گزارش ها حاکی است پس از يک روز بهبود نسبی در بازار بورس نيويورک، روز چهارشنبه بار ديگر شاخص های سهام در بازار بورس با کاهش روبرو شده و ترس از سقوط بيشتر بازار، بازگشته است. اخبار احتمال مشکلات مالی برای بانک «سوسيته جنرال» فرانسه باعث مشوش شدن بازار شد و ارزش سهام اين بانک حدود ۱۴ درصد سقوط کرد.گزارش ها حاکی است پس از يک روز بهبود نسبی در بازار بورس نيويورک، بار ديگر شاخص های سهام در بازار بورس با کاهش روبرو شده و ترس از سقوط بيشتر بازار، بازگشته است. به گزارش رويترز، روز چهارشنبه و در پايان ساعت کاری بازار بورس، چهار درصد کاهش در شاخص بازار بورس گزارش شد. کارشناسان می گويند بازار در حال حاضر به سمت اهداف کوتاه مدت حرکت می کند و به همين دليل تناوب زيادی نشان می دهد. در پايان ساعت کاری بورس در روز چهارشنبه، شاخص داوجونز چهار و نيم درصد کاهش داشت، «اس اند پی» هم همين مقدار کاهش را گزارش کرده و «نسدک» هم حدود چهاردرصد کاهش داشته است. رويترز می نويسد اخبار احتمال مشکلات مالی برای بانک «سوسيته جنرال» فرانسه باعث مشوش شدن بازار شد و ارزش سهام اين بانک حدود ۱۴ درصد سقوط کرد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، صاحبان و مديران بانک سوسيته جنرال احتمال نگرانی را رد کرده و می گويند اين بانک در سلامت کامل مالی است و هيچ مشکلی ندارد. به تبع سقوط ارزش سهام بانک سوسيته جنرال، ديگر بانک ها هم با مشکل روبرو شدند و ارزش سهام بانک «کی بی دبليو» هم نزديک به پنج درصد کاهش داشت. «بنک آف امريکا» هم حدود ۱۰ درصد سقوط ارزش سهام را شاهد بود. اوضاع مشوش بازار بورس در روز چهارشنبه پس از بهبود نسبی بازار سهام در روز سه شنبه بود. بانک مرکزی آمريکا روز سه شنبه اعلام کرد نرخ بهره را تا ميانه سال ۲۰۱۳ ثابت نگه می دارد که اين اعلام باعث آرام شدن بازار و بالا رفتن شاخص بازار بورس شده بود. بازارهای بورس جهانی که ديروز، دوشنبه، بدترين روز خود از زمان رکود اقتصادی سال ۲۰۰۸ تجربه می کردند، روز سه شنبه به آرامش نسبی رسيدند. شاخص داوجونز در پايان کاری روز سه شنبه، چهار درصد گزارش شد. بازارهای بورس در يک هفته گذشته روزهای پرچالشی را پشت سرگذاشته اند و غير از روز سه شنبه، بيشتر پايان ساعات کاری بازار بورس نيويورک، با سقوط ارزش سهام همراه بوده است. بازارهای عمده سهام در نخستين روز کاری اين هفته خود، يعنی دوشنبه، پس از تنزل اعتبار آمريکا، به شدت سقوط کردند و نطق کوتاه باراک اوباما هم نتوانست بر بدبينی عميق بازار تاثيری بگذارد. در چند روز گذشته و در بازار بورس نيويورک، شاخص سهام داوجونز با ۵.۵۵ درصد، شاخص نزدک، ۶.۹۰ درصد و استاندارد اند پورز ۶.۶۶ درصد سقوط کرده بود. در مقابل بهای طلا و فرانک سوييس و ين ژاپن افزايش يافت؛ چراکه بسياری به دنبال تبديل سرمايههای خود به طلا و ارزهای باثباتتر هستند؛ ارزش اوراق قرضه تضمين شده خزانهداری آمريکا هم سير صعودی داشت. دوشنبه ،ديروز، هر انس طلا با ۳.۶۸ درصد افزايش به ۱۷۱۲ دلار رسيد. سقوط سهام پس از آن تشديد شد که جمعه شب موسسه «استاندارد اند پورز» اعلام کرد، به دليل بدهیهای سرسامآور و مشکل تصميمگيری درباره افزايش بدهیهای آمريکا، اعتبار اين کشور را از AAA به +AA تنزل میدهد. اين موسسه يکی از سه موسسه عمده در ارزيابی اعتبار کشورهاست و بدين ترتيب يکی از اين ارزيابها پس از ۷۰ سال از اعتبار آمريکا کاست. يکی از پيامدهای اين تنزل اعتبار، اين است که دولت آمريکا برای استقراضهای بعدی خود بايد بهره بيشتری بپردازد.
وضعیت جسمی قاسم شعله سعدی نماینده پیشین دوره سوم و چهارم مجلس شورای اسلامی در زندان اوین وخیم گزارش شده است. وبسایت «کلمه» نوشته است، پزشکان زندان اوین با توجه وضعیت جسمانی وی نسبت به سلامتی او هشدار داده اند. قاسم شعله سعدی، استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران ، وکیل دادگستری و نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی از پنج ماه پیش به اتهام تبلیغ علیه نظام و توهین به رهبری در بند ۳۵۰ زندان اوین به سر می برد . برپایه این گزارش، آقای شعله سعدی در سال ۸۱ نیز به اتهام توهین به رهبری بازداشت شده بود که بر اثر آسیب های زمان بازداشت دچارضایعه نخاعی شد و هم اکنون دست چپ وی در معرض فلج قرار گرفته است . مسوولان زندان اوین، به رغم هشدار پزشکان، تاکنون هیچ اقدامی برای درمان این زندانی سیاسی انجام نداده اند.
چین اعلام کرد آزمایش نخستین ناوهواپیمابر خود را بر روی دریا آغاز کرده است. خبرگزاری دولتی "شین هوا" میگوید که این ناو بامداد چهارشنبه از بندر "دالیان" در شمال شرقی چین حرکت کرده است. این ناوهواپیمابر یک ناو نیمه تمام روسی است که اوکرائین نزدیک به ده سال پیش آن را به چین فروخت. اکنون، چینی ها در پی ده سال کار، توانسته اند این ناو را تکمیل کنند و به آب بیاندازند. ناوهواپیمابر مذکور سیصد مترطول دارد و به گفته مفامهای چینی از آن برای پژوهش و آموزش استفاده خواهد شد. درهمین حال سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت، واشینگتن از هر گونه توضیح دولت چین درباره نیازش به چنین ناو بزرگی استقبال می کند.
عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران می گوید پرونده ترور مسعود علی محمدی، تکمیل، و با کیفرخواست به دادگاه فرستاده شده است. دادستان تهران همچنین تاکید کرد که کشته شدن داریوش رضایی نژاد، «یک ترور» بوده است. این در حالی است که حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی گفته بود مدرکی در دست نیست که نشان دهد ترور داریوش رضایی نژاد، ربطی به «موساد»، سازمان اطلاعات و امنیت اسرائیل، داشته است. وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی پیشتر اعلام کرده بود «شبکه ای از جاسوسان و تروريست های» وابسته به اسرائيل را منهدم کرده و عوامل اصلی ترور مسعود علی محمدی، دانشمند هسته ای، دستگير شده اند. طی دو سال گذشته سه تن از دانشمندان اتمی و فیزیک ایران هدف سوءقصد قرار گرفتهاند که از میان آنها مسعود علیمحمدی و مجید شهریاری جان باختند، اما فریدون عباسی دوانی که اکنون ریاست سازمان انرژی اتمی ایران را بر عهده دارد، از سوءقصد جان سالم به در برد.
وزارت خزانه داری آمريکا روز چهارشنبه بزرگترین بانک تجاری و شرکت تلفن همراه سوریه را تحريم کرد. ديويد کوهن، معاون وزارت خزانه داری آمریکا در امور تروريسم و اطلاعات مالی، با اشاره به نقش این بانک تجاری سوريه به عنوان عامل گسترش سلاح های کشتار جمعی گفت، در این تحریم ها زيرساخت های مالی حکومت بشار اسد و فعاليت های غير قانونی آن هدف قرار گرفته است. دولت آمریکا همچنین «سوريه تل»، بزرگترين شرکت تلفن همراه سوريه را بر پایه «فرمان لازم الاجرای» رئيس جمهوری آمريکا در خصوص نقض حقوق بشر در سوريه تحريم کرده است. بر اساس اين تحريم ها کليه دارایی های اين بانک و شرکت یاد شده در آمريکا توقيف و مسدود می شود، و هرگونه همکاری و معامله تجاری شرکت ها و شهروندان آمريکايی با آنها ممنوع خواهد بود.
نیروهای حکومتی سوریه، به چند شهر دیگر حمله ور شدند و 11 نفر را کشتند. فعالان مخالف دولت دمشق میگویند نیروهای حکومتی روز چهارشنبه به شهرهای "تفتناز" و "سِرمین" در نزدیکی مرز ترکیه حمله کردند. شاهدان میگویند در شهر مرکزی "حُمص" نیروهای امنیتی با شلیک گلوله دست کم 11 تن از معترضان را کشتند. شهر "دیرالزور" در غرب سوریه نیز برای چهارمین روز پیاپی، در زیر آتش نیروهای دولتی قرار داشت. در همین حال تانک های ارتش سوریه از شهر "حما" خارج شدند. رجب طیب اردوغان نخست وزیرترکیه علت خروج نیروهای سوری از «حما» را نتیجه تلاشهای دولت خود میداند. روز سه شنبه وزیر خارجه ترکیه، با تعیین ضرب الاجلی پانزده روزه، پیام شدیداللحنی به حکومت دمشق ارایه داد تا به سرکوبی ها پایان دهد. سفیرترکیه در سوریه نیز با دیدار از حما، در نماز جماعت ظهرچهارشنبه مردم این شهر شرکت کرد.
دو نماينده عضو کميته بررسی وضعيت نيروگاه اتمی بوشهر در مجلس اعلام کردند که وعده راه اندازی نهايی اين نيروگاه تا پايان ماه رمضان ممکن نيست. حسين اميری خامکانی و عسکر جلاليان، همزمان، از ارسال گزارش اين کميته به هيات رئيسه مجلس خبر دادند و از تأخير روسيه در راهاندازی اين نيروگاه انتقاد کردند. علی اکبر صالحی، وزير امور خارجه جمهوری اسلامی در تير ماه سال جاری گفته بود که جشن اتصال برق نيروگاه بوشهر به شبکه سراسری برق ایران، اواخر ماه رمضان، برگزار میشود. نیروگاه بوشهر قرار است دو در صد از نیاز ایران به برق را تولید کند.
اعتصاب در بازار پارچهفروشان تهران در اعتراض به ماليات بر ارزش افزوده همچنان ادامه دارد. به نوشته وبسایت «کلمه»، نزدیک به میرحسین موسوی، توليدکنندگان و فروشندگان پارچه که در بازار تهران فعاليت دارند، مدت دوهفته است که در اعتصاب بسر می برند. روزنامه «دنیای اقتصاد» نوشت: روزسه شنبه بيش از۸۰۰ نفر از فعالان صنف بنکداران پارچه در مسجد ملک بازار در تهران جمع شدند تا با حضور رئيس شورای اصناف کشور دلايل اعتراض خود را مطرح کنند. محمدحسين رحيمی،نايب رئيس اول اتحاديه بنکداران پارچه تهران به خبرگزاری ايسنا گفت که این صنف، خواهان به تعويق افتادن اجرای قانون ماليات بر ارزش افزوده برای آمادهشدن بستر مناسب و دادن آموزشهای لازم برای آن هستند.
یک مقام مذهبی قزاقستان میگوید، زنان قزاق هرگز چادر بسر نکرده اند. "غیرت لاما شریف" رئیس نهاد دولتی امورمذهبی قزاقستان در مصاحبه یی با نشریه "قزاقستانکایا پراودا" حجاب یا نقاب را یک سنت عربی خواند. این مقام مذهبی افزود که نباید از فرهنگ یا رسوم جوامع دیگر مانند سنت عربی پوشش چادر یا حجاب تقلید کرد. طی چند سال گذشته بحث در باره حجاب یا چادر برای زنان در کشورهای آسیای مرکزی شدت گرفته و دولت های این منطقه علیه این پوشش موضع گرفته اند. برخی از دولت ها نیز برای جلوگیری از رواج حجاب، قوانین و طرح هایی را به کار گرفته اند.
وزارت خزانه داری آمريکا روز چهارشنبه اعلام کرد، بزرگترین بانک تجاری و اپراتور تلفن همراه سوریه را تحريم کرده است.وزارت خزانه داری آمريکا روز چهارشنبه بزرگترین بانک تجاری و اپراتور تلفن همراه سوریه را تحريم کرده است. نخست وزیر ترکیه هم خبر تخلیه واحدهای ارتش و نیروهای امنیتی سوریه از شهر حماه را تایید کرده است. ديويد کوهن، معاون وزير خزانه داری در امور تروريسم و اطلاعات مالی گفت: با افشای نقش بزرگترين بانک تجاری سوريه به عنوان عامل گسترش سلاح های کشتار جمعی سوريه و کره شمالی، و همچنين با تحریم بزرگترين اپراتور تلفن همراه سوريه که توسط يکی از خودی های فاسد ترين حکومت اداره می شود، ما زيرساخت های مالی را که به حکومت بشار اسد و فعاليت های غير قانونی آن کمک ارائه می کنند، هدف قرار داديم. وزارت خزانه داری اایالات متحده می گويد، اين تحريم ها را بر اساس فرمان اجرايی رييس جمهور آمریکا در خصوص نقض کنندگان گسترش سلاح های کشتار جمعی عليه بانک تجاری سوريه و همچنین شعبه ان در لبنان، بانک تجاری لبنان و سوریه، اعمال کرده است. اين وزارتخانه همچنين می گويد: «سوريه تل»، بزرگترين اپراتور تلفن همراه سوريه را براساس فرمان اجرايی ديگر رييس جمهوری آمريکا در خصوص نقض حقوق بشر در سوريه مورد تحريم قرار داده است. طبق اين تحريم ها کليه اموال اين بانک ها و موسسات در خاک آمريکا توقيف و مسدود می شوند و هرگونه همکاری و معامله تجاری شرکت ها و شهروندان آمريکايی با آنها ممنوع است. وزارت خزانه داری آمريکا می گويد: بانک تجاری سوريه را به اتهام ارائه خدمات به مرکز تحقيقات و مطالعات علمی سوريه و همچنين همکاری بانک تجاری تايکون کره شمالی تحريم کرده است. بانک تجاری تايکون کره شمالی در سال ۲۰۰۵ به اتهام همکاری در برنامه گسترش سلاح کشتارجمعی کره شمالی مورد تحريم امريکا قرار گرفته بود. «رامی مخلوف»، مالک «سوريه تل» پسر دايی بشار اسد است و پيشتر هم توسط آمريکا و اتحاديه اروپا مورد تحريم قرار گرفته بود. اين تحريم ها يک روز پس از آن که بشار اسد، بر عزم برای مقابله با آن چه که «گروههای تروريستی» خوانده بود، اعمال می شود. در همين حال به گزارش خبرگزاری فرانسه نيروهای ارتش سوريه پس از يک عمليات ده روزه در شهر حماه روز چهارشنبه، از اين شهر خارج شده اند. يک خبرنگار خبرگزاری فرانسه که به همراه يک تور دولتی به شهر حماه سفر کرده می گويد که شاهد خروج دهها خودرو نظامی از اين شهر بوده است. يک فرمانده ارشد سوريه نيز گفته است:«واحد های ارتش پس از دستيابی به اهداف ماموريت خود به پادگان های خود بازگشتند. آن ها خوشحالند که توانستند از شر باندهای مسلحی که برای ايجاد اختلاف در بين مردم تلاش می کردند، خلاص شوند.» طبق اين گزارش، رجب طيب اردوغان، نخست وزير ترکيه، که سفير اين کشور در دمشق را به شهر حماه فراستاده بود نيز خبر تخليه واحدهای ارتش سوريه از شهر حماه را تاييد کرده است. رجب طيب اردوغان گفته است:«سفير ما که به شهر حماه رفته بود، می گويد تانک ها و نيروهای امنيتی خروج از شهر حماه را آغاز کرده اند. اين مهم است که نشان دهیم که ابتکارهای ما نتايج مثبتی در پی داشته است.» احمد داود اوغلو، وزير امور خارجه ترکيه، که روز سه شنبه حامل پيام مقام های کشورش به دولت بشار اسد بود، هم گفته است: «عمر اونون، سفير ترکيه در دمشق درشهر حماه با مردم اين شهر ديدار کرده و با آنها نماز ظهر را برگزار کرده است.» احمد داود اوغلو همچنين اضافه کرده است: مساله اساسی اين است که سوريه بايد برای تعقيب تحولات درها را به روی جامعه جهانی باز کند. مهم ترين ابزار برای پايان دادن به گمانه زنی ها و بحث ها، دسترسی آزاد رسانه ها است. احمد داوود اوغلو روز سه شنبه راهی دمشق شد و حدود شش ساعت با مقامات دولت سوريه از جمله بشار اسد، رييس جمهوری اين کشور ديدار کرد تا دولت حاکم سوريه را متقاعد کند که از کشتار شهروندان اين کشور دست بردارد. يک مقام نظامی سوريه به خبرگزاری فرانسه گفته است که نيروهای ارتش اين کشور در حال تخليه شهر ادلب درمرز ترکيه هستند. ترکيه در هفته های فشار بر سوريه را تشديد کرده است. سفر روز سه شنبه وزير امور خارجه ترکيه نيز درهمين چارچوب ارزيابی شده است. شهرهای سوريه طی پنج ماه گذشته شاهد اعتراض گسترده بوده اند و موج اين اعتراضات به تدريج بيشتر شده است. فعالان حقوق بشر می گويند هفته گذشته يکی ازخونبارترين هفته های در طی ايتن اعتراضات پنج ماهه بوده است.
عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران می گوید پرونده ترور مسعود علی محمدی، تکمیل شده و با کیفرخواست به دادگاه فرستاده شده است.عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران می گوید پرونده ترور مسعود علی محمدی، تکمیل شده و با کیفرخواست به دادگاه فرستاده شده است. دادستان تهران همچنین تاکید کرده که کشته شدن داریوش رضایی نژاد، «یک ترور» بوده است. به گزارش خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی، ایرنا، آقای دولت آبادی روز چهارشنبه همچنین گفت که محاکمه متهمان پرونده رها کردن بیماران درحومه تهران هم به پایان رسیده و به زودی احکام آن ها قرار است صادر شود. حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات دولت جمهوری اسلامی گفته بود مدرکی در دست نیست که نشان دهد ترور داریوش رضایی نژاد، ربطی به موساد داشته است. وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ايران پیشتر اعلام کرده بود «شبکه ای از جاسوسان و تروريست های» وابسته به اسرائيل را منهدم کرده و عوامل اصلی ترور مسعود علی محمدی، دانشمند هسته ای، دستگير شده اند. مسعود علیمحمدی، استاد فیزیک در دی ماه سال ۱۳۸۸ در منطقه قيطريه تهران در جريان انفجار بمب جاسازی شده در يک موتورسيکلت کشته شد. داریوش رضایینژاد هم در روز اول مردادماه در خیابانی در تهران به ضرب گلوله به قتل رسید و بلافاصله در گزارشهای چند خبرگزاری به عنوان «دانشمند هستهای» قربانی یک ترور معرفی شد. در دو سال گذشته سه تن از دانشمندان اتمی و فیزیک ایران هدف سوءقصد قرار گرفتهاند که از میان آنها مسعود علیمحمدی و مجید شهریاری جان باختند، اما فریدون عباسی دوانی که اکنون هدایت سازمان انرژی اتمی ایران را بر عهده دارد از سوءقصد جان سالم به در برد. پرونده «جریان خاص» دادستان عمومی و انقلاب تهران همچنین درباره پرونده دستگیری منتسب به «جریانی خاص» گفت است: «در این رابطه، دو پرونده با صدور كیفر خواست به دادگاه ارسال شده است و در هر پرونده یك متهم وجود دارد. » جریان خاص یا جریان انحرافی، اصطلاحی است که رسانه های دولتی ایران در مورد برخی از نزدیکان محمود احمدی نژاد به کار می برند. کمیسیون اصل نود مجلس هم اعلام کرده بود مدارکی از این جریان به دست آورده که به پرونده قضایی این افراد اضافه شده است. حسین اسلامی، عضو کمیسیون نود مجلس گفته بود: «با توجه به اسناد علیه جریان انحرافی در دولت، این افراد که ادعای قدیس بودن داشته و دیگران را تکذیب میکنند، باید در مقابل این اسناد پاسخگو باشند.» فرد یا افراد مشخصی به عنوان متهم یا متهمان اصلی این پرونده، معرفی نشده است. عباس جعفری دولت آبادی همچنین درباره آخرین نتیجه پرونده سی دی «ظهور نزدیك است»، گفت: «تحقیقات درباره این پرونده به پایان رسیده و به دادگاه روحانیت ارجاع شده است. چون دادستانی تهران از دادگاه روحانیت مجوز داشت، تحقیقات مرتبط با این پرونده را انجام می داد.» سال گذشته فیلمی با عنوان « ظهور نزدیک است» در ایران تولید و بوسیلۀ سی دی به صورت وسیع توزیع شد که در آن، محمود احمدی نژاد، شعیب بن صالح و آیت الله خامنه ای، سید خراسانی قلمداد می شوند. گزارش هایی هم مطرح شده و اعلام شد که این فیلم توسط هواداران دولت تهیه شده است. در ابتدای سال جاری برخی از نزدیکان اسفندیار رحیم مشایی، رییس دفتر محمود احمدی نژاد هم در این رابطه بازداشت شدند. از جمله عباس امیریفر ، دبیر کمیسیون فرهنگی دولت محمود احمدینژاد، که یک بار پس از ۴۰ روز بازداشت از زندان آزاد شد، اما در همان روز بلافاصله دوباره ولی این بار توسط دادگاه ویژه روحانیت، بازداشت شد. عباس امیریفر که مسئول جامعه وعاظ ولایی نیز هست نخستین کسی بود که با آغاز موج انتقادات به محمود احمدینژاد بازداشت شد و پس از او خبر دستگیری حدود ۲۵ نفر دیگر نیز منتشر شد. پس از مدتی خبری نیز مبنی بر خودکشی آقای امیریفر در زندان منتشر شد که به گفته خبرگزاری ایرنا «بعداً بیاساس بودن آن روشن شد.» به گفته این رسانه حامی دولت، «شایعه» خودکشی به خانواده عباس امیریفر «ضربه روحی شدید» وارد کرده است.
نخست وزیر بریتانیا روز چهارشنبه پس از دومین نشست اضطراری کابینه، گفت که نیروی پلیس این کشور به تجهیزات بیشتری برای مقابله با نا آرامی ها از جمله ماشین های آب پاش مجهز می شود. آقای کامرون که به دنبال گسترش حوادث اخیر به شهرهای دیگر بریتانیا، سخن می گفت، خبر داد که از عکس های گرفته شده از ناآرامی های اخیر، برای شناسایی کسانی که دست به اقدامات خشونت آمیز زده اند، استفاده خواهد شد. در همین حال پلیس برمینگهام یک مرد سی و دو ساله را در ارتباط با کشته شدن سه نفر در بامداد چهارشنبه بازداشت کرده است. این فرد متهم است که نیمه شب دیشب، سه مرد پاکستانی را که در حال نگهبانی از محله خود در برابر غارت های احتمالی در شهر بیرمنگام بودند، زیر گرفته است.
وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی روز چهارشنبه گفت که نمی تواند با قطعیت دست داشتن اسرائیل در ترور داریوش رضایی نژاد را تایید کند. حیدرمصلحی در حاشیه جلسه هیئت دولت ایران به خبرنگاران گفت که وزارت اطلاعات درباره پرونده ترور داریوش رضایی نژاد به سرنخ هایی رسیده است اما نمی تواند تایید کند که اسرائیل در این ترور دست داشته است. پیش از این مقامات جمهوری اسلامی، به صراحت از دست داشتن سرویس جاسوسی اسرائیل در قتل اخیر آقای رضایی نژاد خبر داده بودند. وزیر اطلاعات ایران همزمان، سرویس های جاسوسی آمریکا و اسرائیل را متهم کرد که قصد دارند در آستانه انتخابات با ایجاد شبکه های اجتماعی، اقدام به ناامنی کنند، اما به گفته آقای مصلحی، وزارت اطلاعات این تحرکات را شناسایی و خنثی کرده است.
قیمت طلا و انواع سکه در بازار تهران روز چهارشنبه افزایش پیدا کرد و به مرز نیم میلیون تومان رسید. همزمان قیمت ارزهای خارجی نیز با افزایش روبرو شد. به گزارش خبرگزاری مهر، روز چهارشنبه در بازار آزاد ایران قیمت سکه طرح قدیم به 485 هزار تومان رسید. این در حالی است که بانک مرکزی جمهوری اسلامی روز چهارشنبه قیمت هر سکه تمامبهار آزادی طرح جدید را حدود ۴۷۵ هزار تومان اعلام کرده بود. قیمت طلا در ایران طی دو روز گذشته هفت درصد افزایش داشته است. در همین حال بهرغم کاهش نرخ دولتی دلار از سوی بانک مرکزی ایران، قیمت این ارز خارجی در بازار آزاد افزایش داشت و از ۱۱۷۸ تومان در روز سه شنبه به ۱۱۹۵ تومان در روز چهارشنبه رسید. نرخ یورو، پول واحد کشورهای اروپایی، نیز در بازار آزاد ایران از ۱۶۷۰ تومان به ۱۷۱۰ تومان در روز چهارشنبه رسید.
نیکلا سارکوزی رئیس جمهور فرانسه می گوید که برای پیشگیری از ایجاد بحرانی اقتصادی در کشورش، تمام توانش را به کار خواهد گرفت. آقای سارکوزی که برای شرکت در نشست اضطراری با کابینه، تعطیلاتش را نیمه کاره گذاشته است، روز چهارشنبه گفت که تصمیمات جدید اقتصادی دولتش را تا دو هفته دیگر اعلام خواهد کرد. نشست اضطراری کابینه فرانسه پس از افزایش نگرانی ها نسبت به آغاز بحران اقتصادی تازه ای در دنیا، برگزار شد. هفته گذشته همزمان با کاهش رتبه اقتصادی آمریکا، موسسات اعتبارسنجی اعلام کردند که در صورت ادامه روند فعلی در اقتصاد فرانسه، ممکن است رتبه اعتباری این کشور را نیز کاهش دهند. فرانسه پنجمین اقتصاد بزرگ دنیا محسوب می شود که همراه آلمان، نقش محوری در وضعیت اقتصادی اتحادیه اروپا دارد.
تعدادی از نمایندگان اصولگرای مجلس ایران به انتخاب علی سعیدلو به سمت معاون امور بین الملل رئیس جمهور واکنش نشان دادند. به گفته این نمایندگان، انتخاب آقای سعیدلو نشانه ای از ادامه روند موازی کاری در امور بین المللی دولت ایران است. از جمله، محمد دهقان عضو هیات رئیسه مجلس در این باره گفته است: « تعیین معاون در اموری که وزیر وجود دارد، هم موازیکاری است و هم پاسخگویی در برابر مجلس را مخدوش میکند.» همزمان محمد کرمی راد عضو کمیسیون امنیت ملی نیز انتصاب آقای سعیدلو را حاشیه دار خوانده است. علی اکبر صالحی وزیر خارجه ایران تاکنون به انتصاب آقای سعیدلو به سمت معاون امور بین الملل رئیس جمهور واکنشی نشان نداده است.
وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگاران بار دیگر با تایید نظر پیشین خود درباره عوامل ترور داریوش رضایینژاد چنین اظهار نظر کرد که این وزارتخانه به نتیجه نرسیده است که اسرائیل در این ترور دست داشته است.وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگاران بار دیگر با تایید نظر پیشین خود درباره عوامل ترور داریوش رضایینژاد چنین اظهار نظر کرد که این وزارتخانه به نتیجه نرسیده است که اسرائیل در این ترور دست داشته است. داریوش رضایینژاد در روز اول مردادماه در خیابانی در تهران به ضرب گلوله به قتل رسید و بلافاصله در گزارشهای چند خبرگزاری به عنوان «دانشمند هستهای» قربانی یک ترور معرفی شد. به دنبال این ترور، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، در اولین واکنش رسمی از سوی جمهوری اسلامی سوءقصد به جان آقای رضایینژاد را «پروژه آمریکایی صهیونیستی» خواند و آن را به اسرائیل نسبت داد. در مقابل حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات، در همان روز تلویحا این نظر رئیس مجلس را رد کرد و چنین گفت که وزارتخانهاش هنوز در مورد عوامل این ترور «به نتیجه قطعی نرسیده است». این مقام در دولت محمود احمدینژاد روز چهارشنبه نیز تاکید کرده است که «به یک سری سرنخهایی رسیدهایم»، اما «به این نتیجه نرسیدهایم که آنها در این زمینه دخالتی داشتهاند». آقای مصلحی در ادامه گفته خود این را نیز گفته است که «خود آنها [اسرائیل] نیز در این ارتباط چیزی اعلام نکردند». در حالی که وزارت خارجه ایالات متحده ترور داریوش رضایینژاد را محکوم و تقبیح کرده است، اسرائیل تاکنون ترجیح داده است در این باره سکوت کند و پرسشهای خبرنگاران را بیپاسخ بگذارد. اما در برابر این سکوت رسمی اسرائیل گزارش هفتهنامه معتبر اشپیگل قرار دارد که ده روزی پس از حادثه ترور در تهران اعلام کرد که «شک چندانی وجود ندارد که اسرائيل پشت پرده ترور داريوش رضايینژاد ايستاده است». خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز یک هفته پس از ترور به نقل از یک مقام خارجی و یک بازرس سابق آژانس انرژی اتمی اعلام کرد که داریوش رضایینژاد «در فعالیتهای اتمی مشکوک ایران و تلاش برای ساخت تسلیحات اتمی دست داشته است». این خبرگزاری همچنین از قول یک دیپلمات غربی در وین، پایتخت اتریش، گفته بود که سه ترور اخیر «دانشمندان هستهای» در ایران و شک و تردیدها در مورد نام و هویت و شغل آخرین قربانی ترورها به این سوءظن دامن زده است که مقامات ایرانی در تلاشاند بر این قضیه سرپوش بگذارند. در دو سال گذشته سه تن از دانشمندان اتمی و فیزیک ایران هدف سوءقصد قرار گرفتهاند که از میان آنها مسعود علیمحمدی و مجید شهریاری جان باختند، اما فریدون عباسی دوانی که اکنون هدایت سازمان انرژی اتمی ایران را بر عهده دارد از سوءقصد جان سالم به در برد.
اعتصاب در بازار پارچهفروشان تهران در اعتراض به ماليات بر ارزش افزوده روز سهشنبه نيز ادامه داشته است. بخشهای مختلف صنف پارچه در این اعتصاب شرکت کردهاند. اعتصاب در بازار پارچهفروشان تهران در اعتراض به ماليات بر ارزش افزوده روز سهشنبه نيز ادامه داشته است. بخشهای مختلف صنف پارچه در این اعتصاب شرکت کردهاند. به نوشته وبسایت کلمه، نزدیک به میرحسین موسوی، بخشهای مختلف صنف پارچه از جمله توليدکنندگان و فروشندگان پارچههای پردهای، لباسکار، روپوش مدارس و مانتو، پارچههای ملحفهای، جين، فاستونی، چادری، آستری و پارچههای خارجی که در پاساژها و سراهای مختلفی در بازار فعاليت دارند، در اين اعتصاب که از حدود دو هفته پیش آغاز شده، شرکت دارند. روزنامه دنیای اقتصاد نوشت سه شنبه بيش از۸۰۰ نفر از فعالان صنف بنکداران پارچه در مسجد ملک بازار در تهران جمع شدند تا با حضور رييس شورای اصناف کشور موضوع ماليات بر ارزش افزوده اين صنف و دلايل اعتراض خود را مطرح کنند. محمدحسين رحيمی،نايب رييس اول اتحاديه بنکداران پارچه تهران در این مورد به خبرگزاری دانشجویان ایران، «ايسنا» گفت: «فعالان صنف بنکداران پارچه خواهان به تعويق افتادن اجرای قانون ماليات بر ارزش افزوده برای آمادهشدن بستر مناسب و دادن آموزشهای لازم هستند.» آقای رحیمی افزود: «قرار شد۱۰ نفر از بين فعالان صنف بنکدار پارچه به نمايندگی انتخاب شوند و همراه با قاسم نودهفراهانی ـ رييس شورای اصناف کشور ـ به مجلس رفته و خواستههای خود را پيگيری کنند.» پیشتر خبرگزاری دانشجویان ایران، ايسنا، گزارش کرده بود که «برخی از مغازهداران که کرکرههای خود را پايين کشيده بودند با درخواست محمدصادق مشايخ، رئيس اتحاديه بنکداران پارچه تهران، روبهرو شدند. وی که مغازه به مغازه رفته و فروشندگان را به بازکردن مغازهها و پيگيری درخواست خود تشويق میکرد، با روشن شدن چراغ برخی از مغازهها مواجه میشد، اما پس از گذر وی با نگاه فروشنده به جمع همکارانش، خاموشی دوباره حاکم میشد.» يکی از فعالان صنف بنکداران پارچه درباره اعتراض اين صنف به ایسنا گفت: «ماليات بر ارزش افزوده در صنف ما ايجاب نمیکند، چرا که ما جنس را با چک، سفته و دفتری میفروشيم و چک برگشتی داريم، اما متاسفانه اين قانون تصويب شده است.» در تيرماه ۱۳۸۹ صنف پارچهفروشان و طلافروشان در تهران در اعتراض به نحوه دريافت ماليات بر ارزش افزوده توسط دولت دست به اعتصاب زدند . قانون ماليات بر ارزش افزوده از سال ۱۳۸۷ در ايران برای برخی از اصناف به اجرا آمد و در آن هنگام با مقاومت صنف طلافروشان از جمله در اصفهان و تهران روبهرو شد. برپايه اعلام سازمان امور مالياتی، اين قانون از مهرماه سال ۱۳۸۹، برای ۱۲ گروه صنفی ديگر نيز لازمالاجرا شده است.
قیمت طلا و انواع سکه در بازارهای داخلی ایران نیز افزایش یافته و هر سكه تمام بهار آزادی نزدیک به نیم میلیون تومان رسیده است. قیمت فلز زرد، اوایل این هفته، در بازارهای جهانی، برای اولین بار از مرز هر اونس ۱۷۰۰ دلار گذشت.قیمت طلا و انواع سکه در بازارهای داخلی ایران نیز افزایش یافته و هر سکه تمام بهار آزادی نزدیک به نیم میلیون تومان رسیده است. در حالی که بانک مرکزی جمهوری اسلامی روز چهارشنبه قیمت هر سکه تمامبهار آزادی طرح جدید را حدود ۴۷۵ هزار تومان اعلام کرده است، قیمت سکه در بازار آزاد هم با افزایشی چشمگیر به بالای ۴۸۰ هزار تومان رسید. به گزارش خبرگزاری نیمهرسمی مهر، در بازار آزاد ایران قیمت سکه طرح قدیم ۴۸۵ هزار تومان و سکه طرح جدید ۴۸۲ هزار تومان اعلام شده است. در همین حال روزنامه دنیای اقتصاد، چاپ تهران، گزارش داده است که بانک مرکزی ایران روز سهشنبه گذشته «با هدف پر کردن شکاف قيمت رسمی و غيررسمی نرخ سکه دولتی را ۱۱ هزار تومان افزايش داد، اما با وجود اين اقدام شکاف قيمتی سکه در بازار رسمی و آزاد به ۲۶ هزار تومان رسيد». روزنامه جام جم با اشاره به این که قیمت طلا در ایران ظرف تنها دو روز هفت درصد افزایش داشته ادعا کرده است که «همه نشانهها از وضعيت اقتصاد جهانی تا سقوط شاخص بورس و کاهش قيمت نفت نشانگر اين است که قيمت طلا بدون توقف، در آينده دور و نزديک روندی افزايشی خواهد داشت». قیمت طلا و انواع سکه در یک سال گذشته در ایران روندی افزایشی داشته، روندی که برخی از کارشناسان معلول تحریمهای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی میدانند. چند هفته پيش و به دنبال موج دیگر افزايش قيمت طلا و سکه در ايران، رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی پس از اجرای چند طرح برای کنترل قيمت سکه ادعا کرد که نهاد تحت نظرش تلاش کرده تا با در اختيار گرفتن بازار سکه، نقدينگیها را به سوی بازار سکه هدايت کند. قیمت فلز زرد، اوایل این هفته، در بازارهای جهانی، برای اولین بار از مرز هر اونس ۱۷۰۰ دلار گذشت . در همین حال بهرغم کاهش نرخ دلار به دست بانک مرکزی ایران، این نرخ در بازار آزاد افزایش داشته و از ۱۱۷۸ تومان در روز گذشته به ۱۱۹۵ تومان رسیده است. نرخ یورو، پول واحد کشورهای اروپایی، نیز در بازار آزاد ایران از ۱۶۷۰ تومان در روز گذشته به ۱۷۱۰ تومان در روز چهارشنبه رسید.
آيت الله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، اظهار اميدواری کرده که «حرکت قرآنی در کشور به گونهای گسترش و استمرار يابد که ملت ايران با برخورداری از حداقل ۱۰ ميليون حافظ قرآن به ملتی پولادين تبديل شود.» فراتر از اين که تنها حفظ يک کتاب (عمدتا بدون درک معانی آن با توجه به ضعف شديد آموزش زبان عربی در مدارس ايران) چه نسبتی با پولادين شدن يک ملت در عصر اطلاعات و تجارت جهانی دارد، اين سخن نه تمايل مذهبی يک مسلمان عادی يا خواست يک مبلّغ عادی دين بلکه خواست رهبر سياسی کشوری است که هشتاد درصد منابعش در اختيار حکومت است و وفاداران به رهبر تلاش می کنند سخنان وی را به اجرا در بياورند.آيت الله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی اظهار اميدواری کرده که «حرکت قرآنی در کشور به گونهای گسترش و استمرار يابد که ملت ايران با برخورداری از حداقل ۱۰ ميليون حافظ قرآن به ملتی پولادين تبديل شود.» (پايگاه اطلاع رسانی رهبری، ۱۱ مرداد ۱۳۹۰) فراتر از اين که تنها حفظ يک کتاب (عمدتا بدون درک معانی آن با توجه به ضعف شديد آموزش زبان عربی در مدارس ايران) چه نسبتی با پولادين شدن يک ملت در عصر اطلاعات و تجارت جهانی دارد، اين سخن نه تمايل مذهبی يک مسلمان عادی يا خواست يک مبلّغ عادی دين بلکه خواست رهبر سياسی کشوری است که هشتاد درصد منابعش در اختيار حکومت است و وفاداران به رهبر تلاش می کنند سخنان وی را به اجرا در بياورند. برای اجرايی شدن اين خواست چه نيروها و امکاناتی لازم است و در صورت تحقق چه اتفاقی خواهد افتاد؟ اين گونه تصورات کشور را به چه سمتی می برد؟ اجرايی شدن اين خواست چه چهرهای به کشور می بخشد؟ رهبران و لوازم سخنانشان سخنانی که از سوی رهبران کشورها صادر می شود سه تفاوت عمده با سخنان ديگر افراد دارد: ۱) مخاطبان و حتی خود اين رهبران انتظار دارند که اين سخنان وجه اجرايی پيدا کند. بدين ترتيب صدور سخنانی که جنبهی اجرايی و عملی ندارد از سوی آنها شايسته نيست. بنا بر اين وقتی رییس جمهور آمريکا می گويد رهبر ليبی بايد قدرت را ترک کند انتظار می رود که اين کشور جهت براندازی حکومت ليبی اقدام کند و اگر نکند اين از وجههی او خواهد کاست. خامنهای وقتی از ده ميليون حافظ قرآن سخن می گويد انتظار دارد وزرای آموزش و پرورش، فرهنگ و ارشاد اسلامی، و علوم، تحقيقات و فن آوری، مديران مدارس حوزوی، و مسئولان سازمانهای تبليغاتی و رسانهای در اين جهت برنامه داشته و عمل کنند؛ ۲) اين گونه سخنان را حداقل بخشی از افراد جدی می گيرند و روی آن به وجهی حساب باز می کنند. به عنوان مثال وقتی رییس دولت يک کشور از نابودی اسرائيل سخن می گويد اين سخنان در جامعهی جهانی برای آن کشور پيامدهايی خواهد داشت و نمی توان سخنان آن رییس دولت را به پای نفرين يا بدگويی يا عصبانيت يک فرد گذاشت. کسانی که سخن خامنهای را در باب تعداد حافظان قران می شنوند تا حدی روی آن حساب باز می کنند و تصور می کنند که رهبر جمهوری اسلامی زمينههای شغلی و منزلتی و اقتصادی آن را در نظر گرفته است؛ و ۳) مسئوليت آورند، به اين معنا که دولت مربوطه بايد در برابر پرسشها يا مواضع مربوطه پاسخگو باشد. به عنوان نمونه اگر رهبر يک کشور برای کمک به کشوری ديگر در شرايط بلايای طبيعی وعدهای می دهد حتی دولت های بعدی بايد به اين وعده عمل کنند. اما اگر فردی وعده ای بدهد بازماندگانش مسئوليتی در برابر وعدهی او ندارند. اگر برنامهی ده ميليون حافظ قرآن جنبهی اجرايی پيدا نکند، يا اگر کرد، به بخش های ديگر جامعه ضرر زد شخص رهبر بايد پاسخگو باشد. ده ميليون کلاس آموزش قرآن برای آن که ده ميليون نفر ظرفيت حفظ قرآن را پيدا کرده و به اين کار علاقه مند شوند بايد حداقل ده ميليون کلاس آموزش قرآن در مدارس و دانشگاهها و مساجد تشکيل شود تا در اين ميان افراد بسيار کوشا در اين زمينه شناسايی و تشويق شوند. در هر کلاس قرآن اگر يک نفر برای اين کار آمادگی پيدا کند (در شرايط امروز ايران که جوانان ميانهی خوشی با آموزشهای ايدئولوژيک در مدارس و دانشگاهها ندارند) اين موفقيت بسيار بزرگی برای کلاس مربوطه است. در شرايط امروز کشور حتی معلم کافی قرآن برای برگزاری اين کلاسها وجود ندارد چه برسد به بودجه و مکان و سازمان برای انجام اين کار. رقمی که رهبر کشور اعلام کرده حتی تا ده سال آينده نيز در چارچوب ظرفيت های موجود نظام آموزشی غير ممکن به نظر می رسد. ده ميليون مدرک کارشناسی ارشد بنا به مصوبهی مجلس در سال ۱۳۷۵، کسانی که حافظ قرآن باشند (حتی بدون اخذ ديپلم دبيرستان) می توانند بدون تحصيل در دانشگاه مدرک کارشناسی علوم قرآن و حديث دريافت کنند. اگر بنا به توصيهی خامنهای ده ميليون نفر حافظ قرآن شوند طبعا (در جامعهی تشنهی مدرک ايران) ده ميليون ليسانسه به جمعيت دارای ليسانس کشور اضافه خواهد شد. اين امر هزينهی بسيار زيادی را بر دولت تحميل می کند چون اين افراد به هنگام استخدام به عنوان دارای مدرک کارشناسی استخدام می شوند و نه ديپلم يا زير ديپلم. همچنين کشور با تورم بی حد و حساب مدرک کارشناسی روبرو خواهد شد که از ارزش مدرک کارشناسی خواهد کاست. ده ميليون نفر متقاضی پاداش و جايزه و مستمری سنت جمهوری اسلامی بر آن بوده است که به حافظان قرآن پاداش يا مستمری يا جوايزی را اعطا می کرده است (مثل رايگان شدن تحصيل آنها در دانشگاههای دولتی و غير دولتی، فارس، ۱۸ مرداد ۱۳۹۰). تورم اين افراد، هزينهی دولت و حکومت را در اختصاص اين منابع به شدت افزايش می دهد. حکومت نمی تواند از افراد انتظار داشته باشد که به سخنان رهبر کشور گردن بگذارند و با مشقت به حفظ قرآن بپردازند اما در عوض هيچ پاداش مالی دريافت نکنند. سياست جمهوری اسلامی تشويق مالی، منزلتی و سياسی کسانی بوده است که به دستورات شريعت و «شريعت ايدئولوژيک شده» عمل کنند و سنتهای دينی را برپا بدارند (مثل دادن هزار تومانی به کارکنان برخی ادارات در صورت حضور در نماز جماعت، البته به طور اتفاقی، يا چادرهای مشکی مجانی). ده ميليون کارشناس قرآن جويای کار امروز ديگر در جمهوری اسلامی عصر اين که کسی حافظ قرآن باشد و حافظ قرآن بماند و در عين حال يک شغل عادی ديگر داشته باشد گذشته است. وقتی حافظان قرآن (مثل ابوالقاسم خزعلی) به عضويت شورای نگهبان در می آيند نمی توان انتظار داشت که به کارهای سخت و دشوار (مثل کارهای ساختمانی يا استخراج معدن يا شهرداری) مشغول باشند. اين حافظان قرآن که کارشناس علوم قرآن و حديث نيز تلقی می شوند شغلی متناسب با مدرک خويش می خواهند. خامنهای و دولت تحت نظر وی بايد روشن سازند که چگونه می خواهند برای ده ميليون فرد دارای مدرک کارشناسی قرآن شغل ايجاد کند. مراکز قرآن شناسی، تدريس قرآن در مدارس و دانشگاهها و حوزههای علميه، دبيرخانهی مسابقات داخلی و بين المللی قرآن، توليد آثار مرتبط با قرآن، شبکههای راديوی و تلويزيونی قرآنی، نمايشگاههای قرآن، گروههای نظارت بر چاپ قرآن و پايگاههای اينترنتی مربوط به قرآن (اگر بتوانند از اين حافظان استفاده کنند) حتی نمی توانند يک دهم اين رقم را به عنوان شاغل در خود جای دهند. البته وزارت آموزش و پرورش با طرح ۱۰ هزار مدرسهی قرآن توسعهی بخش قرآن را کليد زده است. (سايت وزارت آموزش و پرورش) قرآن شناس همانند روحانی نيست که بتوان وی را در هر کوی و برزن و با عناوين مختلف تزريق کرد (از قوهی قضاييه تا عقيدتی- سياسیهای نيروهای انتظامی و نظامی، و از مقامات وزارت کشور تا سفرای جمهوری اسلامی در کشورهای ديگر). بازار دين در ايران کشش ده ميليون کارشناس قرآن را ندارد. دو ده ميليون متصور ديگر تصور حاکمان جمهوری اسلامی آن است که حکومت دينی در کشور با فرض منابع طبيعی سرشار و عدم آينده نگری به سه دسته نيرو نياز دارد: ۱) عناصر ايدئولوژيک و پر کنندهی مراسم رسمی سياسی/مذهبی (لشگر حاملان متن مقدس)، ۲) قوای قهريه يا سازمان کنترل و سرکوب (شامل بر حزب الله يا حزب رهبری)، و ۳) نيروهای خدماتی (اداره کنندگان امور روزمرهی جامعه در بخش دولتی و خصوصی خدماتی). به فرض تحقق ايدهی خامنهای، غير از ده ميليون قاری قرآن که وقت خود را در عبادت و اعتکاف و پر کردن مساجد و امامزدادهها و تکيهها و مراسم دولتی مذهبی خواهند گذراند تا حافظهی خود را مرتبا تازه کنند، در حکومت ولايت فقيه با دو ده ميليون ديگر، جنس نيروهای انسانی مورد نظر حکومت دينی جور می شود. روندهای جاری کشور مويد اين سمت و سو هستند: * ده ميليون نيروی نظامی/انتظامی/شبه نظامی/امنيتی/قضايی (قوای قهريه) که بايد حکومت را در داخل حفظ و بقای آن را تضمين کرده و در خارج بحران ايجاد کنند (بسيج در حال حاضر به تنهايی تا ۸ ميليون را تحت پوشش قرار می دهد (تابناک، ۴ آذر ۱۳۸۶؛ پس از پايان جنگ، خامنهای ايدهی بسيج بيست ميليونی را کنار گذاشته است)، و * ده ميليون کارمند دولت/حکومت (شامل ديوانسالاری دينی، کارکنان بنيادها و اوقاف و ديگر نهادهای تحت نظر رهبری و شرکتهای دولتی) به علاوهی ديگر کارکنان بخش خدمات در بخش خصوصی (حدود پنجاه درصد از نيروی کار در ايران در اين بخش مشغول به فعاليت هستند) که به حکومت و رعايای آن خدمات می دهند. حکومت در سالهای اخير با افزايش بی سابقهی کارکنان بخش دولتی (تا حدود ۲.۳ ميليون در سال ۱۳۸۷، خبر آنلاين، ۲۵ خرداد ۱۳۸۹، يعنی چهار برابر شدن آن در طی سه دهه) و بخش ديوانسالاری مذهبی عملا به اين سمت در حال حرکت بوده است. اين بخشهای ده ميليونی مورد هدف در حکومت دينی ممکن است بر هم افتادگیهايی داشته باشد اما اين برهم افتادگی تاثيری بر رشد مستقل سه بخش اساسی نيروی انسانی از منظر حکومت نخواهد داشت. بقيه نيز زن و کودکاند که بايد مدارس و اندرونی خانهها را پر کنند. خرج و مخارج اين عائلهی هفتاد و چند ميليونی نيز با فروش نفت تامين می شود و ديگر نيازی به بخش خصوصی فعال در حوزهی کشاورزی و صنعت نيست (چرا که اولا ثروت مستقل از دولت که در اين دو بخش توليد می شود خطرناک است، و ثانيا با واردات می توان اين دو حوزه را پوشش داد). سياستهای دولت احمدی نژاد از اين جهت مورد پسند خامنهای بوده که کشور را به همين سمت و سو سوق می داده است.
محمود احمدی نژاد خواستار دخالت سازمان ملل و شورای امنیت در حوادث اخیر بریتانیا شد. به گزارش خبرگزاری مهر، رئیس جمهور ایران روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیئت دولت با «وحشیانه» توصیف کردن عملکرد پلیس بریتانیا گفت که شورای امنیت باید بریتانیا را بخاطر رفتار پلیسش با مردم محکوم کند. به گفته آقای احمدی نژاد دولتمردان اروپایی و آمریکایی باید بخشی از سرمایه های انباشت شده کشورهایشان را در اختیار مردم این کشورها قرار دهند. پیش از این نیز برخی مقامات ایران در واکنش به رویدادهای اخیر بریتانیا، خواستار اعزام گزارشگر ویژه حقوق بشر به این کشور شده بودند.
در فاصله بهمن ۱۳۵۷ تا مرداد ۱۳۵۸، و دوران اختفا و خروج پنهانی اش از ايران، گزارش مهمی در اسناد رسمی بريتانيايی درباره شاپور بختيار وجود ندارد. آشکار شدن بختيار پس از شش ماه اختفا و آغاز مجدد فعاليت های سياسی او در فرانسه، به سوژه و محور جديدی برای وزارت خارجه بريتانيا تبديل شد. بر اساس گزارش دوم آگوست ۱۹۸۰ (۱۱ مرداد ۱۳۵۹) فرانسيس گری يه، يکی از مسئولان بخش خاورميانه وزارت خارجه بريتانيا، بختيار در نخستين کنفرانس مطبوعاتی خود در پاريس، خود را با ژنرال شارل دوگل مقايسه کرد و گفت که او نيز همچون دوگل برای رهايی کشورش از اشغال مبارزه میکند. گرير در گزارش خود علاقه حاکمان جديد ايران بر بازگشت بختيار به کشور را مردود فرض کرد و احتمال آشتی بختيار با نظام کنونی" را «بسيار بعيد» دانست.در فاصله بهمن ۱۳۵۷ تا مرداد ۱۳۵۸، و دوران اختفا و خروج پنهانی اش از ايران، گزارش مهمی در اسناد رسمی بريتانيايی درباره شاپور بختيار وجود ندارد. آشکار شدن بختيار پس از شش ماه اختفا و آغاز مجدد فعاليت های سياسی او در فرانسه، به سوژه و محور جديدی برای وزارت خارجه بريتانيا تبديل شد. بر اساس گزارش دوم آگوست ۱۹۸۰ (۱۱ مرداد ۱۳۵۹) فرانسيس گری يه، يکی از مسئولان بخش خاورميانه وزارت خارجه بريتانيا، بختيار در نخستين کنفرانس مطبوعاتی خود در پاريس، خود را با ژنرال شارل دوگل مقايسه کرد و گفت که او نيز همچون دوگل برای رهايی کشورش از اشغال مبارزه میکند. گرير در گزارش خود علاقه حاکمان جديد ايران بر بازگشت بختيار به کشور را مردود فرض کرد و احتمال آشتی بختيار با نظام کنونی" را «بسيار بعيد» دانست. بر اساس پيش بينی گری يه، با آغاز کارزار سياسی بختيار در پايتخت فرانسه، «احتمال دارد که پاريس به قبله گاه جنبش مقاومت در تبعيد تبديل شود.» در گزارش گری يه، هم زمان شدن آغاز فعاليتهای علنی سياسی بختيار در پاريس با سخنان انتقادی اخير آيتالله کاظم شريعتمداری درباره لزوم خودداری روحانيان در مداخله در امور غيردينی و ديدارهای شريعتمداری با آيت الله حسن قمی و آيت الله عبدالله شيرازی دو مرجع منتقد ديگر در مشهد قابل توجه ارزيابی شده است. در اين مقطع گزارشهای متعددی به وزارت خارجه بريتانيا درباره فعاليتهای سياسی بختيار ارسال میشد. موضع رسمی لندن در اين باره، توجه دقيق به فعاليتهای بختيار به عنوان يک «گزينه ضعيف» بود که «اشتباه است او را به طور کامل از داستان خط بزنيم.» نظرهای چهرههای مختلف ايرانی در خارج از کشور درباره بختيار يکسان نبود. رضا فلاح، قائم مقام شرکت نفت ايران در دوران محمد رضا شاه، اميد بازگشت سلطنت و سرنگونی جمهوری اسلامی توسط بختيار را ميسر میدانست. فلاح در ديدار هشتم آگوست (۱۷ مرداد) خود با آنتونی پارسونز لندن، گفت که مطابق رای مجلس، بختيار همچنان نخست وزير قانونی ايران است و مردم پشتيبان او هستند. به گفته فلاح، هدف فوری و تاکتيکی مخالفان حکومت جديد ايران، تاسيس يک دولت در تبعيد احتمالا در فرانسه و تحت رهبری بختيار بود. بر اساس گزارش های تازه آزاد شده درباره نخستين روزهای آغاز جنگ ايران و عراق، در اين دوره، شماری از کشورهای عربی و اپوزيسيون ايرانی خارج از کشور، به خصوص اويسی و بختيار، بر اين باور بودند که با حمله عراق به ايران ظرف يک هفته ارتش ايران شکست خواهد خورد و در طول يک ماه حکومت اسلامی سرنگون شده و دولت جديد تحت حمايت عراق در تهران، يا دست کم مناطق اشغالی مستقر خواهد شد. پارسونز در پاسخ به فلاح گفت که پشتيبانی بختيار به به قانون اساسی مشروطيت و اخذ فرمان نخست وزيری از شاه است. اين در حالی است که همين ارتباط با شاه و قانون اساسی مشروطيت حامی شاه، موجب هلاکت دولت بختيار شد. به گفته پارسونز، حتی اگر بختيار بخواهد شورای سلطنت هم تشکيل بدهد باز هم بايد خود را متکی به جلب حمايت شاه يا وليعهد بکند و اين حمایت، بخت بختيار را برای بازگشت از بين خواهد برد. نگاه همه ايرانيان مهاجر همچون فلاح و داوود آليانس به فعاليتهای بختيار چندان خوشبينانه نبودند. مثلا، رحيم ايروانی مدير و مالک صنايع ملی شده کفش ملی در ديداری با يکی از ديپلماتهای ارشد بريتانيايی در لندن بازگشت شاه يا وليعهد به ايران و يا حتی نشکيل شورای سلطنت، ولو در صورت مرگ آيت الله خمينی طی يکی دو سال آينده را منتفی دانست. ايروانی پيش بينی کرد که «نوعی رژيم دينی» برای يک يا دو دهه در ايران ادامه خواهد يافت. اميرخسرو افشار ديپلمات ارشد و وزير خارجه سابق ايران نيز در روز دوم اکتبر (۱۰ مهر) در ديدار با يکی از ديپلماتهای بريتانيايی مقيم تهران که موقتا به لندن آمده بود گفت که به توان بختيار برای جلب هيچ گونه حمايتی از داخل ايران اعتقاد ندارد و حمايت خارجی از بختيار هم به هيچ دردی نمی خورد. افشار معتقد بود که اين معادله ممکن است در صورت فوت خمينی تغيير کند، ولی فعلا دورنمای روشنی برای موفقيت بختيار ديده نمی شود. لرد پيتر کرينگتون، وزير امور خارجه بريتانيا، در يک گزارش سری به تاريخ ۲۳ اوت (اول شهريور) با نام بردن از داوود آليانس بازرگان يهودی ايرانی تبار به عنوان «شريک تجاری منچستری بختيار» از درخواست آليانس از مقامات بريتانيا در جهت واسطه شدن برای جلب همکاری حکومت صدام حسين در عراق با بختيار ياد کرده است. کرينگتون عنوان کرد که حکومت عراق علاقمند است حکومت جديد ايران از طريق يک جنبش ملی گرايانه و نه يک حرکت راديکال سرنگون شود. يکی از علاقمندان و حاميان بختيار در بين سياست ورزان بريتانيايی، جوليان ايمری، معاون سابق وزارت امور خارجه و نماينده با نفوذ و پر سابقه آن کشور بود. ايمری در نيمه آگوست (اواخر مرداد) در پاريس با بختيار ديدار کرد. در اين ديدار بختيار بخشی از «شکست خود برای نجات شاه» را به «انتخاب ديرهنگام خود» مرتبط کرد. اين در حالی بود که بختيار «اعتبار خروج شاه از ايران را متعلق به خود و بر اساس توصيه کارتر» دانست. به باور بختيار، خروج شاه از ايران مانع به راه افتادن حمام خون توسط ارتش ايران شد. در اين ديدار، بختيار نيز مدعی لرزان بودن موقعيت حکومت جديد تهران شد: «رژيم خمينی بيشتر از چند ماه ديگر نمیتواند دوام يابد و چند گروه کمونيست و جدايی طلب آماده در دست گرفتن قدرت هستند.» در ادامه اين گفت و گو، بختيار از احتمال انجام يک کودتا از جنوب کشور و بازگرداندن سلطنت به ايران به وسيله به تخت نشاندن رضا پهلوی وليعهد صحبت کرد. در عين حال بختيار شاه را «غير قابل پذيرش» ارزيابی می کرد و هيچ شانسی برای بازگشت او به قدرت در ايران قائل نبود. در همين ديدار بختيار بار ديگر از ايمری نيز خواست تا ميانجی جلب حمايت حکومت صدام حسين در عراق از تلاش وی برای سرنگونی جمهوری اسلامی در ايران شود. در تداوم اين گفت و گو و ديدار لرد جورج- براون، وزير سابق امور خارجه و اقتصاد در کابينه هارولد ويلسون و معاون پييشن حزب کارگر، با بختيار در پاريس بود که در روز ۳۰ اوت (۸ شهريور) براون با صدام حسين رييس جمهور جديد عراق، که تنها يک ماه و نيم از کودتای آرام او عليه احمد حسن البکر میگذشت ديدار کرد. در اين ديدار حامد علوان وزير امور خارجه عراق نيز حضور داشت. در اين ملاقات براون با اشاره به امکان همکاریهای بختيار و حکومت عراق، خواهان همکاری بغداد و بختيار عليه حکومت اسلامی ايران شد. آغاز فعاليتهای راديويی و تبليغاتی طرفداران بختيار در داخل عراق از تبعات ديدار براو با صدام حسين بود. جوليان ايمری در روز ۲۱ مارس ۱۹۸۰/ اول فروردين ۱۳۵۹ در ديداری با کرينگتون وزير خارجه بريتانيا با اعلام اين که با شماری از مخالفان تبعيدی سرشناس جمهوری اسلامی از قبيل بختيار، فريدون جم، غلامعلی اويسی و اردشير زاهدی ديدار داشته، گزارشی از فعاليتهای آنان را ارائه کرد. به گفته ايمری، عراقیها به بختيار و اويسی پيشنهاد کمک داده اند و صدام حسين شخصا به اين موضوع اظهار علاقه کرده است. برادر صدام [برزان ابراهيم حسن التکريتی] رييس سازمان امنيت [عراق] دستور کمک داده است. به بختيار پيشنهاد گشايش دفتری در بغداد داده شده و اويسی بر اين گمان است که که اکنون میتواند گروههای کماندويی به داخل ايران بفرستد. ايمری ادامه داد، در اين مرحله اويسی و بختيار خواهان کمک بريتانيا در شکل تأييد نقشههای آنان هستند. به گفته اويسی و بختيار، «روی آوردن به بريتانيا عاقلانهتر از کمک خواستن از آمريکا است.» لرد کرينگتون در واکنش به سخنان ايمری گفت که به نظر دولت بريتانيا، اويسی هيچ شانسی ندارد و همکاری او با بختيار هم تاکتيکی است. وزير خارجه بريتانيا افزود: «اقدام برای سرنگونی رژيم انقلابی با کمک گرفتن از خارج، نتيجه معکوس خواهد داشت و حتی ممکن است حکومت انقلابی ايران را در آغوش روسها بياندازد.» سه روز بعد در روز ۲۴ مارس (چهارم فروردين)، داوود آليانس، در نيويورک با پارسونز که به تازگی نماينده دائم بريتانيا در سازمان ملل شده بود، مدعی تماسهای گسترده بختيار در ايران و آماده شدن مقدمات بازگشت او به ايران شد. آليانس عنوان کرد که بختيار تماسهای سطح بالايی با ايران داشته و با اعضای ارشد تعدادی از کميتهها و حتی آيتالله بهشتی هم در تماس بود. به گفته آليانس، شريعتمداری هم آماده بود تا در زمان مناسب به هر کسی که امکان سرنگونی خمينی را داشته باشد قول همکاری بدهد. نتيجه گيری پارسونز درباره ديدارش با آليانس اين بود: «بختيار به اين نتيجه رسيده که احساسات ضد خمينی در سراسر ايران در حال گسترش است و لحظه سرنوشت چندان دور نيست.» پارسونز تاکيد کرد: ظاهرا بختيار پول زيادی برای اين عمليات دارد. صحبتهايی درباره فوران نعمت عراقی شده و آليانس از کمک اسراييلیها به بختيار هم صحبت کرده است. پارسونز در پاسخ به درخواست دوباره آليانس برای حمايت بريتانيا از بختيار، با کنايه به بازگشت آيت الله خمينی به ايران، اعلام کرد که در جريان امور ايران نيست، ولی برايش بسيار دشوار است که فکر کند در شرايط فعلی بختيار بتواند فاتحانه از طريق مهرآباد به ايران برگردد. ديدارهای آليانس به نيابت از بختيار با مقامات بريتانيايی همچنان ادامه می يافت. روز ۱۹ ژوئن/ ۲۹ خرداد، ديويد ميرز رييس بخش خاورميانه وزارت خارجه به دنبال درخواست اضطراری آليانس با او ديدار کرد. اين ديدار به دنبال ديدار بختيار با آليانس انجام شد. آليانس تاکيد کرد که «بختيار هم اکنون در پول غلت میزند و آماده برای اقدام است. او يک سازمان در ايران و سه ايستگاه راديويی دارد، يکی به صورت سيار، مستقر و فعال در اطراف تهران، يکی در عراق و يکی در جايی ديگر.» آليانس يک بار ديگر به نيابت از بختيار از ميرز درباره «موضع بريتانيا» در قبال فعاليت های بختيار سوال کرد. به گفته اليانس، بختيار از آمريکايیها دست کشيده و آنها را «احمق و بیربط» میداند. ولی از نظر بختيار بريتانيايیها عاقلترند. اين در حالی بود که آليانس اظهار داشت بختيار گفته است که حمايت بريتانيا از او «بوسه مرگ» است. بختيار هم ضمن تاييد ديدگاه «شريک منچستری» خود گفته بود که مقامات لندن بايد نقشهای داشته باشند، چرا که آنها زيرکتر از آن هستند که ساکت نشسته و اجازه دهند ايران به دست کمونيستها بيفتد. او فقط يک تضمين حمايتی برای آغاز کار میخواهد و ارائه اين تضمين تضادی با سياستهای لندن ندارد. بر اساس يک گزارش محرمانه، در ديدار اندرو ويتلی خبرنگار پيشين بی.بی.سی و روزنامه نگار مقيم ايران با استيون لمپورت يکی از مسئولان ارشد بخش خاورميانه وزارت خارجه بريتانيا، در ۲۵ ژوئن ۱۹۸۰/ ۴ تير ۱۳۵۹ مسائل مختلف ايران به ويژه وضعيت اپوزيسيون خارج از کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت. به عقيده ويتلی، سه راديو خارج از کشوری صدای آزاد ايران (وابسته به اويسی)، راديو ايران (وابسته به بختيار) و يک رسانه گفتاری جديد به نام راديو وطن (از قاهره) تاثير زيادی در ايران داشتند. بر اساس اين گزارش، راديو وطن به احتمال قريب به يقين توسط آمريکايیها حمايت مالی میشد. ويتلی که مناسبات نزديکی با بختيار داشت، از احتمال حمايت عراق، عربستان سعودی و کشورهای حاشیه خليج فارس از فعاليت های بختيار و اويسی سخن گفت. ادامه اين ديدارها به سفر آخر ژوئن (اوايل تير) جوليان ايمری و پيتر تمپل موريس، ديگر عضو ارشد آن زمان حزب محافظه کار در پارلمان بريتانيا، به پاريس و ديدار طولانی و جداگانه آن دو با اويسی و بختيار منجر شد. ايمری و تمپل موريس گزارش هايی از اين دو ديدار تهيه و به مقامات بريتانيا ارسال کردند. اين ديدارها در فاصلهای کمتر از دو هفته قبل از شکست کودتای نوژه در ايران صورت گرفته بود. بخش خاورميانه وزارت خارجه بريتانيا در روز ۱۴ اکتبر/ ۲۲ مهر در يک گزارش سری از اقدامات مورد نظر بختيار و اويسی در برخورد با آغاز جنگ اين گونه سخن گفت: «بروز جنگ با توجه به دامنه کمک هايی که آن دو (اويسی و بختيار) از عراق دريافت کرده اند موجب سردرگمی آنان شده است. آنها احتمالا وسوسه شده تا به ايران برگردند و با کمک عراق اداره بخش های اشغالی خوزستان و يا کردستان را در اختيار خود بگيرند.» در اين گزارشها، درباره وضع مالی دو سياستمدار تبعيدی ذکر شده که ظاهرا هيچ يک از دو رهبر مشکل مالی نداشته و آنان احتمالا از سوی ايرانيان ثروتمند تبعيدی حمايت میشوند. در اين ديدارها اويسی و بختيار يکديگر را متهم کردند که تحت حمايت مالی پرنسس اشرف پهلوی قرار دارند. ايمری عنوان کرده: «تعجبی ندارد اگر هر دو آنها به نوعی مورد پشتيبانی حمايت خانواده سلطنتی و شايد مقداری هم از عراق کمک میگيرند.» در ادامه اين گزارش درباره مناسبات ارتشبد اويسی و حکومت صدام حسين در عراق آمده است: «ژنرال اويسی چندين ديدار از عراق داشته و ادعا میکند که گفتگوهای خوبی هم با پرزيدنت صدام حسين داشته است. شماری از افسران اويسی در عراق حضور دارند. او يک ايستگاه راديويی در عراق دارد که برای ايران برنامه پخش میکند. او امکاناتی دارد که مردانش تقريبا هر زمانی که بخواهد میتوانند در داخل ايران تردد کنند.» ايمری درباره طبيعت پيوند اويسی و عراق می نويسد: «اويسی معتقد است که صدام حسين بر اساس سه هراس، او را مورد پشتيبانی قرار می دهد. هراس از تصرف ايران توسط شوروی، در نتيجه سرنگونی رژيم بعثی در عراق، هراس از نفوذ خمينی در جامعه شيعه عراق و هراس از تبعات تجزيه کردستان ايران برای عراق.» به گفته ايمری، شايد صدام در پس ذهنش جاه طلبی تصرف خوزستان را داشته باشد. ولی در حال حاضر و با هر معياری، هراس قویتر از طمع او است. اويسی کمک عراق به خودش را مهم، ولی محدود توصيف کرد. اويسی همچنين عنوان کرد که ارتباطات دوستانهای را با حکومتهای مصر، اسراييل و عمان برقرار کرده و خواهان کمک از بريتانيا نيز هست و میخواهد اين خواسته را با کويت، امارات عربی متحده و شايد پاکستان هم مطرح کند. ايمری درباره بختيار و ديدارهايش با صدام حسين چنين نوشته است: «بختيار هم تماس نزديکی با عراقیها برقرار کرده و يک يا چند ملاقات دوستانه هم با صدام حسين داشته است. قدردانی بختيار از نيات صدام حسين، واقعا همانند اويسی است.» ايمری ضمن اشاره به اختلافات اويسی و بختيار ادامه میدهد: «همانند اويسی، به بختيار نيز امکاناتی داده شده تا برخی از افرادش در عراق مستقر شده و به داخل ايران نفوذ کنند. او هم يک ايستگاه راديويی برای خودش دارد که از راديوی اويسی جدا است.» بختيار به ايمری و تمپل موريس گفت که سازمانی گسترده در سراسر ايران دارد و تقريبا مانند شيوه دوران تبعيد خمينی، هواداران بختيار هم نوار سخنرانیهای او را در داخل کشور توزيع میکنند. او بدون آن که جزيياتی از کارش را افشا کند، اعلام کرد که مورد حمايت ارتشيان ايران هم است. ايمری معتقد بود که بختيار ارتباطات بينالمللی خوبی داشت، ولی بيشتر تماس های او با کسانی بود که برای ديدن او به پاريس میرفتند. ايمری درباره روابط اويسی و بختيار نوشت: «اويسی به خوبی از بختيار سخن گفت و از تلاشهای او استقبال کرد، در عين حال گفت حاضر نيست که زير دست او خدمت کند. اويسی بختيار را سياستمدار حزبی و لابد خود را فرمانده حکومت نظامی میداند که بعد از برقراری نظم به مردم اجازه میدهد که با اجرای يک همهپرسی تصميم بگيرند.» در مقابل، بختيار خواستار آن بود که «پس از تغيير حکومت توسط نظاميان و پاک کردن کشور از روحانيان و کمونيستها» به عنوان فاز دوم دگرگونی وارد کار شود و پس از تاييد مردم در يک همه پرسی، بار ديگر قانون اساسی مشروطيت را جاری سازد. ايمری افزود: بختيار هم از اويسی تعريف میکرد و حتما ارتباطاتی هم بين آن دو وجود دارد، ولی بختيار هم حاضر به اتحاد با اويسی نبود، چرا که فکر میکرد که اين اقدام وجهه او به عنوان يک رهبر ليبرال را مخدوش میکرد. هم اويسی و هم بختيار شرايط جمهوری اسلامی را روز به روز به سمت ضعيفتر شدن ارزيابی کرده و قدرت افرادی چون بنیصدر، قطب زاده و امثال آنان را در برابر آيتالله خمينی و روحانيان را ناچيز میدانستند. به گفته بختيار: «خمينی به علاوه بنی صدر همچنان خمينی بود، ولی بنی صدر منهای خمينی هيچ نبود.» ايمری در ارزيابی و توصيه پايانی گزارش خود خطاب به وزير خارجه بريتانيا، با استناد به اطلاعات اويسی و بختيار درباره تقويت شدن حزب توده و مشکلات شديد داخلی و احتمال حمله نظامی شوروی به ايران، توصيه کرده بود که لندن برای جلوگيری از نفوذ و گسترش کمونيسم و شوروی از فعاليتهای اويسی و بختيار حمايت کند. بر اساس يک گزارش ديگر، ويتلی در روز ۱۷ جولای/ ۲۶ تير در ديدار با فرانسيس گریيه از مسئولان بخش خاورميانه وزارت خارجه کشورش خلاصهای از گفت و گويش با جواد خادم در معرفی گروهها و رهبران اپوزيسون ايرانی در تبعيد را مطرح کرد. در بخشی از اين گزارش، از ارتشبد فريدون جم و دريادار احمد مدنی به عنوان حاميان بختيار ياد شده و عنوان شده که مدنی اکنون مخفی شده است. ديپلمات بريتانيايی در توضيح خود بر اين گفت و گو ضمن تعجب از موضع مدنی به دليل اين که هنوز در ايران است تعجب، و نسبت به فعاليت جم در گروه بختيار نيز ابراز ترديد کرده است. در ادامه اين گزارش همچنين از گروهی به نام «نقاب» [نجات قيام ايران بزرگ] ياد شده که دارای يک شورای پانزده نفره در داخل ايران بوده و در زمان ارسال اين گزارش مدعی شده بود که در حال تدارک بازگرداندن بختيار به ايران طی سه ماه آينده است. اين تلاش را میتوان به ماجرای نوژه نسبت داد، چرا که همين گروه مسئوليت کودتای نوژه را نيز برعهده گرفت که در ۱۸ تير/ ۹ جولای و در فاصله گفت و گوی ويتلی با خادم و ديدار ويتلی با گری يه، خنثی و با شکست مواجه شده بود. در ادامه اين گزارش از قول خادم عنوان شده بود: «بختيار مطمئن است موقعی که زمانش فرا برسد، (آیت الله) شريعتمداری از او حمايت خواهد کرد.» به دنبال چندين روز مصلحت انديشی، هماهنگی و کسب تکليف با وزارت خارجه بريتانيا، فريدون جاهد، خبرنگار بخش فارسی راديوی بیبیسی مصاحبهای را با بختيار در پاريس در روز ۲۴ جولای ۱۹۸۰/ ۲ مرداد ۱۳۵۹ (سه روز قبل از درگذشت شاه) انجام داد. متن کامل اين مصاحبه نيز برای بازبينی و اعلام نظر برای وزارت خارجه بريتانيا ارسال شد. اين مصاحبه در حالی انجام شد که بختيار قبلا در ديدار با داوود آليانس، راديوی بیبیسی را «صد در صد طرفدار خمينی» ناميده و عنوان کرده بود که انگيزه راه اندازی ايستگاه راديويی سيارش در ايران در جهت خنثی کردن تبليغات بیبیسی است. در اين مصاحبه، بختيار در پاسخ به سؤالی درباره ادعای مقامات ايران درباره ارتباط بين کودتای نوژه و قصد اشغال ايران توسط عراق گفت: «من هرگز با اشغال ايران توسط عراق موافق نيستم، ولی متاسفانه ايران روز و شب به عراق حمله میکند.» خبرنگار بیبیسی مجددا پرسيد: آيا عراقیها به شما قول چيزی را دادهاند؟ بختيار پاسخ داد: «من از هيچ کس قول نمیخواهم، ولی منافع متقابلی وجود دارد و ما هر دو ضد رژيم خمينی هستيم.» مواضع اويسی و بختيار در موضوعات مختلف موجب شده بود تا ديگر گروههای اپوزيسيون علاقهای به همگامی با آنان نداشته باشند. برای مثال، در گزارش ۱۵ آگوست/ ۲۴ مرداد سر جان گراهام (سفير فراخوانده شده بريتانيا از تهران) از قول ريچارد اپنهايمر روزنامه نگار بريتانيايی آمده بود که دکتر خسرو شاکری پژوهشگر و فعال سياسی ايرانی، در ديدا اخيرش به اپنهايمر گفته که او عضو جبههای از مصدق گرايان است و مصمم است تا خود را از شاپور بختيار، ژنرال اويسی و پاليزبان و منابع مالی و حمايت خارجی جدا نگاه دارد. روابط اويسی و بختيار با حکومت صدام حسين پس از آغاز جنگ نيز ادامه يافت. روز ۶ اکتبر/ ۱۴ مهر، (دو هفته پس از آغاز جنگ)، الين شيولينو خبرنگار هفته نامه نيوزويک در تهران اطلاعاتی را درباره فعاليتهای اپوزيسيون خارج از ايران در اختيار لمپورت گذاشت. به عقيده شيولينو: «ايرانيان تبعيدی در پاريس دچار يک آشفتگی جدی هستند و کاملا راه کنونی خود را گم کردهاند.» شيولينو بر اساس ديدارهای اخير خود با اويسی و بختيار عنوان کرد: «اويسی کاملا مخالف عراق نيست، ولی بختيار همچنان اميدوار است که از عراق به عنوان سکوی پرشی برای بازگشت به قدرت استفاده کند. اخيرا از بختيار پرسيدهاند که همکاری با عراق چگونه با ناسيوناليسم تطابق دارد؟ او گفته است: چون او ناسيوناليست است، وظيفه او نخست جنگ با خمينی است و بعد حفظ ايران از تجاوز عراق.» يک گزارش سری ديويد ميرز مسئول بخش خاورميانه وزارت خارجه بريتانيا به تاريخ ۲۵ سپتامبر/ سوم مهر، خبر از سفر بختيار به عراق در آستانه حمله نظامی عراق به ايران (۲۲ سپتامبر/۳۱ شهريور) می دهد. در ادامه اين گزارش عنوان شده که عراق از اپوزيسيون ايرانی خواسته تا در جبهه های نبرد پشت سر نيروهای عراقی حاضر شوند تا دول خود را در مناطق اشغالی تشکيل دهند. بخش خاورميانه وزارت خارجه بريتانيا در روز ۱۴ اکتبر/ ۲۲ مهر در يک گزارش سری از اقدامات مورد نظر بختيار و اويسی در برخورد با آغاز جنگ اين گونه سخن گفت: «بروز جنگ با توجه به دامنه کمک هايی که آن دو (اويسی و بختيار) از عراق دريافت کرده اند موجب سردرگمی آنان شده است. آنها احتمالا وسوسه شده تا به ايران برگردند و با کمک عراق اداره بخش های اشغالی خوزستان و يا کردستان را در اختيار خود بگيرند.» در ادامه اين گزارش سری تصريح شده که در بين نيروهای اپوزيسيون مذکور اختلاف نظرهايی درباره نحوه واکنش در برابر جنگ وجود دارد. برخی نگران آن بودند که محکوم کردن حمله عراق به عدم وفاداری به متحدشان تعبير شود، برخی خواهان محکوم کردن صريح حمله عراق بودند و برخی فکر می کردند با محکوم کردن تجاوز عراق در بين نيروهای مسلح ايران محبوبيت کسب خواهند کرد. با اين همه به نظر می رسد که همه در اين مورد با يکديگر متفق بودند که بروز جنگ به تحکيم وفاداری مردمی به رژيم و روحانيان منجر شده و برنامههای آنها را دست کم برای شش ماه به عقب انداخته است. يک گزارش سری ديويد ميرز مسئول بخش خاورميانه وزارت خارجه بريتانيا به تاريخ ۲۵ سپتامبر/ سوم مهر، خبر از سفر بختيار به عراق در آستانه حمله نظامی عراق به ايران (۲۲ سپتامبر/۳۱ شهريور) می دهد. در ادامه اين گزارش عنوان شده که عراق از اپوزيسيون ايرانی خواسته تا در جبهه های نبرد پشت سر نيروهای عراقی حاضر شوند تا دول خود را در مناطق اشغالی تشکيل دهند. در پايان اين گزارش درباره بازتاب چنين اقدامی اين گونه هشدار داده شده است: «من معتقدم که ايجاد دولت جايگزين تبعيدی مثلا در خوزستان، به شدت میتواند بخت آنان را برای اين که هرگز توسط مردم ايران پذيرفته شوند را کاهش دهد، مگر آن که عراقیها خود را آماده فتح کل ايران کنند تا تبعيدیها را به قدرت برسانند.» روند اين رايزنیها در ديدارهای بعدی لرد جورج- براون با مقامات عراقی، بختيار و اويسی در پاريس و مقامات وزارت خارجه بريتانيا ادامه يافت. معاون سابق وزير خارجه بريتانيا، در آخرين روزهای اکتبر ۱۹۸۰ با صدام حسين و طارق عزيز معاون نخست وزير عراق ديدار کرد. در بازگشت او از بغداد، سفارت بريتانيا در کويت دو گزارش در تاريخ ۲۹ و ۳۰ اکتبر/ هفتم و هشتم آبان، شمهای از ديدار براون با مقامات عراقی را به لندن ارسال کرد. در گزارش نخست، جورج- براون بر اساس گفت و گو با سران عراق عنوان کرد که با توجه به مواضع ضدغربی خمينی و معتدل تر بودن صدام از اين جهت، به صلاح حکومت بريتانيا است که با اپوزيسيون ايرانی برای سرنگونی حکومت تهران کمک کند. براون با تشبيه کردن اقدام احتمالی گروه بختيار و اويسی تاکيد کرد که آنان میتوانند به شيوه نهضت مقاومت ملی فرانسه در جنگ جهانی دوم، با همکاری با طرف مقابل ضمن استفاده از ضعف حکومت ايران، خوزستان را جدا کرده و حکومت خود را در آن جا شکل دهند. لرد کرينگتون وزير خارجه بريتانيا در پاسخ به اين گزارش، با اشاره به تماس های مداوم لرد جورج- براون با صدام حسين، بختيار و ديگر گروه های تبعيدی ايرانی و حمايت از او از نقشه «خوزستان آزاد» و ترويج آن در بين دوستان ايران- عراقی او، خواستار دريافت توضيحات بيشتری درباره اين نقشه شد. بر اساس اين گزارش براون تصريح کرد که به دنبال رايزنیهای او با مقامات عراق، قرار است در همين هفته، اويسی، امينی و بختيار در پاريس جلسه ای تشکيل داده و تصميم دارند در بيانيه خود اين گونه بيان کنند: «آنان نمی توانند به عنوان ميهن پرست حضور اشغالگران خارجی در ايران را بپذيرند، ولی با اين حال آنان با حمايت ضمنی عراق قادر خواهند بود که حکومتی را در جنوب ايران تشکيل دهند تا ديگر ميهن پرستان نيز به آن ملحق شوند.» در همين ارتباط، کريس رندل کريس رندل يکی از مسئولان بخش تحقيقات خاورميانه وزارت خارجه بريتانيا در يک گزارش توصيفی محرمانه که در ابتدای نوامبر ۱۹۸۰ تهيه شده و مهر بايگانی هفتم نوامبر/ ۱۶ آبان بر آن خورده، در بررسی تحولات گذشته و حال خوزستان نوشت: «يکی از دلايل يورش بیمهابای حکومت عراق به خاک ايران، اطلاعات گمراه کننده ايرانيان تبعيدی از جمله شاپور بختيار، مبنی بر اين بود که احتمالا به دليل وجود اغتشاش در ارتش و بیثباتی رژيم به دليل مخالفت مردم، به ويژه در خوزستان، ايران قادر به جنگ نخواهد بود و مخالفت مردم موجب برافراشته شدن پرچم نيروهای آزادیبخش خواهد شد.» بر اساس گزارش های تازه آزاد شده درباره نخستين روزهای آغاز جنگ ايران و عراق، در اين دوره، شماری از کشورهای عربی و اپوزيسيون ايرانی خارج از کشور، به خصوص اويسی و بختيار، بر اين باور بودند که با حمله عراق به ايران ظرف يک هفته ارتش ايران شکست خواهد خورد و در طول يک ماه حکومت اسلامی سرنگون شده و دولت جديد تحت حمايت عراق در تهران، يا دست کم مناطق اشغالی مستقر خواهد شد. این پيش بينی هرگز به وقوع نپيوست و موجب آغاز يک بازی بدون برنده و دو سر باخت برای مردمان هر دو کشور ايران و عراق شد.
توپخانه مرزی کره شمالی صبح روز چهارشنبه به سوی آب های در اختیار همسایه جنوبی اش آتش گشود. مقامات وزارت دفاع کره جنوبی با تایید این خبر گفته اند که خمپاره ها در نزدیکی جزیره یئونپیونگ در کره جنوبی اصابت کرده است. به گفته این مقامات، توپخانه نیروی دریایی کره جنوبی نیز در اقدامی متقابل، به سوی همسایه شمالی آتش گشوده است. رسانه های کره جنوبی به نقل از مقامات نظامی این کشور اعلام کرده اند که گمان می رود این شلیک ها در جریان یک مانور نظامی نیروهای کره شمالی صورت گرفته باشد. در آخرین مورد تنش میان دو کره در نوامبر سال گذشته، به دنبال شلیک توپخانه کره شمالی، 4 نفر در خاک کره جنوبی از جمله دو غیرنظامی کشته شدند.
به دنبال انتشار اخباری مبنی بر پیدا شدن جسد احمد طبیب، وزیر دفاع پیشین سوریه، آقای طبیب با حاضر شدن در تلویزیون دولتی این کشور، ضمن تکذیب این خبر گفت که به دلیل بیماری، چند روزی در بیمارستان بستری بوده است.او گفت که به دلیل همین بیماری قادر به انجام وظایفش نبوده اما همچنان به بشار اسد رئیس جمهور سوریه وفادار است. احمد طبیب روز دوشنبه با حکم بشار اسد، جایش را به داود راجحه داده بود. در همین حال امروز در ادامه تلاش های بین المللی برای کاستن از خشونت های نیروهای دولتی در سوریه، نمایندگانی از برزیل، هند و آفریقای جنوبی به دمشق سفر می کنند.
پس از استقرار 16 هزار نیروی پلیس برای جلوگیری از حمله گروههایی از جوانان به مغازه ها و اماکن عمومی در لندن، این شهر دیشب آرام بود اما برخی شهرهای شمال بریتانیا شاهد اینگونه حملات بود. شدیدترین این خشونت ها در منچستر، سومین شهر بزرگ انگلیس رخ داد که دسته هایی از جوانان، به غارت فروشگاه ها، آتش زدن مغازه ها و خودروها و درگیری با پلیس پرداختند. از شهرهای لیورپول، وست برومویچ، ولورهمپتون و ناتینگهام نیز گزارش های مشابهی رسیده است. دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا پس از تشکیل دومین جلسه اضطراری کابینه، از پارلمان خواسته است برای بررسی اوضاع، روز پنج شنبه تشکیل جلسه دهد.
وزیر امور خارجه ترکیه پس از بازگشت از سوریه در نشستی خبری در آنکارا، پایتخت ترکیه، با تاکید دوباره بر خواسته کشورش مبنی بر توقف کشتار غیرنظامیها در سوریه اعلام کرد که حوادث روزهای آینده «هم برای سوریه و هم برای ترکیه حیاتی خواهد بود».وزیر امور خارجه ترکیه پس از بازگشت از سوریه در نشستی خبری در آنکارا، پایتخت ترکیه، با تاکید دوباره بر خواسته کشورش مبنی بر توقف کشتار غیرنظامیها در سوریه اعلام کرد که حوادث روزهای آینده «هم برای سوریه و هم برای ترکیه حیاتی خواهد بود». احمد داووداوغلو، وزیر خارجه ترکیه، بی آن که توضیحی درباره این گفته خود بدهد بار دیگر تکرار کرد که «اولین هدف ترکیه توقف کشتار و پایان یافتن قتل غیرنظامیهاست». این مقام ترک تاکید کرد که انتظارات ترکیه را برای بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، و دیگر مقامات این کشور «واضح و شفاف» شرح داده و پیامهای نخست وزیر و رئیس جمهور ترکیه را به آقای اسد رسانده است. به گزارش خبرگزاری رويترز، روز سهشنبه در حالی که مذاکرات مقام ترک با مقامات سوری جريان داشت، نيروهای نظامی و امنيتی سوريه به سمت شرق اين کشور و نزديک مرز با ترکيه حرکت کرده و به سرکوب معترضان و شهروندان سوری ادامه دادند. این اقدامات دستکم ۳۰ کشته برجای گذاشت. خبرگزاریها پیش از این اعلام کرده بودند که وزیر خارجه ترکیه حامل پیامی از هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، نیز برای آقای اسد است. به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه، بشار اسد در پاسخ به نظرات وزیر خارجه ترکیه بار دیگر قیام مردم این کشور را «توطئهای خارجی» دانسته و اعلام کرده است که عملیات ارتش این کشور در شهرها را متوقف نخواهد کرد. این واکنش آقای اسد ابراز یاس و نومیدی وزارت خراجه آمریکا را به دنبال داشت که همچنین اعلام کرد قرار است هیلاری کلینتون درباره نتایج سفر وزیر خارجه ترکیه با او به گفتوگو بنشیند. در همین زمینه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه چنین اظهار نظر کرد که «باعث تاسف عمیق است که ظاهرا آقای اسد صدای جامعه بینالملل را که هر روز بلندتر میشود نمیشنود». در حالی که گفته میشود ناآرامیهای سوریه تاکنون بیش از ۱۶۰۰ کشته داشته است، در چند روز اخیر ورق برگشته و چند کشوری که تاکنون سکوت اختیار کرده بودند به انتقاد از اقدامات اسد پرداختهاند. عربستان سعودی و به دنبال آن کویت و بحرین سفرای خود را از این کشور فراخواندهاند و ترکیه، همسایه و متحد نزدیک سوریه، در چند روز اخیر بر بار انتقادات خود از سیاستهای بشار اسد افزوده است. به گفته احمد داووداوغلو، ترکیه به انتقال صلحآمیز و توام با آرامش قدرت در سوریه امید دارد تا مردم این کشور خود درباره آیندهشان تصمیم بگیرند.
سال گذشته ويدیويی در دنيای مجازی منتشر شد که در آن، مربی ايرانی شنا در رده سنی نوجوانان، با شدت اقدام به تنبيه بدنی شاگردانش می کند. اين تصاوير، اعتراض های گسترده ای را در رسانه ها در پی داشت. اما فدراسيون شنای جمهوری اسلامی ايران واکنشی نشان نداد.سال گذشته ويدیويی در دنيای مجازی منتشر شد که در آن، مربی ايرانی شنا در رده سنی نوجوانان، با شدت اقدام به تنبيه بدنی شاگردانش می کند. اين تصاوير، اعتراض های گسترده ای را در رسانه ها در پی داشت. اما فدراسيون شنای جمهوری اسلامی ايران واکنشی نشان نداد. غافل از اين که سهل انگاری های فدراسيون و برخی مديران استخرها، همچنين رفتارهای خودسرانه مربيان و ناجی نماها، به زودی فاجعه هايی به مراتب تلخ تر را نيز رقم خواهد زد. فقط چند روز از اعلام رای دادگاه تجديدنظر پرونده يکی از قربانيان گذشته بود که دومين کودک ۷ ساله نيز جان سپرد. آزاده رياحی حقوقدان با برشمردن مفاد قانونی می گويد؛ اين حادثه قتل شبه عمد است. يعنی در صورتی که جانی، قصد فعلی را داشته که سبب جنايت نمی شود. مثل اين که کسی را به قصد تاديب، به نحوی که نوعاً سبب جنايت نمی شود بزنند و اتفاقاً موجب برو جنايت شود. حالا رای دادگاه درباره خاطيان پرونده اولين قربانی، همچنان مورد اعتراض خانواده اش است. رای دادگاه درباره متهمان پرونده دوم نيز هنوز صادر نشده. قتل شبه عمد «ثنا» کودکان شناگر قرار بود طرز درست شيرجه زدن را تمرين کنند. آن هم زير نظر کسی که با لباس شخصی، کنار استخر بود تا بچه ها را تمرين بدهد! اين مجموعه ورزشی، دارای استخر کم عمق هم هست اما مربی تصميم گرفته بود خردسالان را نيز در محل شنای بزرگسالان آموزش دهد. بين اين بچه های قد و نيم قد، ثنا کوچولو تا جلوی صف می آمد و درست زمانی که مربی حواسش نبود دوباره به آخر صف برمی گشت. مدت زيادی از زمان تمرين هم گذشته بود و ثنا هنوز داخل آب نپريده بود. مربی چشمش به ثنا افتاد که آخر صف استاده و از ترس و لرز، دندان هايش به هم می خورد. او را صدا زد و با تحکم گفت شيرجه بزند. لرزش دندان ها بيشتر شد. مربی دوباره از ثنا خواست تا بپرد توی آب. ثنا لبه استخر نشست و دستش را به ميله های کنار استخر گرفت. مربی با سوتی بلند از ثنا خواست که به روی سکو برود و از آن جا شيرجه بزند. حالا ديگر می شد چهره رنگ پريده ثنا را ديد. ثنای هفت ساله هيچ اراده ای نداشت و نا اميدانه به صورت مربی نگاه می کرد. او با نگاهش تمنا می کرد که از اين تمرين کشنده معافش کنند. در دنيای کودکانه او اما نمی شد راهی برای مخالفت با مربی پيدا کرد. وقتی درک و فهم مربی کافی نباشد، کسی ديگر بايد اين کودک نگونبخت را از مخمصه نجات دهد. درست همين لحظه بود که فاجعه ای دلخراش رخ داد. مربی شنا، ثنای ۷ ساله را به داخل استخر پرتاب کرد تا در اصطلاح، ترسش بريزد! اما نه فقط ترس او ريخت توی آب، که جانش را هم در آب جا گذاشت. در گزارش پرونده پليس، به اظهارات مادربزرگ ثنا به عنوان شاهد اين ماجرا اشاره شده است. «نوه ام حسابی ترسيده بود و جرات پريدن در آب را نداشت. همان موقع ناگهان خانم مربی دست بچه را گرفت و او را به قسمت عميق استخر پرتاب کرد! در حالی که وحشت زده شاهد اين صحنه بوديم، ثنا به پشت روی آب برگشت.» بخش عجيب تر اين فاجعه اين جاست: «مربی که بدون لباس شنا سرگرم آموزش بود، با شنيدن هياهو متوجه شد نوه ام بی حرکت روی آب مانده. اما باز هم حاضر به پريدن درون آب نشد و به سراغ ميله بلندی رفت که با آن سطح آب را تميز می کنند! بعد هم در برابر حيرت شناگران و بی قراری های من، ميله را دور گردن بچه انداخت و او را به کنار استخر کشيد!» مرگ ثنا از ديدگاه اين حقوقدان، «قتل شبه عمد» است و مجازاتی هم که برای قتل شبه عمد در قانون جزا در نظر گرفته شده، حبس تا سه سال و نيز پرداخت ديه، در صورت مطالبه اوليای دم خواهد بود. اما چنين احکامی از سوی دادگاه صادر نشد. پدر داغديده ثنا با اعتراض شديد نسبت به حکم دادگاه، خواستار مجازات عاملان مرگ فرزندش شد. او با ارسال لايحهای برای دادگاه تجديدنظر استان تهران نوشت: «در کالبدشکافی با صراحت به شکستگی مهرههای گردن دخترم اشاره شده. اما دادگاه در رابطه با مرگ دخترم مثل يک حادثه عادی برخورد کرده، در حالی که فرزند ۷ ساله ام بر اثر بیکفايتی و بیتوجهی يک مجموعه ورزشی به قتل رسيده و مجازات مقصران حتی کمتر از تخلفات ناشی از رانندگی است.» دادگاه تجديدنظر پس از بررسی نهايی با صدور حکم قطعی اعلام کردند؛ از آن جا که نحوه پرتاب قربانی در آب، و بيرون کشيدن شناگر به گونهای بوده که حتی منجر به شکستن مهرههای گردن او شده، مجازات تعيين شده برای مربی متناسب با جرم او نيست و با حذف جزای نقدی ۳۰۰ هزار تومانی، او را به سه ماه و يک روز حبس تعزيری محکوم کردند. به اين ترتيب، پرونده زندگی کوتاه و مرگ دلخراش ثنا نيز بايگانی شد. عليرضا به ثنا پيوست هنوز از اعلام رای نهايی پرونده ثنا، يک هفته هم نگذشته بود که فاجعه مشابهی رخ می دهد. که خبر تاسفبار مشابه ديگری اعلام میشود. روز سهشنبه ۳۱ خرداد، پسربچه شش ساله ای در حين آموزش شنا در تهران بر اثر خفگی فوت شد. عليرضا ضيغمی به همراه تعدادی از دانشآموزان دبستان شهيد پيچک در خيابان جشنواره، برای طرح تابستانی آموزش شنا به استخری در شمال شرق تهران می رود. او به خاطر عدم حضور کادر فنی در قسمت پرعمق استخر، جان خود را از دست می دهد. با گذشت هشت روز از اين حادثه تلخ، مسئولان استخر از رسانه ای شدن اين قضيه جلوگيری می کردند. اما خانواده يکی ديگر از کودکان، با افشاگری شان پرده از يک قتل شبه عمد ديگر برداشتند. مادر يکی از کودکان حاضر در آن استخر در تماس با روزنامه شرق، ماجرا را شرح داده است: «پسر من در در قسمت عميق بود که ديد يکی از بچهها روی آب مانده و تکان نمی خورد. هر چقدر او را تکان میدهد، میبيند واکنشی نشان نمیدهد. به همين خاطر فوراً به مربی خبر می دهد.» عليرضا هنوز جان در بدن داشت. مربی استخر زمانی که متوجه میشود اين پسر بچه دچار خفگی شده او را از استخر بيرون میآورد و به اورژانس اطلاع میدهند. در حالی که هيچگونه امکانات و تجهيزات پزشکی در اين استخر وجود نداشته. ناجی سعی میکند تا رسيدن اورژانس به او تنفس بدهد، اما اورژانس بعد از نيم ساعت بالای سر او حاضر میشود. سپس کودک را به نزديک ترين درمانگاه منتقل می کنند. در شرايطی که او به سختی نفس میکشيده، پرسنل درمانگاه به دليل فقدان تجهيزات، از اورژانس میخواهد تا بچه را به بيمارستان انتقال دهند، اما متاسفانه عليرضا به بيمارستان نمی رسد و در مسير، جان خود را از دست می دهد. دوست اين کودک جان باخته به ياد می آورد که مربی و ناجيان استخر که شش يا هفت نفر بودند، به جای اين که حافظ جان بچهها باشند، همگی در گوشهای از استخر، کنار هم مشغول صحبت بودند. آن هم در استخری که ۷۰ کودک خردسال مشغول شنا بوده اند! شش يا هفت نفری که متوجه نمی شوند عليرضا بيش از ۱۰ دقيقه است که زير آب مانده و بالا نمی آيد! اما مدير استخر به نام حسينيان، فقط مسئولين اورژانس را مقصر دانسته است. او در پاسخ به سوالات خبرنگار روزنامه شرق، فقط گفته است: «من کار دارم و ديگر نمیتوانم با شما صحبت کنم. شما هم بهتر است اين مسائل را انعکاس ندهيد!» عجيب اين که با باوجود وقوع چنين فاجعه ای، اين استخر به فعاليت عادی خود ادامه می دهد.
تنها دو روز پس از روز خبرنگار در ايران، روزنامه های کيهان و رسالت، وابسته به جناح حاکم، به استناد يک جمله از اظهارات اخير آيت الله خامنه ای، ضمن اهانت و اتهام زنی دوباره به روزنامه ها، روزنامه نگاران ايرانی در داخل و خارج از کشور را به برخورد امنيتی تهديد کرده اند و برای اجرای اين تهديد علاوه بر نهادهای حکومتی، از «گروه های اسلامی» کمک خواسته اند.تنها دو روز پس از روز خبرنگار در ايران، روزنامه های کيهان و رسالت، وابسته به جناح حاکم، به استناد يک جمله از اظهارات اخير آيت الله خامنه ای، ضمن اهانت و اتهام زنی دوباره به روزنامه ها، روزنامه نگاران ايرانی در داخل و خارج از کشور را به برخورد امنيتی تهديد کرده اند و برای اجرای اين تهديد علاوه بر نهادهای حکومتی، از «گروه های اسلامی» کمک خواسته اند. روزنامه های اعتماد و تهران امروز نيز انتصاب علی سعيدلو به عنوان «معاون امور بين الملل» محمود احمدی نژاد را «موازی کاری جديد دولت» در سياست خارجی توصيف کرده اند. روزنامه های دنيای اقتصاد و جام جم از «رسيدن قيمت سکه به مرز نيم ميليون تومان» خبر داده اند و روزنامه جمهوری اسلامی خبر داده که «تعطيلی بازار پارچه تهران در اعتراض به ماليات بر ارزش افزوده» همچنان ادامه دارد. اهانت و تهديد عليه روزنامه نگاران ايرانی به اشاره علی خامنه ای تنها دو روز پس از «روز خبرنگار در ايران»، روزنامه های کيهان و رسالت ، وابسته به جناح حاکم، با انتشار سرمقاله هايی ضمن اهانت و تهديد خبرنگاران و روزنامه نگاران مستقل يا منتقد، فهرستی از اتهامات را به روزنامه ها، رسانه و روزنامه نگاران ايرانی نسبت داده اند. نماينده رهبر ایران در روزنامه کيهان با تيتر توهين آميز «لانه شارلاتان ها» با اشاره به اينکه رهبر جمهوری اسلامی در اظهارات اخيرش از «غفلت از نفوذ دشمن در فضای رسانه ای کشور» سخن گفته، ادعا کرده که «عوامل دشمن تحت حمايت دولت اصلاح طلب به برخی از مطبوعات نفوذ کرده بودند و وزير وقت اطلاعات درباره انتشار خبر شناسايی نفوذی ها ناپرهيزی کرده بود». این روزنامه همچنین محمد خاتمی رییس جمهور دوره اصلاحات، عطاء الله مهاجرانی وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی و علی يونسی وزير اطلاعات دولت وی را به شدت مورد حمله قرار داده است. حسين شريعتمداری همچنين روزنامه نگاران و فعالان رسانه ای را از عاملان اعتراضات پس از انتخابات سال ۸۸ معرفی و ادعا کرده که «امروز، همان خط سياسی و فرهنگی که نفوذی های به خارج گريخته دنبال می کردند، در برخی از مطبوعات و شماری از برنامه های راديو و تلويزيون به وضوح ديده می شود» و «حاکی از آن است که دشمنان بيرونی کماکان برخی از رسانه ها و يا بخش هايی از برخی رسانه ها را به عنوان "پايگاه تبليغاتی" و "عمليات روانی" در اختيار دارند.» سرمقاله نويس کيهان همچنين خواهان دور جديد «پالايش رسانه ها» و «برخورد» با روزنامه نگاران و فعالان رسانه ای شده و نوشته است: «پالايش رسانه ها از نفوذ عوامل دشمن برخلاف آنچه به عمد تبليغ می شود، چندان دشوار نيست و مسئولان مربوطه به جای آن که در پاسخ به بيانات رهبر انقلاب، زبان به تمجيد و تقدير بگشايند، بايستی برای رفع دغدغه آقا کمر همت ببندند.» کيهان همچنين از عنوان «روزنامه های زنجيره ای» که پيشتر در دوره های توقيف فله ای و گسترده مطبوعات مورد استفاده قرار می داد، برای روزنامه های منتقد فعلی استفاده کرده و نوشته است: «اين نکته نيز گفتنی و البته خنديدنی نيز هست که اين روزها برخی از نشريات زنجيره ای به مناسبت روز خبرنگار درباره مطبوعات مستقل قلم فرسايی می کنند. در اين باره و برخی ديگر از دغدغه های اعلام شده آقا، گفتنی های ديگری نيز هست که به بعد موکول می کنيم.» روزنامه رسالت، ديگر روزنامه وابسته به جناح حاکم، نيز با استفاده از عنوان کلی تر «غفلت از تهاجم فرهنگی دشمن» در سرمقاله چهارشنبه خود نوشته که اشاره اخير علی خامنه ای به «غفلت از تهاجم فرهنگی دشمن و نفوذ آنان در فضای رسانهای کشور»، اشاره به «يکی از ضعفهای اساسی و مهمترين تهديد کليدی» عليه جمهوری اسلامی بوده است. محمد کاظم انبارلويی که همزمان ریاست دفتر سياسی موتلفه اسلامی و سردبيری روزنامه رسالت را بر عهده دارد همچنين با اين ادعا که «امروز شمار زيادی از کارکنان رسانههای دشمن در اروپا و آمريکا را کسانی تشکيل میدهند که طی سه دهه گذشته در مطبوعات ايران و ديگر رسانههای داخل قلم میزدند» روزنامه نگاران را متهم کرده که در طی سال های فعاليت مطبوعاتی در ايران «در راه تبليغ مارکسيسم و آموزههای غرب آزادانه به اسلام و قرآن اهانت» کرده و با «دروغ، تهمت، اهانت و تشويش اذهان» جمهوری اسلامی را به «نقض حقوق بشر» متهم کرده اند. روزنامه رسالت با تاکيد بر اينکه «هنوز کسانی از آن ها در داخل هستند که جيره "جنگ فرهنگی" خود را به ريال میگيرند» از روزنامه نگاران به عنوان «پيشقراول جنگ سخت دشمن» نام برده و فعالان رسانه ای را متهم کرده که «مسلسلهای خود را پنهان کرده اند و با ظاهری اتو کشيده و آرام در حالی که قلم در دست دارند دشمن را در لايههای پيچيده جنگ نرم تدارک و تجهيز میکنند.» سرمقاله نويس رسالت به صراحت روزنامه نگاران ايرانی در داخل و خارج از کشور را مورد تهديد قرار داده و با تاکيد بر اينکه «در سه سطح حقوقی، سياسی و امنيتی با سربازان ارتش رسانهای غرب در ايران و خارج از مرزهای ايران برخورد شود» پرسيده که «آيا نهادهای مسئول در نظام میتوانند به اين مطالبه حقيقی مردم پاسخ دهند؟» محمدکاظم انبارلويی به طور ضمنی از «نهادهای امنيتی، قوه قضائيه جمهوری اسلامی» و «گروه های اسلامی» خواسته است تا با روزنامه نگاران ايرانی در داخل و خارج از کشور برخورد کنند و می پرسد: «آيا دستگاه قضایی کشور، احزاب و گروههای اسلامی و نهادهای مسئول امنيتی می توانند مردم را در سطوح حقوقی، سياسی و امنيتی ياری دهند؟» «موازی کاری جديد با دستگاه ديپلماسی» روزنامه های اعتماد و تهران امروز ضمن انتشار گزارش هايی درباره اقدام دوباره محمود احمدی نژاد برای «موازی کاری» در سياست خارجی، نوشته اند که با انتصاب علی سعيدلو به عنوان «معاونت بين الملل» احمدی نژاد، «يک سمت موازی در دولت ايجاد شده است.» به نوشته روزنامه اعتماد، «محمود احمدی نژاد روز سه شنبه در حکمی علی سعيدلو را به عنوان معاون رييس جمهور در امور بينالملل منصوب کرد» در حالی که «تاکنون چنين پستی در نهاد رياستجمهوری وجود نداشته و هيچ يک از روسای جمهور قبلی معاونتی با عنوان امور بينالملل نداشتهاند.» اين روزنامه با اشاره به اينکه «انتصاب سعيدلو به سمت امور بينالملل البته واکنش مجلس را هم برانگيخت و ايجاد چنين سمتی در رياستجمهوری موازی کاری با وزارت خارجه قلمداد شد» از قول محمد دهقانی، عضو هيات رييسه مجلس شورای اسلامی نوشته که «مسئول امور بينالملل در دولت وزير خارجه است و تعيين معاون در اموری که وزير وجود دارد، همموازیکاری است و هم پاسخگويی در برابر مجلس را مخدوش میکند.» روزنامه اعتماد همچنين با مروری به سوابق دوستی احمدی نژاد و سعيدلو می نویسد: «در زمان شهرداری احمدینژاد سعيدلو معاونت اداری- مالی او را بر عهده داشت و پس از آن در دولت نهم به عنوان وزير پيشنهادی نفت به مجلس معرفی شد و پس از رای منفی مجلس به وزارت وی بود که احمدی نژاد او را به معاونت اجرايی خود برگزيد، در دولت دهم نيز به سازمان تربيت بدنی رفت و رياست آن را عهده دار شد تا اينکه به خاطر تاسيس وزارت ورزش سمتش را از دست داد» و اکنون با ايجاد پست جديد «معاونت بين الملل» بار ديگر به کابينه راه يافته است. روزنامه تهران امروز نيز با تاکيد بر اينکه حکم جديد احمدی نژاد برای سعيدلو «موازی کاری جديد با دستگاه ديپلماسی» است، می نویسد: «سعيدلو در حالی به عنوان معاون امور بين الملل» رییس دولت منصوب شده که «در سوابق کاری وی هيچ نشانی از فعاليت در عرصه بين الملل نمی توان يافت» و «حداکثر چند سفر خارجی» همراه احمدی نژاد بوده است. حشمت اله فلاحت پيشه از اعضای مجلس شورای اسلامی نيز به روزنامه تهران امروز گفته که با اين انتصاب «دولت تذکر رهبری درباره عدم موازی کاری در سياست خارجی را فراموش کرده است.» اين عضو مجلس همچنين گفته که «انتصاب سعيد لو به عنوان معاون بين الملل بيش از آنکه مشکلی از محمود احمدی نژاد يا سياست خارجی» را حل کند، «مشکل خود آقای سعيدلو را حل کرده است.» «قيمت سکه به مرز نيم ميليون تومان رسيد» روزنامه های جام جم و دنيای اقتصاد خبر داده اند که قيمت سکه با اوج دوباره گران تر شده و به «مرز نيم ميليون تومان» رسيده است. به نوشته روزنامه دنيای اقتصاد، « به دنبال صعود بازار جهانی، در بازار تهران نيز سکه تمام بهار آزادی با ۲۰ هزار تومان افزايش به ۴۸۰هزار تومان رسيد» و «سکه طرح قديم نيز با همين ميزان افزايش در نقطه ۴۹۰ هزار تومان قرار گرفت.» اين روزنامه يادآوری کرده که بانک مرکزی روز سه شنبه و « با هدف پر کردن شکاف قيمت رسمی و غير رسمی، نرخ سکه دولتی را ۱۱ هزار تومان افزايش داد؛ اما با وجود اين اقدام شکاف قيمتی سکه در بازار رسمی و آزاد به ۲۶ هزار تومان رسيد.» به نوشته دنيای اقتصاد، «نرخ دلار نيز روز سه شنبه با تغيير همراه شد، و هر دلار آمريکا در بازار آزاد با ۲۰ تومان افزايش به ۱۱۸۰ تومان رسيد تا شکاف قيمتی در اين بازار نيز از ۱۲۰ تومان عبور کند.» روزنامه جام جم نيز در تيتر نخست شماره سه شنبه با تاکيد بر اينکه «قيمت سکه به مرز نيم ميليون تومان رسيد» نوشته است: «قيمت طلا در مدت دو روز ۷ درصد افزايش يافته است.» اين روزنامه درعين حال ادعا کرده که «همه نشانهها از وضعيت اقتصاد جهانی گرفته تا سقوط شاخص بورسها و کاهش قيمت نفت نشانگر اين است که قيمت طلا بدون توقف، در آينده دور و نزديک روندی افزايشی خواهد داشت.» چند هفته پيش و به دنبال موجی افزايش قيمت طلا و سکه در ايران، رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی پس از اجرای چند طرح برای کنترل قيمت سکه، ادعا کرده بود که بانک مرکزی تلاش کرده تا با در احتيار گرفتن بازار سکه، نقدينگی ها را به سوی بازار سکه هدايت کند. ادامه تعطيلی بازار پارچه تهران در اعتراض به «ماليات بر ارزش افزوده» روزنامه جمهوری اسلامی خبر داده که تعطيلی بازار پارچه تهران در اعتراض به ماليات بر ارزش افزوده، همچنان ادامه دارد. به نوشته اين روزنامه، به دنبال بيش از يک هفته تعطيلی بازار پارچه تهران «صبح سه شنبه بيش از ۸۰۰ نفر از فعالان صنف بنکداران پارچه در مسجد ملک بازار جمع شدند تا با حضور رییس شورای اصناف کشور به نتيجه برسند.» اين روزنامه از قول «محمد حسين رحيمی، نايب رییس اول اتحاديه بنکداران پارچه تهران» در مورد خواسته بنکداران بازار پارچه تهران نوشته است: «فعالان صنف بنکداران پارچه خواهان به تعويق افتادن اجرای قانون ماليات بر ارزش افزوده برای آماده شدن بستر مناسب و دادن آموزشهای لازم هستند.» نايب رییس اتحاديه بنکداران پارچه تهران همچنين درباره «نتيجه گردهمايی بنکداران پارچه در مسجد ملک بازار تهران» نيز گفته است: «قرار شد ۱۰ نفر از بين فعالان صنف بنکدار پارچه به نمايندگی انتخاب شوند و همراه با قاسم نوده فراهانی، رییس شورای اصناف کشور، به مجلس رفته و خواستههای خود را پيگيری کنند.» روزنامه جمهوری اسلامی با تاکيد بر اينکه «تعطيلی اين صنف که از اول ماه مبارک رمضان در اعتراض به اجرای قانون ماليات بر ارزش افزوده شروع شده است.»
روز چهارشنبه هزاران نيروی کمکی پليس برای پايان دادن به ناآرامیها و شورشهای خيابانی در محلههای مختلف شهر لندن مستقر شدند. بهرغم حضور ۱۶ هزار نيروهای پليس و آرامش شب گذشتهی پايتخت انگلستان، در چهارمين شب ناآرامیهای شهری، بلوا و شورش به ديگر شهرهای آن کشور به ويژه در مناطق شمالی گسترش يافت. بنا بر اعلام پليس لندن تاکنون ۷۶۸ نفر از اغتشاشگران بازداشت شدهاند. در عين حال ۱۱۱ مأمور پليس بر اثر پرتاب سنگ و بطری و در درگيریهای خيابانی زخمی شدهاند.
در حملهی راکتی يک هواپيمای بدون سرنشين به منطقهی «ميرانشاه» در شمالشرقی پاکستان، ۲۱ نفر کشته شدند. يک مقام امنيتی پاکستان در مورد اين حمله به خبرگزاری رويترز گفته است که يکی از رهبران محلی طالبان، چند عرب و تبعهی ازبکستان در ميان کشتهشدگان هستند. حملهی هواپيماهای بدون سرنشين به مناطق شمال و شمالشرقی پاکستان يکی از موارد اصلی اختلافبرانگيز در روابط واشينگتن و اسلامآباد به شمار میرود.
ناآرامی در چند شهر بريتانيا شب سه شنبه ادامه داشت و مهاجمان با حمله به مغازه ها، شماری از ماشین ها را به آتش کشیدند. اين در حالی بود که با حضور ۱۶ هزار نيروی پليس در خيابان های لندن اين شهر شب آرامی را سپری کرد.آشوب های خيابانی و ناآرامی در چند شهر بريتانيا شب سه شنبه ادامه داشت. اين در حالی بود که با حضور ۱۶ هزار نيروی پليس در خيابان های لندن اين شهر شب آرامی را سپری کرد. به گزارش رويترز، در شهر منچستر گروهی از جوانان به درگيری با پليس پرداختند و با شکستن شيشه ها، مغازه ها را غارت کردند. يک مغازه نيز به آتش کشيده شده است. در شهر سالفورد نيز درگيری ادامه داشت و تصاوير تلويزيونی حاکی از به آتش کشيده شدن مغازه ها و ماشين ها در خيابان های این شهر بود. يک مقام ارشد پليس منچستر گفته است: طی چند ساعت گذشته پليس اين شهر با سطح فوق العاده ای از خشونت توسط تبهکاران برای ايجاد بی نظمی مواجه بود. به گزارش رويترز، در شهر های ولورهامپتون و وست برامويچ در جنوب، مغازه ها غارت شده و تعدادی ماشين در خيابان ها به آتش کشيده شده است. پليس می گويد: گروهی متشکل از ۳۰ تا ۴۰ مرد در شهر ناتينگهام يک پاسگاه پليس را به آتش کشيدند. به گفته پليس کسی در اين حادثه مجروح نشده است. درتوکستت، يک محله شهر ليورپول، نيز يک ماشين پليس به آتش کشيده شده است. اين در حالی است که پليس می گويد: پيشتر در اين شهر يک گروه ۲۰۰ نفری با غارت مغازه ها و پرتاپ سنگ باعث «بی نظمی و خسارت» شده اند. به گفته پليس ۴۷ نفر در شهر های منچستر و سالفورد بازداشت شده اند. طبق اين گزارش در ليورپول نيز ۳۷ نفر بازداشت شده اند. گزارش ها حاکی است که درگيری های پراکنده ای در شهرهای بيرمنگام، ليستر سيتی، ميدلند، ميلتون کينس در شمال لندن، و گلوستر در جنوب روی داده است. تدابیر امنیتی در لندن گزارش ها حاکی است برای جلوگيری از بروز نا آرامی در چهارمين شب از آغاز شورش های خيابانی در لندن شانزده هزار پليس در خيابان های اين شهر مستقر شده اند. به گزارش رويترز، پليس لندن، که طی روز های اخير اقداماتش مورد انتقاد بوده، اعلام کرده بود که به سختی با اغتشاشگران مقابله خواهد کرد. استفان کاوانا، دستيار معاون رييس پليس لندن گفته بود: ما برنامه خود را بر اساس مقابله با نا آرامی گسترده طراحی کرده ايم. تيم گودوين، جانشين رييس پليس لندن، نيز به خبرنگاران گفته بود: ما امشب قاطعانه با هر نا آرامی برخورد خواهيم کرد. وی اضافه کرده بود:«اين يک بازی نيست. اين دزدی و خشونت است.» در همين زمينه، صبح روز سه شنبه، ديويد کامرون، نخست وزير بريتانيا، از تدابير و اقدامات دولت برای پايان دادن به ناآرامی ها خبر داد. ديويد کامرون همچنين آشوب های خيابانی و نا آرامی در خيابان های بريتانيا را «غير قابل قبول» توصيف کرده است. گزارش ها حاکی است بسياری از کسانی که طی سه شب گذشته در آشوب های خيابانی، ايجاد حريق وغارت فروشگاهها و شکستن اموال عمومی در لندن و ديگر شهر های بريتانيا شرکت داشته اند، جوانان و نوجوانان بوده اند. کشته شدن یک نفر در نا آرامی های لندن در همين حال، پليس اعلام کرده است: مردی که در ناآرامیهای لندن دوشنبه شب مورد اصابت گلوله قرار گرفته بود، عصر سه شنبه جان سپرد. اين نخستين مورد مرگ گزارش شده در ارتباط با آشوب های خيابانی لندن، از زمان آغاز ناآرامیها دراين شهر است. گفته می شود اين مرد دوشنبه شب، در حالی که در منطقه کرايدون در جنوب لندن مورد اصابت گلوله قرار گرفته است. نا آرامی ها و آشوب های خيابانی در لندن و ديگر شهرهای بريتانيا از روز شنبه در اعتراض به کشته شدن مارک داگان، ۲۹ ساله، که توسط يک افسر پليس پنج شنبه شب کشته شد، آغاز شده است. در همين زمينه، «آدريان هنستوک» فرمانده پليس شهری لندن در بيانيهای اعلام کرده بود: «کشته شدن مارک دوگان، پدر چهار فرزند در جريان تيراندازی پليس، اقدامی اسفبار است و نيروهای پليس تلاش خود را برای روشن شدن اين قضيه خواهند کرد ولی اين دليل نمیشود که اقليت بزهکار به خانه و کار و شغل مردم آسيب بزنند.» مقامات دولتی و همچنين پليس «اوباش فرصتطلب و بزهکاران» را عامل اصلی آشوب های خيابانی اخير می دانند. آشوب هاي اخیر در بریتانیا به عنوان بدترين ناآرامی ها در این کشور از دهه هشتاد ميلادی به اين سو ارزيابی شده است. اين در حالی است که ساکنان مناطق خسارتديده و برخی از مفسران میگويند که تنشهای اجتماعی در اين محلات و خشم از نابرابریهای اقتصادی باعث بروز چنين آشوبی شده است.
بازارهای سهام آسيا صبح چهارشنبه، پس از چند روز کاهش، سير صعودی پيدا کرد. سير صعودی قيمت در بازارهای سهام که از آمريکا و اروپا شروع شد، به دليل تصميم خزانهداری ايالات متحده برای پايين نگه داشتن نرخ بهره تا سال ۲۰۱۳ است. پايينترين نرخ رشد در بازارهای آسيا را ژاپن با ۲ / ۱ درصد شاهد بود، اين نرخ برای هنگکنگ ۱ / ۳ درصد و برای کره جنوبی ۱۰ درصد بود. با وجود اين روزنامهی اقتصادی فايننشال تايمز روز چهارشنبه پيشبينی کرد که بازارهای جهانی بدليل نگرانی از کاهش رشد اقتصادی، همچنان متلاطم باقی خواهند ماند.
حسين ابراهيمی، نايب رئيس کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس شورای اسلامی خواهان اعزام هيئت گزارشگر حقوق بشر از سوی مجلس برای بررسی موارد نقض حقوق بشر در بریتانیا شد. اين نمايندهی روحانی مجلس با اشاره به شمار زياد افراد بازداشتی در جريان ناآرامیهای خيابانی چند روز اخير از دولت بریتانیا خواست آنچه «بهانه واهی» ناميد را کنار بگذارد و زمينه حضور گزارشگران حقوق بشری ايران در آن کشور را فراهم کنند. نايب رئيس کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس هدف از اعزام اين هيئت را گفت وگو بازندانيان سياسی و تهيه گزارش در مورد برخورد با معترضان، اعلام کرده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر