هستي نيوز،از آن سوي فيلتر جمهوري اسلامي خبر پراكني ميكند

-----------------------------
همه خبرها و ديدگاهاي سانسور شده و پشت فيلتر جمهوري اسلامي مانده را يكجا و بي درد سر در "هستي نيوز" بخوانيد...
http://groups.google.com/group/hasti-news
------------------------------







Google Groups
Subscribe to Hasti News
Email:
Visit this group

۱۳۹۰ شهریور ۱۸, جمعه

Latest News from Koocheh for 09/09/2011

Email not displaying correctly? View it in your browser.
این خبرنامه حاوی عکس است. لطفا امکان دیدن عکس را در ایمیل خود فعال کنید.



خبر/ رادیو کوچه

دیدار حساس تیم های رده اول و دوم جدول رده بندی لیگ برتر در چارچوب هفته ششم این رقابت ها از ساعت 18:45 در ورزش‌گاه آزادی و با حضور حدود 93 هزار هوادار دو تیم آغاز شد.

فرهاد مجیدی کاپیتان آماده استقلال در دقیقه 19 روی ارسال مجتبی جباری موفق شد با یک ضربه سر زیبا استقلال را پیش بیاندازد.

فرزاد آشوبی که در این دیدار بارها از روی ضربات ایست‌گاهی استقلالی‌ها را دچار مشکل کرده بود موفق شد در دقیقه 41 با ارسالی زیبا سید محسن حسینی را صاحب توپ کند و این بازیکن نیز دروازه استقلال را بگشاید.

در دقایق پایانی نیمه نخست احمد آل نعمه مدافع تیم فوتبال تراکتورسازی در دقیقه سوم وقت های اضافی بازهم بر روی ارسال زیبای فرزاد آشوبی موفق شد گل دوم تراکتورسازی را وارد دروازه استقلال کند.

مجتبی جباری در دقیقه 65 توانست گل تساوی استقلال را وارد دروازه حریف کند.

در دقیقه 84 بار دیگر فرزاد آشوبی با ارسال زیبای خود باعث شد تا لوپز فلاویو گل پیروزی بخش این تیم را وارد دروازه استقلال کند.

در پایان این نبرد نفس گیر تراکتورسازی تبریز با نتیجه سه بر دو از سد استقلال گذشت تا استقلالی‌ها با شکست بدرقه شهرآورد تهران شوند.

تراکتورسازی با سه امتیاز این بازی به صدرجدول لیگ برتر فوتبال ایران صعود کرد.


 


سیمین/ رادیو کوچه

simin@koochehmail.com

     امروز هم مناسب دیدم که تا تابستان تمام نشده باز هم به چند توصیه تابستانی دکتر مائو این پزشک چینی متخصص طب طول عمر، در زمینه خوراکی‌هایی که سبب سلامت بیشتر بدن و داشتن عمری طولانی می‌شوند اشاره داشته باشم.

تابستان به ویژه ماه‌های مرداد و شهریور بهترین زمان است برای این که از گوجه‌فرنگی‌های تازه لذت ببریم. به خاطر همین هم بود که از قدیم این زمان‌ها که می‌شد در خیلی از خانه‌ها بساط درست کردن «رب» برپا می‌شد. صندوق صندوق گوجه فرنگی رسیده و بعد هم شستن آن‌ها و آئین خرد و له کردنشان بعد هم جوشاندن و بوی خوش آن و تبدیل آن به یک سس خوش‌رنگ و خوش‌مزه که ما به آن می‌گوییم «رب گوجه‌فرنگی». در بعضی از شهر‌های پرآفتاب هم برش‌های گوجه‌فرنگی را خشک می‌کردند و از پودر آن برای چاشنی و رنگ‌دادن به خوراکی‌ها استفاده می‌کردند. (هرچند که فکر نمی‌کنم دیگه این روزها از اون حیاط‌های بزرگ و دیگ رب و حوض پر از گوجه فرنگی‌های گل به سر خبری باشه!)

اما این‌ها را گفتم یادآوری کنم که اگر توصیه‌هایی از این پزشک چینی برای خوردن این آقای گوجه فرنگی را خاطرنشان می‌کنم (نمی‌دونم چرا گفتم آقا ولی فکر کنم چون کلاه بر سرش می گذارد آقا بیشتر به او می‌آید) معنی‌اش این نیست که او تازه این‌ها را کشف کرده که همان‌طور که خودش هم می‌گوید این رازها را از میان عادت‌های خوراکی مردمان مختلف از گوشه و کنار جهان به دست آورده و شاید یکی از دلایل برگزاری آئین گوجه‌پزان هم همین باشد هر چند که گوجه‌فرنگی در خوراکی‌های ایرانی از انواع سالاد گرفته تا خورش‌ها و خوراک‌ها جایگاه خاص خودش را دارد؛ از مسمای بادنجان و خورش قیمه، میرزا قاسمی با سیر و گوجه فراوان تا کباب فرد اعلا با یک سیخ گوجه کبابی که البته باید مراقب بود تا زیادی نسوزد و خاصیتش را از دست ندهد!

رنگین‌کمانی از سلامتی

اگر به یک مزرعه گوجه‌فرنگی قدم بگذارید یا سری به یک بازار روز با انواع گوجه فرنگی‌ها بزنید خواهیددید که آن‌ها در اندازه و رنگ‌های گوناگون از کوچک و بزرگ و زرد و قرمز و سبز خودنمایی می‌کنند که این چیز نیست جز رنگین‌کمانی از یک گنجینه خوراکی گیاهی با ارزش.

سرشار از لیکوپن

در طول چند سال گذشته تحقیقات از قدرت شگفت‌آور کاروتینوییدی به نام «لیکوپن» خبر داده‌اند. لیکوپن در کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان از جمله پروستات، سینه و لوزالمعده موثر است  و خوردن گوجه فرنگی که سرشار از لیکوپن است به منظور پیش‌گیری و محافظت در برابر سرطان به ویژه پروستات توصیه می‌شود.

این تحقیقات نشان می‌دهد که گوجه‌فرنگی پخته شده از بدن در برابر سرطان پروستات   محافظت می‌کند و 19 درصد احتمال ابتلا را کاهش می‌دهد

این تحقیقات نشان می‌دهد که گوجه‌فرنگی پخته شده از بدن در برابر سرطان پروستات   محافظت می‌کند و 19 درصد احتمال ابتلا را کاهش می‌دهد. هم‌چنین مردانی که عادت به خوردن گوجه فرنگی تازه (خام) داشتند تا 11 درصد احتمال خطر ابتلایشان به سرطان کاهش پیدا کرده است. این تاثیر شگفت‌آور تا آن جاست که حتا یک برش کوچک از گوجه‌فرنگی که ممکن است برای طعم‌دادن بیشتر در ساندویچتان از آن استفاده کنید 3 درصد خطر سرطان را کاهش می‌دهد.

یک نکته: چربی کمک می‌کند تا جذب لیکوپن در بدن افزایش پیدا کند بنابراین بد نیست که دفعه دیگر که ساندویچ درست می‌کنید کمی هم «آووکادو» به حالت خامه روی نان آن بمالید و بعد گوجه‌ها را قرار بدهید.

و در انتخاب گوجه‌فرنگی هم دقت کنید که از محصولات ارگانیک و غیر شیمیایی تا حد امکان استفاده کنید.

با آنتی‌اکسیدان‌ حفاظت از قلب خود را تضمین کنید

گوجه‌فرنگی منبع سرشاری از آنتی اکسیدان و ویتامین سی هم‌چنین بتاکاروتن است. تنها یک فنجان گوجه فرنگی تازه می‌تواند 58 درصد از ویتامین C مورد نیاز روزانه و درصد زیادی از ویتامین A و فیبر مورد نیاز بدن را تامین کند.

گوجه فرنگی هم‌چنین سرشاز از پتاسیم، نیاسین، ویتامین 6 B و فولات است.

بنابراین می‌بینید که این سس‌های خانگی گوجه فرنگی نه‌تنها غذا را باب میل و طبع شما می‌کنند بلکه از قلب شما هم مراقبت می‌کند. پتاسیم فشار خون و احتمال بروز بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد.

مطالعاتی که در سال‌های اخیر برروی بیش از 40 هزار بانوی میان سال انجام شده نشان داده است که زنانی که در خون آنان درصد بالایی از لیکوپن وجود داشته خطر بیماری‌های قلبی عروقی در آنان کاهش یافته است. بنابراین از صبح فردا چند برش گوجه فرنگی را به نیمروی صبحانه‌اتان اضافه کنید تا با افزایش آنتی اکسیدان بدنتان چرخش خون را در قلبتان قوت ببخشید.

انتخابی مطمئن

اگر برای تهیه گوجه فرنگی به یک مزرعه بروید به طور طبیعی انتخاب‌های بهتری خواهید داشت اما اگر به فروشگاه محل مراجعه می‌کنید به دنبال گوجه‌های پررنگ باشید که طعم بهتر و لیکوپن بیشتری به شما ارمغان می‌دهند. هم چنین از انتخاب گوجه‌های ترک خورده، با چین و چروک یا کبور رنگ اجتناب کنید. عطر گوجه هم می‌تواند راهنمای خوبی برای شما در انتخاب آن باشد.

اما برای تازه نگاه داشتن گوجه‌ها بهتر است که آن‌ها را در هوای طبیعی اتاق و دور از نور مستقیم خورشید نگاه دارید اما اگر می‌خواهید که آن‌ها را بگذارید تا برسند بهتر است در یک کیسه کاغذی همراه با یک سیب یا موز قرار دهید که گاز متصاعد شده از این میوه‌ها باعث می‌شود که گوجه‌ها زودتر برسند.

گوجه‌های خرد شده یا سس گوجه را هم بهتر است برای مصارف بعدی در فریزر نگه دارید.

و یک نکته مهم این که بهتر است از ظروف آلومینیومی برای گوجه فرنگی استفاده نکنید چراکه ترکیب اسید گوجه با فلز ممکن است نتیجه خطرناکی بری سلامتی داشته باشد.

    چقدر سلامتند آن‌ها که گوجه فرنگی‌های ریز و تازه را به عنوان بخشی از میوه‌های روزانه‌شان مصرف می‌کنند

خوشبختانه ما در آداب غذایی امان از گوجه فرنگی بهره زیادی می‌بریم. شاید هیچ چیزی جای یک املت گوجه با نان بربری تازه بعد از یک کوه‌پیمایی یا پیاده‌روی را نگیره یا عصرانه‌های تابستانی با نان و پنیر و خیار و گوجه.

و چقدر سلامتند آن‌ها که گوجه فرنگی‌های ریز و تازه را به عنوان بخشی از میوه‌های روزانه‌شان مصرف می‌کنند گاه با نمکی و شاید آب لیمویی تازه …


 


 ترانه رسولی/ رادیو کوچه

رقص یا «فرخه» یکی از هنرهای هفت‌گانه به شمار می‌رود و به حرکت‌های انسان برای بیان یک حالت، گفته می‌شود.

امروزه تاثیرات رقص بر سلامتی چه به لحاظ جسمی و چه به لحاظ روحی و روانی در قالب علمی بنام  «رقص درمانی» مطرح است.

پیش‌گیری از بیماری‌های قلبی و عروقی، چاقی و دیابت از طریق افزایش تحرک و فعالیت‌های بدنی و از همه مهم‌تر ایجاد نشاط و شادابی و بدنبال آن پیش‌گیری و درمان‌ افسردگی و استرس از جمله فواید بسیار رقص درمانی به شمار می‌رود که در علم پزشکی اثبات شده است.

در حال حاضر رقص درمانی در بیش از  20 کشور دنیا جز‌ درمان‌های طبیعی و مکمل محسوب شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این درحالی است که هنر رقص در اسلام  با محدودیت‌های مختلفی روبه‌روست و حتا انجام ورزش‌هایی که شکل و شمایل رقص را به خود می‌گیرند به لحاظ شرعی عاری از اشکال نیستند.

احکام فقهای دینی برای رقصیدن بر این پایه استوار است که «گروهی رقص را مطلقن حرام می‌دانند و گروه دیگر در صورتی که ملازم با مفسده یا فعل حرام باشد آن را حرام می‌دانند.»

بر همین اساس در تعریف رقص مبانی مختلفی از سوی فقها وجود دارد به طوری‌که گروهی می‌گویند: «رقص حرکات موزونی است که به منظور لهو و لعب انجام می‌شود و گروهی معتقدند، هر عملی که عرفن بدان رقص بگویند، احکام رقص بر آن بار می‌شود.»

در این راستا طی سال‌های اخیر آموزش رقص حتا در مهد کودک‌ها نیز ممنوع شده است، در این خصوص  سازمان بهزیستی ایران اعلام کرده است: «به‌دنبال طرح انتقادات چند نفر از نمایندگان مجلس علیه آموزش رقص در مهد کودک‌ها، این نهاد بر آن شده است تا با رقص در مهد کودک‌ها مبارزه کند به طور‌ی‌که مهد کودک‌هایی که در آن رقص آموزش داده شوند، تعطیل گشته و مجوز آن‌ها باطل خواهد شد.»

ممنوعیت رقص در ایران و حرام و جایز نبودن آن در احکام دینی، برگزاری کلاس‌های رقص در خفا و پنهانی را در این کشور گسترش داده  است در حالی که اکنون استفاده از هنر رقص نقش مهمی در ارتقای شادابی و نشاط مردم دارد و جنبه‌های درمانی آن نیز بیش از هر زمان دیگری اهمیت می‌یابد.

رقص زبان پنهان روح است

رقصیدن در حقیقت زبان مخفی و پنهان روح است و یکی از قدیمی‌ترین شیوه‌های بیان احساسات آدمی است که از  زمان‌های گذشته نیز در میان اقوام مختلف و در مناطق گوناگون ایران و جهان مرسوم بوده است.

از اوایل سال 1920 رقص به عنوان یک رشته دانش‌گاهی در دنیا مورد توجه قرار ‌گرفته است، در حال حاضر مجموعه کامل مدارک دانش‌گاهی رقص از کارشناسی تا دکتری و دیگر برنامه‌های پسا دکتری در دانش‌گاه‌های مختلف دنیا ارایه می‌شود.

 هنر رقص در جهان به انواع مختلفی نظیر «رقص باله (کلاسیک و مدرن)، رقص فولکلر یا رقص سنتی، رقص بالروم مثل تانگو و هم‌چنین  رقص آیینی» تقسیم‌بندی می‌شود.

اما رقص‌های ایرانی بسیار متنوع و گوناگون بوده و  شامل «رقص لری، کردی ، آذربایجانی، جنوبی، مازندرانی، سیستانی، رقص عارفانه و سماع»‌ می‌باشند.

معمولن رقص هر منطقه با شرایط محیطی و معیشتی آن منطقه ارتباط نزدیکی دارد، به‌طور مثال رقص مناطق شمالی ایران دارای قسمت‌هایی است که به‌صورت نمادین کاشت برنج و پاشیدن بذر را نشان می‌دهد، یا رقص چوپانی، آذری به شکلی است که مثلان چوپانی از گوسفندان خود در مقابل گرگ محافظت می‌کند.

نقش رقص در درمان  بسیاری بیماری‌های روحی و جسمی

امروزه روان‌شناسان و روان‌ کاوان از «حرکت‌ درمانی» یا «رقص‌ درمانی» به مثابه طب مکمل برای درمان بیماری‌های روحی و روانی، کاهش استرس و اضطراب، تقویت مهارت‌های ذهنی، حرکتی، افزایش سطح انرژی در بدن و غیره بهره می‌گیرند.

رقص اساسی‌ترین بخش هنرهای بیانی است که شامل بیان مستقیم احساسات و حالات روانی از طریق حرکت فیزیکی یا جسمانی بدن است. «رقص درمانی» به یک‌پارچگی و انسجام عاطفی، شناختی و جسمانی فرد کمک می‌کند.

امروزه بالغ بر یک هزار و 200 متخصص رقص‌ درمانی در ایالات متحده و توابع آن مشغول به درمان بیماران  هستند.

رقص درمانی برای اولین بار توسط «ماریا چاس» با تاسیس استادیوی رقص در واشینگتن به دنیا معرفی شد و در آن زمان روان‌شناسان و روان‌پزشکان بسیاری بیماران خود را برای درمان به وی معرفی می‌کردند.

از سال 1966 حرکت درمانی به شکل رسمی و حرفه‌ای در ایالات متحده آمریکا شناخته و به عنوان نوعی درمان به مردم جهان معرفی شد به طوری‌که‌ امروزه این شیوه از درمان‌های طبیعی در 20 کشور دنیا  مورد استفاده قرار می‌گیرد.

امروزه بالغ بر یک هزار و 200 متخصص رقص‌ درمانی در ایالات متحده و توابع آن مشغول به درمان بیماران  هستند.

رقص‌درمانی هم اکنون به عنوان ابزاری قدرت‌مند در زمینه درمان و خودشناسی به کار می‌رود، رقصیدن آن‌چنان انرژی را در افراد زنده می‌کند که تمامی غم‌ها، مصیبت‌ها، نا‌امیدی‌ها و دل‌سردی‌‌ها را از میان می‌‌برد و باعث تقویت حس شجاعت در انسان‌ها می‌شود.

«ترودی شوپ» از بنیان‌گذاران روش رقص درمانی می‌گوید: «واژه‌ای نیست که بتواند احساس شادی، سرور از وجود خود و اشتیاق به زندگی را که رقص به انسان می‌دهد، توصیف کند.»

«بهار نادری» جامعه‌شناس و مدرس کلاس‌های رقص درمانی در شهر کلن آلمان می‌گوید: «رقص درمانی، یعنی درمان از طریق رقص و حرکت و هر حرکتی که با ریتم انجام بشود، در این مجموعه می‌گنجد.»

به گفته وی «استفاده از روش رقص درمانی مانند انواع روش‌های درمانی دیگر، هم به‌صورت جمعی و هم به‌صورت فردی امکان‌پذیر است.»

وی با بیان این‌که رقص چه به صورت فردی و یا جمعی مفید است، افزود: «رقص درمانی احتیاج به یک مربی دارد، یعنی کسی که به او درمان‌گر و هدایت کننده‌ی حرکات رقص می‌گویند.»

وی تصریح کرد: «اگر هر فرد وقتی صبح از خواب بیدار می‌شود، نواری بگذارد و برقصد این عمل نشاط و شادابی را در طول روز برایش فراهم می‌کند اما اگر خواسته باشیم از رقص برای مقابله با افسردگی استفاده کنیم، حتمن نیاز به یک هدایت کننده و درمان‌گر وجود دارد.»

به گفته وی «در رقص درمانی ارتباط درون با بیرون برقرار می‌شود یعنی شما این احساس را از درون به بیرون منتقل کنید، یعنی ارتباط با بیرون را دوباره برقرار ‌می‌کنید.»

وی معتقد است: «برقرار کردن این ارتباط با بیرون از یک آدم افسرده خود به خود بر نمی‌آید و درمان‌گر می‌تواند از طریق رقص درمانی با کسی که حرکات و ریتم بدنش به دلایلی محدود شده و به بیرون منتقل نمی‌شود، برخورد کند.»

از سوی دیگر متخصصان طب آلترنیتیو معتقدند: «اساس رقص و حرکت درمانی شناسایی روابط درونی مابین مغز، روح و بدن است و فشارها و مشکلات ذهنی و  احساسی، اغلب در جسم انسان به صورت گرفتگی عضلات نمایان می‌شود و همین مسئله یکی از عواملی است که حرکت و رقص در رفع آن بسیار موثر و راه گشاست.»

به گفته پزشکان «رقصیدن به‌طور مداوم، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، عروقی، فشار خون بالا، دیابت بزرگ‌سالی و سرطان را کاهش می‌دهد.»

آنان پیشنهاد می‌کنند که هر‌کس حداقل پنج بار در هفته به مدت 30 دقیقه در فعالیت‌های فیزیکی با شدت متوسط شرکت کند، این فعالیت‌‌ها ضربان قلب و تنفس را افزایش داده و انرژی بخش بوده و از بیماری‌ها پیش‌گیری می‌کند که در این زمینه رقص می‌تواند جزیی از این فعالیت‌های فیزیکی باشد.

جلوگیری از اضافه وزن، خوش هیکل و لاغر ماندن، پیش‌گیری از پوکی استخوان، تقویت عضلات و مفاصل‌، حفظ تعادل و هماهنگی، افزایش گردش خون و رسیدن به‌تر اکسیژن به مغز، پویایی ذهن و پیش‌گیری از آلزایمر، زوال مغز و جنون از دیگر فواید رقصیدن از سوی پزشکان مطرح شده است.

ظهور اسلام و  منزوی ماندن هنر رقص در ایران

هنر رقص در نزد ایرانیان پیش از اسلام ‌از جای‌گاه والایی برخوردار بوده است به طوری‌که در این دوران آییین‌ها و مراسم مختلف هم‌راه با رقص و پای‌کوبی و موسیقی برگزار می‌شده است.

«جهانگیر اشراقی» در کتاب تاریخ‌چه رقص در ایران آورده است: «ظهور اسلام و گسترش آن در ایران قطعن در منزوی ماندن بسیاری از هنرها از جمله رقص تاثیر قاطع و بی‌چون و چرایی داشته است و در ابتدا این مسئله یعنی نهی هر گونه حرکت موزون و رقص و پای‌کوبی در زندگی مسلمانان امری بدیهی و پذیرفته بوده است.»

در این زمینه اکثریت احادیث و روایات به‌طور صریحی قایل به حرمت رقص و پای‌کوبی هستند اما با وجود مخالفت آشکار بیش‌تر علما با هر نوع بازی رقص و سماع، این هنر پس از اسلام نیز توسط اقوام و طوایف مختلف در مراسم و آیین‌های سوگ و سرور به کار گرفته شده و به حیات خود ادامه داده است.

و اکنون پس از گذشت چهارده قرن از رسوخ همه‌جانبه اسلام در شئون اجتماعی ایرانیان هنوز بسیاری از بازی‌ها، حرکات موزون و رقص‌ها به عنوان سنتی پایدار در میان اقوام ایرانی مرسوم است اما انجام این حرکات موزون به لحاظ شرعی عاری از اشکال نیست.

همان‌طور که گفته شد «گروهی از فقهای دینی رقص را مطلقا حرام می‌دانند و گروه دیگر در صورتی که ملازم با مفسده یا فعل حرام باشد آن را حرام می‌دانند.»

آیت‌اله خامنه ای معتقد است: «اصل رقصیدن اشکال ندارد مگر این که مستلزم فعل حرامی مانند تحریک شهوت حرام، استماع موسیقی باشد و در این مسئله فرقی بین انواع رقص‌ها نیست.»

به گفته وی: «اگر رقص به گونه‌ای باشد که منجر به تحریک شهوت شود یا مستلزم فعل حرام یا ترتب مفسده‌ای باشد یا زن بین مردان نامحرم برقصد، حرام است و اگر رقص زن برای شوهرش یا بر عکس، هم‌راه ارتکاب حرامی نباشد، اشکال ندارد.»

در رساله آیت‌اله خمینی آمده است: «بنا بر احتیاط واجب رقصیدن خانم‌ها در هر کجا اعم از مجلس عقد و عروسی و یا مولودی‌ها جایز نیست مگر رقصیدن زن برای همسر خود.»

این در حالی است که برخی از فقها معتقدند حرکات ورزشی که مصداق رقص محسوب گردند نیز حکم رقص  را دارند، آیت‌اله صافی گلپایگانی در این باره می‌گوید: «ورزشی که مشتمل بر رقص باشد، حرام است.»

در پایان باید گفت در شرایط کنونی با توجه به مشکلات و محدودیت‌های اجتماعی در ایران، تعداد کسانی که از بیماری‌های روحی و روانی به‌ویژه افسردگی و اضطراب رنج می‌برند به‌طور مرتب در حال افزایش است و «رقص درمانی» یکی از  شیوه‌های درمان این بیماری‌ها است که می‌تواند نشاط و شادابی را در جامعه گسترش دهد.


 


کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه

تاجیکستان ۲۰ سال مستقلیت خود از حکومت شوروی را در حالی‌ تجلیل می‌کند که هنوز با بسته مشکلات مالی و سیاسی رو به روست. دولت این کشور در ماه سپتامبر سال ۱۹۹۱ میلادی در پی فروپاشی شوروی ابرقدرت استقلال خود را اعلان نمود. ولی‌ اعلامیه استقلال تاجیکستان در حالی‌ امضا و قرائت شد که ده روز قبل از آن نخستین رییس جمهوری تاجیکستان «قهار محکم اف» از حزب کومنیست با فشار مردم و اعضا پارلمان به استعفا رفته بود.

پس از دو هفته آن وضع به میان آمد که رهبران کشور دیگر نتوانستند از کجروی‌ها جلوگری کنند. این آغاز جنگ داخلی تاجیکستان بود، که تا سال ۱۹۹۷ میلادی ادامه کرد و جان ۱۵۰ هزار تاجیک‌ را گرفت. «امام علی رحمان» رییس جمهوری تاجیکستان که به مناسبت ۲۰ سال استقلال کشورش سخنرانی می‌کرد، این جنگ برادرکش تاجیکستان را جنگ تحملی نامد که از سوی دشمنان اجنبی و هم افراط‌گرایان داخلی طرحریزی شده است.

 آقای «رحمان» گفت این جنگ به اقتصاد تاجیکستان ۱۰ ملیارد دولار ضرر اقتصادی وارد نمود، اگرچی به گفته او «زیان معنوی آن دوران را نمی‌شود به هیچ قیمتی جبران کرد.» او افزود این جنگ طرح‌ریزی شده هدف از میان بردن دولت‌داری تاجیکان را در پی داشت.

 این جنگ که یک ملیون ساکن تاجیکستان را با کوی غربت کشید و بیش‌تر آن‌ها را به منطقه‌های نزدمرزی افغانستان برد، تنها در سال ۱۹۹۷ و تنها پس از ۲۱ دوره مذاکرات حکومت و اتحاد نیروهای مخالفین پیشین تاجیک پایان یافت. پس از سال ۱۹۹۷ بازگشت فراریان تاجیک از افغانستان و کشورهای دیگر، چون قرقیزستان و قزاقستان هم شروع شد. این دورانی بود که شهروندان تاجیکستان از «امام علی رحمان» رهبر تاجیکستان حمایت می‌کردند و او را برای استقرار صلح در این کشور تحسین می‌گفتند.

 از سال ۱۹۹۷ به این سو حکومت امام علی رحمان از پی تعقیب مخالفان خود شد و تا کنون صدها تن از رزمندگان سابق و فرماندی‌هان مخالفین را به زندان کشیده است. حکومت او که عمر ۱۹ ساله دارد، استقلال و صلح و ثبات در تاجیکستان را مایه تلاش‌های خود می‌داند. این است که در تلویزیون‌های دولتی کشور فیلم مستند «۲۰ سال استقلال» به نمایش گذاشته شد، ولی‌ در آن از نیروهای استقلال خواه و هم نیروهای مخالفین که تنها با رضایت آن‌ها سازشنامه صلح امضا شده است، حرفی‌ گفته نشد.

 خود «امام علی رحمان» نیز هنگام سخنرانی‌اش به مناسبت جشن استقلال کشور گفت، وضع زندگی‌ مردم در قیاس به زندگی در شوروی بهبود یافته است. وی گفت، اگر در شوروی از یک منطقه به منطقه تاجیکستان رفتن مشکل بود، حالا راه‌های زیادی باز شده‌اند که نه تنها منطقه های کشور، بلکه تاجیکستان را به بسیاری از کشورهای جهان می‌پیوندد. این در حالی است که مخالفان حکومت «امام علی رحمان» می‌گویند، مقامات کنونی تاجیکستان که از کومنیست‌های پیشین ترکیب یافته است، هیچ ربطی‌ به کسب استقلال این کشور در سال ۱۹۹۱ ندارند.

حزب «دموکرات» و «سوسیال دموکرات» تاجیکستان می‌گویند، استقلال تاجیکستان در پی تلاش‌های نیروهای استقلال خواه و هم «گاربچیف» رییس جمهوری آخرین اتحاد شوروی به دست آمده است. قبلن حزب دموکرات تاجیکستان از مقامات این کشور خواسته بود در آستانه تجلیل از ۲۰ سال استقلال به افرادی که از سال‌های هشتادم قرن گذشته برای استقلالیت تاجیکستان تلاش کرده‌اند جوایز دولتی بدهد. از جمله گفته شده بود، به «قدرالدین اسلان‌اف» که اعلامیه استقلال تاجیکستان را بر خلاف پافشاری های کومنیست‌ها امضا و قرائت کرده است، عنوان عالی «قهرمان ملی تاجیکستان» داده شود. همچنین به «طاهر ابدالجبار» رهبر سابق جنبش مردم «رستاخیز» جایزه بدهند که برای نخستین بار طرح اعلامیه استقلال تاجیکستان را نوشت، ولی‌ پارلمان کومنیست‌ها آن‌را رد کرد. ولی بعدن با بعضی‌ اصلاح آن‌را در سال ۱۹۹۱ میلادی پذیرفتند. پیشنهادی که از سوی حکومت کنونی تاجیکستان مورد اجرا قرار نگرفت.

 با این حال صاحب‌نظران می‌گویند تاجیکستان در طول بیست سال مستقلیتش هنوز هم پایبند «مسکو» است. زیرا هنوز هم نزدیک هشت هزار سرباز و افسر روسیه در تاجیکستان مستقرند و هنوز هم بیش از یک میلیون تاجیک در روسیه کار و نان دهان خود و فرزندانشان را پیدا می‌کنند. ولی‌ تاجیکستان توانسته است با درفیات دو میلیارد دولار وام خارجی چندین نقب و راه و هم نیروگاه بسازد. وام‌های که لحظه بازگردانی آن‌ها نزدیک می‌رسد و قامت خمیده تاجیکستان فقیر را خمیدتر خواهد کرد.


 


خبر/ رادیو کوچه

بنا بر گزارش شبکه بی بی سی، پلیس بین الملل، اینترپل، حکم بازداشت بین المللی معمر قذافی، پسرش، سیف الاسلام و عبداله سنوسی رییس پیشین اطلاعات ارتش این کشور را صادر کرده است.

این حکم در پی در خواست دادگاه بین المللی کیفری، صادر شده است.

دادگاه بین المللی کیفری پیش‌تر حکم دستگیری این سه نفر را به اتهام ارتکاب جنایت علیه بشریت صادر کرده بود.

بیشتر بخوانید:

«ورود کاروان بزرگی از خودروهای مسلح لیبی به نیجر»

«قذافی فرار به نیجر را تکذیب کرد»

 

 

 

 


 


اردوان روزبه / رادیو کوچه

Ardavan@koochehmail.com

 احمد قابل روحانی خلع لباس شده ای است که نزدیک به بخش عمده ای از زندگی خود را در سال‌های اخیر در زندان گذارنده است. آقای قابل پژوهش‌گر در حضور علوم دینی است که به دلیل نظرهای متفاوت با برخی علما و فقیه های شیعه همواره مورد انتقاد گروه های طرف دار حاکمیت بوده است. او اینک در بخش آی سی یو بیمارستان رضوی مشهد به دلیل یک عمل سنگین برای خارج کردن تومور بستری است.

احمد قابل را اگر بخواهیم به درستی با یکی از خصیصه هایش یاد کنیم باید به صراحت در کلام و اظهار نظر هایش اشاره کرد. این محقق در سال‌های گذشته علی رغم مداومت در دست‌گیری و بازجویی‌ها و زندان‌های ممتد هیچ گاه از اظهار نظرش کوتاهی نکرده است.

این شاگرد آیت اله منتظری نظرهای متفاوتی با برخی علمای دینی شیعه دارد. نگرش او به تعریف ارتداد، حقوق زن، حقوق اقلیت‌های مذهبی و دیدگاه‌های چالش برانگیز او در حوزه‌های نظیر آن از عمده موضوعاتی است که آقای قابل بابت آن دست گیر و خلع لباس روحانیت شده است.

آقای قابل چندی پیش هم چنین به مواردی از اعدام در زندان مشهد که خود شاهد بوده اشاره داشت که به نظر برخی دست گیری مجدد وی بی ارتباط با این اظهار نظرها نبوده است. اما این بار آقای قابل به دلیل بیماری حاد با قید وثیقه برای پنج روز از زندان وکیل آباد آزاد شد تا در بیمارستان رضوی مشهد تحت نظارت دکتر بیرجندی جراح مغز تومور مغزی‌اش مورد عمل قرار گیرد. روز چهارشنبه، پیش از عمل ویدئویی از وی توسط حسین فرزین فعال فرهنگی در مشهد منتشر شده بود که او دقایقی نگاهش را نسبت به رخدادهای منطقه بیان می کند.

سابقه بیماری آقای قابل به سال هشتاد و هشت بر می‌گردد زمانی که بین آذر ماه تا خرداد سال بعد آن در زندان بود دچار مشکلات جسمی شده بود که بعد از آن درمان را آغاز کرد که پیش از نتیجه کامل مجدد در شهریور ماه سال هشتاد نه دست گیر شد.

وی پس از آزادی در دی ماه همان سال با مراجعه به پزشک به دلیل سردردهای ممتد و ضعف بینایی مجدد مورد درمان قرار گرفت که مجدد در مردادماه سال نود در زمان ابلاغ حکم در دادسرا در روز نهم مرداد ماه دست گیر و به زندان وکیل آباد مشهد منتقل شد. در زندان نیز وضعیت جسمی وی رو به وخامت گذارد که در نهایت با بررسی‌های پزشکی مشخص شد دچار تومور مغزی شده است.

سابقه بیماری آقای قابل به سال هشتاد و هشت بر می‌گردد زمانی که بین آذر ماه تا خرداد سال بعد آن در زندان بود دچار مشکلات جسمی شده بود که بعد از آن درمان را آغاز کرد که پیش از نتیجه کامل مجدد در شهریور ماه سال هشتاد نه دست گیر شد.

اینک خبرها حاکی از انجام عمل جراحی مغز بر روی این محقق علوم دینی است. آقای فرزین در گفت و گویی با رادیو کوچه که از نزدیک هم‌راه آقای قابل بوده است، آخرین وضعیت وی را توضیح داد.

او اشاره کرد:

«روز چهارشنبه در حالی به دیدن آقای قابل در بیمارستان قائم مشهد رفتیم که ایشان با دو مامور محافظ در بیمارستان بستری بودند. به ظاهر پزشکان تشخیص داده بودند که تومور مغزی نزدیک به محل غده هیپوفیز ایشان هست که عمل باید بشود.

با توجه به پی‌گیری آقایان خاتمی -هم محمدرضا و هم محمد- برای تامین وثیقه و امکان انتقال بنا شد آقای قابل به تهران برای درمان و جراحی منتقل بشوند که ایشان با توجه به استخاره‌ای که کردند ترجیح دادند در مشهد بمانند و عمل در مشهد انجام شود. در عصر روز چهارشنبه با توجه به وثیقه‌هایی که برای ایشان گذاشته شد پنچ روز به ایشان اجازه داد شد تا برای عمل از زندان مرخصی بگیرند.

ده صبح روز پنج‌شنبه ایشان به بیمارستان رضوی منتقل شدند.  که ساعت‌هایی را منتظر خالی شدن تخت برای عمل بودند. در نهایت روز پنج شنبه علی رغم این که دکتر معالج ایشان، آقای دکتر بیرجندی سفری به خارج داشتند ساعت چهار عمل ایشان را آغاز کردند. این عمل نزدیک به شش ساعت و نیم طول کشید و من در حدود ساعت یازده که با خانواده ایشان تماس داشتم اشاره کردند در اتاق ری کاوری هستند و هنوز به هوش نیامده‌اند.

تا این جا که ما می دانیم خطر رفع شده است و عمل با موفقیت بوده است. پیش از عمل نیز ما با هم صحبت می‌کردیم و آقای قابل اشاره می کرد که راضی به رضای خدا است و از دوستان می‌خواست که برایش دعا کنند.»

بنابر گفته برخی نزدیکان آقای قابل به دلیل تاخیر در تشخیص و درمان، ضایعات ناشی از تومور زیاد بوده است و این باعث طولانی شدن عمل و افزایش زمان به هوش آمدن این محقق خواهد بود. در پایان روز چهارشنبه وی به بخش آی سی یو بیمارستان رضوی منتقل شده است.


 


مجید بهشتی/ رادیو کوچه

majid.b@koochehmail.com

کنسرت بداهه « علیزاده» در شهرکتاب

همیشه ساز با «حسین علیزاده» است، حتا اگر برای شرکت در نشست نقد و بررسی آثارش به جایی چون شهرکتاب مرکزی آمده باشد. غروب دوازدهم شهریور، آن‌هایی که به شهرکتاب مرکزی آمده بودند انتظار یک نشست نقد و بررسی خشک و بی‌روح را داشتند، اما حسین علیزاده با سه‌تارنوازی استادانه خود، شور و حالی به سالن کوچک طبقه زیرین شهرکتاب داد. این برنامه از جمله برنامه‌های ماهانه شهر کتاب با محوریت موسیقی بود. «ابوالحسن مختاباد» جلسه را گرداند و «هومان اسعدی» هم آثار علیزاده را نقد و تحلیل کرد.

مختاباد به حاضران که حتا در خارج از سالن از طریق نمایش‌گر، مجلس را دنبال می‌کردند، گفت که این نشست از یک سال پیش جزو برنامه‌های شهر کتاب بوده و قرار است در چند برنامه خارج از برنامه‌های شنبه اول ماه شهر کتاب، کارهای علیزاده بررسی شود. علیزاده سعی داشت نشست را از خشکی و کسالت‌بار بودن درآورد.

او صحبت‌های زیادی درمورد فضای کنونی اجتماعی و فرهنگی در ایران، وضعیت موسیقی ایرانی و روی‌کرد مخاطبان به این عرصه کرد. او در اوایل صحبت‌هایش گفت: «ما در شرایط نامساعدی زندگی می‌کنیم، اما پرچم موسیقی هم‌چنان افراشته است. هرچند پایه و اساس موسیقی را شک سوزانده است، اما موسیقی‌دانان ما کار خود را ادامه می‌دهند.»

او در ادامه این سوال را مطرح کرد که موسیقی تا چه اندازه می‌تواند سازنده باشد، پاسخ را خودش داد: «ما در ایران معیاری برای شناخت اثر هنری نداریم. هنر موقعی هنر است که همه جوانب در آن لحاظ شود. جانب اصلی‌اش، انسان است.» هومان اسعدی که به‌عنوان منتقد به برنامه دعوت شده بود در سخنانش به توصیف فعالیت علیزاده پرداخت و گفت: «علیزاده ریشه در سنت دارد ولی اندیشه‌اش خلاق است. بررسی آثار موسیقی‌دانی چون علیزاده که کارش تنوع دارد، مشکل است. این جلسه می‌تواند مقدمه‌ای باشد در ارایه تعریفی از نقد و تئوری نقد در موسیقی.» در ادامه، شماری از آثار علیزاده از جمله «خزان»، «سواران دشت امید»، «چهارمضراب»، «گبه» (موسیقی فیلم)، «رکوییم» (مرثیه) و… برای حاضران پخش شد و علیزاده و اسعدی به تحلیل این آثار پرداختند. در این نشست که علی‌اصغر محمدخانی، رامین صدیقی و شماری از موسیقی‌دانان دیگر حضور داشتند، علیزاده صحبت‌هایی هم درباره موسیقی سالم و خوب مطرح کرد: «هر نوع موسیقی بنا بر نیازهای یک جامعه به‌وجود می‌آید. کشورهای پیش‌رفته وزارت ارشاد ندارند، اما معیارهای شناخت موسیقی خوب از بد در آن‌جا معلوم است. مردم هم به سطحی رسیده‌اند که موسیقی سالم و خوب را برمی‌گزینند.»

اما بهانه این نشست، 60 سالگی استاد سه‌تار ایران بود. شاید پخش قطعه «خزان» بود که او را یاد دوران گذشته انداخت. او از کودکی‌اش گفت که در محله «سیدنصرالدین» خیابان خیام سپری شده و این‌که محله سیدنصرالدین جایی است که هنوز تعلق‌خاطر زیادی به آن دارد. این نوازنده که با صحبت‌هایش جمعیت بی‌شمار حاضر در سالن و راهروهای شهرکتاب را به شوق و عکس‌العمل وامی ‌داشت در انتها گفت: «22 ساله که بودم، می‌دیدم موسیقی به راه درستی نمی‌رود. البته آن زمان جامعه خیلی «بد» بود، اما ساز از تلویزیون پخش می‌شد. تصاویر موسیقی دهه 50 اذیتم می‌کرد. پیش‌درآمدها شکل ساده‌ای داشت. حس و حال نداشت، موسیقی آن زمان من را یاد فیلم فارسی می‌انداخت.»

کنسرت ارکستر بزرگ کوبان با اجرای آثاری از موسیقی زیبای کردی و لری

ارکستر بزرگ «کوبان» در تاریخ‌های 16 تا 18 شهریور ماه سال جاری طی سه شب در تالار اندیشه حوزه هنری به صحنه رفت و قطعاتی از موسیقی فولکلور کردی و لری را در دو بخش با هم‌راهی حرکات نمایشی فولکلور با تنظیم و رهبری «ونداد مساح‌زاده» اجرا شد.

 این اجرا شامل ارکستر بزرگ، گروه کر، سازهای بومی و محلی، گروه دف‌نوازارن و هم‌چنین گروه 9 نفره حرکات فولکلور بود که به اجرا در‌آمد.

 «نیما رحمتی» خواننده بخش لری و «محمدرضا دارابی» خواننده بخش کردی با گویش کرمانشاهی بودند و «دنا قوامی» نیز سرپرستی گروه کر و «کردوان بوستان» سرپرستی گروه حرکات موزون (از سنندج) را بر عهده داشتند.

کنسرت جوان‌ترین ارکستر ایران با رهبری هنرمندی 13 ساله برگزار شد

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا‌، گروه نوازی گیتار با حضور هشت هنرمند کودک و نوجوان به سرپرستی «امین رفیعی» نخستین بخش از کنسرت شام‌گاه یک‌شنبه گروه کودکان و نوجوانان «ارف» در تالار «وحدت» بود. هر چند که به باور برخی از حاضران در سالن، این بخش کمی طولانی و خسته کننده شده بود، ولی در ادامه ارکستر کودکان به سرپرستی «سعید سبزواری» و تنظیم کنندگی «مسعود نظر» قطعات «خوش‌حال و شاد»، «بازی صندلی»، «آفتابگردانم، «بادبادک»، «کرنگ بلا» و «خنده» را اجرا کردند که با استقبال خوبی هم‌راه شد.

پس از اتمام بخش نخست و استراحتی 15 دقیقه‌ای، ارکستر سمفونیک کودکان و نوجوانان به سرپرستی «مسعود نظر» قطعاتی با عنوان «سفر به آسیا» را اجرا کردند. «کورال شادی»، «آواز زندگی»، «آلاگوز»، «چین»، «هند»، «عرب»، «رنگ پریچهر و پریزاد» (بر اساس رنگ درویش خان) و «ایران» قطعات بخش دوم این کنسرت را تشکیل داده بود. بر اساس این گزارش از نکات جالب بخش دوم کنسرت حضور هنرمندانی خردسال و اجراهای نمایشی آنان بر مبنای موسیقی هر کشوری هم‌راه با ارکستر بود. هم‌چنین پخش تصاویری شاد و کودکانه در پشت سر گروه و هنرمندان کودک و نوجوانان، طراوتی خاص به سالن کنسرت داده بود.

مجوز اجرای کنسرت «علیرضا قربانی» صادر شد

بنابر اعلام روز دوشنبه دفتر موسیقی، سه مجوز اجرای صحنه‌ای به خوانندگی «علیرضا قربانی» ، «بابک جهانبخش» و «سیناسرلک» در تهران صادر شد. براساس این گزارش مجوز اجرای صحنه‌ای برای گروه «شمس» به سرپرستی «کیخسرو پورناظری» و خوانندگی «علیرضا قربانی» گروه «آریژ» به سرپرستی «محسن افشارخلج» و خوانندگی «بابک جهانبخش» گروه «اینک» به سرپرستی «حامد فکوری» و خوانندگی «سینا سرلک» در تهران صادر شد. هم‌چنین مجوز آلبوم «گریه‌های بی‌بهانه» به خوانندگی «محسن سلطان‌پور» در هشت قطعه به آهنگ‌سازی «شاهرخ شریفی» و ترانه‌سرایی «خشایار خاکبان» آلبوم «پرواز باعشق» به خوانندگی «هومن موسوی» با اشعاری از حافظ، فریدون مشیری و رها در 9 قطعه، آلبوم «کولاک» به خوانندگی «علی اصحابی» به آهنگ‌سازی و ترانه‌سرایی «علی اصحابی» صادرشد.


 


خبر/ رادیو کوچه

محمد خزاعی، نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد در نامه‌ای به دبیر کل این سازمان، اظهارات رییس جمهور ‏فرانسه را «تحریک آمیز و اتهامات بی پایه» توصیف کرده و گفته است کشورش برای مقابله با هرگونه ‏حمله بر ضد ملت ایران در استفاده از حق مشروع دفاع از خود، تردید نخواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه در بخشی از این نامه آمده است: «جمهوری اسلامی ایران نگرانی شدید خود را نسبت به این اظهارات ‏تحریک آمیز، ناموجه و غیر مسوولانه علیه ایران اظهار و آن‌را محکوم می‌کند.»

در نامه این نماینده به دبیر کل سازمان ملل همچنان آمده است که ایران تمامی اقدامات دفاعی لازم و ‏ضروری را برای محافظت از خود اتخاذ خواهد کرد.‏

رییس جمهور فرانسه در اظهارات هفته گذشته خود توضیح نداده بود که کدام کشورها می‌توانند به گزینه ‏نظامی علیه ایران رغبت نشان دهند اما در همین حال توضیح داده بود که حمله پیش‌گیرانه بر مراکز اتمی ‏ایران می‌تواند به بحرانی بزرگ مبدل گردد، بحرانی که فرانسه به هیچ قیمتی خواهان آن نیست.‏

بیشتر بخوانید:

«ایران مراقب بلند پروازی‌های نظامی خود باشد»

 


 


خبر/ رادیو کوچه

وب سایت کلمه، از سایت‌های نزدیک به میرحسین موسوی نکات جدیدی از یافته‌های کمیته رسیدگی به آسیب دیدگان رخدادهای بعد از انتخابات را منتشر کرده.

در بخشی از این گزارش آمده ترانه موسوی در طی درگیری‌هایی که به دنبال برگزاری مراسم سال‌گرد شهادت آیت اله بهشتی در مسجد قبا پیش آمده بود و طی آن ده‌ها نفر مجروح و توسط نیروهای امنیتی دستگیر شده بودند، بازداشت و ابتدا به کلانتری نوبنیاد و سپس به محل دیگری منتقل شده بود. خانواده‌ی وی نیز پس از چندی به کلی ناپدید شدند تا هیچ گونه امکانی برای دستیابی به حقیقت ماجرای شهادت ترانه باقی نماند.

معترضان به انتخابات می‌گویند ترانه موسوی پیش از کشته شدنش، در زندان مورد تجاوز قرارگرفته است. اما مسوولان جمهوری اسلامی همواره این موضوع را رد کرده اند.

 این وب سایت هم‌چنین خبر داده که نیروی انتظامی ایران در گزارشی محرمانه به مجلس، تعداد کل کشته شدگان حوادث بعد از انتخابات را ۸۶ نفر اعلام کرده بود.

 درحالی‌که به نوشته کلمه برخی منابع اطلاعاتی در آن زمان، تعداد واقعی کشته شدگان را چند صد نفر اعلام کرده بودند.


 


خبر/ رادیو کوچه

سرانجام پس از ماه‌ها گمانه‌زنی و مذاکره،  تاسیسات راداری هشداردهنده‌ی ناتو در خاک ترکیه استقرار پیدا کرد. این تاسیسات بخشی از سپر دفاع موشکی پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» به شمار می‌رود.

 رهبران کشورهای عضو ناتو در اجلاس سال گذشته‌ی این پیمان در پرتغال درباره‌ی استقرار این تاسیسات در ترکیه برای مقابله با تهدید موشکی ایران توافق کرده‌ بودند.

ترکیه در مذاکرات لیسبون خواسته بود در هیچ کجای متن مذاکرات و قرارداد، نامی از ایران به عنوان عامل تهدیدکننده‌ی ثبات منطقه و کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی برده نشود. در اسناد قرارداد، دلیل استقرار تاسیسات موشکی در ترکیه، ایجاد سپر دفاعی برای حفاظت از قلمرو کشورهای عضو ناتو ذکر شده است.

این تاسیسات راداری به ناتو این امکان را می‌دهد که موشک‌هایی که به سمت هدف‌های مورد حفاظت ناتو پرتاب شده است را ردگیری و قبل از اصابت به هدف منهدم کند.


 


دکتر آویده مطمئن‌فر‌/ رادیو کوچه

avideh@koochehmail.com

همان‌گونه که از نام این بیماری مشهود است، «دژنراسیون ماکولا» نتیجه وخامت ماکولا، یک منطقه کوچکی از شبکیه در پشت چشم، نزدیک عصب بینایی است. به‌ترین بینایی از این قسمت شبکیه چشم ناشی می‌شود. دژنراسیون ماکولا باعث از دست رفتن تدریجی دید مرکزی می‌شود. دژنراسیون ماکولا معمولن در افراد ۵۵ سال و بیش‌تر دیده می‌شود و به همین خاطر «دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن» نامیده می‌شود. بیماری  Stargardt  ، فرم ارثی این بیماری است که توسط ژن‌ها منتقل می‌شود و در دوران کودکی یا نوجوانی خود را نشان می‌دهد.

 ترکیبی از عوامل می‌تواند به دژنراسیون ماکولا منجر شود. سن مهم‌ترین عامل خطر است. حدود یک در هفت فرد ۵۵ تا ۶۴ سال و یک در سه فرد ۷۵ سال و بالاتر به این بیماری مبتلا هستند. شیوه زندگی نیز بسیار مهم است. سیگار کشیدن یک عامل عمده خطر است. افراد سیگاری، نسبت به افراد غیر سیگاری، دو تا سه برابر بیش‌تر خطر ابتلا به این بیماری را دارند. علاوه بر این، هرآنچه که، مانند فشار خون بالا و کلسترول، مانع از جریان خون به بافت‌های چشم شود، این خطر را افزایش می‌دهد. و در نهایت، التهاب در بروز این بیماری نقش عمده‌ای دارد. در واقع، محققان ارتباطی بین سطح خونی پروتیین C – reactive، نشان‌گر التهاب و دژنراسیون ماکولا پیدا کرده‌اند. رنگ چشم روشن، نژاد قفقازی، و چاقی نیز فاکتورهایی هستند که ریسک ابتلا به این بیماری را بیش‌تر می‌کنند. افرادی که در حال حاضر از یک اختلال عروقی مانند انفارکتوس میوکارد، یا سکته مغزی رنج می‌برند، افرادی که سابقه خانوادگی دژنراسیون ماکولا را دارند مخصوصن بستگان درجه اول فرد مبتلا به دژنراسیون ماکولا مرطوب، در معرض خطر ابتلای بالاتری قرار دارند. این بیماری در زنان کمی بیش‌تر شایع است چرا که آن‌ها طول عمر بیش‌تری از مردان دارند.

 انواع دژنراسیون ماکولا مرتبط به سن، خشک و مرطوب است. دژنراسیون ماکولا خشک که دژنراسیون ماکولا آتروفیک و یادژنراسیون ماکولا نئووسکولر نیز نامیده می‌شود، شایع‌ترین دژنراسیون ماکولا است ولی جدی‌ترین نوع آن نیست. این نوع در طی چند سال تکامل می‌یابد. هر نوع دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن با نوع خشک شروع می‌شود و در حدود یک در ۱۰، به شکل مرطوب تکامل پیدا می‌کند. دژنراسیون ماکولا مرطوب که هم چنین به نام اگزوداتیو یا نئووسکولر نیز نامیده می‌شود، در ‌واقع نتیجه وخیم شدن دژنراسیون ماکولا خشک است و توسط تشکیل عروق خونی جدید در زیر شبکیه مشخص می‌شود. دژنراسیون ماکولا مرطوب به از دست دادن بینایی بسیار سریع‌تر از فرم خشک منجر می‌شود. گاهی اوقات در چند روز یا چند هفته. فرم مرطوب می‌تواند به از دست دادن کامل بینایی مرکزی منجر شود. هنوز روشن نیست که چه چیز منجر به تشکیل این عروق خونی در زیر شبکیه می‌شود.

 نور از طریق لنز کریستالین وارد چشم می‌شود. اشعه های نور به شبکیه، یک غشا نازک که داخل چشم را پوشش می‌دهد، ختم می‌شوند. شبکیه چشم از سلول‌های عصبی حساس به نور، مخروط‌ها و میله‌ها تشکیل شده است. این سلول‌ها برای خوب دیدن مورد نیاز هستند چرا که آن‌ها به رنگ و شدت نور واکنش نشان می‌دهند. ماکولا، یک منطقه کوچک در مرکز شبکیه چشم است که  بینایی آن‌جا دقیق‌تر است. در واقع، ماکولا دید مرکزی را امکان‌پذیر ‌می‌کند. دژنراسیون ماکولا با ضایعات کوچک زرد رنگی در ماکولا هم‌راه است که «دروزن» (drusen) نامیده می‌شود که به یک بافت اسکار تبدیل می‌شود. دروزن ناشی از دفع نادرست رنگ‌دانه‌های تصویری است که در سلول‌های گیرنده نوری وجود دارند. در حالت عادی، این رنگ‌دانه‌ها به‌طور مداوم حذف و تجدید می‌شوند ولی در افراد مبتلا، آن‌ها در ماکولا تجمع می‌یابند. بنابراین، عروق خونی کم‌تر قادر به خون رسانی به ماکولا می‌شوند و بعد از مدتی به اختلال  بینایی منجر می‌شود.

 در دژنراسیون ماکولا خشک، بسیاری از افراد مبتلا در طول زندگی خود، دید خوبی را حفظ و یا به تدریج دید مرکزی خود را از دست می‌دهند. این شکل از دژنراسیون ماکولا علاج‌ناپذیر است ولی می‌توان پیش‌رفت آن را با برخی از ویتامین‌های آنتی اکسیدان و ورزش کندتر کرد. چون این بیماری می‌تواند برای مدت طولانی بدون علامت باشد، ممکن است تاخیر در تشخیص در موثر بودن درمان اثر منفی داشته باشد.

در هر دو شکل دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن، بینایی می‌تواند در یک چشم کاهش و در چشم دیگر برای سال‌ها حفظ شود. این بیماری هیچ‌وقت کوری کامل به وجود نخواهد آورد چرا که بینایی سطحی دست نخورده باقی می‌ماند.

 در دژنراسیون ماکولا مرطوب، افراد مبتلا ممکن است به سرعت بینایی مرکزی خود را از دست بدهند ولی خوش‌بختانه، درمان برای فرم مرطوب این بیماری وجود دارد. علایم این فرم بیماری به سرعت خود را نشان می‌دهد. افت ناگهانی دید و اعوجاج اشیا یعنی خطوط مستقیم که تحریف می‌شوند، علایم این فرم بیماری است.

 در هر دو شکل دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن، بینایی می‌تواند در یک چشم کاهش و در چشم دیگر برای سال‌ها  حفظ شود. این بیماری هیچ وقت کوری کامل به وجود نخواهد آورد چرا که بینایی سطحی دست نخورده باقی می‌ماند.

 نیاز به افزایش شدت نور برای خواندن و دقت در کار، بینایی مرکزی که به طور فزاینده تار می‌شود و بیش‌تر زمان خواندن خود را نشان می‌دهد، تطابق بسیار آهسته بعد از تابش خیره‌کننده نور و یا وقتی که روشنایی به‌طور ناگهانی از بین می‌رود، احساس تغییر رنگ‌ها که بیش‌تر مبهم به نظر می‌رسند و به سختی تشخیص داده می‌شوند، اعوجاج‌ خطوط مستقیم از نزدیک و دور، و در پیش‌رفته‌ترین مرحله، وجود یک نقطه تاریک و کوچک در مرکز میدان دید، اشکال درشناسایی چهره‌ها و گاهی توهمات بصری از جمله نشانه‌های این بیماری هستند. با پیش رفت بیماری، نشانه‌ها به شدت بیماری بستگی خواهند داشت ولی هیچ‌گاه باعث درد نمی‌شوند.

 به افرادی که در معرض خطر بالای ابتلا به این بیماری هستند توصیه می‌شود که از غذاهای غنی از آنتی اکسیدان مصرف کنند. آنتی اکسیدان‌ها از شبکیه چشم محافظت می‌کنند. سبزیجات سبز تیره مانند بروکلی، اسفناج و کلم سبز، غنی از لوتئین، به خصوص سودمند است. مصرف انواع توت‌ها، توت‌فرنگی، تمشک، و گیلاس توصیه می‌شود چون منبع خوبی از آنتی اکسیدان‌ها هستند. امگا۳، که عمدتن در ماهی های آب سرد مانند سالمون، ماهی خال مخالی، ساردین، و غیره وجود دارد، می‌تواند خطر دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن را کاهش دهد. بنابر یک مطالعه اپیدمیولوژیک که در دانش‌گاه هاروارد با گروه زیادی از زنان در سن ۵۵ به طور متوسط انجام شده است، مشاهده شد که کسانی که حداقل یک ماهی‌ چرب در هفته مصرف می‌کنند احتمال کم‌تری برای رنج بردن از یک اختلال بینایی دارند. چربی‌های اشباع به تشکیل پلاک چربی در دیواره رگ‌های خونی کمک می‌کنند بنابراین به‌تر است که مصرف غذاهای با چربی اشباع شده کاهش داده شود. مصرف قند، الکل و غذاهای کباب شده نیز باید محدود شود.

 ورزش و تمرین به طور منظم، سلامت قلب و عروق را بهبود می‌بخشد و هم‌چنین می‌تواند از دژنراسیون ماکولا  پیش‌گیری کند. علاوه بر این، کسانی که در حال حاضر به دژنراسیون ماکولا مرتبط به سن مبتلا هستند، بیش از سه بار در هفته، یک تمرین با‌شدت متوسط مانند پیاده‌روی سریع، دویدن و یا دوچرخه‌سواری‌، پیش‌رفت بیماری را حدود ۲۵ درصد کند می‌کند.


 


جمعه 18 شهریور 90 /  9 سپتامبر 2011

اجرا: دامون

استودیو: دامون

تقویم تاریخ

کوچه سلامتی- «درد پیری»- آویده مطمئن‌فر  برنامه این هفته در‌باره دژنراسیون ماکولا، بیماری که دید مرکزی چشم را از بین میبره ولی کوری کامل ایجاد نمی کنه

«گزارشی که به پدرم ندادم»- کامران موسوی

بخش اول خبرها

پس کوچه تماشا- «اجرای آثاری از موسیقی زیبای کردی و لری»- مجید بهشتی  / خبرهایی از حوزه موسیقی و اجرای کنسرت ها

مصاحبه با همراه احمد قابل-«آخرین وضعیت احمد قابل پس از عمل»- اردوان روزبه‬

 گزارش روز تاجیکستان -«از جنگ شهروندی تا صلح و وام‌های بی‌پایان»- کیومرث /۲۰ سال استقلال

بخش دوم خبرها

گزارش اجتماعی- تقابل بین شرع و عرف، «گریبانگیر نقش درمانی هنر رقص در ایران»- ترانه رسولی / نقش رقص در درمان  بسیاری بیماری‌های روحی و جسمی  ,فقهای جمهوری اسلامی در مورد رقص

مهارت‌های زندگی-«راز سلامتی آقای گوجه‌فرنگی»-سیمین


 


آن‌چه در این بخش می‌آید انتخابی از رادیو کوچه در بین رسانه‌ها است.

منبع: بی بی سی

برای نخستین بار، فایل صوتی کامل مکالمات بین مسوولان کنترل پرواز نظامی و غیر نظامی آمریکا در روز یازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ در اختیار عموم قرار گرفته است.

این سند چند رسانه ای توسط انتشارات دانش‌جویی دانش‌گاه راتگرز منتشر شده و تصویر جامعی از لحظه به لحظه واکنش سازمان‌های دولتی آمریکا به ربایش چهار هواپیمای مسافربری ارایه می کند.

هر چند قبلن بخش‌هایی از این فایل صوتی در جلسات کمیسیون تحقیق وقایع یازدهم سپتامبر پخش شده، بخش‌های دیگری از آن هرگز پخش نشده بود و بعد از پایان کار کمیسیون مذکور، در آرشیو ملی آمریکا بایگانی شد.

فرایند گردآوری این مجموعه صداهای ضبط شده و تبدیل آن به اسناد چند رسانه ای، توسط اعضای کمیسیون یازدهم سپتامبر آغاز شد، اما تا زمان انتشار گزارش کمیسیون به پایان نرسید.

این نوارها نشان می دهد که در ساعت ۸:۱۳ دقیقه صبح روز ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ به وقت شرق آمریکا، برج مراقبت بوستون موفق نمی‌شود با پرواز شماره ۱۱ خطوط آمریکن ایرلاینز تماس بگیرد.

بعد صدای بتی آنگ یکی از مهمان‌داران این پرواز شنیده می شود.

او درحالی که در بخش عقبی هواپیما ایستاده به برج مراقبت می گوید: «کابین خلبان جواب نمی دهد. انگار کسی در بخش بیزینس کلاس چاقو خورده باشد. نمی‌دانم ولی فکر می کنم که هواپیما ربوده شده.»

سپس مامور برج مراقبت صدای محمد عطا یکی از هواپیما ربایان را می‌شنود.

محمد عطا، که از او به عنوان سردسته هواپیماربایان نام برده می‌شود، از مسافران می‌خواهد که حرکت نکنند و ساکت بمانند.

نوارها نشان دهنده شوکی است که ماموران سپس دچار آن می‌شوند.

یک مامور می‌گوید که یکی از هواپیماها به سمت نیویورک می‌رود و می‌خواهد که ارتش یک اف ۱۶ یا جنگنده دیگری را برای کمک اعزام کند.

طرف دیگر مکالمه می‌پرسد که آیا این واقعی است یا فقط یک تمرین، که جواب می‌شنود همه چیز واقعی است.

لحظاتی بعد ماموران برج مراقبت متوجه می‌شوند که پرواز ۱۷۵ شرکت یونایتد نیز به سوی مرکز تجارت جهانی می‌رود.

بعد حوادث غیرمنتظره بر فراز واشنگتن شروع می‌شود و ماموران بهت زده و عصبی برج مراقبت تشخیص می‌دهند چه خبر است.

آن‌ها به هم‌دیگر می‌گویند که بهتر است از رییس جمهور محافظت شود و هواپیمای او هر جا هست فرود نیاید.

هواپیمای دیگری پرواز ۹۳ یونایتد را درحالی که در آسمان تاب می‌خورد می‌بیند و آن را به برج مراقبت پرواز خبر می‌دهد.

در جریان ربایش این هواپیما، شماری از مسافران از طریق تلفن‌های هم‌راه متوجه سایر هواپیماربایی‌های آن روز شده بودند و قصد داشتند با غالب آمدن بر ربایندگان مانع سرنوشتی تیره شوند.

این هواپیما لحظاتی بعد در شنکسویل در ایالت پنسیلوانیا سقوط کرد درحالی که ربایندگان قصد بردن آن به سوی مقصدی در واشنگتن را داشتند.

بالاخره حدود ۲۰ دقیقه بعد یعنی در حدود ساعت ده و نیم صبح دستور رسید که سایر هواپیماهای ربوده شده از سوی ارتش هدف قرار گیرند.

صدای ماموران شنیده می‌شود که می‌گویند دستور هدف گرفتن هر هواپیمایی که به دستورات توجه نکند صادر شده است.

اما هرگزی نیازی به این کار پدید نیامد.

نیویورک تایمز که ابتدا در مورد این نوارها گزارش داد، نوشت که یکی از مهم‌ترین آن‌ها منتشر نشده است.

این نوارها به نیم ساعت آخر صداهای ضبط شده در کابین خلبان پرواز ۹۳ یونایتد مربوط می شود که در پنسیلوانیا سقوط کرد.

این نوار در جریان محاکمه یکی از متهمان طراحی حمله پخش شده بود، اما خانواده‌های مسافرانی که با هواپیما ربایان درگیر شدند درخواست کردند که این نوار علنی نشود.


 


خبر/ رادیو کوچه

در حالی که دولت سوریه به سرکوب ناراضیان ادامه می‌دهد، نیروهای امنیتی به روستای ابلین در شمال غربی کشور حمله کرده اند.

پس از درگیری‌های شدید میان نیروهای سوری و مخالفان بشار اسد، روسیه از میانجی‌گری و هدایت گفت‌وگوهایی بین اپوزیسیون و دولت این کشور خبر داد که این خود می‌تواند به حفظ قدرت بشار اسد در سوریه کمک کند.

 میخائیل مارگلف، فرستاده روسیه می‌گوید در همین زمینه امروز جمعه قصد دارد با نمایندگان اپوزیسیون سوریه در مسکو، و روز دوشنبه با یکی از مشاوران بشار اسد دیدار و گفت‌وگو  کند. آقای مارگلف بشار اسد را رهبری تحصیل‌کرده و روشن‌فکر توصیف کرد که فرصت مدرنیزه کردن سوریه را دارد.  مسکو و دمشق در زمینه دفاعی هم‌کاری‌های وسیعی دارند.

در این میان، بان کی  مون دبیر کل سازمان ملل متحد می‌گوید از دولت سوریه خواسته است تا فرصت باقی است به اصلاحات سیاسی بپردازد. بان روز گذشته در سخنانی در استرالیا گفت با وجود درخواست او از اسد برای توقف حملات مرگ‌بار و بیش از اندازه علیه مردم سوریه، خشونت‌ها در آن‌ کشور هم‌چنان ادامه دارد.


 


همایون مهمنش

اخیرن آقای سهیل روحانی در نوشته‌ای تحت عنوان «جنبش سبز و معضل خشونت» در سایت ایران امروز «پرهیز از خشونت» جنبش سبز را به انتقاد گرفته، با تاکید بر ضرورت «امکان دفاع از خود»، لزوم آمادگی برای «برچیدن طومار این نظام با توسل به خشونت» را طرح نموده‌اند. ایشان یکی از دلایل «شکست» جنبش را  «ناتوانی اصلاح ‌طلبان در یافتن راه‌کاری موثر برای مقابله با خشونت‌های رژیم» دانسته و می‌پرسند که «اگر مانند لیبی به ایران حمله و حکومت تضعیف شود … آیا معترضان حق دارند که از ضعف رژیم استفاده کنند و با توسل به خشونت طومار این رژیم را برچینند و رژیمی معقول‌تر به جایش بنشانند تا هم با مهاجمان گفت‌وگو کند و آن‌ها را از بمباران‌های بیش‌تر باز دارد و هم ملت را از نکبت استبداد مذهبی نجات دهد؟»

پرسش آقای روحانی که امکان آشنایی با ایشان را نداشته‌ام این روزها احتمالن تحت تاثیر اتفاقات لیبی برای هم‌وطنان دیگری نیز مطرح است. در این مورد نکات زیر بنظرم می‌رسد:

 1.     مشکل اصلاح طلبان در جنبش بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال 88، به‌نطر صاحب این قلم، پرهیز از خشونت نبود بلکه ارزیابی غیر واقع‌بینانه از شرایط و هدف‌گذاری‌های منتجه از آن بود. برنامه‌های انتخاباتی آقایان موسوی و کروبی قبل از انتخابات و صحبت آقای کروبی از امکان تغییر قانون اساسی جمهوری اسلامی این تصور را در بسیاری ایجاد کرد که با رای آوردن یکی از ایشان و جلوگیری از ریاست جمهوری مجدد احمدی نژاد، مردم قدرت خود را نشان داده و رژیم را مجبور به تمکین در مقابل خواست خود می‌کنند. در این صورت حکومت و در راس آن علی خامنه‌ای، مجبور می‌شود حقوق و آزادی‌های مردم را تا حدی رعایت کند و بدین ترتیب امکان ایجاد تغییرات مورد نظر در قوانین و طرز اداره کشور و حرکت آرام به‌سوی حاکمیت واقعی مردم فراهم می‌شود. تصور می‌شد علی خامنه‌ای از تقلب فاحش در آراء مردم که به معنی رودررویی تمام عیار با مردم است، ابا خواهد کرد. اما وی به تقلب آشکار در آراء مردم پرداخت، مقابل مردم ایستاد و به همه یک‌بار دیگر نشان داد که با وجود او و قانون اساسی جمهوری اسلامی هیچ‌گونه «اصلاحی» در جهت حاکمیت و حکمیت مردم ممکن و میسر نیست. جنبش اکنون به عمق رفته و خود را برای رد کامل جمهوری اسلامی و استقرار یک حکومت ملی متکی به آراء مردم که در آن آزادی، حاکمیت مردم، جدایی دین از حکومت رعایت شود و حقوق و آزادی‌های آحاد ملت رعایت و تضمین گردد، آماده می‌کند. علت سکوت نسبی مردم و جنبش نیز پاسخ دادن به ضرورت هدف‌گذاری جدید است و همه چیز حکایت از آن دارد که مردم به‌طور روز افزونی برای مبارزه آماده‌تر می‌شوند.

 

2.      آقای روحانی در آغاز طرح می‌کنند که مردم باید حق داشته باشند از خود دفاع کنند. حال آن‌که «دفاع از خود» در تظاهرات جنبش سبز به نحوی منطقی و متناسب و بدون هدف تشدید خشونت وجود داشت. اگر به عمل‌کرد تظاهرکنندگان نگاهی بیاندازیم، متوجه می‌شویم که آن‌ها هرجا که لازم و ممکن بود به «دفاع از خود» برخاستند. برای نمونه وقتی مردم تیر انداز بسیجی که تصویر وی در اینترنت منتشر شد را بر فراز بام ساختمانی دیدند به آن ساختمان حمله بردند و یا هرجا که یکی از تظاهر کنندگان مورد حمله قرار می‌گرفت دیگران به یاری وی می‌شتافتند. در عین حال این درست است که مردم هیچ‌گاه پیش‌قدم اعمال خشونت نبودند. بارها دیده شد که آن‌ها حتا به قوای انتظامی که در معرض خطر بودند نیز کمک کردند. مبارزات مسالمت آمیز و همین رفتار عمیقن انسانی بود که تحسین جهانیان را بر انگیخت و سرمشقی برای مردم کشورهای دیگر منطقه گردید.

3.      اما پرسش بعدی آقای روحانی مبنی بر این‌که «آیا معترضان حق دارند که از ضعف رژیم استفاده کنند و با توسل به خشونت طومار این رژیم را برچینند و رژیمی معقول تر به جایش بنشانند؟» نشان می‌دهد که منظور ایشان فقط «دفاع از خود» نمی‌باشد. ایشان خواهان داشتن چنان قدرت نظامی هستند که بتواند «با توسل به خشونت طومار این رژیم را برچیند.» ببینیم برای اجرای منظور ایشان چه اقداماتی لازم است. در وحله اول باید بخشی از فداکارترین مبارزین تمام هم و غم خود را صرف تدارک نظامی برای «برچیدن طومار» این رژیم نمایند، آمادگی‌های لازم برای این هدف را کسب کنند و از مبارزه سیاسی دست بردارند. بر کسی پوشیده نیست که چنین تدارکی تنها می‌تواند با امکانات یک کشور خارجی(!) صورت گیرد. وسایل جنگی امروز مدرن و متنوع است. آمادگی نظامی نه تنها نیازمند مدت‌ها آموزش سازماندهی نظامی، طرز استفاده از تسلیحات جدید، موشک، بال‌گرد، تانک و … بلکه هم‌چنین نیازمند خود این ابزار است! در بهترین حالت می‌توانیم گروه مسلحی داشته باشیم که با امکانات و اسلحه خارجی می‌تواند به حیات خود ادامه دهد. در این صورت بعید است که مردم و نیروهای سیاسی به چنین گروهی بعنوان نیروی مدافع منافع ملی، تمامیت ارضی، آزادی و دموکراسی اعتماد کنند.

 4.     سرنوشت گروه‌های مسلح چریکی در ایران و سایر کشورهای دنیا نشان می‌دهد که پس از مدتی اهدافی مانند آزادی از مرکز توجه آنها دور می‌شود، مبارزه مسلحانه برایشان «اصل» یا «محور» می‌گردد و بالاخره به گروهی جدا از مردم تبدیل می‌شوند. آن‌ها اغلب آماده‌ترین فعالین سیاسی را جذب می‌کنند و باعث تضعیف جنبش سیاسی می‌شوند. اقدامات گروه‌های مسلح می‌تواند خود بهانه‌های جدیدی برای نابودی مخالفین به‌دست رژیم بدهد. نگاهی به خاطرات کسانی که در کشتار زندانیان سیاسی به‌ویژه در سال 67 شرکت داشته‌اند، نشان می‌دهد که چه‌گونه اعلام جنگ مسلحانه از طرف مجاهدین «روز خوبی» برای حکومت بوده است.

5.      رژیم بقای خود را در دامن زدن به خشونت، سرکوب، شکنجه، تجاوز و اعدام می‌داند چون در این میدان بیش‌ترین امکانات را دارد. برعکس قدرت آزادی‌خواهان در به‌کار گرفتن خرد، منطق و استدلال است. آیا درست است که مبارزه را در زمینی به پیش بریم که در آن حریف در بالاترین حد توانایی و ما دچار ضعف مطلق می‌باشیم؟

با بالاگرفتن خشونت در جامعه، خطر موفقیت گروه‌های افراطی، احتمال در گرفتن یک جنگ داخلی، تجزیه و دیکتاتوری افزایش میابد. رشد آزادی و دموکراسی تناسب معکوس با رشد خشونت در جامعه دارد.

 6.      با وسایل جنگی امروز تلفات میان مردم عادی به‌مراتب بیش‌تر از گذشته شده است. هر چه مقابله نظامی‌تر شود، نیازش به افرادی که با یک اشاره، فرمان قتل هزاران نفر را می‌دهند بیش‌تر می‌شود. یکی از اشتباهات بزرگ دوران قبل از بهمن 57 تبلیغ خشونت به‌جای مبارزه سیاسی بود. در چنین شرایطی بود که آیت اله خمینی توانست حکومت خون و خشونت خود را به مردم ایران تحمیل کند و بعدها با یک گردش قلم فرمان قتل هزاران زندانی سیاسی را صادر نماید.

با بالاگرفتن خشونت در جامعه، خطر موفقیت گروه‌های افراطی، احتمال در گرفتن یک جنگ داخلی، تجزیه و دیکتاتوری افزایش میابد. رشد آزادی و دموکراسی تناسب معکوس با رشد خشونت در جامعه دارد.

7.     برخلاف مبارزات مسلحانه، مبارزات به‌دور از خشونت امکان شرکت بخش‌های وسیعی از اقشار و گروه‌های اجتماعی را در مبارزه می‌دهد و آن‌ها با هر شرکت در مبارزه در آزادی‌خواهی خود مصمم‌تر می‌شوند. بدین ترتیب جنبش می‌تواند هم‌واره با جلب گروه‌های جدید مردم، صفوف خود را گسترش داده، آزادی را به معنای واقعی نهادینه کند.

8.      هرچه خشونت در جامعه بیش‌تر حاکم شود میدان برای گروه‌هایی که می‌خواهند بدون اتکا به خواست مردم قدرت را در دست گیرند و سپس با تکیه به ثروت‌های ملی حقوق و آزادی‌های مردم را پایمال کنند آماده‌تر می‌شود. روش این گروه‌ها پس از پیروزی همیشه یکسان است: آن‌ها در آغاز عده‌ای از کسانی از نظام گذشته را که شدیدن هدف خشم و نفرت مردمند اعدام می‌کنند تا از یک‌طرف انتقام‌جویان را به‌سوی خود جلب کنند و از طرف دیگر آن‌چنان جو ترس و وحشتی را در جامعه حاکم سازند، که زمینه برایشان فراهم گردد و آن‌ها بتوانند دیکتاتوری خود را مستقر سازند.

 

9.      به این جهت است که آزادی‌خواهان هم‌واره تبلیغ خشونت یا انتقام جویی فردی یا گروهی را به‌عنوان اقدامی علیه عدالت و قدمی به‌سوی استقرار دیکتاتوری شناخته، آن را محکوم می‌کنند. آزادی‌خواهان واقعی هم‌واره و حتا پس از برکناری رژیم دیکتاتوری برای رعایت حقوق و آزادی‌های کلیه مردم، حتا متهمان اصلی نظام گذشته می‌کوشند زیرا به‌خوبی می‌دانند که عدم رعایت حقوق انسانی دیگران، حقوق و آزادی‌های همه مردم و خود آنان را نیز را به‌خطر خواهد انداخت. درسی که در واقع باید همه از انقلاب بهمن 57 گرفته باشند. متهمین باید در دادگاه‌های منصفه با رعایت کلیه حقوق انسانی محاکمه شوند و در صورت محکومیت به سزای اعمال خود برسند. این اولین سنگ بنای عدالت در جامعه و ایران دموکراتیک فردا است. پایان دادن به دور تسلسل خشونت و انتقام در کشور پیش شرط مهم رشد و تقویت آزادی‌خواهان و نیروهای معتدل در جامعه است.

10.  مبارزه به‌دور از خشونت مردم در تونس و مصر با موفقیت روبرو شد و مبارزات به‌دور از خشونت مردم در سوریه نیز هنوز در جریان است. در لیبی نیز مردم در آغاز به‌طور مسالمت آمیز به مبارزه برخاستند اما وقتی قذافی تصمیم به نابودی وسیع معترضین گرفت و آن‌ها از رهبری واحدی برخوردار شدند به مقاومت مسلحانه در مقابل دیکتاتوری پرداختند. باید پذیرفت که احتمال پیروزی آن‌ها بدون پشتیبانی سنگین نیروهای ناتو زیاد نبود.

11.  ایران دموکراتیک فردا بدون نیروهای نظامی که در امور سیاسی دخالت مستقیم نکنند، حافظ امنیت مردم و مرزهای کشور باشند، غیر قابل تصور است. باید اطمینان داشت که در زمان لازم نظامیان آزاده و شرافت‌مندی پیدا خواهند شد که با کاردانی در حفظ امنیت، رعایت قانون متکی به اراده مردم و دفاع از مرزهای کشور خدمت کنند. چنین ارتشی یک ارتش ملی است که با نیروهای نظامی حافظ قدرت و دیکتاتوری تفاوت اساسی دارد.

12.  اگر مضمون مبارزات امروز مردم ایران را تلاش برای استقرار آزادی، دموکراسی و یک جامعه باز و مستقل بدانیم، این مضمون تعیین کننده شیوه مبارزه، اهداف تاکتیکی و استراتژیک آن نیز هست. جنبش زمانی که ظرفیت‌های لازم برای تحقق این خواست را بیابد، بار دیگر به میدان خواهد آمد. نیروی اصلی این مبارزه هم‌چنان اقشار متوسط، نیروهای معتدل و دموکرات‌اند و کوشش برای تدقیق اهداف جنبش و ایجاد نهادها و تشکل‌های سیاسی لازم برای رسیدن به این اهداف و اداره ایران فردا از وظایف اصلی سیاسیون است. وقتی اکثریت مردم دارای هدف مشترک استقرار یک حکومت ملی با خصوصیات یاد شده باشند و برای تحقق اهداف خود متحد، متشکل و همبسته عمل کنند، با توجه به تاریخ پرتحرک ایران و سرنوشت دیکتاتوری‌های منطقه در عصر حاضر، پیروزی چندان دور نخواهد بود.


 


خبر/ رادیو کوچه

دکتر محمد ملکی، که در سال‌های گذشته بارها زندانی و شکنجه شده است، به احمد شهید گزارش‌گر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل برای ایران نوشت: «من هم یکی از ده‌ها هزار نفری بودم که در مدت ۳۲ سال حکومت جمهوری اسلامی ایران بارها و بارها حقوق انسانی‌ام از سوی حاکمان قدرت‌طلب و استبدادی نقض شده و شاهد بسیاری جنایت‌ها در زندان‌های ایران بوده‌ام.»

نخستین رییس دانش‌گاه تهران پس از انقلاب اسلامی، ضمن اشاره به بیماری‌های متعدد و خطرناک خود، داستان هجوم روز ۳۱ مرداد سال ۱۳۸۸ ماموران وزارت اطلاعات را به خانه خود شرح  داده و نوشته است: «مرا از بستر بیماری مستقیم به بند ۲۰۹ زندان اوین، بردند و ۳ ماه در سلول انفرادی زندانی شدم. در بازجویی‌ها، انواع توهین و تحقیر را در حقم روا داشتند و تنها به‌دلیل نوشته‌ها و گفته‌های انتقادی‌ام، به من اتهام محاربه و توهین به آقایان خمینی و خامنه‌ای وارد ساختند.»

به گزارش دویچه وله، وی در ادامه صحبت‌های خود می‌گوید: «من شهادت خواهم داد که در دهه ۶۰ شمسی چه‌گونه زندانیان جوان و دانش‌جویان اعم از زن و مرد را پس از شکنجه بسیار، ده ده و صد صد هر شب برای اعدام می‌بردند و آن‌ها به سوی سرنوشت می‌رفتند و در راه سرود می‌خواندند. حاضرم حقایقی را که خود در زندان‌های نظام ولایی شاهد آن‌ها بوده‌ام  برایتان ذکر کنم و پای هزینه آن نیز بایستم.»

 احمد شهید وزیرخارجه پیشین مالدیو در ماه ژوئن امسال از سوی شورای حقوق‌بشر سازمان ملل متحد به عنوان گزارش‌گر ویژه حقوق‌بشر برای ایران انتخاب شد.

وی خواستار اجازه سفر به ایران شده تا بتواند وضعیت حقوق‌بشر را در این کشور از نزدیک بررسی کند. اما دولت ایران تاکنون به وی اجازه سفر نداده است.


 


رادیو کوچه

2001 میلادی: در سال‌روز استقلال جمهوری تاجیکستان و دو روز پیش از رویدادهای نیویورک و پنتاگون، انفجار بمبی که در دوربین یک عکاس عرب جاسازی شده بود «احمدشاه مسعود» رهبر وقت تاجیکان افغانستان را مجروح کرد که چند روز بعد درگذشت. صاحب دوربین به هم‌راه یک روزنامه‌نگار به منظور مصاحبه، با احمدشاه ملاقات کرده بود. اسناد موجود حکایت از دست داشتن بن لادن و القاعده در قتل احمد شاه مسعود می‌دهد زیرا که مسعود مخالف سرسخت طالبان بود و با آن‌ها می‌جنگید و با ادامه مقاومت، مانع تصرف شمال شرقی افغانستان توسط آن‌ها شده بود. احمدشاه همانند پدرش «دوست محمد خان» یک ناسیونالیست تاجیک بود که آرزو داشت پارسی زبانان جهان را متحد کند.

 1948 میلادی: در چنین روزی بخش شمالی شبه جزیره کره خود را جمهوری دمکراتیک خلق کره اعلام کرد. پس از شکست نظامی ژاپن که شبه جزیره کره را از ده‌ها سال قبل از آن در کنترل داشت در جنگ جهانی دوم و تقسیم موقت شبه جزیره کره در سال 1945 قرار بود که وحدت مجدد از طریق انتخابات تحقق یابد که فاتحان غربی تمایلی به این وحدت نشان ندادند و شمالی‌ها پس از اعلام جمهوری دمکراتیک خلق کره در منطقه خود، درصدد یکی کردن دو قسمت کره از طریق جنگ برآمدند و وارد بخش جنوبی شدند و در اندک زمانی نود درصد آن را تصرف کردند.

 شورای امنیت سازمان ملل مداخله کرد و به کمک کره جنوبی نیروی نظامی فرستاد که بخ طور عمده از آمریکا بودند. این جنگ تا سال 1953 ادامه یافت و شمالی‌ها منطقه خود را حفظ کردند. جمهوری دمکراتیک خلق کره که نظام سوسیالیستی دارد با همه مشکلاتی که در طول شش دهه برایش ایجاد شده تاکنون پابرجای باقی مانده و در دهه یکم قرن بیست‌و یک اتمی هم شده است. شبه جزیره کره تا اواخر قرن نوزدهم وابسته به چین بود که ژاپن با استفاده از ضعف نظامی چین، آن را متصرف شده بود.

 1358 خورشیدی: سال‌روز درگذشت «سید محمود علایی طالقانی» (۱۳ اسفند ۱۲۸۹ – ۱۹ شهریور ۱۳۵۸) روحانی شیعه، سیاست‌مدار از فعالان نهضت ملی شدن نفت و نهضت مقاومت ملی، از بنیان‌گذاران جبهه ملی دوم، از بنیان‌گذاران نهضت آزادی ایران، عضو مجلس خبرگان قانون اساسی و نخستین امام جمعه تهران پس از انقلاب 1357 بود. وی در سال 1289 در خانواده‌ای اهل علم و دارای روحیات انقلابی در «طالقان» زاده شد پدرش «ابوالحسن علایی طالقانی» نخستین استاد وی بود. طالقانی بعد از انقلاب از مخالفان اعمال پوشش و حجاب اجباری برای زنان بود و استفاده از آن را اختیاری عنوان می‌کرد. او هم‌چنین از مخالفان اصل ولایت فقیه در قانون اساسی جمهوری اسلامی بود و این مخالفت را در نامه ای خطاب به مجلس در روزهای آخر عمر خود اظهار کرده بود.

 1850 میلادی: کالیفرنیا به عنوان سی و یک‌مین ایالت به ایالات متحده آمریکا پیوست. کالیفرنیا ایالتی است در غرب آمریکا بر کرانه اقیانوس آرام، مرکز آن ساکرامنتو و شهرهای مهم آن لس‌آنجلس، سن دیگو، سن خوزه و سان‌فرانسیسکو هستند. ایالت کالیفرنیا پرجمعیت‌ترین ایالت ایالات متحده آمریکاست و نیز بزرگ‌ترین جمعیت ایرانی تبار خارج از خاور‌میانه را در خود جای داده است به طوری که چندین تن از اعضای شورای شهر بورلی هیلز ایرانی‌الاصل هستند. کالیفرنیا هفتمین مرکز اقتصاد جهان است.

برخی از روی‌دادهای دیگر

_______________________________________

 1348خورشیدی: سال‌روز درگذشت «جلال آل‌احمد» نویسنده، منتقد و نظریه‌پرداز سیاسی اجتماعی معاصر. آل‌احمد معلمی پرتلاش بود و در سال‌های پر آشوب جنگ جهانی دوم به عرصه سیاست وارد شد و در نهضت ملی شدن صنعت نفت شرکت فعال داشت. وی از سال 1332 با جدیت بیش‌تری به تحقیق، تالیف و تعلیم پرداخت و مقالات انتقادی و داستان‌های کوتاهش را نوشت.

 1361 خورشیدی: زاد روز «بنیامین بهادری» خواننده ایرانی موسیقی پاپ  وی تاکنون دو آلبوم به نامهای بنیامین ۸۵ و بنیامین ۸۸ عرضه کرده و چندین تک‌آهنگ نیز ارائه داده است  و در چندین کنسرت در ایران و خارج از ایران به اجرای زنده برنامه پرداخته است.


 


خبر/ رادیو کوچه

باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا طی نطقی در کنگره آن کشور، کلیات برنامه جدید خود را برای افزایش رشد اقتصادی و کاهش بی‌کاری در ایالات متحده را اعلام کرده است.

برنامه ۴۴۷ میلیارد دلاری اوباما، شامل تخفیف‌های مالیاتی به صاحبان مشاغل و کارگران نیز می‌شود.

ادامه حمایت مالی از بی‌کاران و صرف پول‌های کلان در پروژه‌های تعمیر مدارس، گسترش جاده‌ها و طرح‌های عمرانی، از تدابیر مورد نظر اوباما برای ایجاد فرصت‌های شغلی و کمک به رشد اقتصادی آمریکا است.

وی در سخن‌رانی خود افزود: «بنا بر این لایحه، شرکت‌ها در برابر استخدام افرادی که حداقل شش ماه بیکار بوده‌اند، چهار هزار دلار تخفیف مالیاتی دریافت خواهند کرد و بیمه بیکاری کارگران یک سال دیگر تمدید خواهد شد.»

به گفته اوباما، در صورت اجرای این لایحه، هر خانواده در سال آینده دست کم ۱۵۰۰ دلار تخفیف مالیاتی دریافت خواهد کرد.

کاخ سفید می‌گوید که این لایحه هفته آینده به طور رسمی به کنگره امریکا ارایه خواهد شد.


 


خبر / رادیو کوچه

هفته ششم از یازدهمین دوره لیگ برتر فوتبال ایران با تساوی پرسپولیس و ذوب‌آهن، شکست سپاهان، پیروزی مس سرچشمه و توقف راه آهن ری آغاز شده است.

فجر سپاسی شیراز و سپاهان اصفهان در ورزش‌گاه حافظیه شیراز به مصاف هم رفتند. در حالی که بازی تا لحظات پایانی با تساوی دو بر دو در جریان بود، فجر با به ثمر رساندن یک گل دیگر، با نتیجه ۳-۲ مدافع عنوان قهرمانی را شکست داد.

فجرسپاسی با این سه امتیاز ۸ امتیازی شد و خود را تا رده هشتم جدول بالا کشید. سپاهان نیز ۸ امتیازی ماند و با تفاضل گل بهتر نسبت به نفت تهران در مکان ششم قرار گرفت.

مس سرچشمه میزبان شاهین بوشهر بود و در پایان توانست با پیروزی یک بر صفر مقابل این تیم نخستین برد خود را در لیگ به دست بیاورد. علی سامره گل شاگردان اصغر شرفی را به ثمر رساند.

مس سرچشمه با این پیروزی ۴ امتیازی شد و با یک پله صعود به مکان هفدهم جدول آمد.

تیم فوتبال شهرداری تبریز در دقایق پایانی از شکست خانگی مقابل راه آهن ری گریخت.

این تیم که در پایان نیمه نخست با دو گل از حریف خود عقب بود در لحظات پایانی از شکست فرار کرد. این بازی با تساوی ۲-۲ به پایان رسید.

راه آهن با این تساوی ۷ امتیازی شد و در رتبه یازدهم قرار گرفت. شهرداری نیز با ۶ امتیاز به مکان سیزدهم جدول آمد.

تیم ذوب‌آهن در ورزشگاه فولاد شهر اصفهان میزبان پرسپولیس بود که این دیدار زیبا در پایان با نتیجه ۲-۲ به پایان رسید.

پرسپولیس با این تساوی ۶ امتیازی شد و در مکان سیزدهم جدول قرار گرفت. ذوب‌آهن نیز ۹ امتیازی شد و به مکان چهارم جدول صعود کرد.

برنامه بازی‌های جمعه به شرح زیر است. اسامی تیم های میزبان در ابتدا آمده است.

داماش گیلان – مس کرمان

نفت تهران – سایپا البرز

استقلال تهران – تراکتورسازی تبریز

صبا قم – ملوان بندرانزلی

صنعت نفت آبادان – فولاد خوزستان

بیشتر بخوانید:

«صدرنشینی استقلال قطعی شد»


 
شما این خبرنامه را به این دلیل دریافت می کنید که ایمیل شما پس از تایید وارد لیست دریافت کنندگان شده است. برای لغو عضویت از این خبرنامه به این لینک مراجعه کنید برای دریافت لیست کامل خبرنامه های سبزنامه به help@sabznameh.com ایمیل بزنید.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

بازار امروز

Loading currency converter .. please wait

loading
currency converter
please wait
....

خبرهاي گذشته