رييس سازمان حفاظت محيط زيست ضمن انتقاد از سیاسی شدن مسالۀ دریاچۀ ارومیه گفت برخى افراد درصدد بزرگنمايى و سياه نمايى هستند. به گزارش ايرنا،خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی محمدجواد محمدى زاده تاکید کرد در برنامه اى پنج ساله و با تخصيص اعتبار يك هزار و ۳۵۰ ميليارد تومان مشكل اساسى درياچه اروميه حل مى شود. رييس سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به آغاز مراحل انتقال آب از استان كردستان به درياچه اروميه ظرف يكسال گذشته گفت در این زمینه 15 درصد پیشرفت حاصل شده است. به دلیل سدسازی بر روی رودهایی که به دریاچۀ ارومیه می ریزند و همچنین به دلیل خشکسالی، این دریاچه با خطر خشک شدن رو به روست. طی روزهای اخیر عده ای از معترضان به سیاست های دولت در مورد دریاچۀ ارومیه در شهرهای ارومیه و تبریز دست به تظاهرات زدند که با سرکوب نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی مواجه شدند.
وزير انرژى روسيه با ابراز این که دليلى براى نگرانى در مورد ايمنى نيروگاه اتمى بوشهر وجود ندارد در عین حال نگرانى كشورهاى حوزه خليج فارس را در این زمینه قابل درك خواند. به گزارش ايرنا ،خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، سرگئى اشماتكو روز يكشنبه در نشست مشترك خبرى با على اكبر صالحى وزير امور خارجه جمهوری اسلامی افزود هيچ گونه انحرافى از استانداردهاى بين المللى در نيروگاه بوشهر رخ نداده و مسايل با شفافيت كامل و به صورت دقيق و با رعايت كارشناسى هاى بين المللى انجام شده است. قرار است امروز (دوشنبه) پس از ۳۶ سال ، نیروگاه اتمی بوشهر در مرحلۀ پیش راه اندازی با قدرت ۴۰ در صد از توان يك هزارمگاواتى خود آغاز بکار کند. نیروگاه بوشهر، پیشتر به شبكه سراسرى برق كشور متصل شده بود. در مراسم امروز على اكبر صالحى وزير امور خارجه جمهورى اسلامى ، فريدون عباسى ، رئيس سازمان انرژى اتمى ايران، سرگئى اشماتكو وزير انرژى و سرگئى كرينكو رييس شركت دولتى روس اتم روسيه حضور خواهند داشت.
سرکوب معترضان توسط نيروهای نظامی و امنيتی سوريه روز يکشنبه ادامه داشت و در دو درگيری، يک زن و يک نوجوان به ضرب گلوله کشته شدند. در حالی که دولت دمشق به اتحاديه عرب اطمينان داده روند اصلاحات را دنبال خواهد کرد، ولی با اين حال سرکوب خشونت بار معترضان را متوقف نکرده و درگيری ها در گوشه و کنار سوريه ادامه دارد.سرکوب معترضان توسط نيروهای نظامی و امنيتی سوريه روز يکشنبه ادامه داشت و در دو درگيری، يک زن و يک نوجوان به ضرب گلوله کشته شدند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، در حالی که دولت دمشق به اتحاديه عرب اطمينان داده روند اصلاحات را دنبال خواهد کرد، ولی با اين حال سرکوب خشونت بار معترضان را متوقف نکرده و درگيری ها در گوشه و کنار سوريه ادامه دارد. گروه ديدبان حقوق بشر سوريه اعلام کرد در جريان تشييع جنازه يکی از کشته شدگان در حومه دمشق در روز يکشنبه، نيروهای امنيتی به سوی مردم شليک کردند که يک زن به ضرب گلوله در جا کشته شد. همچنين اين گروه گزارش داد نيروهای امنيتی به سمت گروهی ديگر از معترضان که در تشييع جنازه «قياث مطار» در «درايه» آتش گشودند که يک نوجوان ۱۷ ساله تير خورد و در پی خونريزی شديد، جان داد. قياث مطار، جوان ۲۶ از سازماندهان اعتراض ها عليه حکومت بشار اسد بود که به گزارش گروه بين المللی ديدبان حقوق بشر، در پی دستگيری و شکنجه شديد در زندان جان سپرد. جسد اين جوان که روز ششم سپتامبر دستگير شده بود، روز يکشنبه برای خاکسپاری تحويل خانواده اش شد. به گفته ناظران ديدبان حقوق بشر، آثار ضرب و جرح شديد روی صورت و بدن اين پسر جوان مشهود بود.به گفته خانواده اين قربانی، مطار به همراه دوستش «يحيی شربجی» در دمشق دستگير شده و با خودروی شخصی به مکان نامعلومی منتقل شده بود. از سرنوشت يحيی شربجی هنوز خبری در درست نيست. آمار کشته ها در سوريه در حالی بالا می رود که روز شنبه، نيروهای امنيتی ۱۲ تن را مورد اصابت گلوله قرار داده و درجا کشتند. گروه های حقوق بشر سوريه همچنين روز يکشنبه گزارش دادند «نجاتی طرايه» از ديگر فعالان حقوق بشر که در حمص دستگير شده تحت شکنجه شديد قرار داد و حال او خيلی وخيم گزارش شده است. گروه حقوق بشر سوريه می گويد از منابع خود دريافته که طرايه ۶۶ ساله، روز جمعه در زندان حمص به شدت شکنجه شده و سپس به زندان نظامی نيروهای اطلاعاتی در دمشق منتقل شده است. به گزارش خبرگزاری دولتی سوريه، صنعا، نبيل العربی، دبيرکل اتحاديه عرب که روز شنبه با بشار اسد گفت وگو کرد، اعلام کرد که توافق برای توقف درگيری ها و برگزاری انتخابات و اصلاحات سياسی به دست آمده و وی پس از بازگشت به قاهره، به اعضای اتحاديه عرب گزارش خواهد داد. رويترز در گزارشی اعلام کرد هرچند دمشق به پيام های ديپلماتيک پاسخ می دهد و نشانه هايی از توافق و همراهی را هم نشان می دهد، ولی با اين حال هنوز هيچ حرکتی در پايان دادن به سرکوب خشونت بار معترضان نکرده و کار خود را ادامه می دهد. به گزارش رويترز، روز يکشنبه و به رغم مانورهای گسترده خبرگزاری های دولتی سوريه در مورد گفت وگوهای بشار اسد با دبيرکل اتحاديه عرب، ديرالزور شاهد سرکوب گسترده مردم بود و ماموران امنيتی در جست و جوی خانه به خانه، شمار زيادی را دستگير کردند. يکی از وکلای مدافع حقوق بشر در درعا هم اعلام کرد حضور سنگين نيروهای نظامی هنوز ادامه دارد و دستگيری های گسترده هنوز در جريان است. گروه های حقوق بشر سوريه می گويند در جريان سرکوب های شش ماه گذشته، شمار کشته های معترضان از سه هزار تن فراتر رفته است.
خانواده عيسی سحرخيز، روزنامه نگار زندانی در نامه ای به صادق لاريجانی، رييس قوه قضاييه، از عدم رعايت قانون در مورد او شکايت کردند. به گزارش وبسايت جرس، در اين نامه آمده است:« شکايت اصلی ما اين نيست که چرا عليه عيسی سحرخيز حکم غير منصفانه صادر کرده اند و يا او را بدون حکم قضايی به کرج تبعيد کرده اند. يا حتی گلايه نمی کنيم که چرا طی ۲۷ ماه گذشته يک روز هم به مرخصی نيامده است و حدود يکسال است که ملاقات حضوری نداشته است. از اين شکايت داريم که چرا در زمان اجرای حکم، قانون رعايت نمی شود و مبانی حقوق بشر زير پا گذاشته می شود.» عيسی سحرخيز پس از انتخابات سال ۸۸ به اتهام توهين به رهبر جمهوری اسلامی و تبليغ عليه نظام به سه سال حبس تعزيری، ۵ سال محروميت از فعاليت های سياسی و مطبوعاتی و يک سال ممنوع الخروجی محکوم شد. خانواده آقای سحرخيز اعلام کرده اند که او در زندان وضعيت جسمی مناسبی ندارد.
وزير دادگستری نيجر اعلام کرد سعدی، پسر معمر قذافی روز يکشنبه وارد خاک نيجر شده است. وزير دادگستری نيجر در يک کنفرانس خبری همچنين گفت که سعدی، پسر معمر قذافی به همراه ۹ نفر وارد نيجر شده و کاروان آنها توسط نيروهای ارتش نيجر که مشغول گشت زنی بودند، متوقف شده است. وزير دادگستری نيجر همچنين گفته که کشورش از ورود پسر معمر قذافی خبر نداشته و گفت احتمالا او و همراهانش روز دوشنبه يا سه شنبه به پايتخت فرستاده خواهند شد. سعدی قذافی سومين پسر معمر قذافی است.
سيد حسين موسوی تبريزی، دبير مجمع مدرسين و محققين حوزه علميه قم اعلام کرد حصر ميرحسين موسوی و مهدی کروبی خلاف شرع و قانون است. آقای موسوی تبريزی همچنين درباره اينکه مقام های جمهوری اسلامی بارها از رهبران مخالفان در ايران به عنوان سران فتنه ياد کرده اند، گفت که متاسفانه بعضی از مسوولان جمهوری اسلامی و حتی قوه قضاييه که بايد حافظ جان، مال، حرمت و امنيت مردم باشند، در اين موارد گوی سبقت را از ديگران ربوده و در تهمت زدن و افترا بی محابا عمل می کنند. دبير مجمع مدرسين و محققين حوزه علميه قم همچنين گفت از نظر مصلحت نظام اگر جرمی صورت گرفته، بايد در دادگاهی علنی و با حضور وکيل و رسانه ها به اتهامات ميرحسين موسوی و مهدی کروبی رسيدگی شود.
وبسايت مجذوبان نور، پايگاه اطلاع رسانی دراويش گنابادی سلسله نعمت اللهی گزارش داده که تعداد بيشتری از دراويش در شيراز توسط نيروهای امنيتی بازداشت شده اند. اميد اکبری و غلامعلی بِيرمی روز شنبه توسط نيروهای امنيتی و لباس شخصی در شيراز دستگير شدند. در همين حال فرزاد درويش، از ديگر درويشان گنابادی در شهر سروستان توسط نيروهای امنيتی بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شده است. در همين حال علی صفری، از دراويش گنابادی سلسله نعمت اللهی به راديو فردا گفت که ابراهيم فضلی، يکی از دراويش شيراز که هفته گذشته در درگيری های شهر کوار بر اثر اصابت گلوله نيروهای امنيتی زخمی شد و در وضعيت نامناسب جسمی بسر می برد، توسط نيروهای امنيتی از بيمارستان به مکان نامعلومی منتقل شده است.
به گفته عبدالکريم لعيبی، وزير نفت عراق، دولت اقليم کردستان عراق، صدور نفت از آن منطقه را متوقف کرده است. به گزارش خبرگزاری فرانسه، وزير نفت عراق گفته است که اين اقدام دولت اقليم کردستان، صدمه زيادی را به اقتصاد عراق وارد می کند. توقف صدور نفت ، در پی اختلاف دولت اقليم کردستان با دولت مرکزی عراق بر سر چگونگی تقسيم درآمدهای حاصل از صدورنفت از آن منطقه است. صدور نفت خام از کردستان عراق به طور ميانگين ، ۸۰ هزار بشکه در روز است.
روزنامه شرق يکشنبه نوشت تاثيرات اجرای قانون هدفمند کردن يارانه، افزايش قيمت حاملهای انرژی و افزايش ميزان قيمت ارز در ایران، از دلايل افزايش ۱۰ تا ۳۰درصدی ميزان قيمت داروها در تمامی داروخانههای کشور است. روزنامه شرق يکشنبه نوشت تاثيرات اجرای قانون هدفمند کردن يارانه، افزايش قيمت حاملهای انرژی و افزايش ميزان قيمت ارز در ایران، طی ماههای گذشته، از دلايل افزايش ۱۰ تا ۳۰درصدی ميزان قيمت داروها در تمامی داروخانههای کشور است. به نوشته اين روزنامه «از داروخانههای تهران و ساير استانهای کشور خبر میرسد که اقلام دارويی در بسياری از موارد شاهد افزايش قابل توجهی بوده است» و «داروهای پرفروشی همچون آنتیبيوتيکها، آمپولها و سرمهای تزريقی، شربتهای سينه و داروهای سرماخوردگی همپای داروهای خارجی افزايش قیمت ۱۰ تا ۳۰ درصدی داشته است.» شرق افزود: «افزايش ميزان قيمت داروهای مصرفی مردم در داروخانههای کشور» درحالی صورت میگيرد که مقامهای وزارت بهداشت مدعی «ارزان شدن داروها» هستند، اما برخی صاحبان داروخانه ها گفتهاند که «از ابتدای سال تاکنون ما شاهد افزايش قيمت داروها بودهايم و اين روند با توجه به افزايش ميزان قيمت ارز در کشور بيش از پيش مطرح بوده، به طوریکه در حال حاضر اکثر اقلام دارويی خارجی و داخلی گران شده است.» در همین حال خبرگزاری کار ایران، ایلنا، نوشت داروخانهها، داروهايی را که يکبار با افزايش قيمت خريداری کردهاند، پس از اصلاح و کاهش قيمت توسط وزارت بهداشت، همچنان به قيمت پيشين به فروش میرسانند. ایلنا افزود: «البته اين تفاوت قيمت که بسياری مواقع از ديد بيمار و خريدار به دليل ناآگاهی از تغييرات و چگونگی آن دور میماند، از ۲۰۰ تا چند هزار تومان نوسان دارد.» این خبرگزاری می افزاید وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به تازگی اعلام کردهاست:«مسئولان تمامی داروخانهها موظفند قيمت دارو را بر اساس آنچه مصوب شده اعلام کنند و در غير اين صورت با متخلفان برخورد خواهد شد.» اين دستور در حالی قرار است رنگ اجرايی به خود بگيرد که به گفته مسئولان برخی داروخانههای تهران، نظارت بر قيمت پيشين و آنچه به تازگی اعلام شده، در مورد تک تک اقلام داروخانهها به سختی ممکن است. روزنامه فایننشال تایمز هفته گذشته در گزارشی به قلم خبرنگار خود در تهران به امکانات درمانی و هزینههای سنگین و غیرقابل پرداخت آن برای اکثریت مردم در ایران پرداخت .
جمعی از زندانيان زندان رجايی شهر در نامه ای به رييس قوه قضاييه، با اشاره به توهين، تنبيه بدنی و هتک حرمت زندانيان توسط ماموران زندان، خواستار اعزام هياتی ويژه برای تحقيق و گفت و گو با زندانيان شده اند. به گزارش وبسايت جرس اين نامه به امضای ۲۱ نفر از زندانيان سياسی رجايی شهر ازجمله عيسی سحرخيز، حشمت الله طبرزدی، کيوان صميمی، رسول بداقی و مسعود باستانی رسيده است. در اين نامه آمده که استفاده از مشت و لگد، باتوم چوبی و پلاستيکی توسط بعضی از مسولان و ماموران زندان کاربرد زيادی دارد به گونه ای که نه تنها برای تنبيه و مجازات بکار می رود، بلکه برای ابزاری برای سرکوب و ايجاد رعب و وحشت هم استفاده می شود. تنها در شش ماه گذشته ۸ تن از زندانيان سياسی- امنيتی مستقر در سالن ۱۲ زندان رجايی شهر به شيوه های گوناگون با توهين، تنبيه بدنی، هتک حرمت و حيثيت مواجه شده اند که در صورت اعتراض با پرونده سازی آن ها را مجبور به عقب نشينی می کنند.
رامين مهمان پرست، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی می گويد اتفاقاتی که در سوريه رخ می دهد مطالبات مردم اين کشور نيست. به گزارش خبرگزاری ايسنا ، آقای مهمان پرست همچنين گفته که گروه های مسلحی وارد سوريه شده اند و دست به کشتار مردم می زنند . سخنگوی وزارت خارجه ايران در واکنش به گزارش هايی مبنی بر سفر مخفيانه بشار اسد، رئيس جمهوری سوريه به تهران گفت: " اگر چنين سفری در اين سطح به کشور به عمل بيايد ، ما حتما مطلع می شويم و ما تاکنون چنين خبری را دريافت نکرده ايم " . هفته گذشته روزنامه عربی "الزمان " گزارش کرده بود که بشار اسد در سفری مخفيانه به تهران با آيت خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی و محمود احمدی نژاد رئيس جمهوری ايران ، درباره تحولات امنيتی سوريه گفتگو کرده است.
قرار است روز دوشنبه بيست و يکم شهريور ماه با حضور مقامات ارشد ايران و روسيه نيروگاه اتمی بوشهر، پيش راه اندازی شود. به گزارش خبرگزاری دولتی ايرنا ، در مراسم افتتاح نيروگاه اتمی بوشهر، علی اکبر صالحی وزير امور خارجه جمهوری اسلامی ، فريدون عباسی ، رئيس سازمان انرژی اتمی ايران، سرگئی اشماتکو وزير انرژی و سرگئی کرينکو رييس شرکت دولتی روس اتم روسيه حضور خواهند داشت. براساس اين گزارش ، نيروگاه اتمی بوشهر با قدرت ۴۰ در صد از توان يک هزارمگاواتی خود به شبکه سراسری برق کشور متصل می شود. به اين ترتيب پس از ۳۶ سال، نيروگاه اتمی بوشهر به بهره برداری مقدماتی می رسد. پيش از اين، بارها راه اندازی رسمی اين نيروگاه از سوی کارشناسان روس با تاخير روبرو شده است.
«خارج از تهران؛ چهار داستان»، فيلم مستند پر سر و صدای مونيکا ماجيونی در جشنواره ونيز امسال، حکايت تلخ مشکلات سياسی چند پناهنده ايرانی را به طور موازی و در کنار هم روايت می کند. «خارج از تهران؛ چهار داستان»، فيلم مستند پر سر و صدای مونيکا ماجيونی در جشنواره ونيز امسال، حکايت تلخ مشکلات سياسی چند پناهنده ايرانی را به طور موازی و در کنار هم روايت می کند. اين فيلمساز ايتاليايی با دستمايه قرار دادن وقايعی که برای سه پناهنده ايرانی در داخل ايران و به ويژه در مورد حوادث پس از انتخابات سال ۸۸ رخ داده، تصويری از زندگی امروز و گذشته تلخ آنها را روايت می کند، در حالی که يک دختر، که در انتهای فيلم می فهميم يک فيلمساز است، در ميانه روايت، درباره آنها و پرونده هايشان تحقيق می کند و در نهايت به شکلی کوتاه خود را نرگس کلهر معرفی می کند؛ «کسی که بخاطر ساخت يک فيم درباره شکنجه» حالا در تبعيد زندگی می کند. يکی از شخصيت های فيلم، کسی است که بخاطر تاسيس يک حزب، به زندان افتاده و مدت زمان طولانی ای را بايد در زندان بماند. او می گويد زمانی که برای مرخصی استعلاجی به بيرون از زندان آمده، از فرصت استفاده کرده و از ايران گريخته است. در فيلم او را می بينيم که در حال فرار از مرز ايران و عراق است. نفر دوم مردی است که در وقايع انتخابات دستگير شده و توضيح می دهد که در زندان چطور مورد ضرب و شتم و تجاوز قرار گرفته است. نفر سوم يک کارمند تلويزيون دولتی ايران است که در وقايع انتخاباتی، بخاطر تصوير برداری و حمايت از کسی که در حال کتک خوردن در خيابان بوده، شناسايی شده و حالا در ايتاليا منتظر خانواده اش است تا به او بپيوندند. فيلم چندين تصوير ويدئويی دردناک- و احتمالاً منتشر نشده- از وقايع خونين پس از انتخابات را با تماشاگرش قسمت می کند. «خروج از تهران؛ چهار داستان» قصد ندارد که تنها به يک مصاحبه گزارشی از وضعيت گذشته و حال اين افراد بدل شود، برعکس می خواهد تا جای ممکن با خلق موقعيت های دراماتيک، در عين روايت مستند، قصه گو هم باشد. در عين حال تلاش کارگردان برای هر چه بيشتر تصويری کردن فيلم و استفاده از تصاوير گوناگون تا جای ممکن، کمک می کند تا فيلم به يک روايت خسته کننده بدل نشود. با اين حال بخش هايی از فيلم به دليل بازسازی واقعيت (و در واقع تلاش برای بازسازی آن) گاه آن چنان که بايد و شايد با مخاطب- بخصوص ايرانی که اطلاعات خيلی بيشتری از غربی ها در اين زمينه دارد- ارتباط برقرار نمی کند. در واقع فيلم هر جا روايت ساده و درونی شخصيت هايش را با ما قسمت می کند و سعی دارد دردمندی آنها را به شيوه ای سينمايی به ما متقل کند، دلنشين و باور پذير می شود و در لحظه هايی تماشاگر می تواند به راحتی با اين شخصيت ها همذات پنداری کند و حتی اشک بريزد. زمانی که يکی از شخصيت ها قصه وقايع داخل زندان را با لحنی تلخ بازمی گويد يا جايی که پدر پس از مدت ها دخترانش را در ايتاليا در فرودگاه به آغوش می کشد، لحظه های گرم و صميمی ای است که تماشاگر را به راحتی با خود همراه می کند. اما فيلم هر جا از اين لحن راحت اش فاصله می گيرد، ارتباط آن با تماشاگر مختل می شود. تمام صحنه های بازسازی شده از اين دست هستند و آنچنان که بايد باورپذير از کار درنيامده اند. در واقع شايد مهمترين مشکل فيلم نقش نرگس کلهر است. او که چندی پيش قضايای مربوط به درخواست پناهندگی اش به عنوان دختر مشاور احمدی نژاد جنجال براگيز شد، در اين فيلم نقش يک ناظر را دارد. از ابتدای فيلم در صحنه های مختلفی او را می بينيم که پرونده های اين افراد را ورق می زند و نکته هايی را درباره آنها گوشزد می کند. تقريباً چهره او را نمی بينيم تا انتهای فيلم که سرانجام رويش را به سمت دوربين برمی گرداند و خودش را معرفی می کند و می گويد اميدوار است روزی پدرش و ديگران بفهمند او و هم نسلانش به چه دليل اين کار را انجام داده اند. مشکل اين شخصيت در طول فيلم، از آنجاست که از ابتدا ما شناختی درباره اش نداريم و گمان می کنيم که شايد او همان کارگردان فيلم است که ترجيح داده يک نام مستعار ايتاليايی را برای خود انتخاب کند، اما اين طور نيست. در ضمن حرف های او در کنار پنجره و بخصوص لحن کتابی حرف زدن اش با کل فضای راحت فيلم در تناقض است و مصنوعی به نظر می رسد. گويی که او جمله هايی را حفظ کرده و در حال تکرار آنها در جلوی دوربين است؛ آن هم با لحنی سرد و غير قابل حس. در حالی که اگر فيلمساز لزومی هم به تکرار اين حرف ها می ديد- در حالی که واقعاً لزومی هم به اين کار نيست و خود شخصيت ها و فضای قصه ها برای پيشبرد فيلم کافی به نظر می رسند- باز نياز به يک لحن صميمی و راحت وجود داشت و نه نوعی روخوانی بی حس و حال. به رغم اين، ريتم فيلم درست پيش می رود و تنوع لوکيشن ها و تفاوت قصه های هر کدام از اين شخصيت ها و در عين حال نمابندی های حساب شده و موسيقی به موقع، کمک می کند تا تصويری از رنج های انسان های آن سوی مرزها به شيوه ای ملموس و قابل حس رو در روی تماشاگران غربی قرار بگيرد و شايد تا حدی موفق شود تصوير کليشه ای برخی از تماشاگرانش را از مفهوم «پناهنده» تغيير دهد و نوعی احساس همدردی بوجود بياورد.
حسین ابراهیمی، عضو کمیسیون امنیت داخلی و سیاست خارجی مجلس گفت: «بر اساس اعلام منابع، هفت بانک دیگر در اختلاس بانک صادرات سهیم هستند.» وی افزود: «با همین پول اختلاس تعدادی کارخانجات دولتی خریداری شده و این موضوع رسیدگی به پرونده را ضروریتر کرده است.»حسین ابراهیمی، عضو کمیسیون امنیت داخلی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: «بر اساس اعلام منابع، هفت بانک دیگر در اختلاس بانک صادرات سهیم هستند.» احمد توکلی، رییس مرکز پژوهش های مجلس هم گفته است: « زمانی که مقامات دولتی متهم هستند ولی رییس دولت جلوی رسیدگی پروندههای آنها را میگیرد طبیعی است جسارت انجام چنین جنایاتی پیدا میشود.» به گزارش خبرگزاری فارس، حسین ابراهیمی گفته است: « مجموعهای خلاف کرده که زیر نظر دولت است و قطعا مجلس و مردم خواستار برخورد با متخلفان هستند.» این نماینده مجلس گفته است: «موضوع بانک صادرات چیز کوچکی نیست و باید بررسی دقیق شود. با همین پول اختلاس تعدادی کارخانجات دولتی خریداری شده و این موضوع رسیدگی به پرونده را ضروریتر کرده است.» احمد توکلی هم با اعلام این که «ممکن است مجلس پس از اتمام تعطیلات رییس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد را فرا بخواند» گفته است: «باید فکر کرد که چگونه جسارت همچین جنایاتی در اقتصاد کشور پیدا شده است؛ زمانی که مقامات دولتی متهم هستند ولی رئیس دولت جلوی رسیدگی پروندههای آنها را میگیرد طبیعی است جسارت انجام چنین جنایاتی پیدا میشود.» رییس مرکز پژوهش های مجلس همچنین افزود: «زمانی که قوه قضاییه در رسیدگی به صاحب منصبان بزرگ دولت تعلل کرده و رییس قوه مجریه نیز در مقابل قوه قضاییه ایستادگی میکند طبیعتا زمینه برای رشد فساد بیشتر میشود.» اخبار مربوط به «اختلاس سه هزار ميليارد تومانی در بانک صادارات» در روزهای اخير از سوی برخی رسانه ها و روزنامه های ايران قرار گرفته است. روزنامه «تهران امروز» روز دوشنبه، هفتم شهريورماه، گزارش داد که اين اختلاس از طريق واگذاری «تسهيلاتی از سوی بانک صادرات به شرکت سرمايه گذاری «اميرمنصور» و شرکت «مه آفريد» که متعلق به فردی به نام «ا. خ» است» صورت گرفته، و وجوه حاصل از اختلاس نيز صرف تاسيس «بيستمين بانک خصوصی کشور» شده که «به دست فردی به نام «آ» در حال تاسيس بوده است.» ششم شهريورماه و به دنبال بازتاب گسترده خبر «اختلاس سه هزار ميليارد تومانی» در رسانه ها، بانک صادرات ايران با انتشار اطلاعيه ای اعلام کرد که «مديران گروه ملی فولاد ايران با تبانی فردی از کارکنان اين بانک خارج از محيط و سيستم بانکی اقدام به سوءاستفاده اعتبار اسنادی ريالی داخلی کرده اند» و «موفق به سوءاستفاده مبالغی از ساير بانکهای کشور شده اند» اما «در پی اين اقدامات نه تنها سوءاستفاده مالی از بانک صادرات ايران انجام نشده بلکه خسارتی نيز به اين بانک وارد نشده است.» در اين اطلاعيه بانک صادرات تاکيد کرده که اختلاس سه هزار ميليارد تومانی «از تير ماه سال ۱۳۸۸» آغاز شده اما «از ۲۵ روز پيش مسئولان بانک صادرات خوزستان به تبانی يکی از روسای شعب با مالک يکی از کارخانههای فولاد پی بردند» و «با اعترافات رییس شعبه و با همکاری وزارت اطلاعات و قوه قضاييه و دادگستری خوزستان و اعترافات آقای «خ» مالک اين کارخانه، اسنادی خارج از بانک پيدا شده است.» بانک صادرات از «گروه ملی فولاد ايران» به عنوان يکی از متهمان اختلاس سه هزار ميليارد تومانی نام برده، و روزنامه ها و سايت های خبری در ايران هم خبر داده اند که هم اکنون «رييس و معاون شعبه و رييس حوزه مربوطه در بانک صادارات خوزستان» و همچنين دو نفر از مالکان گروه فولاد ملی ايران و موسسان بانک آريا با اسامی اختصاری «ا.خ» و «آ» به عنوان متهمان اين پرونده بازداشت شده اند. «گروه ملی فولاد ايران» که در حال حاضر رييس هيات مديره آن با «مه آفريد امير خسروی» و مدير عامل آن «عبدالرضا رسولی» است، مجموعه ای از دستکم ۱۹ کارخانه و کارگاه است؛ «شرکت کارخانجات نورد ايران» ، «نورد شهريار» ، «نورد شاهين»، «شرکت کارخانجات نورد آريا» ، «شرکت کارخانجات پولاد سازی ايران» ، «شرکت کارخانجات پولادسازی خوزستان» ، «شرکت کارخانجات لوله سازی شهريار» ، «کارگاه توليد لوله های بی درز» ، «ذوب شوش و شهريار- فولاد نصر» ، «کارخانجات صنايع فلزی خوزستان» ، «کارگاه توری حصاری» ، «کارگاه توری مرغی» ، «کارگاه سيم خاردار» ، «کارگاه سيم سياه نرم» ، «شرکت کارخانجات پروفيل و شبکه» ، «کارگاه پروفيل سازی» ، «کارگاه شبکه فولادی» ، «شرکت کارخانجات ماشين سازی اهواز» ، «کارخانه نورد کوثر» از جمله اين کارخانه ها هستند.
نيروهای ناتو تاييد کردند که حمله انتحاری شامگاه شنبه به يک پايگاه نيروهای ائتلافی در ولايت وردک منجر به زخمی شدن دستکم ۷۷ سرباز ناتو و کشته شدن پنج غير نظامی افغان شده است. نيروهای سازمان آتلانتیک شمالی، ناتو، تاييد کردند که حمله انتحاری شامگاه شنبه به يک پايگاه نيروهای ائتلافی در ولايت وردک منجر به زخمی شدن دستکم ۷۷ سرباز ناتو و کشته شدن پنج غير نظامی افغان شده است. بر اساس بيانيه صادر شده از سوی ناتو انفجار کاميون مملو از مواد منفجره در مقابل درب ورودی يک پايگاه نظامی ناتو، سبب زخمی شدن ۷۷ نظامی شده است. به گزارش الجزيره، نيروهای آمريکايی مسئول حفظ امنيت در اين استان هستند. همچنین ناتو اعلام کرده که وضعيت سربازان زخمی رو به بهبود است. طالبان با پخش خبرنامه، مسووليت اين حمله را به عهده گرفته و گفته که «ده ها سرباز کشته شده اند.» طالبان چند ساعت پيش از اين حمله، بيانيه ای به رسانه ها «ای ميل» کرده و تاکيد کرد که تا خروج نيروهای خارجی از افغانستان به جنگ ادامه می دهند. در اين ای ميل همچنين آمده است که طالبان نقشی در حملات ۱۱ سپتامبر نداشته اند. اخیر رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی در مورد حمله آمریکا به افغانستان در مقاله ای نوشته بود «شاید برای بسیاری از آمریکاییها حملات ۱۱ سپتامبر دلیل حمله نظامی به افغانستان باشد، ولی برای اکثر افغانها این حوادث فقط جزیی از داستانی بزرگتر است و هر یک از افغانها در مورد این داستان بزرگ نظر متفاوتی دارد.» مردی از اهالی وردک، ولایتی در جنوب افغانستان، به خبرنگار رادیو آزادی/رادیو اروپای آزاد کفته بود: «من زمان پخش خبر در پیشاور پاکستان زندگی میکردم. اخبار را از رادیو و تلویزیون شنیدم. اما بعد چه شد؟ تمام عالم به افغانستان سرازیر شد چون میگفتند که طالبان و اخوانالمسلمین مسئول این حملات بودهاند. اما مسلمانان چنین حرفی را نمیپذیرند و معتقدند که آمریکا خودش حملات را ترتیب داده است.» در زمان حملات ۱۱ سپتامبر، اسامه بن لادن در افغانستان اقامت داشت و القاعده دارای پايگاه های آموزشی در اين کشور بود.
وبسایت میزان خبر از ناپدید شدن سید امیر خرم، عضو ارشد نهضت آزادی ایران خبر داد. به گزارش این وبسایت امیر خرم، عضو شورای مرکزی نهضت آزادی ایران که در پی بی اعتبار دانستن ابلاغ تلفنی حکم شش سال زندان خود، خواستار احضاریه رسمی دادگستری شده بود، روز یکشنبه ناپدید شد. این وبسایت خبر داده که آقای خرم ربوده شده است. امیر خرم در حوادث پس از انتخابات خرداد 88 بازداشت و زندانی شد. او مهرماه 89 در شعبه 26 دادگاه انقلاب محاکمه و در نهایت به 7 سال حبس تعزیری و 74 ضربه شلاق محکوم شد. حکم او در دادگاه تجدید نظر به 6 سال حبس تبدیل شد. اتهام آقای خرم شرکت در تجمع روز عاشورا و عضویت در نهضت آزادی اعلام شده است.
فيلم روسی «فاوست» به کارگردانی الکساندر سوخورف برنده شيرطلايی شصت و هشتمين دوره جشنواره معتبر ونيز در ايتاليا شد. فيلم روسی «فاوست» به کارگردانی الکساندر سوخورف برنده شير طلايی شصت و هشتمين دوره جشنواره معتبر ونيز در ايتاليا شد. جشنواره فيلم ونيز قديمی ترين جشنواره فيلم جهان است. در مراسم اختتاميه اين جشنواره که شنبه شب برگزار شد، شير نقره ای بهترين کارگردانی به فيلم «مردم کوهستان، مردم دريا» به کارگردانی شانگ جون کايی از چين رسيد و فيلم «تِرافِرما» از ايتاليا با داستانی درباره مهاجرت، جايزه ويژه هيئت داوران را به دست آورد. مايکل فاسبيندر بازيگر آلمانی هم بخاطر بازی در فيلم «شرم» برنده جايزه بهترين بازيگر مرد شد و خانم «ديانی ايپ» از هنگ کنگ برای فيلم «يک زندگی ساده» جايزه بهترين بازيگر زن را دريافت کرد. رياست هيئت داوران جشنواره امسال فيلم ونيز را دارن آرونوفسکی فيلمساز آمريکايی به عهده داشت. در جشنواره امسال ونيز، «اين فيلم نيست»، ساخته جعفر پناهی و مجتبی ميرتهماسب، تنها نماينده سينمای داخل ايران در جشنواره ونيز بود که آن هم به طور مخفی و بدون مجوز ساخته شده است. اين فيلم که برای اولين بار در جشنواره کن امسال به نمايش درآمد، به دليل مسائل حقوق بشر، در جشنواره ونيز مجدداً به نمايش گذاشته شده است. مرجان ساتراپی، برنده جايزه ويژه هيات داوران از جشنواره کن برای فيلم پرسپوليس، با فيلم «مرغ و خورش آلو» در اين جشنواره حضور داشت. گلشيفته فراهانی در کنار عده ای از ستارگان مشهور سينمای اروپا در اين فيلم ايفای نقش کرده است. اما ديگر فيلم مربوط به ايران، فيلمی بود با نام «خارج از تهران؛ چهار داستان» که حکايت زندگی و مصائب چند پناهنده ايرانی است. اين فيلم که توسط دختری ايتاليايی به نام مونيکا ماجيونی ساخته شده، به گفت و گو با اين اشخاص که هماینک در خارج از ايران به سر می برند اختصاص دارد و شامل قصه تجاوز در زندانهای ايران نیز میشود. سوفيا کاپولا» سال گذشته جايزه «شير طلائی» جشنواره سينمايی ونيز را برای ساختن فيلم « جايی» (Somewhere) از آن خود ساخت.
وزیر خارجه ترکیه، احمد داود اوغلو می گوید رجب طیب اردوغان، نخست وزیر این کشور روز دوشنبه در جریان سفرش به مصر، به غزه نخواهد رفت. قراراست نخست وزیر ترکیه فردا به قاهره ، سپس به تونس و لیبی برود. در پی خودداری اسرائیل از غذرخواهی از ترکیه بخاطر حمله به کشتی کمک رسانی به غزه که در جریان آن 9 شهروند ترکیه کشته شدند، تنش میان دو کشور بالاگرفته است و گزارش هایی در مورد احتمال سفر نخست وزیر ترکیه به غزه منتشر شده بود.
بینامین نتان یاهو، نخست وزیر اسرائیل می گوید دولت او در حال مشورت با مصر است تا سفیر اسرائیل و کارکنان سفارت آن در قاهره به محل کارخود باز گردند. در بیانیه کابینه اسرائیل آمده است که مذاکراتی با مصر درمورد تدابیر امنیتی برای حفاظت از کارکنان سفارت در مقابل تهاجم های مشابه جمعه شب در جریان است. جمعه شب پس از حضور هزاران تن در میدان تحریر قاهره در حمایت از تسریع روند اصلاحات در این کشور، عده ای به ساختمان سفارت اسرائیل حمله کرده ، وارد ساختمان شدند که در نتیجه سفیر اسرائیل و کارکنان سفارت قاهره را ترک کردند، اگرچه معاون سفیر در سفارت باقی ماند.
مراسم دهمین سالگرد حملات تروریستی 11 سپتامبر در آمریکا که نزدیک به 3 هزار نفر در آن کشته شدند، در حال برگزاری است. در مراسم اصلی که در محل برج های دوقلوی تخریب شده تجارت جهانی در نیویورک، در کنار بنای یادبود قربانیان با نواختن سرود ملی آمریکا و اعلام یک دقیقه سکوت برگزار شد، باراک اوباما و همسرش میشل، همراه جورج بوش، رئیس جمهور سابق و همسرش، همچنین عده ای از شخصیت های دیگر ، خانواده های قربانیان و چند هزار تن از مردم حضور داشتند. آقای اوباما دعایی را از کتاب مقدس خواند، سپس اسامی یک یک قربانیان با صدای بلند خوانده شد. رئیس جمهوری آمریکا به واشنگتن و پنسیلوانیا نیز خواهد رفت. اوباما پیش از مراسم در پیامی گفته بود که آمریکا ده سال پس از آن حملات، اکنون قوی تر است و القاعده در سراشیب شکست قرار دارد.
وزیر انرژی روسیه و رئیس شرکت روس اتم، امروز به تهران می روند. به گزارش خبرگزاری مهر، سرگئی اشماتکو، وزیر انرژی روسیه با رستم قاسمی، وزیر نفت جمهوری اسلامی درباره خودداری روسیه از امضای قرار داد مشارکت در توسعه میدان نفتی آذر در استان ایلام گفتگو خواهد کرد. خبرگزاری مهر از قول حمید کریمی مجری طرح توسعه میدان نفتی آذر و احمد قلعه بانی، معاون وزیر نفت ایران می گوید که شرکت گازپروم روسیه از شش ماه پیش به مکاتبات ایران برای امضای قرار داد توسعه این میدان نفتی پاسخ نداده و ایران قصد دارد این قرار داد را به پیمانکاران داخلی بسپارد. از سوی دیگر قرار است نیروگاه اتمی بوشهر روز دوشنبه با حضور این مقام های روسی بطور مقدماتی راه اندازی و به شبکه برق متصل شود.
مراسم دهمین سالگرد حملات تروریستی 11 سپتامبر به برج های دوقلوی تجارت جهانی در نیویورک، آغاز شد. در این مراسم باراک اوباما و همسرش میشل، همراه جورج بوش، رئیس جمهور سابق و همسرش، همچنین عده ای از مقام ها و شخصیت های دیگر و چند هزار تن از مردم حضور دارند. آقای اوباما در آستانه این مراسم در پیامی گفته بود که آمریکا ده سال پس از آن حملات، اکنون قوی تر است و القاعده در سراشیب شکست قرار دارد. امروز شهرهای مختلف آمریکا میزبان مراسمی در گرامیداشت یاد قربانیان آن حملات خواهد بود. مقام های آمریکا بر تدابیرامنیتی در نیویورک، واشنگتن و ایالت پنسیلوانیا افزوده اند و گفته اند که گزارش هایی معتبر، اما تایید نشده درباره احتمال حملات تروریستی دریافت کرده اند.
به گزارش تلویزیون مصر، ژنرال محمد حسین طنطاوی، رئیس شورای عالی نظامی حاکم بر مصر در دادگاه محاکمه حسنی مبارک، رئیس جمهوری سابق حاضر نشد. تلویزیون مصر بدون ذکر علت، گفت که شهادت ژنرال طنطاوی به روز 24 سپتامبر، دو هفته دیگر موکول شده است. حسین طنطاوی در زمان ریاست جمهوری حسنی مبارک سمت وزیر دفاع را بر عهده داشت و قرار بود امروز در دادگاه درباره دست داشتن یا نداشتن حسنی مبارک در مرگ بیش از 800 نفر از معترضان، شهادت دهد. همزمان، محاکمه 25 تن از مقام ها و سیاستمداران مصر به اتهام طراحی حمله شترسواران به معترضان در میدان تحریر قاهره آغاز شد.
فرماندهی نیروهای ائتلاف در افغانستان می گوید در انفجار انتحاری یک کامیون بمب گذاری شده در روز شنبه در نزدیکی یکی از پایگاههای ناتو در ولایت وردک، 77 نفر از نظامیان نیروهای ائتلاف و 25 افغان زخمی شدند. در بیانیه ناتو آمده است که دو نفر نیز کشته شدند که از نیروهای ائتلاف نبودند. طالبان مسئولیت این حمله را در آستانه حملات یازدهم سپتامبر برعهده گرفته است.
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوی اسلامی باردیگر حملات تروریستی یازدهم سپتامبر به آمریکا را بازی پیچیده ای توصیف کرده که برای برانگیختن احساسات مردم و گشودن راه تهاجم نظامی به افغانستان و عراق انجام شد. احمدی نژاد علت تهاجم نظامی به افغانستان وعراق را حل مشکلات اقتصادی آمریکا دانسته است. محمود احمدی نژاد سپتامبر گذشته در جریان حضور در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، ابراز تمایل کرده بود که برای ادای احترام به قربانیان آن حملات تروریستی به محل برج های تخریب شده تجارت جهانی برود، اما دولت آمریکا آن را نپذیرفت.
باراک اوباما در آستانه برگزاری مراسم دهمین سالگرد حملات تروریستی 11 سپتامبر به این کشور در پیامی گفت که آمریکا ده سال پس از آن حملات، اکنون قوی تر است و القاعده در سراشیب شکست قرار دارد. امروز شهرهای مختلف آمریکا میزبان مراسمی در گرامیداشت یاد قربانیان آن حملات خواهد بود. در برنامه اصلی باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا همراه جورج بوش رئیس جمهوری سابق با حضور در محل برج های تخریب شده دوقلوی نیویورک به قربانیان ادای احترام می کنند. مقام های آمریکا بر تدابیرامنیتی در نیویورک، واشنگتن و ایالت پنسیلوانیا افزوده اند و گفته اند که گزارش هایی معتبر، اما تایید نشده درباره احتمال حملات تروریستی دریافت کرده اند.
امداگران در تانزانیا به جستجو برای یافتن بازماندگانی در حادثه غرق شدن یک کشتی در آب های ساحلی مجمع الجزایر زنگبار ادامه می دهند، اما می گویند دیگر امیدی نیست که مسافری زنده یافت شود. این کشتی که گفته می شود بیش از ۸۰۰ مسافر داشته، بامداد شنبه در آب های ساحلی مجمع الجزایر زنگبار واژگون شد. شمار قربانیان آن حادثه تاکنون به 193 نفر رسیده است. علت غرق شدن کشتی، سوارکردن بیش از ظرفیت مسافر در آن اعلام شده است.
وزارت خارجه آمریکا، بمناسبت دهمین سالگرد حملات تروریستی یازدهم سپتامبر، با یاد آوری همدردی مردم ایران با آمریکا پس از آن حملات، گفته است که مهربانی مردم ایران را در آن روزهای دشوار هرگز فراموش نخواهند کرد و سپاسگزارند. در بیانیه ای که در وبلاگ فارسی وزارت خارجه آمریکا انتشار یافته، آمده است که در سراسر جهان از جمله شهرهای ایران، مردم به نشانه همدردی با قربانیان آن واقعه، شمع روشن و برای لحظاتی سکوت کردند.
یکشنبه بیست شهریور ۱۳۹۰ مقارن است با دهمین سالگرد حملات تروریستی یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱. این حملات که پیامد دردناک و آنی آن فروریختن برجهای مشهور تجارت جهانی در نیویورک و کشته شدن نزدیک به سه هزار نفر و زخمی شدن بیش از شش هزار تن دیگر بود به گفته آگاهان سیاسی به شکلی همه جانبه معادلات هزاره جدید را تحت تاثیر قرار داد.یکشنبه بیست شهریور ۱۳۹۰ مقارن است با دهمین سالگرد حملات تروریستی یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱. این حملات که پیامد دردناک و آنی آن فروریختن برجهای مشهور تجارت جهانی در نیویورک و کشته شدن نزدیک به سه هزار نفر و زخمی شدن بیش از شش هزار تن دیگر بود به گفته آگاهان سیاسی به شکلی همه جانبه معادلات هزاره جدید را تحت تاثیر قرار داد. ۱۹ عضو القاعده، سازمان غرب ستیز و مسلح تحت رهبری اسامه بن لادن که همسو و همراه با طالبان افغانستان بود پس از ربودن ۴ هواپیمای مسافری دو هواپیما را به دو برج تجارت جهانی نیویورک و نیز هواپیمای سوم را به مقر پنتاگون وزارت دفاع آمریکا در ویرجینیا زدند و هواپیمای چهارمی که به سمت واشنگتن در پرواز بود در پنسیلوانیا سقوط کرد. این بزرگترین حملههای تروریستی تاریخ آمریکا علاوه بر پیامدهای آنی ابعاد دیگری هم داشت. آمریکا و متحدانش با برافراشتن پرچم مقابله با تروریسم به افغانستان تحت امر طالبان که به القاعده پناه داده بود رفتند و با ساقط کردن طالبان به رویارویی مستقیم با شبه نظامیان القاعده پرداختند. دو سال بعد نیروهای غربی به رهبری آمریکا با حمله نظامی به عراق حکومت صدام حسین را هم از میان برداشتند و در این کشور کارزاری تازه با شبه نظامیان هوادار اسلامگرایان غرب ستیز مسلح به هم زدند. شبه نظامیان طالبان و القاعده در افغانستان به سوی مرزهای پاکستان رانده شدند و بسیاری از هواداران القاعده در عراق هم به چنگ نیروهای بین المللی و دولت نوپای عراق افتادند. سرانجام در بهار امسال نیروهای آمریکایی اسامه بن لادن رهبر القاعده را در خانهای در شمال پاکستان کشتند. با این حال از دیگر سو طنین این رخداد که از گلوی اسلام گرایان غرب ستیز مسلح خارج میشد تاثیراتی بر بیش از یک میلیارد جمعیت مسلمان جهان گذاشت و میرفت تا چهرهای متفاوت و خشن از اسلام به نمایش بگذارد. همزمان مبلغان اسلام هراسی هم در غرب فرصت را غنیمت شمردند تا بر طبل مخالفت و مقابله با اسلام بکوبند و از جمله سال گذشته کشیش تری جونز در فلوریدا ابتدا تهدید کرد به تلافی اقدام به ساخت یک مرکز اسلامی در نزدیکی محل برجهای تجارت جهانی دست به آتش زدن قرآن میزند و پس از چندی در حضور معدود هواداران کلیسای خود که حدود ۵۰ نفر را روزهای یکشنبه دور هم جمع میکند این تهدید را عملی کرد. با گذشت ۱۰ سال از حملات ۱۱ سپتامبر و کشته شدن اسامه بن لادن جامعه جهانی تا چه میزان در رویارویی با تروریسم موفق بوده؟ و تعامل جهان اسلام و دنیای غرب در چه افقی قرار دارد؟ از جمله این پرسشها را با سه میهمان برنامه این هفته دیدگاهها در میان گذاشتهایم. با ویلیام بیمن رئیس بخش انسانشناسی دانشگاه مینه سوتای آمریکا، احمد صدری استاد جامعهشناسی دین و رئیس گروه جامعهشناسی دانشگاه لیک فورست شیکاگو در آمریکا و ایرج گرگین روزنامه نگار پیش کسوت و فعال فرهنگی در واشنگتن پایتخت آمریکا. ۱۰ سال بعد؛ تعامل اسلام و غرب در سایه پیامدهای حملات ۱۱ سپتامبر آقای ویلیام بیمن، ۱۰ سال پس از حملههای ۱۱ سپتامبر به برجهای دوقلوی تجارت جهانی در نیویورک و پنتاگون، آمریکاییان درباره امنیت کشورشان چه فکر میکنند؟ اگر موضوع امنیت است باید در نظر بگیریم که در این ۱۰ سال حمله دومی در خاک آمریکا اتفاق نیافتاده. این برای رئیس جمهور بوش یک نکته مثبت بود در تبلیغات خودش که آمریکا را در امنیت نگاه داشته و همچنین رئیس جمهور اوباما همین را ذکر میکند دائماً که آمریکا به احتمال قوی یک حمله مشابه را تحمل نخواهد کرد در آینده. در عین حال این اتفاق که افتاده در نیویورک و واشنگتن و در پنسیلوانیا فراموش نشده و هنوز یک زخمی است که میتوانیم بگوییم که خیلی نسبت به آن مردم احساساتی هستند. همین الان ما مراسم که خواهیم داشت در روز یکشنبه در نیویورک باعث بحث شده که چه کسی باید بیاید و چه بگویند. همه دوست دارند نمایندهای داشته باشند در این مراسم. به نظر من البته کمی شایسته نیست جر و بحث داشته باشند راجع به همین. دوست دارند نقشی داشته باشند در این مراسم. بحثهایی که هست چیست؟ شهردار نیویورک میگفت که نمایندگان مذهبهای مختلف، کشیشها و این چیزها نباید شرکت داشته باشند در آن. و البته باید سکوت داشته باشیم، احترام بگذاریم نسبت به آنها که مردند ولی فکر ما باید متمرکز آنهایی شود که اعضای خانواده را از دست دادند. برای تمام فاجعه که برای آمریکا اتفاق افتاده. نه به یک فرقه مذهبی یا یک فرقه مذهبی دیگر. بعضی از کشیشها و نمایندگان کلیساهای مختلف شکایت کردند که این محل در نیویورک الان تبدیل شده به یک جای مقدس و این احساسات مذهبی را هم باید در این مراسم منعکس کنیم. فکر میکنم شهردار نیویورک راست میگوید که نباید به طرف یک فرقه یا فرقه دیگر مذهبی باشد و میتوانیم معنویت این اتفاق را نگاه داریم بدون اینکه تمرکز شود به یک مذهب. آقای صدری، در ۱۰ سالی که از حملات یازده سپتامبر میگذرد، در کشورهای مسلمان نشین و عرب میزان نفوذ گرایشهای شبیه القاعده و مخالفان این گرایش دستخوش چه تحولی شده؟ چه کسی دست بالا را دارد؟ در ابتدایی که این حملهها شد، آن گروههایی در دنیای اسلام و دنیای عرب در موقعیت خیلی بدی از نظر سیاسی و اقتصادی قرار داشتند و احتمالا احساس میکردند حقوقشان و فضیلت انسانیشان رعایت نمیشود در این داستان یک نوع همدلی پیدا کردند که بالاخره یک پاسخی داده شد به آن چیزی که اینها تصور میکردند مثلا قدرتی است که در پس ظلمی که بر آنها روا میشود. ولی در عرض این ده سال این موقعیت خیلی متحول شده. به نظر میآید آن نفوذی که این تفکر رادیکال داشت رو به زوال نهاده و این حرکتهایی که در این سال اخیر در دنیای عرب دیدیم کاملا روشن میکند که به هیچ وجه هیچ تمایلی به آن نوع رادیکالیزم وجود ندارد حتی در دنیای عرب که به نظر میآمد اسامه بن لادن دوست دارد آنها را بیاورد به سمت خودش. این است که به نظر میآید یک حرکتی در جهت عکس آن رادیکالیزم رخ داده. بسیاری از علمای اسلام حتی علمایی که وهابی بودند و تمایلات پاکدینی شبیه القاعده داشتند این استراتژی حمله به افراد غیرنظامی را محکوم کردند. به هر حال الان ما شاهد این هستیم که در مجموع یک عقب نشینی در این حرکت صورت گرفته. در قسمتهایی از جهان اسلام که این احساس محرومیت وجود نداشت مثلا یک جایی مثل ایران ما دیدیم که یک ابراز احساسات خودجوشی در بین مردم در همراهی و همدلی با قربانیان این فاجعه تروریستی شاهدش بودیم. در آن قسمتها که طبیعی است هیچ سمپاتی وجود ندارد. در آن قسمتهایی هم که سمپاتی وجود داشت به نظر میآید خیلی اوضاع از این نظر به نفع القاعده در حرکت نبوده. در مجموع به نظر میآید که مادامی که این تنشها ادامه داشته باشد مثلا تنش بین اعراب و اسراییل ادامه پیدا کند این رادیکالیزم یک توجیه و مبرری برای خودش پیدا خواهد کرد. بهترین راه از میان بردن کامل این نوع گرایش این است که این تنشها در آن ستون بالا حل کنیم. افول اندیشه القاعده از نظر احمد صدری؛ آقای گرگین، تا چه حد میشود گفت با سرکوبی شبکه القاعده و حامیانش کار این گرایش و این نوع تفکر تمام است؟ بقایای این گرایش تا چه حد قابل اعتنا، کارساز و موثرند؟ اجازه بدهید اول من به این نکته اشاره کنم که در سؤالتان از آقای بیمن گنجانده شده بود اینکه آیا آمریکاییان احساس امنیت بیشتری میکنند؟ به اختصار بگویم، به نظر من آمریکاییان باور نمیکردند که چنین حملهای بتواند در کشور آنها صورت بگیرد. در نتیجه همیشه الان منتظرند که چیزی شبیه به آن صورت بگیرد. این نوعی تنش در جامعه ایجاد کرده. جامعه آمریکا دیگر آن جامعه فارغ و سبکبالی که قبلاً بود قبل از حادثه تروریستی سپتامبر ۲۰۰۱، دیگر نیست. ایجاد یک سازمان وسیع برای امنیت داخلی که بودجه سنگینی را بر مالیات دهنده آمریکایی تحمیل کرده آن هم در زمانی که وضع اقتصادی آمریکا خوب نیست، یکی از نتایج این حادثه است. کنترلهایی که ناچار بر جامعه حاکم شده و برخی تحلیل گران آن را محدود کردن آزادیها و در تناقض با مواد قانون اساسی آمریکا میدانند نتیجه دیگر این حادثه است. اما در این مورد که آیا تا چه حد القاعده ضعیف شده و یا اصلا این نوع تفکر ضعیف شده، من تصور میکنم القاعده یک زخمی بود، یک دملی بود که نتیجه بسیاری از بیماریهایی بود که در منطقه در افغانستان و پاکستان به وجود آمده بود. این بیماری هنوز خوب نشده. این دمل هنوز به طور کامل سر باز نکرده و به عکس آن چیزی که مطبوعات غرب یا به طور کلی بعد از حادثه حمله تروریستی دربارهاش گفته میشد سازمان وسیعی نبود که غرب و آمریکا در مقابلش این گونه تجهیز شود. یک جریان افراطی مخصوص یک گروه خاص بود که طبیعتاً به خاطر بخشی از آنها که آقای صدری به آن اشاره کردند در دنیای اسلام، در خاورمیانه و شمال آفریقا طرفدارانی پیدا کرده بود. این جریان با کشته شدن رهبرش بن لادن و با اینکه دیگر به نظر میرسد راهی در برابر تودههای مسلمان و محروم در کشورهای آفریقای شمالی و آسیا قرار نمیدهد، از اهمیتش و محبوبیتش نزد تودههای فقیر این جوامع کاسته شده. مثل هر جریان دیگری به نظر من به تدریج از بین میرود ولی نه اینکه تصور کنیم که به طور کلی این اندیشه یعنی اندیشه مقاومت تودههای فقیر مسلمان در برابر غرب ثروتمند به کلی در این جوامع ریشه کن شود. من معتقدم که جریان تاریخ این گروه افراطی را از بین خواهد برد مثل گروههای شبیه به آنچه در گذشته شاهد از بین رفتنشان بودیم در این کشورها. آقای بیمن، آمریکا هم شاهد کوششهایی برای نزدیک شدن پیروان ادیان مختلف از جمله مسلمانان، مسیحیان و یهودیان در نشستهای رهبران دینی مذاهب و جلسات بین الادیان بوده و همگاه شاهد نوع دیگری از برخوردها در سمت و سوی دور کردن پیروان ادیان از هم. روی هم رفته در این ده سال روابط اکثر آمریکاییها با مسلمانان چگونه شده و نگاه آمریکاییها به کشورهای مسلمان از جمله ایران به طور کلی؟ متأسفانه این ترس یا تنفر از اسلام در این میان تا اندازهای رشد کرده ولی در عین حال میشود گفت در میان مسلمانان در آمریکا دایما گفته میشود که آمریکا بهترین جایی است برای مسلمانان برای زندگی کردن و اظهار مذهبشان. در این محوطه تجارت جهانی در نیویورک بحث شدیدی بود راجع به تأسیس یک مرکز اسلامی دو سه خیابان دورتر از این محل که میگفتند هر چیزی که اسلامی باشد توهین است به آنها که مردند. خوشبختانه شهردار نیویورک و خیلی از سیاستمداران این را انکار کردند و مؤسسه دارد پیش میرود به یک شکلی یا شکل دیگری. این یک عکسالعمل زشتی بود نسبت به آنها که مردند در نیویورک چون خیلی از آنها اصلاً خودشان مسلمان بودند. اسلامی بودند. ولی متأسفانه این سمبل یازده سپتامبر ادامه میدهد به عنوان یک اسباب سیاسی در آمریکا. دائماً برای منافع سیاسی خودشان از اتفاقات ۱۱ سپتامبر استفاده میکنند. در انتخاباتها و یا سخنرانیها گفتوگوها مخصوصا میتوانیم در نظر بگیریم شهردار آن موقع جولیانی که در انتخابات قبلی دایم ذکر میکرد راجع به ۱۱ سپتامبر به عنوان نقطه مثبت برای خودش که نشان بدهد که شایسته است برای رهبری در خود آمریکا. هر دفعه که مردم که میخواهند احساسات مردم آمریکا را تحریک کنند ذکر میکنند که این اتفاقات ۱۱ سپتامبر نباید دو دفعه اتفاق بیافتد. این یک نوع ترس ایجاد میکند برای خیلی از آمریکاییها حتی آنها که خیلی دور هستند. ما میرویم به یک جای دورافتاده مثلاً نبراسکا و سیاستمداران میتوانند استفاده کنند از اتفاقات ۱۱ سپتامبر برای ترساندن... که مبادا حمله شود به شهر فرض کن لینکلن در نبراسکا. که اصلاً به هیچ عنوان اتفاق نمیافتد. متأسفانه با اینکه آمریکا هم به نظر من امن است این موضوع یک فرصت ایجاد کرده برای سیاستمداران که سوء استفاده کنند از این اتفاق. آقای صدری، بخشی از جهان عرب بلافاصله بعد از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ میگفتند القاعده عامل حملات نبوده. از جمله پدر یکی از متهمان مصری که در یکی از آن هواپیماها کشته شد و بر آن بود که اسرائیلیها یا خود آمریکاییها حمله را سازمان دادند. البته در سالهای اخیر محمود احمدینژاد رئیسجمهور ایران هم مطرح کرد که باید بررسی کرد که عامل حمله القاعده بوده یا نه. برخلاف محمد خاتمی رئیسجمهور سابق که بلافاصله هم حمله را محکوم کرد و هم در اینکه القاعده سازمان دهنده این حمله بوده ابراز تردید نکرد. قوت و ضعف تئوری توطئه و اینکه همه چیز به اصطلاح زیر سر خودشان است تا چه حد در ۱۰ سالی که از ۱۱سپتامبر میگذرد دستخوش تغییر شده؟ البته تئوری توطئه یک مشکل و مسئله و شاید بشود گفت یک نوع بیماری فکری است که در همه دنیا وجود دارد و در هر جامعهای افرادی که آگاهی و اطلاع درستی ندارند یا اینکه خیلی علاقه دارند که بالاخره یک نظمی به این دنیای بینظم بدهد به جای اینکه این نظم را کشف کنند، یک نظمی برای خودشان اختراع میکنند و آن نظم را تحمیل میکنند به این دنیا. یک جوری مثل علم و آگاهی است منتها علم و آگاهی کاذب و قلابی. تصویری که ایجاد میکنند یک تصویر غلط است. اینکه قضیه ۱۱ سپتامبر از پیش تهیه شده خود این نیروها از قبیل سی آیای و نیروهای مخفی در آمریکا که به این وسیله و بهانه به دنیای اسلام حمله کنند و اینها این در خود آمریکا و در بین خیلی از آمریکاییها هم که تمایل به تئوری توطئه دارند رایج است و انواع و اقسام دلایل را هم برایش میآورند که دلایل بسیار سطحی و ناقص است. در دنیای اسلام یک عده به این معتقدند یا بیشتر در آن اوایل بودند برای اینکه این تبرئه میکند که مسلمانان اصلا نقشی در این داشتند. یعنی در واقع یک نوع فرار از مسئولیت هم بود در آن اوایل که تصور میشد که اگر بگویند نه مسلمانان هیچ نقشی نداشتند و کار کار خودشان بوده دیگر لازم نیست هیچ مسئولیتی در این زمینه قبول کنند. واقعیت این است که اینها در اقلیت محض قرار دارند و در دنیای اسلام هم در آن اوایل این حرفها زده میشد ولی هیچوقت از میان نخواهد رفت. ولی به نظر من این طور میآید که دیگر کمتر و کمتر افرادی که به این تئوری به عنوان یک نوع شانه خالی کردن از بار مسئولیت نگاه میکردند آگاه شدند که دیگر نمیشود به این تئوریها تمسک جست و اینکه واقعیت این بوده که افرادی که این کار را کرده بودند یک مشت مسلمان افراطی بودند و به هر حال هرچند که همه مسلمانان مسئول نیستند ما باید با این مواجه شویم به عنوان جهان اسلام که یک افرادی هستن افراطی و در میان ما هستند و به دین اسلام هم معتقدند و عامل هستند و اینها عقایدی دارند که طبق عقایدشان همه اصول حتی اصول اخلاقی مسلم اسلام که عدم حمله به افراد غیر نظامی در جنگها هست این تئوری سیاسی اینها میتواند اینها را نادیده بگیرد و هر کاری که دلشان بخواهد میتوانند بکنند. یکی از علل اینکه این نحوه فکر به افول دارد میرود که در آن قسمت قبلی عرض کردم این است که نوک تیز این حملات تروریستی برگشته به سوی خود مسلمانان. یعنی آنهایی که میگفتند با عملیات استشهادی ما میرویم به جنگ دشمن، این جور خشونت طلبی و خشونت پراکنی اول به نظر میآید که بر علیه اسراییل است یا دشمنان آمریکا است ولی در جایی مثل پاکستان یا در جایی مثل فلسطین یا عراق میبینیم که هر کس که از دشمن خودش ناراحت است شیعه یا سنی بر علیه شیعه در پاکستان و عراق انواع و اقسام عملیات استشهادی به نظر میآید که لطمهاش به خود مسلمانان بیشتر دارد میخورد. این است که یک عده شروع کردند به تردید کردن و شک کردن به این مسئله و در عراق مخصوصا وقتی که قبایل آن منطقه بر علیه القاعده شروع کردند برخیزند و بروند با آمریکا اتحاد کنند این نشان میدهد که این نحوه فکر کردن و این نوع خشونت طلبی نتایج خیلی منفی دارد و در عمل نشان داده که یک نوع گریز از آن نحوه فکر ناشی از عواقب این جریان برای خود جهان اسلام بوده. آقای گرگین، قبل از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ یکی از نظریههای مهم در محافل نومحافظه کار سیاست گذاری آمریکا نظریه برخورد تمدنهای سامویل هانتینگتون بود. در ساله حملات و رویدادهای ۱۰ سال اخیر نگاه مفسران غربی به این نظریه این روزها چگونه است؟ اکثرا معتقدند کشورهای عرب و مسلمان نشین بیشتر و بیشتر رو به سوی برخورد با جهان غرب و آمریکا میروند یا برعکس؟ من معتقدم که حادثه تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ جهان را وارد مرحله جدیدی کرد که یکی از ویژگیهای آن رویارویی غرب مسیحی و خاورمیانه اسلامی است. جهان اسلام و جهان مسیحی. به نظر من با تمام تلاشهایی که برای انکار این رویارویی از جانب سیاستمداران و برخی ناظران امور سیاسی میشود به دلیل اینکه حمله تروریستی به آمریکا به دست مسلمانان و عامل گروهک به رهبری یک مسلمان افراطی صورت گرفت، خواه ناخواه اسلام را در برابر غرب مسیحی و آمریکا قرار داد و افراطیون هر دو دین بزرگ الهی مسیحیت و اسلام فرصت پیدا کردند شمشیرهای کهنه زنگ زده کینهها و دشمنیهای مذهبی را تیز کنند. آنچه مفسران و ناظران سیاسی یا اجتماعی در این باره میگویند چیزی است به گمان من که هم شهادت میدهد و نشان میدهد که این دشمنی وجود دارد و تا مدتی دیگر وجود خواهد داشت و آتش آن از سوی گروههای افراطی یا سخنگویان افراطی هر دو مذهب تیزتر میشود. شاید در این زمان در دنیای مسیحی عکسالعملهای شدیدتری میبینیم. در دنیای اسلام شاید این حرفها فروکش کرده باشد. یعنی حتی رهبران جمهوری اسلامی وقتی در این باره صحبت میکنند اسلام را در برابر مسیحیت قرار نمیدهند. ولی در آمریکا و برخی کشورهای غربی بسیاری از کشیشها و سخنگویان مذهبی و حتی کسی مثل آن کشیش با آتش زدن قرآن عملا چنین آتشی را تیزتر میکند و نشان میدهد که به گمان اینها واقعا دشمنی دو مذهب واقعیت دارد. امری که سالهای سال کسی به آن فکر نمیکرد. سالهای سال از نظرها پنهان بود یا دربارهاش بعد از جنگهای صلیبی دیگر صحبت نمیشد و روشنفکران و حتی دینمداران هر دو مذهب به صلح و آرامش دست پیدا کرده بودند. در کشورهای خاورمیانه بین مسیحیان و مسلمانان اختلافی نبود. اگر بود بین فرقههای اسلامی بود یا بین فرقههای مسیحی بود در کشورهایی مثل لبنان. ولی اکنون واقعا آتش این فتنه دوباره روشن شده. ولی نه به اندازه چند سال گذشته و میبینیم که دولتهای مسئول و حتی دولت آمریکا و واشنگتن به شدت با آن مبارزه میکند. گرچه سخنگویان افراطی هستند در سمت راست در مسیحیت آمریکایی و در کشورهای دیگر که همچنان میکوشند این آتش را تند نگاه دارند. در دنیای اسلام هم چنین چیزهایی را شاهد هستیم. ولی چون افراطیون اسلامی در هر کشوری که هستند واقعا مورد نفرت جامعه قرار گرفتهاند چون جوامع اسلامی به خوبی متوجه شدهاند که اقدامات و سخنان آنها به ضرر بیشتر جامعه تمام میشود این است که این گونه سخنان افراطی شاید در میان تودههای مسلمان طرفداران کمتری پیدا میکند روز به روز. واقعیت این است که به گمان من این رویارویی دو مذهب بعد از حوادث تروریستی ۲۰۰۱ بهانه به دست افراطیون هر دو مذهب داد که این آتش را دوباره روشن کنند و همچنان میکوشند که این آتش را روشن نگاه دارند. گرچه جوامع مسیحی و اسلامی در واقع آن را قبول ندارند و مردم عادی مسلمان و مسیحی اعتقادی به آن نخواهند داشت. میرسیم به مرحله جمعبندی. آقای بیمن، ده سال پس از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ مهمترین چالش آمریکا چیست؟ خیلی مهم است که در نظر بگیریم این اتفاق فراموش نشدنی خواهد بود برای مردم آمریکا. یکی از اتفاقات تاریخی است که در تاریخ آمریکا میماند و در یاد مردم. و امیدواریم که سمبل صلح میشد به جای سمبل جنگ در آینده. آقای صدری، ۱۰ سال پس از حملات ۱۱ سپتامبر مهمترین چالش جهان اسلام چیست؟ من فکر میکنم نخست در مورد آمریکا باید صحبت کنیم. آمریکا در یک جهاتی امتحان بزرگی داشت و از بسیاری جهات موفق نشد در این امتحان. آن عصبانیتی که نباید در آمریکا رخ میداد، رخ داد و کارهای غیرمعقول مثل حمله به عراق صورت گرفت. از این آزمایش خیلی سربلند بیرون نیامد. در جهان اسلام البته به نظر میآید همانطور که فرمودند یک سری درسها بهتر گرفته شده و یک نوع دوری از آن خشونتها به نظر میآید این جریانی است که الان حاکم است. آقای گرگین، ۱۰ سال پس از حملات ۱۱ سپتامبر مهمترین چالش جهان چیست؟ به گمان من این حادثه مهمترین حادثه دهه اول قرن بیست و یکم بود. نتیجه مهم این تغییر و تحول، اگر اسمش را تحول بگذاریم که چهره جهان را تغییر داد، میلیتاریزه شدن بزرگترین قدرت نظامی اقتصادی جهان یعنی آمریکا و شرکت آن در جنگهایی بود که هنوز پس از ده سال ادامه دارد و تکلیف آن روشن نیست. آیزنهاور رئیس جمهور اسبق آمریکا در پایان دوران ریاست جمهوریاش ابراز نگرانی کرده بود که مبادا روزی در آمریکا یک نظام صنعتی نظامی قدرت را در دست بگیرد یا قدرت اصلی این کشور شود. بسیاری از تحلیلگران رویدادهای این سالها این نگرانی را تکرار میکنند و معتقدند که آمریکا که زمانی بازارهای جهان را قبضه کرده بود به دلیل این جنگها و هزینههای آنها از نظر اقتصادی از رقبای خودش به خصوص چین عقب مانده و تنها در زمینه تولید صنایع جنگی است که همچنان بیرقیب است و اکنون آمریکا وارد جنگهایی است که نتیجه این حادثه است که در آغاز قرن بیست و یکم رخ داد و مهمترین چالشی که در برابر آمریکا قرار دارد این است که چگونه این چالش را به سرانجام خوب به نفع مردم آمریکا برساند.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، گفت که فلسطینیها با وجود «تهدیدهای» آمریکا برای توقف کمک سالانه مالی، درخواست عضویت در سازمان ملل را به این سازمان تسلیم خواهند کرد.محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، گفت که فلسطینیها با وجود «تهدیدهای» آمریکا برای توقف کمک سالانه مالی، درخواست عضویت در سازمان ملل را به این سازمان تسلیم خواهند کرد. محمود عباس قصد دارد در روز گشایش مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۲۹ شهریور، درخواست پذیرش عضویت کشور مستقل فلسطین را به بان گیمون، دبیرکل سازمان ملل، ارائه دهد. اسرائیل و ایالات متحده با اعلام اینکه راهکار صحیح را برقراری مذاکرات میدانند، با این اقدام فلسطینیها مخالفت کردهاند و آمریکا از قصد خود برای وتوی این درخواست در مجمع عمومی سخن گفتهاست. پیش از این «الینا راس-لهتینِن»، رئیس کمیسیون امور خارجه مجلس نمایندگان آمریکا، با پیشنهاد یک طرح، خواهان قطع کمکهای مالی آمریکا به نهاد هوادار فلسطینی در سازمان ملل شدهاست. محمود عباس در مصاحبهای که روز یکشنبه منتشر شد به روزنامه دولتی «الرأی» اردن گفت: «به رغم موانع و خطرات، ازجمله تهدید ایالات متحده برای توقف ۴۷۰ میلیون دلار کمک سالانه، ما به سازمان ملل متحد خواهیم رفت تا پذیرش بینالمللی کشور فلسطین را به دست بیاوریم.» وی در این مصاحبه افزود: «اگر واشینگتن علیه ما از وتو استفاده کند این به معنای تحریم نیست. ما در گذشته هم اختلافاتی با ایالات متحده داشتهایم؛ در هر صورت مطابق با روند تحولات تصمیم مقتضی را اتخاذ خواهیم کرد.» فلسطینیان میگویند در صورتی که تلاشهایشان در این زمینه در شورای امنیت به مانع برخورد کند، به مجمع عمومی سازمان ملل روی خواهند آورد و انتظار میرود که در مجمع عمومی، اکثریت اعضا به ارتقای درجه تشکیلات فلسطینی از عضو ناظر به کشور غیر عضو رأی مثبت دهند. محمود عباس در مورد کوششهای آشتی با گروه حماس گفت: «با وجود تهدیدهای اسرائیل برای مسدود کردن داراییهای تشکیلات فلسطینی، گفتوگو برای تشکیل دولت پس از ماه اکتبر از سر گرفته خواهد شد.» وی افزود: «دولت بعدی یک دولت یکپارچه و ائتلافی نخواهد بود بلکه دولتی از فنسالاران خواهد بود که بر انتخابات عمومی نظارت خواهند داشت.» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی اضافه کرد که خود قصد ندارد برای ریاستجمهوری کشور فلسطین نامزد شود. سند آشتی ملی فلسطینی که اردیبهشتماه گذشته با امضای محمود عباس و خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی حماس و با میانجیگری هیئت حاکمه جدید انقلابی مصر، نهایی شد، موجب ناخشنودی نخستوزیر و وزیر خارجه اسرائیل شدهاست و شیمون پرز، رئیس جمهور اسرائیل نیز گفتهاست جامعه جهانی نباید دولت فلسطینی را که حماس بخشی از آن باشد، به رسمیت بشناسد. در این میان محمود احمدینژاد، رئیس جمهور ایران روز ششم شهریور در سخنرانی خود به مناسبت مراسم «روز قدس» در ایران، گفت که فلسطینیها باید «کشور فلسطین را تأسیس و یک گام جلو بردارند» ولی افزود که «به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطینی نقطه نهایی هدف نیست بلکه گام اول است و گامی به جلو در جهت هدف آزادسازی همه سرزمین فلسطین است که در این راه باید همه مراقب باشند.» حکومت خودگردان فلسطینی در واکنش به این اظهارات دوباره رئیسجمهور ایران در زمینه لزوم تعیین نابودی اسرائیل به عنوان هدف نهایی فلسطینیها، این سخنان را «کمک به راستگرایان اسرائیل» و «زدن ضربه بر هدف دیرینه فلسطینیها برای رسیدن به کشور مستقلی برای خود» توصیف کرد. محمود عباس، پیش از این نیز بارها جمهوری اسلامی ایران را متهم کردهاست که تلاشهای آشتی داخلی گروههای فلسطینی را به شکست کشاندهاست.
سخنگوی وزارت خارجه ایران با اشاره به اظهارات اخیر تونی بلر، نخستوزیر اسبق بریتانیا، گفت «تونی بلر در جایگاهی نیست که درباره ایران اظهار نظر کند» و افزود که «صحبتهای بلر از نظر ما هیچ ارزشی برای بررسی نیز ندارد.»سخنگوی وزارت خارجه ایران با اشاره به اظهارات اخیر تونی بلر، نخستوزیر اسبق بریتانیا، گفت «تونی بلر در جایگاهی نیست که درباره ایران اظهار نظر کند» و افزود که «صحبتهای بلر از نظر ما هیچ ارزشی برای بررسی نیز ندارد.» تونی بلر در مصاحبهای که روز جمعه با روزنامه تایمز به مناسبت ۱۱ سپتامبر انجام داد خواستار تغییر رژیم در تهران و دمشق شد و اظهار داشت که «تغییر رژیم در ایران مرا بهطور چشمگیری در مورد وضعیت خاورمیانه خوشبین میکند.» آقای بلر که در حال حاضر فرستاده گروه صلح خاورمیانه است، همچنین یکی از مشکلات اصلی در عراق و افغانستان را «دخالتهای ایران» نامید و گفت که «اگر ایران به سلاح هستهای دست یابد، ثبات خاورمیانه شدیداً متزلزل میشود.» به گزارش خبرگزاری فارس، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز یکشنبه در مشهد در واکنش به این سخنان نخستوزیر اسبق بریتانیا گفت که: «تهدیدهای نخستوزیر اسبق انگلیس، هیچگونه ارزشی برای ملت ایران ندارد.» رامین مهمانپرست افزود: «تونی بلر بهجای اظهار نظر درباره جمهوری اسلامی ایران، باید در ارتباط با سیاستهای بسیار غلط کشور انگلستان در زمامداری خود سخن بگوید.» سخنگوی وزارت خارجه ایران در ادامه گفت: «همچنین بلر باید در رابطه با جنایات انجام شده توسط نیروی انگلیس در افغانستان و نقاط دیگر دنیا به جهانیان پاسخگو باشد.» نخستوزیر اسبق بریتانیا بهمن ماه سال گذشته نیز از سیاستهای باراک اوباما در قبال فعالیتهای هستهای ایران انتقاد کرد و گفت رئیس جمهوری آمریکا در برابر ایران «نرمش بیش از حد» نشان میدهد. تونی بلر از حزب کارگر، مدت ۱۰ سال نخستوزیر بود و به همراه جورج دبلیو بوش در حمله نظامی نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا به عراق شرکت کرد. کمیته تحقیق جنگ عراق، مشغول بررسی خطاهای احتمالی دولت وقت بریتانیا، در این عملیات نظامی است.
روزنامههای تهران امروز و کیهان در شماره یکشنبه همچنان به ماجرای «اختلاس سه هزار میلیارد تومانی» و «سؤالات بیپاسخ این اختلاس بزرگ» پرداختهاند، و روزنامه اعتماد خبر داده که دستکم «۱۵۰ هزار شاغل در سال ۸۹ بیکار شدهاند.»روزنامههای تهران امروز و کیهان در شماره یکشنبه همچنان به ماجرای «اختلاس سه هزار میلیارد تومانی» و «سؤالات بیپاسخ این اختلاس بزرگ» پرداختهاند، و روزنامه اعتماد خبر داده که دستکم «۱۵۰ هزار شاغل در سال ۸۹ بیکار شدهاند.» روزنامه شرق نیز از «افزایش ۱۰ تا ۳۰ درصدی دارو در سراسر کشور» خبر داده، و روزنامه مردمسالاری نیز انتقاد یک عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از «بزرگنمایی در راه اندازی نیروگاه بوشهر» را در عنوان اصلی شماره بیستم شهریور ماه منتشر کرده است. «سؤالات بیپاسخ اختلاس بزرگ» روزنامههای تهران امروز و کیهان در شماره یکشنبه نیز به ماجرای «اختلاس سه هزار میلیارد تومانی» و «سؤالات بیپاسخ این اختلاس بزرگ» پرداختهاند. تنها یک روز پس از انتشار اظهارات محمد جهرمی وزیر کار دولت نهم و مدیرعامل فعلی بانک صادارات که ادعا کرده بود «اختلاس سه هزار میلیارد تومانی» از طریق «جعل اسناد بانک صادرات» انجام شده، روزنامه تهران امروز در عنوان نخست شماره یکشنبه از قول احمد حاتمییزد مدیرعامل اسبق بانک صادرات ادعای محمد جهرمی را رد کرده، و نوشته «سه هزار میلیارد تومان اختلاس با جعل سند امکانپذیر نیست.» احمد حاتمییزد که خود طی سالهای ۸۱ تا ۸۳ مدیرعامل بانک صادرات ایران بوده، اختلاس سه هزار میلیارد تومانی را «فاجعه بزرگی برای سیستم بانکی ایران» توصیف کرده، و به روزنامه تهران امروز گفته «ریشه این اختلاس پیچیدهتر از آنچیزی است که از سوی جهرمی اعلام شده است.» مدیرعامل اسبق بانک صادرات با رد ادعای اخیر مدیرعامل فعلی بانک صادرات گفته «سه هزار میلیارد تومان اختلاس با جعل سند امکانپذیر نیست» و تأکید کرده که «من باور ندارم که چنین جا به جایی بزرگی از حساب بانکها تنها از طریق همکاری یک شخص با رئیس شعبه انجام شده باشد. این کار یک باند و گروه بزرگ بوده است که باید ریشههای آن مشخص شود»، و «سکوت نهادهای ناظر» در این خصوص «معنیدار» است. احمد حاتمی یزد اشاره کرده در سیستم بانکی کشور «تمامی اسناد در بانکها با دو امضا صادر میشود و قرار گرفتن این دو امضا در کنار یکدیگر به معنای متعهد کردن بانک یا مؤسسه اعتباری بوده و معادل تأیید هیئت مدیره و مدیرعامل بانک است». او گفته که بانکها «نمونه امضای بانک طرف مقابل خود را دارند و در صورت صحت امضا سند را میپذیرند. علاوه بر این با شعبه صادر کننده سند تماس میگیرند و در صورت تأیید تعهدات بانک را میپذیرند. بنابراین حتی به فرض پذیرش ادعای جعل اسناد در جریان اختلاس سه هزار میلیارد تومانی از بانک صادرات باید گفت که اگر امضای مجاز در فهرست امضای بانکهای دیگر نبود این وجوه پرداخت نمیشد.» به نوشته روزنامه تهران امروز، احمد حاتمی یزد مدیرعامل اسبق بانک صادرات ضمن اشاره به اینکه «کل سرمایه بانک صادرات دو هزار میلیارد تومان است و رقم اختلاس شده سههزار میلیارد تومان است» گفته «عجیب است چطور در قبال چنین فاجعه بزرگی مسئولان سکوت کردهاند. اعتماد و آبروی مردم به باد رفته است. باید از سیستم بانکی اعاده حیثیت شود.» روزنامه کیهان وابسته به جناح حاکم نیز طی سرمقالهای با عنوان «آب ندیدههای آبی شده» از اختلاس سه هزار میلیارد تومانی با عنوان «دزدی بزرگ» نامبرده و نوشته «این روزها، ماجرای اختلاس نجومی و سه هزار میلیاردتومانی از بانک صادرات که بیسابقهترین نمونه فساد اقتصادی نام گرفته است به اصلیترین موضوع مورد بحث در رسانهها و محافل سیاسی و اقتصادی داخل و خارج کشور تبدیل شده و این بحث داغ، اما تأسفآور و آزاردهنده، کماکان درصدر اخبار و نظرها و کانون توجه افکارعمومی جای دارد.» این روزنامه با اشاره به «اطلاعرسانی قطره چکانی» و «ناکافی» مسئولان و دستاندرکاران ماجرا نوشته که برخلاف ادعای مقامهای مسئول درباره کشف این اختلاس در مرداد ماه، این روزنامه از خرداد ماه در جریان چنین اختلاس قرار داشته و حتی سرمقالهای در این خصوص منتشر کرده است. روزنامه کیهان «حلقههای پیدا و پنهان» جریان انحرافی در دولت، نفوذ این جریان در «مرکزیت سیستم پولی و مالی کشور»، و اسفندیار رحیم مشایی را به عنوان «لیدر جریان انحرافی» به «حمایتهای بیحساب و کتاب» از مؤسسان «بانک آریا» که اکنون به عنوان متهمان اختلاس سه هزار میلیارد تومانی در بازداشتند، معرفی کرده است. این روزنامه همچنین با طرح پرسشها و ابهامهایی در پرونده اختلاس سه هزار میلیارد تومانی به صراحت نوشته «اختلاسی در مقیاس نجومی سه هزار میلیارد تومان» از نوع سوءاستفادههای ده و بیست و صد میلیونی نبوده که «احتمال مخفی ماندن آن از نگاه مسئولان مربوطه، از جمله رئیس بانک مرکزی، رؤسای بانک صادرات و سایر بانکهایی که در این ماجرا دست داشتهاند، سازمان بازرسی کل کشور، مجلس شورای اسلامی، دستگاه قضایی و مخصوصاً بازرسان و ناظران دولت، پنهان مانده باشد.» کیهان با اشاره به اینکه «اختلاس نجومی سه هزار میلیارد تومانی به یقین نمیتواند بدون زد و بند غارتگران با برخی از مسئولان و دست اندرکاران، هرچند در سطوح مدیران میانی، صورت پذیرفته باشد» به اظهارات صادق لاریجانی که گفته «من برای حفظ حرمت این افراد تا به حال سخن نگفتهام» اشاره کرده و از رئیس قوه قضاییه پرسیده که «این اشخاص محترم! چه کسانی هستند و «صاحبان کدام قدرت»اند که «حفظ حرمت آنها» واجب است.» «۱۵۰ هزار شاغل در سال ۸۹ بیکار شدند» روزنامه اعتماد از قول علیرضا محجوب نماینده مجلس شورای اسلامی و دبیرکل خانه کارگر خبر داده که دستکم «۱۵۰ هزار نفر در سال ۸۹ بیکار شدهاند.» علیرضا محجوب در گفتوگویی با اعتماد تأکید کرده که در سال گذشته «۱۵۰ هزار شاغل» بیکار شدهاند و گفته «بیکار شدن ۱۵۰ هزار شاغل» آمار «همه بیکار شدهها نیست، بلکه حداقل ریزش مشاغل است و اینها کسانی هستند که امکان استفاده از بیمه بیکاری را داشتند.» دبیرکل خانه کارگر همچنین درباره «وعده دولت مبنی بر ایجاد ۲.۵ میلیون شغل در سال جاری» به این روزنامه گفته «اینها باید باور کنند کسی از آنها تعهد ۲.۵ میلیون شغل را نمیخواهد. کسی حتی تعهد ۱.۵ میلیون شغل هم نمیخواهد. ما از دولت توقع یک قدم بیشتر از مهار بیکاری را داریم. به ما امیدهای خیلی بزرگ ندهند، ما با امیدهای کوچک راضی میشویم.» این عضو مجلس هشتم همچنین با انتقاد از اجرای حذف یارانهها به روزنامه اعتماد گفته «قرار نبود بیشتر از خود یارانه، برای یارانه ندادن هزینه کنیم. اکنون ما از خود یارانه برای یارانه ندادن آن بیشتر داریم هزینه میکنیم» و «دو برابر رقمی که میخواهیم بابت آن درآمد کسب کنیم هزینه کردهایم.» روزنامه اعتماد همچنین از قول علیرضا محجوب نوشته «درآمد اجرای هدفمندسازی یارانهها کمتر از ۳۳ هزار میلیارد تومان و هزینههای آن در عمل ۶۵ هزار میلیارد تومان است.» افزایش ۱۰ تا ۳۰ درصدی دارو در سراسر کشور روزنامه شرق در شماره یک شنبه گزارشی از «افزایش بیسابقه قیمت دارو در کشور» منتشر کرده و نوشته که طی هفتههای اخیر «قیمت بسیاری از اقلام دارویی در کشور افزایش یافته است.» به نوشته این روزنامه «از داروخانههای تهران و سایر استانهای کشور خبر میرسد که اقلام دارویی در بسیاری از موارد شاهد افزایش قابل توجهی بوده است» و «داروهای پرفروشی همچون آنتیبیوتیکها، آمپولها و سرمهای تزریقی، شربتهای سینه و داروهای سرماخوردگی همپای داروهای خارجی افزایش ۱۰ تا ۳۰ درصدی داشته است.» روزنامه شرق «تأثیرات اجرای قانون هدفمند کردن یارانه»، «افزایش قیمت حاملهای انرژی»، و «افزایش میزان قیمت ارز» طی ماههای اخیر را «سه ضلع مثلثی» توصیف کرده که منجر به «افزایش ۱۰ تا ۳۰درصدی میزان قیمت داروها در تمامی داروخانههای کشور شده است.» به نوشته این روزنامه «افزایش میزان قیمت داروهای مصرفی مردم در داروخانههای کشور» درحالی صورت میگیرد که مقامهای وزارت بهداشت مدعی «ارزان شدن داروها» هستند، اما برخی داروخانه داران گفتهاند که «از ابتدای سال تاکنون ما شاهد افزایش قیمت داروها بودهایم و این روند با توجه به افزایش میزان قیمت ارز در کشور بیش از پیش مطرح بوده است، به طوریکه در حال حاضر اکثر اقلام دارویی خارجی و داخلی گران شده است.» روزنامه شرق با انتقاد از دولت نوشته «برنامههای دولت و وزارت بهداشت به جایی رسیده است که سلامت عمومی در جامعه این روزها با نمودارهای رو به بالا و نجومی نرخ ارز تنظیم میشود.» «انتقاد از بزرگنمایی در راهاندازی نیروگاه اتمی بوشهر» روزنامه مردمسالاری در عنوان اصلی شماره بیستم شهریور انتقاد یک عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از «بزرگنمایی در راه اندازی نیروگاه اتمی بوشهر» منتشر کرده و نوشته «فعالیت نیروگاه بوشهر زیر ۱۰ درصد ظرفیت» است. به نوشته این روزنامه، حسین امیری خامکانی نماینده زرند و عضو کمیسیون انرژی مجلس هشتم اظهارات مقامهای دولتی درباره «اتصال برق نیروگاه اتمی بوشهر به شبکه سراسری را بزرگنمایی خوانده» و گفته «هم اکنون نیروگاه اتمی بوشهر تنها توان تولید ۶۰ مگاوات برق را دارد و عملاً زیر ۱۰ درصد از ظرفیت این نیروگاه فعال است.» این عضو مجلس شورای اسلامی «براساس آخرین وعدههای مسئولان سازمان انرژی اتمی و همچنین شرکت پیمانکار روسی سازنده نیروگاه اتمی بوشهر این نیروگاه باید در پایان مردادماه سالجاری به ۴۰ درصد ظرفیت تولید برق خود به عبارت دیگر ۴۰۰ مگاوات میرسید» اما «شرکت پیمانکار روسی که قول رسیدن به ۴۰ درصد ظرفیت تولیدی را تا پایان ماه رمضان داده بود این بار هم مانند تمام سالهای گذشته به تعهدهای خود عمل نکرده است.» امیری خامکانی درعین حال «هزینه ساخت نیروگاه اتمی بوشهر» را «بسیار بیشتر از هزینه لازم برای ساخت یک نیروگاه اتمی مجهز به آخرین تکنولوژی روز دنیا» اعلام کرده، اما ساخت آن را برای دستیابی به تکنولوژی هستهای ضروری توصیف کرده است. او البته گفته که «خطرهای ناشی از استفاده نیروگاههای اتمی، استفاده همیشگی از این نیروگاهها را با تردید جدی روبه رو کرده»، و به همین دلیل «توسعه نیروگاههای خورشیدی و بادی با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران به مراتب با صرفهتر از استفاده از نیروگاههای اتمی است.» روزنامه مردمسالاری همزمان از قول رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی خبر داده که «مراسم اصلی افتتاح نیروگاه در اوایل آذرماه» برگزار خواهد شد.
آلن ژوپه وزیر خارجه فرانسه می گوید عدم تصویب قطعنامه ای در شورای امنیت سازمان ملل در محکومیت اقدامات سرکوبگرانه حکومت سوریه علیه مخالفانش، یک رسوایی است. به گزارش رویترز آقای ژوپه گفته است فرانسه و متحدان غربی اش معتقدند که حکومت بشار اسد مشروعیتش را از دست داده و اینک برای انجام اصلاحات درکشور دیر شده است. تلاش های کشورهای غربی برای تصویب قطعنامه ای تحریمی علیه حکومت سوریه با تهدید روسیه و چین در وتو کردن آن، تاکنون به نتیجه ای نرسیده است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران، اظهارات اخیر تونی بلر نخست وزیر اسبق بریتانیا را بی ارزش دانست. رامین مهمان پرست روز شنبه در گفت و گو با خبرگزاری فارس گفت آقای بلر در جایگاهی نیست که برای ایران اظهارنظر کند. تونی بلر روز جمعه در گفت و گویی با روزنامه تایمز، ایران را مسول ادامه بی ثباتی ها در عراق و افغانستان دانسته و گفته بود که تغییر رژیم در ایران باعث افزایش خوشبینی نسبت به آینده منطقه خواهد شد.
خبرگزاری ایرنا گزارش داده که محمدرضا رحیمی معاون رئیس جمهوری ایران در راه بازگشت از اکوادور، برای چند ساعت توقفی کوتاه در الجزایر داشت. به نوشته این خبرگزاری، آقای رحیمی در فرودگاه الجزیره با وزیر مسکن الجزایر گفت و گو کرده است. معاون رئیس جمهوری ایران در روزهای اخیر به دو کشور کوبا و اکوادور سفر کرده بود اما دیدار کوتاه او از الجزایر قبلأ اعلام نشده بود.
انتظار می رود ژنرال محمد حسین طنطاوی، رئیس شورای عالی نظامی حاکم بر مصر، روز یکشنبه برای ادای شهادت در دادگاه محاکمه حسنی مبارک حضور پیدا کند. آقای طنطاوی که در زمان ریاست جمهوری حسنی مبارک سمت وزیر دفاع مصر را بر عهده داشت، در دادگاهی که پشت درهای بسته برگزار خواهد شد، شهادت می دهد که آیا آقای مبارک در مرگ بیش از ۸۰۰ نفر از معترضان به حکومت او مقصر بوده است یا نه. حسنی مبارک تاکنون تمام اتهاماتش را رد کرده است.
کلیف رابرتسون، بازیگر آمریکایی برنده اسکار در سن ۸۸ سالگی درگذشت. خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده که آقای رابرتسون شنبه شب در نیویورک به دلیل کهولت سن درگذشته است. آقای رابرتسون در سال ۱۹۶۸ بخاطر بازی در نقش یک مرد بزرگسال عقب افتاده در فیلم «چارلی» برنده جایزه اسکار بهترین بازیگر شده بود اما شهرتش را مدیون بازی به نقش جان اف کندی در فیلم «پی تی 109» بود. او در سال های اخیر با ایفای نقش در سری فیلم های «مرد عنکبوتی» بار دیگر مورد توجه قرار گرفته بود.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل می گوید دولتش همچنان خود را متعهد به رعایت قرارداد صلح با مصر می داند. آقای نتانیاهو در همین حال حمله به سفارت اسرائیل در قاهره را حادثه ای جدی تلقی کرد و آن را نمونه بارزی از نقض پیمان های دیپلماتیک خواند. اما گفت سفیر اسرائیل بزودی با تامین شرایط امنیتی به قاهره باز خواهد گشت. در همین حال اسامه هیکل وزیر اطلاعات مصر هم بعد از جلسه شورای عالی نظامی این کشور خبر داد که عاملان حادثه حمله به سفارت اسرائیل محاکمه خواهند شد. به گفته آقای هیکل این حادثه ضربه ای به وجه مصر وارد کرد.
فیلم روسی «فاوست» به کارگردانی الکساندر سوخورف برنده شیرطلایی شصت و هشتمین دوره جشنواره معتبر ونیز در ایتالیا شد. در مراسم اختتامیه این جشنواره که شنبه شب برگزار شد، شیر نقره ای بهترین کارگردانی به فیلم «مردم کوهستان، مردم دریا» به کارگردانی شانگ جون کایی از چین رسید و فیلم «تِرافِرما» از ایتالیا با داستانی درباره مهاجرت جایزه ویژه هیئت داوران را به دست آورد. مایکل فاسبیندر بازیگر آلمانی هم بخاطر بازی در فیلم «شرم» برنده جایزه بهترین بازیگر مرد شد و خانوم «دیانی ایپ» از هنگ کنگ برای فیلم «یک زندگی ساده» جایزه بهترین بازیگر زن را دریافت کرد. ریاست هیئت داوران جشنواره امسال فیلم ونیز را دارن آرونوفسکی فیلمساز آمریکایی به عهده داشت.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر