و مسئول مجتمع قضایی ویژه رسیدگی به جرایم کارکنان دولت» از جمله سمتهای وی پیش از رسیدن به «وزارت اطلاعات در دولت احمدینژاد» در فاصله سالهای ۸۴ تا ۸۸ است. تهران امروز همچنین نوشته محسنی اژهای از زمان بر عهده گرفتن محاکمه غلامحسین کرباسچی شهردار وقت تهران در سال ۱۳۷۸ شهرت یافته است. تهران امروز البته اشارهای به سوابق محسنی اژهای در محاکمه زندانیان سیاسی و روحانیان بلندپایه در سالهای پس از انقلاب، و نیز حکم اعدام فاضل خداداد در پرونده اختلاس ۱۲۳ میلیارد تومانی و صدور حکم حبس ابد برای مرتضی رفیق دوست و منتفی کردن اتهامات محسن رفیق دوست در آن پرنده جنجال برانگیز دهه هفتاد نکرده است. روزنامه رسالت اما خبری منتشر کرده درباره نقش وزیر راه و شهرسازی در واگذاری پروژههای بزرگ راه سازی به مالک شرکت امر منصور آریا که اکنون از او به عنوان یکی از متهمان اصلی پرونده اختلاس سه هزار میلیارد تومانی نامبرده میشود. به نوشته این روزنامه، علی نیکزاد وزیر راه و شهرسازی دولت احمدینژاد در پاسخ به پرسشی مبنی بر «چرایی واگذاری برخی پروژههای ریلی و جادهای به گروه امیر منصور آریا» ضمن دادن «پاسخی مبهم» گفته «هر کسی که در کشور بخواهد میتواند در اجرای پروژههای عمرانی با ما مشارکت داشته باشد، در حال حاضر هم اگر کسی بخواهد در ساخت پروژههایی مثل اتوبان تهران - شمال و یا سایر اتوبانها و همچنین ساخت پروژههایی مانند ساخت فرودگاهها و بنادر کشور با ما مشارکت کند از آن استقبال خواهیم کرد» و «اینکه این فرد یا گروه که در اجرای پروژههای عمرانی با وزارت راه و شهرسازی مشارکت میکنند، چه کسانی هستند و یا به چه جریانی وابسته هستند، یک بحث دیگری است و ممکن است هر کسی یک قضاوتی نسبت به این افراد داشته باشد.» روزنامه ابتکار هم در تیتر یک شماره شنبه نوشته «اختلاس سه هزار میلیاردی از سیستم بانکی کشور یا به گفته رسانهها اختلاس بزرگ این روزها نهتنها به مهمترین موضوع خبری و تحلیلی کشور تبدیل شده، بلکه به موضوعی برای چالش میان نهادهای مختلف کشوری نیز تبدیل شده است، بهگونهای که هرکدام از منظر خود به قضیه نگاه میکند و تلاش دارد که توپ را از زمین خود خارج کند، حتی اگر لازم باشد به خارج شوت شود.» این روزنامه تأکید کرده که در شرایطی که «همه از خود سلب مسئولیت میکنند معلوم نیست «توپ «اختلاس» در زمین کیست؟» «مصباح یزدی: موج اختلافات خانوادگی به محیطهای مذهبی رسیده است» روزنامه خراسان خبر داده که محمد تقی مصباح یزدی اعلام کرده که «موج اختلافات خانوادگی به محیطهای مذهبی» هم رسیده است. به گزارش این روزنامه «محمد تقی مصباح یزدی رئیس موسسه آموزشی امام خمینی هشدار داده که موج آفات واختلافات خانوادگی به محیطهای مذهبی هم رسیده است و حوزه باید بیش از پیش مراقبت داشته باشد.» این روزنامه نوشته که «مصباح یزدی در مراسم آغاز سال تحصیلی این مؤسسه با این ادعا که «نفوذ برخی فرهنگهای غربی در جامعه که دامان برخی طلاب را نیز گرفته است» گفته «طلبهای که تا پاسی از شب پای اینترنت مینشیند و مشغول برنامههای غیرعلمی آن است و یا مشغول دیدن فیلمهای تلویزیون است و نماز صبحش قضا میشود کجا مورد توجه امام زمان است؟»
با وجود مخالفتهای مدیران سینمایی در ایران، سرانجام فیلم «جدایی نادر از سیمین» ساخته اصغر فرهادی بهعنوان نماینده ایران راهی اسکار ۲۰۱۲ شد.با وجود مخالفتهای مدیران سینمایی در ایران، فیلم «جدایی نادر از سیمین» ساخته اصغر فرهادی بهعنوان نماینده ایران راهی اسکار ۲۰۱۲ شد. به گزارش روزنامه «همشهری»، هیئت انتخاب نماینده سینمای ایران برای معرفی به اسکار روز جمعه با اعلام رسمی این مطلب تأکید کرد که این فیلم به اتفاق آرا برای نامزدی اسکار انتخاب شدهاست. بر اساس آنچه این هیئت روز چهارشنبه اعلام کرده بود فیلمهای «اینجا بدون من» (بهرام توکلی)، «آلزایمر» (احمدرضا معتمدی)، «مرهم» (علیرضا داودنژاد) و «ورود آقایان ممنوع» (رامبد جوان) رقبای «جدایی نادر از سیمین» برای معرفی به اسکار بودند. فیلم «جدایی نادر از سیمین» روز جمعه ضمن انتخاب به عنوان نماینده سینمای ایران برای رقابت در بخش خارجی اسکار سال آینده، جوایز اصلی پانزدهمین جشن خانه سینمای ایران را نیز به دست آورد. این فیلم جمعه شب توانست در این جشن، جایزه بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامه غیراقتباسی و بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را دریافت کند. «جدایی نادر از سیمین» تا این لحظه جوایز مختلف بینالمللی را از آن خود کرده که شامل جوایز معتبری از جشنوارههای فیلم برلین، سیدنی و مسکو میشود. در این فیلم بازیگرانی نظیر لیلا حاتمی، شهاب حسینی، ساره بیات، پیمان معادی و سارینا فرهادی به ایفای نقش پرداختهاند. پس از چند هفته طنابکشی بین مقامهای ایرانی از یکسو و جامعه سینماگران ایرانی از سوی دیگر، فیلم جدایی نادر از سیمین سرانجام به عنوان نماینده ایران در ۸۴امین مراسم اسکار برگزیده شد. بیانیه شرکت ممنتو فیلمز به گزارش روزنامه همشهری «برخی موضعگیریهای مدیران سینمایی و برخی سینماگران، درخصوص انتخاب جدایی نادر از سیمین تردیدهایی ایجاد کرده بود که البته تمام شبههها با رسانهای شدن نام اعضای هیئت انتخاب برطرف شده بود.» به گزارش خبرگزاری فرانسه، شرکت فرانسوی «مِمِنتو فیلمز» که حق پخش فیلم «جدایی نادر از سیمین» را دارا است نیز روز جمعه در بیانیهای خبر داد: «پس از چند هفته طنابکشی بین مقامهای ایرانی از یکسو و جامعه سینماگران ایرانی از سوی دیگر، فیلم جدایی نادر از سیمین سرانجام به عنوان نماینده ایران در ۸۴امین مراسم اسکار برگزیده شد.» این فیلم که در صحنه بینالمللی با نام «A Separation» (یک جدایی) اکران میشود روایتی است از یک روز از زندگی زوج جوانی از طبقه متوسط ایران که در آستانه جدایی از یکدیگر قرار دارند. سینماگران بینالمللی، این فیلم را فیلمی توصیف میکنند که با نگاه خود قانون، آزادی و منزلت زنانگی و مردانگی را در ایران به چالش میکشد. منتقدان میگویند که اصغر فرهادی با این فیلم سعی کردهاست تا در مورد جامعه ایران سیاهنمایی کند. دولت نیز او را تحت فشار گذاشته و وزارت ارشاد سال گذشته مجوز این فیلم را به طور موقت لغو کرد. رسانههای دولتی هم فرهادی را متهم میکنند که در یک سخنرانی در پاریس از مخالفان دولت حمایت کردهاست. اما با وجود مشکلاتی که این کارگردان با آن روبهرو است، فیلم او موفق شد تا مهمترین جایزه فیلم ایران یعنی «سیمرغ بلورین» را ببرد. این فیلم که در ماه ژوئن، خردادماه، در فرانسه اکران شد تاکنون بیش از ۹۰۰ هزار تماشاگر را به خود جلب کرده و پخش آن همچنان در ۱۰۰ سینمای آن کشور ادامه دارد. «جدایی نادر از سیمین» در دی ماه که فصل موسوم به اسکاریهاست در آمریکا نیز اکران میشود و پخش جهانیاش را هم کمپانی سونیپیکچر برعهده دارد.
رهبر گروه ستیزه جوی حقانی می گوید تنها در صورتی در مذاکرات صلح با دولت افغانستان و آمریکا حضور پیدا می کند که طالبان هم در آنها شرکت داشته باشد. سراج الدیدن حقانی رهبر این گروه در گفت و گویی با خبرگزاری رویترز، تماس های دولت افغانستان و آمریکا برای مذاکره را، تلاش به منظور ایجاد تفرقه میان این گروه و طالبان توصیف کرده است. گروه حقانی از جمله خطرناک ترین گروه های شبه نظامی در مناطق قبیله نشین وزیرستان پاکستان محسوب می شود.
فعالان حقوق بشری در سوریه می گویند شمار کشته های تظاهرات روز جمعه دراین کشور به ۲۲ نفر رسیده است. به گفته این منابع، کشته شدگان در شهرهای درعا، اِدلِب، حَما، حُمص و دمشق به دنبال تیراندازی ماموران امنیتی و نیروهای ارتش به سوی معترضان جان خود را از دست داده اند. در همین حال روز جمعه رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه در جریان سفر به لیبی گفت که حکومت بشار اسد به دلیل ریختن خون شهروندان خود سقوط خواهد کرد. بان گی مون دبیر کل سازمان ملل نیز خواستار اقدام جهانی «منسجمی» علیه اقدامات خشونت بار حکومت بشار اسد شده است.
سقوط یک هواپیما در جریان یک مسابقه هوایی در ایالت نوادای آمریکا مرگ دست کم سه نفر و زخمی شدن ۷۵ نفر را به دنبال داشت. خلبان ۸۰ ساله این هواپیما که مدلی قدیمی از جنگنده های دوره جنگ جهانی دوم را هدایت می کرد، در میانه مسابقه کنترل آن را از دست داد و هواپیما در جایگاه تماشاگران سقوط کرد. خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از منابع بیمارستانی مرگ خلبان و دو نفر دیگر را تایید کرده است. این خبرگزاری همچنین به نقل از شاهدان عینی از وجود اجساد متعدد دیگر و احتمال افزایش تعداد کشته ها و زخمی شدگان این حادثه خبر داده است. مسولان امنیتی گفته اند علت سقوط این هواپیما در دست بررسی است.
بازارهای سهام ایالات متحده، با افزایش شاخص ها در پنجمین روز متوالی، دومین هفته موفق از ابتدای سال جاری میلادی را پشت سر گذاشتند. تمام شاخص های بازهای مالی آمریکا با روند فزاینده همراه بودند که در دو ماه و نیم اخیر بی سابقه است. همزمان بازارهای مالی در روزهای اخیر شاهد کاهش قیمت طلا به میزان نزدیک به ۵۰ دلار در هر اونس بودند. افزایش شاخص های بازارهای سهام در حالی روی می دهد که تیموتی گایتنر وزیر خزانه داری آمریکا در نشست مسولان مالی اتحادیه اروپا در لهستان، از آنها خواست که مبلغ بیشتری را برای حل بحران بدهی کشورهای این اتحادیه تخصیص دهند.
نیروهای انتظامی و امنیتی تهران، پنج شنبه شب مانع انجام برنامه ای به نام «پرواز فانوس آرزوها» توسط گروهی از جوانان شدند. بر اساس گزارش وب سایت های جرس و دانشجو نیوز، این برنامه قرار بوده به دنبال انتشار فراخوان هایی در شبکه اجتماعی فیس بوک با هدف به پرواز درآوردن فانوس هایی در شب در منطقه بام تهران برگزار شود اما با استقرار نیروهای امنیتی و ممانعت آنها، اجرای آن ممکن نشده است. گزارش هایی از بازداشت تعدادی از افراد حاضر در این برنامه نیز منتشر شده است. وب سایت آینده هم که نزدیک به اصولگرایان است در گزارشی با تایید این خبر از این اقدام نیروی انتظامی انتقاد کرده است. در ماه های اخیر برخورد با گردهمایی های غیرسیاسی در ایران افزایش یافته است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر